Alla Frågor

Dendrobium kingianum 'Linda' x 'Sue'. Från Lassse.
Dendrobium kingianum 'Linda' x 'Sue'. Från Lassse.

Detta blev kärleksbarnet när klonen 'Linda' förälskade sig i 'Sue'.
Art från Australien.

Nyckelord: Dendrobium kingianum 'Linda' x 'Sue'

23 april

Kärleken är fantastisk
Doftar den?

23 april

Jättefin!
Mvh
Mikael

23 april

Helt underbar skulle jag vilja säga

Ge ditt svar
Vanda tricolor var. Suavis. Från Evalisa. Fri bild.

Jag har en Vanda tricolor suavis som jag köpte för ca 10-15 år sedan, då var den ca 3-4 cm lång. Nu är den 20 cm. Den är inte så vacker och har aldrig blommat men har fått två keikis. Jag skulle vilja ta loss dem och plantera dem i egna krukor, hur gör jag?

Ge ditt svar

Har köpt en Calanthe discolor. Hur odlar jag den i trädgården? Halvskugga, humusrikt, näringsrikt har jag förstått, men hur mycket fukt?

Nyckelord: Calanthe discolor

15 april

15 april

Ge ditt svar

12 april

Två amerikaner

Leptotes bicolor. Från Lassse.
Maxillaria tenuifolia. Från Lassse.

Leptotes bicolor från Brasilien och Maxillaria tenuifolia från centralamerika.

Nyckelord: Leptotes bicolor, Maxillaria tenuifolia

12 april

Snygga latinos!
Väntar på min bicolor....

12 april

Snygga

12 april

Väldigt fina, och god doft kan jag tänka mig!
Min Leptotes växer väldigt långsamt och är mörka... för mycket ljus möjligen? .

12 april

Tack!
Gustav84: Ja här doftar det En del av mina Leptotes, de som stått ljusast, får ganska mycket lila på bladen men det är ingen nackdel utan visar bara att ljuset är tillräckligt. Är bladen däremot väldigt mörkt gröna kan det tyda på att ljuset är i underkant, vilket kan inverka menligt på både tillväxt och framförallt blomning.

12 april

Ok! Ne deb är mer åt det lila hållet. Skulle kanske tro att mina torkar upp för mycket emellanåt, och tyvärr fått mycket kranvatten sista året.

14 april

Två fina arter!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar

Vad ska jag göra!
Behandla?
Kasta?

Nyckelord: Burrageara nelly

11 april

Vad för larver? Var håller de till och hur ser de ut? En bild skulle bara till stor hjälp. Behandling beror helt på vad det är för någonting.

Ge ditt svar

7 april

rölke

är det ngn här som har best fr rölke i tyskland o ej fått sina varor? dhl skickade ett meddelande att de ej kunde hitta min adress i Bonn bor för helskotta i sverige o gbg inte tyskland

7 april

Aldrig varit något problem under alla dessa år jag beställt från Röllkes. Säker på att du fyllt i beställningen rätt? Kolla igen. Större chans att DHL inte kan läsa än att Röllke skrivit fel.

7 april

dom har rätt adress tro mej vi var 2 st som hjälptes åt att kolla av så allt var rätt så detta innebär jag förlorade 500 spänn tack vare dhl

7 april

Kontakta Röllke om paketet inte kommer rätt. Dom kan spåra det och snacka med DHL's kundtjänst, etc.

8 april

Har aldrig haft problem med Röllke, brukar vara snabba å bra kvalitet på plantorna. Sedan DHL, kan jag bara säga att jag är impad så snabba å duktiga de alltid har varit för mig. Har både ö och Å i mitt namn å bor på landet, men de har alltid fungerat . Men om nu ngn. gjort fel, så tror jag att vänder du dig till Röllke så hjälper han till för att få nöjd kund. Tror inte du behöver känna dig blåst på 500:-. Lycka till
Mvh. Göran
PS. Kom att tänka på.....skickades det inte med spårbarhet? Då kan du gå in på DHL:s sida å se vart paketet är och vilken adress de har. Så brukar jag göra, kan vara roligt att följa paketets väg Dsm.

