Alla Frågor

Nu har jag hunnit att handla från fyra olika leverantörer från Tyskland med blandat resultat. Första köpet skedde genom E-bay.de och firman "Olympus1975" som levererade stora plantor men inget i blom. Lite tveksam packningJagade på med snåla rabatter på plantor jag kikat på så jag har lessnat på deras aggressiva marknadsföring så jag ger dem en 6:a av 10 möjliga.

Röllke, trevligt men lite rörigt kan jag tycka med missförstånd som vi får skylla på språkförbistringen. Fina plantor men lite av miniorkidéer som jag vill ha. De har "young plants" som kan vara av intresse men då får man vänta en tid innan de är färdiga för att blomma. En 8 tycker jag de är värda.

MSB, fint urval för mig om än begränsat sortiment. Mycket trevligt bemötande och bra packat och fin kvalitet på plantorna. En klar 9:a för bra kundservice.

Schwerter, tja lite slarvigt ihop plockat och en Sophronitis Cernus saknade kruka och ingen fukt för resan. Plantorna var för övrigt ok där två mini var i blom och en mini.Phalaenopsis Evanrise Blue Angel var nästan överblommad. En 5:a delar jag ut för min lilla besvikelse.

Märk att jag är nybörjare inom orkidéer och fotografering är min huvudsyssla, så att mina preferenser kanske inte stämmer med den övriga uppfattningarna.

Nyckelord: Tyska leverantörer

20 maj

Det är snarast en fördel om plantorna skickas torra. De flesta? orkidéer klarar sig fint i torrt skick. Det är mycket farligare att skicka plantor som vattnats upp i sista minuten innan de skickas iväg. Blir plantans transport fördröjd blir resultatet att plantan får rötskador och ev. dör.
Jag skulle vilja lyfta fram ett företag som inte nämns så ofta nämligen Popow. Han har ofta ovanliga och intressanta orkidé´er. Har han inte plantan hemma så kan man fråga om han kan skaffa den. Kvaliteten är på topp, skulle man vara missnöjd av någon anledning så ordnar han det, MEN, smakar det så kostar det.

21 maj

Själv fick jag paket från schwerter tidigare i veckan och är supernöjd. Snabb frakt, bra förpackat och väldigt fina friska plantor inga blommor men en med stängel. Men sen hade jag inte beställt något som stod att det blommade heller av mig får de en tia!

22 maj

Jo, Schwerter är bra. Fick fel plantor senast, (inte allt, utan ett par stycken bara). Tog ett par foton och mailade. De bad om ursäkt och skickade nya plantor direkt, utan tjafs. Jag kände mig lite skyldig då jag fick behålla de plantor som kommit fel, och erbjöd att betala frakten åtminstone, men där fick jag nästan känslan att de kände sig förnärmade och skrev att eftersom de gjort fel så ska de självklart betala
Håller med bolebo om att det är bättre att det skickas torra plantor än att de skickas drypande. Råkar man ut för kalla grader så får de lätt köldskador, eller som bolebo skrev att de lätt kan få röta. De studsar snabbt tillbaka från att ha varit lite torra jämfört med att de fått röta eller köldskador

23 maj

Bra kommentarer och som jag nämnt tidigare så är jag ny på området och kan mycket väl omvärdera mia betyg framöver. Okunnighet kan skapa förhastade slutsatser.

24 maj

Jag testade nyss Petrens och blev grymt imponerad av kvalitén på plantorna och de var väldigt väl förpackade. Definitivt bästa leveransen hittills av de jag handlat av.

