Alla Frågor

Mörkblå Vanda-hybrid. Från dick. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Vanda-hybrid från Karge som nu äntligen kommit i blom efter flytten för snart två år sedan! Har bara en till kvar och den blommar nog inte i år heller, ser inte riktigt pigg ut ännu.
Rejält stora, cirka 12×12 cm och 11 stycken fullt utslagna blommor blev det

Nyckelord: Vanda-hybrid

21 sep

Läcker är det en Gordon Dillon ?

21 sep

Bra Dick. Fin vanda. Önskar att jag skulle ha lika bra framgång med vanda.

23 sep

Obovata: Det står bara dark violett spotted på lappen från Karge men den är väldigt lik Gordon Dillon.
Börje: full sol innanför fönster och så får de några timmars bad i balja med Akernes lösning två gånger om dagen, morgon och kväll, ibland om det är torrt inne så får någon av dem stå hela natten i blöt och så byter jag direkt när jag vaknar. Var bättre i lägenheten för där både de i duscheummet med sky-fönster och duschades morgon och kväll men tror det blir bättre med gödning på detta viset dock.

i går 22:46

Vacker blomma Grattis.

Ge ditt svar

Hallå
För typ två år sedan köpte jag en Paphiopedilum lowii. Ni som har en sådan, hur sköter ni dem? Min står helt still och det händer inte mycket alls:-(

Nyckelord: Paphiopedilum lowii

21 sep

Hej, jag vill minnas att arten ofta lever som epifyt, så det kan hända ha betydelse.
Mvh
Mikael

23 sep

Hej Majkull , Tidigare än för 20 år sedan, så odlade jag i bark, låghumifierad torv å lecakulor. Då hade jag samma problem som du beskriver. Vad som hände för typ 20 år sedan i mitt fall, var introduktionen av GreenMix. Alla mina paphar odlar jag numera i detta material. Paph. lowii gillar att vara fuktig jämt och den vill ha lite mera ljus än normalt i släktet. Speciellt fuktigheten är viktig känner jag, för den växer i fuktiga miljöer i naturen i mossor nära vattendrag antingen terest eller litofytiskt. I mitt fall så var de GreenMixen som alltid hålles fuktig, men som ger tillgång till luft, som gjorde att de frodas å blommar. Odlar i växthus så där är normalt Rh >65% och temp. 17 till 25 grader. Det är en mkt. vacker paph, å när den blir lite äldre å ger 6-9 blommor per stjälk, då är de en riktig pärla. Min största är på gång just nu med stjälk . Lycka till!!

Ge ditt svar
Från Elisabet.

Delade på denna planta igår eftersom den höll på växa ur krukan. När jag skulle namnge de olika plantorna, hade jag en etikett med namnet Cattlaya Aurantica på. Men det är det är väl inte rätt?
Kan det vara en Oncidium?
Är det någon som kan lotsa mej åt rätt håll?

18 sep

Nej det är det inte. Omöjligt att säga vad det är genom att bara titta på bulber. Skulle gissa på något i Prosthechea eller Encyclia-släktet. Du får se till att få den i blom så kanske det klarnar.

Ge ditt svar

21 aug

Magnesium

Jag använder Akerne Rain Mix som gödning till mina orkidéer. Emellertid vill Phragmipedilum kovachii ha mer magnesium än vad gödningen innehåller så jag måste tillsätta extra magnesium för att de ska blomma. Idag blir det på gehör. Vet någon om magnesium är giftigt eller om växter tar upp den mängd de behöver? Jag har läst någonstans (kan inte hitta det nu när jag vill veta) att det är så att växter "väljer" hur mycket de vill ha. Å andra sidan så hävdade två personer som jag känner i SYS att det är giftigt. Franz Glanz, välkänd kovachii odlare i södra Tyskland hävdar att det är nödvändigt för att få blommor på kovachii. Jag hade mina i flera år, innan jag hörde Glanz på ett möte hos Karge tala om ämnet, utan att få dem i blom. Efter att ha tillsatt magnesium blev det blommor. Frågan kvarstår: Är magnesium ofarligt att blanda in i gödningen eller...?

