Alla dagboksinlägg

Har odlat denna nordamerikanska art i 12 år på balkongen och det har fungerat bra.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Cypripedium reginae

28 jun

En vacker art som lätt självsår sig på friland. Tyvärr kom mördarsniglarna å tog rubbet , så nu blir de krukodling trots trädgård. Har du fått någon självsådd i krukan?

28 jun

Se Xaras inlägg.

28 jun

Hej Göran,
nej ingen C. reginae självsådd men där är en självsådd Spirantes cernua chads ford alternativt Dactylorhisa sp!
Mvh
Mikael

29 jun

Du får verkligen till de, att odla i krukor. För min del så är de hittills ingen succé, men skam den som ger sig.

30 jun

❤️

2 jul

Göran: Jag odlar i grovt substrat och vattnar rikligt, oftast lite vatten på fatet. Vissa som Cyp. regiane funkar i plastkruka, men generellt är lerkrukor att föredra.
Mvh
Mikael

3 jul

Står dina cypripedium alltså i vanliga plastkrukor på balkong hela året? Eller är balkongen inglasad så att dom inte har full vinterköld?

3 jul

Jag har mina i plastkrukor med en diameter på 0,5 meter och dessa är fyllda med grovt substrat. Skall se om jag kan få tag på stora oglaserade lerkrukor, så att jag kan flytta över dem dit när de e dax för omplantering. Har inget fat under idag, ty rädd för de blir för blött när man har plastkrukor. Tack för dina tips Mikael Gustafsson . Är öppen för att prova på olika lösningar för att de ska fungera, så tar tacksamt emot idéer från de som lyckas.
Tänk vad mkt. lättare de var när man kunde ha dem på friland.......hade då ruggar med 2-300 blommor. Sedan kom mördarsniglarna å skövlade allt .

4 jul

Oj oj rackarns sniglar! Jag odlar C. reginae i palstkrukor, mest för att. de stått i dessa i många år. Andra som C. calceolus, C. formosanum och C. macranthos står i lerkruka. Ja de står på balkongen nästan hela året. De har vatten på fatet hela den vegetativa säsongen, resten av året hålls de fuktiga, men inte med vatten på faten. Från oktober står de i klappboxar och när kylan sätter in täcker jag krukorna i klappboxarna med en plastsopsäck i var klappbox. Sedan ställer jag klappboxarna staplade tillsammans och täcker med några trasmattor. Om vintern är mild så ställer jag C. macranthos i en frys som är inställd på noll till någon minusgrad eftersom jag fått för mig att denna art kräver ett par månader av riktig kyla för att övervintra på ett bra sätt. Om vintern blir kall med många minusgrader under lång tid tex senvintern 2018, så ställer jag C. formosanum i denna frys eftersom jag inte vågar kyla denna så hårt.
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

Igår var vi på naturreservatet som vi brukar varje sommar. Det var dessa två arter som blommade nu

Nyckelord: Planthera bifolia, Nattviol Fläcknycklar, Dactylorhiza maculata

28 jun

se Xaras inlägg.

28 jun

Härlig blomning!
Mvh
Mikael

28 jun

Uuunderbara bilder, vad kul att ni fick se dem !

29 jun

Underbara orkide'er

Ge din åsikt
Rödsyssla. Från Xara.

Jag kan pinsamt få vilda svenska växter, törs inte erkänna HUR få... kan iaf lite om fönsterbrädes- och skåpodlade orkidéer, åtminstone jämfört med de flesta som inte är medlemmar här . Nu har jag trots allt fått möta sååå många av våra egna orkidéer på sistone genom mitt engagemang i Floraväktarna: på bilden är det en rödsyssla som är väldigt ovanlig åtminstone hos oss i Sörmland. Jag tycker att mitt orkidéintresse hamnar på heeelt nya nivåer när jag får möta dem hemma-hos: fantastiskt!! Nu får corona mm ge sig: måste ju kunna ge mig ut och hälsa på alla andra vilda orkidéer in situ !