8 april

tack fick svar fr rölke de skulle kolla upp det o skicka en ny best skrev dom så du hade rätt Göran,självklart vill de ha nöjda kunder

8 april

Sedär wowgbg, fam. Röllke har man kunnat lita på å kan fortsatt göra så......härligt . Hoppas att du snart får din efterlängtade best. då och lycka till med planterna.

Ge ditt svar

8 april

Dusk?

Har Dusk lagt ner eller är de bortresta utan att ha skrivit någonting på hemsidan?

Hade lite frågor om grejer på hemsidan, men inte fått svar på mail på ett tag nu.

Har fått vända mig till lokala akvariebutiken som bygger grejer (även vivarium) på beställning istället.

Nyckelord: Dusk

8 april

Även jag har beställd men inget hört

8 april

Om det är så att de är bortresta en längre tid så skulle inte jag heller lägga upp det på hemsidan/nätet. Det är detsamma som att skicka en inbjudan till alla tjuvar och banditer.

8 april

Då återkommer de säkert när de har möjlighet. Bara att ha lite tålamod...

Ge ditt svar
Från Lilla Mina.

Hur planterar jag om min Vanda? Den växer o växer tyvärr inga blommor. Har varit planterad i samma kruka mer än tio år. Lecakulor i botten o grov orkideekompost. Har massor med härliga luftrötter.

Nyckelord: Luftrötter, Omplantering, Vanda

4 april

Hej,
jag vill börja med att säga att jag inte är Vanda-expert, men odlar 2st V . coerulea sedan 1, 5år. Dessa växer barrotade och duschas dagligen. jag har en fogar/kalldimma generator som går tre kvartar per dag, riktade mot plantorna. Inte heller jag någon blomma, men plantorna är fina.
Mvh
Mikael

4 april

Kanske lite näring o ljusare placering så kanske den blir till o blomma. Sedan kan lecakulor vara mindre bra o använda då de samlar på sig salter från gödning o vatten. Men det är verkligen ett praktexemplar du har där så lycka till med blommor i framtiden.

5 april

Hej,
Plantera den i en träkorg av "teak". Doppvattna varje dag. En gång i veckan med pulvernäring med n-p-k 20-20-20.
Placera i soligt fönster. När sommaren kommer och det blir varmt hänger du ut den så det blir varma dagar och lite svalare nätter. Du behöver og skrämma den lite eller få en lite förändring. Lycka till.

5 april

Jag tycker inte du ska plantera om den. Istället tycker jag att du ska störa den så lite som möjligt. Någon kompost behövs inte. Däremot som övriga skriver att den bör duschas regelbundet, ibland med lite näring. Så mycket ljus som möjligt. Men viktigast är nog att den ska få en ordentlig temperatursänkning på natten. Minst 5 grader C gärna mer. Det gäller för övrigt de flesta orkidéer. Kan du ordna lite luftväxling så blir det en bonus

5 april

Tack för era svar 😊. Peter skriver att jag ska plantera Vandan i en korg. Ska jag plantera ner den som den är eller behövs ngn kompost? Var får jag tag på en sån korg i "teak" vill inte ha i plast.

5 april

Korg, kolla Orchidehusets hemsida Peter kanske har en till försäljning som passar

6 april

Håller med bolebo om allt. Att plantera/montera om den till en träkorg medför troligen att många rötter knäcks eller går av helt. Ända anledningen att sätta den i träkorg skulle vara estetisk anser jag, om man nu gillar sådan montering. Min ända Vanda växer barrotad, å de fungerar jättebra . Lycka till i forts. med din fina planta

Ge ditt svar
Brassavola grandiflora. Från Lassse.

Från skymningen är doften svårslagen. Art från centralamerika.

Nyckelord: Brassavola grandiflora

29 mars

Vilken fining "just Love it"

29 mars

Fantastisk på alla sätt och vis. Tjusigt foto

29 mars

Jättesnygg!
Hur stora är blommorna i förhållande till de hos B. nodosa?

