Alla Frågor

Hej, min dotter råkade tappa en tallrik på blomman igår och en bulb bröts av vid rotfästet. Den är inte helt av men väldigt nästan. Hade det varit en tomat hade jag kunnat tejpa ihop det målartejp och glömma bort det. Men vad ska jag göra med det här? Det känns som jag borde klippa bort den och pensla snitt ytan för att det inte ska komma in tråkigheter. Men teoretiskt så kan jag väl också binda upp den och hoppas på det bästa men det känns spontant vettigare att klippa bort den. Det händer naturligtvis när den för första gången på tre eller fyra år bevärdigar mig med knoppar, men tack och lov så verkar dom två bulberna oskadda, får kolla noggrannare när jag kommer hem från jobbet. // Peter

Nyckelord: Dendrobium nobile, Bulb, Avbruten

i går 22:57

Sätt bulben på fuktig mossa.

idag 08:10

Hittade denna (den länkar till en pdf-fil). Sidan 5 är nog mest intressant i det här fallet.

Se även exempelbild som jag lånade från webben. Kanske något värt att testa? (Man behöver inte stycka bulben i bitar, det går bra att lägga den på sphagnum-mossa i ett stycke).

Ge ditt svar

i går 15:16

Goa och orkidéer

Jag ska åka till Goa i februari. Vad får jag inte missa, såväl orkidérelaterat som annat...?

Ge ditt svar

Hej! Är helt ny på dethär med orkidéer. Skaffade min första, en helt vanlig gul brudorkidé, i våras. Sen dess har antalet växt. Är nu uppe i 10 stycken (11 egentligen, men en är ute på vift och jag vet inte om jag får tillbaka den vid liv.) Dom flesta är helt vanliga brudorkidéer, om än med lite ovanliga färger. Dom trivs bra och ska precis till att börja blomma nästan allihop. Men så har jag 3 stycken nya som jag inte riktigt vet vad det är för några. (Domhär små läpparna man får med i krukan är ju helt värdelösa.) Dom verkar iofs också trivas. Men jag vill gärna ha lite koll på vad dom är för några så jag kan ge dom särskild skötsel om dom behöver det. Så jag tänkte kolla om någon här vet och vet om dom behöver något annat än vad brudorkidéerna får? Tack på förhand.
//Petra

5 dec

Det är omöjligt att identifiera div orkidéhybrider om man inte har fått med någon etikett från säljaren. På sin höjd kan man säga vilken grupp av släkten det kan ligga bakom. Den översta är troligen en Cattleyahybrid av något slag men den kan innehålla flera släkten/arter inom gruppen. Bild 2 och 3 hör hemma inom Oncidium gruppen men även här ingår flera släkten/arter.
Välkommen i vår skara av nördar på olika nivåer. Kul med nya medlemmar. Bästa sättet att lära sig mer om orkidéer är att läsa olika böcker och även nätet har information om olika släkten och odlingskrav.
Av dessa är det endast den 1 bilden som kan odlas som Phalaenopsis (brudorkide) men vill ha mer ljus. De andra två vill ha det svalare och med högre luftfukt, ljuskraven är ungefär samma som Phaeaenopsis.

11 dec

Tack för svar! Får flytta dom 2 till fönstret då så får dom andra stå på bordet.

Ge ditt svar

Någon som beställt och eller har erfarenhet av denna butik. Butikens namn " The OrchidGarden " med denna hemsida https://orchidgarden.co.uk

4 dec

Jag köpte några Dendr. cuthbertsonii därifrån tidigare i höst. Plantorna var små men det framgick bl.a av priset. Firman ligger i Polen, några mil från Lodz. Det är trevligt att prova lite nya företag ibland. De har också större plantor men det har jag inte köpt av dem. Jag fick absolut bra plantor för sitt pris.
PS. Jag betalade med PayPal. DS

4 dec

OK. Tack för ditt svar.

Ge ditt svar

Jag har haft den i fyra år nu och det här är första gången som den bevärdigar mig med blommor. Jag vet inte vad jag har gjort fel och absolut inte vad jag har gjort. Den har aldrig snålat på bulber om jag ska vara positiv. Jag kan inte ge den mer sol där jag bor nu, men inte ens på förra stället där jag kunde dränka den i sol ställde den upp. I år gav den en massa bulber på de gamla vilket den inte har gjort förut och jag blev så irriterad att jag tog vred bort dem och gjorde skott av dem. Tänkte att den inte ska distrahera sig utan fokusera på blommor. Bulberna har aldrig fått bli mjuka och tråkiga. Dom blommar väl såvitt jag vet inte på gamla bulber utan bara på årets? Ska jag skära bort några av de gamla stora bulberna? Jag vet att det behövs som energidepå men hur många behövs egentligen, kan de bli en belastning istället? Det går ju att göra skott av dem också, kan dränka bekantskapskretsen i blommor i så fall. Den har aldrig uppfört sig som en snäll blomma och följt årstider etc men det kanske inte är så viktigt bara den slutar tjura och ger mig blommor. Fick den av min lilla dotter och hon är besviken för att den inte ger nya blommor, de blommor som satt på den när hon gav mig den föll av inom en vecka och sen följde vartenda blad efter veckan efter. Stygg blomma!

