Alla Frågor

Bästa blomningen hittills! En absolut favorit i min samling. Från Morona-Santiago, Ecuador där den växer på höjder omkring 1800m. Blommorna har ett vingspann på nära 6cm. Plantan är ca 3cm hög. Odlas bäst 12-22°C samt i hög luftfuktighet, RH över 80%. Vattnas med regn- eller RO-vatten. Odlas i skåp.Nyckelord: Trisetella hoeijeri

28 mars

det är en verklig pärla du har i ditt skåp. Det är en exceptionellt graciös liten planta.

29 mars

Mycket läcker..!

31 mars

Håller med tidigare inlägg, fantastisk blomning. Och vilken otroligt tjusig art. Förresten uppkallad efter svensken Thomas Höijer som upptäckte arten.

i går 22:18

Fin blomning!
Mvh
Mi?ael

Ge ditt svar

i går 22:10

Dracula alcithoe

Från Colombia (Putomayo, Valle de Sibundoy, Balsayaco) och Ecuador (Imbabura) där den växer på hög höjd, 1900-2500m. Odlas i skåp, 12-22°C. RH konstant över 80%. Vattnas med RO-vatten.
Nyckelord: Dracula alcithoe

i går 22:15

Underbar Grattis!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar
Dendrobium Caesar. Från bali65.
Dendrobium Caesar. Från bali65.

Jag har sedan flera år en relation i Vietnamn och mitt intresse för Orkideer har kommit tillbaka, nu har det kommit "skott" på stjälkarna på en av Dendrobium Caesar plantorna, hur går man tillväga om man vill plantera om dessa , är relativt oerfaren men väldigt intresserad
OBs exakt namn på arten vet jag inte

Nyckelord: Dendrobium Caesar.

3 april

Jag brukar vänta tills den fått lite rötter, gärna 3-4 stycken som blivit någon cm i längd. Sen tar jag och försiktigt skär bort skottet utan att skada de nya rötterna. Efter det sätter jag den i en liten kruka med spagnum mossa och lite fin bark. Tänk på att hålla det nya skottet jämn i fuktighet.

3 april

Oj, så otroligt vacker! Doftar den?

4 april

Tyvärr inte men den har blommat i över ett år nu

4 april

Belleboxan: tack för ditt svar vänta någon vecka till sedan skall jag försöka separera plantorna ,på andra Orkideer som jag har här så kommer oftast skotten där nere därför blev jag lite fundersam

Ge ditt svar
Från Belleboxan.

Jag har fått två alternativ, zygopetalum eller en acacalis rhein blue baby. Någon som vet?

1 april

Den andra Acacalis Rhein blue baby är min gissning

Ge ditt svar
Min Vandas gulnande blad. Från MaryS. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Min vanda får gula blad in vid "stammen" som sen blir bruna underifrån och lossnar.
Jag fick en stor fin Vanda för 10 dagar sen men med flera olika bud om hur jag ska ta hand om den. Har vattnat den varannan dag i dusch de första 7 dagarna då första rådet var vattna en gång i veckan men rötterna hängde fria och vart torra så blev varannan dag. Har den nu skaffat en stor glasskål som den kan vara i med rötterna för att hålla fuktigheten och där jag kan bad-vattna den. Så igår fick den 30 minuters bad och idag vår rötterna ljusa igen så den fick en dusch utanför glasskålen innan jag sänkte in den igen.
Immat Söderfönstret så att det inte blir för starkt ljus, beställt näring och en växtlampa som ska komma imorgon.
Varför lossnar bladen och var kan jag få reda på mer hur jag tar hand om den? Jag har lånat 3 böcker om orkidéer på biblioteket men inte blivit klokare. Åkt till en växtaffär men inte blivit klockare heller då svaret var "blad ramlar av ibland". Vill inte ta död på denna skyddsling men aldrig haft en Vanda innan. Har ni några tips eller råd?

Nyckelord: , blad, gula, Vanda

26 feb

https://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?...

Hittade den här artikeln om Vanda. Den är skriven av Tommy Ljunggren medlem här på op och specialist på Vanda. Hoppas du hittar något där. Själv är jag dålig på Vanda, men undrar om du duschar hela plantan, så att vatten ligger kvar i bladvecken?

