Råd /
Plantering av tropiska orkidéer i kruka Plantering och omplantering är en viktig del av odlandet av tropiska orkidéer. Vi planterar om plantor när komposten inte längre är optimal för plantan likväl som när plantan vuxit ur sin kruka. I naturen omplanteras så klart inte orkidéer. I naturen byts dock hela tiden jorden ut...
etablering (3) omplantering (168) plantering (17) urflaskning (6)
Har nyligen handlat material från orkideimperiet.dk. Allt fungerade snabbt och bra. Det finns olika odlingsmedier till salu bla bark (bäste kvalitet) i alla tänkbara grovlekar- 10kr/l. Sedan kan man addera vad man vill enligt egen erfarenhet.
bark (12) björnmossa (2) diatomite (3) dicksonia (2) epiweb (59) greenmix (11) jord (3) kalk (13) kol (3) kompost (34) lava (5) leca (19) medium (3) mossa (38) pimpsten (3) Rölunda orkidéjord (4) Sphagnum (41) substrat (19) vitmossa (87) vulkansten (7) ...fler
amplar (2) dubbelplanterad (2) fatodling (3) genomskinlig kruka (2) glaskruka (5) glasskål (5) glasvas (4) gurkburk (2) keramikrör (3) kokosnöt (3) korg (10) korkbark (2) kruka (26) krukstorlek (2) kupad botten (2) montering (54) nanorör (4) plastkrukor (3) spaljé (4) upphängning (4) ...fler
Fått tips att använda Treefern / Dicksonia i min blandning men var får man tag på denna produkt inom Eu,Har sökt men får upp bilder på Treefern men det ska vara söndermald rester av Treefern.Hoppas på tur att någon vet.Vet att Orkidéhuset har haft tidigare men hittar det inte längre.Tacksam för tips
Nyckelord: Jordblandning, Treefern, Dicksonia
Det du söker?
https://www.fruugo.se/exo-terra-exo-terr...
Tack snälla för era svar ,jag sökte för att blanda i min kompost,Det har löst sig fått tag ifrån en firma inom Eu
Vad anser ni. Skall man ta bort denna mossa eller låta den vara kvar. Har flera inköpta växter som ser ut så på ytan av krukan. Min tanke var om den håller fukten för mycket eller att man inte får ner vattnet ordentligt. Se bifogad bild.
Nyckelord: Mossa
För mig ser det inte OK ut när mossan växer över bladen. Jag skulle flytta den därifrån. Ett annat problem kan ju vara att den täpper till lufttillförseln till rötterna nere i komposten.
Den det inte ut att må bra till 100 %.
Jag skulle ta bort mossan och ge den en luftigare tillvaro under vintern.
Odlar man i GreenMix är låg mossa ett tecken på att man gör rätt, om du odlar i bark tror jag du vattnar för mycket, här har det tagit överhand
Tack för svaren. Jag köpte ett tiotal växter från en stor återförsäljare i Tyskland i sensommras och hälften av växterna har stark beklädnad av mossa. Alla växter var planterade i bark utan två växter, och jag har inte planterat om några av växterna. Skall jag plantera om dessa växter i ny bark och se till så att det inte kommer någon ny mossa ?
Jag tänker att du tar bort all påväxt nu och låter dem vila någon månad med sparsam vattning.
Plantera om i vår när du ser ny tillväxt.
Så här såg det ut i krukan som är 9 cm i diameter överkant.
Knappa 1 cm med bark i botten. Resten sphagnum.
Och den var genomsur. Växten är Pleurothallis majakoluckae.
Det förklarar nog plantans skick och kraftiga mossväxten Hoppas du kan rädda den
Egentligen är jag så gott som handikappad i skogen, men igår så åkte jag och killen ut på mossjakt!
Jag letade efter "vitmossa/spaghnum?".
Jag köptr utav Lassse här på OP, och tänkte att jag kanske kunde hitta lite själv, men jag hittade tre olika våtväxande mossor.
