Alla dagboksinlägg

5 dec

5/12: Nöjd

Från oled.

Köpt av KJ 2018 på Botan till ett bra pris. Stor och välmående cuthbertsonii hybrid med tycker jag en fin färgkombination och rätt så symmetrisk

5 dec

Läcker! Tycker också om färgkombon. Grattis!

5 dec

Förtjusande

5 dec

Jättefin planta med god växtkraft. Klar och fin markering i avgränsningen mellan gult och rött.
Är den lättare att odla än cuthbertsonii i din odlingsmiljö?

5 dec

Arten klarade jag inte av i de möjligheter jag har. Helt klart lättare klara högre temperatur. Köpte en till på Botan i år. Har stått på fönsterbräda från september till nu och det gillar den inte. T ror inte värmen är problemt utan luftfuktigheten

5 dec

Kraftig planta å en riktig snygging

6 dec

Jättefin blomma. Faktiskt kul att det börjar komma lite hybrider inom Oxyglossum-gruppen.

6 dec

Nice!
Mvh
Mikael

6 dec

Vilken färgkombo, underbar!!

7 dec

Mkt vacker! Skulle vilja testa en likande, har du några tips på bra sorter?

8 dec

Cuthbertsonii x sulawesi är den du ser på fotot och den jag tycker är finast och nog den mest vanliga?
Cuthbertsonii Illusion blir högre och inte så likt arten
Finns en som heter Fireball som också är fin

8 dec

Karge och Ecuagenera brukar ha dem i sina sortiment

9 dec

Tack! Ska införskaffa mig någon sådan

9 dec

Hoppas du kan odla i relativ hög RH?

9 dec

Inte än, men förhoppningsvis inom en snar framtid. Odlar du i växthus?

9 dec

I skåp

Ge din åsikt

8 dec

+ 9 dec

8/12: Bowringiana inte

Från oled.

säger dick, en hybrid och så sant men jag vet inte vem sexpartner är, vet någon? Fler knoppar pg. Köpt av Brandorff för länge sedan som arten

8 dec

Bra jobbat inomhus. Kan det vara en Cattleya Portia. Denna hybrid dyker ibland upp som bowringiana.

8 dec

Tycker inte läppen stämmer men kan ju finnas varianter

8 dec

Tjusiga är de ändå doftar den något alls?

8 dec

Nej det är helt doftfri

9 dec

Här har du en lista på några hybrider som du kan jämföra med https://bluenanta.com/detail/247365/spec...

Ge din åsikt
Från oled.
Från oled.
Från oled.

Var där för ca 3 år sedan och en besvikelse så gick ditt utan stora förhoppningar men sedär ordning och reda bra luftfuktighet mm. Nu mer utspritt i flera skåp. Förre gången var det mycket ohyra men inget sånt denna gången
Tom en Sophronitis cernua i blom

8 dec

Härligt och glädjande.
Mvh
Mikael

8 dec

Härligt och glädjande.
Mvh
Mikael

8 dec

Trevligt att läsa att det är fin kultur i Lunds Botan.

Ge din åsikt

Foto sept 2018 - senaste blomningen
Största orkideén just nu. Bor i stora glaskrukan.
Behandlad för ull-löss 2018 och var en av få överlevare.

Nyckelord: Phalaenopsis, ull-löss

7 dec

Ull-löss är ngt. som man inte vill ha, så de gäller att inspektera plantorna regelbundet så man upptäcker dem tidigt. Hur behandlade du dina plantor?

8 dec

Tog ut dem ur krukorna, mördade så många löss jag kunde för hand eller med trubbig penna i bladvecken, sedan dränkte jag dem i en spann med ljummet såpvatten 5-10 min (osäker på tiden). Under tiden tömde jag krukorna och hällde kokhett vatten över dem jag inte kunde byta ut mot nytt (inkl ytterkrukorna).
Plantorna fick torka hängande uppochner - det sista blåste jag torrt med hårfönen på svag effekt. Omplantering i ny jord och rejäl tvätt/desinficering av fönster/fönsterbräda mm.
Det fungerade faktiskt väldigt bra, men tyvärr fick några återfall och då åkte de ut.
En eftersläntare fick stå på glasverandan (väst/norrläge) efter behandling hela sommaren - har aldrig haft en orkideé som växt så kraftigt! LOL

8 dec

Den vita Phalaenopsisen är klar favorit i detta släkte hos mig trots att jag inte odlar någon. För mer än 50 år sedan lyckades jag tjata mig till att få köpa en planta av en odlare i Tungelska, strax söder om Stockholm. Pris 50 kr, motsvarar säkert 500 kr idag. Hade den i många år men nu är den borta.

