Råd / Omplantering / · Krukor, amplar och montering /

Skriv början av artikeln om krukstorlek

Nyckelord: krukstorlek

Inlägg med krukstorlek som nyckelord.

Vad har ni för åsikter om hur trångt eler rymligt Phraggar gillar att ha det runt rötterna?
Mina har inte lommat om. men några av dom växer så det knakar, både rötterna och bladen.
Dom i bark mm. växer bäst, dom i leca-hydrokultur mindre, men ganska ok.

Nyckelord: Phragmipedium, krukstorlek

9/5 -07

Jag sätter dom i en rymlig kruka med en gång för att den ska få plats att växa. Släktet Phragmipedium är ju inte så beroende av små krukor eftersom dom inte vill ha någon snabb upptorkning. Du skriver att dom i Leca-hydro inte växer lika bra. Hur gör du med gödningen till dom?

Hei.
Får skynda på att plantera om då. Har inte hängt med i farten: Det största monstret med blomsterlandsetikett longifolium x boisserianum Xsargentianum har helt fullt med rötter i krukan, dom har tom. vuksit ut gjenom hålet i botten och upp til krukkanten.
Det med gödning kan vara nåt, för jag är inte så noggrann av mig men dom får svag näringslösning hela tiden.
Har försökt att sätta alla ljusare än förut.
Har funderat på om det blir för kallt för rötterna i leca-hydro här hos mig. Det är sällan att temp. inne kommer upp till 20 grader och det är i vart fall 5 grader kallare nattetid. I hydrokrukor måste det ju bli lägre temp. hela tiden.

10/5 -07

Ja, d var det nog på tiden att du planterar om nu. Jag har svag gödning i vattnet hela hela tiden och sköljer ur hydron en gång i månaden. Ja, det kan ju vara för kallt men jag vet inte. På botaniska håller dom ju Phraggar i 15 grader på vintern men där har dom ju inte i hydro.

Ge ditt svar

En fråga från en besökare:
Hej igen!
Du tycker nog att jag börjar vara tjatig, men vilken diameter ska man ha på krukan till en liten bulb? Kan man ha teracottakrukor?

Hälsn. Kerstin

Nyckelord: Pleione, krukstorlek

11/9 -05

Hej igen,
Jag gillar frågor, så ställ gärna fler!

Jag skulle rekommendera en 9 eller 10 cm bred kruka till en bulb, men planter gärna flera tillsammans. Kanske 2 eller 3 styck i en 12 cm bred kruka? Med namnetiketter strategiskt placerade kan man endå hålla koll på vilken sort som är vilken och bulberna trivs ihop!

Plast eller terakotta är en smaksak. Jag brukar ha plast för de torkar inte ut lika snabbt

Vänligen,
Björn

Ge ditt svar