Alla Frågor

Från Dorra.
Från Dorra.

En vännina till mig ville överraska och beställde som present Dendrobium chryocrepis... det skulle vara relativt ung planta. Det jag fick stämmer inte ens nära beskrivningen av Den. chryocrepis... psb på denna är 65-70 cm.
På min fråga till återförsäljaren, svarar de att så är fallet. Vem har rätt?

Tilläggas skall att plantan är imponerande stor, så jag är inte särskild ledsen... men skulle vilja veta vad jag fick...

16 sep

Fin planta! Tyvärr tror jag aldrig du kommer få veta vad du fått förren plantan blommar. Jag har en hel del orkideböcker, bl.a Dendrobium and its relatives. Arten D chrysocrepis finns inte i dem. Verkar vara en ovanlig art, men även lite info på nätet. Men som du säger så skall det vara en mindre art, utifrån den lilla som går att finna. Men "small sized" tenderar att vara ett relativt begrepp, och kan imnebära större planta. Men knappast uppåt 70 cm hög... Jag tycker du har rätt, du har inte fått det du beställt.

16 sep

Är väldigt lik min densiflorum i bulberna

16 sep

Den här är inte helt olik, tycker jag. Förutom att din har vuxit sig högre.
https://1.bp.blogspot.com/-jnpw0Z0VMF4/X...

16 sep

Visst är det väl en D. chrysocrepis du fått?
https://www.lonisorchideenforum.de/t1041...

16 sep

Jag tror du kan förvänta dig fina härliga gul-oranga blommor.

16 sep

Dryan... japp... det skulle bli Den chryocrepis, på etiketten står det också chryocrepis o leverantören bekräftar säker att så är fallet... Det var/är jag som tvivlar eftersom plantan är så storväxt 🤔
Jag skulle bli överlycklig att ha fel 😀

i går 12:38

Ibland förväxlas etiketterna, så vänta tills den blommar, så kan du se vilken du fick. Jag har odlat en del Dendrobium och jo, det där är ingen ung planta. De kommer med en bulb om året, så fem-sex år skulle jag säga.

Ge ditt svar

Hej! Jag ska åka iväg 4 veckor nu under sommaren och undrar om någon har något förslag på hur jag kan se till att mina orkidéer inte torkar ut under tiden? Semestervattnare? Ställa dem i vatten? Tar tacksamt emot alla tips! Samtliga är Phalaenopsis-orkidéer.

Nyckelord: phalaenopsis, semester, bevattning

11/6 -19

Det bästa är om någon kan komma och vattna

12/6 -19

Jo, det hade ju varit det optimala, men jag har inte fått bekräftat att någon kommer ha möjlighet så jag skulle vilja ha en backup-plan.

12/6 -19

Ta med dem

12/6 -19

Ha dem stående i vatten i en månad tror jag inte fungera

12/6 -19

Jag såg hos min orkidee kompis i Polen, välldig rolig och fungerande lösning. Får se om jag kan beskriva detta begripligt...

Denna metod kräver veke av en grov bomull och "levande" ull.
Denna veke var dränkt i en ytterkruka med vatten i botten, passerade sedan genom ett hål i botten av krukan och hela dennes långa del var placerad i en kruka i en spiral runt bland media/bark och rötter.
Hela krukan med orkideen var sedan placerad ett ytterkruka med vatten. Blomkrukan var hängd så att det fanns en luftning runt omoch inte nuddade vatten... bara veken nådde till botten där vatten fanns.
Det var bara att fylla på vatten då och då...

12/6 -19

Hur många rör det sig om o vilka arter/hybrider är det ? Går o vattna rejält o låta dessa stå någon dag i vattenbad innan du åker. Jag brukar ställa mina i badkaret i vattenbad ett tag, duscha dem rejält några ggr sedan tål de att torka ett tag. Det funkar för mig iaf när jag ej har vattningshjälp o ta till.

12/6 -19

@Dorra - det låter som en lite mer avancerad "semestervattnare" som finns på exempelvis Plantagen, jag ska kika om jag hittar en bra veke och testa lite hemma innan vi åker för att se om det verkar fungera! Tack snälla!

@obovata - det är ca 15 st, och de flesta är sådana "no ID"-hybrider, hälften köpta på blomsterhandel och hälften lite varstans ifrån så jag kan tyvärr inte identifiera dem med säkerhet. Kan de klara sig om de får stå i exempelvis badrummet, där det är lite dunkelt, i en aning mer fukthållande media? Kanske om jag tappar upp vatten i badkaret så kan de snappa upp lite av det som avdunstar? Kanske en kombination med veke-lösningen som Dorra beskriver?

12/6 -19

Jag gjorde semestervattnare av omaka skosnören jag hade liggande. Det fungerade faktiskt riktigt bra fast jag var bara borta i 10 dagar så det är ju lite skillnad. Men ofta finns lösningarna närmare än man först tänker menar jag. Och Phalaenopsis är ganska tåliga. Försök att ställa dem en bit in i rummet så inte solen kommer åt bara. Trevlig resa!

13/6 -19

@Askla - åh så smart! Jag fastnar så lätt i att det måste vara high-tech-lösningar på allt, satt och ritade på en automatiserad pumpanordning och höll på att bli gråhårig. Ja, det är tur att det är Phals och inget mer kinkigt och dramatiskt

13/6 -19

Det där med @ och aviseringar fungerar inte här... bara på FB...

13/6 -19

Askla 10 dagar.. Då kanske den mått allra bäst utan vatten öht.

13/6 -19

Använder det av gammal pre-Facebook-vana då @ = "at" = "till" eller "mot"

13/6 -19

stulun: det här handlade bara om det som inte är Phalaenopsis utan Miltonia, Nelly Isler, Dendrobium och en Eria och var under den riktigt varma perioden i april. Dessutom var det tunna skosnören så de fick inte så mycket vatten som en riktig köpt semestervattnare ger.

13/6 -19

Ok! Då förstår jag.

11 sep

Har någon provat denna långtidsbevattnare med framgång? Lämnar den ifrån sig vätska till bark och Sphagnum, eller krävs det kompakt jord som "suger" vätskan ur snöret?
https://www.blomsterlandet.se/produkter/...