Men de ser väldigt lika ut till uppbyggnaden. Man kanske kan använda alla tre?
Någon vänlig själ därute som kan hjälpa mig?
Första bilden till vänster har jag lång mossa som växte på berget brevid en tjärn.
De till höger växte 2-4 meter från vatten kanten.
Och den andra bilden är mossan som mest liknar den jag köpt av Lassse.
Den växte nästan precis på vattenkanten.
Pga förvirringen så plockade jag bara detta:/
Nyckelord: mossa
Den översta skulle jag säga är den bästa mossan Den som det bara finns en av.
Håller med!! De andra två är jag mer osäker på.
Okej, för jag tänkte leta efter lång spaghnum också, att använda till mosskullar till mina Neofinetior som kommer snart:)
Lasse kan mycket om mossa, så jag hoppas han hjälper dig!
Jag kan bara instämma, den övre är bra, de två undre bör undvikas. Det finns arter som är både långa och bra men man kan få leta en stund.
Okeey!:D då ska jag försöka komma dit igen och leta vidare! tack!
Vill bara tillägga att jag här i Umeå trakten i stort sett har plockat alla riktigt blötväxande mossor och använder dom till mina orkidéer tillsammans med skägglav, gammal tallbark + plus lite annat skräp som kommer med hem.Allt växer så det knakar. Inte håller jag på med att desinficera min mossa heller. Nu är jag bara en enkel odlare som inte har några speciellt krävande plantor men med tanke på hur all tokväxer här så måste jag ju ändå göra något rätt.
Exhale, det är inte säkert att din Chosentetsu är en Chosentetsu utan kanske en Aojiku Yoroidoshi! Den ser ut som den på bilden men den på bilden är troligtvis inte en Chosentetsu.
Markus G, det här blir spännande att se!:D
Markus G, det här blir spännande att se!:D
Den här mossan var med en Sarracenia-planta jag köpte. Den är mycket mindre i strukturen än vanlig Sphagnum. Den växer som en fin matta tätt inpå jorden. Vad heter den och går den att hitta i Sverige?
Ingen aning tyvärr. Men tänk på att många arter av mossa är fridlysta då de växer så långsamt. Då gäller inte allemansrätten och det är olagligt att gå ut i skogen och plocka. Har man egen mark, eller markägarens tillstånd, så är det lite andra regler som gäller i vissa fall. Här har du en lista på vilka sorter som inte innefattas av allemansrätten som ett PDF-dokument på naturvårdsverkets hemsida
Det finns många märkliga och hycklande lagar i detta land. Storföretagen undantagna naturligtvis. En privatperson får inte gå ut och plocka lite mossa till sin kruka. Men storföretagen får skövla urskogarna, och övergöda åkrarna med kemikalier som sedan rinner ut i och dödar haven. De får sälja palmolja till godis, jätteräkor, McDonalds-kött, och annat skräp, och skövla Borneos och Braziliens regnskogar för palm-plantage och betesmarker, och utrota tusentals unika djur- och växterarter.
Jag ger inte mycket för det. : ) Ser jag något i naturen jag behöver, så gör jag min egen avvägning hurvida det är ok eller ett olämpligt ingrepp. Jag är en moralisk person.
Någon som vet var i Göteborgsområdet jag kan köpa kompost med grov bark som jag skall ha till Trichoglottis .
Nyckelord: Göteborg, bark, grov kompost
Blomsterlandet har ibland ren pinjebark i rätt grov storlek, men ofta är den nog lite för stor.
Kolla på zooaffären som ligger vid Coop på Backaplan, dom har en del olika sorters bark...
ok,det skall jag kolla på i morgon !
Tack Troll
Monika
Den orkide-bark jag köpte på Plantagen är finfördelad i tunna flagor. Det tar lång tid för vattningen att dunsta av, och syretillförseln in till rötterna verkar dålig i större krukor. Så jag gick ut och plockade stora fina barkbitar från en nedsågad tall, för en riktigt luftig kompost.
