Alla dagboksinlägg

Aerangis luteoalba var. rhodosticta. Från GöranÅ.
Aerangis luteoalba var. rhodosticta (2 treefern-plattor). Från GöranÅ.

Köpte en liten ynklig planta för 8 år sedan vid namn Aerangis luteoalba var. rhodosticta. Planterade den i kruka med GreenMix, å den växte på bra. Men den ville inte blomma, det blev bara fler å fler bryt. För nu nästan tre år sedan, så monterade jag på plattor av treefern (trädormbunke), bara för att spara plats på de överfulla borden. Duktiga odlare sade att den skulle bli tillräckligt gammal för att blomma, så de var bara till att ha tålamod. Nu äntligen så har det kommit några blommor, på två av plantorna. Inte så många denna första blomningen, men hoppas på bättre nästa gång.

Nyckelord: Aerangis luteoalba var. rhodosticta

17 nov

Grattis till en vacker blomning Det behövs tålamod ibland, som med min Brassavola nodosa. Har haft plantan flera år och ett tag sen blommade den för första gången och har nu flera stänglar Doftar blommorna på denna Aerangis?

17 nov

Verkligen bra jobbat, denna var jättesöt, har själv haft den men det var många år sedan, men jag hade aldrig den o blomma. Inte hundra på om den ska dofta, för mig att jag dessutom läst någonstans att den inte har doft, men det kan ju vara fel.

Grattis till ytterligare en mkt fin blomning Göran

18 nov

Ja, Göran har verkligen formidabel framgång med sitt odlande. Jag har en sådan här och för några år sedan hade jag en praktfull blomning på den. Tyvärr så har plantan blivit mindre efterhand och blomningen uteblivit, Den är monterad på korkbark, tror jag går ner till växthuset och planterar om den på treefern och ser om den tar fart och växer till sig.

18 nov

Söt liten ting ? Beundrar din tålamod... Grattis

21 nov

Underbar. Jag tycker denna är den finaste i aerangis-släktet. Denna var ganska vanlig i handeln för 12-15 år sedan. Idag går den knappt att få tag på. Ecuagenera säljer ibland, men plantorna tar snabbt slut.

28 nov

Jättefin bra jobbat.
Mvh
Mikael

30 nov

MSB Orchideen har den i sin lista just nu.

Ge din åsikt
Från miia.

Primärhybrid med C. loddigesii x L. alaorii håller på att öppnar sig första knoppen.

21 nov

Den tycks bli något extra i söt blomfärg. Ser med förväntan fram fram emot när blomman är helt utslagen.

23 nov

Från miia.

Nu är blomman helt öppen. Kraftiga sepaler och petaler och guldskimrande läpp

23 nov

Spännande med primärhybrider. Jag är mycket nyfiken på hybrider där bergslaelior ingår. Har denna hybrid fått egenskaper på ett påtagligt sätt från båda föräldrarna? Tyvärr har du fotat i ett annat ljus än i den första bilden. Iättekul.

23 nov

Från miia.

Hela plantan är ju väldigt Liten, så det måste komma från Laelia alaorii. Bladen är även smalare än på det flesta Cattleyor. Formen på blomman påminner också L. alaorii. Den har börjat dofta lite som varm choklad. Plantan har bra 3 bulber en så länge. Här är ett lite bättre bild

23 nov

Den är verkligt läcker. Något att hålla utkik efter om det någonsin blir så normaliserat att jag och mina kompisar kan åka öderut. Det är onekligen som GöranÅ skriver ovan. Habegäret drabbar en när jag ser något som din planta.

28 nov

Ja härlig färg.
Mvh
Mikael

Ge din åsikt
Vanda Blue Magic 4n x V. Exotic Purple 4n. Från GöranÅ.