Nyckelord: Rödsyssla

28 jun

Va jättekul, den är inte så vanlig antar jag grattis
Själv har jag nattviol ganska nära till inpå knuten här, samt en till vild orkidé som jag inte kommer på namnet på just nu. Den sistnämnda "namnlösajustnu" har jag inte hittat i år på det stället där den brukade växa, man undrar ifall det varit vilda orkidé tjuvar infarten

28 jun

Oj oj vad vacker den var

28 jun

Låt mig citera Karl Linné, Far till Carl von Linné, till sin son när han var liten och tultade omkring i deras trädgård i Råshult: "Beskåda naturen och låt dig förundras"

28 jun

Ja vilken härlig upplevelse!
Mvh
Mikael

28 jun

obovata m. fl. : vad gör egentligen orkidétjuvar med orkidéerna de stjäl?? Kommer inte på ett enda användningsområde?
anitta: De var magiska, rödsysslorna vi hittade! Även rådjur verkar dock uppskatta dem, då några var avbetade.
bolebo: Bara att hålla med pappa Linné: förundran är ordet !
Mikael Gustafsson: Det var det !

29 jun

Ja du vet inte ? Men de var inte kvar där de brukade vara så var det bara

29 jun

Jag såg den för många år sedan på Gotska sandön, där den växte i tallskogen. Mycket vacker orkide', som jag då kallade Röd skogslilja (Cephalanthera rubra), som tyvärr inte finns här nere i skåne vad jag vet.

Ge din åsikt
Från Xara.

Phalaenopsis Mini Mark 'Maria Theresa' blommar hemma på norrfönsterbrädan .

Ge din åsikt
Från Xara.
Från Xara.
Från Xara.
Från Xara.
Från Xara.

Igår kväll var jag ute och floraväktade gulyxne i ett sörmländskt kärr och det blev en riktig orkidéupplevelse! Fick hjälp med bestämningarna (inte så kunnig om vilda orkisar) och totalt hittade vi tio olika blommande orkidéer i kärret: gulyxne, ängsnycklar, fläcknycklar, blodnycklar, dubbelnycklar, flugblomster, nästrot, knottblomster, kärrknipprot och så en hybrid av någonting som vi inte lyckades identifiera. Det fanns en massa annat roligt också, till exempel en stor mängd riktiga praktexemplar av köttätande tätört! Underbara försommartider .

Nyckelord: flugblomster, gulyxne, blodnycklar, fläcknycklar, dubbelnycklar

19 jun

Vilka härliga bilder!
Mvh
Mikael

21 jun

Inte dåligt att hitta så mkt. i ett kärr,
med fina orkidéer att bli kär i.

22 jun

Ja, det är inspirerande att uppleva detta i Sverige . Blir också så galet sugen på orkidéresor (som vi pratat om här inne tidigare): skulle vara såå spännande att få se mina fönsterbrädesorkisar 'live' i sina naturliga miljöer !!

27 jun

Låter som en mycket trevlig lokal. Kul!

Ge din åsikt
Bulbophyllum tigridum, 25 mm. höga/långa blommor. Från GöranÅ.
Bulbophyllum tigridum, 25 mm. höga/långa blommor. Från GöranÅ.

Köpte en planta som Bulbophyllum thaiorum för tre år sedan, som monterades på ett litet tegelrör. Nu blommar den för första gången och visar sig vara en Bulb. tigridum som reg. 1883.

Nyckelord: Bulbophyllum tigridum

26 jun

Fin och ett bra format.
Mvh
Mikael

27 jun

Jättesnygg färgkombo!

Ge din åsikt
Bulbophyllum farreri, gul variant. Från GöranÅ.
Bulbophyllum farreri, monterad på EpiWeb med Hygrolon. Från GöranÅ.
Bulbophyllum farreri, 38 mm. hög/lång orange blomma. Monterad på platta av trädormbunke. Från GöranÅ.

Denna Bulbophyllum farreri (reg. 1974) kan få blommor i rött, orange, gult och tvåfärgade. Den doftar ingenting och är en liten behändig planta som gör sig bäst monterad. Vilt växer den i södra Kina, Thailand å Myanmar och trivs i temp. 18-32 grader.