Ge din åsikt

Nu har den första knoppen på stängel nr 2 slagit ut. Stängel nr 1 har gått i vintervila. Visar en bild på nästan hela plantan med sina båda jättelånga stänglar. Den är ganska knepig att vattna.

Nyckelord: Psychopsis Kalihi, Psychopsis

3 dec

Flitig och sexig

3 dec

Strålande resultat

3 dec

Tack båda två!

3 dec

Verkligen en flitig blommare har du någon tilläggsbelysning till plantan?

4 dec

Härlig, grattis!
Mvh
Mikael

4 dec

Tack igen!
Nej, jag har ingen extrabelysning till den. Hänger i ett västerfönster och verkar vara nöjd med det med tanke på att den blommat sedan 2016
Blomman får stöd i en Coelogyne flaccida om någon undrar över bladverket!

4 dec

En lite egendomlig hybrid, häftigt och annorlunda blomform. Mycket lik den andra välkända hybriden, maripossa. Likaså är de väldigt lika de båda ursprungsarterna papilio och kramerianum. Likaså har de ärvt arternas utomordentliga egenskap att kunna blomma i nära nog evighet.

6 dec

Vilken Psychopsis- odlare du är, grattis!! Såå himla vacker: de är verkligen speciella! älskar

7 dec

Tack Hanna!
Det är min bästa planta och jag älskar också Psychopsis

Ge din åsikt
Efter fem månader, så syns nytt blad. Syns att den nu får mera ljus än tidigare, ty äldre bladen är i gult. Från GöranÅ.
Paphiopedilum rungsuriyanum, 6cm bred. Från GöranÅ.
Efter fem år med bladspann på 6,5cm. och de är mkt. vackra marmorerade blad. Från GöranÅ.

Detta är den minsta av mina Paphisar, sett till bladspannet. Fick tre stycken ynkliga små plantor, som nyligen var uttagna från flaska. De såg inte mkt. ut för världen, 2cm. bladspann och inga rötter. Försäljaren gav inte mkt. hopp, å sade "de är nog döda innan du kommer hem". Detta triggade igång ett jävla enamma, jag ska visa att de går. De placerades i en transparent gammal kakburk, tillsammans med andra småttingar. Mediet är GreenMix som alltid är fuktig, så därför trivs mossan på ytan. Inget byte av medie har gjorts på många år, utan plantor pillas ner å tas upp försiktigt, när de så e tid. Nu efter fem år så blommar den första. Den har växt sig större men är inte stor med sitt bladspann på 6,5cm. Jag var inte beredd på att den skulle blomma så liten, så därför står den kvar i kakburken. Jag har haft tur, för den är mkt. fin i färg (mörk) å petalerna är nästan självlysande. Blomknoppen tog nästan sex veckor att slå ut, till en stor blomma på 6cm. Ja, stor i förhållande till plantan alltså. Denna paph växer vilt i norra Laos som en litofyt. Jag odlar den i GreenMix i växthus med 18 grader natt å >22 grader dagstemp. och rel. fukt >70%.

Nyckelord: Paphiopedilum rungsuriyanum

3 dec

Vacker form och färg på blomman

3 dec

Vilken jävlainama och tålamod och utdelning blev magnifik

3 dec

Underbar

4 dec

Grattis! Ja underbar och ja det är ju en av de senast beskrivna papharna, från Burma vill jag minnas.
Mvh
Mikael

4 dec

Ja det är en mycket vacker liten Paph. Det skulle vara intressant om du skulle hålla ett föredrag om Paphiopedilum på något SYS möte. Så får jag hoppas att jag kan vara på plats och få ta del av allt ditt kunnande.

