Alla Frågor

i går 21:42

Sporer

Jag hoppas att auditoriet ursäktar min fråga eftersom den inte har med orkidéer att göra.
Nu är det ju svamptider med mycket kantareller i markerna. Tyvärr uppskattar vildsvinen kantareller och "dammsuger" markerna på just kantareller och lämnar andra svampar ifred.
Kan svampsporerna överleva passagen genom magen/tarmen på vildsvinen och på så sätt sprida svampen till nya områden?
Markerna det gäller är områden som jag känner väl till sedan ungdomens år och jag har alltid plockat kantareller där. I stora mängder. Emellertid så gräver grisarna upp mycket större områden idag än förr så tydligen har det funnits svamp där de gräver. De bökar inte där det inte finns kantareller.

Nyckelord: Svampsporer

i går 23:12

Vet inte om de klarar magsyran, men torka/kyla går bra, upphettning dör de av. Så utan att vara allt för kunnig så kan man tänka sig att de i samband med allt bökande får på sig sporer i hår/päls vilka kan transporteras långa sträckor innan de faller av vid nästa plats som de bökar vid

Ge ditt svar
Cattleya maxima låglandsvariant. Från dick. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Cattleya maxima låglandsvariant. Från dick. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Nu äntligen blommar Cattleya maxima, troligen låglandsvariant vilken är ca 35cm hög med rejält stora blommor, tre stycken skänker denna bulb

Nyckelord: låglandsvariant, Cattleya maxima

16 jul

Mycket vacker Hur/vart odlas den??

16 jul

Inomhus (fönsterbräda) i vanliga fall men i och med flytten till ett hus med treglasfönster så har jag kört ut de något mer tåliga på den stora verandan (under ljusgenomsläppligt plasttak). Dock är det lite väl kallt om nätterna nu under den gröna vintern här i Sverige (som afrikanen kallade sommaren), för flertalet är varmväxande till intermediära, men ljus måste de få om det ska bli några blomningar. Vi får se hur det avlöper, de kanske stannar upp i växten och undrar om livet ska vara så här illa
Jag har i alla fall idag beställt lite nya orkidéer från Regina Elsner för att ersätta de som tynat bort efter flyttandet norrut.
Den får mitt brunnsvatten och det är i princip regnvatten som dränerat igenom en moränrygg och tas ur en granit på 45m djup, inte så mycket innehåller det enligt analys, så svag näring tillsätts lite då och då.

16 jul

Härlig färg!
Mvh
Mikael

16 jul

Snyggt Dick. Snygg och kraftigt färgad maxima. Extra kul att du satt igång med odlandet igen efter flytten.

17 jul

Riktigt snygg, grattis

18 jul

Väldigt tjusig! Jag har aldrig lyckats med C maxima, tyvärr. Men fortsätter att försöka då jag tycker om blommans form. Enda gången jag fick en planta i blom så var den förstås felnamnad och visade sig vara en hybrid.

21 aug

Nu har de tre vissnat, men igår slog en ny ut från en annan bulb

21 aug

Avis till 1000

21 aug

Härligt när den ena avlöser den andra, så de blir längre blomning. Tjusigt

22 aug

Ljuvlig färg och vacker bakgrund. Vad mer kan man begära!!

Ge ditt svar
Laelia "Zip", Sophrocattleya Chester med 4 bryt. Från dick. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Idag kom packet från Belgien med 3st Ansellia africana, Angraecum eichlerianum, Sophrocattleya Boltonii, Laelia perrinii, Cattleya Chian-Tzy Guiding "red top", Laelia "Zip", Laeliocattleya Chian-Tzy Ostelove, Laeliocattleya Hausermanns Gala "Z1164", Sophrocattleya Chester och en bonusplanta i form av Tillandsia schiedana (grey leaf form)

Nyckelord: Akerne Orchids

15 aug

Häftigt. Du verkar ha fått tvärdrag i plånboken. Hoppas att du får framgång med dina inköp. Många spännande plantor.