Nyckelord: Bulbophyllum farreri

26 jun

Underbar!
Mvh
Mikael

26 jun

Helt underbar

Ge din åsikt

Tjabba!
Min Ulla har kommit upp med två ganska feta skott. jag tror inte att den blommar i år, men kanske nästa år

Hur är det med er andra i projektet?

/ Björn

Nyckelord: Projekt Ulla

22/5 -10

Min mådde skit förra året men i år har det kommit ett fint nytt skott. Jag förväntar mig ingen blomning iår.

23/5 -10

De två plantor jag köpte odlar jag i en kruka, den ena kommer med ett skott och den andra med tre skott. Ser fina ut, skall bli spännande att se hur stora de blir under sommaren, tror dock att det dröjer två år till blomning.
mvh
Mikael

24/5 -10

Min kommer också med två skott. Trodde aldrig den skulle klara den här vintern.

14/7 -10

Detta är mina 2st "Ullor" (planterade i en kruka), den ena har utvecklat 1st skott den andra 3st skott. Jag håller på 1dm markeringen på linjalen.
Mvh
Mikael

19/8 -10

jag hade en ulla förra året men den den visnade redan i juli jag var nästan helt övertygad om att den var död, men...
i våras så kom den upp men de har inte blommat.
vadroligt att dina har gjort det!
Eken/Josef

7/9 -14

Nu när sommaren är på väg mot sitt slut så är det gott med ett sommarminne!
Mina två "Projekt Ulla" plantor planterades 2011 i min pappas trädgård utanför Eksjö (Småländska höglandet). Förra året kom 1st blomma på totalt 4st skott. I år 2st blommor på totalt 4st skott.
Hur går det med era "Ullor"?
Mvh
Mikael
Mikael

9/9 -14

I år fick min Ulla 3 stora och ett litet skott. Den försåg mig med 4 härliga blommor
Mvh
B-M

25 jun

Dags att liva upp denna tråd! För en vecka sedan blommade den C. Ulla Silkens som köptes in i detta projekt fint med 12st blommor. Jag odlar den i min fars trädgård utanför Eksjö, det vill säga Småländska höglandet med sina relativt hårda vintrar.
Mvh
Mikael

26 jun

Oj oj oj! Wow! Bra odlat Mikael

Ge din åsikt

Lc Egeria har slagit ut sina vackra blommor. Lc Egeria är en korsning mellan Lc Canhamiana coerulea x C walkeriana coerulea

Nyckelord: Lc Egeria, Cattleya

17 jun

Verkligen väldigt vackra!!

17 jun

Sagolikt vacker

21 jun

Vacker å påminner om purpurata som ju ingår med 25%.

Ge din åsikt
Bulbophyllum bolsteri, 13mm. bred. Från GöranÅ.
Bulbophyllum bolsteri, 13mm. bred. Från GöranÅ.

Denna Bulbophyllum bolsteri är ganska småväxt och gör sig bäst monterad. Jag har den på treefern-kloss, bark och korkbit som alla verkar vara bra underlag. Blommorna är endast 13mm. breda, men de lyser upp och rör sig mkt., ty blomstjälkarna är väldigt tunna. Läppen sitter som på gångjärn å vippar i fläktens pustar. Den blommar större delen av året med nya blommor som inte doftar och avlöser de gamla. Den reg. 1912 och växer vilt på Filippinerna i tempererad till varm zon.

Nyckelord: Bulbophyllum bolsteri

14 jun

Väldigt fin

14 jun

Kanonfin, gillar arterna i denna grupp. Synd att blommorna är öppna så kort tid på dagarna.

14 jun

Vilka små juveler !

15 jun

Ja christerb den är helt öppen från mkt. tidig morgon å en bit in på förmiddagen. Sedan går den ihop, å öppnar sig dagen efter igen o.s.v. Det är ju bra att den är så blomvillig, för de mesta är de mkt. blommor på gång. Ibland kan man inte få allt, utan får njuta av den tiden den vackra blomman är helt öppen . Den övre blomman har slagit ihop för dagen

19 jun

Underbar!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt
Från Xara.
Från Xara.