26 maj

Här kommer en varning för att handla hos olympus1975 på eBay. Under 2019 har jag köpt tre plantor från honom. Alla tre hade någon ohyra i komposten som spred sig till andra plantor. Det ena som blommade visade sig vara en okänd lycaste hybrid istället av en fantastisk Angulocaste Olympus ´ Liberty Magnolia Spray ´, klart var den inte värd de 31EUR jag fick betala för den. När jag påpekade säljaren att jag hade fått felnamnad noid planta så fick jag inget av honom, inte ens minsta rabatt för nästa köp. En annan gång har han skickat meddelande och erbjudit mig att köpa en av hans nya Lycaste hybrider som skulle vara rent av sensationell "splash" och fantastisk form för ca 70EUR, men kunde inte visa några bilder då "inte han brukade ta bilder på alla sina plantor". Vilket var konstigt då han påstod att plantan var en rent av sensation! Jag tackade nej såklart.

27 maj

Martina, Petrens har ett fint utbud men priserna är lite i överkant. Jag har inget emot att betala en slant extra för bra kvalitet men frakten är dubbelt så hög som från ex. vis Röllke!

27 maj

Funderar på några Lepanthes från Großräschner. Är det någon som har handlat från dem?

27 maj

Om någon hann läsa mitt inlägg nyss så var det fel. Jag blandade ihop dom med Assendorf. Grossräschner har jag inte besökt men väl handlat av och de är ok. Har ibland lite udda plantor.

1 jun

Peder, jo priserna är i överkant och fraktkostnaden är brutal i jämförelsevis med andra. Men utbudet och kvalitén på plantorna gör att det är värt det. Jag har testat många leverantörer genom åren(inklusive Röllke som jag alltid köper bark, mossa och krukor av) och leveransen från Petrens var lätt den bästa av dem.

11 jun

Ja man har sina favoriter bland orkideförsäljarna . De beror en del på vad man är ute efter, såsom släkte - storlek - kvalitet - pris - service. Min absoluta favorit är Popow Orchids, för har under många år köpt jättefina plantor av honom. De har varit välrotade, friska, bra å jämn kvalitet', mkt. bra service och sett till de bra pris......man får de man betalar för. Orchidgarden i Polen har låga priser, men det är en chansning ty kvaliteten varierar högst väsentligt. Ibland nyimporterat i dåligt skick med obefintliga rötter. Claessen Orchids i Holland är mer för att kränga plantor med ord som Big, vad gäller blommor och plantor, men de stämmer mkt. dåligt med verkligheten. Han kallar mkt. för att vara "adult", men man får småplantor som tar flera år att få stora å i blom. Dessutom är han mkt. dyr och vid klagomål så får man ingen kompensation eller ibland inte ens ett svar .

16 jun

Bra tråd! Har beställt en del från Großräschner och röllke. Har varit nöjd hittils. Vem skulle nu säga har billigast frakt? Mna vill ju gärna beställa någon eller några orkidéer i taget.

i går 08:52

En liten uppdatering från mina inköp: Röllke som jag nu handlat av två gånger och är nöjd med resultatet. Jag ger dem en stark 8:a för sitt sortiment, service och packning. Prisbilden är bra med goda möjligheter till 5 eller 10 av "young plants" men det tar ju tid innan de blommar. Großräschner är en ny bekant och jag har hunnit med att handla två gånger från dem. Mycket bra kvalitet med ok priser med stort urval. Bra förpackat och god service gör att man vill återkomma som kund. Lite rörig hemsida men man hittar till slut vad man letar efter. En 9:a är rättvist tycker jag själv. Jag har också tittat på Petrens som har fina plantor men det bär mig emot att betala dubbelt så mycket i frakt jämfört med några andra leverantörer. Nästan 400:- för några plantor är för mig tveksamt och därför handlar jag inte av principskäl. Misstänker att de räknar med lite vinst på just frakten som jag är ovillig att betala för. Företaget ligger i Belgien men frakten borde vara i linje med de som skickas från Tyskland. Detta är min personliga uppfattning och andra kanske ser bortom detta och handlar ändå. De verkar ha ett stort sortiment och kvaliteten är säkert god. Nu avvaktar jag till den ev. mässan i Lund i september för vidare inköp.