29 mars

Tack!
hampus: Jag har inte mätt blommorna men de är klart större än de nodosa-kloner jag har haft i alla fall.

30 mars

Fantastisk!
Mvh
Mikael

30 mars

Häftig blomning! Den måste verkligen trivas! Hur odlar du den?

30 mars

Snygging med doft

30 mars

Åh så vacker och många blommor

30 mars

Spännande planta, gillar nodosan skarpt och denna låter nästan ännu bättre. Blir kanske till att prova, lite fullt i fönstren bara innan alla grönsaker har flyttat ut...

31 mars

Tack alla !

Sebastian: Odlar den ungefär som nodosa, ljust - dock verkar den acceptera/föredra något lägre ljusnivå - intermediärt till varmt och med tilltorkning mellan vattningarna. Liksom alla mina andra orkidéer sitter den i sphagnum.

hampus: nodosa har jag också alltid gillat men tycker denna är snäppet bättre, så numera har jag bara grandiflora kvar... man får ju inte plats med allt, som sagt

4 april

Finns ett par ungplantor kvar av denna om någon är intresserad.
Skickar på söndag/måndag.

5 april

Wow, snyggt arrangemang! Och fint odlat för att få den blomningen. Jag har aldrig lyckats med brassavola, men blir sugen igen. Vilken art upplever du som lättast?

6 april

Jag har mest odlat nodosa och grandiflora (som tidigare räknades som en storblommigare variant av nodosa) och upplever ingen direkt skillnad i svårighetsgrad. Möjligen kan nodosa tåla/uppskatta lite starkare ljus.

Ge ditt svar

Har dels 1dendrobium som jag undrar om
Man kan dela ser ut som den snart
Växer ur sin kruka
Sen har jag en Venus sko som växer
Så sakta har haft i 3 år har inte blommat
Sen jag köpte den vad göra

13 mars

En Dendrobium ska växa i en så liten kruka som möjligt. Om det bara "snart" växer ut ur sin kruka så sätt inte om den utan låt den vara om komposten ser någorlunda fräsch ut. Att dela och plantera om dendrobium i för stor kruka är oftast ett effektivt sätt att slippa blommor ett par tre år.
Vad gäller Paphiopedilum avstår jag från kommentarer eftersom jag vet ganska lite om odling av sådana. Jag odlar endast ett fåtal av dem med varierande framgång.

30 mars

Tack för ditt svar då låter jag
min dendrobium vara kvar i sin kruka
kan berätta att den fått 2 nya (bebisar )
och blommar för andra gången i år
angående min venus sko får jag vänta
och se vad som händer den har växt
lite sen jag skrev sist den väntar kanske
på våren liksom jag kan också berätta
att jag har en brudorkide som först blommade med
2 stänglar med 10 blommor på vardera 3 veckor efter
dom var avblommade kom en 3dje stängel med 10 knoppar
som nu börjat slå ut så hittils i år har min brudorkide gett 30 blommor
den är underbar

Ge ditt svar

Hej!
Jag har en fråga till er som är duktiga på vattenkemi. Under 7-8 månader /år vattnar jag orkidéerna med regnvatten men under resterande året är jag tvungen att använda kranvatten. Vårt vatten kommer från egen brunn och är mycket hårt, 28 dh. Nu har vi installerat ett mjukvattenfilter och kranvattnet håller ca 6 dh. Jag använder vintertid ett osmosfilter för orkidéevattnet och kommer då ner till omätbart lågt dh. Som jag förstår det ska filtret även ta bort salter men hur effektivt. Bör jag installera en kran före mjukvattenfiltret och koppla in osmosfiltret där istället?
Finns det bra snabbtester även för salthalt i vattnet?
Detta är en liten djungel så tacksam för svar!

