Alla Frågor

Artbest?mning. Från bali65.

Bor sedan flera år i Vietnam, och i går var vi ute i en Nationalpark för att fotogrfera
och såg denna vilda orkidee högt uppe i ett träd. går det att artbestämma med denna bilden, Enligt en vän i parken så skulle den troligen tillhöra Phalaenopsis men hon var inte säker
mvh Stefan

Nyckelord: Phalaenopsis ?

23 maj

Kul med en bild från naturen. Det är ingen Phalaenopsis. Skulle kunna vara Trichoglottis, möjligen fasciata. Får se om du får fler förslag.
Jag är lite nyfiken på vad nationalparken heter? Funderar så smått på en resa till Vietnam framöver.

23 maj

Kan det vara en trichoglottis art kanske

24 maj

Tackar för svaren skall även meddela svaren till min Vietnamesiska vän nu när vi har en ledtråd, Denna Nationalpark heter Cat Tien Nationalpark, själv har jag inte aktivt letat Orkideer då jag mest fotograferar Djur, men kommer troligen bli lite mer aktivt letande i framtiden
med hjälp av park personal
om fler ha rsynpunkter på namn förslag så är jag oändligt tacksam

24 maj

Jag har nu fått ett svar från Nationalparkens experter och det var faktist en Phalaenopsis
närmare en bestämt Phalaenopsis cornu-cervi alltid lär man sig något

24 maj

Det är absolut inte en Phalaenopsis och då inte en cornu-cervi heller.
a) Phalaenopsis växer inte med sådan stam.
b) Läppen har den typiska formen för en Trichoglottis.

Håller med Lassse att det är en Trichoglottis, och att det kan vara en fasciata.

24 maj

Ja jag håller med

Håller med Lassse o Goran, som jag också skrev här innan. Det är absolut ingen phalaenopsis.

Ge ditt svar

Jag har en Cattleya som jag haft i över 20 år. Köpte den billigt för den var överblommad, När den var nyköpt delade jag den för den var ganska stor, och det hämmade säkert omblomning för den blommade inte förrän efter kanske 10 år.

Andra blommningen kom kanske två år efter första och sen blommade den regelbundet varje år men med endast en blomma.

För några år sen planterade jag om den för första gången på många år. Mycket av rötterna var döda som jag klippte bort, och jag var lite rädd för att den inte skulle överleva, men den fortsatte växa och blomma varje år, nu med två blommor.

Men de senaste två blomningarna har inte blivit något. Föra året två knoppar och nu senast satte den fyra knoppar.

Men efter månader med knoppar som inte blommar ut torkar knopparna bort.

Jag vattnar som jag alltid gjort och den får bra med ljus.

Vad gör jag fel?

Bifogar bild där två outvecklade knoppar, men som börjat gulna, och en helt uttorkad knopp.

Nyckelord: Cattleya, Blomning

13 mars

Det du menar är knoppar är så kallade knoppskidor. Om man får knoppskidor så är chansen större att plantan blommar, men ingen garanti. Ibland uteblir det. Sen är det också så att vissa Cattleyor blommar efter en vila, och då i en torr och vissnad knoppskida. Andra utan vila, så det varierar. Det låter dock som att din planta blommat utan eller med kort vila förr, så något kanske inte är optimalt. Har du en genomskinlig kruka så du kan se om rötterna är friska? En stark planta är viktigt för blomning. Annat som hjälper till att locka dem att blomma är en torrare vila, tillräckligt med ljus, samt ibland även temperaturskillnader mellan dag och natt.

3 april

Tack för förklaringen. I det som tydligen kallas knoppskidor har det alltid börjat bildas knoppar; avlånga, droppformade, men de som torkat är helt torra; bara ett tunnd "fnas". I de två knoppskidor som fortfarande inte torkat har det sen jag postade min fråga börjat bildas något som ser ut som en liten tillskrynklad blomma, dvs inte den avlånga mer kompakta droppformen jag sett förut på både senare torkade och senare utslående knoppar. Så vi kan hoppas på att dessa slår ut och inte torkar.

Det som förvånar mig denna gång är att den står med knoppskidor och ingen som helst utveckling på några månader.

