Alla Frågor

Försöker rädda flera Phalaenopis med Mossa!
Vissa blir fräschare men denna var nog lite skadad innan. Tror att det är någon ohyra? Är det bäst att kolla rötterna och ta bort sjuka blad? Sätta ny mössa eller torka först? Sedan vattenkultur?
Hur fuktig ska man hålla mossan? Har haft plastpåse över i en vecka? Mossan har varit en vecka.
Tack för råd!

Nyckelord: Phalaenopis (brudorkide'e

14 aug

Hej
Jag ser inga tecken på ohyra på dessa bilderna, däremot ser jag flera skador som ser ut att orsakade mekaniskt, dvs yttre påverkan.
Jag har själv räddat flera orkidéer med mossa. Då har jag först rensat bort dåliga och döda rötter, och bara sparat friska fina rötter. Då har jag trasslat ut alla rötterna och känns över dom, fasta får vara kvar och mjuka eller ihåliga tas bort.Efter det har jag planterat dom i så trång kruka som möjligt, och då "bäddat in" rötterna i mossa. Mossan har jag sedan hållt fuktig med inte våt. Efter vattning har överflödigt vatten fått rinna av. Vid planeringen sätts plantan så rötterna är nere i mossan men inte för mycket av stammen, den vill inte sitta för djupt. Jag försöker då få den att sitta så stabilt som möjligt utan att sätta den alltför djupt, och i vissa fall har jag fått stabilisera med hjälp av pinnar, snören eller annat om det inte funnits tillräckligt med rötter får att få tillräcklig stabilitet.
Vattenkultur har jag ingen erfarenhet av
Lycka till!

14 aug

För några år sedan hjälpte jag en kompis att rädda genom att ha rötter på Phalaenopsisar i vatten, gick bra.

14 aug

oled, håller med dig, dvs sätt den barrotad i vatten och låt den stå länge, dvs minst ett par veckor. Byt vattnet regelbundet, så det är fräscht och ställ den inte i solen. När plantan har fått kraft i bladen, kan du plantera den i mossa/pinjebark, men övervattna den inte då. Lycka till!

16 aug

Tack för svar!
I denna finns även lite bark med! Tar nog bort barken och sätter i bara i mossa.
Ska man hålla mossan fuktig? Blir det inte lätt blomflugor om den är fuktig?
Vad är bäst färsk mossa eller torkad som man blöter upp i vatten?
Tack för hjälpen!

16 aug

Ren mossa är bäst, med bark ökar risken för mögel. Färsk mossa är att föredra men torkad funkar också. Mossan ska hållas bara lätt fuktig.

Ge ditt svar

29 jul

+ 10 aug

Skrynkliga blad

Från orkide4u.

Kan någon vara vänlig att förklara för mig varför bladen på mina orkideer blir skrynkliga? För mycket vatten eller för lite ?

Nyckelord: Cambria orkidé

30 jul

Mycket troligt för lite vatten.

30 jul

Prova höjd luftfuktigheten runt bladen I stället för att vattna rötterna. Brukar hjälpa bra

30 jul

Oftast vattnar man för mycket med resultat att rötter skadas så pass att de inte kan ta upp vatten och därmed dehydrerar plantan.
Självklart kan det ju också bero på för lite vatten
Kolla hur rötter ser ut

3 aug

Tusen tack för all hjälp. Skall prova att spraya dem ofta.

3 aug

Om det är en Phalaenopsis (antagande du du inte skriver vad det är) och bladen är skrynkliga hjälper det inte att duscha. Är det en annan sort och den har dragspelsblad hjälper det att duscha eller på annat sätt höja luftfuktigheten, vad är det för sort frågan handlar om? Kan du visa foto

4 aug

Hon/han har ju skrivit att det gäller en Cambria orkidé

4 aug

Kollade inte vad det stod på ?nyckelord?
Hur som visa foto

13 aug

Hög luftfuktighet (växthus)

13 aug

Luftfuktighet är för låg
Duscha helst varje dag

Ge ditt svar
LC Hawaiian Wedding Song. Från dick. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Nu blommar den igen

Nyckelord: LC Hawaiian Wedding Song

7 aug

Kanonfin cattleya. Ser ut att ha fin och fast textur på blomman.

7 aug

Ja, trots att det är nästan 17×17 cm stora blommor. Doftar som gammaldags tvål, mest på morgonen men även under dagen, en mild, mjuk och blommig doft, underbar.