Ge ditt svar

20 maj

+ 1 aug

Tyska leverantörer

Nu har jag hunnit att handla från fyra olika leverantörer från Tyskland med blandat resultat. Första köpet skedde genom E-bay.de och firman "Olympus1975" som levererade stora plantor men inget i blom. Lite tveksam packning. Jagade på med snåla rabatter på plantor jag kikat på så jag har lessnat på deras aggressiva marknadsföring så jag ger dem en 6:a av 10 möjliga.

Röllke, trevligt men lite rörigt kan jag tycka med missförstånd som vi får skylla på språkförbistringen. Fina plantor men lite av miniorkidéer som jag vill ha. De har "young plants" som kan vara av intresse men då får man vänta en tid innan de är färdiga för att blomma. En 8 tycker jag de är värda.

MSB, fint urval för mig om än begränsat sortiment. Mycket trevligt bemötande och bra packat och fin kvalitet på plantorna. En klar 9:a för bra kundservice. Birgitte Meyer har en god kundvård vilket jag värdesätter mer än annat.

Schwerter, tja lite slarvigt ihop plockat och en Sophronitis Cernus saknade kruka och ingen fukt för resan. Plantorna var för övrigt ok där två mini var i blom och en mini.Phalaenopsis Evanrise Blue Angel var nästan överblommad. En 5:a delar jag ut för min lilla besvikelse.

Märk att jag är nybörjare inom orkidéer och fotografering är min huvudsyssla, så att mina preferenser kanske inte stämmer med den övriga uppfattningarna.

Nyckelord: Tyska leverantörer

20 maj

Det är snarast en fördel om plantorna skickas torra. De flesta? orkidéer klarar sig fint i torrt skick. Det är mycket farligare att skicka plantor som vattnats upp i sista minuten innan de skickas iväg. Blir plantans transport fördröjd blir resultatet att plantan får rötskador och ev. dör.
Jag skulle vilja lyfta fram ett företag som inte nämns så ofta nämligen Popow. Han har ofta ovanliga och intressanta orkidé´er. Har han inte plantan hemma så kan man fråga om han kan skaffa den. Kvaliteten är på topp, skulle man vara missnöjd av någon anledning så ordnar han det, MEN, smakar det så kostar det.

21 maj

Själv fick jag paket från schwerter tidigare i veckan och är supernöjd. Snabb frakt, bra förpackat och väldigt fina friska plantor inga blommor men en med stängel. Men sen hade jag inte beställt något som stod att det blommade heller av mig får de en tia!

22 maj

Jo, Schwerter är bra. Fick fel plantor senast, (inte allt, utan ett par stycken bara). Tog ett par foton och mailade. De bad om ursäkt och skickade nya plantor direkt, utan tjafs. Jag kände mig lite skyldig då jag fick behålla de plantor som kommit fel, och erbjöd att betala frakten åtminstone, men där fick jag nästan känslan att de kände sig förnärmade och skrev att eftersom de gjort fel så ska de självklart betala
Håller med bolebo om att det är bättre att det skickas torra plantor än att de skickas drypande. Råkar man ut för kalla grader så får de lätt köldskador, eller som bolebo skrev att de lätt kan få röta. De studsar snabbt tillbaka från att ha varit lite torra jämfört med att de fått röta eller köldskador

23 maj

Bra kommentarer och som jag nämnt tidigare så är jag ny på området och kan mycket väl omvärdera mia betyg framöver. Okunnighet kan skapa förhastade slutsatser.

24 maj

Jag testade nyss Petrens och blev grymt imponerad av kvalitén på plantorna och de var väldigt väl förpackade. Definitivt bästa leveransen hittills av de jag handlat av.

26 maj

Här kommer en varning för att handla hos olympus1975 på eBay. Under 2019 har jag köpt tre plantor från honom. Alla tre hade någon ohyra i komposten som spred sig till andra plantor. Det ena som blommade visade sig vara en okänd lycaste hybrid istället av en fantastisk Angulocaste Olympus ´ Liberty Magnolia Spray ´, klart var den inte värd de 31EUR jag fick betala för den. När jag påpekade säljaren att jag hade fått felnamnad noid planta så fick jag inget av honom, inte ens minsta rabatt för nästa köp. En annan gång har han skickat meddelande och erbjudit mig att köpa en av hans nya Lycaste hybrider som skulle vara rent av sensationell "splash" och fantastisk form för ca 70EUR, men kunde inte visa några bilder då "inte han brukade ta bilder på alla sina plantor". Vilket var konstigt då han påstod att plantan var en rent av sensation! Jag tackade nej såklart.

27 maj

Martina, Petrens har ett fint utbud men priserna är lite i överkant. Jag har inget emot att betala en slant extra för bra kvalitet men frakten är dubbelt så hög som från ex. vis Röllke!

27 maj

Funderar på några Lepanthes från Großräschner. Är det någon som har handlat från dem?

27 maj

Om någon hann läsa mitt inlägg nyss så var det fel. Jag blandade ihop dom med Assendorf. Grossräschner har jag inte besökt men väl handlat av och de är ok. Har ibland lite udda plantor.

1 jun

Peder, jo priserna är i överkant och fraktkostnaden är brutal i jämförelsevis med andra. Men utbudet och kvalitén på plantorna gör att det är värt det. Jag har testat många leverantörer genom åren(inklusive Röllke som jag alltid köper bark, mossa och krukor av) och leveransen från Petrens var lätt den bästa av dem.

11 jun

Ja man har sina favoriter bland orkideförsäljarna . De beror en del på vad man är ute efter, såsom släkte - storlek - kvalitet - pris - service. Min absoluta favorit är Popow Orchids, för har under många år köpt jättefina plantor av honom. De har varit välrotade, friska, bra å jämn kvalitet', mkt. bra service och sett till de bra pris......man får de man betalar för. Orchidgarden i Polen har låga priser, men det är en chansning ty kvaliteten varierar högst väsentligt. Ibland nyimporterat i dåligt skick med obefintliga rötter. Claessen Orchids i Holland är mer för att kränga plantor med ord som Big, vad gäller blommor och plantor, men de stämmer mkt. dåligt med verkligheten. Han kallar mkt. för att vara "adult", men man får småplantor som tar flera år att få stora å i blom. Dessutom är han mkt. dyr och vid klagomål så får man ingen kompensation eller ibland inte ens ett svar .