4 dec

Mikael Gustafsson jag har försökt få fram lite info om denna arten på nätet. I princip de ända jag funnit, är att den kommer från norra delen av Laos och att den där varit odlad med annat namn innan den namngavs vetenskapligt. Har inte hittat ngt. om växtförhållanden, så jag behandlar den lite som jag tycker skulle passa . Har du hört/läst ngt. om att den skulle komma fr. Burma och har du möjligen då oxå ngt. mer om den? Vilken källa kan du ref. till i.s.f., för hade varit intressant med mer info.

4 dec

Wow, mycket fin:-)

5 dec

Hej GöranÅ,
jag kan minnas fel och har inga böcker här (jag är på resa).
Fann en länk till facebook som hävdar att det är en insitubild och det ser ut som om den växer i en spricka i vittrad kalksten, vilket inte är ovanligt för vissa paphar.
https://www.facebook.com/SlipperOrchidsA...
Mvh
Mikael

5 dec

En mkt. intressant bild Mikael Gustafsson , tagen in situ som visar att de är en litofyt. Men jag inbillade mig att den växte i mer mossa lite halvskuggigt. Här växer den med väldigt lite runt rötterna och det verkar vara i ett mer utsatt läge med kanske då direkt sol?! Mina växer väldigt fuktigt i GreenMix och under en LED-lampa. Jag har bara sett uppgifter om att den kommer från norra Laos och den har t.o.m. fått en egen sek. Laosianum. De som fångade min uppmärksamhet första gången, var de fluorescerande petalerna. Den hamnade då på önskelistan .

6 dec

Jättefin liten paph, med väldigt fin färg.

6 dec

Göran Å man vet ju inte om solen kommer åt men man kan tänka sig att den gillar en del ljus. Vittrad kalksten nära en bäck torde vara mättad med vatten, faktiskt ganska likt greenmix!
Mvh
Mikael

6 dec

Hahaha tack Mikael Gustafsson , jag uppfattade inte att de var en bäck strax under där de växte. Nu när du säger de, så ser jag vattnet. Då förstår jag bättre att de kan växa där. Tack Mikael!

Ge din åsikt
SC. Beaufort x Sophronites brevipedunculata, 6 cm. Från GöranÅ.
SLC. Senne Sand x SL. Pole Star, 5cm. Från GöranÅ.
C. Angle Voice 'Happy Field', 5cm. Från GöranÅ.
Phrag. fischeri, 4,5 cm. (kolla den håriga skon). Från GöranÅ.

Tre stycken små cattleya-korsningar och en av de mindre phraggarna. SC. Beaufort x Sophronites brevipedunculata har verkligen kommit igång att börja blomma. De kommer nya knoppar på löpande band. Det är första blomman på C. Angle Voice 'Happy Field', den blev fantastiskt fin. Tyvärr så fick SLC. Senne Sand x SL. Pole Star en vattning av de näringsboostade vattnet som användes tidigare av misstag. Därför ser blommorna ut som de gör, men man anar hur fina de kunde varit. Jag gillar den lilla Phragmipedium fischeri som är en liten nätt planta, med en vacker å hårig blomma. Dessutom flera blommor efter varandra på blomstängeln.

Nyckelord: SC. Beaufort x Sophr. brevipedunculata, Phrag. fischeri, C. Angle Voice 'Happy Field', SLC. Senne Sand x SL. Pole Star

1 dec

Fina. Den verkar åtminstone överleva

1 dec

Härlig kavalkad

1 dec

Läckerbitar det där!

1 dec

Håller helt och fullt med Dick och övriga. Kanon.

2 dec

Så underbara allihopa

3 dec

Jättefina

3 dec

Ja oled , de e bara blommorna som blir helt kass, än så länge vill säga. Den lilla plantan SLC. Senne Sand x SL. Pole Star verkar okej t.o.m. den. Har ju spolat igenom mediet i krukan flera ggr. med regnvatten. Orkidéer är tåligare än vad man kan tro . Tack för fina kommentarer!