15 aug

Det är väldigt billigt jämfört med att åka dit och plocka upp dem, kommer strax söder om Norrköping för frakten från Belgien respektive Tyskland, men nog var det mycket roligare när vi tutade runt och frekventerade dem in persona, samt fick möjlighet att välja. Dock är kvaliteten på de som kommit från Akerne och Elsner kanon så de skickar mig inte sekunda varor
Jag hoppas också på att de tycker det mödan värt att växa sig stora hos mig, två; Ansellia africana och Angraecum eichlerianum kan ju bli gigantiska

15 aug

Glömde skriva att jag köpte på mig rainmix också

16 aug

Jättefina plantor, lycka till med odlingen

16 aug

Ja du dick , de har utvecklats till att sitta hemma framför datorn å köpa sina orkisar. Men håller med dej att de var betydligt trevligare att köpa på plats. Man kunde välja planta själv, å de var ju jättetrevligt att träffa säljarna. Jag har den turen att bo nära till Fredensborg i Danmark å Hans Christiansen. Det blir fina dagsturer dit å få ta del av Hans enorma kunskaper å bolla idéer om sätt att odla på. Han fyller snart 70 så de e fantastiskt så länge de varar, att kunna besöka gartneriet. Har ju handlat ngt. på nätet å några säljare har skickat jättefina plantor i mkt. bra skick. Det har varit fr. nyss uttagna från flaska till nästan blombara. Det är klart roligast med småplantor (å billigast) som man själv får odla fram till blomning. Vet inte om man får namnge sina tre rekommenderade favoriter här? De är iaf. i nämnd ordning Popow, Röllke och Elsner, som alla har mkt. bra service å friska fina plantor. Tyvärr så har man oxå blivit lurad av en del säljare, med dålig kvalitet, å löften om plantor som varit direkt felaktiga. Hänger inte ut dem här, men av dem handlas det inte mer! Så att handla på nätet kan vara oerhört smidigt, å från rätt säljare ge mkt. glädje i sin hobby.
Så lycka till med de fina plantorna dick , som du nu köpt!

Ge ditt svar

Hej,
Funderar på att skaffa tillskottsbelysning i höst till orkidéerna. Blev lite sugen på UHOP-Stick från dusk, är det någon som har någon erfarenhet av dessa? Gustav

Nyckelord: Belysning, UHOP-Stick

14 aug

Hej. Jag har en UHOP stick till mitt ena terrarium. Har haft den i drygt 3 år, fungerar klockrent. Sjukt mycket ljus från en kort sticka. Jag har en på ca 35 cm med den reflektor som DUSK också saluför.

14 aug

Okej, va bra. Verkar vara enkla att montera och tar inte så mkt plats. Jag har dock inget terrarie utan tänkte ha som tillskottsbelysning i fönster, men tänker att det borde fungera. T

Ge ditt svar

Hej
Jag puffar för ett gammalt inlägg av sommarbo. Söker med ljus och lykta efter dessa krukor. Någon som vet var dom går att få tag på?
Online eller i Stockholm med omnejd.

Nyckelord: Kruka

13 maj

Sett dem i någon orkidéshop online i Tyskland eller Holland, men minns tyvärr inte vilken. Schwerter har ett par varianter, men de kostar en del. Länk

13 maj

Hittade en shop via Etsy som verkar hålla till i Grekland som också säljer... men inte helt samma stil som de på bilden. Länk

13 maj

Från Dorra.
Från Dorra.
Från Dorra.

Jag gör dem själv.... bara att borra...

14 maj

Dorra: Snyggt! Men terrakottan spricker inte?

14 maj

Som du ser på mina bilder... ingen fara.... men du måste spraya vatten men sådan handpumpflaska under tiden du borrar o så borrar man med med låg fart.

Alla mina Vandoider... ca 20 st... har jag i sådana borrade av mig krukor i olika storlekar. Borren jag använder är antingen glasborr eller kakel borr (de trekantiga).

Jag har till och med sågat i terracotan för att få mindre höjd på behållare

Har inte förlorat någon kruka än, alltså inget har spruckit... och billigare bli det om man ska ha många

14 maj

Sebastian: tack för tipsen, ska kika

Dorra: snyggt! Då ska jag ge det ett försök. Tejpar du krukan innan du borrar?

14 maj

Bra gjort, Dorra. Det blir ju billigt och dessutom är det roligt att pyssla och fixa lite själv.

14 maj

Stephanie... nej, jag tejpar inte. Bara blöter med vatten innan jag börjar och sprayar regelbundet under tiden jag borrar. Terracota är inte så hal som kakel, så tejpen behövs inte.

14 maj

Dorra: Så coolt!! Och snyggt .

14 maj

Tack!