Nyckelord: Magnesium

21 aug

Nu vet jag inte mycket om hur växter tar upp mineraler (som magnesium) så det här blir mest en fundering, men rent logiskt tänker jag att det näringsvärde jordmånen blommorna växer i har, det är vad de får i sig och rättar sin tillväxt efter (snarare än att de skulle kunna reglera intaget från rötterna?)
Behöver en orkidé då t.ex mer Mg för att blomma så är väl det "normalläge" för den och att tillsätta Mg borde då vara rätt ofarligt.
Faran ligger väl närmast i när man inte kan hitta balansen mellan "för mycket och för lite skämmer allt", och stressar blomman till att växa/blomma "ihjäl sig" om man överskrider vad den klarar att omsätta?
(Fast det hade du kanske redan tänkt på?)


22 aug

Magnesium är centralatomen i klorofyll, så alla gröna växter, de som driver fotosyntes, måste ha Mg annars blir bladen gula/gulfläckiga och tillväxt avtar. (Byter man ut centralatomen magnesium i klorofyll och sätter dit en järnatom så får man i princip hemoglobin, som vi har i blodet och som ju binder syre). Kan tänka mig att växter är duktiga att ta upp detta. Det finns ju berggrund med mycket Mg som Dolomit (Ca,Mg CO3) och sådana områden har ofta fin flora (tex Dolomiterna)! Kan inte uttala mig om överdosering, men även jag tillsätter Mg i form av Magnesiumsulfat "på en höft" när jag göder. Även jag tycker mig se mer vitala plantor sedan jag började tillsätta Mg. Jag har aldrig undersökt Mg halt i bark och jag tänker då på hur epifytiska orkideer får i sig Mg i naturen och ja eftersom träden behöver så måste de ta upp Mg och så hamnar det i barken och vidare i epifyterna.
Mvh
Mikael

22 aug

Vet att många ger epsomsalt MgSO4·7H2O, (innehåller teoretiskt 48,84 % magnesiumsulfat) till chili för att få kraftigare tillväxt. Hävdas att det underlättar för dem att ta upp andra näringsämnen. Tror att de flesta höftar med en matsked per kruka vid omplantering, jag vet inte vad dosen skulle kunna vara för orkidéer. (Troligtvis betydligt lägre dos).

22 aug

+ 23 aug

Trädgårdsmästarnäring. Från GöranÅ.

Jag har köpt en blomsternäring av en trädgårdsmästare i pulverform, se innehållsförteckning på bif. bild. Köpte en större förpackning för många år sedan, å den lär räcka min livstid . Tycker den fungerar bra för mig, å har inga problem med att få kovatchii att blomma (kommer knoppar nu). Använder 1tsk. till 3 liter regnvatten/osmosvatten under tillväxt och emellanåt bara vatten för utsköljning av ev. saltlagring. Att notera, är att jag odlar allt i GreenMix som står i kruka. Har testat annat som Pokon 20-20-20 till mina paphar, å de funkar de oxå till dem.
Jag tror inte de är hälsosamt att överdosera, med vare sig det ena eller andra. Har gjort några försök med högre dos, som gav tråkiga följder. Det som tillförs mediet verkar växten ta upp, så enl. min erfarenhet så kan inte växten strypa upptaget om det finns överskott i mediet av ngt. ämne. Jag är inte skolad i ämnet, utan kör med prova-se-lär - metoden .

23 aug

Tack alla. Det är mycket intressant att ta del av era kunskaper, erfarenheter och funderingar. Jag får väl fortsätta att tillsätta Mg på en höft. Idag har jag vattnat mina orkidéer med gödning. Min giva får i fortsättningen bli 25 ml Akerne Rain Mix + 15 ml Magnesium per 210 l H2O. Detta ger ett totalt ledningstal på 250 mikrosimens. Mitt Mg är Mg i form av Epsomsalt från Apotea.se. Väldigt billigt, 68 kr/kg och fraktfritt. Tack än en gång.

