Alla dagboksinlägg

Från oled.
Från oled.

Dicks vinst stannade kvar i mitt skåp, minns inte riktigt varför. Hoten om att få flytta till Uppsala satte fart på blomning, 3-5 knoppar som inte har slagit ut

15 jun

Ett svalt skåp gör susen på Promenea. Bra jobbat Oled.

15 jun

För jag inte har något skåp, än mindre svalt odlingsutrymme, frysen och kylskåpet räknas inte, var anledningen efter att jag vunnit OCH kollat upp levnadsvillkoren den krävde Nu när jag ser den var det ett helt korrekt beslut desssutom!

15 jun

Mkt. vacker . Inte snällt att hota med vräkning , men hyran blev väl betald i.o.m den vackra blomningen Får väl säga bra jobbat, fast jag är emot hot.

idag 18:35

Härlig, grattis!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

16 jun

+ 17 jun

16/6: Paph. wilhelminae

Paphiopedilum wilhelminae. Från GöranÅ.

Detta är en paph som växer endemiskt på två områden på Nya Guinea. Den vill ha mkt. ljus då den växer öppet i gräsmarker på 17-1900 m.ö.h. och vill därmed ha de ganska svalt. Köpte den för flera år sedan å blommar troget med två blommor, som är 14-15 cm breda. Odlas i GreenMix i ett växthus, vinterhalvåret under 150W LED-lampa. Viktigt är oxå luftväxling, hög luftfukt (70-95%) och noga med vattningen för ruttnar lätt.

Nyckelord: Paphiopedilum wilhelminae

17 jun

Har inte sett denna arten på OP tidigare, så undrar om ngn. har den och hur de går med odlandet?

17 jun

Vad fin den är

17 jun

Första men förhoppningsvis inte sista gång jag ser den
En verklig skönhet

idag 18:32

Härlig, grattis!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

Var hemma hos Peter idag på f m. Växthuset börjar bli klart och är jättefint.
Jag vet att OP är ett orkidéforum, men jag tar mig ändå friheten att visa en bild på jättefina rotade pelargonsticklingar. Många fina/gamla sorter!:)

17 jun

Imponerande, är växthuset uppvärmt?

17 jun

Ser fint ut

17 jun

oled, hoppas Peter svarar själv på din fråga!

18 jun

ja Det ska vara uppvärmt. Funderar också på kylning under varma dagar i ett litet hörn!

18 jun

Om du funderar på kylning så titta på ett aggregat som är avsett för just kylning. Vanliga värmepumpar är inte lika effektiva för kylning som de pumpar som är byggda för kylning. Värmepumpar är bra om man både vill ha värme och kyla men de är främst och bäst på värme.

i går 23:03

Tack för tipset!

Ge din åsikt
Paphiopedilum niveum. Från GöranÅ.
Paphiopedilum leucochellum. Från GöranÅ.

Med allt de goa ljuset som flödar nu, så är de mkt. tillväxt å blomning i växthuset. De gäller bara nu att se till att ventilation, fläktar å befuktningsmaskinen fungerar, spec. nu när vi har de ena åskovädret efter de andra. Har haft några strömavbrott på nätterna, så då var de ingen panik. De e känsligt EL-nät när man bor på landet. Här två repr. från gruppen Brachypetalum som gärna vill ha lite kalk i komposten å trivs bra i GreenMix. Min Paphiopedilum niveum nu med 8 blommor å 2 knoppar och Paph. leucochellum som bara fick en blomma/planta i år.

Nyckelord: Paphiopedilum niveum, Paphiopedilum leucochellum

14 jun

Mycket förnämlig paph. blomning. Extra kul med blommor nu på sommaren, hos mig är det lite mellansäsong.

14 jun

Strålande resultat

15 jun

Gnistrande vit och en pralin
Mycket vackra
Härligt att komma in till i växthuset
Grattis

15 jun

Visst är de härligt Ole när de blommar. De är ju mest tillväxtsäsong nu, så inte så många som blommar. Men man glädjs även av fin tillväxt, för då kanske de vankas fin blomning senare

15 jun

Vilken fantastisk niveum!

