Alla dagboksinlägg

13 feb

+ idag 11:13

13/2: Va kul

Från oled.

Satan med knoppar på min Aerangis fastuosa

http://www.orchidspecies.com/aerfastuosa...

13 feb

Den kan bli något alldeles extra. Bra jobbat

13 feb

Ser väldigt lovande ut!
Mvh
Mikael

i går 14:31

OJ va läckert

i går 17:32

Wow, spännande!!

i går 21:02

Wow, bra odlat!!!

i går 21:58

Ojojoj, va´ häftigt! Ska bli spännande att följa utvecklingen från knopp till blom!

i går 23:38

Du lägger väl in odlingsanvisningar i arkivet... Grattis!!

idag 10:56

Stulun: Hur gör man det?

Ge din åsikt

Tänkte starta lite diskussion. Jag har nyligen (nåväl... för något år sedan) börjat med lavasten, för att testa hur vissa orkidéer klarar sig i det. Jag haft lite problem med mögel och röta i vissa (ett fåtal) krukor som kört sphagnum eller bark (dock ofta ganska förmultnat) då de inte torkat ut tillräckligt snabbt.

Dessa valde jag att köra i ren lavasten. Resultat? De klarar sig "bättre". Ingen röta. Inget mögel. Men de torkar ut på tok för snabbt vilket leder till ständig vattning. Och de verkar kräva mer näring, för nu växer de extremt långsamt, om ens alls. (Rötterna mår dock bra).

DÄREMOT: (Ja, stora bokstäver här). I blandningar så uppskattar både jag och de flesta orkidéer som jag testat (Phalaenopsis, Dendrobium, Paphiopedilum) lavasten. Ofta med en mix med sphagnum och barkflis eller bitar (inte finmalet) coco coir. Det ger mer struktur, lite mer luft i blandningen, och så ger det mer tyngd i krukorna vilket gör det lättare att vattna (krukorna och innehållet flyter inte upp lika lätt i diskhon).

Slutledningsvis... jepp, kommer att fortsätta med lavasten för vissa - men enbart i en substratmix med andra komponenter.

Vad har ni andra för erfarenheter?

Nyckelord: lavasten

1 feb

Att ställa en generell fråga om lavasten kan man inte svara på.
Lavasten kan ha mycket olika egenskaper beroende på hur lavan svalnade en gång i tiden och lavans kemiska sammansättning. Det kan vara allt från det glashårda mineralet obsidian till lätt och porös pimpsten.
Då sluts gas inne i håligheter i den stelnade lavan och man får något som på ytan påminner om en tvättsvamp. Pimpsten kan variera en del i täthet men är oftast så lätt att den flyter på vatten. Lava som kyls snabbt men inte lika snabbt som i vatten blir mer eller mindre porös. Är lavan kalciumhaltig kan vatten under årens lopp ha löst ut håligheter i stenen, så att man kan direkt odla i den.
Vissa typer av lavastenar kan kanske användas att odla (har ingen egen erfarenhet) och annan lavasten kanske inte fungera så bra. Kan tänka mig att det över tid kan bli en ansamling av salter precis som lecakulor.
Jag har testat att odla i akvarie grus/sten och som du skriver är det ett ständigt vattnade.
Måste skriva att det är genom fakta insamling, klippa och klistra jag har fått till mitt svar, inte mitt eget kunnande.

1 feb

Jo, men det är just en sådan här diskussion jag vill få igång!

Den jag använder har mikrohåligheter, men är rätt så tung. Rödbrun till färgen. Den ska vara ganska pH-neutral då den är för akvariebruk egentligen. Inte så dammig och smulas inte lätt sönder.

Men som du skriver så får man kanske se upp med att det kan bli ansamlingar av mineraler och salter med tiden från näring och annat. Jag undrar om man kan koka den för att bli av med sådant?

1 feb

Kanske tveksamt att det går att koka bort? Blir kristaller som bitar sig fast, inte så säker på att de lösas upp i kokande vatten. Testa en lerkruka som har blivit vit på utsidan, salter och kalk.