16 jun

Bra tråd! Har beställt en del från Großräschner och röllke. Har varit nöjd hittils. Vem skulle nu säga har billigast frakt? Mna vill ju gärna beställa någon eller några orkidéer i taget.

17 jun

En liten uppdatering från mina inköp: Röllke som jag nu handlat av två gånger och är nöjd med resultatet. Jag ger dem en stark 8:a för sitt sortiment, service och packning. Prisbilden är bra med goda möjligheter till 5 eller 10 av "young plants" men det tar ju tid innan de blommar. Großräschner är en ny bekant och jag har hunnit med att handla två gånger från dem. Mycket bra kvalitet med ok priser med stort urval. Bra förpackat och god service gör att man vill återkomma som kund. Lite rörig hemsida men man hittar till slut vad man letar efter. En 9:a är rättvist tycker jag själv. Jag har också tittat på Petrens som har fina plantor men det bär mig emot att betala dubbelt så mycket i frakt jämfört med några andra leverantörer. Nästan 400:- för några plantor är för mig tveksamt och därför handlar jag inte av principskäl. Misstänker att de räknar med lite vinst på just frakten som jag är ovillig att betala för. Företaget ligger i Belgien men frakten borde vara i linje med de som skickas från Tyskland. Detta är min personliga uppfattning och andra kanske ser bortom detta och handlar ändå. De verkar ha ett stort sortiment och kvaliteten är säkert god. Nu avvaktar jag till den ev. mässan i Lund i september för vidare inköp.

22 jul

Jag vill inkludera ytterligare en leverantör men dock en svensk sådan. Jag har gjort min första beställning och fått en liten leverans från Marita Åkesson. Fina plantor och bra förpackade samt en fin och bra kontakt. Jag vill ge henne en 8:a för mitt första köp. Großräschner är för närvarande den leverantör som ligger i topp på min lista över säljare men det kan naturligtvis ändras över tid. Großräschner har inte bara ett stort urval, fina plantor och bra service utan packar bra och leverans på några dagar från Tyskland.

23 jul

Kolla även orchideenforum.de bezugstellen.

6 aug

Jag har kollat plantor hos Wubben orchideen och där hittar jag några som jag vill ha. Jag har för mig att vi hade en sambeställning därifrån. Är deras orchidéer någonting att ha, jag minns inte, beställningen var så länge sen. Det är bra priser på plantorna. Det står att man betalar med faktura så undrar hur fixar man det från Sverige

6 aug

Plantorna från Wubben har varit sådär. Både jag och Börje (Bolebo) har dåliga erfarenheter. Tror det finns en gammal tråd om dem, för de har diskuterats tidigare. Vilka plantor letar du efter?

Faktura brukar man kunna betala via en banköverföring (EU-betalning).

6 aug

Tack för info Merwic, det är inga speciella plantor jag letar efter men när jag kollade Wubben orkidéer så såg ja några intresanta. Kan tänka mig t.ex Prosthechea prismatocarpa, några Dendrobium och eventuellt Gongora

7 aug

Jag har missat att ta med en svensk leverantör till nämligen Blomsterfamiljen. Stora och fina plantor men aningen dyra när jag jämför med de tyska säljarna. En 7:a får de på de få orkidéer jag köpt från dem så här långt. Tänker kanske att beställa lite från Ecuagenera från Ecuador då mässan i Lund ställdes in. Någon som har god erfarenhet från dem?

1 sep

Ja till slut gav jag efter trots det höga fraktpriset och handlade från Petrens i Belgien. Ser man till kvalitet kontra pris så är jag mycket nöjd med mitt köp. En planta fick jag som välkomstbonus och det var trevligt. Allt bra packat med en veckas senare leverans då jag beställde en fredag. Utbudet är stort med många lite udda orkidéer som jag fastnade för och prisbilden var helt ok för mig. Jag vill ge dem en stark 8:a i mitt högst personliga betyg.

1 sep

Såg precis att Röllke sålt sin verksamhet till Ecuagenera. Kommer dyka upp i ny skepnad som Ecuagenera Europe. Låter spännande! Familjen verkar arbeta kvar.
https://www.roellke-orchideen.de/index.p...

2 sep

Jag handlade min Phragmipedium sedenii från Eliteorchids i England. Uppfattade honom som lite lurig eller rörig, svår att få grepp om, fåordig och rullande på svaren. Tog tid innan han gick med på att erbjuda officiell beställning från hemsidan, ville först att jag skulle skicka pengar med Paypal som "gåva" (och spetsade till priset på plantan med 10 pund). Men han tog i alla fall foto och skickade till mig, och gav mig till sist den största av två, till det ursprungliga priset. Fick fel clips i beställningen, och han lovade skicka rätt eller pengar tillbaka - har inte fått någotdera. Men jag fick i alla fall den orchide-planta jag absolut ville ha.

Ge ditt svar

Jag har mina orkideer stående i fönster (skiftar ibland mellan nordväst-fönster och syd-fönster beroende på årstid, men mestadels i nordväst-fönstren med direkt sol mellan kl. 18 - 20) och utan konstbelysning.

Bör man regelbundet vända plantan ett halvt varv mot ljuset, eller stressar det plantan? Jag har även märkt att nya blomstjälkar alltid strävar mot fönstret, men om jag försöker styra dem uppåt med pinnar, eller vänder på plantan, så vissnar knopparna.

11 aug

Jo, det är en av nackdelarna med att ha växter på fönsterbänkar. Du kan absolut rotera plantan, eller tvinga ett nytt skott eller blomstängel i en viss riktning genom uppbindning. Det ska inte kunna göra att knoppar vissnar. Kanske kom du åt dem, de är rätt känsliga. Eller så skulle de ändå torka in, plantan kanske inte orkade dra fram alla blommor. Luftfuktigheten spelar också on.

13 aug

Tack, Ja det är nog så att plantan inte orkade få fram blomknopparna, och att tvinga dem in mot rummet och bortvändt från dagsljuset gjorde dem nog inte gladare.

Vad beträffar luftfuktigheten, det brukar nämnas att med phalenopsis så bör komposten gärna torka ut mellan vattningarna. Jag brukar ändå spreja dagligen på blad och rötter mellan vattningarna, men kanske skulle göra det lite mer rikligt. Sedan har jag ju inte mina plantor in en sluten atmosfär, såsom växthus, men har ändå ställt flera extra fat med vatten runt om krukorna.