4 dec

Sol är självfallet viktigt men inte hela lösningen. När den nya bulben vuxit klart blir den liksom ihopnupen och slutbladet står rakt upp. Nu måste plantan i princip vara utan vatten och stå så kallt som möjligt, ner till under 10 grader, helst ner till 5 grader. Detta går rimligen inte om man inte kan hänga ut plantan på en altan eller balkong. När knopparna kommer ska de få bli så stora så de ser ut som knoppar, och inte bara "vårtor" på bulben, först nu ska man återuppta vattning med näring och värme. Nu gör också ljus nytta.

4 dec

Just det, glömde en sak, toppbladen på de nya bulber som kom tidigare vecklade aldrig ut sig helt utan blev krokiga. I år så hjälpte jag dom på traven med att försiktigt sära på bladen på slutet.

Ge ditt svar

Hej, jag har ett halvdussin P. som har börjat producera nya stänglar. Men tillväxten är så långsam och stänglarna och knopparna rätt patetiska. Allting står på samma plats där det alltid stått. Jag använder orchidéhusets näring vid varannan vattning. Alla är planterade i endast färsk sphagnum.

Jag funderar på om det kan vara så att det har byggts upp ett skal av kalk eller annat på rötterna som hindrar att näring eller annat tas upp? Jag har läst någonstans att sånt kan hända ibland.

Mitt vatten:
http://www.gastrikevatten.se/Content/425...

3 dec

Phla kan vara tröga, ha tålamod, låter till att du gör rätt men spola ut krukorna med jämna mellanrum

3 dec

Håller med oled, dvs spola igenom krukorna då och då och bra att du ger näring. Många av mina Phallar har också knoppstänglar nu, men det går saaaakta!! Har ingen extrabelysning till dem, bara "skärmlampor" på fönsterbrädorna, så då får man vänta ut dem i vintermörkret.
Måste tillägga att här finns inga julljusstakar, för de tar för mycket plats och ger ännu sämre ljus än "skärmlamporna":)

4 dec

Tack så mycket för hjälpen!

4 dec

Såg att dom var väldigt dammiga också så jag duschade hela bunten, nu ligger alla på sidan så får det mesta av vattnet rinna ut från bladfästena så får vi väl se hur mycket jag behöver torka om några timmar. Det regnar ju i naturen så dom måste väl tåla lite vatten utan att bli hysteriska och överreagera?

Ge ditt svar
LC Hawaiian Wedding Song. Från dick. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Blommar för andra gången i år som brukligt, 16-18 cm breda och två är de till antalet, odlas på köksbordet, någon meter in från söderfönster

Nyckelord: LC Hawaiian Wedding Song

18 nov

Jädrans fin bara synd att den aldrig kommer att blomma i mörke Uppsala

18 nov

Sååå vacker!! Jag har en jag med (köpte den för namnets skull ), men jag kan inte komma ihåg att den någonsin har blommat hos mig... Grattis till dig !!

19 nov

Den var vacker! Just denhär klassiska cattleyaformen är ändå den allra vackraste tycker jag.

19 nov

Toppfin. Om jag har rätt för mig så har den också kraftig och fast textur i blomman.

19 nov

Det stämmer bra Börje

20 nov

Härlig, grattis!
Mvh
Mikael

25 nov

Härlig! Vit blomma.....då kanske där är ngn. doft, eller?

27 nov

Mycket god, åt hållet gammaldags tvål, de med blomdoft

28 nov

Väldigt vacker

Ge ditt svar

Som jag skrev i min presentation så köpte jag nyligen två Burrageara Nelly Isler. Då den här plantan stod på samma ställe kunde jag inte motstå att köpa även denna eftersom den doftade gott och bara kostade 70:-.
Den var dock bara märkt Orchidiaceae. Jag har letat på alla möjliga internetsidor för att hitta en liknande för att kunna bestämma vad det är för sort, men har bara funnit en bild där det stod Cambria hybrid.
Vet någon här vad det kan vara? Färgen går lite mot det bruna hållet vilket kanske inte syns riktigt på bilderna. Den doftar gott, särskilt morgnar och förmiddag. Doften påminner lite om apelsin, och känns bara på nära håll.