1 feb

Jag varnar (oxå) lite för begreppet 'lavasten'; det kan vara så mycket. I värsta fall som när du köper 'vitmossa' på ICA till jul och får fönsterlav (eller någon sorts lav, iaf). Att hålla på och försöka rengöra material meddelst kokning eller med kemiska lösningsmedel verkar jobbigt och kunskapskrävande. Vad ska en göra då? Ingen aning. Men jag försöker plantera om (= byta medium) emellanåt och så har jag en personlig förkärlek för sphagnum (vitMOSSA, dårå). För övrigt anser jag att Perlit borde förstöras. (Eller förbjudas, kanske, i det här sammanhanget . )

1 feb

Perlit har jag ogärna att göra med. Det sägs vara så fantastiskt och ge luftighet och struktur osv osv... men mina egna erfarenheter är bara att det flyter eller vandrar upp till ytan av krukan, och hamnar överallt. Plus att det dammar väldigt illa (säkert inte bra att inandas) när man håller på med det...

1 feb

De här med vad man har i krukorna, är alltid ett diskussionsämne. De finns mängder av olika material och även sedan hur man sköter sina plantor. Jag har experimenterat och bytt ut många ggr. under årens lopp. De som passar mig bäst och som jag har använt allra längst är GreenMix. En del säger att de inte fungerar och andra tar hem massor av priser, för enastående odlingsresultat å blir t.o.m. världsmästare. I GreenMix ingår det Perlit och jag har aldrig märkt att den dammar, vandrar eller flyter upp till ytan som Orchid Dude skriver. Jag vattnar med slang i växthus och med vattenkanna över vasken inomhus. Varför borde Perlit förbjudas Xara?? Det är ett material som har många användningsområden och alldeles perfekt för att få en fin luftig struktur i krukan.

2 feb

Intressant detta med Perlit..
Använder det i kombination med vitmossa för att lufta och luckra upp.
Dammar gör det förvisso men tycker fördelarna överväger.
Följer diskussionen vidare...

2 feb

Kommer ihåg stulun när jag fick plantor från Taiwan eller om de va Thailand på 70-80talet. De va hårt packad vitmossa å rötterna ruttnade. Antagligen passade de deras odlingssätt å klimat, men fungerade inte alls för mig. I början på 90-talet odlade jag i en blandning av grov tallbark, Leca-kulor i storlek 8-12mm. och grovt riven torv fr. torvblock. De fungerade i många avseenden, men plantorna var svåra att fixera stadigt i krukorna. Sedan började jag med GreenMix och de har fungerat fantastiskt bra från början. Inga problem med damning fr. Perlit eller stenull, eftersom GreenMixen skall vara mkt. lätt fuktig vid planteringen. Den skall inte packas ned, utan bara hällas å skaka lite på krukan. När man sedan vattnar upp, så sväller materialet så att plantan står stabilt i krukan. De låter nästan som jag är försäljare för GreenMix , men de e bara så att de passar mig så bra. De väsentliga är att orkidéerna trivs och att man själv är bekväm med de man odlar i.

2 feb

Jag har renat terracota krukor... tar tid... här är ”receptet”...

Att få bort patogen o bakterier:
- blötlägg över natten i diskmedel... skrubba sen med Svinto
- blötlägg i 1:10 Klorin i några timmar
- tvätta av o blötlägg i ren vatten över natten för att lösa rester av Klorin
- skölj

Fortsätt att ta bort salter och virus:
- koka 2 tim i lösning m ättika o citronsyra... låt svalna
- skrubba o blötlägg i ren vatten över natten för att lösa rester av kemikalier
- skölj o torka

Klart

2 feb

Det recept fungera nog inte på lavastenar

2 feb

Hi, hi... har inte testat på lava...
Terracota skrev jag... o jag tror inte jag gör om det... för krångligt

2 feb

Göran Å Jag använder vitmossa + perlit enbart till Catasetinae som jag sätter om varje år. Det hinner aldrig bli kompakt mer än att rötterna fyller hålrummen och håller plantan stadigt. Till detta sätter jag till några frigolitbitar. Funkar perfekt för dessa arter.
Annat har jag vanlig bark/mossa blandat. Greenmix på fönsterbänk har jag dålig erfarenhet av. I skåpet funkar det bra och säkert i växthus också. Det är fuktighetshållande och passar därmed bättre i varma miljöer som jag ser det.

3 feb

Någon som använder Synthic?

