Alla Frågor

Hejsan alla orkidétokiga,

Jag har använt temetoden till slappa ospänstiga blad till en av mina orkidéer och då använde jag vanligt svart te. Det fungerade alldeles utmärkt.

Nu har jag slut på det men jag har hemma en väldans massa Earl Grey te. Kan jag använda Earl Grey te till mina orkidéer? Vad säger ni experter?

Vore tacksam för svar

Nyckelord: phalaenopsis, ospänstiga blad, Earl Grey te

22 jun

Jag hade en gång i tiden en bekant som hade som vana att vattna sina orkideer med vanligt Earl Grey. När det blev en slatt te över så hällde hon det i en kanna och vattnade sina orkidéer med det när det var dags. Hade alltid fina och fräscha plantor. Lycka till.

23 jun

Finns lite olika diskussioner kring det. Här är lite att läsa (de länkar även vidare till en liknande diskussion i länkat inlägg). Vad man kommit fram till är att te innehåller kväve som plantan kan ta upp som näring, samt tanniner som sänker pH samt kan ha stimulerande effekt på rottillväxt (finns lite diskussioner kring det med, men jag kan inte söka igenom hela internet på jakt efter svar)

23 jun

Vad man får vara lite försiktig med är att man inte får någon koll på halten av kväve. Det kan variera på vilket te man använder, och i vilken koncentration. Det finns liksom ingen som testat sig fram (iaf inte som jag hittat) till vilken dos som är optimal. Sedan så kan säkert tanninerna missfärga rötterna och ge dem bruna fläckar... men det finns gott om olika näringsmedel som både gör det samt orsakar saltavlagringar, men det hör kanske inte till ämnet för denna fråga

23 jun

Stort tack till Bolebo och till Sebastian för era råd! Just det där med sänkt pH-värde visste jag inte om och där jag bor har vi kalkrikt hårt vatten så om jag lyckas sänka pH-värdet så det är det en ren en bonus!

Ge ditt svar

6 jun

Växt

Jag har hittat en Buske/träd på gården som är ca 2 meter hög. Och stammen är full i vassa stora taggar.
Jag vet inte vad det är för vext har aldrig sett den förut.
Jag hoppas någon kan hjälpa mig.

6 jun

Från Jonas73.
Från Jonas73.
Från Jonas73.
Från Jonas73.

7 jun

Hej Jonas, förslag på växt som du kan kolla om det stämmer när bladen slagit ut, parkaralia (Aralia elata).

7 jun

Lägg in Google Lens på mobilen så skall du kunna identifiera din växt ! ursäkta reklamen men denna app är ett måste när man vill ha reda på såna här saker.

Ge ditt svar
Cattleya forbesii. Från Lassse.

Art från Brasilien.

Nyckelord: Cattleya forbesii

6 jun

så fin!

6 jun

Underbart vacker

6 jun

Jättefin klon!

Ge ditt svar

2 jun

Massdevallia

Har en Massdevallia som har det trångt i krukan, ska ja dela den eller byta ti större kruka

Nyckelord: Massdevallia

Ge ditt svar
En härligt hårig och storblommig Dracula, 24 cm från topp till tå! Arten kommer från Colombia (Antioquia, Cauca, Chocó, Nariño, Risaralda och Valle del Cauca) där den växer i molnskog, 1900-2150m.
Nyckelord: Dracula chimaera

Ge ditt svar

Då och då brukar jag gå in på svenska sajter och kolla priser på orkideer och brukar bli så himla avundsjuk på svenska priser. Jag bor utomlands (Israel) och här är orkideer fortfarande ganska mycket dyrare än i Sverige. Men idag blev det fest! Vi hade en fruktansvärd hetta förra veckan som höll i sig något så jävulskt. Plus 41 grader till och med.

Av en händelse gick jag in på Facebook och såg jag en handelsträdgård som reade ut nopsisar som inte var så fräscha, 4 stycken för 100 NIS (247 SEK)

Åkte dit idag och till min stora förvåning så fanns det vita nopsisar som jag älskar! Det blev 6 stycken, 5 st. med 3 stänglar och 1 st. med 2 stänglar. Blommorna hade strukit med i hettan och var på väg att vissna. Mannen i kassan sa att jag jag hade gjort ett bra fynd och det kan jag ju hålla med om eftersom det hela endast kostade 150 NIS (370 SEK) för 6 plantor.
Jag var lyrisk. Min man tittade frågande på nopsisarna och sedan på mig. Jag bara sa att jag hade gjort ett dunderklipp. Han skakade på huvudet. Upplyste honom senare att ordinanie pris skulle kostat mig mellan 2460 och 3570 SEK om jag hade handlat fina A-sorteringsplantor. Han tappade hakan

Det ligger absolut något i uttrycket: "The One Who Says Money Can't Buy Happiness Doesn't Know Where To Shop". Och det kan jag ju hålla med om

Nyckelord: dyra orkideer, phalaenopsis, reafynd!!