Ge ditt svar
Från roussina.

Är så glad för denna blomning, man kan bara njuta.

Ge ditt svar

Har köpt orkidekompost från Blomsterlandet men är inte riktigt nöjd. Det ser ut som om det är mögel eller vita sporer på barken. Ska jag använda eller kasta komposten, vad tycker ni?

Nyckelord: Blomsterlandet, kompost

22/3 -12

Jag hade samma fenomen sist jag köpte, dock ej Blomsterlandets. För säkerhetens skull kan man steka komposten i ugnen.

Jag har provat detta en gång men klarade inte av den lukt som blir när man värmer barken . Återstår bara att slänga påsen

22/3 -12

Jag tror att en av de största smittspridare är kompost både gällande insekt men ochså svamp mm. Men har man bra kraft i sina plantor så är risken för angrepp som påverkar mindre. Att behandla sin kompost med värme är en bra idé, om man står ut med stanken

22/3 -12

Detta är faktiskt anledningen till att jag började göra min egna blandning, för komposten jag köpte hos blomsterlandet var i full av svamp och så har jag fått en koloni lyckliga små flugkräk nu också. >:(

Däremot så tänkte jag inte på att den kunde vara ohälsosam utan rensade bort de svampiga bitarna jag såg och använde den - inte så smart har jag insett så här i efterhand. Hittills har ingen nopsis varit illa dock, utan de växer så det knakar.

Hädanefter så är det beställa bark som gäller för min del. Ingen mer färdigblandad kompost och absolut inte Blomsterlandets. Flugkräken lär jag nog aldrig bli av med dock. Det fungerar ju inte med provado eftersom de inte tuggar på nopsisarna (såvida nopsisarna inte dreglar då förstås, då mumsar de glatt i sig saven de små kräken).

23/3 -12

Mutanten: kan du inte investera i en köttätare? Ska inte de hjälpa lite?

23/3 -12

Prova Emmaljunga Exclusive, brukar använda detta, kan periodvis vara lite ojämn kvalitet men då får man blanda upp det lite som man vill ha det. Brukar finnas hos Handelsträdgårdar m.m

23/3 -12

Annika: Det bor tre köttätare i min lägenhet varav två äter insekter och den tredje slår ihjäl dem (likhögarna växer). Jag misstänker dock att du syftar på köttätande växter. Tyvärr så kräver ju de världens specialbehandling för att överleva - att stå på en fönsterbräda är nog inte att rekomendera.

Jag tänker köpa från... Vad heter han? Han är medlem här och driver Orchidehuset i alla fall. Jag beställde en påse grov bark därifrån (och den var verkligen grov) och det var ingen svamp eller flugkräk i utan bara fin-fina barkbitar. Tänker fortsätta blanda själv för jag tycker konstigt nog att det är kul! Har hittat ett bra ställe i england där jag kan få tag på fin träkol till nopsisarna också (måste fortsätta experimentera!).

23/3 -12

Mutanten: jag anklagas ibland för att vara otydlig, men som du säger, jag syftade på växten
Som jag förstått det kan de väl stå rätt bra vart som, men att de gärna har vatten t.ex. från torktumlaren..?
Nåja, nu gled fokuset bort från komposten, det här var mest ett tillägg..

15 jun

Nemtoder tar bort alla sorgmygg o.dyl. NEMABLOM hette min.

Ge ditt svar
Från Spjuttan.

Blommar nu med en enda blomma. Men vacker.