28 aug

När alla knoppar slagit ut och en orkide står i full blom, bör man då dra ner på näringstillförseln? Är den inte längre i tillväxtstadie, utan vilande?

Jag har en stor brudorkide som stått i full blom ända sedan februari. Men efter att jag mer medvetet började med riktad näring till mina orkideer, så har den tappat de flesta av sina blommor de sista två veckorna. Däremot så har luftrötterna börjat växa som tusan.

29 aug

"Fertilizing when blooming."
https://www.plantindex.com/fertilize-blo...

Ge ditt svar

22 aug

EpiWeb IIS

EpiWeb IIS

Då tänkte jag som nästa steg tillföra mossa i mitt svalskåp med hjälp av EpiWeb IIS-systemet. En matta av EpiWeb 50×100cm som medium för mossan med bottenbehållare för vattnet, pump och strilrör samt slang. Eftersom jag tydligen är lite trög så fattar jag inte hur det hela ska fungera. Läggs pumpen i bottenbehållaren för uppsamling av returvattnet som sedan cirkulerar upp till toppen för att sakta rinna/droppa ner till bottenbehållaren igen.

Jag undrar om allt behöver fixeras i svalskåpet som är en dryckeskyl från början. Inga växter ska monteras på mossväxten utan hängs i gallerhyllor framför.Tanken är att detta system ska ersätta min nuvarande luftfuktare som ger en dimma men ganska dyr att mata med destillerat vatten ofta.

Jag har en hel del Spahgnum som är grön och tänkte snabbstarta mossväxten på så vis, då mitt första försök med mossmixen har taget ett halvår utan att ge det resultat som jag önskar. Spahgnum kan nog fixerat med ett nät typ fiskenät eller liknande på EpiWebskivan.

Jag försöker att uppnå en RH på 80-90% i skåpet då många av mina High-land orkidéer trivs i denna miljö. Hur justerar jag trycket på vattenstrilen, hur ofta går den på och hur länge den är på?

Många frågor men jag är lite villrådig med den lite knappa information på Dusk´s hemsida. Jag har tidigare försökt att skicka E-mail dit men aldrig fått något svar.

Nyckelord: EpiWeb IIS

24 aug

Tyvärr, tyvärr så hörs det inget från Dusk-Tropic angående min beställning och jag har därför beslutat att avboka min tidigarelagd order. På hemsidan lovas ett ordererkännande inom 24 timmar som inte hålls varför mitt förtroende för företaget som sådant sjunkit till botten. Förstår inte riktigt hur man ser på sin kundservice när man inte besvarar vare sig förfrågan som beställning. Det finns andra leverantörer att välja på och jag drar vidare med mitt köp!

25 aug

Det har man läst här tidigare att folk inte har fått svar från Dusk-Tropic. Jag har beställt för några år sen ett par ggr fläktar från dom och fick svar och leverans ganska fort

25 aug

Jag tror kanske att avsaknaden av svar från företaget kan vara slumpartat men som gammal säljare så vet jag att kundkontakt och service, snabb återkoppling är A & O för en hållbar försäljning. Jag har vänt mig åt annat håll nu för ett dim/regnsystem.

Ge ditt svar

Egentligen är jag så gott som handikappad i skogen, men igår så åkte jag och killen ut på mossjakt!

Jag letade efter "vitmossa/spaghnum?".
Jag köptr utav Lassse här på OP, och tänkte att jag kanske kunde hitta lite själv, men jag hittade tre olika våtväxande mossor.

Men de ser väldigt lika ut till uppbyggnaden. Man kanske kan använda alla tre?

Någon vänlig själ därute som kan hjälpa mig?

Första bilden till vänster har jag lång mossa som växte på berget brevid en tjärn.
De till höger växte 2-4 meter från vatten kanten.

Och den andra bilden är mossan som mest liknar den jag köpt av Lassse.
Den växte nästan precis på vattenkanten.

Pga förvirringen så plockade jag bara detta:/

Nyckelord: mossa

29/9 -14

Den översta skulle jag säga är den bästa mossan Den som det bara finns en av.

Håller med!! De andra två är jag mer osäker på.

29/9 -14

Okej, för jag tänkte leta efter lång spaghnum också, att använda till mosskullar till mina Neofinetior som kommer snart:)

Lasse kan mycket om mossa, så jag hoppas han hjälper dig!

29/9 -14

Jag kan bara instämma, den övre är bra, de två undre bör undvikas. Det finns arter som är både långa och bra men man kan få leta en stund.

29/9 -14

Okeey!:D då ska jag försöka komma dit igen och leta vidare! tack!

29/9 -14

Vill bara tillägga att jag här i Umeå trakten i stort sett har plockat alla riktigt blötväxande mossor och använder dom till mina orkidéer tillsammans med skägglav, gammal tallbark + plus lite annat skräp som kommer med hem.Allt växer så det knakar. Inte håller jag på med att desinficera min mossa heller. Nu är jag bara en enkel odlare som inte har några speciellt krävande plantor men med tanke på hur all tokväxer här så måste jag ju ändå göra något rätt.

30/9 -14

Exhale, det är inte säkert att din Chosentetsu är en Chosentetsu utan kanske en Aojiku Yoroidoshi! Den ser ut som den på bilden men den på bilden är troligtvis inte en Chosentetsu.

30/9 -14

Markus G, det här blir spännande att se!:D

30/9 -14

Markus G, det här blir spännande att se!:D

18 aug

mossa. Från Dryad.

Den här mossan var med en Sarracenia-planta jag köpte. Den är mycket mindre i strukturen än vanlig Sphagnum. Den växer som en fin matta tätt inpå jorden. Vad heter den och går den att hitta i Sverige?

18 aug

Ingen aning tyvärr. Men tänk på att många arter av mossa är fridlysta då de växer så långsamt. Då gäller inte allemansrätten och det är olagligt att gå ut i skogen och plocka. Har man egen mark, eller markägarens tillstånd, så är det lite andra regler som gäller i vissa fall. Här har du en lista på vilka sorter som inte innefattas av allemansrätten som ett PDF-dokument på naturvårdsverkets hemsida

19 aug

Det finns många märkliga och hycklande lagar i detta land. Storföretagen undantagna naturligtvis. En privatperson får inte gå ut och plocka lite mossa till sin kruka. Men storföretagen får skövla urskogarna, och övergöda åkrarna med kemikalier som sedan rinner ut i och dödar haven. De får sälja palmolja till godis, jätteräkor, McDonalds-kött, och annat skräp, och skövla Borneos och Braziliens regnskogar för palm-plantage och betesmarker, och utrota tusentals unika djur- och växterarter.