23 aug

Hej Börje, i http://www.ofnds.de/Orchideenkultur/Wass... så anges en källa för Phrag. kovachii där den lever till 50 mg/L MgO. Jag kollade på min burk av Rain Mix och den innehåller 3,5% MgO, dvs. 7 gånger mer än så men om du fått blomningen att fungera vid tillsats av MgO så får man väl tillskriva det utspädning till normala orkidéers behov Jag vet ju inte vad "brukslösningen" blir när man skopar i en struken till 2 liter vatten, har du sett någon sådan beräkning för Rain Mix?

24 aug

Dick och ni andra som är intresserade av gödning och Mg-tillsats.
Nu har jag mätt ledningstalet i olika koncentrationer. Jag har utgått från 10 liter kondenssvatten från mina värmepumpar och dess ledningstal = 0. Akernes ger 710 Mikrosimens. Mätaren är nykalibrerad. Det betyder... Vad?
Sedan tog jag Görans mängd men använder Akernes i stället för "Trädgårdsmästarens" och då fick jag ett ledningstal på 2290 Mikrosimens, alltså 3 ggr starkare blandning än Akernes blandning. Självklart är det föga vetenskapligt att byta ut fabrikaten så här men det stämmer till eftertanke om vad man köper. Klart är emellertid att mina orkidéer är svältfödda både på det ena och det andra.
Dick du som är en snitsare på att räkna, om du har tid så jämför de båda preparaten.
Det hör till saken att Görans orkidéer växer som tusan och blommar jättefint.

24 aug

Akernes 1. Från dick.
Akernes 2. Från dick.
Akernes 3. Från dick.

Konduktiviteten mäter ju inte halter av något specifikt ämne, utan elektriskt motstånd/ledningsförmåga i vatten, vilket varierar med mängden lösta joner.
Jämför jag Akernes (i pulverform, nämns först nedan i jämförelsen) med Görans Trädgårdsmästarnäring så finns dessa radikala skillnader; 2,7% fosforsyra mot 14%, 13,7% K2O mot 21%, 11,8% CaO som verkar saknas i Görans, 3,5% MgO mot 1,0% MgO (0,6% Mg), 4,8% SO3 mot 16,25% SO3 (6,5% S).
Det finns alltså väsentligt mer MgO i Akernes Rain Mix, men väsentligt mer P, K, S i Görans gödning.
Jag laddar upp värdena och info om Rain Mix tillblivelse och varför man har denna sammansättning från Akernes broschyr.
Frågan är då om du Börje använder en korrekt lösning av Rain Mix/vatten när du vattnar? Enligt dem ska det vara ett struket blått mått, motsvarar 1 gram mix, till 2 liter vatten, så till din 10 liters ska du tillsätta 5 mått och får du då 710 Mikrosiemens? När du sedan skriver att du "tar Görans mängd" antar jag att du menar 1 tsk till 3L vatten av Akernes Rain Mix, jag vet inte hur många gram det blir i 1 tsk men om det ska vara samma koncentration som i "din 1:a blandning" så ska den innehålla 1,5 gram dvs. 1 ½ struket blått mått i en tsk. Tittar vi då på vad som normalt ryms i en tesked så anges t.ex. havssalt 4 g, bakpulver 5 g, dvs. approximativt 3 gånger så mycket (4,5 gram), räknar vi vidare så blir då koncentrationen lösta joner 3 ggr högre och även konduktiviteten som i så fall blir 2130 Mikrosiemens. Detta blir väldigt nära ditt uppmätta värde på 2290 Mikrosiemens.
Hade du använt Görans gödning i samma koncentration (1 tsk till 3L vatten) hade du erhållit ännu högre ledningstal än så här enligt innehållet ovan. Dock hade koncentrationen magnesium i era lösningar varit nästan identiska!
Kom också ihåg att Rain Mix är skapad så att den alltid ska vattnas med och aldrig finnas något behov av att skölja ur mediet för saltuppbyggnad.