Jag har den planterad i en svart plastkruka så jag kan inte se rötterna. Men som jag nämnde så planterade jag om den för ett par år sedan och då var det inte mycket levande rötter kvar. Men jag är ganska säker på att de har återhämtat sig bra, eftersom plantan lever och frodas, och har greppat fäste i jorden, när den som nyomplanterad behövde hållas på plats med bonsaiståltråd. Den har också skjutit nya bulber sedan dess.

22 maj

Från Per42.

Som tur var hade du rätt. Fram till nu har den aldrig haft mer än två blommor, och aldrig mer än en blomma per bulb. Och nu ser den ut såhär!

Ge ditt svar
Dendrobium kingianum 'Karl Marx'. Från Lassse.

Art från Australien.

Nyckelord: Dendrobium kingianum 'Karl Marx'

Ge ditt svar
Coelogyne cristata. Från Lassse.

Sen blomning i år, kanske beroende på en extra kall övervintring med lite frostkänning. Art från bl a norra Indien och Himalaya.

Nyckelord: Coelogyne cristata

Ge ditt svar

12 maj

Mossa

Hej,

Jag har ett projekt där jag har en vision av en härlig ?mossvägg? som jag blivit inspirerad av.

Någon i detta härliga forum som har kunskap om detta?

Zacharias

Ge ditt svar

12 maj

Mossa

Hej,

Jag har ett projekt där jag har en vision av en härlig ?mossvägg? som jag blivit inspirerad av.

Någon i detta härliga forum som har kunskap om detta?

Zacharias

Ge ditt svar

Hej

Jag har i princip bara erfarenhet av tropiska orkidéer i terrarium. Men har fixat ett övervintringsrum i växthuset och där finns massor av plats för nya projekt. Såklart vill jag ha fler orkidéer då

Det jag söker är främst tips på arter som kan stå ute under hela den svenska sommaren och kan stå i övervintringsrum med minst 5 grader på vintern. Termostaten står på 7 grader, men kyliga dagar orkar inte värmaren fullt ut så då droppar det något. De milda dagarna kan det bli upp till 15 grader om solen står på, men jag försöker hålla under 12 för mina andra växters skull. finns inget extra ljus, men det är ju i växthus, så naturligt ljus året om.

Den enda orkidéen därinne just nu är bletilla striata. Men är sugen på fler. Vanda falcata står redan på önskelistan, borde väl funka?

Mvh
Magnus

7/12 -20

Hej, lite avundsjuk blir man. jag skulle ställa ut mina Coelogyne cristata, Dendrobium kingianum, Dendrobium moniliformie, neofinita falcata samt övervintrar diverse pleione där med.

7/12 -20

Ja och Dendrobium nobile och D. thyrsiflorum mm.
De orkideer som växer i medelhavsområdet, som de flesta Ophrys och Serapias växer bra vid 5-7C med extraljus. Dessa (medelhavsområdets arter) vattnas om vintern och vilar torra under sommaren inomhus (Ca 20C). Listan kan göras lång med arter från S Sydafrika som Disa och Satyrium eller Telymitra från S Australien.
Mvh
Mikael

7/12 -20

Många bra tips att läsa på om. Jag föredrar nog arter som vill va relativt torra på vintern. Så de från Medelhavsområdet går nog bort. Extraljus vill jag nog undvika.

Halva trädgården har japanskt tema. Har varit ganska så strikt i plantvalet där. Blir det krukor med orkidéer där så skall de vara från Japan. Jag behöve nog läsa på mer om vad som passar in. Pleione formosana hittade jag, verkar vara ett alternativ.

I resten av trädgården kan jag ha vad som helst som jag finner lockande.

8/12 -20

Intämmer med Atlas ovan, alla dessa är arter som jag också odlar och som klarar sig med måttligt ljus, lite vatten och låga temperaturer vintertid. Alla utom möjligen Neofinetia klarar även någon enstaka minusgrad om det skulle hända.

24/5 -21

I år har jag införskaffat två olika bletillor, tre pleione, två cypripedium och två callanthe. Letar fortfarande efter neofinata falcata. Skall bli spännande och se hur de trivs i mitt övervintringsrum.

Mvh
Magnus

29 april

Uppdatering. Jag övervintrar sedan några år tillbaka neofenetia falcata, dendrobium kingianum, bletilla striata och pleiones. Funkar bra. En hel del masdevallia inhandlades under förra året och de verkar också gilla det. Kanske lite på gränsen, men nu när värmen kommer spottar de ur sig rejält med blommor. Så det fortsätter jag nog med.