Jag ger inte mycket för det. : ) Ser jag något i naturen jag behöver, så gör jag min egen avvägning hurvida det är ok eller ett olämpligt ingrepp. Jag är en moralisk person.

Ge ditt svar

Hej jag skulle gärna vilja veta hur man sköter om en phrag sedenii har nyss sett en bild och insåg ju snabbt att den ska bo hos mig!
berätta om näring,vattningsintervaller ljus och vad den ska stå i.mkt tacksam för svar.
mvh Elisa.

Nyckelord: Phragmipedium sedenii

26/5 -11

Mina Phragar odlar jag i GreenMix av den anledning att det är ett oorganisk material som inte bryts ned. krukan står i en djup skål där det alltid står vatten. Under tillväxt och blomning gödslar jag sådär var 14 dag. Mina står i ett österfösnster utan tillägsbelysning.

LYCKA TILL!

26/5 -11

Jag har två st Phrag Sedenii. Har dom i vanlig kompost i plastkrukor. Har även borrat några hål runtom. Dessa plast krukor har jag i en ytterkruka som det finns vatten i. Jag har mina plantor på fönsterbreda mot söder. Vid soligt väder skuggar man av lite. Nya skott ska man täcka med kompost vid basen.

26/5 -11

Jag har min planterad i mossa och sen en ytterkruka med lecakulor i som det alltid finns vatten i.

Hej Ingela!tack för ditt svar det jag undrar över är hur mkt lecakulor som ska stå i krukan,är 5cm på botten hur mkt har du? jag har fått olika förslag över detta ,jo, en sak till hur mkt vattten ska finnas i ytterkrukan?
har aldrig haft en sånhär orkide så det är så mkt som inte går snett,men i övrigt verkar den vara lättskött och det är ju bra.
mvh Elisa.


Tack till er alla som hjälpt mig med detta delikata problem,som ni kanske ser så fattas det en del ord när jag skriver el stavfel det är min adhd som spökar.
Må så gott!mvh Elisa.

27/5 -11

Detta med lecakulor är att de binder salter och om rötter kommer i kontakt med dom så kan de brännas

27/5 -11

Jag brukar ha 2-3 cm vatten i ytterkrukorna.

27/5 -11

orkide hur mycket leca jag har i krukan är lite olika så det ser bra ut har ingen speciell nivå jag strävar efter... Vatten har jag så det täcker lecan, de ska inte flyta omkring... Jag odlar nästan alla mina på detta sätt då jag är en stressad förälder med alldeles för lite tid.
oled Gör de? Har jag aldrig märkt och rötter har jag i massor nere i lecan. Jag är visserligen värdelös på ge näring och vattnar med kallkällevatten så det kanske inte blir så mycket salter då?

27/5 -11

Ingela: Leca binder salter och därmed har man ingen kontroll över tiden hur rötternas miljö är. Vi kanske har olika uppfattningar men jag avråder till att ha leca i krukor med orkidé.

Hej Till er alla!tack för eran hjälp så nu är det bara att välja och vraka bland allaera kunskaper och råd berättar vad det blir för ngt som passar mina förutsättningar.
Trvlig helg!//Elisa.

26 jul

Från Dryad.

Hej Hur mår min Phragmipedium Sedenii egentligen? Kan ni bedöma från bilderna? Jag fick den från England för några veckor sedan. Jag planterade om den i en större kruka, i en blandning av bark och lite vitmossa (samt några små kuber av stenull och smulor av snäckskal runt rötterna, som den kom med). Överst ett tunnt lager vitmossa.

Den bruna fläcken på andra bilden var där när jag fick plantan, men har blivit större.
Det lilla utskotten till vänster vid basen, på den tredje bilden, vet jag inte om det är ett begynnande nytt skott eller en rot. Det var ljust när jag fick den, men har blivit brunaktigt. Skall det vara ovan eller under jord?

Igår borrade jag några hål runt om krukan, för mer syretillförsel.

26 jul

Från Dryad.

26 jul

Från Dryad.

28 jul

Att nya skott blir bruna på det sättet kan bero på brist på spårämnen i vattningen, främst kalcium och magnesium. Se till att du vattnar med en svag näringslösning med tillsatt Cal-Mag, de flesta orkidenäringar idag har detta. Skölj igenom vid varje vattning, phraggar är känsliga för saltbildning, och för mycket gödning.

Det på andra bilden är en ny rot.

28 jul

Tack för dina råd Merwic. De orkidenäringar som funnits tillgängliga är Plantagen och Nelson Garden. De är snarlika (Plantagen innehåller dessutom Molybden). Jag valde Nelson Garden för att den har högre andel Fosfor. Men ingen av dem har Calcium eller Magnesium (konstigt, ... kanske de är anpassade för den vanligare Phalaenopsis.)

Plantagen Växtnäringspinnar har däremot Magnesium, så jag kan ju bryta itu en sådan och lägga ner i jorden.
Calcium finns nog i (ostron)-snäckskalen som var med i jorden när jag fick plantan, men det är kanske för lite.

Jag provade att lägga lecakulor i fatet under krukan, men det verkar som den Spanska Mossan jag hade liggande där tog stryk av det. Så jag tog bort lecakulorna, och la tillbaka de avkortade blomsterpinnarna under krukan.

28 jul

Verkar vara svårt att få tag på Calcium/Magnesium-pulver till orkideer i Sverige. Det är vanligare i England.

28 jul

Jag har använt magnesiumsulfat till orkidéer. 1dl magnesiumsulfat spädes med 4dl vatten av det tas 1ml/1l vatten i samband med gödning.

28 jul

Kalcium/Magnesium-pulver finns på apoteken!

28 jul

Tack anitta och Peder! Det ska jag undersöka närmare.

Hittade även en färdigblandad Kalcium/Magnesium-lösning som heter Ionic från Wexthuset.com.

28 jul

Dryad, kolla Wexthuset och återkom. Jag beställde från Apotea som jag tror fungerar bra.