26 aug

Tack Dick. Det är en gedigen genomgång. Nu blir det mer problem. Det har alltid hetat att orkidéer ska ha lite gödning. Vid ett besök hos en känd Disa-odlare hävdade denne att Disorna inte fick ha mer än 150 mikrosimens i vattnet. Han odlade i torv + perlit. I en tysk orkideétidning stod det att Odontoglossum och liknande fick 450Mikrosimens en gång i veckan med en vattning med rent regnvatten emellan. Följer jag Akernes recept få får de 710 mikrosimens. Vad ska jag tro/göra?
Törs jag gå upp till 710 mikrosimens?

26 aug

+ 27 aug

Det skulle jag vara mycket försiktig med när det gäller dessa arter som nästan inte ska ha någon näring. Du kan dra iväg ett mail till Akernes och fråga, men vad jag sett tidigare har de inte dessa släkten på sin hemsida.
Jag vet ju att vid Taffelberget så är de översta lagren en riktigt ren kvartsit, dvs. innehåller mest kvarts och inte mycket mer. Så när den kvartsitiska sandstenen bryts ned, vilket går väldigt sakta och därför står Taffelberget upp från sin omgivning, innehåller vattnet som transporterar bort produkterna nästan inga näringsämnen. Det är just i dessa övre delar av Taffelberget som Disa förekommer och inte längre ned utmed bergets sidor där man får in andra bergarter t.ex. graniter som ger mer fertil jordmån vid nedbrytningen och här hittar du alla vinodlingarna, inte däruppe. Får du inget vettigt svar från Akerne så skulle jag råda dig att späda ut deras blandning 5 gånger, dvs. ett struket mått till 10 liter för Disa och 2 gånger för Odontoglossum, eller så kan du experimentera med Odontoglossum, men det är det knappast värt då jag sett dina i blom förut och de var magnifika.

13 sep

Jag vill bara flika in, efter min inledande fundering, att det här blev ju väldigt intressant att läsa.

Ge ditt svar

31 aug

Sjukdom?

Från Jorge127.

Hej som nybörjare vill jag gärna information om något som jag upptäckte på bladen på mina orchide. Det är som ett skårpa på bladet, under ytan. Utan spindelväv. Tack på förhand

Nyckelord: Phaleanopsis

Ge ditt svar

Hej,
Är någon intresserad av att få tidningen Orkidéer: År 1998, 2003-2014. Några år är inte kompletta. Kontakta mig i såfall. Jag bor i Stockholm.
Mvh,
Gilberto
gilberto.fisone@ownit.nu

Nyckelord: Tidskrift Orkidéer

Ge ditt svar

27 aug

Ullöss

Någon som vet om Ullöss går på möbler.
Har precis slängt ca 10 blommor de flesta Orkideer, rätt nära fönsterbrädan har jag matrumsböblemang med klädda stolar 2 av stolsitsarna är angripna av något kan det vara ullöss??

27 aug

Tror inte det är någon fara för dina möbler

27 aug

Kolla med din villa/hemförsäkring om du har försäkring mot skadedjur. Ullöss kan knappast gå på möbler. De lever ju på växtsaften i växter och inte på torra textilier eller trä. Hur som helst så måste du förmodligen sanera möblerna.

