Råd / Släkten, arter och hybrider /

Nyckelord: Pleione

Söker du en spännande liten orkidé till fönsterkarmen eller trädgården? Prova Pleione! Arterna i detta asiatiska släkte bär vackra blommor i rosa, gult eller lila och plantorna är relativt enkla att odla. Pleione är små lövfällande jordorkidéer från bergsområden i Himalaya och Kina. De växer i jorden och på klippor, på nedfallna...

Läs hela artikeln

Inlägg med Pleione som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Pleione

P. Adams (2) P. alishan 'merlin' (2) P. Alishan 'Mt. Fuji' (1) P. Asama (2) P. aurita (10) P. Bandai-san (1) P. Barcena (2) P. Britannia (1) P. Bromo (1) P. bulbocodioides (5) P. bulbocodioides 'Yunnan' (1) P. caringom (1) P. chunii (1) P. Confirmation (2) P. coronaria (1) P. Danan (1) P. Deriba (1) P. Eiger (7) P. El Pico 'Pheasant' (1) P. formosa (2) P. formosana (30) P. formosana "iris" (1) P. formosana 'Clare' (1) P. formosana 'Eugenie' (1) P. formosana 'Greenhill' (2) P. formosana 'Lucy Diamond' (1) P. formosana 'Lulu' (1) P. formosana 'Snow White' (1) P. formosana alba "Yeti " (1) P. formosana alba ('Yeti'?) (1) P. formosana Cairngorm (1) P. formosana Greenhill (1) P. formosana var alba ´Jack Frost´ (1) P. formosana var alba ´Snow Bunting´ (1) P. formosana-hybrid? (1) P. forrestii (6) P. forrestii var. alba (1) P. Frank Kerr (2) P. Fuego (1) P. Ganymede (4) P. Gerry Munday (1) P. grandiflora (10) P. Harlequin (1) P. Hekla (1) P. Hekla ’Partridge’ (1) P. hookeriana (7) P. humilis (5) P. Kima (1) P. kompost (1) P. Krakatoa (7) P. Leda (14) P. limprichtii (14) P. limprichtii 'Touareg' (1) P. limprichtii x chunii (1) P. maculata (12) P. Masaya (1) P. Mawenzi (1) P. Novarupta (1) P. Orizaba (2) P. Paricutin (1) P. Paul Cumbleton´s senaste hybrid (1) P. Pavlof (1) P. Piton (5) P. pleionades (1) P. pleionoides (3) P. praecox (7) P. praecox. Från Edwards's Botanical Register (1) P. Rakata blackbird (1) P. Rakata Locking Stumps (2) P. Ranier (1) P. San Salvador (1) P. Sangay (6) P. Santorini (3) P. saxicola (2) P. scopulorum (1) P. Shantung (5) P. Shantung 'Ducat' (8) P. Shantung 'Ridgemay' (1) P. Shantung 'Ridgeway' (1) P. Shantung 'Silver' (1) P. småbulber (2) P. Sorea (1) P. Soufriere (1) P. Taal (1) P. Tarawera (1) P. Tibesti (1) P. Toff (1) P. Tolima (5) P. Tolima ? (1) P. Tolima? (1) P. Tongariro (3) P. tongariro start (1) P. Versailles (1) P. vesuvius (2) P. Vesuvius ´Leopard´ (1) P. Volcancello "Songthrush" (2) P. Volcanello (1) P. Volcanello 'Honey Buzzard' (1) P. Wharfedale (2) P. Wharfedale 'Pine Warbler' (4) P. x barbarae (6) P. x confusa (1) P. x lagenaria (7) P. yunnanensis (6) P. yunnanensis 'chiuan' (1) P. Zeus Weinstein (5) P. Zeus Weinstein 'Desert Sands' (2) pleione-hybrid med formosana i (1) Pleionepriset 2008 (12) Pleionepriset 2009 (7) Pleioneproblem (1) Pleionerötter förgrenar sig (1) PleioneTongariro (1) Pleioneöverskott (13)

Prat om släktet Pleione

Från Martina.
Från Martina.

De mörkrosa är Pleione Tongariro och de ljusrosa köpte jag som Pleione Glacial Peak men jag gissar på att det är något annat.

Nyckelord: Pleione, PleioneTongariro

23 maj

Kul att se Pleione här på sidan igen.
Ofta svårt att sortbestämma när det gäller hybriderna, men jag skulle inte utesluta att den ljusa kan vara just Glacier Peak.

26 maj

Jättefina!