26 feb

Först Mary.....välkommen till Orkide'Prat . Har bara några få Vanda å Rhyncostylis-plantor själv. Det jag reagerar på är att den står så nära ett fönster, å spec. nu vintertid. Likväl som att de blir varmt av solstrålar innanför rutan, så kan de bli väldigt kyligt en kall vinterdag utan sol i den kalla strålningen genom rutan. Vanda är en varmväxande orkide' så om den får de svalt/kallt går den på lågvarv och får den då mkt. vatten å spec. i bladvecken så är de lätt att de blir röta. Det är helt okej att rötterna blir "vita" å ser torra ut efter en stund, så vattna inte ideligen för att rötterna ska vara gröna. Nu på vintern duschar jag rötterna ca 2 ggr./vecka och då inte bladen. Den hänger fritt en bit från glaset under en LED-lampa, å är i blom just nu. Detta är bara lite tips, å hur de fungerar hos mig. Lycka till med den fina Vandan

24 mars

Fick en Vanda i oktober och den är lika fin ännu! Har en likadan glasskål som du har. Från början fick den bada (endast) rötterna i skålen någon halvtimma-1 tim var tredje dag. Men med tiden har jag blivit allt mindre orolig för den, så nu får den bada ungefär en gång i veckan. Samtidigt passar jag på att duscha bladen med en väldigt finfördelande sprayflaska, bara så bladen blir fuktiga. Den hänger i hörnet av ett öster/söderfönster. Den verkar trivas med denna behandling och har inga gula blad. Men förstås...den har inte blommat än!
Med tiden får jag väl öka på badandet igen när det blir allt varmare, kanske ska den hänga längre in i rummet på sommaren. Lycka till! Så härligt att se en vanda full med blommor!

28 mars

Från Dorra.
Från Dorra.

Om bladen faller mitt på stammen, så är det någon form av stress... transport stress kan vara en av orsaker. Jag överlåter dock diagnosen åt Tommy...

Dock... din Vanda kommer inte hålla sig frisk länge i en vas. Vanda rötter behöver luftcirkulation och i en vas blir det för tätt för dem. Stående luft i en vas, är en miljö för patogener. Jag vet att det kan vara omöjligt att ha nakna rötter hängande i ett fönster, men det finns olika lösningar. Själv har jag 20-tal Vandoider och jag har de utan bark, helt nakna i stora terrakota krukor i vilka jag har borrat stora hål.

Ge ditt svar
I kronan. Från Belleboxan.
På undersidan av bladet. Från Belleboxan.

Jag har fått något konstigt på flera av mina phaelenopsis och jag lyckas inte få bort det. Blir som en hård skorpa på bladen och får både blommor och stängslar att bli infekterade. Vore tacksam att få veta vad det är och om det går att behandla och hur man gör det.

Nyckelord: Phaelenopsis

25 mars

Påminner lite om en sorts sköldlöss som kallas boisduval scale. Googla och kolla. Du borde även hitta vita luddiga partier vilket är hannarna hos lössen. Dessa är svåra att behandla. Om det inte är sköldlöss så har jag tyvärr ingen annan idé.

26 mars

Falskt spinkvalster kanske (rött spinn) = korksjuka

26 mars

Om du har flera plantor som blev smittade då ... jag skulle kasta dom alltihop. Det är inte värd att kämpa mot sjukdomen.

Ge ditt svar

25 mars

Vanda

Från hansa.

Min vanda fick i höstas vatten stående i toppen, som ruttnade och sedan torkade in.
Nya rötter är p g men inga nya blad.
Hur räddar jag den.

26 mars

Sköt den som om ingenting har hänt så kan det hända att den bildar en sidoplanta (Keikis). Att det är nya rötter på gång är ett gott tecken.

Ge ditt svar

Under alla år jag odlat orkide'er har jag till och från funderat på hur högepifyter får sin näring, däribland kväve. Ibland kan de växa högst upp eller längst ut på grenarna utan några grenar spm kan samla på sig div förmultnade växtrester och fågelspillning som sedan lakas ut av regnet. Kan luftens kväve följa med regnet ner över orkidéernas rötter och sedan tas upp av växten?

Nyckelord: Orkidéer och Kväve

23 mars

Kvävefixerande bakterier har rapporterats i rötterna på epifytiska orkidéer t.ex. Azotobacter se länk: https://www.insa.nic.in/writereaddata/Up...
två exempel på cyanobakterier som N-fixerare; https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2351989419308224
abstract https://link.springer.com/article/10.1023/A:1022286225013
en fjärde studie visar på olika stort upptag av kväve hos Laelia speciosa, en epifyt, beroende på om de levde i stad eller i skogen se länken: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27282994

24 mars

Tack Dick. Kunnig som alltid. Då har jag fått ett svar på kvävefunderingarna. Hur förhåller det sig med övriga nödvändiga näringsämnen?