7 aug

Ha den i knapphålet när man ska gifta sig vore inte fyskam, bra odlad

7 aug

Vilken fantastisk en!!

7 aug

Mycket vacker !

12 aug

Härlig! Kan man tänka sig att det är en del C. trianaei i den?
Mvh
Mikael

13 aug

13 aug

En underbar Cattleya

Ge ditt svar

Hej! Någon som beställt från Schwerter och använt SEPA direktöverföring? Hur har det funkat i så fall? Är inte så haj på kortbetalning.

4 aug

Hej. SEPA, eller EU-betalning som det i bland kallas, har jag använt. Det är en vanlig banköverföring till utländskt bankkonto. Du behöver mottagarens bankkonto (med IBAN och BIC) och mottagarens adress. De har pengarna på en bankdag. Fungerar de mycket smidigt via Handelsbanken.

4 aug

Annars kan jag rekommendera o skaffa PayPal, (om du inte redan har det) fungerar mkt smidigt

5 aug

Tackar så mycket för tipsen.
Om man då gör en beställning och väljer SEPA får man då dessa uppgifter via mail eller går den direkt till banköverföringen vid beställningen?

5 aug

Jag tycker du ska ringa din bank och få hjälp. Jag har själv ring Nordea, när jag har varit osäker på hur jag ska göra med vissa betalningar och alltid fått jättebra hjälp!

5 aug

Ja det kanske är lika bra så man inte trasslar till det för sig

Ge ditt svar
Bifrenaria harrisoniae. Från Lassse.

Väldoftande art från Brasilien.

Nyckelord: Bifrenaria harrisoniae

2 aug

Mycket vacker!!
Även jag har en men vill inte blomma, vad är hämligheten

4 aug

Jag vet inte riktigt vad hemligheten är. Tror det iaf delvis hänger på vilken klon man har. Jag har haft flera kloner av arten och vissa blommar varje år, andra mycket sporadiskt.

5 aug

Läcker!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar

Är det någon som vet var man kan köpa större förpackningar orkidékompost på nätet?
4literspåsar blir inte så bra när jag ska vad det i vivarumet.
/Helen

30 jul

Ett förslag
https://www.orchidehuset.se/produkt-kate...
Vad säger du Peter G?

30 jul

Har precis beställt flera orkidéer från Orkidéhuset👍
30-60 krukor undra hur många liter det kan vara?
Botten är 95×45 så det går åt lite. Kanske man kan fylla på ordern om dom inte sänt iväg den ännu?

30 jul

Peter brukar läsa här annars skicka ett mail

30 jul

😀👍

30 jul

En undran, varför vill du ha kompost i botten på skåpet?

31 jul

Tänkte plantera orkidéer i den men även andra växter. Finns det ett bättre alternativ?

31 jul

Det brukar samla sig vatten på botten skåpet men kanske inget problem?

31 jul

Har lecakulor i botten.men även en pump som driver epwveben llS

1 aug

Hej Helen!
Ring mig gärna så kanske jag kan hjälpa dig med lite tips. Att plantera direkt i botten är nog inte att rekommendera!
Men som sagt ring gärna på måndag då jag har "webshops dag" 021-142323 Peter

2 aug

Hej Peter
Trodde man kunde plantera i botten. Är ju helt nybörjare på det här med vivarium. Fick en orkidé av en kär vän för ca 2år sedan. Nu är jag helt fast😀 Hör av mig på måndag på eftermiddagen så får du ge mig lite goda råd.
Tack mvh Helen H

Ge ditt svar

26 jul

Plantera om

Från Alex11.
Från Alex11.

Hejsan!
Har en ganska gammal orkidé som jag har ärvt. Jag inser att den måste göras något åt den men jag vet inte riktigt vad och hur. Det som också ställer till det ganska mycket är att den har växt och hängt ganska mycket, så det är lite konstig form på den. Lite som ett liggande J. Och med alla bladen (+15 st) är den väldigt ”framtung” jämfört med rot änden.
Är det någon som har några tips och idéer så tar jag mer än gärna emot dem!

Vänligen

Alexander

26 jul

Jag brukar dra upp ett snöre genom hålen i botten av krukan, runt någon knut/förgrening på stamen/rötter och ner genom kruksbotten igen.... o så knytter jag ihop snör-ändor. Då sitter plantan kvar i krukan... alla mina hängande orkideer som brukar ha tunga blomklassar, har jag säkrat på det sättet.

26 jul

Dorra, gissar att det är vid omplantering du gör så med snöret? Plantan som Alex visar på bild behöver planteras om.