28 jul

Blomstra brukar innehålla kalcium och magnesium. Jag använde blomstra förr, bla till phraggar vilket fungerade ypperligt. Svag koncentration dock.

29 jul

Jag hade ju Blomstra rakt framför näsan på Coop, utan att plocka ner den från hyllan, ... Men nu har jag kollat. Den ordinarie Blomstra för alla blommor innehåller kalcium och magnesium, men relativt låg andel Fosfor. Blomstra för orkideer har ingen riktig innehållsförteckning, så det är svårt att veta.

Hur som helst, jag beställde en flaska Ionic från Wexthuset.com, det var billigare än rent pulver från Apoteket. Den får komplettera min Nelson Garden. Hoppas att det blir bra.

30 jul

Dolomit är kalcium magnesiumkarbonat (vanlig kalksten och musselskal är kalciumkarbonat).
Mvh
Mikael

31 jul

Snabb leverans från Wexthuset.com. Jag gav genast min planta en räddningskur!

Ionic innehåller förutom kalcium (5.6%) och magnesium (4.01%), en liten mängd järn (0.15%), och även en del kväve (3.75%). Så då blir det en stor dos kväve tillsammans med den ordinarie orkidenäringen. (Jag läste på någon sida att orkideerna, för att kunna tillgodogöra sig kvävet, även behöver spår av molybden, vilket Nelson Garden saknar! Så jag får väl införskaffa Plantagens orkidenäring trots allt!)

Dessutom innehåller Ionic, marine plant extract, L-Glutamic acid, L-Aspartic acid, och L-Glycerine. Vätskan är svart.

31 jul

Man skulle kanske kunna tänka sig att det marina plantextraktet i Ionic innehåller molybden, tillräckligt för att täcka behovet.

16 aug

Jag tror och hoppas, tack och lov, att min Phragmipedium sedenii nu är på väg i rätt riktning.

Det har varit en orolig tid. Bladet längst ner till höger på första bilden gulnade helt och vissnade. Den bruna fläcken på det andra bladet blev större. Och ett litet blad på väg upp mitt i bladrosetten, är helt brunt, vilket fått mig att befara att plantan är sjuk ända in i hjärtat.

Men jag tror den har lagt all sin energi på att utveckla sina rötter (den hade ju bara två eller tre små när jag fick den). Nu ser jag för första gången, en ny rot som hittat fram till krukans kant, och detta är som en skänk från ovan! Och plantan ser allmänt piggare ut.

Jag tror kalcium och magnecium gjorde susen! Dessutom får den nu rikligt med vatten, sprejar ofta komposten så att den alltid är fuktig och droppar undertill. Och en lätt bris under natten från fönstret på glänt, ger en frisk fläkt av nytt syre till bladen och genom hålen i krukan till rötterna.

Ge ditt svar

Jag har stått emot tills i går och la in en liten order då de hade några plantor som jag letat efter. Nu får vi se vad som förhoppningsvis kommer till mig i slutet på nästa vecka. Dendrobium victoria-reginae, Dendrobium lawesii bicolor, Masdevallia caloptera, Masdevallia Lyn Sherlock, Dracuvallia Memoria Maria Arcila och en Bulbophyllum Wilmar Galaxy Star. Ett försiktigt köp och jag blundar lite för fraktkostnaden på €36. Återkommer med rapport och bilder framöver!

Nyckelord: Petrens Orchid Shop

Ge ditt svar
Dendrobium parvulum. Från Peder.

Är det någon som möjligen har Dendrobium parvulum blue att sälja. Eller kanske du vet om någon odlare inom EU som säljer. Skulle vara roligt att få försöka meden sådan liten men naggande god orkidé.

Nyckelord: Dendrobium parvulum

7 aug

Jag har haft denna för några år sedan, den var svår o dyr. Tror jag köpte min planta av Popow, https://popow-orchids.com
Den dog o har inte införskaffat ngn ny. Men den kanske skulle funka i ditt kylskåp för den vill ha en svalare miljö.

lycka till
mvh Eva-Karin

9 aug

JAHA, ingen respons här, jaja du kanske har läst det jag skrev, o lycka till med sökande av denna orkide

//Eva-Karin

10 aug

obovata, har jag missat det du skrev så vänligen skriv det igen!

10 aug

Står ju i tråden. Tryck där det står kommentar 1-2

11 aug

ursäkta obovata men där har jag tidigare sökt efter den men ingen sådan finns hos popow.

11 aug

OK, vet att de har svårt att importera orkidéer nu under corona, men kanske till våren de får in nya plantor Men om du skulle hitta den någonstans innan, så är även jag intresserad av att eventuellt införskaffa ett nytt exemplar, fast det beror på priset naturligtvis

11 aug

Jag ska försöka att komma ihåg din önskan obovata.

11 aug

Den vita parvulum är mycket, mycket billigare. Kanske börja med den och se om ni får till rätt odlingsbetingelser?

12 aug

Näe den blå ska det va

Ge ditt svar

Vet någon om Phrag. S. är en naturhybrid? det skrivs med stor bokstav i andra namnet. Jag har dock sett phragmipedilum sedenii och en massa andra kombinationer. Jag har förstått att det är en del inkonsekvens med namn inom orkideområdet. Nu är frågan om det är någon som vet om det är en naturhybrid?

11/4 -10

Nej det är ingen naturhybrid och ska skrivas med stort S

11/4 -10

Om det inte är en naturhybrid varför skrivs då andra namnet med stor bokstav? Hur vet du att det inte är en naturhybrid? John Seden fick den uppkallad efter sig men han skapade den inte.

11/4 -10

Hybrid namn skrivs med stor bokstav och inte kursivt. Naturhybrider indikeras med ett "x" före artens namn och skrivet med gemener och i kursiv stil.

11/4 -10

Snälla Berrak eller Valkyrie förklara för mig. Hur blir en hybrid till om den inte är skapad av någon eller om det inte är naturens gång?
Så här lyder hybrid klassificeringen: Seed Parent: Phrag. schlimii and Pollen Parent: Phrag. longifolium år 1873. Genuset är Phragmipedium och hybridnamnet är Phragmipedium Sedenii.

Jag kanske måste fråga vad en hybrid är?