4 dec

Ja härliga! Hoppas att du får någon nytta av näringen senare.
Mvh
Mikael

4 dec

Ja de ska bli intressant, om de blir en ökad tillväxt/större/kraftigare eller de bara går åt helsike . Tiden får utvisa, å de e just den där reaktionen som tar sådan tid hos orkidéerna.

Ge din åsikt

28 nov

+ 1 dec

28/11: Adventsblomning

Idag slog andra stängeln också ut på (Hanne Popow är fel) Phragmipedium Mem Dick Clements (sargentianum x besseae).

Den är inne på sitt andra år nu. I år ville den komma med 2 skott som ville blomma samtidigt. Brukar blomma vid denna tidpunkten. Kraftigt rödfärgad. Ser ut att kunna leverera hela vägen fram till jul. Jag odlar den på fönsterbrädan intermediärt i ytterkruka med oasis i botten så väljer den själv hur mycket den vill dricka. Svag gödning som jag drar ner på ytterligare vintertid.

Nyckelord: Pragmipedium Mem Dick Clements, Phragmipedium besseae, Phragmipedium sargentianum

28 nov

Stilig!!

28 nov

Å så vacker!

28 nov

Snyggt!

28 nov

Härlig färgklick så här framåt jul.

28 nov

+ 29 nov

Satte fel namn först, blev rättad av sakkunnig.
Den kommer från Vacherot via Marita Åkesson.

29 nov

Stjälklängden påverkas starkt av ljusmängden. Svårt att ge lagom med ljus under vintern. Mina masdevallior får nästan meterlånga på coccineor och veitchianor även Prag besseae får för långa stjälkar.

30 nov

Wops, min kommentar försvann när jag skulle rätta en felskrivning . Vad har du i krukan som håller fukten? En snygg hybrid å dessutom blomvillig, bra jobbat .

30 nov

Från oled.

Gillar verkligen. När jag köpte min var den en liten en men växte så det knakade. Försökte dela den men det gick inte så bra

30 nov

Dom kan verkligen växa till sig om de trivs....... fin planta oled . Vad gick snett vid delningen? Bara nyfiken så man inte gör lika dant .

30 nov

Göran Å Jag ställer innerkrukan på ett oasisblock i ytterkrukan och ser till att det alltid finns vatten på botten. Svag gödning varannan vattning.

1 dec

Den odlades i GreenMix och med tiden i en stor kruka. Rotsystemet fyllde krukan så mycket att det inte var plats till kompost och därmed inget som kunde suga upp vatten runt rötterna, bladen så ?torra ut? och den angrepps av oidentifierad ohyra som jag inte fick bukt med. Då den bara blommar en gång på en bladrosett blir det i ett blomperspektiv mycket onyttigt grönt och liten möjlighet att få nya rosetter så jag bestämde mig för att sätta kniven i den. För att få med rötter måsta man ta tuvor på omkring 5 rosetter men min var så skadad att jag var tvungen försöka ta 1-2 men då fick jag inte med tillräckligt med rötter
Svaret på din fråga är alltså att dela i tuvor inte mindre än omkring 5 rosetter

1 dec

Uttryckte mej nog lite luddigt stulun . Menade vad du har för odlingsmedium i innerkrukan. Förstod av din text att den stod på oasis med vatten i botten, men då intressant vilket mtrl. som tål den fukten å kan sprida den i krukan.
Ja oled de ger mkt. rötter, som gör att de behöver större å större krukor. Därför är de mindre phraggarna mer hanterliga, gillar t.ex. fischeri. Tråkigt med din jättefina som gick hädan .

4 dec

Fin planta och blomma, hoppas den står sig över jul!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt
Från Xara.
Från Xara.
Från Xara.

Det blommar på här hemma (även utan bildbevis ) , kul! Nämner gärna att vackra Paphen (Svarta Madonnan med sin ANDRA blomma denna höst!!) och RLC Chom Tong Fancy båda blommar i ett norrfönster utan tilläggsbelysning, medan en av mina fantastiska vackra Cattleyor (placerad i ett söderfönster) typ bara torkade in och dog (Cattleychea Siam Jade).