Ge ditt svar

Jag hittar ingen information om nån utställning i krokarna snart, nån som vet vart jag ska leta? Bor i norra Halland.

9 mars

Det finns inget i nuläget i Sverige. I höst blir det som vanligt en i Lunds Botaniska Trädgård. I Tyskland finns det flera större eller mindre utställningar spridda över året. 2021 blir det en stor utställning Köpenhamn.

Ge ditt svar
Brassavola grandiflora. Från Lassse.
Brassavola grandiflora. Från Lassse.

Art från central- och sydamerika.
Starkt väldoftande fr o m skymningen.

Nyckelord: Brassavola grandiflora

6 mars

Vacker och doftar, är vit en favorit definitivt

6 mars

Är det så den ska bli då har jag ngt att verkligen se fram emot. Knoppanlag på g här. Kommer från dig!

6 mars

Som ett Kinderegg då - tre önskningar i ett.

6 mars

+ 8 mars

Många blommor på kompakt planta. Bra jobbat

7 mars

Ståtlig

7 mars

Underbar!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar
Dendrobium tetragonum. Från Lassse.

Parfymerad australiensare.

Nyckelord: Dendrobium tetragonum

7 mars

En verkligt spindellik orkidé. Hur hög är din planta? Jag har en sån som är ca 5-6 cm och blommar för tillfället men jag tycker den är svårfotad med mobilen och kameran har blivit allt svårare att hantera. För de av er som gillar doft är detta något att satsa på. Man ska inte klippa bort överblommade stjälkar eftersom de kan generera blommor senare.

7 mars

Dendrobium tetragonum. Från Lassse.

Jag har flera kloner av arten och de kan variera mycket i storlek. Den på första bilden är ungefär som din.
Här en annan med både längre bulber och blommor.

7 mars

Härlig, ett plus att den är variabel.
Mvh
Mikael

Ge ditt svar
En storblommig Dracula från Nariño, Colombia samt Imbabura och Pichincha, Ecuador. Den växer i molnskog, 1300-2100m.
Blomman mäter ca 22-23cm från topp till tå! Plantstorlek ca 20-22cm.Nyckelord: Dracula hirtzii

29 feb

Häftigt fina Draculor du visar oss här på forumet. Jag har en del Draculor men tyvärr får de fläckar på bladen och det ser inte så kul ut. Har du några problem med detta?

1 mars

Läcker Dracula!

1 mars

Härlig grattis. Du odlar den svalt och fuktigt?
Mvh
Mikael

1 mars

Riktigt snygg

1 mars

Tackar!

Det här med svarta fläckar på bladen får man nog leva med som Draculaodlare. Jag har dock inte några större problem för tillfället då endast två av mina 42 plantor är drabbade. Båda är D. vampira av någon okänd anledning... Samtliga plantor har i stort sett samma odlingsförhållanden så jag kan inte peka på någon direkt orsak. Några idéer vad som kan orsaka detta? Har odlat Draculor i många år och har ännu inte lyckats knäcka denna nöt.

Mikael - Samtliga Draculor odlas mellan 12 och 22°C. RH konstant över 80%, vattnar endast med RO-vatten.

1 mars

De är häftiga dessa Dracula. Så synd att de är så kniviga att lyckas med.

6 mars

Wow!

Ge ditt svar
En härlig mini från Nya Guinea, 100-1300m. Plantan är ca 4cm hög och blommorna omkring 15mm.
Nyckelord: Dendrobium cyanocentrum

15 feb

Helt otroligt! Börjar förstå varifrån man fick idén till blomsterälvor!

15 feb

Fantastiskt fin liten Dendrobium.

15 feb

Helt fantastiska blommor och en fantastiskt duktig fotograf!!!

15 feb

Ja så läcker!
Mvh
Mikael

16 feb

Riktig sötnos!

21 feb

Toppenfina blommor. Jag gillar det blå i blomman!

26 feb

Jättevacker! Håller med om att den liknar blomsterälvor, ser helt magisk ut.

Ge ditt svar

23 feb

Catacetum

Från Misu.