3 feb

Håller på med olika experiment med EpiWeb, Synthic och Hygrolon. För tidigt att uttala sig om de fungerar, ty jag vill testa minst ett år, innan man vet hur de fungerar. Testar olika versioner i krukor samt montage-underlag. Det är spec. olika lösningar på montage, som jag tycker är intressant. Typ en stomme av EpiWeb med Hygrolon och stenull, som är format som trädgren och en platta. Detta har fungerat väldigt bra nu i 5 mån., men som sagt tidigt för utvärdering. Varför jag testar nya saker?? Jo, för jag är väldigt nyfiken på nya saker å hur de fungerar. Än så länge har jag inte hittat ngt. som är bättre än GreenMix i krukorna, som jag haft sedan 90-talet. Bara Synthic i krukan är som bara vitmossa, å jag tycker det står allt för blött rent för länge innan de torkar upp. Möjligt att jag gör fel, men en uppblandning med EpiWeb eller Perlit har jag tänkt mig nu. Tror inte du Spjuttan blev mkt. klokare av detta, men ville bara säga att jag testar vidare . Där är kanske ngn. annan som har bättre koll.

3 feb

Från oled.

Hittade en liten provpåse jag fick av Dusk och har testa att vattna det. Håller med Göran, blir väldigt blött och torkar upp väldigt långsamt

3 feb

Min Neofinetia falcata Amami Island satte igång med att spruta ut nya rötter, när jag satte den i Sythic. Den står i en väldigt liten kruka, så den torkar rätt snabbt. Minus att min Synthic är rätt mörkgrå. Oleds ser ut att ha vackrare färg.

3 feb

En riktigt bra kompost ska vara så nära gratis som möjligt och levereras med en skön skogspromenad.

3 feb

Nu låter du som en kändis
Torr kall och gratis

3 feb

Det är ett välkänt faktum att Churchill var smålänning.

3 feb

Om man bara kunde få tag i Greenmix. Kan någon här köpa på sig ordentligt och sälja vidare till oss längtande?!

4 feb

+ 8 feb

Om det är flera som är intresserade kan jag köpa hem en stor säck när jag besöker Hans. Det kan bli i slutet av februari.
Vår dotter studerar i Malmö och vi besöker henne då det är föreställningar.
Hur många är intresserade?
Peter

9 feb

Jag är definitivt intresserad av att köpa Greenmix!

10 feb

Ingen mer än jag som längtar efter att få pröva odla i svåråtkomliga Greenmix?!

11 feb

Beror på mängd och vad det kostar. Jag har aldrig odlat i greenmix men kan tänka mig en påse som räcker till kanske 3-5 normalstora orkidékrukor, lite beroende på hur tanken är att det ska portioneras upp till försäljning. Trivs mina orkidéer i det under mina odlingsförhållanden så kommer jag nog beställa mer längre fram efter en utvärderingsperiod, kanske efter ett halvår eller så.

13 feb

Hej igen!
Det var alldeles för litet intresse för Green mix så det är ingen idé för mig att köpa in det och lägga till i sortimentet.
Peter

i går 17:14

Men Peter Göttfert kan du inte ta in litegrann så att några här kan få testa och rapportera. Kanske blir det en försäljningssucce efter ett tag.

i går 17:37

i går 18:33

oled, glömde du läsa på sidan att de bara skickar greenmix inom Danmark nuförtiden?

i går 19:07

Det såg jag inte

Ge din åsikt

Blommar nu med en blomma men det finns en knopp till Doftar gott

Nyckelord: Dendrobium moniliforme

13 feb

Härligt!

13 feb

Mycket fin! Hur kallt har du den? Min vill inte blomma...

13 feb

Jättefin!! Grattis

13 feb

Härlig!
Mvh
Mikael

13 feb

Härligt med doft oxå, bra jobbat

13 feb

Tackar! Jag har den inte alls i kall temperatur utan under lysrör och det blir ju dagtid, när det är tänt, ganska varmt Plantan blommade tidigare flitigt och sen har det varit lång uppehåll tills nu

i går 17:33

Ljuvlig!! Såå fin och grattis!!

Ge din åsikt

11 feb

11/2: Så dags!

Från Xara.

NU börjar den slå ut?! (Kvällen före nästa tjänsteresa...)

Nyckelord: Cattleya Lostnametag

11 feb

Ta med den, i tullen får du reda på vad det är

11 feb

oled: Då får du hjälpa till med tolkning! #Billund

11 feb

Säkert en mälkebötte

11 feb

Maskros? googlat Jisses vad våren måste ha kommit tidigt till Sörmland i år !