30 nov

Tråkigt när en orkide' bara lägger av så där . Men du får glädjas åt en vacker svart madonna i stället. Svart å svart, men den är mörk iaf. jmf. med min Black Jack som närmast är vinröd. Min madonna har trilskats i flera år nu, trots att en del påstår att hybrider e så lätta jmf. med arter. Men nu e där en knopp på G efter att jag hotat den till livet med alla möjliga trix . Hoppas min blir lika fin som din Xara . Mycket vacker .

30 nov

Slog ut på Black Friday?
Snygg

30 nov

oled: Nja, typ!
GöranÅ: Hoppas detsamma med din!! Jag är verkligen överraskad över denna Madonnas blomvillighet: andra blomman I ÅR, efter många års uppskattning av vackert bladverk men inget mer än så... och jag har inte ändrat något odlingsförhållande såvitt jag kan begripa, men vad vet jag. Ingenting. Om någonting. Bara att acceptera !

Ge din åsikt
Coelogyne Orchideengarten Sabine. Från Annika Schröder. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Blommar för första gången hos mig. Köpt av Peter för ett par år sedan och kommer från Marei Karge. Ytterligare en stängel kommer med blomknopp.

Nyckelord: Coelogyne Orchideengarten Sabine, Coelogyne

28 nov

Ståtlig coelogyne hybrid.

28 nov

Fin Coelogyne

30 nov

Handsome

Ge din åsikt

Idag slog den fjärde blomman ut.
Denna är ny för året men jag skaffar den regelbundet för jag gillar den stora blålila tonade blomman. Hoppas bara jag kan lära mig hur jag egentligen ska sköta den, mer än ljust, intermediärt och snabb upptorkning Tips?
Den kommer från Marita Åkesson.

Nyckelord: Vanda Pat Arcari, Neofinetia falcata, Rhynchostylis coelestis

30 nov

Snygg

Ge din åsikt
Phrag. Sunset Glow - eller vad de nu är. Resultatet efter odlarmödan. Inte mkt. till en glödande solnedgång, hahahaha! Komposten nästa!!. Från GöranÅ.
Phrag. Sunset Glow, en av bilderna fr. försäljaren (ursäkta för dålig bildkvalite', ty fotad från skärmen). Från GöranÅ.

Att köpa orkidéer på internet är alltid en chansning, tycker jag. Dock finns de några företag som är mkt. seriösa som jag har förtroende för. Men att handla på Ebay är rena lotteriet. Jag har chansat några ggr. och spec. en var mkt. lyckad med en jättebra försäljare. Men den senaste var direkt katastrof. Det visades en bild som def. inte stämde med de jag fick. Plantan var liten å dåligt med rötter. Nåja, den planterades i GreenMix å den började växa till sig och även skjuta sidoskott. Nu har blomman slagit ut - de blev en jättebesvikelse de oxå!! Klagade hos säljaren, men fick ingen som helst förståelse. Det är en säljare som har goda omdömen på Ebay, men vad hjälper de. Jättetråkigt att bli lurad på detta viset!!

Nyckelord: Phragmipedium xxx.

21 nov

Jag har också fått nitlott på Ebay. Köpte en Cattleya Rex men när den äntligen blommande var det något hel annat. Jag har efter det köpt en ny Cattleya Rex på Ebay och hoppas nu att det ska vara rätt;-)

21 nov

Ebay är en chansning ibland får man vad man beställer ibland inte har klagat några gånger men aldrig fått gehör. Mitt bästa köp var en S pygmaea växte och blommade men dog knall och fall

21 nov

Jag har alltid varit skeptisk till Ebay men en del plantor finns kanske endast från säljare utanför EU och det blir för dyrt och framför allt krångligt med direktimport, så vad göra? Visst det det kan gå snett då också. När man kan besöka odlaren ifråga så ser man plantans kondition, däremot vet man inte med säkerhet o, det som står på etiketten är riktigt förrän den blommar. Med tiden lär man sig vilka man inte ska handla av.