Men de doftar fränt av kåda. Tar orkideer skada av det?
Det är förmodligen terpentinet du känner doften av från tallen.
Jahaa! Nä kåda dofter ju inte så. Ganska starka grejer med andra ord. Men den verkar ha avdunstat, barkbitarna luktar inte så mycket längre.
Har köpt orkidekompost från Blomsterlandet men är inte riktigt nöjd. Det ser ut som om det är mögel eller vita sporer på barken. Ska jag använda eller kasta komposten, vad tycker ni?
Nyckelord: Blomsterlandet, kompost
Jag hade samma fenomen sist jag köpte, dock ej Blomsterlandets. För säkerhetens skull kan man steka komposten i ugnen.
Jag har provat detta en gång men klarade inte av den lukt som blir när man värmer barken . Återstår bara att slänga påsen
Jag tror att en av de största smittspridare är kompost både gällande insekt men ochså svamp mm. Men har man bra kraft i sina plantor så är risken för angrepp som påverkar mindre. Att behandla sin kompost med värme är en bra idé, om man står ut med stanken
Detta är faktiskt anledningen till att jag började göra min egna blandning, för komposten jag köpte hos blomsterlandet var i full av svamp och så har jag fått en koloni lyckliga små flugkräk nu också. >:(
Däremot så tänkte jag inte på att den kunde vara ohälsosam utan rensade bort de svampiga bitarna jag såg och använde den - inte så smart har jag insett så här i efterhand. Hittills har ingen nopsis varit illa dock, utan de växer så det knakar.
Hädanefter så är det beställa bark som gäller för min del. Ingen mer färdigblandad kompost och absolut inte Blomsterlandets. Flugkräken lär jag nog aldrig bli av med dock. Det fungerar ju inte med provado eftersom de inte tuggar på nopsisarna (såvida nopsisarna inte dreglar då förstås, då mumsar de glatt i sig saven de små kräken).
Mutanten: kan du inte investera i en köttätare? Ska inte de hjälpa lite?
Prova Emmaljunga Exclusive, brukar använda detta, kan periodvis vara lite ojämn kvalitet men då får man blanda upp det lite som man vill ha det. Brukar finnas hos Handelsträdgårdar m.m
Annika: Det bor tre köttätare i min lägenhet varav två äter insekter och den tredje slår ihjäl dem (likhögarna växer). Jag misstänker dock att du syftar på köttätande växter. Tyvärr så kräver ju de världens specialbehandling för att överleva - att stå på en fönsterbräda är nog inte att rekomendera.
Jag tänker köpa från... Vad heter han? Han är medlem här och driver Orchidehuset i alla fall. Jag beställde en påse grov bark därifrån (och den var verkligen grov) och det var ingen svamp eller flugkräk i utan bara fin-fina barkbitar. Tänker fortsätta blanda själv för jag tycker konstigt nog att det är kul! Har hittat ett bra ställe i england där jag kan få tag på fin träkol till nopsisarna också (måste fortsätta experimentera!).
Mutanten: jag anklagas ibland för att vara otydlig, men som du säger, jag syftade på växten
Som jag förstått det kan de väl stå rätt bra vart som, men att de gärna har vatten t.ex. från torktumlaren..?
Nåja, nu gled fokuset bort från komposten, det här var mest ett tillägg..
Nemtoder tar bort alla sorgmygg o.dyl. NEMABLOM hette min.
Jag jobbar hemma just nu och igår blev jag uttråkad och tog äntligen tag i att plantera om orkidéerna. Bra timing dock ? de flesta Cattleya-sorterna har nya skott just nu som precis börjar skjuta nya rötter.
Under vintern har jag haft en vattenskada i lägeneghetn vilket gjorde att värmefläktar behövde köras och det var väldigt varmt och torrt. Så många orkidéer är svaga ? vissa dog till och med. Du kan i fotot se att Cattleya intermedia saknar många blad (men har ett fint skott i alla fall) och Cattleya walkeriana fick ett väldigt litet skott denna säsong.