Idag är det De Vilda Blommornas Dag i hela Norden (alltid söndagen före midsommar): publika, allmänna blomstervandringar samarrangerade av organisationer som Svenska Botaniska Föreningen, Naturskyddsföreningen, olika lokala föreningar osv. Men i år blev även detta roliga, viktiga och intressanta event förstås inställt . Uppmaningen var att delta i virtuella vandringar (se resp förenings info) eller att gå ut på egen hand. Jag tillbringade dagen ute på en sörmländsk äng socialt distansierad från några andra entusiaster och fick njuta av orkidérariteter (iaf rara hos oss i Sörmland) som ängsnattviol, grönvit nattviol, ängsnycklar, brudsporre, Jungfru Maria nycklar och tvåblad . Sååå roligt att se orkisar hemma-hos-sig !!

Nyckelord: Grönvit nattviol, Ängsnycklar

15 jun

De blev ju till en fin samling orkidéer, på den dagen . De där lilla viruset ställer till de, men man får ta de som de är å tänka att de blir snart bättre. Tänker som så, de är väl härligt att ha vårat intresse för orkidéer, som ger så mkt. glädje å vackert att titta på

Ge din åsikt

Det var en del fint som blommade idag blå Laelia lobata alba (Cattleya).
Mvh
Mikael

14 jun

Vilken läcker Cattleya, så fint med kristalliskt vita blommor vart nånstans är den blå ?

Ge din åsikt

Blommar nu på balkongen. Doftar gott av citrus. Jag har själv drivit upp den från frö genom invitrosådd. Sådd i augusti 2012 och blommade med en blomma i fjol. Man får inte ha bråttom.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Cypripedium calceolus, Invitro

31 maj

Bra jobbat med denna vackra arten . Har mina på friland, å de är endast 5cm. uppe trots jag bor i skåne. Den enda som blommar nu är macranthum, som brukar vara tidigast hos mig. De kan kanske vara så att du har dina lite varmare, eller så får de mera kärlek . På tal om kärlek, så älskar mördarsniglarna Cypripedium . Får nog oxå börja odla i krukor för de äter upp för mkt.

2 jun

Så underbart vackra Cypripedium.

Ja, Göran dessa sniglar... : (
Mina orkidee'r växer också på friland. En får hoppas att de inte blir snigelmat.

3 jun

Ja de blommar nog lite tidigare på balkongen, men de torde även blomma i Västergötland får se om det blir en tur i helgen!
Mvh
Mikael

6 jun

Vilken känsla med blomning på plantor man drivit upp helt själv, stort grattis!

6 jun

Oerhört imponerande!

6 jun

Dem är så finna!

7 jun

Väldigt fina !

11 jun

Tack!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

Nu blommar Miltonia Sunset. Köpte plantan i maj månad från Åkessons orkideer

Nyckelord: Miltonia Sunset

10 jun

De har ju börjat bra, så lycka till i forts. . Köpte själv en planta för flera år sedan, ty den har en häftig färgkombo. Tyvärr var de verkligen en solnedgång, bladen bara veckade sig hela tiden. Har en paph. som gör likadant nu, så har frågat lite kloka folk vad detta kan bero på. Troligen ngt. genetiskt har dem sagt, så de blir väl komposten då .

10 jun

Tack GöranÅ Den här sortens orkidéer har ofta tendens att bladen veckar sig. Oftast beror det på att det är för torr luft. Jag har flera Cattleya och på flera av dom öppnas inte bladet, det är som ett hölje ytterst som "kramar" bladet och det växer inte som det ska. Vet inte vad det beror på men tror att det är för torr luft.

11 jun

Härliga färger!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt
Från obovata.

Jag o maken Kenth var på orkidéejakt idag för o kolla om Nattviolerna hade slagit ut. Men där var enbart knopp. Får besöka dem nästa helg då kanske de slagit ut

Nyckelord: Nattviol (Platanthera bifolia)

2 jun

Så härligt att njuta av förväntan.
: )

10 jun

Nattviolknoppar. Från obovata.

Knopparna hade växt en aning mer, men fortfarande inga blommor, blir o besöka igen då om några dagar

11 jun

Härligt att njuta av förväntan.

Ge din åsikt