26 jul

+ 27 jul

Tack för era svar! Det låter som en bra idé! Jag har faktiskt tänkt på det med att binda ner dem också. Det ända som jag tänker på är att om jag planterar om och ställer ner den i en kruka kommer undersidan på planen att vara uppåt eftersom att den har vuxit så konstigt. Den får lite formen av ett ”f” (utan stäcket på mitten)... lite svårt att förklara i ord men hoppas att ni förstår hur jag menar.

Passar på att ställa en annan fråga som rör lite samma ämne.
Jag såg en video där den som planterade om en växt drog bort alla blad som var nedanför de översta rötterna. För att få ner alla rötter i krukan.
Borde man göra detta eller riskerar man att skada plantan?

27 jul

Från Dorra.
Från Dorra.

Annika... inte nödvändigvisst vid bara omplantering. Jag använder metoden när det behövs... alltså när plantan börjar bli tung och ostabil. Jag använder sk en vändnål som man använder att vända rulåer och går att köpa i sybehörsaffärer. Den är 25 cm lång och jag sticker ner den genom krukan, hakar på snöre och drar upp... sen sticker jag nerifrån, hakar snöret och drar igenom ner.

27 jul

Att ta bort blad skadar inte plantan om du ser till att få bort hela bladet. Lättast gör du det genom dra bladet snabbt och hårt nedåt, när du har tagit upp plantan ur den gamla krukan. Ett tips för att lättare hantera luftrötter, som ska ner i den nya krukan, är att sätta plantan en stund i en skål med vatten. Rötterna ska ner i vattnet, inte bladen. Då mjuknar rötterna och blir lättare att hantera.

27 jul

Jag skulle inte ta bort några blad... de rötter som sitter högt skulle gärna för mig förbli luftrötter... de så småningom når krukan och stabiliserar plantan ännu mer.

Däremot skulle jag kapa alla dåliga nedre rötter... det ser ut att vara en hel del sådana... du ser vad du behöver göra när du tar plantan ur krukan.

Sen skulle jag fasktiskt låta plantan växa snett nedåt som den är o förankra den bara med snöre. Så är det nämligen... våra kruk-Phalaenopsis som växer upprätt, har sällan mer än 6-8 blad... de tappar alltså de äldsta bladen under tiden det växer nya. Läste någonstans att det beror på ljustillgång. Alltså de nedersta blad skuggas av de ovanför då Phalaenopsis växer monopodialt.
I naturen växer de horizontellt fästa på träden, vilket gör att bladen växer inte ovanför varandra utan lägger sig runt som ett rosett... därmed får alla blad tillgång till ljuset.

Och när jag tittar på bilden av din gamla planta, så verkar det bekräfta denna teorin.

27 jul

Dorra, förstår inte hur dina Phalaenopsis luftrötter självmant växer ner i krukan. Kan se det på mina Oncidium, Dendrobium, Miltonia m m men aldrig på Phalaenopsis. Är de luftrötter på Phallar, så förblir de såna och det gäller också plantor som är helt stabila.

27 jul

Inte alla.... men de som växer nedåt brukar jag sticka rottoppar i komposten... det funkar faktiskt

27 jul

OK med lite hjälp alltså!! Men det framgick inte av ditt första inlägg!

27 jul

28 jul

Vi har en video om omplantering av Phalaenopsis. Den kanske kan ge dig lite tips. Www.orchidehuset.se

28 jul

En bra video!

30 jul

Tack för alla era svar!
Och tack Peter för rekommendationen om videon. Jag har faktiskt sätt den, där av kom frågan att rycka bort blad
Tack igen!

Ge ditt svar
Cattleya (Slc.) Mae Hawkins 'Miya'. Från dick. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Cattleya (Slc.) Mae Hawkins 'Miya'. Från dick. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Köpte Cattleya (Slc.) Mae Hawkins 'Miya' och vann en Rossioglossum grande på lotteri vid NSOs sommarträff på Väla plantor, båda från Karge. Nu har Cattleyan slagit ut och R. grande placerats på norrsidans balkong, ändå för varmt antar jag. R. grande kommer från Guatemala, Belize, Panama, Costa Rica och Chiapas i Mexico, i molnskogar från 1000 till 2300 m.ö.h.
Cattleya-hybriden har en lång lista i sin genpool, domineras av C. dowiana
http://bluenanta.com/orchid/100070664/hy...

Nyckelord: Rossioglossum grande, Cattleya (Slc.) Mae Hawkins 'Miya'

24 jul

Jädrans tur du har och vackra är de

24 jul

Präktiga blommor... avis...