Ge din åsikt

Några Cattleya fick hänga i ett äppelträd i somras. Det gjorde gott åt denna hybriden också. Hade jag inte strulat till det med den fjärde knoppskidan hade det blivit 10 blommor. Tacksam ändå för de 8 som ville uppenbara sig.
En underbar doft av citrus/konvalj fyller lägenheten.

Lite nyfiken på vilka arter som kan ingå i den. Jag lutar åt trianae x ? då den blommar nu mitt i vintern.
Någon kunnig på området?

Den är mera rosa-lavendel än bilden visar (dåligt med dagsljus idag).

9 feb

Kan det vara en Canhamiana (mossiae x purpurata) eller kanske nåt annat, jaja....

9 feb

Tack för visat intresse obovata!
Jag la in en närbild på läppen.
Svårt med Cattleya x. Man får nästan gå på blomningstid och doft. Trianae stämmer med säsongen.
Har du erfarenhet av Canhamiana? Tycker inte riktigt att det stämmer in här...
Tunn textur och något plisserade petaler lite framåtböjda. Sepaler rätt smala upprättstående.

9 feb

Aven om det är hybrider så påminner de om carrleyaarter. Skira och fina.

9 feb

Tänkte bara att man kunde komma lite närmare med hjälp av doft och blomtid kanske....
Jag är absolut inte missnöjd med min planta!!

9 feb

Vågar mig inte på en gissning men vågar påstå att den är vacker

9 feb

Tack för alla trevliga förslag. Förstår att det är näst intill omöjligt att sätta innehållet i Cattleya hybrider.
Jag kom för några år sen över 2 stora IKEA-kassar med olika orkidéer, ca 15 krukor för en billig peng. Han visste inte själv vad det var i kassarna förutom en lista på ett löst papper.
Mikael Gustafsson trodde det var en hybrid men allt är så osäkert. Jag får väl nöja mig med det...

En Vanda tricolor Suavis fanns där också,2 skott på 1 m och 2 mindre sidoskott, satta i kruka med epiweb . Någon som har speciellt odlingsråd om den?

9 feb

Härlig maffig blomning! Nästan hopplöst tror jag att försöka leta föräldrar utifrån blomningstiden. Så fort du korsar två arter med helt olika blomningstid så kan blomningen hamna i stort sett var som helst. Likheter finns ju med flera arter som C. warneri, labiata m fl.

9 feb

Min trianae blommade med första i augusti sedan okt-nov och nu ska den blomma igen

9 feb

Nej du stulun, jag kan ingenting om Cattleya egentligen. Har haft en bebisplanta en gång av Canhamiana, men lyckades inte överleva den. Tycker ni som får era fina Catleyor o blomma som ni sedan visar upp här är jätteduktiga. Jag däremot har inte fått riktigt kläm på odlingen av dessa vackra orkidéer. Jag har ett antal men de står enbart o tjurar o vill inte blomma hos mig. Inte ens den som jag vann av oled i höstas fast den har/hade 4 blomskidor. Vad gör jag för fel,snälla HJÄLP!!!!!

9 feb

Den du vann av mig en delning från en planta jag har haft i säkert 10 år och aldrig blommat förän jag skaffade växthus, den gillar värme och mycket mycket ljus

9 feb

Tänker du på Neofinetian jag vann senast? Kommer inte ihåg att jag vunnit någon Cattleya av dig..
... Nu är jag med....

9 feb

Menar obovata

9 feb

Fin blomning å med doft dessutom

10 feb

Jag bor i varm lägenhet med jättetorr luft och flera cattleyor blommar glatt ändå. Men dom har lysrör förstås. Ljuset kanske ändå är det viktigaste.

10 feb

Spjuttan Knoppansättningstiden är viktigt att göra rätt sen löper det nog bara på har jag en känsla av. Har dem ute på sommaren med nattsänkning av temp och rikligt med vatten och gödning. Efter intagningen på hösten sprayar jag barken varje dag men vintertid bara så det hinner torka upp innan natten. Tilläggsbelysning hela inomhusperioden.

10 feb

Härlig blomning!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

Blommar nu med två vackra väldoftande blommor Knoppar på g i en till bulb

Nyckelord: Rlc Little Magician

9 feb

Försmak på den vår och påsk som är på gång. Hur seg och dyster vintern än är i Sydsverige så vet man att det blir ljusare. mycket trevliga och färgglada cattleyor.

