Alla dagboksinlägg

Från N Indien. Köpte dessa två som ungplantor från Claessens orchideen för 3 år sedan. Håller den något svalt under vintern. Vattnas med "fogger" som med timer vattnar med kalldimma 3 ggr 15 minuter per dag. Med detta arrangemang lättskött. Blommar för 1a gången.

Nyckelord: Vanda coerulea

10 sep

Härlig!

10 sep

Så fin

11 sep

Fina! Det ät någon särskilt med blå blommor! Spännande lösning med foggern. Hur ofta får du vattna "manuellt"?

i går 19:49

Mervic: det händer att jag duschar med blomsprutan på rötterna. När foggern blåst på med kalldimma i 15 minuter då är rötterna gröna och blöta.

idag 06:53

Följdfråga - hur gör du med gödning? Dimman har ju noll med ämnen. Jag har fått för mig att Vanda är rätt så "hungriga". Är det då du får ta fram blomsprutan? Jag har aldrig odlat Vanda, därav min nyfikenhet.

idag 18:38

Det vanliga är att jag häller på gödning i foggern, så det blir gödning till både rötter och blad.

Ge din åsikt

i går 18:21

+ i går 18:27

16/9: Coelogyne fimbriata

Från SÖ Asien. Odlar den i kruka stående i österfönster. Odlar den även i terrarium som epifyt, vilket funkar mycket bra. Blommar flera gånger per år. Blomman doftar gurka.
Säljer även delningar här under annonser.
Mvh
Mikael

idag 12:52

En av mina favoriter här hemma. Svårt att se hur stor den är egentligen, för tallriken den står på är en mattallrik. Den blommar nästan hela året, med en eller flera blommor. Hur ljuvlig som helst.

Ge din åsikt

Upptäckte den här "utväxten" av ny planta i bladvecket på en av mina småblommiga, lila orkidéer. (La till bild på blommorna.)
Nytt för mig, men är det vanligt?

Nyckelord: Phalaenopsis, Bladutväxt

5 aug

Jag gissar lite här - jag skulle tro att det inte är så ovanligt om man har en stor och kraftig planta som din. Jättefin färg! Är den köpt av orkidéodlare eller i blomsterhandeln?

7 aug

Blommorna påminner om Phalaenopsis Sogo Banana Chocolate

8 aug

Inte jättevanligt men det händer ibland! Jag har fått såna ”stamkeikis” på några av mina Phalaenopsisar. När den blivit lite större och fått några centimeter rötter så kan du knäcka av den från moderplantan och sätta den i en egen kruka så har du en liten klon av din moderplanta.

Och jag kan bara hålla med, moderplantans blomfärg är helt fantastisk!

7 sep

Tack för svaren! (Ursäkta lite sent tack!) Intressant att höra. Då skall jag hålla ögonen på den lilla keikon och se om den får rötter.
Och tack för färgkommentarerna. Den är köpt i någon affär (troligtvis Coop) för några år sedan.

Ge din åsikt
Bulbophyllum tigridum, blommar 2-3 ggr./år med 2,5 cm. blommor. Från GöranÅ.

Tyvärr så har den pågående pandemin påverkat mkt. i samhället. Det är inte roligt att stup i ett komma med besked, om inställda aktiviteter. Att ta beslutet om att ställa in utställningen på Botan i Lund för andra året i följd, det skedde under stor vånda. Men de var för många negativa konsekvenser, som fällde avgörandet. Hoppas vi kan genomföra denna trevliga utställning nästa år.
Dessutom är den stora EOCCE-konf. i Köpenhamn inställd, efter att två ggr. varit framflyttad. Detta hade jag sett fram emot, för då kunde man best. plantor som är svåra att få tag på, som då utställarna från hela världen kunde haft med sig. Tråkigt tråkigt och undrar när de kan bli ett så stort arrangemang i närområdet igen?

Nyckelord: Botan i Lund och EOCCE i Köpenhamn inställda.

Ge din åsikt

Idag utanför Jönköping.
Mvh
Mikael

15 aug

Lätt att missa, om man inte ser ner. Härlig art!

Ge din åsikt

Kommer från Venezuela. Denna art står nära C. labiata. Blommar nu med en härligt doftande blomma.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Cattleya jenmanii

16/11 -14

Vilken skönhet

16/11 -14

Fantastiskt fin .

16/11 -14

Väldigt snygg. Och den brukar väl vara lite kompaktare i storlek än C. "rabiata" - den ilskna cattleyan

Jättevacker! Doftar väl som i en parfymaffär hemma hos dig?

16/11 -14

Lassse, oj stavningen hmm kanske C. l/C.r är lite ilsken!
Mvh
Mikael

16/11 -14

Jättefin den oxå, syns att den är släkt med l®abiatan

2 aug

Skiljer sig C. jenmanii och C. labiata åt i färgerna? Brukar C. labiata ha mörkare läpp? Och drar C. jenmanii mer åt det rosa i lavendelfärgen?

