Alla Frågor

Dendrobium kingianum semialba. Från Lassse.

En gammal favoritart från östra Australien. Detta är en semialba-variant. Doftande, hållbara blommor på en planta som tål det mesta.

Nyckelord: Dendrobium kingianum

Ge ditt svar

Ser väl mest ut som en påsklilja.

Nyckelord: Rlc Haw Yuan Gold Yan Kang

28 nov

Vacker Doftar den?

28 nov

Härligt med en riktig vårfärg. Kanonfin.

28 nov

Verkar inte dofta, men kanske kommer doft om någon dag.

29 nov

Hur är texturen på blomman? Är den möjligen som sammet? I mina yngre dagar såg jag en Cattleya på en utställning som hade en textur som var som rel. tjock sammet men aldrig stött på någon till salu. Den plantan var ganska kompakt. Hur år det med din juvel?

29 nov

Oj. Svår fråga. Matt som sammet kanske, men inte som tjock sammet.

30 nov

Tack för svar Spjuttan

Ge ditt svar
Phragmipedium memoria dick clements. Från Spjuttan.

Nu kommer Phragmipedium memoria dick clements med tre stänglar. Köpt från Skottland via ebay 2017. Står i lägenhetsfönster i supergrov bark.

Nyckelord: Phragmipedium memoria dick clements

29 nov

Kul, grattis

29 nov

Stor och fin planta, blir kul att se den i blom när det blir dags. Bra jobbat.

Ge ditt svar

20 nov

Xaxim

Hej,
Vet att det har tagits upp men mycket kan hända på kort tid. När det gäller xaxim, finns det certifierad, hållbart skövlad xaxim?
Skulle vilja ha det i mitt terrarium... velar mellan det och hygrolon!
Gustav

20 nov

xaxim.de (Ben´s Jungle) säljer Xaxim som kommer från plantage odlingar. Jag har köpt xaximplattor från dem. Det finns med olika fiberstruktur och täthet, de har också andra produkter i Xaxim. Ett kanon material.

20 nov

Kommer köra på xaxim, det är väl samma som dicksonia? Går det att dela på dem med såg? De är 2cm tjocka men vill inte att det ska för mycket plats...

20 nov

Om man är stadig på handen och har en vass, fintandad såg med 15 tänder/tum kan det nog gå. Det beror också på vilket format det är på plattorna.

20 nov

Ok. Tänkte prova bandsågen ?

20 nov

Jag hoppas att anhållet är tillräckligt högt. Akta fingrarna!

21 nov

Jag brukar såga med bågfilsblad eller metallsågsblad i sticksågen. Det är fintandat, å river inte sönder plattorna.

23 nov

Tack för tips ?. Har en bekant som har ett snickeri, hoppas han har bra grejer, vill nte att de smular sönder ?. Ska bli kul att komma igång med skåpet. Om ni har tips på en riktigt bra och fin orkidé att ha i regnskogsterraie så säg till... De finns så många ?

23 nov

Hej! tack för beställningen! vet du vilka mått du önskar så kan jag såga till så det passar innan jag skickar till dig.
Maila då gärna på peter@orchidehuset.se
Peter

Ge ditt svar

18 nov

Green-mix

Jag hänger på ämnet. Jag brukar dopvattna. Kan jag göra det med green-mix eller kommer allt flyta iväg? Jag har blivit sugen på att odla någon phrag.

18 nov

En del (perliten) kommer att vilja flyta iväg. Försök att linda en tygbit el dyl. på överytan så man kan hålla den på plats i krukan. Dock är doppvattning överflödigt. GreenMix får aldrig torka ut, då blir det svårt att få den att ta upp vatten. Det är mycket lätt att vattna denna kompost. Det går åt väldigt lite vatten. Ta en liten kanna och häll vatten över krukan, man behöver inte hålla på och vattna flera gånger eller ge stor mängd. Komposten blir våt direkt när man häller på. Jag vattnar var 8 - 10 dag nu på vintern. I bostad kanske lite oftare. Eftersom komposten inte innehåller någon näring måste denna tillsättas med vattnet. Detta medför att det är bra att använda rent vatten var 4 - 5 vecka för att "skölja" ur kvarvarande salter. Lycka till.