9 feb

En riktig färgklick

9 feb

Fina blommor å du har doft dessutom, bara att gratulera . Där ingår 22 arter så de kan variera med doften......min doftar inget alls .

Ge din åsikt
Catasetum saccatum (syn. incurvum). Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Catasetum saccatum (syn. incurvum). Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Catasetum saccatum (syn. incurvum). Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Nu har denna besynnerliga Catasetinae äntligen slagit ut.
Inte vacker men rar (sällsynt)!
Varning för automatvapen-attack. Jag har redan blivit träffad 2 gånger, av 6 möjliga, av flygande pollinier.
Jag har många arter i gruppen men denna är ny förstagångsblommare.
Frisk doft av sötaktig citron fyller hela rummet.

Det finns många märkliga arter i gruppen - man kanske inte alltid blir så begeistrad när man läser och ser bilder men verkligheten säger nåt helt annat. Alla har något speciellt att erbjuda. Denna kan jag inte undvara!

Köpt förra året från Regina Elsner och hennes import från Brasilien.
Art importerad från södra halvklotet, kan ta ett par år att komma i rätt rytm hos oss på nordliga breddgrader.

Tänk på att arten Catasetum kan blomma hela säsongen från höst ända fram till sen vår.
Sluta inte vattna förrän bladen börjar släppa.
(Det fanns en föreställning om att man skulle dra ner på vattningen i december och från nyår sträng vila. Jag har förlorat många på det sättet.)
Plantan säger till när den vill gå i vila!

Tips finns under sökordet Projekt Catasetinae

Nyckelord: Catasetum saccatum, Catasetum incurvum

31 jan

Pricksäker skönhet

31 jan

Häftig är den iaf

31 jan

Speciell blomma. Catasetum är ett spännande släkte. Lätt att börja samla på.

31 jan

Mmmm? Man hamnar lätt mitt i smöret. Det finns så många annorlunda blomtyper

2 feb

Nästa år kommer jag INTE tvinga min saccatum till vila i november, då den verkar vilja hålla sina blad längre än de andra 54 som jag har hur varmt står dina idag?

2 feb

Försöker hålla runt 20-22°C vintertid och lite högre sommartid. När jag läser ser jag att just denna arten, enl IOSPE, kan tolerera svalare förhållanden.

2 feb

Tack! Perfekt!

3 feb

Häftig, fick min lncurvum i blom för ett tag sedan. Inköpt som C. pileatum 'Pierre Couret' för ett antal år sedan. Borde ha förstått att den skulle vara felnamnad. Hade ingen saccatum/incurvum eller liknande sedan tidigare så som tur är passar den bra in i samlingen ändå.

3 feb

+ 4 feb

Jay Phal som sammanställer IOSPE skiljer på Catasetum saccatum och incurvum. Jag kan också tycka att skillnaden på blommorna är så pass stor att det är berättigat. Dessa kan hållas svalare än andra arter i gruppen. Angående Cat. pileatum läste jag idag att de bör inte ha knastertorr vila utan få lite "dagg"
på bulberna för att bibehålla full energi. De har obestämbar vila, kan skjuta stänglar på nya växande bulber.

8 feb

Den är mycket fin

Ge din åsikt
Paphiopedilum philippinense var. alba. Från GöranÅ.
Paphiopedilum fairreianum. Från GöranÅ.

Två som tycker om mkt. ljus, men dock inte direkt solljus. De vill gärna ha över 20 000 lux, för en bra tillväxt. Så de står under en LED-lampa som ger ett tillskott på 19 000 lumen. Planterade i GreenMix, med lätt upptorkning men alltid fuktiga mellan vattningarna. Tog en närbild på fairreianum, för där framgår de hur hårig den är i blomman.

Nyckelord: Paphiopedilum fairreianum, Paph. philippinense var. alba

4 feb

Fina paffar. Jag är speciellt förtjust i fairreianum. Har ett alldeles eget utseende.