Ge din åsikt
Bulbophyllum claptonense. Från GöranÅ.
Bulbophyllum lobbii. Från GöranÅ.
Bulbophyllum pulchellum. Från GöranÅ.

Var ute å kollade i växthuset, så att befuktning, fläktar och vädring fungerade idag. Idag har vi 32 grader så vill till att grejorna fungerar. Bulbophyllum claptonense och sumatrana har så fräcka läppar, som de var upphängda på gångjärn, å vippade till varje gång fläkten blåste förbi. Såg faktiskt riktigt läckert ut.

Nyckelord: Bulb. claptonense, Bulb. pulchellum, Bulb. lobbii

5 jun

Vackra alla tre

5 jun

Håller med anitta. Gillar också bulbisar!

5 jun

De har förvisso en viss charm med sina bisarra former.

5 jun

Bulbophyllum är så speciella. Egendomligt formade blommor, en del med tveksam doft men alltid Intressanta. Jag har inte många men skulle behöva tips hur man får dem att sätta knopp. Har dem i odlingsskåpet med hög luftfuktighet och daglig sprayning. Kanske mera ljus..? Göran kanske vet någon hemlighet. Du har uppenbarligen väldigt god hand med dessa!

6 jun

Härliga

7 jun

Bulbophyllum är ett jättesläkte med en stor variation, som tyvärr har fått dåligt rykte för att en del luktar illa. Min första bulbis fick jag gratis av en säljare, å jag förstod när den blommade vrf. han gav bort den. Det var en jättestor blomma, som stank så man kunde inte vistas i växthuset....Bulb. echinolabium . Det var en magnifik planta, som åkte på komposten! Sedan dess har jag bara sådana som luktar gott (claptonense doftar lite citrus) eller inte alls. Man får prova sig fram eller att man får delningar, för doften varierar med olika kloner.
Till dig stulun, ngt. specifikt för att få dem i blom har jag inte. I första hand är de Paphiopedilum och Phragmipedium som är mitt största intresse och drf. är mitt växthus anpassat till dem. Men som de flesta så har jag lite andra släkten oxå, som då får anpassa sig efter vad jag har att erbjuda i mitt lilla växthus. Det är fr. svalväxande (Masdevallia, D. cuthbertsonii, Scaphosepalum) till varmväxande (Phalaenopsis bellina, Rhyncostylis giganthea m.fl.). Allting som är krukat växer i GreenMix, sedan har jag en del monterat, men de är mest för de estetiska och att de sparar plats på bänkarna. Då de gäller bulbisar, har jag bara ett 25-tal olika arter/hybrider. Så till frågan vrf. de blommar. Jag håller dem fuktiga året om (lättast krukade i GreenMix) och sedan varierar temp. mellan 18-30 grader, luftfuktigheten varierar mellan ca 50-95%, ljuset varierar med årstider å väder och med tillskott den mörka årstiden. De verkar som de trivs under dessa förhållanden, för de växer å blommar lite då å då. Lite pratglad idag märker jag .

7 jun

Fungera det bra för dig med cuthbertsonii?
Foto?

7 jun

Härliga Bulbo!
Mvh
Mikael

13 jun

Dendrobium cuthbertsonii. Från GöranÅ.

Det är ju en definitionsfråga Ole (oled) . Under mina förhållanden är jag ganska nöjd. Temperaturen pendlar mellan 18-30 grader å som lägst 16 grader på vintern. Planterad i greenMix, ständigt med vatten på fatet. Tyvärr så kom en snigel in då dörren ställdes upp av en snäll granne, för han trodde de blev för varmt annars. Vart styr denna snigel, om inte till där de e fuktigt å goda blommor att mumsa på . Det var en mördarsnigel som numera bor ett steg nedåt .

13 jun

Ser fin ut

15 jun

Om ett par år till Ole, när den lilla plantan växt till sig, å framförallt fått vara ifred för de förbaskade sniglarna..... då kan den bli fin. Köpte den för ett år sedan som ett impulsköp som mkt. liten planta, bara för att se om den gick i ett temp. läge.

Ge din åsikt

Härlig blomning 6e juni.
Mvh
Mikael

12 jun

Wow?