18 nov

Tack för svaret. Nu är jag sugen på att prova. Köpte en kasse förra veckan men inte använt än

18 nov

Ett litet PS. Använd endast färgade plastkrukor. De genomskinliga ger massor med alger på insidan.
Vid plantering av plantor som varit odlade i traditionell kompost. Rengör rötterna noga. Packa inte GreenMix. Skaka eller stöt krukan mot arbetsbanken. DS.

19 nov

Från PeterA.

Nu har jag planterat en phrag-hybridjag hade hemma för att prova. Det var inte helt enkelt. Lever i ovisshet om jag har stora luftfickor i komposten. Svårt hälla ner mellan blad o rötter. När jag knackade krukan i kanten ville det gärna rinna ut ur bottenhålen. Men blir spännande att se hur det går. Tack för tipsen.

21 nov

Jag odlar allt i kruka med GreenMix, å de funkar superbra hos mig. Perfekta plantor att börja med är just phraggarna som vill ha mkt. fuktighet. Jag tycker det är ett mkt. lätthanterligt material att plantera med. Mycket viktigt att man inte packar ned det hårt och att sätta plantan i rätt nivå i krukan (som vanligt inga blad nere i materialet med risk för röta).
Jag brukar fylla på med händerna PeterA tills plantan står rätt i krukan själv, sedan när man vattnar så står den stabilt. Har aldrig varit med om att de blir några luftfickor. Kolla gärna mina bilder, för där är exempel hur det ser ut i mina krukor. Lycka till!

Ge ditt svar

Hej,
Jag går i tankarna att pa migh ett litet terrarium för orchider. Jag undrar vad ni har för regnsystem?

Nyckelord: Regnsystem, Terrarium

8 nov

Hej, de flesta av mina plantor vattnas manuellt. Men jag har 2 terrarier med pilgiftgrodor som vattnas med ett regnsystem från Dusk.se och däri odlas ett tiotal orkidéer. Jag har även 2 Vanda coerulea som vattnas av att en fogger sprutar dimma på plantorna 2×15 minuter per dag (kopplad till timer).
Mvh
Mikael

9 nov

Jag har också regnsystem från dusk. Den pump man får i deras paket är högklassig och kan dessutom driva många dysor.

9 nov

Okej. Har funderat på en Fogger också. Kollade även in denna http://www.exo-terra.com/en/products/mon...
Men har även sneglat på dusk system. Tänkter att sytemen kan användas olika, ett för bevattning eller om man bara ska ha för att öka luftfuktigheten..

11 nov

Har ni tips på bra Fogger? Tänker om man ska använda det istället för regnsystem...

Ge ditt svar
Från demonkyss.
Från demonkyss.
Från demonkyss.
Från demonkyss.
Från demonkyss.
Från demonkyss.
Från demonkyss.

Har mest Phalaenopsis, med några undantag, men är i alla fall nöjd med att dessa blommar/ska blomma

Ge ditt svar

24 okt

Phalaenopsis

Har en vit phalaenopsis som är ca 6-7 år.
Nu blommar den med flera stänglar, 57 blommor👍
Måste var ovanligt🤔🤔

24 okt

Har du någon bild på den?

24 okt

+ 26 okt

Från Neta.
Från Neta.

Ja men vet inte hur jag får in foton här??

25 okt

Tyvärr är jag inte den rätte att beskriva för dig hur man gör. Jag har fullt sjå med att få in en bild från min dator med mycket möda. Är inte Björns instruktioner till någon hjälp för dig?
Märkligt att ingen av alla som varit inloggade sedan du bad om hjälp har känt sig manad att hjälpa till.
Hur som så tycker jag att du fått ett fint resultat av din odlarmöda.

26 okt

Den är urflott. Även om jag inte odlar Phalaenopsis så är jag svag för de här vita med gult i läppen. Den har jättemånga blommor för att vara vit. Bra jobbat!

26 okt

Magnifikt exemplar, grattis till blomningen

26 okt

WOW!! vilket praktexemplar du har, bra jobbat

27 okt

Wow! Fantaastisk!

27 okt

Grattis till så vacker blomning

28 okt

Wowww! Grattis!

6 nov

Helt otroligt vad många blommor. Gud, vad roligt!

Ge ditt svar
Dendrobium tetragonum. Från Lassse.

Har alltid gillat denna lilla orkidé med sina fyrkantiga bulber och spexiga, doftande blommor. Art från Australien.