5 feb

Dracula brukar ha ett "ansikte", kul att se det även på en Paph
Riktigt snygga

5 feb

Riktigt härliga!
Intressant, visste inte att P. f vill ha så mkt ljus.
Mvh
Mikael

5 feb

En del paffar växer exponerat i naturen som rotschildianum, wilhelminae, fairreianum m.fl. och tillväxer bättre med mer färg på blommorna om de får mkt. ljus. En numera bortgången vän hade bra koll på detta, å jag drog lärdom av vad han sett. Man kan naturligtvis odla under andra förhållanden, med bet. mindre ljus men får inte samma resultat. De är ju så att orkidéerna kan ju i viss mån anpassa sig en del efter de förhållanden vi erbjuder, men de kanske visar i tillväxt, blomrikedom, färger på blommor å blad hur de trivs.

6 feb

Jovisst är det så och gödnings sammansättning

8 feb

De är jättefina.

Ge din åsikt

3 feb

3/2: Lyse

Har ni någonsin fundera på varför färgtemperatur anges i enheten Kelvin som ju är ett temperaturmått som celcius också är?
Förklaring
Om man värmer upp en perfekt svart kropp till exempelvis 6500K definiera man lyset man ser som 6500K.
Ha en trevlig söndag

3 feb

Aha. Kul att veta. Är det svartkroppsstrålningen som mäts alltså? Blir det samma färg oberoende av vilket material kroppen är gjord av? Kanske inte finns så många material som pallar värmen

3 feb

Jo strålning från perfekt svart kropp oberoende av material så länge kroppen är perfekt svart

3 feb

Det måste jag prova.

3 feb

Du menar du har en perfekt kropp?
Ytterligare kan jag skriva att 6500k är samma färgtemperatur som solen som vi ser den här på planeten.

3 feb

Solen är ju perfekt men någon svart kropp är det inte.

4 feb

Jag fattar faktiskt ingenting. Förklara gärna hur man värmer upp en helt svart kropp till 6500k. Och hur en helt svart kropp kan avge ljus?

Mvh
Magnus

5 feb

Klippa och klistra
http://fragelada.fysik.org/index.asp?key...

Solen är en bra approximation av en absolut svart kropp, så bortsett från absorptionslinjer strålar solen enligt Plancks strålningslag. Observera att fördelningen av strålning endast beror av den absoluta temperaturen, därav namnet temperaturstrålning.

Man kan tycka att absorptionsförmågan inte borde vara relevant när man är intresserad av emission, men enligt Kirchhoffs strålningslag är spektrala absorptansen och spektrala emissiviteten lika. Maximal absorption ger alltså maximal emission av temperaturstrålning.

5 feb

Jaha! M.a.o. är det det dagsljus vi ser på en viss plats, noga specifierad i tid och plats. Inte särskilt relevant i vår dagliga strävan i att ge våra orkideer ett bra ljus.

5 feb

Håller med men ett svar på Tropfrogs fråga

5 feb

Jag är inte dum och inte så dålig på fysik. Har papper på båda påståendena.

Om man nu tänker att det finns absolut svart kropp(vilket inte finns). Denna svarta kropp skall då belysas till låt säga 6500 k utan att börja brinna eller smälta (även detta omöjligt med befintlig kunskap).

om vi bortser ifrån dessa omöjlighet så har vi fortfarande kvar ett problem. Alla våglängder av ljus kommer att värma upp kroppen. Visserligen olika mycket i förhållande till mängd. Den våglängd som kommer att vara effektivast att värma upp kroppen är infra röd. Så då är det just det ljuset som har störst chans att värma upp kroppen till 6500 k. Inte kan man för den sakens skull säga att infra rött ljus är 6500k?

Låt oss då anta att det infra röda ljuset bara lyckas att värma upp kroppen till 3000 k. Skulle man kunna härleda ljuset till 3000 k då?

Det du försöker att påvisa är en teori som inte går att bevisa, än mindre har praktisk tillämpning.....tror jag. Eller så blottar jag bara min okunskap.

Mvh
Magnus

5 feb

Om jag fattar rätt så värmer du upp kroppen med en annan värmekälla och då börjar kroppen avge ljus. Exempel järnbit i eld blir gul, alltså avger gult ljus.

5 feb

Korrekt Peter

5 feb

Kirch. stömkretslag är ett komplement till ohm lag och går att bevisa med mätningar
Spektradelen går också att bevisa med mätningar. Under min utbildning på LTH hade jag förmånen att labba med båda. Lagen kom till mitten av 1800 talet så funnits gott om tid att motbevisa. Lagen har praktiska tillämpningar bl.a inom spektralfysiken och inom strömkretsar som ett komplement till ohms lag

5 feb

Nåja nu återgår vi till våra plantor

5 feb

Det finns onekligen de som är både smartare än mig och bättre på fysik. Skönt, det ger mig en chans att lära:).