Det viktigaste att mina Vandor trivs.
Jag hade mina Vandor fritt hängande förr, som jag bar till badrummet för att duscha varje gång jag skulle vattna. Problemet var att hur försiktigt jag än var, så har jag inte kunnat undvika skador på rötter pga av de där förflyttningar. Så något lösning skulle till, för jag ville inte ha Vandor i glas.

Tänkte på terracota med hål, men de som går att köpa är dels dyra, dels alldeles för små för stora Vandor med mycket rötter. Så kom jag på att borra. De krukor ni ser på bilder ovan är över 20 cm i diameter och hållen så stora som 2-3 cm i diameter tak vare kakelborr. Men jag har borrat även mindre krukor med mindre hål... då med glas/diamant borr.

Och vattning av Vandor är lätt idag... jag stoppar hela krukan/or i en hink med vatten/näring 2 ggr i veckan.

14 aug

Hej! Jag köpte sådana lerkrukor med hål från Botaniska i Göteborg. Lite dyra med snygga!

14 aug

Hej! Jag köpte sådana lerkrukor med hål från Botaniska i Göteborg. Lite dyra med snygga!

14 aug

Ge ditt svar

Från Ecuador (Bolivar, El Oro, Imbabura och Pichincha), 1250-2100m. Odlas bäst 12-25°C. Som vanligt för Draculasläktet är det viktigt med hög luftfuktighet, RH över 80%, god luftväxling samt rejäl temperatursänkning nattetid för att hålla plantan i god form.
Nyckelord: Dracula woolwardiae

9 aug

Superläcker!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar
Elsner Orchideen leverans. Från dick. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Idag kom nyförvärven från Elsner Orchideen med lantbrevbäraren. Cattleya aclandiae 'Iguassu x Valley Isle', Laelia superbiens x Laelia halbingeriana, 3 st Myrmecophila albopurpurea, Laeila jongheana, 3 st Laelia speciosa och Trichophilia marginata.

Nyckelord: Elsner Orchideen

8 aug

Wow!

8 aug

Ser mkt. bra ut! Har alltid fått mkt. bra plantor från henne

8 aug

Friskt vågat, undra hur de ska klara sig i kalla och mörka norr

8 aug

Wow, så många!

Ge ditt svar
Från Dorra.

Det måste vara rekord för mig... 2 frågor på samma dag
Nå väl... undrar följande:

Min Catasetum pileatum x fuchsii producerar 4 nya tillväxter från en o samma psb. Och det är relativt ung planta även om den har redan blommat en gång.

Kommer den fixa det? Eller är det för mycket? Ska jag ge mera vatten o näring?

Ge ditt svar

8 aug

Vad saknas?

Från Dorra.
Från Dorra.

Visserligen min Angraecum magdalenae kommer att blomma, men någonting är fel.
Undrar om vilken av microelement som saknas? Eller om det är nåt annat?

Jag vattnar med R/O vatten med tillsats av RainMix halva dos året om, varannan vattning. I våras o början på sommaren tillsatte jag även extra Mg och K.
Och trots det, ser unga bladen så här...

Snälla hjälp... vad kan jag göra?

8 aug

Hmm järnbrist kanske, men det borde den ha fått via gödning, kanske behöver mer....

8 aug

Tänkte också på Fe... men vilken näring/tillskott skulle då vara lämplig?

8 aug

Järntabletter, lös upp i vatten o tillsätt vattenkannan.... så har jag gjort någon gång vet jag.

8 aug

Tack!

Tog tid innan jag frågade er... jag trodde först på Mg o började i våras med tillskott av det... men detta som sagt har inte hjälpt

Vilket styrka/utspädning av järntabletter?

8 aug

Jag kan ju mäta EC

8 aug

Hoppas det blir bra. Tror inte att det gör ngt om det blir en aning för mkt

8 aug

Tack igen!

8 aug

Roligt o kunna hjälpa till

Ge ditt svar
Stanhopea nigroviolacea 'Mefistofele'. Från Lassse.
Stanhopea nigroviolacea 'Mefistofele'. Från Lassse.

Blommorna 15-20 cm stora, starkt doftande.
Art från Mexiko.
(Synonym: Stanhopea tigrina var. nigroviolacea)

Nyckelord: Stanhopea nigroviolacea 'Mefistofele'

31 jul

Finna blommor hemsk lukt förknippar jag Stanhopea men

31 jul

Smaken är olika - även när det gäller lukt Jag tycker de doftar gott.

2 aug

Häftig! Är det denna som doftar lite åt chokladhållet?