Här på OP så får man se många fina orkideer, som ger ett ha-begär. Ibland så försöker man intala sig att det är fullt på fönsterbänkar och i växthus, men vad hjälper de när den där bilden inte vill försvinna från hjärnan. Så skedde de för några år sedan när jag såg att Dorra hade så fina Vandor. Hade bara haft en tidigare för typ 25-30 år sedan, å den blev inte skött som sig bör, så den dog . Jag köpte en planta från tyskland med namnet Vanda Blue Magic 4n x Exotic Purple 4n, som såg kraftigt blå ut på fotot. Har letat efter namnen för att se vad som ingår, men finner inget, å blomman är inte alls så blå som fotot från säljaren visade .
Den hänger högst upp i taket i växthuset och blir vattnad med slangen 2-3 ggr. i veckan. Den verkar trivas med detta, för den blommar 2-3 ggr. om året. Denna gången med 10st. jättestora blommor.
Svårt att fotografera den där uppe i taket, så lade ned den på Cattleyorna, så inte världens bästa foto. Solen råkade skina i alla fall så de blev ett hyfsat ljus .

Nyckelord: Vanda Blue Magic 4n x V. Exotic Purple 4n

23 nov

Så snygg

23 nov

Jättefin

24 nov

Konstigt, jag tror att Vandorna mobbar mig. Trots att mina 2 också hänger hänger högst upp i växthuset, direkt under lysrören och doppvattnas ett antal timmar varje dag så blir det inga blommor.
Den ena har blommat en gång men då var nog knoppen redan initierad. Dina och andras här på OP blommar hur glatt och fint som helst. Hur som helst så är det bra jobbat.

27 nov

Älskar Vsndor. Din är jätte vacker!

28 nov

Underbar Grattis.
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

Nu blommar min Oncidium Tiny Twinkle. Doftar så gott Köpte i förgår en Odontoglossum. Det står inget hybridnamn på den

Nyckelord: Odontoglossum, Oncidium Tiny Twinkle

19 nov

Du har en stadig framgång med dina orkidéer. Bravo.

21 nov

Oncidium Twinkle är en trevlig, lättskött på fönsterbänk och blomvillig planta. Har själv den i flera olika färger och den doftar ju så gott oxå. Fin planta anitta !

21 nov

Har också en liten Tiny Twinkle (alba) sedan två år tillbaka och på väg att blomma för tredje gången. Visst är de <3<3

21 nov

Grattis!!

Ge din åsikt
Paphiopedilum hirsutissimum var. chiwuanum. Från GöranÅ.
Paphiopedilum lowii 'Dark'. Från GöranÅ.
Paphiopedilum charlesworthii 'Dark'. Från GöranÅ.
Paphiopedilum thaianum, en småväxt art. Från GöranÅ.

Nu är de många paphar som blommar efter en fin tillväxt tidigare i år. Samtliga odlas i GreenMix.

5 nov

Finingar har alltid haft en sk "hatkärlek" till Paphar. Tycker de är en aning svåra o ha o göra med, lr så är det bara jag som inte ska ha någon
För många år sedan hade jag en P. conco-bellatulum, ska heta P. wenshanense nuförtiden. Men den blommade o växte jättebra för mig. Så en sån skulle jag vilja ha tag i

Grattis till dina fina Paphar Göran

5 nov

Oj så härliga Paphar

5 nov

Grandios paphsamling'

6 nov

Önskar också att Paphar trivdes hos mig. Så otroligt vackra! Bra jobbat!

13 nov

Fantastiska! Särskilt lowii dark tycker jag är otroligt härlig med sin lite hängande avslappnade stil!

14 nov

Underbara paphar, starkt jobbat!
Mvh
Mikael

14 nov

Snygga paphar! Och kul att du lyckas så bra med greenmix. Några orkidéer som inte funkar i materialet? Jag testade det "för hundra år sen" men fastnade inte alls.

17 nov

Min första orkide köpte jag för 44 år sedan, å de var en Phalaenopsis-hybrid. När den verkade trivas, så återvände jag till blomsterbutiken för att kolla om de hade ngt. mer. Där stod en Paphiopedilum Leeanum som jag föll för direkt, å den har jag ff kvar . Sedan dess har papharna dominerat hos mig, men det har tillkommit en del phraggar oxå. Dessa två släkten trivs fantastiskt bra i GreenMix. Har testat att odla många andra i mtrl. å de har fungerat bra, även högepifyter som Rhyncostylis, Vanda, Cattleya, m.fl. Så Lassse , för mig fungerar de med GreenMix till alla mina orkidéer.