Ahh då pratar vi egentligen inte om belysning av en kropp, utan förbränning av den? Makes sence, som hobbypyroman vet jag att olika temperaturer i elden brinner med olika färg. Dessutom så samanfaller solens temperatur på ytan i kelvin med dess färgtemperatur i kelvingrader ganska så bra.

Men hur kan man föra i bevis att solen är svart när den brinner hela tiden? Hur uppnår man 6500 kelvin i temperatur i experiment för att bevisa sambandet? Ty utan den möjligheten går det inte att bekräfta eller förkasta teorin.

Spännande det här.

5 feb

5 feb

Med spektralanalys kan man ?filtrera bort? alla strålning från solen och ser då tydligen att solen är snarlik en svart kropp
Nu tycker jag vi återgår till våra plantor

Ge din åsikt

Är en primärhybrid mellan P. spicerianum och P. villosum. Blommar med en eller få blommor var år, sedan jag köpte den i november 1978.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Paphiopedilum Lathamianum

1 feb

En gammal fin primär som regr. redan 1888. å man ser tydligt föräldrarna i den. Trevligt med en trogen vän sedan 40 år...... snyggt jobbat

1 feb

Livslång kärlek vissnar aldrig

1 feb

Wow, uttrycksfull!! Grattis !

2 feb

Skulle vilja se plantan i sin helhet kan du lägga upp ett foto?

2 feb

Oled: plantan är lika stor som när jag köpte den. Jag har bara delat den en gång.
Mvh
Mikael

2 feb

40 år!!! Långsamväxande for man tycka

3 feb

Jo absolut långsamtväxande, men pålitlig vad det gäller att blomma var år!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt
Från Dorra.
Från Dorra.

Riktigt svart är den

1 feb

Fräcka blommor! De sägs att de inte finns svarta blommor , utan dom är bara väldigt mörkt lila. Dessa ser ju verkligen svarta ut. Är de en bulb som du har drivit fram å fått i blom? Finfina blommor

1 feb

Frestande fin

1 feb

Verkligen underbar

1 feb

En favorit!

1 feb

Ja, Göran... det var 1 psb jag fick... men den hade då blommat innan eftersom det finns rester av gamla blomstängeln.
Det på bilden är min egen första blomning

1 feb

Ställde frågan om du odlat fram bulben, för jag å några med mig har haft svårt att få Catasetinae att blomma i år. Så grattis att du lyckades

1 feb

Svaret är ja.... den andra bulben växte hos mig. Jag fick för 1,5 år sedan bara en psb... den skrynkliga på bilden.

Men min Fdk After Dark ”Black Pearl” har INTE blommat iår. Så jag får delvist ansluta mig till eran gäng

Ge din åsikt
Från Henrik.L.A.

Blommar, men doftar inte så mycket

31 jan

Va fin den är

31 jan

Graciös

Ge din åsikt
Från GöranÅ.
Efter 4 dgr. så var petalen där den skulle. Från GöranÅ.

När oled lade ut sin Sophronitella violacea, då undrade jag om min skulle blomma i år. Jo, nu blommar den med end. en blomma. Dessutom så ville inte den högra petalen peka snett uppåt, utan den pekar snett ned. Den blommade med två fina välskapta i fjor. Tjaa de lyckas inte alltid, å nu får vi se om ett år hur de blir då. Den odlas i ett stenullsblock med vatten på fatet i ett svalare hörn i mitt varmväxthus där det kan vara 16 grader på natten under vintern. Dagtemp. ca 20 grader och under LED-lampa som ger 8 000 lumen.
Så här skulle blomman sett ut:
http://www.orchidspecies.com/sophviolace...
Den 29/1: plötsligt efter 4 dagar så hade blomman rättat till sig. Försökte för 3 dagar sedan att försiktigt få petalen på plats, men ville inte alls ändra läge. Blev ju bra ändå till slut.

Nyckelord: Sophronitella violacea

28 jan

Graciös liten goding.

28 jan

Härlig!
Mvh
Mikael

29 jan

Va trevligt att petalen till slut kom i rätt position, efter 4 dagars irritation.