Nyckelord: Dendrobium tetragonum

1 nov

Ja, de är verkligen charmiga de här australierna. Jag gillar dem skarpt.

Ge ditt svar

Hur odlar man och stödjer en Vaniljorkide på bästa sätt?

Ge ditt svar

Köpte frön från en som heter Elin på faceebok
Någon som har drivit upp dessa orkidé?
Frågade säljaren men hon svarar inte ...

Nyckelord: Dracula orkide

28 okt

Du har nog blivit lurad, tyvärr orkidefrön är inte lätta att föröka, krävs en aning kunskap att genomföra det

29 okt

+ 30 okt

Tyvärr finns många oseriösa annonser för "orkidefrön" på nätet, och ofta påstår man att det är just Dracula med smeknamnet "monkey face" man säljer . Några exempel:
https://www.ebay.co.uk/itm/192950908912
https://www.ebay.co.uk/itm/26-x-Monkey-Face-Orchid-Seeds-Bonsai-Flowers-Garden/333630679871?hash=item4dadf02b3f:g:8zsAAOSw29ZdyGvf

Man kan vara säker på att annonserna är oseriösa (rent lurendrejeri) av följande orsak:
* Bilderna är "photoshoppade"/bildbehandlade. Visst påminner vissa Dracula-blommor om ap-ansikten, men inte alls så tydligt som "fotona" visar.
* Man kan inte skicka 10, inte ens 100, orkide-frön. I princip alla orkidefrön är ytterst små, som damm eller säg finmalet salt. Dracula är definitivt inget undantag. Har köpt orkidefrön ett antal gånger från seriös säljare, och då pratar man om många hundra frön eller mer i varje pytteliten påse.Eller rättare sagt:man pratar inte om antalet frön. Om det är 500 eller 2000 är ointressant.
* Påstår man i annonsen att det är enkelt att dra fram orkideer från frön, är även det ett tecken på en totalt oseriös säljare: För att man skall lyckas behöver fröna steriliseras och sås under sterila förhållanden i laboratorie-liknande miljö. Sedan odlas de helt sterilt i flaskor/burkar under kanske något år beroende på vilket släkte/art det handlar om. Ganska likt hur man gör bakterie-odlingar i sjukvården.
* Släktet Dracula är inte det lättaste att odla ens som vuxna plantor. De flesta arter i detta släkte vill ha kalla nätter och hög luftfuktighet. Utan specialanpassat växthus eller odlingsskåp med kyla lär det inte gå.

Skulle gissa att de fröer du fått är någon millimeter stora eller större. Då kan du vara helt säker på att det inte är orkidéfrön. Är du nyfiken på vad det är så sätt dom i en kruka med vanlig blomjord. Det kommer inte upp en orkidé, men kanske något annat.

Med detta sagt:Att driva upp orkidéer från frön är en mycket intressant del av orkidé-hobbyn. Att få en planta man sått själv att blomma efter 5-10 år är en stor upplevelse . Men skall man lyckas så behöver man läsa på ordentligt innan man försöker, det finns mycket info på nätet. Sedan behöver man skaffa utrustning. Man bör också börja med ett av de enklaste släktena relaterat till vilken miljö man kan erbjuda. Har man bara möjlighet att odla på fönsterbrädan, är det ganska meningslöst att försöka med en art eller släkte som inte trivs under de förhållandena. Annars hjälper det inte att lyckas med sterilodlingen, plantorna dör när man planterar ut dom i kruka.

Men välkommen Jessica till Orkidéprat!

Ge ditt svar
Från Helen45.

Har en relativt nyköpt Miltona som bladen gulnar på , nån som vet varför ?

Nyckelord: Miltoniopsis

23 okt

Troligen har den fått för mycket vatten. Övervattning är den vanligaste orsaken att växter dör och detta gäller också orkidéer. Vore det min planta skulle jag plantera om den i ny kompost som är porös och luftig. Tallbark, lite Spagnum (vitmossa, inte renlav som säljs till julplanteringar) samt små frigolitbitar/perlit). Vattna igenom planteringen ordentligt och låt den stå ev med en plastpåse med hål i för ventilationen. Om den börjar sloka så vattna ordentligt och gör om proceduren.
Miltonopsis och liknande är inte särskilt lämpliga i ett vanligt vardagsrum. Mättre med Phalaenopsis och andra med hårdare blad. Lycka till.

25 okt

Från Helen45.