15 jun

Fantastiskt vackert

Ge din åsikt
Från Xara.
Från Xara.
Från Xara.

Ibland är vattningsrundan extra rolig! (Har bara varit ute på Mälaren de senaste dagarna, men det fungerar visst oxå ).

11 jun

Så spännande! Då väntar jag mig en blomsterprakt efter min Italienresa

11 jun

Båtluffande verkar extra effektfullt så ta ett kryssningsfartyg ditt

11 jun

Blir spännande att se hur den blir. Min Madonna bara växer, å vill inte visa sig fr. sin vackra sida

11 jun

Caroline86: Det vore ju fantastiskt praktiskt om vi kan resa åt varandra i odlingssyfte ! Ha en härlig vistelse i Italien så får vi kontrollera utfallet därefter !
oled: Så du tänker att resformen även inverkar? Hm. Får ta med denna faktor i resultatanalyserna framöver...
GöranÅ: Min har också haft en kraftig tillväxt, men det är jättelänge sedan den blommade senast (flera år). Hoppas att din också får en släng av blomsterabstinens och gör något åt det . Annars är ju bladverket fantastiskt vacker på denna, tycker jag .

Ge din åsikt

Odlar denna i min broders trädgård. Beståndet utgick från ca 5st småplantor, därför både ljusa och mörkare skor. Nu 40 blommor och 3 knopp. Vattnade intensivt förra sommaren även gödning.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Cypripedium Ulla-Silkens

11 jun

Oj vilken blomprakt du är helt otrolig

11 jun

Detta är en mkt. fin hybrid som har mkt. fint fr. sina båda föräldrar. Jag började med ett bryt och efter ca 18 år så hade jag en stor rugge med allt fr. mörkt rosa till nästan helvita och några prickiga blommor. En fråga ....... kan blommorna variera så på samma planta eller de var fröplantor som gjorde detta???? C. reginae som är ena föräldern ger ju många fröplantor, så kanske detta även finns med hos Ulla S. Numera har jag bara en liten rest med 5 bryt efter sniglarnas massiva angrepp . Så se upp för sniglarna, för de kan gå fort. Mkt. tjusig rugge

Ge din åsikt

Joachim är en av mina två långblommare. Trivs på balkongkollot i ett idag regnigt och blåsigt Västerås. Ny stängel är oxå på gång.

Nyckelord: Coelogyne Orchideengarten 'Joachim', Coelogyne

10 jun

Härligt!! Ja det är ett ljuvligt kollo du har!

Ge din åsikt

Fick för rvå år sedan planto, son enl givaren är en trädgårdsorkidé. De blommade rikligt förra sommaren och här är bild på årets första blommare.
Hoppas någon på OP kan hjälpa mig med vad det är för trädgårdsorkidé

Nyckelord: Trädgårdsorkidé

7 jun

Vet inte Bletilla kanske ?!

7 jun

Troligen Hesperis matronalis, kallas ibland trädgårdsnattviol. Dock ingen orkidé men doftar gott på kvällen.

7 jun

Ok

7 jun

Tack stulun. Är övertygad om att du har rätt!! Har googlat på den och allt stämmer. Plantorna kommer från en gammal trädgård i Bockhammar, Västmanland. Nu står de skuggigt och fuktigt på vår gård i centrala Västerås och vad jag förstår, när jag nu läst på, så vill det ha det så för att trivas.

7 jun

De blir ganska höga och finns i några olika nyanser mot vitt. Hade den också när jag hade egen trädgård.
Lycka till med den!

7 jun

Ge din åsikt

Odlas på balkongen, i fuktigt och genomsläppligt substrat. Blommorna doftar sött och lite svamp.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Cypripedium macranthos

4 jun

Flotta krukväxter. Bra jobbat.

4 jun

Wow!

5 jun

Grandios, du är en makalös odlare

5 jun

Mina absoluta favoriter är Paphiopedilum, Phragmipedium och Cypripedium.........man förstår varför
Vackert

5 jun

Törs man be om receptet på kompostblandningen? Jag har ju ett utrymme som skulle passa för att odla cypripedium i. Tornrummet har ingen värmekälla men är ljust och bra. Du har ju sett det så vad tror du?