18 nov

Göran, fint när man hittar rätt med materialet. Jag har ju alltid odlat i sphagnum och har nästan hållit på lika länge som du. Men experimentlustan försvinner aldrig helt så jag kanske gör något test med greenmix igen.

21 nov

Finfin samling! Förutom lowii så är thaianum en läckerbit.

Ge din åsikt
SC. Crystelle Smith. Från GöranÅ.
Cattleya Chian-Tzy Goldenorange 'Golden Boy'. Från GöranÅ.
SLC. Minipet. Från GöranÅ.
SC. Beaufort 4n x Sophronites brevipedunculata 4n. Från GöranÅ.
Cattlianthe Faikon Ball (tyvärr så har en snigel oxå gillat den). Från GöranÅ.

Passade på att fotografera några av mina små Cattleyor igår, när de blev lite solsken här. De är alla lättodlade hybrider som blommar flera ggr. om året och är mindre än 20 cm höga. Samtliga är planterade i GreenMix och trivs i temp. 17 till 25 grader.

21 nov

Otroligt vackert. Är SC Beaufort 4n x Soph. brevipendunculata 4n en ensam planta? Hur gammal är den?

21 nov

Verkligen vackra Jag har också en Sc Crystelle Smith men den vill inte blomma

21 nov

+ 22 nov

Ja bolebo det är en planta som har en otrolig växtkraft, med bara i år 13 bulber tills nu. Den vilar inte utan det är tillväxt, med därpå omedelbar blomning. Så den blommar minst 3ggr. om året. Hade varit häftigt om alla blommorna varit utslagna samtidigt, men de slår ut lite efterhand. Här har fyra blommor vissnat helt, några börjar vissna, några är nyligen utslagna och där är en knopp. Så just denna blomningen var de sex nya bryt som blommade med 12 blommor (vanligast med 2 bl./bulb).

Denna SC. Crystelle Smith köpte jag från Holland anitta . I våras var de två knoppar på den som blev bruna vattniga å bara vissnade bort. Sedan har jag en till som är köpt fr. Frankrike och den är de två knoppar på nu. Så inte mkt. erfarenhet av den än så länge, men har en känsla av att den vill ha de nätt å jämt lite fuktigt för att den ska blomma hos mig i GreenMixen.

Ge din åsikt
Från Dorra.

Första blomning hos mig... namnet är ej registrerad... denna är hybrid mellan Vanda Robert's Delight och V. Mimi Palmer

Nyckelord: Vanda hybrid

1 nov

+ 2 nov

Fick nyss veta att denna hybrid heter Papilionanda Omar Padron.

1 nov

WOW!! vilken läcker Antar att den doftar med Grattis till den

1 nov

Än så länge känner jag ingen doft... det den första blomma som öppnat sig... blir spännande att se...

1 nov

Härlig Grattis!
Mvh
Mikael

1 nov

Fantastiskt fin blomma med jämn prickning

5 nov

Prickigt var de

6 nov

Ser ut som en riktigt söt liten prinsessa!

9 nov

Från Dorra.
Från Dorra.
Från Dorra.

Alla 5 blommor utslagna nu... och doften något mellan jasmin och liljekonvalj...

9 nov

Helt underbar med en underbar doft med grattis o bra odlat

9 nov

En härlig blomning, vackert blåprickig och doften låter underbar

9 nov

Synd att jag har så begränsad framgång med Vanda. Den här skulle jag trots det köpa direkt om jag fick se en till salu. Dundersnygg och fenomenalt odlad.

10 nov

Bolebo... denna Vanda säljs ofta som Vanda Robert's Delight x Mimi Palmer. Registrerad hybridnamn Paplionanda Omar Padron verkar mindre känd... har fortfarande inte hittat denna i Bluenanta...