Tack för svar
Nu har dom gula bladen lossnat och knopparna sitter kvar och det doftar ljuvligt ? har satt en kruka med vatten bredvid för att höja luftfuktigheten . Håller tummarna att det hjälper . Vill helst inte plantera om den nu nör den har knopp

Ge ditt svar

13 okt

Ny medlem

Löss?. Från Helen45.
Miltoniopsis ny men så fin 😍. Från Helen45.
Från Helen45.
Från Helen45.

Hej
Är ny här och har kommit på att orkidéer är nog den mest vackraste växten som finns 😍
Har nu skaffat 10 st , mest brudorkidee
Och nu sist en Miltoniopsis säkert felstavat 🙈
Nu är det svarta prickar på bladen, vissa säger att det är sköldlöss, jag vet ju inte så ni kanske ser ? Sitter hårt fast , kan inte ens skrapa bort pricken utan att förstöra bladet

13 okt

Är det sköldlöss kan man enkelt kontrollera, om man trycker försiktigt med fingret på dem blir det bara sörja på bladet av f.d. sköldlus utan någon skada på växten (ser inte på fotot vad det är).

23 okt

23 okt

Tack , det verkar vara nått annat

Ge ditt svar

9 okt

Favoritklon?

Cattleya forbesii. Från Lassse.

Ni som odlat flera olika kloner (individer) av en art eller hybrid och hittat en favorit bland dessa - vore kul att få se bild och/eller beskrivning!
Själv har jag haft ett flertal genom åren, men här ett exempel: en Cattleya forbesii med lite speciell färgsättning. Klonen är dessutom ovanligt blomvillig, hållbar och väldoftande.
Hoppas få se många bilder på favoritkloner

Nyckelord: favoritklon, klon, favorit

9 okt

Svårt. Phalaenopsis Purple Gem 'Aida' kanske? Jag gav bort en i gåva (och ångrade det), för den blommar ständigt och är väldigt lättskött (står hemma hos mor som ständigt glömmer bort den). Har tyvärr inga bilder på den, men det finns ju gott om dem på webben om man är nyfiken

9 okt

Jag vill minnas att Peter Göttfert brukar ha den i sin lista.

10 okt

Tack stulun, jag vet
Är inte ute efter en ny, utan svarade bara på frågan om en favoritklon.

Ge ditt svar

1 okt

GreenMix?

Kommer få hem en Oncidium ornithorhynchum i dagarna (jag hoppas den anländer imorgon så att det inte blir liggande nånstans över helgen). Beställde hem lite GreenMix också då jag hört så mycket gott om den. Undrar om tilltänkta plantan passar? Vad jag läst mig till så ska GreenMix inte torkas ut helt utan hållas fuktigt (typ att man lämnar lite vatten på fatet)? Råd och tips mottages gärna

Nyckelord: greenmix

6 okt

+ 28 okt

Paph. niveum i GreenMix. Från GöranÅ.
Onc. ornithorhychum i GreenMix. Från GöranÅ.
Cycnotches i GreenMix. Från GöranÅ.
Oncidium ornithorhynchum, några av blommorna utslagna. Från GöranÅ.
Dendr. antennatum i GreenMix. Från GöranÅ.

Alltid trevligt med att få hem en planta till sin samling. På frågan om den passar för odling i GreenMix, så kan jag bara säga att hos mig står allt i GreenMix som finns i kruka. Det finns jättemkt. att säga om detta mtrl., men de blir för långt att skriva här. En bra början är att läsa vad Hans Christiansen skriver på sin sida Orchidegartneriet.dk, den finns på flera språk. Jag började för över 20 år sedan att odla i GreenMix med några få plantor, sedan efterhand som jag lärde mig hur de fungerade, så övergick jag helt till detta. Jag bifogar här en bild på min Oncidium ornithorhychum tagen igår. Den står i en kruka på 24cm. fylld med GreenMix och har börjat sätta blomstjälkar. En kort stjälk är redan i blom, men övriga brukar bli 50-60cm. långa å mång-greniga. Svårt att räkna antalet blommor, men det brukar röra sig om 500-1000st. och de doftar helt underbart. Bifogar även bilder på rötter växande i GreenMix. Till sist lycka till

7 okt

Tack snälla för all info och tipset om att kolla på Orchidegartneriet! Ska genast läsa på mer där

Ge ditt svar