Råd /

Omplantering

Plantering av tropiska orkidéer i kruka Plantering och omplantering är en viktig del av odlandet av tropiska orkidéer. Vi planterar om plantor när komposten inte längre är optimal för plantan likväl som när plantan vuxit ur sin kruka. I naturen omplanteras så klart inte orkidéer. I naturen byts dock hela tiden jorden ut...

Läs hela artikeln

etablering (3) omplantering (184) plantering (17) urflaskning (7)

Substrat

Har nyligen handlat material från orkideimperiet.dk. Allt fungerade snabbt och bra. Det finns olika odlingsmedier till salu bla bark (bäste kvalitet) i alla tänkbara grovlekar- 10kr/l. Sedan kan man addera vad man vill enligt egen erfarenhet.

Läs hela artikeln

bark (14) björnmossa (2) diatomite (4) epiweb (51) greenmix (11) jord (3) kalk (13) kol (4) kompost (38) lava (5) leca (24) lera (2) medium (4) mossa (37) pimpsten (3) Rölunda orkidéjord (4) Sphagnum (46) substrat (24) vitmossa (92) vulkansten (7) ...fler

Krukor, amplar och montering

amplar (2) dubbelplanterad (2) fatodling (3) genomskinlig kruka (2) glaskruka (6) glasskål (5) glasvas (5) gurkburk (2) keramikrör (3) kokosnöt (3) korg (12) korkbark (2) kruka (27) krukstorlek (2) kupad botten (2) montering (58) nanorör (5) plastkrukor (3) spaljé (4) upphängning (4) ...fler

Senaste pratet inom området

8 jul

Vitmossa

Vem var det som frågade mig om vitmossa för en tid sedan? Nu finns i alla fall nyplockad mossa så hör gärna av dig om du fortfarande behöver.

Nyckelord: Vitmossa, Sphagnum

Ge ditt svar

6 jun

Odling

Kan man ha alla sorters orkidéer i enbart lekakulor? Såg det på Youtube.

Nyckelord: Odling, leca

7 jun

7 jun

Där ser man. Vilket är mest optimalt, leca eller bark?

7 jun

Beror ju på din hemmamiljö, vattenkvalitee, vilken näring du ger, vilken typ av planta mm mm...

7 jun

Oj, hur vet man det?

7 jun

Man läser sig till, experimenterar, frågar...

Ta reda på dina plantors behov, kolla vad du har för vatten, bestämd dig vilken näring du ska använda.... och sen fundera och fråga...

7 jun

Precis som Dorra säger.

Sedan har jag erfarenhet av att leca lätt ackumulerar mineralsalter från både vatten och näring, så odlar man i leca är det superviktigt att skölja ur med rent vatten emellanåt, annars så kan rötter ta skada av näringsbränna. Sedan beror det som sagt på klimat och miljö. Vintertid är det för kallt för min del, allt bara ruttnar. Så bark funkar mer optimalt för min del.

Ge ditt svar

Det är nu 10 % rabatt på allt omplanteringsmaterial hos oss. Detta gäller hela januari.

Nyckelord: Gödning. Sphagnum, Krukor mm. mm Gäller hela januari!, Sekatörer, Kompost, Orchidéhuset.se Rea. Tillbehörsrea.

25 jan

En liten påminnelse! sista dagarna med 10%.

Ge ditt svar

3/8 -17

Monteringsstudier!

Monteringsstudier!. Från Xara.

#keywest

Nyckelord: montering

3/8 -17

Hm....

4/8 -17

Prata om bilden

3/8 -17

Hotellmontering

Hotellmontering. Från Xara.

#Hyatt

Nyckelord: montering

3/8 -17

Hm....

4/8 -17

Skulle gärna ta jobb som orkis-sköterska på Hyatt worldwide...

Prata om bilden

22/7 -17

+ 8 feb

Vitmossa till salu

Vitmossa Färsk. Från Astro.
Vitmossa färsk. Från Astro.

Antal: 10 styck tillgängliga. Pris: 50 kr per styck. Frakt: 50 kr per paket.

Fin vitmossa som plockas av mig på egen mark i Skåne. Mossan är långtrådig och ca 10-22 cm lång. Innehåller ca 200g motsvarande ungefär 1 liter. Den förvaras fryst för att hålla sig färsk och levereras i påse, men vill du inte ha fryst mossa så ordnar jag det åt dig. Ej behandlad på något sätt, den är plockad från skogen rakt ner i påse. Bör sköljas ordentligt innan användning. Frakten avser upp till 2 kg.