3 aug

Har aldrig haft ngn. Stanhopea, men de ska bli ändring på de . Jättehäftig, dessutom med doft

3 aug

Merwic: Det brukar sägas så, och kanske stämmer det. Ofta svårt att beskriva dofter tycker jag och det gäller även denna. Men som sagt, jag tycker den doftar gott, nästan stickande starkt om man är nära med näsan.

GöranÅ: Tycker jag verkligen, släktet och särskilt denna art är en riktig favorit. Blommorna är inte så hållbara, denna slog ut i tisdags och jag räknar med att den vissnar när som helst (lördag när detta skrivs). Men det är fantastiskt så länge det varar och jag tycker det är lite av tjusningen, verkligen en explosion när de väl blommar.

Ge ditt svar

Från Esmeraldas, Ecuador, 700-800m. Blomstorlek knappt 3mm! Då den växer på relativt låg höjd går det bra att odla denna mini under varma förhållanden. Arten är nära besläktad med L. calodictyon.

Nyckelord: Lepanthes tentaculata

1 aug

Foto och blomningen är utsökt

2 aug

Jag håller helt med oled!

Ge ditt svar
Från Bian.
Från Bian.
Från Bian.

Hej
Fann denna utanför Östhammar/Upplands och vill veta om någon vet vad den heter. Påminner om nattviol men är purpurfärgad./Bian

30 jul

Hej! Det är en skogsknipprot, Epipactis helleborine.

30 jul

Tack, kul att ha ett namn på den.

1 aug

Jättefin.

Ge ditt svar
Från PeterA.
Från PeterA.

Jag vandrade i alperna i veckan o såg massa maffiga blad som jag tänkte var orkideer. Tyvärr inga blommor så jag letade vidare o hittade till slut några blommor. Vilken besvikelse. Ingen orkide alls, vet inte vad det är men något slags lilja kanske

31 jul

Från PeterA.

Såg dock en orkide på riktigt, eller snarare riktigt många av den

31 jul

Häftig upplevelse

Ge ditt svar
Från Dorra.

Denna Mandarin blommar för 6-tte gången sen nov 2017. Men den har inte producerat mera blad utom 2 basal keikis... så ovan nuvarande stängsel finns bara 2,5 bladpar.

Innebär det att jag får nu vänta några år innan nästa blomperiod, så att den först producerar några blad? Vad tror ni?

Nyckelord: Ascocenda Mandarin

24 jul

Snygg

24 jul

Tack Oled. Vad tror du? Kommer det nu dröja med nästa blomning?

24 jul

Kan inte så mycket om släktet så vet inte

24 jul

+ 25 jul

Från Dorra.

Den får mycket näring... vågar inte öka mer. Dock kan jag minska på tilläggsbelysning under vintern.

Förrutom blommor o keikis så producerar den många friska rötter... hela krukan på 22 cm i diam är fylld o alla rötter är levande o friska... så jag har svårt att tänka mig att den känner sig "hotat"... men fel kan jag ju ha

25 jul

Min erfarenhet av Vandor och dess hybrider är begränsad. Däremot har jag ju odlat en mängd olika orkidéer genom åren. Jag har svårt att tro att din fantastiska planta ska blomma ihjäl sig. Man bör snarare söka bakåt till ingående föräldrar för att förstå dess beteende. Ascocentrum miniatum, som jag tror ingår utan att ha kollat det, ger oftast en flitig blomning och sätter gärna keikis. Förmodligen är det denna egenskap som visar sig i din planta. När den har blommat upp till det sista bladvecket, om inte förr, så börjar den säkert att växa. Man ska inte ändra ett vinnande koncept. Alltså odla vidare precis som du gör och gläd dig åt din fina blommaskin. Låt gärna keikisarna sitta kvar så får du med tiden en buske med många stjälkar. Blir en syn för gudar!

25 jul

TACK Bolebo! Nu känns det bättre

Ge ditt svar

En fantastisk mini från Morona-Santiago, Ecuador (1800m). Blomman har ett vingspann på nära 6cm. Plantstorlek ca 3cm. Odlas bäst monterad och 12-22°C.

Nyckelord: Trisetella hoeijeri

20 jul

Den är riktigt läcker.

20 jul

Är den namnad av Thomas Höjer ?

20 jul

Ja.

20 jul

Superläcker!
Mvh
Mikael

25 jul

Jättehäftig, finns på min önskelista sen många år.

Ge ditt svar