26 maj

Grattis till fyndet!

26 maj

Tackar tackar!

26 maj

I en blomsteraffär nära mig får jag överblommade plantor gratis och det gäller inte bara Phalaenopsis!

Ge ditt svar

18 maj

BlacPearl

Det har vuxit ut rötter utanför krukan nu när jag tar fram den efter vilan. Tror ni att jag stör min Svarta Pärla om jag planterar om den nu? Eller ska jag bara hålla fuktigt i ytterkrukan? Vad rekomenderar ni för substrat?

18 maj

Cynoches Arita, rötter i GreenMix. Från GöranÅ.

Tycker du ska plantera om den till nytt substrat. Jag kan rekommendera GreenMix, för de innebär att du inte behöver byta substratet i forts. utan kan bara justera plantan om den är på väg ur krukan. Vattnas rikligt under tillväxten och den skall hållas lätt fuktig då den är i vila/bladlös. Min Cycnoches Arita (en trevägare som är mkt. lik barthiorum) behövde större kruka idag (pga att den torkade upp för fort), så flyttade hela klumpen till större kruka å kompletterade med ny GreenMix runt om. Den har två blomstjälkar som är 2cm., men de störs inte av flytten till större kruka, eftersom rötterna inte störs. Bilden visar hur den såg ut vid uttag ur den "lilla" krukan.

18 maj

Tack för tipset! Men var får jag tag på GreenMix?

19 maj

rötter på Paph. niveum planterad i GreenMix. Från GöranÅ.

GreenMix är en blandning av vattensugande och vattenskyende stenull, blandat med perlit. Alltså naturliga material som ger fukt och luft till rötterna, dessutom bryts inte substratet ned. Den absolut största fördelen är att vid "omplantering" behöver man inte rensa bort ngt. utan bara flytta över å komplettera i en större kruka. Därmed förstör man inga rötter, å kan i princip göra detta året om. Anledningen att jag började med detta på 90-talet, var att se hur ett proffs i Danmark, blev världsmästare i orkideodling och hans enastående resultat med substratet. Just stenull är inget nytt, utan har använts av proffsen i grönsaksodlingen i många år. Jag använder GreenMix till alla plantor som är i kruka. Mina spec. älsklingssläkten Paphiopedilum ( se bif. foto på rötterna hos Paphiopedilum niveum ) och Phragmipedium trivs fantastiskt bra i GreenMix. Fabriken som tillverkar GreenMix ligger numera i Holland och det kan köpas hos Orchidegartneriet i Fredensborg i Danmark. Tyvärr skickar han inte till Sverige, men de e värt ett besök där. Man kan läsa på hans hemsida om GreenMix. Sedan tror jag att Orchidehuset i Sverige kan sälja - har i.v.f. gjort de tidigare. Lycka till

24 maj

Det stämmer att vi säljer Greenmix. Läggs ut i webbshoppen inom kort. För er som önskar redan nu. Maila till peter@orchidehuset.se

Ge ditt svar
Från Pichincha, Ecuador där den växer i molnskog på relativt hög höjd, 1800-2200m. Odlas bäst 12-22°C samt i hög luftfuktighet, 85-100%.Nyckelord: Dracula vampira

22 maj

Supercoola!

23 maj

Så imponerande!

Ge ditt svar
Sophrocattleya Boltonii. Från dick. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Så var det dags igen, en utslagen blomma och en knopp i vardande.

Nyckelord: Sophrocattleya Boltonii

19 maj

Länk till föräldrar till hybriden https://bluenanta.com/detail/information...

20 maj

Härlig färg

22 maj

Riktig snygging!

Ge ditt svar

Cattleya mossiae med två blommor för första gången hos mig, inköpta hos Currlin Orchideen i Uffenheim/Tyskland för några år sedan.

Nyckelord: Cattleya mossiae

21 maj

Nu doftar den underbart så hela övervåningen är som ett paradis

22 maj

Heeelt fantastisk, underbar!! Grattis!