Men, nu kommer solen tillbaka så jag hoppas på fin tillväxt
Nyckelord: Paphiopedilum, omplantering, Cattleya intermedia, Cattleya walkeriana
Är nyfiken på hur jag ska gå till väga för att plantera dessa två. Särskilt hur jag ska beskära för att både extraplantorna och moderplantan ska må bra. Tror att det är en brudorkidé.
Nyckelord: omplantering, Keiki
Bara att ta loss keikin och plantera dem i bark. Brukar inte vara några problem. Den nedersta har långa fina rötter
Med så långa rötter kan den det vara svårt att plantera utan att bryta av rötter, var försiktig
Rötterna blir lite mer böjliga om man sätter dem i vatten en stund innan plantering.
Hej
Jag puffar för ett gammalt inlägg av sommarbo. Söker med ljus och lykta efter dessa krukor. Någon som vet var dom går att få tag på?
Online eller i Stockholm med omnejd.
Nyckelord: Kruka
Sett dem i någon orkidéshop online i Tyskland eller Holland, men minns tyvärr inte vilken. Schwerter har ett par varianter, men de kostar en del. Länk
Hittade en shop via Etsy som verkar hålla till i Grekland som också säljer... men inte helt samma stil som de på bilden. Länk
Dorra: Snyggt! Men terrakottan spricker inte?
Som du ser på mina bilder... ingen fara.... men du måste spraya vatten men sådan handpumpflaska under tiden du borrar o så borrar man med med låg fart.
Alla mina Vandoider... ca 20 st... har jag i sådana borrade av mig krukor i olika storlekar. Borren jag använder är antingen glasborr eller kakel borr (de trekantiga).
Jag har till och med sågat i terracotan för att få mindre höjd på behållare
Har inte förlorat någon kruka än, alltså inget har spruckit... och billigare bli det om man ska ha många
Sebastian: tack för tipsen, ska kika
Dorra: snyggt! Då ska jag ge det ett försök. Tejpar du krukan innan du borrar?
Bra gjort, Dorra. Det blir ju billigt och dessutom är det roligt att pyssla och fixa lite själv.
Stephanie... nej, jag tejpar inte. Bara blöter med vatten innan jag börjar och sprayar regelbundet under tiden jag borrar. Terracota är inte så hal som kakel, så tejpen behövs inte.
Dorra: Så coolt!! Och snyggt .
Tack!
Det viktigaste att mina Vandor trivs.
Jag hade mina Vandor fritt hängande förr, som jag bar till badrummet för att duscha varje gång jag skulle vattna. Problemet var att hur försiktigt jag än var, så har jag inte kunnat undvika skador på rötter pga av de där förflyttningar. Så något lösning skulle till, för jag ville inte ha Vandor i glas.
Tänkte på terracota med hål, men de som går att köpa är dels dyra, dels alldeles för små för stora Vandor med mycket rötter. Så kom jag på att borra. De krukor ni ser på bilder ovan är över 20 cm i diameter och hållen så stora som 2-3 cm i diameter tak vare kakelborr. Men jag har borrat även mindre krukor med mindre hål... då med glas/diamant borr.
Och vattning av Vandor är lätt idag... jag stoppar hela krukan/or i en hink med vatten/näring 2 ggr i veckan.
Hej! Jag köpte sådana lerkrukor med hål från Botaniska i Göteborg. Lite dyra med snygga!
Hej! Jag köpte sådana lerkrukor med hål från Botaniska i Göteborg. Lite dyra med snygga!
Hejsan alla orkidevänner. Jag är gröngöling på min brudorkide som jag köpte för ca ett år sedan. Sedan jag planterade om den (när den var i knopp) så går det utför Den blommar bra just nu men bladen är väldigt slappa med långa ränder. Duschar den flera ggr/dag. Jag ser att blommorna som var så fina i förra veckan börjar se lite ospänstiga ut. Jag misstänker att i och med omplanteringen så var jag jag lite för tuff med rotbeskärningen. Jag gör jag för att få bladen att bli köttiga och spänstiga? Är det bara att vänta på nya blad eller kan existerande blad tillfriskna?