Nyckelord: Cambria hybrid

23 nov

Snygg

Ge ditt svar

17 nov

+ 19 nov

okänt kryp

Från theresen.
Från theresen.
Från theresen.
Från theresen.
Från theresen.
Från theresen.
Från theresen.
Från theresen.
Från theresen.

hej!

tack till den som kom på potatis fällan!!!
är detta falskt spinn? dom är rätt snabba.
la potatisskivor i alla orkideerna och hittade ohyra i några till + trips.
så jag kommer att lägga potatisskivor i alla mina växter och regelbundet!

jag upptäckte igår på min dendrobium phalaenopsis att bladen ser lite ruttna ut, mjuka och brunsvarta. den har inte stått kallt. den är flera år gammal. jag har skött den bra med vattning och gödning, spayar även på barken och rötterna högst upp i krukan då och då medans barken torkar upp mellan vattningarna. jag har inte köpt nån ny på ett tag och nya står i karantän.
senare såg jag små kryp på som jag inte vet vad det är. dom ser ut som rovkvalster fast mörk bruna. eller som knappnålshuvuden med knappt synliga ben och de är mörkbruna och lite blanka. ca 0,5mm.
bladen lossnar lätt. har tagit bort alla blad som går att dra bort lätt. och ställt den för sig.
vad är det och vad gör jag?

Nyckelord: ohyra, denrobium phalaenopsis

18 nov

Jag kan ha haft samma sak som jag upptäckte i förrgår. Blommorna på en av mina Cattleyor började ganska snart efter att de slagit ut se bleka och genomskinliga ut. Jag trodde Cattleyan fått någon sjukdom men tittade lite närmare på blomman som var full i röd/bruna små kusar. Jag klippte av blomstängeln och kastade den.

Jag vet inte vad det är eller hur jag blir av med det men gjorde en vatten/såpa/spritblandning och sprayade och duschade. Jag hittade dessa kryp även i en orkide som är planterad i spagnum. När jag drog upp lite spagnum sprang det omkring några i den så även den har jag vatten/såpa/spritat. Jag hoppas detta försvinner nu och att det inte spridit sig.

18 nov

Är inte expert i ämnet men de ljusa varelsen på potatisskiva är inte falskt spinn... för den är mindre o rödaktigt. Dock är det nåt sort kvalster... möjligen spinnkvalster.

De mörka o blanka påminner om sköldlöss.

Leta här på sidan under Odling-->Problem med plantor-->Ohyra och sjukdomar... där finns många nyttiga inlägg hur du/ni ska göra.

18 nov

de två bilderna med bara ett kryp på är tagna med lupp över så det är svårt att se storleken, tror det är x8 eller nåt. jag var ute efter att visa utseendet. det finns inga spinntrådar på så det är inte vanligt spinn och det ser inte ut som vanligt spinn med blotta ögat heller.
det är inga sköldar alls på växterna utan de mörka krypen sitter och äter vid bladfästena så bladet går att ta bort lätt.

18 nov

jag har kollat blad de andra inläggen men hittade inget som stämde med mitt problem

19 nov

jag ser vilka som är trips och hoppstjärtar, det är dom andra två sorterna jag inte vet vad det är.

Ge ditt svar

Alltid lika roligt att besöka Börje (bolebo) och Evy, blommande, knoppande och vilande orkidéer studerades, spörsmål runt odling dryftades och en mycket god måltid intogs.

18 nov

Va kul Önskade att jag bodde mer söderut........

18 nov

Alltid trevligt och givande

18 nov

Det var mycket trevligt att få besök av dig. Hopas att det kan bli av även i framtiden. Synd att du beviljats uppehållstillstånd i Svealand.

18 nov

Säkerligen

Ge ditt svar
Cattleya forbesii. Från Lassse.

Trevlig och väldoftande brasse.

Nyckelord: Cattleya forbesii

14 nov

Min doftar tyvärr inte!
Din var ju himla vacker

14 nov

Förtjusande, min har tyvärr gått hädan och var av denna typ

14 nov

Tack för edra kommentarer
Tråkigt dick, ge inte upp, när de är etablerade brukar de vara väldigt tacksamma och blomsäkra plantor.

Vi kan ju köra en liten gissningstävling på en gång. De två knopparna längst ned kommer från grannplantan, vad kan det vara?

14 nov

Härliga!
Mvh
Mikael

14 nov

Cattleya granulosa

15 nov

Hur doftar den?