Ska ja dela denna

23 feb

Tycker jag inte. Så länge den har bara EN ny tillväxt behövs alla bakbulbers energi för att underhålla nya bulben. Om du inte planterat om den ännu är det hög tid nu men vattna inte ännu på några månader.

23 feb

Tack för svaret ska planerat om den

23 feb

Om man som du har den i barkblandning så är de hög tid för omplantering. Sedan är de lite försiktig vattning tills man ser att rötterna växer på en bit ner i mediet. Därefter ökar man på vattningen efterhand. Ett alternativ är att ha den i GreenMix vilket förenklar, ty den vattnas så att den är ngt. fuktig hela viloperioden, alltså även när den är bladlös. Detta innebär att när de nya brytet kommer så fortsätter man vattna så den är lite fuktig och sedan ger man näring å mkt vatten när bladet vecklat ut sig. Omplantering behövs bara om krukan blir för liten, å då flyttar man bara över hela klumpen till större kruka å fyller på med GreenMix runt kanten. Ja, så här har jag skött mina plantor i alla år. Som du ser så skiljer de mot hur stulun gör, å detta är inget ovanligt när de gäller orkideodling. Jag kan bara säga vad som fungerar för mig.

24 feb

Tack Göran

24 feb

Jag har alltid följt Bernie Butts och hans råd i den här facebookgruppen:
https://www.facebook.com/groups/Cataseti...

Har fungerat bra för mig och andra som inte lyckas så bra med Greenmix som kräver högre värme och luftfuktighet (växthus) än vad jag kan erbjuda.
Enl. B.B.s princip packar jag Sphagnum (gratis obegränsad tillgång)mycket hårt = snabb upptorkning (viktigt enl hans princip), när jag planterar om Catasetinae efter att fjolårets döda rötter är bortklippta förutom en tofs att fästa plantan med i det nya mediet. Mossan är lätt fuktad vid planteringen. Sedan får den stå orörd tills rötterna är 5-7 cm då jag börjar doppa nedre delen av krukan försiktigt. När bladen viker ut sig gödelvattnar jag för att få bulben att utveckla sig maximalt. Nya bulben bör vara större än föregående om man har lyckats väl.

Det finns kanske fler sätt att lyckas med Catasetinae på?

Lycka till Misu

24 feb

Följer gärna utvecklingen framåt. Det ser ut som om näst sista bulben har gått tillbaka en del. Kan du minnas vad som hände..?

24 feb

Förstår inte vad du menar stulun med att GreenMix kräver högre värme, luftfuktighet och växthus. Allting är ju relativt, men jag odlar på fönsterbänk i normal rumstemp. på 20 grader och därmed ca 18 grader vid fönstret. Luftfuktigheten är vad den är i normalt inomhusklimat, utan luftfuktare. I mitt växthus håller jag som minst 18 grader, å de fungerar alldeles utmärkt. Jag förstår inte vart ryktet har uppstått, att de krävs mera värme. Enligt f.d. världsmästaren (Hans Christiansen, Orchidegartneriet) i orkideodling som odlar allt i GreenMix, så har han oxå ca 18 grader som lägst. Han förstår inte heller varför det sprids konstiga rykten om värme å fukt. Här nere i syd spreds ett tag ett rykte, att man måste ha högre värme som kommer underifrån?? Hur sådana rykten uppstår, är ju väldigt märkligt?! I SYS-föreningen finns flera fönsterbänksodlare som använder GreenMix framgångsrikt.
Det är så att när jag visar mina plantor, så undrar alltid folk vad jag har i krukorna. De e då jag förklarar hur bra de fungerar för mig med GreenMix, men som jag brukar säga - man kan odla i nästan vad som, bara man anpassar skötseln därefter. Så de finns mkt. att välja på och de gäller att välja de, som passar var å en bäst. Så lycka till med odlandet, med vad ni än har i krukorna

Ge ditt svar

JAG HAR EN ORCHIDE SOM HETER
Zygodisanthus micranthus
DEN STÅR I EN JORDLIKNANDE BLANDNING MED SPAGNUM. Finns det orchidejord som påminner om jord.? Eller kan man plantera om den i vanlig orchideblandning

Nyckelord: Zygodisanthus micranthus

23 feb

Den heter numera Paradisanthus micranthus och är en markväxande orkide' som gillar fuktiga växtplatser. Så man kan använda "vanlig" media eller vrf. inte GreenMix å hålla den fuktig, så blir de inte så lätt veck på bladen.

Ge ditt svar