24 jul

Härliga!
Mvh
Mikael

24 jul

Härlig Cattleya och en fin vinst

Ge ditt svar
Från Gustav84.

Hej,
Jag har fått tag på 4 st stora exemplar av cymbidium. Har ni någrabbar tips på vad som vill ha för odlingssubstrat?
Gustav

Nyckelord: Odling, Cymbidium

21 jul

Mina två Cymbidium fick en aning kogödsel i botten av kruka o i bark-media har jag blandat lite av komposterande blad av ek.... bok går också bra... jag har också i blandningen små korkbitar för att blandningen inte skulle bli för tätt. Vet ej om det är det bästa blandningen för Cymbidium, men så är det hos mig...

21 jul

+ 23 jul

Jag använder en hel del kogödsel uppblandat med bark och boklöv. Jag har dem utomhus i alla väder, frostfritt, så jag har en del dränering i botten också, Planteras om bara när krukan ser ut att spricka eller bågna. Plantera rätt trångt redan från början, de gillar verkligen att ha trångt kring rötterna. De gillar inte omplantering så var beredd på att vänte ett par år på nästa blomning.

22 jul

Va bra. Har nu planterat dom i bark, vitmossa och kogödsel ( 1-2 nävar ). Får stå ute nu fram till frosten.
Synd att dom är kinkiga med omplantering men då har man nått att se fram emot.

23 jul

Glöm inte att skugga särskilt denna sommar!!!

23 jul

Ja, denna sommar ställer till det lite . Dom får mest sen EM och kvällssol..

Ge ditt svar

Har köpt Tropic Rain System från Dusk. Den lilla luftventilen som är med var sätter jag den?
Står inget om den i beskrivningen.
Helen

22 jul

Nja finns ingen luftventil men kan det vara avstängningsventil, ska sitta efter pump

22 jul

Den här fick jag med +2st dosor. Det går att blåsa genom den så det är ingen avstängningsventil. Från Helen966.

22 jul

Ett filter som ska sitter på slangen som går ned i vattenbehållaren

22 jul

Ahh den ska rensa bort eventuellt smuts i vattnet😀

Ge ditt svar

Nu blommar denna utsökta vandahybrid inköpt för några år sedan av Karge på Botan, stod över förra året men i år 8 stycken blommor/knoppar.

Nyckelord: Vandahybrid

19 jul

Vilken underbar färg!

20 jul

Fin

20 jul

Fantastisk fin

20 jul

Väldigt läcker!

20 jul

Så fin, ändrar den färg efterhand som den mognar?

20 jul

Caroline Nej det har jag ej noterat, ska hålla koll på det denna gång

20 jul

Gör så.. Jag hade en som ändrade färg efter ett tag, rätt häftigt..

Ge ditt svar
Cattleya forbesii. Från Lassse.

Art från Brasilien.

Nyckelord: Cattleya forbesii

18 jul

Finfina grejer det...!

18 jul

Vackra färger. Cattleya forbesii är lite underskattad bland arterna.

18 jul

Underbar, mycket fin blomning

18 jul

Väldigt vacker, så härliga färger

18 jul

Bättre än wunderbaum, har du en doftande klon?

18 jul

Så annorlunda... o vacker!

18 jul

Mycket tjusig! Min är inte så mörk, olika kloner?

19 jul

Vacker blomning

19 jul

Ja Härlig!
Mvh
Mikael

20 jul

Tack för kommentarer. Jag har flera kloner och det här är nog favoriten hittills. Har några ungplantor också som inte blommat än, delvis från samma kull som denna. Många kloner av arten är lite ljusare som du säger Caroline86. dick: ja den doftar.

Ge ditt svar

Hej
Jag tänkte låta glasmästare göra ett vivarium. Jag tänkte ha ett regnskogsvivarium med orkidéer men även lite andra växter.
Storleken blir 90×90×45 H×L×D
Hur gör jag ventilationen?
Finns det någon som vet?

10 jul

Här är några svar på frågor runt vivarium, kanske du hittar något matnyttigt, bara att klicka runt
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

11 jul

12 jul

För det första...Det finns ingen anledning att gå till en glasmästare för att bygga ett vivarium med standardmått. Det blir bara dyrare för samma sak.

Mitt är 60*45*60. Trots att jag har väl tilltagen belysning har jag svårt att hitta växter som trivs riktigt bra på botten. Ljuset avtar med kvadraten av avståndet till belysningen. Det blir oekonomiskt att ha så högt vivarium.