11 nov

Fantastiskt vacker . Vart har du köpt denna plantan?
Om du inte har hittat den på Orchid Roots, så är här kanske de du sökte efter - https://bluenanta.com/detail/information...

11 nov

Tack Göran... det är precis den planta. Konstigt att jag inte kunde hitta den där. Jag köpte den på Orchids & more.

Ge din åsikt
Bc Binosa Wabush Valley. Från anitta. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Nu blommar min Bc Binosa Wabush Valley Två blommor utslagna och en knopp till finns. Bc Binosa Wabush Valley är en korsning mellan Brassavola nodosa och Cattleya bicolor. Min planta är en flitig blommare, blommar flera ggr om året

Nyckelord: Bc Binosa Wasush Valley

9 nov

Härligt anitta med plantor som är så flitiga blommare , å de tyder på att du är en duktig odlare som sköter om dem så väl.

10 nov

Ja, o jag blir både väldigt imponerad o avundsjuk på er som lyckas med cattor grattis ! !

Ge din åsikt

Från Thailand där den växer nära havsnivån i sprickor i kalkberggrunden. Odlar den varmt och ljust i greenmix.
Mvh
Mikael

2 nov

Den var mkt fin

5 nov

Fin

6 nov

Love it! Blommorna får mig att tänka på vit choklad med chokladkross

7 nov

Javisst är den härlig!
Mvh
Mikael

8 nov

Paphar är mycket speciella och charmiga, speciellt när de är så välordnade som dina. Bravo.

Ge din åsikt

Kommer från NV Thailand och jag odlar den i österfönster året om. Blommar en gång om året.
Mvh
Mikael

1 nov

Klassisk skönhet.

5 nov

En gammal fin art

6 nov

Underbar!

Ge din åsikt
Cattleya bowringiana 'Dark', 7cm. Från GöranÅ.
Cattleya dormaniana, 9cm. Från GöranÅ.
Masdevallia Teipals Milky Way. Från GöranÅ.
Cattleya bowringiana var. coerulea, 7cm. 15st. på en stjälk. Från GöranÅ.

Tråkigt med vad denna pandemi ställer till de. Alla möten som blir inställda, å man ska inte träffa vänner å bekanta mer än på distans. Vi skulle haft möte idag, så visar här några orkidéer som skulle tagits med till mötet. Samtliga odlas i GreenMix i en temp. på 17-22 grader (< 37 grader på sommaren).

Nyckelord: Cattleya bowringiana 'Dark', Cattleya dormaniana, Cattleya bowringiana var. coerulea, Masdevallia Teipels Milky Way

5 nov

Jättefina Cattleyor Samma "hatkärlek" även till dessa, vill ha dem, kan inte få dem o blomma Inte riktigt förstått hur de fungerar, vilka betingelser de vill ha?
Men skam den som ger sig

5 nov

Så fina allihopa Det är tråkigt som det är nu runtom i hela världen Du hade haft flera fina blomningar att visa på mötet

5 nov

Fantastisk bredd på din samling. Bravo.

6 nov

Så fina! Synd att du inte fick visa upp dem irl

Ge din åsikt

Från Centralamerika. Odlas på fönsterbänken och får en del extraljus på vintern.
Mvh
Mikael

22 okt

Praktfull.

22 okt

Vacker

31 okt

Tack!
Mvh
Mikael

1 nov

Du är fenomenal på att odla cattleyor inomhus. Denna är inget undantag. Otroligt bra jobbat.

5 nov

En säker blommare i slutet på oktober , snyggt jobbat.

Ge din åsikt
Paphiopedilum henryanum, blommor 7cm. Från GöranÅ.
Paphiopedilum charlesworthii 'Select', blommor 8cm. Från GöranÅ.
Paphiopedilum charlesworthii, 1 blomma + 2 knoppar (delning nr:3). Från GöranÅ.