26 maj

Lassse: Jasså! Jag trodde Glacier Peak alltid var vit. Men oavsett så är den jättefin.

Mikael: Tack!

26 maj

Martina: P. formosana ingår ju som ena föräldern och den kan vara både lilarosa (oftast) och vit, så det kan finnas alla möjliga färgformer av GP.

27 maj

Såhär såg min Glacier Peak ut för en vecka sedan. Intill står "kusinen" Red Lips som blommar fortfarande.med sina enorma blommor.

30 maj

Ok då lärde jag mig något nytt, jag trodde jag fått fel planta. Tack så mycket!

30 maj

Jättefina Pleione stulun!

4 jun

Jättefina, kul med en samplantering.

Ge din åsikt

Naturhybrid P. albiflora x P. forrestii.

Nyckelord: Pleione x confusa

21/4 -21

Ja härliga pleionetider nu!
Mvh
Mikael

21/4 -21

Från Atlas.

Fin Lasse, på tal om Pleione så kommer här min chunii som blommar nu.

22/4 -21

Atlas, snygg art med sina pastelliga färger.

23/4 -21

Så vacker

Ge ditt svar

22/3 -21

Pleione sort?

Från roussina.

Någon här som kan hjälpa mig med vilken sorts Pleione detta är på bilden?

Nyckelord: Pleione

24/3 -21

Nästan omöjligt att säga, mer än att det är en hybrid. Det röda på läppen kan tyda på inslag av forrestii/confusa. Men härlig blomning. Är de dina?

24/3 -21

Tack Lars, jag köpte knölarna i somras på vårt blomsterhus, var inte namnad.
Planterade alla knölarna i januari och nu blommar de för fullt. Bara njuter av den.

24/3 -21

Jättefina!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar
Pleione formosana 'Eugenie'. Från Lassse.

Art från Kina.

Nyckelord: Pleione formosana 'Eugenie'

Ge ditt svar

Art från Kina.

Nyckelord: Pleione formosana 'Lulu'

11/4 -20

Fina Lasse, mina är på gånga också 👍

13/4 -20

Flera av mina har blommat. kanske har jag dem lite varmare. Tyvärr har jag också tappat knoppar i mina forrestii och flera andra då jag råka ha dem i solen bakom fönster.

/Mikael

14/4 -20

Atlas: Trevligt att höra
Albiflora: Tråkigt med knopparna, ja de är ju lite känsliga för hög värme innan de hunnit slå ut.

15/4 -20

Fina!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar
Pleione Tongariro med två stänglar. Från Albiflora.

 

Nyckelord: Pleione Tongariro

24/3 -20

Hej!
Detta är mitt första inlägg så lite osäker på hur det fungerar. Jag är främst intresserad av släktet pleione men har haft många olika orkidéarter i min vård. Även våra vilda orkidéer är jag mycket intresserad av och är även floraväktare för många av våra orkidélokaler. Tack för insläppet!

24/3 -20

Fin Pleione! Odlar du den utomhus året om, eller har du den i kruka?

24/3 -20

Nej, jag har dem i kylskåp över vintern. När de går i blom kan man flytta ut dem men de måste generellt skyddas mot för mycket väta och frost. Men jag tycker det ser häftigt ut att ha dem ute i mossan, nästan som vilda pleione.

24/3 -20

Är det du som skrivit artikeln om pleione? Hur som helst en bra och lärorik artikel. Har du själv många pleione i din vård?

25/3 -20

Jag har skrivit Pleione-artikeln ja. Och kul med moss-bilden

25/3 -20

Kul att säsongen är igång. Jag prövade Pleione en gång men hade ingen lycka.

Prata om bilden
Från Caroline86.

Köpte lökar på nätet och såg att de sålde Pleione formosana så jag slog till. Hem får jag denna pyttelillagrejen! Löken har nytillväxt och nya rötter har börjat växa.. Så om jag har läst mig till rätt info så ska den snart/nu ner i kruka?

Nyckelord: Pleione formosana

25/4 -18

Plantera nu direkt! Lite sent men det går nog bra. Jag brukar plantera mina Pleione i slutet av februari eller första halvan av mars.

25/4 -18

Hade liknade problem. Planterade den och växte fint men knoppen blev brun och torkade ihop . För lite vatten? Har ni sett detta på pleione?

25/4 -18

Pleioneknoppar kan torka om plantorna hard et för varmt efter man planterat dem. Plantan växer för snabbt, känns det som, och fokuserar på bladet istället för blomman. Så, fram till blomman är nästan utslagen, försök att ha plantan i max 15 graders temperatur så minskar du risken att knoppen torkar.