Såhär har jag byggt ventilationen:

Extern cirkulation bygger på fuktighetsstyrning. Ett regnsystem sprejar burken 6 ggr dagligen med extremt fin dimma. Då går luftfuktigheten upp. Det finns en tryckande fläkt i taket som går igång när fuktigheten går över ett bör värde. Så byts luften tills det ligger rätt igen. Fläkten stänger inte luftflödet så viss passiv cirkulation finns konstant. Jag har ett värde för dag och ett för natt. Jag försöker också att ha en viss årstidsvariation, mest för att anpassa efter de yttre förutsättningarna. Vi värmer huset med ved så luften är extremt torr vintertid.

Intern cirkulation sköts av två små datorfläktar. De är tidsstyrda och är på dagtid. På natten är det bara den externa cirkulationen enligt ovan som är på.

Växterna mår bra av att luften rör på sig, men luften blir lätt för torr i burken om all luft omsätts hela tiden. Därför är det bra att ha både externt och internt flöde.

Det är alltid bra att besöka någon som odlar i skåp för att få intryck innan man börjar själv. Berätta var du bor så kanske någon som bor i närheten hör av sig med en inbjudan.

Mvh
Magnus

12 jul

Kloka ord Tropfrog

12 jul

Jag har ingen aktiv ventilering i mitt skåp, den luft som byts ut görs det via passiv cirkulation genom springor! Jag har däremot två 70mm fläktar för cirkulation inne i skåpet!

12 jul

På natten tar jag in uteluft i övrigt bara intern ventilation

12 jul

Det kommer an lite på vilken miljö man vill skapa. Orkidéer finns i många olika klimat. För sakens skull
måste jag säga att jag skapar en miljö för levande reptiler och måste ta deras behov i första hand. Jag brinner för kompletta begränsade ekosystem. Men i skrivande stund är det dubbelt så många orkidéer i skåpet/terrariet/vivariumet än reptiler. Jag har i dagsläget offrat 1 orkidé till förmån för djurens behov. Men det samma kan hända med bara orkidéer. Alla har inte samma behov, är man inte påläst så kan olika arter behov sättas mot varandra.

I vilket fall så är nog intern cirkulation viktigare för de flesta orkidéers behov än den externa. Var bara försiktig med hög luftfuktighet och organiskt material. Mögel och bakterier kan växa. I ett skåp med bara o-organiskt material och syntetiska gödningsmedel kan teoretiskt sett orkidéer trivas bra med mycket lite extern cirkulation.

Men som sagt....gör ordentlig research på vilken miljö du vill skapa och vilka arter som trivs däri.

Mvh
Magnus

13 jul

Tack för era svar😀
Har nu tänkt och grunnat och läst era svar.
Köpte ett färdigt terrarium där det redan fanns ventilation. Men eftersom det är nät i taket ska jag köpa en glasskiva och lägga dit istället. Ha hål för slangar och kablar som ska ner. Hålla koll om hur stora hålen behöver vara för att få in lagomt med fukt/luftombyte. Köpa minst 2st fläktar att ha inuti skåpet. Har odlat grönt så länge jag kan minnas. Och så helt plötsligt är man helt "grön" igen och vet inte hur man ska göra. Både kul och krångligt. 
Ska söka efter växter med liknande behov. Och om jag skulle köpa djur kommer naturligtvis deras behov först.
Har sett man kan lägga ett upphöjt platsgaller i botten för att det ska bli en vattenreservoar i botten. Tänkte använda Epiweb IIS klädd med Hygrolon till vägg. Men även dysor i taket för de andra växterna. Och kanske även en liten pump till Vattenfall. Men hur blir det om pumpen sätter igen sig? Hur har ni gjort med botten?
Mvh Helen

13 jul

Jag tillför mer vatten än som dunstar det det innebär att vattennivå stiger i botten om jag inget gör så jag har borrat ett hål i botten på skåpet och en slang till en dunk som jag tömmer lite då och då. Som bottenmaterial har jag akvariestenar.
Kring hålet i botten har jag en plastgrunka med hål i ca 0,5 cm upp för att det alltid ska stå lite vatten och inte akvariestenar skall trilla ned genom hålet.

13 jul

Det där med vattenfall skapar förstås en mysig effekt. Men det är besvärligt som sjutton om man skall ha alla grejorna dolda för ögat, men lättåtkomliga för rengöring. Och de behöver rengöras ofta. De flesta som bygger in vattenfall kommer att stänga av det för gott inom ett år. Men som med allt annat, om man tänker till ordentligt så går det skapa bra lösningar.