Nyckelord: C Bob Betts x Karl Hausermann

Ge ditt svar

24 maj

Hjälp

Jag måste få hjälp, varje natt när jag sover drömmer jag om att Björn står framför mig helt naken med en orkidé i sin hand. Sen när jag vaknar så blir jag fruktansvärt ledsen över att han inte står där naken med en orkidé i sin hand snälla hjälp mig /Björn

Nyckelord: NakenBjörn, BjörnHar20Slak, Orkidé

Ge ditt svar

Hej

Jag har i princip bara erfarenhet av tropiska orkidéer i terrarium. Men har fixat ett övervintringsrum i växthuset och där finns massor av plats för nya projekt. Såklart vill jag ha fler orkidéer då

Det jag söker är främst tips på arter som kan stå ute under hela den svenska sommaren och kan stå i övervintringsrum med minst 5 grader på vintern. Termostaten står på 7 grader, men kyliga dagar orkar inte värmaren fullt ut så då droppar det något. De milda dagarna kan det bli upp till 15 grader om solen står på, men jag försöker hålla under 12 för mina andra växters skull. finns inget extra ljus, men det är ju i växthus, så naturligt ljus året om.

Den enda orkidéen därinne just nu är bletilla striata. Men är sugen på fler. Vanda falcata står redan på önskelistan, borde väl funka?

Mvh
Magnus

7/12 -20

Hej, lite avundsjuk blir man. jag skulle ställa ut mina Coelogyne cristata, Dendrobium kingianum, Dendrobium moniliformie, neofinita falcata samt övervintrar diverse pleione där med.

7/12 -20

Ja och Dendrobium nobile och D. thyrsiflorum mm.
De orkideer som växer i medelhavsområdet, som de flesta Ophrys och Serapias växer bra vid 5-7C med extraljus. Dessa (medelhavsområdets arter) vattnas om vintern och vilar torra under sommaren inomhus (Ca 20C). Listan kan göras lång med arter från S Sydafrika som Disa och Satyrium eller Telymitra från S Australien.
Mvh
Mikael

7/12 -20

Många bra tips att läsa på om. Jag föredrar nog arter som vill va relativt torra på vintern. Så de från Medelhavsområdet går nog bort. Extraljus vill jag nog undvika.

Halva trädgården har japanskt tema. Har varit ganska så strikt i plantvalet där. Blir det krukor med orkidéer där så skall de vara från Japan. Jag behöve nog läsa på mer om vad som passar in. Pleione formosana hittade jag, verkar vara ett alternativ.

I resten av trädgården kan jag ha vad som helst som jag finner lockande.

8/12 -20

Intämmer med Atlas ovan, alla dessa är arter som jag också odlar och som klarar sig med måttligt ljus, lite vatten och låga temperaturer vintertid. Alla utom möjligen Neofinetia klarar även någon enstaka minusgrad om det skulle hända.

24 maj

I år har jag införskaffat två olika bletillor, tre pleione, två cypripedium och två callanthe. Letar fortfarande efter neofinata falcata. Skall bli spännande och se hur de trivs i mitt övervintringsrum.

Mvh
Magnus

Ge ditt svar

Kan någon här tipsa om vart jag kan beställa lite plantor av Cypripedium?

Nyckelord: Cypripedium

23 maj

Här i Borlänge hade Blomsterlandet såna till salu, kanske finns i närheten av var du bor med.

24 maj

Phytesia orchids har lite att välja på.

Mvh
Magnus

Ge ditt svar

17 maj

Ecuador

Har någon handlat från Ecuagenera Ecuador via Tyskland som levereras med UPS? Antar att det blir moms och tull på inköp därifrån!

Nyckelord: Ecuagenera Ecuador

17 maj

Du får betala för dels frakt fr. Ecuador till Tyskland/EU dels till till Sverige från Tyskland. Dessutom tar Ecuagenera ut en avgift som täcker tull och moms i Tyskland. Blir ganska dyra plantor. Varför inte avvakta om det blir någon utställning i Lund om de kommer dit.

18 maj

Vilken utställning i Lund menar du och när bolebo?

18 maj

Förhoppningsvis så kan Sydsvenska Orkidésällskapet återuppta den traditionella utställningen i Lunds Botaniska Trädgård den 3 - 5 September. Allt beror på om folk vaccinerar sig och FHM säger att det är OK. Dessutom är det ju också så att även Tysklands, Danmarks och Ecuadors situation påverkar vilka som kan åka hit. Hoppet lever men inget är klart i dagsläget.