29 aug

Tack för info

Ge ditt svar

Jag blev en skänkt en jättefin miniphalaenopsis (planterade tillsammans) som blommat över. Glad i hågen blev det substratbyte, ville kolla hur rötterna mådde. Jag jobbade i över en timme för att pilla bort allting. Diskade krukan, gjorde extra hål i den, kanelade försiktigt på alla snittytor och sedan nytt substrat.
Till min fasa i dag så ser jag att de två understa bladen gulnat. Bestämde mig för att ta en titt igen i krukan och till min fasa ser jag att den stått för fuktigt!!! Massor av det som kallas "velimen" lossnade från rötterna. Jag klippte inte bort rottrådarna. Det kvarvarande rötterna har små svarta fläckar på sig. Jag droppade på väteperoxid 3% och såg att det bubblade...
Planterade om i en mindre kruka och jag sorterade ut barkbitar och planterade bara i bark, stora barkbitar. Lade lite glaserade porslinsskärvor i botten så att vattnet ska rinna undan bra. Den fick inte en droppe vatten den här gången, nu blir det snålvattning, max 5 min i doppet.
Är rejält arg på företaget som säljer orkidesubstratet, det är för fint och för fukthållande. Hädanefter blir det bara ren bark för min nopsisar!
Vi har hög luftfuktighet där jag bor.

Frågan är: tycker ni att jag ska vattna första gången med väteperoxid så att det inte bildas svamp eller annat skadligt? Är 5 minuter doppvattning för mkt eller för litet tycker ni? Är nu rädd att ha ihjäl min fina orkidee.
Alla råd varmt välkomna!!

Nyckelord: väteperoxid 3%, ruttna rötter phalaenopsis, för fint substrat med kokos

7 aug

Jag köper bark av Peter, Orchidéhuset, han finns här på OP. Sedan går jag ut i skogen o plockar färsk vitmossa (spagnum) o blandar min egen kompost. För jag har också gjort samma misstag förr, o planterat om med dessa färdigpackade orkidékomposter som finns o köpa, och som för det mesta innehåller möglig bark som förstör rötterna.
Kontakta Peter du o köp fin o hållbar bark av honom.

Lycka till

8 aug

Tack för svar obovata!
Jag bor utomlands så Ochidehuset är lite långt borta som du förstår. Dessutom växer inte vitmossa i det heta Mellanöstern
Från och med nu blir det bara bark för mina nopsisar, vi har hög luftfuktighet året om och i vintras såg jag att det började växa vita långa svampar i krukan på två av mina nya nopsisar som jag köpte från IKEA. De var i full blom och jag vägrade att plantera om dem under blomningstiden. Jag tror att det var en liten aning spaghnum i krukorna, men mest bark. Nu föredrar att vattna oftare än att hålla på med ruttna rötter.

9 aug

Ja just ja, tänkte inte på det

9 aug

9 aug

Inga problem obovata

Ge ditt svar

6 aug

Matta blad

Har sökt på forumet och inte hittat något som gäller matta phalaenopsisblad. Varför blir mina matta hemma, de var ju så glansiga i affären?
Vore glad för svar

Nyckelord: matta blad, glansiga blad, phalaenopsis matta blad

6 aug

Förmodligen var de behandlade med bladglans. Tag och tvätta bladen med diskmedel eller såpvatten. 50ml per l vatten. Skölj av dem med rent vatten så får du rena och fina blad. Samtidigt så skyddar du plantorna mot spinn och bladlöss. Ibland tillsätter jag T-röd för att förstärka bekämpningen av ohyra.

7 aug

Varmt tack bolebo!

Ge ditt svar

12 jul

Cattleya maxima

Nu har den blommat ett tag men lika vacker för det. Får vara ute på kollo under sommaren, även om det är väldigt kallt för årstiden om nätterna.

Nyckelord: Cattleya maxima

12 jul

Kraftig och fin färg på din maxima. Är det en höglandsvaritet?

12 jul

Nej det ska vara låglandsvarianten, blommorna ca 15 höga och 10 cm breda, längsta bulb+blad ca 45 cm, men säker kan man ju aldrig vara om man inte har plockat dem själv

12 jul

Noterade i år att de var väldigt bleka i början av blomningen, nästan ljusrosa för att nu efter drygt en vecka i full blom blivit en djupare lavendellik kulör. De små plantor jag haft som troligen var höglandsvaritet hade enormt mycket kraftigare färgton åt lila och var nog som mest 20 cm i totalhöjd, tyvärr är de borta nu.