11/4 -10

Tryggveson - hur vet du att hybriden inte är skapad?
Enligt min bok Tropical Slipper Orchids sid 365, så skapade John Seden hybriden då han jobbade på Veitch "nursery".
Jag kollade också på RHS och där kan man se att hybriden skapades 1873.

11/4 -10

Från tryggveson.

Hej Mia
Jag har också läst detta men då var det ju ingen Phrag. utan en Cyprip... eller Calurum det rätta namnet kom väl bra mycket senare. På sidan 365 står det att Phrag. S. dyker upp som andra slipper orchid och namnges efter John Seden. Phrag. S. och blommade först 1873 (sid 25). Nu har jag inte boken utan jag kollar på google books.

Alltså ingen naturhybrid, hybridnamnet skrivs med stor bokstav och plantan namngavs efter John Seden senare av en annan person/org vid en namnförändring av orkidesläktet. Man ville ära J Seden för hans stora arbete med att förädla orkideer hos Veitch Nursery. Jag vill hävda att John Seden inte namngav Phrag. S.

Engelsk gammaldags beskrivning: Calurum
Nuvarande beskrivning: Phragmipedium Sedenii
(Phragmipedium schlimii x Phragmipedium longifolium)
W Robert, BS Williams & T Moore: «The Orchid Album», plate 136, London (1882-1897)

Tack för hjälpen Berrak, Valkyrie66 och Mia

11/4 -10

Jag glömde skriva att jag tror att John Seden även skapade plantan

11/4 -10

Tryggveson - snygg bild!
Jag har ändrat årtalet i mitt förra inlägg - läste lite slarvigt på RHS

12/4 -10

Från tryggveson.

Hej igen Mia
Var den tecknade bilden fin vad tycker du då om min blomma.

12/4 -10

tryggveson: "Jag kanske måste fråga vad en hybrid är?"

En hybrid är en korsning mellan två olika arter inom samma eller olika släkten. Korsningen kan ske i naturen och då ge en så kallan "naturlig hybrid" eller av en person och då kallas bara "hybrid". Naturliga hybrider skrivs "Släktnamn x hybridnamn" (om det är helt korrekt så är den också kursiverad, men...). Hybridnamn skrivs "Artnamn Hybridnamn".

Ditt sista och näst sista inlägg förstår jag inte riktigt. En sak som du kanske frågar efter är varför denna hybrid kallas Phragmipedium. Det har hört att det är kutym att låta hybrider ha kvar sina gamla släktnamn när föräldrarna byter släkte, men eftersom båda föräldrarna har bytt släkte här så kanske den regeln har frångåtts — det finns ju liten/ingen risk för att det ska bli förvirrat vilken korsning det egentligen pratas om.

12/4 -10

Hej Björn
Phragmipedium Sedenii, är ju enligt modellen Artnamn Hybridnamn. Hade då en naturhybrid då blivit Cypripedium x sedanii (ex.)
Arten är ju Phragmipedium men släktet är väl Cypripedium?

12/4 -10

Hej Björn
Vet du om det finns någon lista som listar de ca 800 orkide släkten som finns och även där det visar vilka släkten som innehåller olika arter etc...

12/4 -10

Från början var alla de asiatiska toffelorkidéerna inräknade till släktet Cypripedium. Det är lite olika om när arterna flyttades över till de nya släktena Paphiopedilum, Phragmipedium och Selenipedium, och alla arter har heller inte hetat Cypr. från början om de har hittats efter att de nya släktet skapats.

Orkidéfamilj är ju större än orkidésläkte. Orkidésläktet Phragmipedium (och Selenipedium ,Cypripedium ,Mexipedium ,Paphiopedilum) är underordnat Underfamiljen som är Cypripedioideae.

Phrag. Calurum är en helt annan hybrid för där har man korsat Phrag. Sedenii med Phrag. longifolium vilket gör att hybriden består av 75% longifolium och 25% schlimii.

Det finns ingen sida som listar ALLA orkidésläkten men IOSPE innehåller en stor del av dom.

12/4 -10

tryggveson: "Arten är ju Phragmipedium men släktet är väl Cypripedium?"

Nej, Både Cypripedium och Phragmipedium är släkten. En av arterna som just nu finns i släktet Phragmipedium är Phrag. longifolium. Grejjen är nämligen att arters tillhörighet till olika släkten ibland förändras över tiden, varefter nya vetenskapliga rön framträder. Det är till och med så att arter slås ihop – plantorna i två "olika" arter kan man efter ett tag förstå är så lika att de bör vara en och samma art. Till exempel har den grupp plantor som idag kallas Phrag. longifolium följnande namnhistoria:

  • Cypripedium longifolium Warsz. & Rchb.f., Bot. Zeitung (Berlin) 10: 690 (1852).
  • Selenipedium longifolium (Warsz. & Rchb.f.) Rchb.f. & Warsz., Bonplandia (Hannover) 2: 116 (1854).
  • Paphiopedilum longifolium (Warsz. & Rchb.f.) Pfitzer, Jahrb. Wiss. Bot. 19: 159 (1888).
  • Phragmipedium longifolium (Warsz. & Rchb.f.) Rolfe, Orchid Rev. 4: 332 (1896).

Detta innebär att plantan som är förälder till Phrag Sedenii har kallats Cypripedium, Selenipedium, Paphiopedilum och nu Phragmipedium.

Källa: http://apps.kew.org/wcsp/home.do (som innehåller i det närmaste alla världens orkidésläkten och arter)

12/4 -10

Björn: Du skrev "Hybridnamn skrivs 'Artnamn Hybridnamn'" ovan. Det ska ju vara "Släktnamn Hybridnamn".

12/4 -10

Lassse: Hehe, det har du rätt i. Blev fel Då förstår jag tryggvesons kommentar lite mer.