29 jan

Ser fint ut

30 jan

Har jämfört bilden som oled lade ut den 14:e på sin Sophronitella violacea mot min. Är där ngn. som är duktig på släktet som kan bistå med info, om variationen kan vara så stor på arten eller vi har olika arter. Jag får inte ihop de, ty bulberna och blommorna ser helt olika ut. Har forskat lite själv, men blir inte klokare . Min handlare sade att han va hundra på att min var rätt namnad.....hmmmm, skall man lita på de??

30 jan

Din verkar vara rätt, min är nog inte det som står på etiketten utan så klart nått mycket exklusivt

30 jan

För snabba slutsatser. Jag tror att det är antingen 2 olika kloner eller så är det skillnad på odlingen. Det finns några naturhybrider men även några vanliga hybrider- Jag lutar åt att det är olika kloner. Därmed inte sagt att inte odlingen är inblandad. Hur odlar ni? Du Oled har du din ute i växthuset på sommaren, jag minns inte.
Går man till min "lilla cattleyabibel" The Cattleyas and Their Relatives av Carl L, Withner så skriver han att Sophronitiella violacea växer exponerat och vill ha mer ljus än Sophronitis och växer på träd med grov bark. De kan också tåla lite torka bättre än Sophronitis. De kan också växa på sten. Nu kommer det intressantaste: I naturen är Sophronitiella oftast enblommig medan den i odling kan uppvisa upp till 4 blommor på samma stjälk. Alltså: Naturen är inte bästa platsen för att orka ge flera blommor utan de kan bara acceptera den nisch som varit ledig.
Orchidspecies.com anger nästan de motsatta kraven för framgångsrik odling av den art.

30 jan

Min odlar jag i skåpet hela året, sådär 5000 LUX
Odlas i kruka med levande Sphagnum
Samma mängd gödning hela året, mäter mängd med ledningstal så vet inte gram per liter. Gödning är RainMix och tillsäts RO vatten

31 jan

Tack för ett intressant svar bolebo! Kan bara konstatera att vi har en intressant hobby, å för mig som amatör så är den mkt. förbryllande ibland. Hur ska man odla orkidén, är de en ren art eller hybrid. kan man lita på handlaren etc.?? Nu har jag bara en liten planta som är ca tre år, så inte tid att omplantera/dela nu. Hade annars varit intressant att dela, å odla i helt diametralt motsatt förhållande. Kul forum de här, å lärorikt att kunna ta del av andras lärdomar och tankar!

Ge din åsikt
Från Henrik.L.A.

Nästan fullt utslagen nu:) Neofinetia falcata 'Honggang', Blommar gör också V. Moonlight Firefly, men OP tar fortfarande inte alla bildformat till uppladdning, så jag får ta nya kort imorgon

29 jan

Vacker, doftar den? Jo i vissa avseende behöver OP moderniseras

29 jan

Underbar!

29 jan

Så intensiv färg! Väldigt vacker.

30 jan

Ole, självklart! Lika starkt och gott som alla andra Neos:)

30 jan

Min doftar inte

30 jan

Ole, vad har du fort för neo? ?

30 jan

Har aldrig blommat så vet inte, kanske därför den inte doftar

30 jan

Ska den där oled verkligen få vara medlem på detta forum längre?

31 jan

Hahaha!

31 jan

Sorry

Ge din åsikt
Från stulun.

Liten och till synes anspråkslös med sin tunna stängel men med en fägring utöver det ordinära, prickar och fläckar 'all over the place'.
Ca 4 år hos mig. Den här småplantan blommar för andra året nu.
Odlas i lerkruka med gallerkruka invändigt och mycket fluffig vitmossa. Står i österfönster med stark tilläggsbelysning året runt.

Tolumnia Jair Flayer 'Yellow Nose'

Nyckelord: Tolumnia Jair Flayer 'Yellow Nose'

30 jan

Tolumnia är verkligen graciösa och fina. Kallas ju för "dancing Ladies" over there och gör skäl för smeknamnet när blomstjälkarna vajar i luftdraget. Jag gillar dem skarpt.

30 jan

Mycket trevliga orkidéer!! Små, kompakta, graciösa, blommar länge å finns i en mängd färger, kan blomma när som på året och är dessutom lättskötta. Har mina monterade och dem har aldrig medfört några problem. Tolumnia är fantastiska orkidéer som jag verkligen kan rekommendera!! Fina blommor stulun

30 jan

Du får läsa på FB vad jag tycker om den

Ge din åsikt