12 jul

Då har du ju fått plats för många nya spännande plantor.

12 jul

Maffig sak!

13 jul

Underbar!
Mvh
Mikael

15 jul

Två jättefina å stora blommor

Ge ditt svar

10 jul

Youtube

Från karinf.

Hej alla orkudevänner!

Jag har dammat av min gamla youtube kanal
och har börjat spela in orkidefilmer ( på engelska)
Många tittar men få vill prenumerera!
Jag visar nya plantor, omplanteringar osv

Kolla gärna:

https://www.youtube.com/user/karinfredho...

Ha det bäst!
// Karin

Vsos.se

Nyckelord: Karins Orchids & Joy

Ge ditt svar

Hejsan alla orkidétokiga,

Jag har använt temetoden till slappa ospänstiga blad till en av mina orkidéer och då använde jag vanligt svart te. Det fungerade alldeles utmärkt.

Nu har jag slut på det men jag har hemma en väldans massa Earl Grey te. Kan jag använda Earl Grey te till mina orkidéer? Vad säger ni experter?

Vore tacksam för svar

Nyckelord: phalaenopsis, ospänstiga blad, Earl Grey te

22 jun

Jag hade en gång i tiden en bekant som hade som vana att vattna sina orkideer med vanligt Earl Grey. När det blev en slatt te över så hällde hon det i en kanna och vattnade sina orkidéer med det när det var dags. Hade alltid fina och fräscha plantor. Lycka till.

23 jun

Finns lite olika diskussioner kring det. Här är lite att läsa (de länkar även vidare till en liknande diskussion i länkat inlägg). Vad man kommit fram till är att te innehåller kväve som plantan kan ta upp som näring, samt tanniner som sänker pH samt kan ha stimulerande effekt på rottillväxt (finns lite diskussioner kring det med, men jag kan inte söka igenom hela internet på jakt efter svar)

23 jun

Vad man får vara lite försiktig med är att man inte får någon koll på halten av kväve. Det kan variera på vilket te man använder, och i vilken koncentration. Det finns liksom ingen som testat sig fram (iaf inte som jag hittat) till vilken dos som är optimal. Sedan så kan säkert tanninerna missfärga rötterna och ge dem bruna fläckar... men det finns gott om olika näringsmedel som både gör det samt orsakar saltavlagringar, men det hör kanske inte till ämnet för denna fråga

23 jun

Stort tack till Bolebo och till Sebastian för era råd! Just det där med sänkt pH-värde visste jag inte om och där jag bor har vi kalkrikt hårt vatten så om jag lyckas sänka pH-värdet så det är det en ren en bonus!

Ge ditt svar

6 jun

Växt

Jag har hittat en Buske/träd på gården som är ca 2 meter hög. Och stammen är full i vassa stora taggar.
Jag vet inte vad det är för vext har aldrig sett den förut.
Jag hoppas någon kan hjälpa mig.

6 jun

Från Jonas73.
Från Jonas73.
Från Jonas73.
Från Jonas73.

7 jun

Hej Jonas, förslag på växt som du kan kolla om det stämmer när bladen slagit ut, parkaralia (Aralia elata).

7 jun

Lägg in Google Lens på mobilen så skall du kunna identifiera din växt ! ursäkta reklamen men denna app är ett måste när man vill ha reda på såna här saker.

Ge ditt svar
Cattleya forbesii. Från Lassse.

Art från Brasilien.

Nyckelord: Cattleya forbesii

6 jun

så fin!

6 jun

Underbart vacker

6 jun

Jättefin klon!

Ge ditt svar

2 jun

Massdevallia

Har en Massdevallia som har det trångt i krukan, ska ja dela den eller byta ti större kruka

Nyckelord: Massdevallia

Ge ditt svar