Efter sommarens tillväxt så börjar de knoppas och blomma nu bland papharna. Två arter som jag delade i februari har nu kommit med var sin blomma. Paphiopedilum charlesworthii delades på tre krukor och den fotograferade plantan har två knoppar till på gång. Det är två arter som är lite mindre i plantan, men ändå ganska stora blommor. Paphiopedilum henryanum som jag haft i många år, å Paphiopedilum charlesworthii som köptes för fjorton år sedan. De är planterade i GreenMix, hålles alltid fuktiga och i temp. 17 till 25 grader (ibland så högt som 35).

Nyckelord: Paphiopedilum henryanum, Paphiopedilum charlesworthii

7 okt

Väldigt fina båda två

7 okt

Mycket vackra o ståtliga

7 okt

Härlig blomning!
Mvh
Mikael

9 okt

Jätte fina!

9 okt

Jättefina, speciellt charlesworthii.

10 okt

Väldigt fina

15 okt

Tackar för kommentarerna . Ja denna Paph. charlesworthii, tillhör den klon som är kraftigast färgad, av de olika kloner jag har.

17 okt

Fina blomningar! P charlesworthii var supersnygg. Jag köpte en planta charlseworthii en gång som visade sig vara P Dolls Kobold. Någon gång ska jag göra ett nytt försök att köpa arten igen.

Ge din åsikt

14/4 -12

+ 18 okt

14/4: Frösådd

Cattleya jenmanii, första blomning. Från Eric.
Tvättning av fröer. Från Eric.
Burkarna klara - bara att vänta. Från Eric.
8 år senare kom det i alla fall skidor på de nya bulberna. Blir det även knoppar?. Från Eric.

Tänkte fröså några tropiska orkideer någon gång i maj. Det var två år sedan sist, så det borde vara dags nu igen.
Då jag ändå är i gång med kemikalier, tryckkokare och annat, är det ett mindre jobb att så lite fler sorter.
Så är det någon av er som har frön liggande eller på gång, och ni själva inte har möjlighet eller lust att prova denna spännande del av orkidéhobbyn, hör gärna av er här. Går allt bra, skickar jag en eller två mindre flaskor(burkar) efter första omplanteringen.
Använder generellt substrat som passar många tropiska orkidéer, dock ej Paf. och Prag.

Självklart kan jag inte ge några garantier för resultatet, och jag är bara en glad amatör.
Förbehåller mig rätten att behålla "överblivna" fröer själv av sorter som känns spännande.
------------------------------------------------------------------

2012-05-12: Då var vårens orkidésådd avklarad. Ett antal av fröerna har kommit från OP-medlemmar, och min tanke är att försöka hålla er informerade om framgångar (och motgångar) på detta sätt.
Använde medium från Western Orchids W2.5, med inblandning av kokosmjölk, banan och ananas - PH-justerat till PH 5.8. Totalt blev det 13 sorter och 36 burkar, dvs minst 2 moderflaskor per typ.

Följande frön såddes 12/5:

Bulbophyllum annandalei
Cattleya jenmanii
Chysis bractescens
Chysis laevis
Coelogyne flaccida
Coelogyne confusa
Cymbidium finlaysonii
Dactylorhiza incarnata (Ängsnycklar)
Dendrobium polysera
Dendrobium rhodostictum
Epigeneium nakaharae
Gongora scaphephorus
Vanda tricolor
-----------------------------------------------------------------------
2020-07-17: En uppdatering så här 8 år senare:
* Tyvärr var det inte så mycket som grodde. Kan berott på dåliga/gamla frön, men kan naturligtvis även berott på dålig teknik. Dock var det inte många flaskor som blev kontaminerade.
* För några sorter blev det bara enstaka protokorn/plantor, där inget överlevde "utflaskning". Det sistnämnda berodde med all sannolikhet på dålig teknik.
*Undantaget var frön jag fick av Merwic: Cattleya jenmanii. Två plantor finns kvar hos mig, vara den största nu blivit så stor att de nya bulberna fått skidor, se 3:e bilden. Kanske kanske blir det knoppar senare i år? Merwic, finns någon av småplantorna du fick tillbaka i burken kvar?
----------------------------------------------------------------------
2020-10-16:Uppdatering:
Då har alla 4 knopparna slagit ut på Cattleya Jenmanii, se bild. Ingen dålig start för denna lilla skönhet med stora blommor! Kanske kommer den andra plantan jag har kvar med blommor nästa höst?