12/4 -10

Hej alla,
Kan inte låta bli att blanda mig in lite i denna diskussion. Jag är ju inte botaniker till professionen men väl zoologisk taxonom. Det jag bara vill tillägga här är ju att släkten juseras under hand, de första indelningar i familjer och släkten var ganska grova och man använde sig av blomform och andra tydliga morfologiska karaktärer. Under åren som gått sedan tidigt 1800-tal har man insett att likartade arter inte alltid är så nära släkt man tidigare trott och då blivit delade i flera olika släkten eller överförda till andra eller helt nya familjer. Med DNA-teknik idag får vi vara beredda på ibland kanske drastiska förändringar. men då hybridkorsningar testas mellan snart sagt alla arter/släkten/familjer så har man numera också en hyfsad god bild vad som är möjligt att korsa (en definierad art har ju någon typ av naturligt hinder för att korsas med närbesläktade arter, men artficiellt är ju nästan allt möjligt), viket också medför att "naturliga" hybrider är ovanliga och ofta uppkommer genom omflyttning av artar som vanligen inte kommer i kontakt med varandra plötsligt gör det. Det är därför det är viktigt att ange auktor dvs vem som namngav arten och vilket år (som Björn skrev ut ovan) då kan man se om det finns nyare namn som synonymiserar "det gamla" artnamnet. Därimot när en art uppgått i en annan (synonymiserad) kan det ibland vara svårt att få fatt i det, men internet är helt fantastiskt när det gäller att gräva fram fakta ... om man läser kritiskt!

12/4 -10

Tänk vilken intressant diskussion en enkel liten fråga kan leda till
Heja OP!!!

24 jul

+ 7 aug

Hej,

Jag vill säga att Phragmipedium Sedenii måste vara den skönaste hybrid som skapats med mänsklig inverkan i växt- eller djur-riket. Den överträffar båda sina föräldrar. Och är det närmaste en dryad eller sagoväsen jag skådat.

7 aug

Enligt http://www.orchidspecies.com/phragsedeni... så är Phragmipedium sedenii en naturlig hybrid, som förekommer i det vilda. Kan någon bekräfta? Det vore roligt om det var så. Jag trodde den var helt en växthusskapelse.

Ge ditt svar

Någon som vet var i Göteborgsområdet jag kan köpa kompost med grov bark som jag skall ha till Trichoglottis .

Nyckelord: bark, grov kompost, Göteborg

Blomsterlandet har ibland ren pinjebark i rätt grov storlek, men ofta är den nog lite för stor.
Kolla på zooaffären som ligger vid Coop på Backaplan, dom har en del olika sorters bark...

ok,det skall jag kolla på i morgon !
Tack Troll
Monika

30 jul

Den orkide-bark jag köpte på Plantagen är finfördelad i tunna flagor. Det tar lång tid för vattningen att dunsta av, och syretillförseln in till rötterna verkar dålig i större krukor. Så jag gick ut och plockade stora fina barkbitar från en nedsågad tall, för en riktigt luftig kompost.

Men de doftar fränt av kåda. Tar orkideer skada av det?

6 aug

Det är förmodligen terpentinet du känner doften av från tallen.

7 aug

Jahaa! Nä kåda dofter ju inte så. Ganska starka grejer med andra ord. Men den verkar ha avdunstat, barkbitarna luktar inte så mycket längre.

Ge ditt svar

Hej.

Jag undrar om det är okej att sälja odlingsutrustning här?

Har ett helt kit med allt man kan önska sig, bla 2st 900W LED, fläktar och krukor till ett värde av 10 000+.

Jag kan tänka mig 5000kr vid snabb affär.

Lamporna har brunnit 2000h av 100 000

Nås på 0762492245 och finns i Vänersborg.

Sakerna kan skickas mot port bet eller hämtas på plats.

Mvh

Ge ditt svar

Hej,
Jag har tänkt testa en Dendrophylax lindenii i mitt terrarium. Är det någon testa och lyckats? Har förstått att den ska vara svår, men testar man inte så vet man inte. Tacksam för alla tips. I mitt terrarium finns det både regnsystem och fogger!

Nyckelord: Dendrophylax lindenii

17 jul

Här finns en PDF att tanka ned som kanske kan vara till hjälp med orkidéen ifråga.
https://www.researchgate.net/publication...

Mvh Dick

17 jul

Strålande! Ska läsa den ikväll. Vore kul om den blommar, inte så vackra annars ?

17 jul

Beror på vad man gillar, den är ju bladlös och utan blomma så är det mest ett nystan av rötter

17 jul

Men rätt charmig ändå ?. Ska sätta den på ett bra ställe i terrariet oxj sen hoppas att den vacker dag bestämmer dig för att blomma.

Ge ditt svar

Hej hoppas få några råd om min snödrottning.Bulberna är så skrynkliga,sitter ute i trädet så den får skugga men har den fått för mycket vatten.Den är ca 6 år,tacksam för svar. Ingela i Borlänge

Nyckelord: Coelogyne cristata

12 jul

Det är svårt att säga utan mer info. Är den i plast- eller lerkruka? Nyplanterad? Är den i tillväxt? Min egen snödrotttning får ofta vatten, och den hänger ute. Men då odlar jag den i en låg och bred lerkruka som främjar luftväxlingen. Då går det nästan inte att övervattna när den är i tillväxt

13 jul

Äldre bulber hos snödrottningen blir lätt skrynkliga och det är helt normalt. Innehållet i bulberna är så att säga till för att användas. Men är även nyaste bulberna, de som växte fram i fjol, väldigt skrynkliga kan det finnas ett problem. Vid den här tiden på året ska plantan vara i full tillväxt med växande skott och då kan den, precis som sägs ovan, knappast få för mycket vatten. Förutsett att materialet är luftigt förstås. En grov barkkompost t ex kan å andra sidan lätt bli för torr och i så fall kan det vara klokt att tillsätta en näve vitmossa (sphagnum) vid nästa omplantering.

Ge ditt svar

25 jun

Keikos

Min "Lancôme-lila" orkide (Phaelenopsis) har fått "barn" på de gamla blomstänglarna.
De är rätt små ännu, men jag tar gärna emot tips på hur jag skall sköta dem för att de skall överleva på egen hand.
Har en stor glasvas - typ 60 cm hög- som jag haft orkidéer i förut. Kan den ge ett bra klimat?

Nyckelord: Keiki

26 jun

Finns ganska många frågor kring det på OrkidéPrat sedan tidigare, du kan hitta inläggen här https://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?...

29 jun

Hej!
Du behöver inte göra något med dom, vänta tills de har minst 3 rötter innan du sätter de i en egen kruka, med sphagnummossa eller bark
Rötterna bör vara tillräckligt långa för att kunna absorbera vatten, vilket du ser på att de blir gröna när du sprayar eller vattnar på dom.

9 jul

Tack både för hjälpsamheten!

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.