21 nov

Lycka till nu Majkull med de nya försöket.
oled de e ju en fruktansvärt dålig stil, om de inte ens kan ge ett svar. De va ju tråkigt att inte pygmaea:n ville fortsätta glädja dej......märkligt ibland, att de ibland bara ger upp så där abrupt.
Ja du bolebo , håller med dig till fullo. Jag är oxå mkt. skeptisk, å tvekade länge att handla på Ebay. Kollar säljaren så mkt. de e möjligt, men vad hjälper de när säljaren trots många pos. omdömen luras och inte tar ngt. ansvar för sin vara. Säljare som är oärliga å bara vill tjäna pengar är tyvärr mkt. vanligt, å blir bara värre tycker jag. Att göra besök hos säljaren är ju bäst, men de är bara Hans Ch. som är rimligt nåbar. För min del är de för långt nu för tiden, att köra ned till tyskarna, tyvärr . Får se framgent om man testar Ebay ngn. mer gång.

21 nov

Jo pygmén var en jobbig upplevelse men den värsta var min ögonsten som jag köpte av bolebo, blev riktigt ledsen när den på några dagar tvärdog

21 nov

Ole: ja Odm crispumen du köpte var sällsynt fin så även jag sörjde den.
Göran Å: Tyvärr är tiden och hälsan emot oss nu för tiden. Även jag får nog sluta med mina utflykter till Tyskland och andra, med bil, nåbara platser. Suck.

Ge din åsikt
Paphiopedilum St. Swithin x armeniacum, Blomman 11cm. bred. Från GöranÅ.

Blommar troget två ggr. om året, med två till fyra blommor på stängeln. Det är en Paphiopedilum St. Swithin x armeniacum med blommor som är 11cm breda å 19cm höga. St Swithin är en primär mellan rotschildianum å philippinense, därav storleken på blomman. Den växer i GreenMix med temp. >18 grader i ett växthus.

Nyckelord: Paphiopedilum St. Swithin x armeniacum

18 nov

Väldigt bra egenskap att blomma så ofta och villigt. Knappast något man förknippar med iaf två av föräldrarna. Men ärligt så tycker jag inte det är någon lyckad korsning, inga av föräldrarnas fina kvaliteer syns. Paph Dollgoldi (armeniacum x roth) är ju en jättehäftig hybrid med sina maffiga blommor och gula färg. Här har phillippinense tagit bort maffigheten, utan att dess långa petaler bidragit med något direkt positivt. Även ?skon? verkar ha blivit mindre. Resultatet blir en något urvattnad kompromiss, med liten blomstorlek. Men blomvilligheten är ju ett stort plus, härligt med en multifloral som blommar så ofta. Och det är också trevligt med upp till fyra blommor

18 nov

Ja härlig!
Mvh
Mikael

18 nov

Fick en delning (end. ett bryt) för flera år sedan, å hade inte sett plantan i blom. Tyckte de kunde vara intressant med de föräldrarna, men som du säger Merwic , de e ingen höjdare/ganska ful. De lustiga är att den fått silver i Tyskland .

19 nov

Grattis till lyckat odlingsresultat och en tjusig blomma

19 nov

Ja, en fantastik egenskap att blomma ofta med så många blommor. Bra jobbat.

19 nov

Ja dick , du skriver "tjusig blomma". Kan säga, att när jag fick den lilla plantan med de namnet......då hade jag en helt annan vision om hur den skulle se ut. Fortfarande så pendlar de, vad jag tycker om den. Man får kanske bortse vad som ingår, å bara betrakta den som en mkt. blomvillig paph . Har varit nära att sälja den på ett möte tidigare, å tanken finns där nu till mötet i morgon. Förra blomningen gav 4st. och nu denna 2 blommor.

19 nov

Swithin är Peter Bryders favorit kanske han är intresserad av hybriden? Vet inte om han kommer imorgon

19 nov

Oavsett genpoolen så är blomman vacker, men det ligger som vanligt i betraktarens öga Arv och miljö ska stötas och blötas även i framtiden men mycket som odlas fram är nog bortkastad tid och man undrar hur många försök innan de får fram en hit själv är jag nöjd om de blommar och ser välvuxna ut, samt håller sig vid liv.

Ge din åsikt