Nyckelord: Cattleya jenmanii, fröförökning frösådd orkidéfrö

14/4 -12

Ja vad bra, jag har en kapsel det är Doritaenopsis purple martin X Phal bellina coerulea, den har spruckit bara för någon dag sedan. Vill du ha den??

15/4 -12

Visst, tar gärna hand om din kapsel, se privat medelande. Speciellt trevligt med en namnad Phal-hybrid.

15/4 -12

Jag har frön från Cattleya jenmanii liggande om du vill ha. Cirka 7 mån gamla men har förvarats torrt.

15/4 -12

Toppen Merwic, 7 månader är ingen ålder för Cattleyafrön. Enligt Aaron Hicks (har bl a skrivit några böcker om just fröförökning av orkidéer) klarar sig de många arter uppåt 10 år(!), men detta är jag i och för sig tveksam till. Skickar privat svar.

13/5 -12

Nu var frösådden avklarad. Lite mer info i ursprungsmeddelendet.

13/5 -12

Spännande!

11 okt

Cattleya jenmanii, första blomning. Från Eric.

Nu, drygt 8 år senare, blommar Cattleya jenmanii för första gången!
Två bulber satte skidor, och det blev två knoppar per skida vara de första två nu slagit ut.

Stort tack till Merwic som bistod med fröerna! Hoppas dina plantor också blommar snart.

Gjorde ganska många flaskor av denna (antal protokorn var i princip obegränsat), då jag tyckte arten såg läcker ut på bild. Planterade ut innehållet i flaskorna till krukor vid olika tillfällen, men ingen överlevde någon längre tid. Som ett sista försök monterade jag plantorna från den sista flaskan, och då gick det som synes bättre! Ända förklaringen jag själv kommit på är att krukorna hamnade för långt ner i skåpet så det blev för mörkt.

Svårt att låta bli att känna sig lite extra stolt när envisheten belönas. Filmade förloppet, se gärna https://youtu.be/u1rFJlqs2PU
Kvalitén blev kanske inte perfekt, men detta är mitt första försök med denna teknik. Lite intressant att knoppen bara verkar växa när det är ljust, till skillnaden mot Bulbophyllum-hybriden som kan skymtas i bakgrunden.

11 okt

Grattis! Starkt jobbat och det är en speciell känsla att få en egenhändigt uppdriven planta i blom!
Mvh
Mikael

12 okt

Grattis och bra jobbat! Här hemma är det Mikael som sköter om den biten. Själv ser jag mest konfunderad ut. Kanske för att jag är inte naturvetare och förstår den delen av orkidéodlandet.

13 okt

Grattis, riktigt kul! Jag har flera plantor kvar, men får nog inga blommor förren nästa år. Har dock plantor som också dragits upp från frön från samma planta, en annan kapsel med annan förälder. Fick hjälp året innan vi samarbetade. Där har jag en planta som eventuellt ska blomma på två skott senare i vinter. Den sätter en andra bulb nu.

Ge din åsikt
Trichoglossum pusilla, ca 2 cm. stora blommor med angenäm doft. Från GöranÅ.
Bulbophyllum guttulatum, 2,5-3 cm. stora blommor. Från GöranÅ.

Bulbophyllum guttulatum med många blommor som var å en är 2,5-3 cm. och de saknar doft. Den odlas i kruka med GreenMix som alltid hålles fuktig. Trichoglottis pusilla har ca. 2 cm. stora blommor och de sprider en underbar doft i växthuset. Den växer på runt 2000 m.ö.h., men trivs bra även monterad i mitt växthus där det är 17 till 25 grader normalt (upp till 36° i sommar).

Nyckelord: Bulbophyllum guttulatum, Trichoglossum pusilla

13 okt

Vilka finingar B. guttulatum ska jag nog försöka få tag i

Ge din åsikt