19 maj

Tack för information bolebo! Jag vill gärna resa dit om det nu går av stapeln och kanske samåkning kan ordnas. Själv väntar jag på en höftledsoperation men förhoppningsvis är den klar då!

Ge ditt svar

Vanda Tessellata: Var kan man köpa en som luktar gott och mycket när de blommar? En röd, blå eller lila tror jag har bra doft. Hittar ingen bra webshop, men här tycks några ha sålt den för några år sedan.

Nyckelord: Doft, Vanda, Vanda Tessellata

Ge ditt svar

har en bläckfiskorchide som jag upptäckte efter den satte knopp så torkade den men nu kommer ngt som ser mer ut som en keiki där blomman skulle varit då e min fråga e det vanligt förekommande? för övrigt mår ju plantan utmärkt o sätter normala bulber där den ska

4 maj

keiki på blomställe på bulber. Från wowgbg.

6 maj

Hej
Jag är ganska säker på att det är en blomknopp. Bläckfiskarmarna ligger framåt i knoppen så det blir en väldigt lång knopp. Om några dagar borde du märka om det är en knopp

6 maj

okej för den knoppen som fanns torkade så trodde ej de satte nya knoppar på samma ställe igen mn vi får se vad det blir

6 maj

Ja, det där ser ut som en blomknopp. Jag har haft bläckfiskorkidé sedan -99.

11 maj

oh kul då blir det första blommningen på den plantan för mej tror jag haft den i 4 år nu

Ge ditt svar

Jag har sett att det finns en del småplantor till rimliga pengar för en glad amatör att köpa från Röllke i Tyskland. Har ni några erfarenheter från detta företag? Jag köper i första och andra hand från Blomsterfamiljen, av medlemmar och kanske Åkessons, för att främja den lokala handeln men det fanns som sagt lite intressant som jag ville prova.

Nyckelord: Röllke, Småplantor

27 april

Röllke är en gammal pålitlig firma som har fina produkter både orkidéer och tillbehör. Jag har handlat av dom i många, många år, både vid besök hos dom och när de är på utställningen i Lunds Botaniska Trädgård. Om vaccinationen mot Covid-19 går enligt plan så blir det en utställning i September. Om du köper småplantor så måste du vara beredd på att det tar manga år till blomning. Jag tycker att hans vuxna plantor är billiga i jämförelse med en del andra firmor på nätet. Åk ner till Lund om utställningen blir av. Det kommer i så fall 2-3 andra firmor.

27 april

Röllke är en gammal favorit för mig och jag har handlat av dem de senaste 10-15 åren. Rekommenderas varmt!

Jag har köpt både småplantor och Orchi Packs och det är jättekul med många nya sorter men ja var beredd på att de är känsligare än stora plantor och har ett tag kvar till blomning. Men det är ju en del av utmaningen.

27 april

O jag kan bara instämma med föregående talare, en bra firma med mkt intressanta plantor

27 april

Det låter bra och kanske det är bäst att blanda lite smått och lite blomfärdigt från Röllke. Tack för svar alla!

2 maj

Bolebo. När kommer i så fall utställningen att vara?

3 maj

JeanetteG: Föreningen planerar att utställningen ska äga rum 3 - 5 September om inte Corona och FHM sätter käppar i hjulet och omöjliggör för klubben att genomföra utställningen. Håll tummarna och vaccinera er alla.

6 maj

Bolebo. Jag ska meddela Mikael, så får vi se om det passar den helgen.

7 maj

OBS.: Det är under förutsättningen att FHM godkänner att utställningen hålls och att Coronan är under kontroll. Vi som ämnar åka dit kan bara hoppas att det blir av.

7 maj

Ja, det är mycket välkommet..