5 aug

Hej. C. jenmanii och C. labiata finns i liladana färger (tipo, rubra, alba, semi-alba, coerulia mm) även om vissa färger är ovanligare hos C. jenmanii. Det som skiljer dem åt är bla att jenmanii är lite mindre, har mindre blommor, annan doft och blommar lite senare (november) än labiata (oktober) i det vilda. Men det är små skillnader.

6 aug

Ja precis som Merwick beskriver. Jag har både C. j och C. l, som jag odlar bredvid varandra sedan flera år och C. j blommar alltid några få veckor efter C. l.
Mvh
Mikael

7 aug

Tack Merwic och Mikael. Jag har inte så mycket erfarenhet av orkideer, även om jag haft Phalenopsisar under några år och följt de enkla medföljande skötselråden. Men det behövs mer till. Det är först nu som jag mera fördjupar mig i det (även fast det tycks vara en konst, som kräver subtilt hantlag och balans), efter att jag fick min lilla Phragmipedium Sedenii -planta från England (en blomma jag drömt om ända sedan 90-talet). Så jag har fullt upp med att försöka komma underfund med kompost-blandning, vattnings-mängd, pH-värde, näring, ljus, temp, och syretillförsel, för att den skall finna sig till rätta och komma igång.

Jag behöver även en underbar Cattleya, för att orkidesällskapet tillsammans med Sarracenia, Dionaea och vattenfat i mitt fönster skall trivas ordentligt och bilda sin egen kompletta djungel.

Det kan vara så att jag inte är riktigt mogen för det ännu. Men jag läser på om Cattleya så mycket jag kan. Den verkar vara ett ädelt ock krävande släkte, som man måste möta upp och närma sig helt på deras egna vilkor.

Hur som helst, när tiden är mogen, ... Jag är inriktad på en Cattleya jenmanii, ... eller, eventuellt en labiata (beror lite på färg, ... och ... doft). Och eftersom tillväxten, som Mikael nämnt, sker från tidig vår och under sommar, så kanske dessa arter är något enklare än andra att komma överens med på våra breddgrader.

Jag vill ha en som drar åt det rosa (torde vara tipo eller rubra då), och läpp med mellanmörkt kontrast. Antingen om jag kan köpa en delning från någon här på forumet. Eller möjligen beställa från utlandet. Kan ni rekommendera mest trolig och pålitlig källa för detta? Ecuagenera?

Ge din åsikt

Kommer från Brasilien och odlas varmt i skåp med LED och en liten fläkt. Sprayas dagligen och får gödning under tillväxt.

Nyckelord: Cattleya aclandiae

6 aug

Hur stor är plantan? Har C aclandiae men den är liten fast jag har haft den länge och inga blommor har det blivit.

6 aug

Ja den tar tid på sig. Plantan består av 9st bulber ca 1dm med två blad på vardera, samt ett tämligen kraftigt rotsystem på en barkbit.
Mvh
Mikael

6 aug

En goding som doftar härligt.

Ge din åsikt

Blommar och doftar så gott med två blommor, ena blomman bakom den andra syns inte så mycket

Nyckelord: Rlc Little Magician

23 jul

Härlig färgkombo! Är detta en kompakt/liten hybrid?

23 jul

Tack Mervic, man kan kanske säga att det är en medium storlek

29 jul

Fin bild och blomma!

29 jul

Tack Peder

5 aug

Det är så många som 22 olika arter som bidragit med sina gener för denna hybrid. Vilken mix!!

https://www.orchidroots.com/detail/infor...

5 aug

Oj, det var så många

Ge din åsikt
Cattleya lueddemanniana. Från Merwic.
Cattleya lueddemanniana. Från Merwic.

Jag fick en fin blomning på min Cattleya lueddemanniana i år, med tre blommor. Tyvärr blev det lite trångt, så blommorna blev inte så fint presenterade.

Detta är en art från Venezuela, där den växer i de norra kusttrakterna från havsnivån till ca 500 m höjd. Denna börjar växa tidigt på året, i jan-feb, så man behöver extraljus. Blommar utan vila på mognande bulb. Blommorna doftar fantastiskt.

Nyckelord: Cattleya lueddemanniana

24 april

Underbara

30 april

Grattis!

1 maj

Helt underbar, grattis!
Mvh
Mikael

2 maj

Grattis till en fin lueddemanniana!

4 aug

Vilken HÄRLIG bild. De underbara blommorna, nickande i hermetisk exotisk arboreal, den gamla stolen, det svenska landskapet i bakgrunden genom de stora skyddande fönstren. Som en dröm.

Ge din åsikt

Varmväxande art som jag köpte på på Stenåsa i Varberg i slutet av 90- talet.

28 jul

Väldigt fin!

30 jul

Tack!

Ge din åsikt
Cattleya gaskelliana var coerulea. Från Merwic. Fri bild (ej för kommersiell användning).