I all hast köpte jag på mig coelogyne fimbriata när jag tänkte på coelogyne cristata. Låter likvärdigt . Har inte vågat testa den där ute. Men nu är den stor nog att dela, så då går nog en ut i växthuset i vinter så får vi se hur det går.

Ge ditt svar

Hej

Fick med mig några Bletilla striata från trädgårdsfesten på Sofiero. Säljaren menar att de är enkla och klarar sig fint hos mig i zon2. Läser lite om den och tycker att odlingstipsen skiljer sig mycket.

Såå, någon som odlat den på friland i Sverige? Hur förbereddes bädden och hur sköttes den?

Jag funderar på om det är vettigt att plantera i en kruka som vinterförvaras i ouppvärmt växthus eller i 5 gradig matkällare första året? Tänkte om det går att ge dem en bättre start på så sätt?

Mvh
Magnus

29 april

När det begav sig var det ont om svar. Men nu har jag ju en hel del erfarenhet av arten.

Den klarar sig fint i ganska så svag jord i kruka och halvskugga, då blommar den fint.

Testade lite fetare jord och fullt söderläge. Den växte som en vilde och fyrdubblade antalet bulber men blommade inte.

Så nu kör jag en kruka av varje varenda år. Det säkerställer både god tillväxt och fina blommor.

Jag övervintrar för det mesta i 5c i en hink med torv. Men i år hade jag gott om plats, men ont om tid så jag satte bara in krukorna utan att gräva upp bulberna. De kommer fint nu på våren.

Nu har jag haft sånt överskott på bulber de senaste åren så jag grävde ner några i min mors rabatt i zon 1. De har ganska så lätt och väldränerad jord. Tror att det var 4 år sedan nu. De har överlevt och blommade för första gången i somras.

Några bulber grävdes ner i den egna trädgården. Lerjord i zon 2 gick inte.

Några finns vid sommarstugan för två år sedan. Nästan ren sand och ingen som vattnar. De klarar sig bra över vintern men bladen blir lite torra på sommaren.

Kort och gott en ganska så enkel orkidé med väldigt fina blommor.

Ge ditt svar

Jag spontanköpte en liten söt orkidé och fick inte riktigt rätt skötselråd av butiken. Nu vill jag såklart att den ska få bästa förutsättningarna att överleva. Bild är från inköp. Den är definitivt mer sliten nu och det hade varit trevligt om den överlevde.

Blommorna är millimeterstora.

5 april

Från maja85.

5 april

En oncidium Tiny Twinkle gissar jag på.

13 april

Håller med Bibbi. Mina ser ut så, fast de har jag köpt i större format. Vågar inte ge råd då jag inte är proffs på det här. Vet att de vill ha vatten oftare än Phaelenopsisarna så inte bulber och blad blir skrynkliga, och verkar må br av att vistas ute på sommaren.

Ge ditt svar

17 mars

Cambria?

Cambria?. Från Palle.

Hej, någon som vet om orkidén är en Cambria och vilken sort isåfall?

17 mars

Ser ut att vara Oncidium Tiny Twinkle

18 mars

Det är en Oncidium Twinkle som finns i många olika färger och kan dofta väldigt gott. Det är en primärhybrid som reg. på 50-talet https://orchidroots.com/detail/100018091...

18 mars

Det där med dofta gott är ju som det är, jag tycker den luktar penicillin..... om det luktar gott vet jag ej... haha..

19 mars

Penicillin!!! Nej, jag tycker den doftar jättegott typ vanilj

20 mars

Oncidium Twinkle 'White'. Från Goran.

Håller med dej anitta. Tycker oxå den doftar vanilj, i.a.f. min vitblommande doftar underbart gott.

1 april

Härlig!

Ge ditt svar

Goddag! 😀💖

Vi i VSOS.se ( Västsvenska Orkidésällskapet)
håller i dagsläget för fullt på att sätta höstens kalender. Våra möten hålls på Göteborgs Botaniska trädgård.
Vill du komma till oss och föreläsa eller har du förslag på någon/några andra trevliga föreläsare att tillfråga så tas idéer tacksamt emot per mejl ( helst) ordf@vsos.se

Väl mött i höst!

28 mars

Ingen? ?