26 mars

RO tar bort salter och kalk mm
Du kan enkel mäta mängde salter med en ledningstalmätare conductivitymeter
Vilken princip bygger ditt mjukvattenfilter på?
Misstänker att du fyller på salt och principen är avhärdning och tar bara bort kalk. Jag är inte specialist men är det inte så att du får
mer natriumjoner på det viset?
För mycket natrium är inte bra

26 mars

Tack oled! Precis så, det byter kalciumjoner mot natrium. Det var just därför som jag ville veta hur effektivt RO tar bort saltet och om det ändå blir för mycket natrium kvar efter filtret. Förstår jag dig rätt att även natrium tas bort i Ro-filtret? Det blir till att införskaffa en konduktivimeter.

26 mars

RO filter ska ta bort natrium

26 mars

Tack än en gång! Få blir det fortsatt RO när jag inte får tag på regnvatten.

Ge ditt svar

Hittade en påse mossmix från Dusk som jag köpte för säkert 3-4 år sedan, om inte något år längre. Har förvarats torrt och i normal rumstemperatur (runt 20-22 grader).

Är det någon som vet hur länge den håller? Den ska mixas med vatten och penslas på en lämplig yta som sedan hålls fuktig, för att odla en "matta" med olika mosstyper.

Funderar på att testa den i lite olika orkidékrukor på skoj, men vill ju inte ha en gegga på krukytan som är "död" och inte kommer att växa alls.

11 feb

Även jag har en påse liggande och har funderat på samma sak

13 feb

Håller forever under de förutsättningarna, inga problem.

14 feb

Jag har hittills inte lyckats få till någon mosstillväxt alls. Har experimenterat med mossmixer i massor med omgångar i många år och i flera miljöer samt provat med redan 'levande' mosskulturer, allt helt utan framgång. Dessutom har jag försökt studera mig till visdom (e.g. biologi & botanik), engagerat mig i moss-communities både irl och annorstädes... Målbilden är fortfarande en mossbeväxt grön bakgrund till mina vackert blommande orkidéer, men i brist på både ock, lever jag på hoppet .

14 feb

Mossmixen är främst avsedd att använda på EpiWeb där man strilar vatten genom ett antal gångar per dag men fungerar om man har riktigt hög luftfuktighet i ett skåp

17 feb

Minns jag fel, men kan man inte blanda mosspulvret med filmjölk och stryka på grenar och få igång mosstillväxt?

17 feb

JeanetteG: Jo, jag vill minnas att jag också läst någonting liknande. Men har försökt undvika det då tanken känns lite udda...

17 feb

Jo, men det kan vara värt att testa. Har du tillräckligt mycket så...

18 feb

Från oled.

Jag har flera år gammal mossmix
Här blandat med filmjölk och brett ut på Treefern. Blir förvånad om det inte börjar mögla?

21 feb

Jag har oxå provat filmjölksvarianten (kladdigt!) med epiweb, mangrove och andra ytor, varierat luftfuktighet med vattenstrilande och mittemellan, levande kulturer osv. Ingen mosstillväxt. När jag avslutar yrkesverksamt liv, SKA jag få till den där vackra, gröna bakgrunden till mina skåp-orkisar!! (Verkar dock kräva minst heltidsarbete... )

26 feb

Från JeanetteG.

Tack oled för att du testar. Hoppas det lyckas. Nästa söndag är det öppet hus hos Hans Christiansen. Vi funderar på att åka ner.

16 mars

oled: Hur går det med filen? Blev det bra eller fick du mögel?

17 mars

Ingen mossa ingen mögel

17 mars

HA HA HA ! !! Nåja, skönt att slippa möglet iaf (Välkommen i Ingenmossa-klubben: gratis medlemsskap!)

26 mars

Från oled.

Tycker mig kan se lite mossa på mitt experiment, återkommer

Ge ditt svar
Nyköpta. Från Alf Forsblom.

Fyra nyköpta orkidéer. Trädgårdsmässan i fredags. 2 från Orkidehuset och 2 från odlare i Orkidésällskapet. Dendrobium farmeri, Laelia lundii, Paphiopedilum sukhakulii och Odontoglossum naevium. Spännande att se hur de utvecklas!
Har ni goda råd för skötseln så skriv gärna!