Ge ditt svar

6 maj

Lepanthes

Har någon en Lepanthes som blommar framöver så är jag intresserad för min fotografering.

Nyckelord: Lepanthes

Ge ditt svar

Undrar om man kan blanda olika typer. Jag menar att ena gången ge 20-20-20 lösning och vid nästa tillfälle en helt naturlig gödning.
Kan de båda motarbeta varandra eller blir plantan förvirrad rent av. En fråga från en nybörjare!

Nyckelord: Gödning

3 maj

Finns ingen anledning att använda en för stark näring. Dvs det är alldeles för mycket kväve i vanlig näring. Samt spär man ut den så blir de andra viktiga ingredienserna för svaga. Men här tycker många olika och jag går bara på vad alla orkidéodlare runt om i världen gör. Samt egen forskning och erfarenhet.

3 maj

Tack Peter för återkoppling. Jag håller mig till er 20-20-20 men provar nog den andra för stimulerad blomning också!

4 maj

Måste också passa på o fråga om gödning. Har precis köpt Guanokalong, flytande, till mina hoyor. Den har N 1 - P 10 - K 1. Kan jag även ge detta till mina orkidéer?

4 maj

obovata, jag tycker 1-10-1 låter märkligt, fosfor (P) är det som växter generellt behöver minst av, så även orkidéer. Jag skulle inte ge detta till mina orkidéer och absolut inte som enda näring.

5 maj

Peter Göttfert, nu menade inte jag att blanda olika näringar för att ge på samma gång utan att alternera mellan dem!

5 maj

OK tack för svar, jag ger orkideerna annan näring med, med ett par droppar superdrive med. Bara vattnat 1 gång med Guanokalong hittills.

5 maj

Så här står det i produktbeskrivningen:

Produktbeskrivning
Ett organiskt, miljövänligt och naturligt gödselmedel som består av komposterad fladdermusspillning. Har visat mycket god rotbildning och tillväxt men också stärkt immunförsvar och därmed friskare växter i försök.

Guanokalong Extract - Naturlig fladdermusspillning
Näring och ökad motståndskraft mot sjukdomar.
För inom- och utomhusbruk.

N=1%, P=10%, K=1%, Ca=15% samt rik på mikronäringsämnen.

Användning: Blandas ut i vatten. Lämplig för odling i jord, kokos och i hydrokultur.
Sticklingar: 10 ml / liter
Tillväxt: 10-20 ml / liter
Blomning: 10-30 ml / liter
Tillsätt en gång i veckan vid vattning.

Inget om bark o mossaodling, så då får det bli hederlig orkidenäring till dem.....

Ge ditt svar
Dendrobium kingianum 'Linda' x 'Sue'. Från Lassse.

Detta blev kärleksbarnet när klonen 'Linda' förälskade sig i 'Sue'.
Art från Australien.

Nyckelord: Dendrobium kingianum 'Linda' x 'Sue'

23/4 -19

Kärleken är fantastisk
Doftar den?

23/4 -19

Jättefin!
Mvh
Mikael

23/4 -19

Helt underbar skulle jag vilja säga

22 april

Tack Lasse för den kom i brevlådan idag!

24 april

Väldigt fin! Har du sett denna?

25 april

Dendrobium kingianum 'Karl Marx'. Från Lassse.

Sebastian: Den är snygg. Jag har odlat "korsningen" men inte just den klonen. Har dock ena halvan, 'Karl Marx', kvar i samlingen.

25 april

Från Atlas.

Så här såg den senaste blomningen av Dendrobium kingianum 'Inferno' x 'Karl Marx' ut hos mig i höstas, just denna klon kommer från Lasse

26 april

Helt vansinnigt fina färger!

Ge ditt svar
Från miia.

En miniatyr Dendrobium har fått två pyttesmå knoppar

24 april

Från miia.

Nu har blomman slagit ut

24 april

Tjusig

25 april

Fantastisk!

Ge ditt svar