En första blomning på en ungplanta jag köpte för drygt 3 år sedan. Som vanligt med ungplantor så är det ibland lite som att köpa grisen i säcken. Bara en blomma denna gång men jag vart jätteglad att det var gaskelliana med lila-blå ton på blomman! Bra form med.

Nyckelord: Cattleya gaskelliana var coerulea

22 jul

Jättefin!

23 jul

Tjusig och ljuvlig färgton!

23 jul

Vacker.
Ser fram till blomningen om ett par år.

23 jul

Ja jättefin!

Ge din åsikt

Inköpt på Blomsterladan i Alingsås 20/7-21

Små och många blommor på flera stänglar. Svag honungsdoft, Violett färg som ljusnar gradvis mot vitt närmare infästningarna.

cameleonorchids.com: When the flowers have finished, cut the stalk completely away. You can put the Dendrobium Berry Oda outside from April to October. Due to the temperature fluctuations between day and night, the plant becomes stressed and therefore creates new flower buds at the end of the summer. Put the plant back in the living room in early October (or sooner if it gets colder than 5 ˚C at night). Because of the constant temperature in the living room, the plant settles down and starts to bloom beautifully.

Plan att låta den blomma ut nu inomhus och prova att sätta ut den till våren 2022.

Nyckelord: Berry Oda, Dendrobium

21 jul

Ser ut som en kraftig och fin planta!

Ge din åsikt

Hej,

Det finns möjlighet att beställa plantor från Bela Vista Orchideas i Brasilien. De för in plantor till Tyskland i sommar, plantorna skickas ut i slutet av juni preliminärt. Importen hanteras av Regina Elsner, trots att hon lagt ner sin verksamhet. Jag har en lista som jag kan skicka vidare till intresserade, skicka mig er e-post isf. Tillkommer frakt från Tyskland till Sverige. Kostnad för import och phyto till Tyskland är inbakat i listans pris.

Bela Vista har främst cattleyor, encyclia, epidendrum och laelia. Samt lite andra sydamerikanska arter. Plantor skickas barrotade vilket kräver lite kärlek för att etablera sig bra här hemma. Men de har en del kul arter.

Nyckelord: inköp, Bela Vista Orchideas

23 mars

Uppdatering. Går även att beställa via MSB Orchideen i Tyskland. Då brukar man även kunna passa på att beställa från deras sortiment. De säljer fina plantor. Listan finns att ladda ner från deras hemsida: https://msb-orchideen.de

1 jul

Import från Bela Vista. Från Merwic.

I början av veckan kom min beställning från Bela Vista och MSB. Lite blandat, men mest från Cattleya-släktet. Jättefina plantor! De flesta nära blomstora. Vissa med blomskida. Utöver det från Bela Vista så beställde jag också Aerangis rhodosticta från MSB vilket jag var väldigt nöjd med. Fin monterad ungplanta!

Detta vart det jag COVID-unnade mig...
Catasetum pileatum aurantiacum x
Catasetum pulchrum ( Bela Vista x Juan )
Cattleya araguaiense
Cattleya elongata
Cattleya forbesii (Bela Vista 1 x Bela Vista 2)
Cattleya jemannii semi-alba
Cattleya labiata rubra ( 12357×12305 )
Cattleya loddigesii ( punctata "Marisa x Martinelli )
Cattleya walkeriana coerulia (Blue Monarch x 2P)
Cymbidium aloifolium
Laelia pumila tipo "M.A "
Laelia purpurata Roxo Bispo (São Jorge x Bela Vista)
Laelia tenebrosa (selecta 2 x selecta 1)
Maxillaria cerifera
Maxillaria richii

18 jul

Bra köp!

19 jul

Den gruppen ser härlig ut Merwic! MSB har jag handlat av och var nöjd med plantorna jag fick. Synd att Birgitte Meyer inte satsar på lite bättre bilder på sitt sortiment då en bra bild säljer!

Ge din åsikt
Paphiopedilum micranthum var eburneum. Från Merwic.
Paphiopedilum micranthum var eburneum. Från Merwic.

Nu blommar äntligen denna planta hos mig. Allt med den är segt, den växer otroligt långsamt och blomman tog evigheter att växa fram från att man anade knoppen.

Det är en variant av vanliga micranthum, som istället har vit läpp och sägs vara mer värmetolerant. Jag odlar den i skåp under belysning (LED + lysrör). I en sval källare.

Stängrln är 25 cm hög.

Nyckelord: Paphiopedilum micranthum var eburneum

5 jul

Så fin vilken bamseblomma på en liten planta

Ge din åsikt

Brudsporren Gymnandenia conopsea har längre sporre och är inte ovanlig i extremrikkärr. Luktsporre G. odoratissima med sin korta sporre finns bara på en handfull lokaler i v och ö götland. Finns även på Gotland. Båda doftar underbart.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Gymnandenia conopsea odoratissima

27 jun

Gott om orkidéer i Skogatorpskärret. Det fanns även kärrknipprot.

Ge din åsikt


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.