5 jun

Underbar Cypripedium

5 jun

Tack!
Bolebo: Jo det funkar nog med tornet eller ute på en bänk om man har problem med sniglar. Jag odlar i ca 80 % seramis ( som krossad lerkruka) men det torde gå bra med vulkangrus/sand samt 15% bark och lite kalkkross. Det måste vara mycket genomsläppligt. Vattnar mycket och står ofta i 0.5 cm vatten. Vintrar vid fryspunkten med krukan täckt med plastpåse. Jag tror britterna har problem med denna eftersom en mild vila inte ger riktig vintervila heter väl vernulation. Göder under tillväxt.
Mvh
Mikael

5 jun

Vill man fördjupa sig så kan man titta in på www.lidaforsgarden.com/orchids/cypripedium_sv_art.htm och där är många vackra bilder

5 jun

Vilken skönhet! : Jag blir bara lycklig när jag ser dessa underbara blommor

6 jun

Ståtliga

Ge din åsikt

En trevlig Cyp för trädgården.
Mvh
Mikael

4 jun

Riktigt färgstark och snygg! På önskelistan.

4 jun

Håller med dej Mikael, men bor man i Skåne så är mördarsniglarna ett stort problem. Hade 14 stora bestånd av olika arter/hybrider.....för 3 år sedan. Sniglarna tog död på 12 och av de 2 övriga (macranthum, Ulla Silkens) är de bara 5-6 bryt kvar. Har ngn. ett säkert tips vad man kan göra, för att de ska klara att stå i trädgården. Just parviflorum är en mkt. trevlig art med flera blommor per stjälk å dessutom lik calceous, men har lite mindre blommor. Fin är den oxå i hybrider, som här! Är de din trädgård, å i.s.f. får de vara ifred för odjuren??

4 jun

Du har så fina Cypripedium, Michael... hur många sorter har du?

4 jun

Denna står i min broders trädgård med C. ULLA Silkens. De flesta andra krukodlade på balkong. Ännu inga snigelproblem i brorsans trädgård.
Mvh
Mikael

4 jun

Skönt att sniglarna har vett att hålla sig borta från din brors trädgård. Jag pratade med en medlem på SYS senaste möte som odlade lite olika frilandsorkidéer. De strödde kalk i pulverform i en ring kring orkidéerna. De påstod att sniglarna inte klarade av att krypa över kalken. Sade sig inte ha problem med sniglar som fanns i deras trädgård. Någon annan som provat?

5 jun

Vackrar

Ge din åsikt

Blommar för 1a gången. Kommer från Venezuela, över till Brasilien och Guyana. Växer tämligen varmt och vill ha mycket ljus.
Det blev 2 blommor, drygt 1dm breda.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Cattleya lawrenceana

31 maj

Väldigt fin grattis !

1 jun

Härlig

1 jun

Skön. 'Graceful'

1 jun

Vilken underbar skönhet

4 jun

Tack!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

Jag vann en halv seger mot en obstinat Catasetum i veckan. De kan vara lite kinkiga då de växer vid ekvatorn och har svårigheter med att själv känna av vilken årstid det är som gäller när de flyttas omkring i världen.
Min Catasetum pileatum som har stått i sträng vila sen ett år i min ägo ville börja ny tillväxt under hösten. Det dröjde inte många veckor så började en blomstängel också växa fram. Rötterna stannade av innan de var nog vuxna för att börja vattnas. Efter konsultation utomlands fick jag rådet att börja vattna trots allt.
5 av 7 knoppar aborterade under strapatsen.
Hoppas nu att den lärt sig hur de Svenska årstiderna fungerar. Förväntar mig normal start av tillväxt i maj nästa år.
Blomman mäter 7 cm på bredden. Ingen doft hittills.

Nyckelord: Catasetum pileatum

29 maj

Vilken drama....

29 maj

De har verkligen sin egen vilja - som tonåringar. De behöver en foglig men bestämd hand.

30 maj

Stulun... funderar... du skriver att du hade denna Catasetum i sträng vila.