Ge ditt svar

Nästa vecka ska jag iväg till Nederländerna på en plantmässai Houten.Innan dess har jag 2 dagar på mig i Utrech jag undrar om det finns någon större plantskola eller butik med orkidé och andra växter i närheten. Kanske någon kan tipsa mig. Helst inte långt ifrån Utrech,tac på förhand hoppas på tips

1 mars

Hej. Har du bil. Du har drygt 11 min till Akerne Orchids i norra Belgien. Jag har köpt fina plantor av dem via postorder. De har växthus/butik.

17 mars

Jag var i Holland i fjol och hittade bara OrchidWubben, som jag besökte o det va okej. Men dom verkar ha stängt nu. Så Holland kanske inte har några botaniska orkidéodlare längre - ?bara? kommersiella odlare av Cymbidium och liknande?

Ge ditt svar

18 jan

Belysning?

Mina lysrör som jag haft i många år har börjat gå sönder. Borde köpa ny belysning till mina orkidéer. Visst är det någon ny EU-regel om lysrör? Är det LED som gäller nu. Tacksam för tips på vad köpa och var!

18 jan

20 jan

De förr vanliga T8-rören är förbjudna att sälja efter den 1/9-23.
Jag har ersatt mina med LED-rör (som passar i bef. armatur) och integrerade i smäckra armaturer för några år sedan, å är supernöjd med dem. De ger mer ljus och deras effekt minskar inte som vanliga rör, som man ofta fick byta. Sedan ett stort pluss med mycket lägre el-förbrukning. Jag har köpt från https://ledmegastore.se och är mycket nöjd med de rören som är bra till växtbelysning. De har levererat snabbt, bra pris och är bra förpackade. N.B. kolla så du får rätt ljus för dina förhållanden.

3 feb

Jag hade också hört att de förbjudits. Men för någon vecka sedan när jag behövde köpa nya så fanns fortfarande vanliga T5 att köpa. Så det blev sådana igen. Vart 55W HO dagsljusrör.

20 feb

Tack för info. Nu blir det att fundera på T2 eller LED.

Ge ditt svar

Hej,
Jag har sökt med ljus och lykta efter information om hur Cypripedium formosana kan övervintras på bästa sätt. Jag bor i Stockholm (zon 2). Jag har läst motsägelsefulla uppgifter om dess härdighet och hur den bäst övervintras. "BotanyBoy" (på hans blogg) menar att den förmodligen är härdig USDA zoner 6b-8a, och att en tillräckligt bra viloperiod ligger på ca 3 månader med temperatur under 10 grader Celsius (tydligen mer accepterande för högre temperatur under viloperioden än andra Cypr.); medan en annan källa tycker att mellan 0-5 grader Celsius är att föredra; och andra menar att den har en lägsta zongräns kring 8 et.c.

Sättet jag ämnar att odla den på är i stor kruka -eftersom det inte är möjligt att plantera den på friland (för liten trädgård). Jag har tillgång till ett ouppvärmt förråd där temperaturen på vinterhalvåret stadigt ligger under 10 grader Celsius, ofta betydligt mindre. Att förvara krukan/barrotade risomer i kyl är inte alltför aktuellt.

Frågan kort sammanfattat: är det möjligt att gräva ner krukan på höstkanten/isolera den väl och ha den ståendes utomhus, och enbart ta in den perioder där det är riktigt bitigt, eller är hela projektet lönlöst till en början?

Nyckelord: Övervintring, Cypripedium formosana

6 feb

Hej. Försök komma i kontakt med Marie Widén i Sydsvenska orkidesällskapet. Hon odlar en del Cyperipedium på friland, eventuellt i Småland som kanske har samma zon som Stockholm. I övrigt vet jag inte några som har denna art. Flera europeiska sidor anger att arten tål rejält med köldgrader, ner till -25 C. Dock svårt att veta sanningshalten i detta.

9 feb

Problemet är att de startar växtsäsongen så tidigt att blommorna fryser om de står ute året runt.

Ge ditt svar

2 jan

Sphagnum

Hej, jag vill gärna ha tips om var jag nu på vintern kan köpa sphagnum mossa av bra kvalité till rätt pris.

Nyckelord: Sphagnum

4 jan

Blomsterlandet säljer ibland torkad/pressad spagnum från Nya Zeeland

Ge ditt svar