Nyckelord: Laelia lundii, Odontoglossum naevium, Dendrobium farmeri, Paphiopedilum sukhakulii

24 mars

Spännande! Hade orkidesällskapet någon monter?

24 mars

Ser fina ut

24 mars

Ja Orkidesällskapet har en stor monter med många plantor till salu faktiskt. Riktigt bra och tror det var 4-5 som jobbade där i fredags.

24 mars

Ligger också ute med en beställning på Laelia lundii men den kommer först i sommar

24 mars

För mig blev det en Coelogyne tomentosa och en Masdevallia menatoi från orkidesällskapet

24 mars

Grattis till fina plantor

24 mars

Hade rolig dag på Mässan igår!! Även Explore-mässan var kul, tyckte jag !

24 mars

Samma här. Det blev dock inga inköp.

Ge ditt svar

Odlar Pleione aurita på fönsterbrädan. Varit väldigt försiktig med vattning hittills (mest sprejat komposten lätt någon gång i veckan). Nu upptäckte jag att en knopp torkat in. Behöver den kanske hållas mer fuktig, eller vad kan jag göra? Läst att många avvaktar helt med bevattning tills blomningen är över och bladen börjar växa.

Nyckelord: Pleione aurita

21 mars

Jag har 5 st till, så vill ju att de ska orka hela vägen fram till blomning och inte råka ut för samma missöde.

21 mars

Är ingen specialist på Pleione men tänker att det blir för häftigt varmt att ha dem inne på fönsterbrädan. Jag har mina på inglasningen 6-10 grader nu. De har inte kommit så långt men artar sig bra, fortfarande utan nya rötter alltså inget vatten.

21 mars

Håller med stulun, hög värme före blomningen är största riskfaktorn. Plantan blir stressad och vill börja växa istället för att blomma. Det vatten som finns i bulben ska normalt räcka fram till blomningen.

21 mars

Ok, tack för info. Kul att hela tiden lära sig någonting nytt

Ge ditt svar
Från Dorra.
Från Dorra.
Från Dorra.

I höstas köpte jag denna planta som Coelogyne mooreana. Mycket liten planta, som överraskade mig med blommor i år... 2 cm små blommor.
Nu håller de på att öppnas... och det ser inte alls ut som mooreana.

Va tror ni?

18 mars

Tag ett foto när några blommor är helt utslagna och skicka till säljaren. Bulberna skiljer sig mycket från Coel. mooreanas. En seriös odlare/säljare bör kunna svara på vad det är. Dessutom bör du få det du beställt.

18 mars

Tack Bolebo... jag har redan mailat dem trots att blommarma inte helt är öppna. Och ja har kollat vilka Coelogyne säljs på deras sida. Den som liknar skulle vara Coelogyne chloroptera.

Hoppas du har rätt om att jag borde få rätt planta. Jag har länge drömt om att äga Coelogyne mooreana med deras 10 cm stora snövitta blommor med orange på läppen. Så trots att denna där är riktigt sött, så är det en stor besvikelse med 2 cm grön-bruna blommor

19 mars

Från Dorra.

Fick besked... det är Coelogyne chloroptera... och jag får 50% rabat för mooreana för de har kvar dessa

19 mars

Vi brukar avstå att hänga ut personer och företag på OP, tycker det är bättre att skicka PM till de som vill veta
Det är ofta att företagen inte har ordning på artepit och det kan bero på deras leverantör

19 mars

Oled, jag förstår inte din kommentar.

19 mars

Inte jag heller förstår... har inte hängt någon... tvärtom... jag fick veta vad min planta heter o fått lite tröstkompensation för misstaget... trots att plantan jag fick var ju stark o frisk. Och inte sagt vem det gäller helller...

19 mars

Ibland läser man inte ordentligt, sorry, handlarens namn näms inte ser jag nu

19 mars

Ge ditt svar