16 nov

Läcker Cattleya! Tyvärr är jag usel på gissningstävlingar av knoppar (;

16 nov

Liten behändig cattleya-art. Fint foto

16 nov

Ingen som fattade mitt svar på grannknopparna kanske skulle skrivit GRANN (ulosa) E ....... äsch dåligt skämt

Har en liten liten forbesii nu som förhoppningsvis växer till sig o blommar om en sådär 10 år, inköpt från Lauritz (Blue Catlleya, på eBay)

16 nov

Cattleya forbesii, två olika kloner. Från Lassse.

Tack igen
Caroline86: Svårt det där med doftbeskrivningar. Fräsch, mild, flyktig doft, en sån som känns på långt håll men samtidigt inte jättestarkt ens när man sätter näsan mot blomman. Kan ofta förnimma den det första jag gör på morgonen trots att jag sover i andra änden av (den iofs ganska lilla) stugan.
obovata: En grann granne men ingen ulosa Och surprise surprise, även den andra är en forbesii, men en namnad klon som går under namnet 'Ana Paula Wenzel'.

16 nov

OK haha... fina är de bägge två...

Ge ditt svar
Phragmipedium Memory Dick Clements. Från Spjuttan. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Phragmipedium Memory Dick Clements. Från Spjuttan. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Inköpt för ett år sedan från Skottland via ebay. Var ganska ämlig när den kom med en blompinne nedkörd i ena bladrosetten. Nu börjat ta sig och blommar plötsligt.

Nyckelord: Phragmipedium Memory Dick Clements

4 nov

Väldigt tjusig

4 nov

Utmärkt blir nog en hel räcka med blommor på stängeln vad det lider.

4 nov

På mina bilder kan du se vad du har framför dig

4 nov

Så vacker härlig färg

4 nov

Elegant!

14 nov

Phragmipedium Memory Dick Clements. Från Spjuttan. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Fyra knoppar på stängeln ser det ut som.

14 nov

Ser bra ut

14 nov

Så snyggt!

14 nov

Vilken snygging du har!

15 nov

Den står fortfarande kvar i rätt murken, blöt pinjebark(tror jag) med små bitar som den levererades i vid köpet för ett pr sedan. Borde väl planteras om kanske, när den blommat över. Vågar man köra småbitad pinjebark blandad med vermiculit?

15 nov

Den gillar ha det blött om fötterna så små pinjebark gärna med mossa i

15 nov

Härlig!
Mvh
Mikael

15 nov

Nu hittade jag fotot av oled s jättestora blommande Phragmipedium. Siktar på att min ska bli lika fin!

Ge ditt svar

11 nov

Kaosorkidé

Från Emem.
Från Emem.

Hej!

Helt okunnig på detta område men har förstått att jag fått en keiki efter en del googlande... Den har bara två rötter som blivit väldigt långa nu i väntan på att en till ska växa ut och jag vet inte riktigt vad jag ska göra med den. Ska jag låta den sitta kvar? Blomman har även fått en hel drös med nya blad och rötter under och efter att den blommade en längre period fram tills i höst. Phalaenopsis för övrigt! Alla råd tas tacksamt emot!

Nyckelord: Phalaenopsis, keiki

Ge ditt svar
Från anna.er.
Från anna.er.

Hej!
Har länge (ngr år) haft svarta prickar på bladen på denna orkidé, kommer inte ihåg vad den heter. Jag tror jag köpte den som en väldigt lite planta i Singapore för några år sen.
Den växer men har inte blommat, det verkar heller inte sprida sig till andra orkidéer.
Vad är det & finns det något sätt att få den "frisk" igen?

/ Anna

Nyckelord: Svarta prickar, Sjukdomar

9 nov

Jag skulle låta det vara om det inte spridit sig till andra orkidéer. Ha bara koll på om de blir sladdriga. Bladen kan ju haft vatten på sig och fått brännskador.

Ge ditt svar

Jag har, i går den 4 nov. inhandlat en stor blommande Dendriobium Stardust Firebird. Skall den verkligen blomma nu? Den har många tillväxtbulber och komposten är alldeles grön av påväxt så jag misstänker att substratet är ganska nedbrutet.

Nyckelord: Dendriobium Stardust Firebird

5 nov

Var har du köpt den? Var du på öppet hus i DK?

8 nov

Grön påväxt kan indikera att substratet är nedbrutet, men det kan beror på om det är mossa. I så fall skulle jag låta bli att göra något tills jag ser att den mår bra i övrigt. Den kan ha stått fuktigt.

8 nov

+ 11 nov

Precis så är min med som jag köpte i september på Plantagen vid Bergianska trädgården. Tänker plantera om min inom de närmaste dagarna i färsk mossa o bark

8 nov

Om köpt hos Hans C står den i GreenMix och då är det mossa därav min fråga

9 nov

Precis min tanke också. Hans C har ju green mix. Hans orkidéer behöver man inte omplantera i första taget.

Ge ditt svar