Vad jag har förstått av den lilla erfarenhet av Catasetinae jag har... är att om villan är för sträng (jag själv ger de uns vatten en gång per månad), så har de svårt att vakna.

Vidare vet jag också att om temperaturen är låg... typ 16-17 grader C... under längre tid än 1-2 veckor... så kan vissa av dem gå i dvala och sover då till och med 2 år.

30 maj

Jag gör som du, en 10-dels sekund med sprutan för luftfuktighetens skull några gånger under vilan. Man kan höja RH på andra sätt också. T ex galler i trågen med vatten under och löst liggande plastfolie över.. Så gör H. Christiansen.
Temperaturen har jag inga problem med då jag odlar dem i rumstemp eller högre. Sommartid åker de ut på inglasningen i söderläge, mot 30 grader med riklig vattning och näring.
Hög luftfuktighet och mycket ljus är viktigt. under tillväxten!
Jag har 28 st just nu varav 6 som jag fortfarande väntar att de ska vakna.

31 maj

Detta är ett mkt. intressant forum , där man kan ta del av hur andra sköter sina orkidéer. Vi har ju olika förutsättningar på alla vis. Jag odlar allting i GreenMix då förutom plantor på "kloss" och har tillgång till temp. växthus året om. Detta släkte har hos mig aldrig stått torrt, utan minimum har varit lätt fuktigt. Detta tillstånd har varit efter de tappat sina blad, så i princip hela vintern. Så fort jag ser ny tillväxt å antydan till rötter, så vattnar jag. Vattnar med slang rejält när jag vattnar, å sedan får de "torka upp" men absolut inte bli torra. Detta fungerar bra hos mig, å nu är de en pileatum med 2 stjälkar på samma bulb. Den ena stjälken bara typ 5 cm och den andra längre med hittills 10 knoppar. Om jag kommer ihåg så lägger jag ut bilder när den slagit ut. Nu låter de som jag inte har några som helst problem . Men de ska gudarna veta att problem finns, å de kan vara individer som trilskas, misstag i skötseln m.m. Sen är de nog så oxå att liksom en syren kan blomma överdådigt ett år, tar igen sig nästa år. Så de e nog fullt normalt, att man inte får en överdådig blomning vart år på sina orkidéer. Mkt. intressant stulun och Dorra att ta del av ert kunnande å hur ni gör.

31 maj

Göran Om du vill läsa hur proffsen i västra hemisfären gör och lyckas så följ länken.

https://www.facebook.com/groups/Cataseti...

Svårt tänka mig att Greenmix är den ultimata lösningen men jag odlar ju inte i växthus heller då.

31 maj

Tack för snälla ord, Göran...

Jag odlar inte heller i GreenMix o inte har jag växthus... så här har jag en handikapp
Sen måste jag passa temperaturer vintertid, för hos mig faller det ganska rejält nattetid.

2 jun

Snygg. Min ena blommade redan för ett par veckor sedan och den andra öppnade sina blommor helt idag. Båda med 5 blommor var. En favorit för mig.

3 jun

Grattis till blomningen! Intressant läsning.
Mvh
Mikael

3 jun

Trevligt med alla inlägg och insikten om att orkidéodling har många problem som kräver sin lösning. Det är väl det också som driver en framåt i utvecklingen med den här hobbyn.
Trevlig Catasetinae-sommar till er alla.

Ge din åsikt
Från Askla.

Det här är en bulb av Zygopetalum maculata som jag köpte via E-bay i februari. Den sändes från Madeira och jag fick den efter bara ett par dagar. Det var första gången jag handlade på E-bay, men när den inte kostade mer än 3,5£ plus frakt 2,7£ tänkte jag att jag kan prova. Den Zygopetalum jag redan har hade inte blommat på ett par år, så jag ville ha en annan för doftens skull. Jag planterade den i bark med lite mossa i mitten den 15/2. Det nya skottet syntes för första gången den 5/5 och nu har den blivit så här lång. Det känns lovande.

Nyckelord: Zygopetalum maculata

31 maj

Lycka till, skottet ser fint ut

Ge din åsikt