Det plastgaller man ser ofta i amerikanska byggen kallas för egg crate. Det är egentligen galler för lysrörsarmaturer. Det är ganska så svårt att hitta i Europa. Men det finns på rana-terrarienbau.de. De flesta i Europa använder nog lecakulor i botten för att skapa falsk botten.

Jag har inte haft möjlighet att borra min botten, då det står på en möbel som min fru är rädd om. Så jag har ett 25 mm rör igenom bottensubstratet ner till falskbottnen. Därifrån suger jag manuellt ut överskottsvattnet med hjälp av en stor kanylpump. Med min setup räcker det med en gång i veckan. Jag har experimenterat med slangpump också, men det blev lite för komplicerat och lät som FN.

Mvh
Magnus

13 jul

Oled, ser du vatten nivån eller måttar du det du ser i bland stenarna? Tänkte om man kunde skärma av ett litet ställe där det bara är vatten så man ser nivån bättre.

Magnus, Kan tänka mig att det kan vara besvärligt med ett vattenfall. Efter som det sätter igen. Men man vill ju så mycket. Få se om jag hittar på en bra lösning. Hade tänkt samma dränering som dig ett rör ner genom botten. Och sedan slanga upp det. Är lite rädd för läckage.
Mvh Helen

13 jul

Gissar att vattennivån är runt 5 mm

13 jul

Ok

13 jul

Meningen med stenar och 5 mm vatten är stor avdunstningsyta för luftfuktighet

Ge ditt svar
Från miia.

Blommar I solen

10 jul

Strålande

10 jul

Fina föräldrar, fin avkomma.

12 jul

Läcker, korsningar med aclandiae är fina. Doftar mycket?

12 jul

Ja, det är väldigt mycket doft lite som honung och jasmin

Ge ditt svar

9 jul

Lepanthes

Hej
Är det någon som vet var man kan få tag på Lepanthes växter helst inom EU. Letat som en tok men kan inte hitta något försäljningsställe.

Nyckelord: Lepanthes

9 jul

En bra handlare är Ecuagenera men ju tyvärr inte inom EU

9 jul

De kommer inte till Sverige i år. Däremot kommer de till ett flertal platser inom EU och kan ta med sig vad du önskar och skicka vidare till Sverige. Se dock upp med vad de skickar. Det är inte alltid det som står på etiketten stämmer. Ofta är plantorna ganska små,därav att priserna ofta är måttliga. Just Lepantes odlar jag inte men har köpt mycket plantor från dem genom åren.

10 jul

Hur är det med tull, moms och behövs införselbevis. Tillstånd från jordbruksverket osv. På grund av vad ifrån dom kommer. Konstigt när denna grupp av orkider är så fruktansvärt stor och ändå så svåra att få tag på. Eller är det så att på grund av att dom är så små som folk inte är intresserade av dessa.

10 jul

I fallen med plantor från odlare/handlare från icke EU-land som tar med sig plantor till EU och därifrån skickar vidare till Sverige, tas inga skatter/avgifter ut ej heller krävs några tillstånd. Allt detta blir en sak mellan importören och resp.EU-land. Det som tillkommer för dig är frakten från Importplatsen till Sverige. Vad gäller Ecuagenera så kan du beställa plantorna via Röllke orchidéen så fixar han rubbet. Det finns många firmor i EU som har olika "Öppet hus" med besök från icke EU-land. Kolla på företagens hemsidor, där framgår när de har olika evenemang.

10 jul

Ecuagenera tar även ut en mindre avgift för att täcka kostnader i samband med importen till EU, har för mig att det handlar om en eller ett par dollar per planta. Så var det i alla fall när jag köpte därifrån häromåret.

10 jul

Oftast, när man handlar av dem inom EU omvandlar de Dollar till Euro, det blir nog detsamma som Lassse skriver. Självklart tar en handlare ut sina kostnader med marginal men man slipper allt stök med tillstånd etc. Jag tittade just på www.currlin.com. Ecuagenera kommer dit framåt hösten och förbeställningar möjliga.

10 jul

Sista dag för beställning är 20 juli.

10 jul

Hej,
Har nyligen beställt några från Tropiscape Orchids från Belgien. De väntas hem denna vecka, så jag har ännu ingen åsikt om kvaliteten etc. De har just nu 12 arter/hybrider inne.
mvh,
Christer

Ge ditt svar