Nyckelord: Vitmossa

Köp, diskutera och läs villkor

30/1 -17

Montering

Undrar om sophronitis ceruna trivs bara monterad,o på vilket annat sätt sku va bra,enbart vitmossa eller bark eller en blandning

Nyckelord: Montering

30/1 -17

Montreal även jag råkar på roligheter med auto ordval. de trivs bra monterat. Jag odlar även i sten. De trivs bra i levande spagnum

30/1 -17

Hihi ja märkte just,ja hur ska man Då ge näring o vad är spagnum

30/1 -17

Levande "mossa" går tex att köpa på orkidehuset.. Vattnar du med vanligt kranvatten då kan jag inte råda.

30/1 -17

O är det nån skilldad vilken sorts bark,kan man gå o köpa t.e.x från akvarieafären nå fin bit .tänkte om man sku sätta en sten o sedan i en stor glasburk sku det gå?

31/1 -17

Jag upplever att kork blir snuskigt efter ett tag. Jg använder mangrove bitar från djuraffären och monterar på. Det har ju stått i vatten sen begynnelsen och är extremt hårt. Så det blir liksom inte ruttet. Dessutom finns det mycket fina estetiskt tilltalande bitar att välja mellan:) och orkideerna verkar gilla att fästa sig på dom.

31/1 -17

Tack ja ska gå till djuraffären,det blir säkert fin

31/1 -17

Låt den gärna sitta som den är och montera på Nytt till våren, när det kommer nytt tillväxt

31/1 -17

Okej jag gör så,tack Mia

1/2 -17

Min cernua är monterad direkt på kork och verkar trivas. Jag vattnar genom att doppa ? när jag bara sprutade fick den inte tillräckligt med vatten.

1/2 -17

Odlar mina i kruka och monterad men har för kallt i skåpet så inte helt optimalt

Ge ditt svar
Från HaraldB.

Hej, nu efter en hel del knäckta nötter under helgerna, Har någon provat att blanda ner den i orkidekompost ? Såg en bild med mossa och korkar från vinflaskor tex. Har sett i Singapore att odlade använder träkol också. Har någon provat nån av dessa varianter ?
Hälsningar HaraldB

Nyckelord: Nötskal, Kompost

14/1 -17

Tror du kan ha i nötskalen men jag föreställer mig att det är rätt platta och rätt små bitar och då bidra de kanske inte så mycket till luftighet i komposten. Kol användes mycket för, om bra vet jag inte. Korkbitar kan man skära i den storlek man vill ha för luftigheten. Jag anstränger mig inte så mycket i frågan, kör rakt av med pinjebark men experimentera en del med större biter längs ned och mindre och mindre uppåt. Välkommen, alltid trevligt med nya medlemmar på OP. Uppdatera gärna din profil så man vet vad du "håller på med"

14/1 -17

Välkomnen HaraldB! Själv håller jag
mig till det enklaste, dvs bark-kompost och sphagnum i mitt tycke. Fast sedan experimenterar jag med olika rot- och barkmonteringar oxå, kul! Fast det går inte så bra att jag tänker ge mig på några rekommendationer . (Jösses, inser att jag måste uppdatera min profil när jag läser oleds inlägg: det är ju åratal sedan jag skrev min egen och jag vet inte själv vad jag 'håller på med' ) )

14/1 -17

Vad jag har förstått håller du mest på med mossa nuförtiden. Lägg gärna in foto och namn på dom i din profil

14/1 -17

Så fort jag har lyckats ODLA någon mossa, söta oled , så lovar jag att du ska få se den!! hrmpf MED artbestämning! ! Eller släkte. Nåja, om vi kan nöja oss familj, desto bättre. (OK, ordning, då. Men var nöjd med klass, är du snäll !! Själv tycker jag division är en tillräcklig utmaning, när det gäller mossor !!)

14/1 -17

HaraldB Jag brukar blanda i lite bokollon och torra boklöv i komposten så större kupade bitar av hasselnötter tror jag nog går bra, men det räcker kanske inte så långt. så mycket nötter äter inte jag under julen.
Jag lägger också i 3-4 träkolsbitar (inte från grillen)
Har hört att det ska rena, tillföra spårämnen och stärka upp komposten.
Lycka till.

18/1 -17

Nötskal har jag och ett flertal odlare experimenterat med. Det har varit odlare både i Europa, Sydamerika och Asien. Resultatet har varit katastrof. Det är alldeles för mycket salter i skalen. Så mitt tips är att undviks detta. Peter

18/1 -17

Knäckte du en kokosnöt i helgen kan du i alla fall använda det skalet.

Ge ditt svar