25/4 -18

Ja precis! Det är nog det som har varit problemet. Tråkigt när den var så nära att blomma

25/4 -18

Tackar för svar! Så får vi se var det bär hän..

Ge ditt svar

Påskidéliljan har slagit ut.

Nyckelord: Pleione Shantung 'Ducat'

25/3 -18

Pleione är fina

25/3 -18

Bara knopp hos mig fortfarande
Men bilden lovar gott!!

Ge ditt svar
Pleione. Från Peter Göttfert.

Pleione är också fantastiskt vacker.

Nyckelord: Pleione

15/6 -17

Pleione är fina

16/6 -17

Perfekt!

16/6 -17

Härlig!
Vilken sort?
Mvh
Mikael

16/6 -17

Jättefina.
Synd bara att man måste ta in lökaren under vinter.

17/6 -17

Strålande

18/6 -17

Jag tycker den är lik Pleione tongariro. Men dessa är en testodling från Holland. De har olika korsningar. Exemplaren är extremt fina med ett flertal bulber i varje kruka. Detta exemplar får 9 blommor!
Är någon intresserad så har jag några exemplar till salu.

18/6 -17

P. Tongariro brukar enligt min erfarenhet ha en mer utpräglad prickighet efter kvartsföräldrarna limprichtii och formosana. Tycker denna är mer lik en ren P. pleionoides, ev någon hybrid som ärvt mer av pleionoides utseende. Snygga är de hursomhelst.

18/6 -17

Helt rätt Lasse! Det är dock tråkigt att odlaren inte vet vad han odlar. Men det är väl typiskt stora odlare i Holland. Jag väntar även på Bletilla som ska slå ut i nya färger från samma odlare. Bilder kommer inom kort. Har blivit lite förtjust i Bletilla då jag får dem att övervintra ute i Västerås.

Ge ditt svar

15/6 -17

Pleione

Pleione. Från Peter Göttfert.

 

Nyckelord: Pleione

Prata om bilden

26/3 -17

Pleione ?

 

Nyckelord: Pleione

Prata om bilden

16/3 -17

Pleione aurita

Ska man sätta såkallade lökar el bulb på våren o växa o ti vintern svalt elle hur gör man har aldrig sett såna

Nyckelord: Pleione aurita

16/3 -17

Det stämmer, man planterar dem under tidig vår och låter dem växa och göra nya bulber fram till hösten, sedan får de vila torrt och svalt över vintern. De flesta, t ex aurita och hybriden Shantung här på bilden, blommar på våren, men det finns också några sorter som blommar under höst-vinter.

16/3 -17

Tack;låter kul ja tror ja ska skaffa sån

Ge ditt svar

snart i blom: P. Shantung 'Ducat'.

Nyckelord: Pleione Shantung

7/3 -17

'Vårens sista...' Suck, här har vi snöstorm och massor med minusgrader och är lååångt ifrån 'vår' över huvud taget...

7/3 -17

Snöstorm här också idag. "Våren" är ett relativt begrepp, för Pleione ligger den lite tidigare än för oss nordbor, och i år lite tidigare än vanligt - de första blommade redan i januari

7/3 -17

Mina kvar i kylskåpet, kanske dags att ta fram då?

7/3 -17

När jag höll på med Pleione lät jag lökar vara kvar i kylen till de började spirar

8/3 -17

I viss mån kan man påverka blomningstiden med hjälp av temperaturen under vilan. Låg temperatur ger något senare blomning.
Av Shantung 'Ducat' finns nu två bulber kvar i knopp om någon är intresserad. Se listan på min sida.

Ge ditt svar

10/2 -17

Pleione till mor

Hej!
Min käre mor som har otroligt gröna fingrar fyllde nyss år och jag skulle vilja ge henne några Pleione och se om hon kan lyckas med dem! Hon r duktig på de flesta sorters plantor men orkideer kan hon inget om.
Hon har tillgång till stor trädgård med alla väderstreck, växthus, uteplats med tack och tunna vägga i anslutning till huset!
Så jag undrar om någon här har några knölar till salu och hur och vad vi ska göra när vi väl får dem!
Tack på förhand
Petter

Nyckelord: Pleione

10/2 -17

Kanske Lassse har till salu. Han finns här på OP

11/2 -17

På ebay.co.uk nu många Pleione till salu.

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.