Ge ditt svar
För en vecka sedan köpte jag den underbara plantan med 6 sprickfärdiga knoppar av Bolebo. En knopp har torkat in, men resten slagit ut. Ett stort tack Börje!

27/4 -11

Jättevacker! Grattis till ett bra köp

27/4 -11

När min blommar så där vackert då kommer det komma in ett foto garanterat . Grattis till vackert exemplar !

27/4 -11

Väldigt vacker!

Nydelig, grattis Svetlana.
Jeg kjøpte også en av Börje. Det tittet frem en blomst mellom bladene som dufter helt utrolig deilig.
Hvilket medie bruker du Svetlana?

27/4 -11

Underbart släkte... Vacker kultur som alltid Svetlana

27/4 -11

Helt ljuvlig!
Grattis till ett lyckat köp!

27/4 -11

Sååå vacker

27/4 -11

Velldig vakker!

28/4 -11

Anita. Jag odlade mina egna bifrenarior i barkmix, men den här skönheten odlad av Börje sitter i treefernkross, väldigt luftig och samtidigt vattenhållande substrat.
Dagobell. Plantan köptes för en vecka sedan och då var den redan i knopp, så det är Börje Boklunds kultur som är så lyckad denna gången

20 maj

Hur får man tag i Börje Boklund

20 maj

enna: Han heter "bolebo" här på forumet, sök bland medlemmar så hittar du honom.

Ge ditt svar

Finns någon som vet nåt om den gröna Coelogyne panduratada. finns det någon här inne som har den. Skulle också vilja komma i kontakt med Börje Boklund men vet inte hur man gör eftersom jag är helt ny här

Nyckelord: köpa Coelogyne pandurata

Ge ditt svar

Finns det någon här som har den gröna varianten av Coelogyne pandurata. Skulle bli super lycklig om någon har den och kan sälja till mig
annbritthornljung@yahoo.com

Nyckelord: Coelogyne pandurata

Ge ditt svar
Från Gustav84.
Från Gustav84.

Hej alla,
Jag har fått ärva 2st epidendrium pseudoepidendrium med riktigt dåliga rötter. Finns början på 2 nya rötter. Det mesta är ruttna. Vad är bästa sättet att få dem att få nya rötter? Bara mossa? Montera? Hydrocultur? Tacksam för tips. Annars är det fina plantor.
Gustav

Nyckelord: Epidendrum, Nya rötter

18 maj

Ser inga ruttna rötter utan de är gamla å torra. Blad, bulber och nya rötter ser ju bra ut, så klipp bort de mesta av de gamla. Jag hade behållit någon/några av de gamla kraftiga, för stabilitetens skull, dock måste den även stödjas med en pinne. Plantera i den luftiga "komposten" som du är van vid. De kommer bli hur bra som, lycka till

18 maj

ok. Skönt att höra När jag vattnar den blir rötterna mjuka och svampiga och går att dra bort lätt. Har rensat på de värsta. Jag planterar den i luftig kompost, brukar blanda olikstora barkbitar, perlit och lite vitmossa i en liten kruka.
Tack för svar

18 maj

Dendrobium antennatum, rötter i GreenMix. Från GöranÅ.

Idag planterade om/delade jag min Dendrobium antennatum som hade fyllt krukan med rötter. Den är planterad i GreenMix, så därför behövs inte mediet bytas utan bara kompletteras efter massakern . Här klipper jag inte bort några rötter, ty de har sin funktion trots att de är gamla.

18 maj

Från Gustav84.

Oj, ett riktigt fint kråkbo . Ska testa greenMix någon gång.

18 maj

Nu planterad!

19 maj

De blev ju bra , så kanske du oxå får ett kråkbo

Ge ditt svar

19 maj

Gren mix

Jag fick tipset att använda GrenMix vid omplantering av en orkide. När jag googlar hittar jag bara köp/ sälj här på sidan som är flera år gammla. Men hittar att många har i dagens läge lyckat resultat med det? Är det inte tillåtet längre? Eller Var får jag tag på GreenMix?

19 maj

Jodå, visst är det tillåtet. Det är ett syntetiskt material men tyvärr är det bara Hans Christiansen, Orkidegartneriet , i Danmark som säljer det i detaljledet (så vitt jag vet) och han skickar inte till Sverige. Jag vet inte var du bor men bor du södra Götaland kan du åka dit när Covid-19 lugnat ner sig och vi får åka över sundet igen. Annars är det väl bara om någon hobbyodlare vill sälja en skvätt.

Ge ditt svar