Jag bor utomlands med medelhavsklimat och fukt. Mkt tacksam för hjälp.
Nyckelord: slappa blad, omplantering, phalaenopsis
Om dom är torra brukar dom ordna upp sig när vattningen ordnar sig. Om du har dåligt med rötter så kan dom inte suga upp tillräckligt med vatten. Tyvärr hjälper det inte att vattna mer för då ruttnar rötterna och det blir värre med dom slappa bladen
Klipp bort blomstänglarna, för de tar mycket kraft från plantan. Grymt, men kanske nödvändigt.
Stort tack för respons! Annika, jag ska klippa ner blomstängeln. Rötterna är ju A och O, inget liv utan bra rötter.
Rotbeskärning? Förrutom de skadade och döda rötter, gör man ingen rotbeskärning på Phalaenopsis.
Skar av döda och murkna rötter och det blev inte mkt kvar till rotsystem tyvärr. Har klippt bort blomstängeln (med 5 blommor) och håller igen med vattnet. Sprayar flera ggr per dag bladen försiktigt. Här är det 30C och luftfuktighet. Jag kollar den noga och håller tummarna.
Spraya försiktigt så du inte får ner vatten i bladrosetten, för det är inte bra. Blir lite nyfiken på var du bor!
Hur planterar jag om min Vanda? Den växer o växer tyvärr inga blommor. Har varit planterad i samma kruka mer än tio år. Lecakulor i botten o grov orkideekompost. Har massor med härliga luftrötter.
Nyckelord: Luftrötter, Omplantering, Vanda
Hej,
jag vill börja med att säga att jag inte är Vanda-expert, men odlar 2st V . coerulea sedan 1, 5år. Dessa växer barrotade och duschas dagligen. jag har en fogar/kalldimma generator som går tre kvartar per dag, riktade mot plantorna. Inte heller jag någon blomma, men plantorna är fina.
Mvh
Mikael
Kanske lite näring o ljusare placering så kanske den blir till o blomma. Sedan kan lecakulor vara mindre bra o använda då de samlar på sig salter från gödning o vatten. Men det är verkligen ett praktexemplar du har där så lycka till med blommor i framtiden.
Hej,
Plantera den i en träkorg av "teak". Doppvattna varje dag. En gång i veckan med pulvernäring med n-p-k 20-20-20.
Placera i soligt fönster. När sommaren kommer och det blir varmt hänger du ut den så det blir varma dagar och lite svalare nätter. Du behöver og skrämma den lite eller få en lite förändring. Lycka till.
Jag tycker inte du ska plantera om den. Istället tycker jag att du ska störa den så lite som möjligt. Någon kompost behövs inte. Däremot som övriga skriver att den bör duschas regelbundet, ibland med lite näring. Så mycket ljus som möjligt. Men viktigast är nog att den ska få en ordentlig temperatursänkning på natten. Minst 5 grader C gärna mer. Det gäller för övrigt de flesta orkidéer. Kan du ordna lite luftväxling så blir det en bonus
Tack för era svar 😊. Peter skriver att jag ska plantera Vandan i en korg. Ska jag plantera ner den som den är eller behövs ngn kompost? Var får jag tag på en sån korg i "teak" vill inte ha i plast.
Korg, kolla Orchidehusets hemsida Peter kanske har en till försäljning som passar
Håller med bolebo om allt. Att plantera/montera om den till en träkorg medför troligen att många rötter knäcks eller går av helt. Ända anledningen att sätta den i träkorg skulle vara estetisk anser jag, om man nu gillar sådan montering. Min ända Vanda växer barrotad, å de fungerar jättebra . Lycka till i forts. med din fina planta
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 10:47:27 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter