Alla dagboksinlägg

Från anitta.
Cymbidium. Från anitta.

I dag var jag till vår lokala blomsteraffär och fick köpa den här skönheten för 50 kr Det är tre stänglar på plantan men två är överblommade och på den tredje är blommorna fortfarande fina

Nyckelord: Cymbidium

i går 13:09

Definitivt ett fynd! Grattis!

i går 14:12

Tack Natasha

i går 18:15

Tjusig och kanonpris

i går 20:39

Grattis!!

Ge din åsikt
Från oled.

Nu blommar BLC Tokio

23 jan

En verkligt trogen blommar.

23 jan

Vilken häftig läpp den har

23 jan

Man piggnar ju till väldigt fort av att se den!

23 jan

Heja Ole, äntligen vaken! Vet du vilka som ingår i hybriden?

23 jan

Grattis!! (Kaffe?)

23 jan

Vet du har kollat dick men som jag hittar inte sådär enkelt

23 jan

Faktiskt i morgonrock och en kopp kaffe med mig ned i källaren

24 jan

Nope Ole, men det känns som det kan vara en RLC istället för BLC, möjligen då Rhyncholaelia digbyana x Cattleya Dupreana (C. warneri x C. warscewiczii)?

24 jan

Låter som en bra gissning

24 jan

Den hybriden ska ha lite gult inne i läppen, men ser inte på dina foton om din planta har det?

i går 14:42

Från oled.

i går 18:00

Kanske är den rackaren iaf

i går 19:34

Kanske du har rätt för en gång skuld

i går 20:39

Ge din åsikt

Köpte denna Paph i dec 2014 av Mattias i Alingsås, när han sålde ut mycket av sin samling. Det var en stor delning, som kom till mig i blom. Den har blommat troget varje år vid denna tid och alltid med två stänglar. Nu är det första gången den slår till med tre och det är bara att buga och bocka!

Nyckelord: Paphiopedilum, Paphiopedilum Dorama

15 jan

En gammal fin korsning, å trevligt med flera blommor

15 jan

Härlig kul nä den blommar varje år och med flera stänglar

15 jan

Härlig!
Mvh
Mikael

17 jan

Tack från Dorama och mig!

18 jan

Stormtrivs hos dig

18 jan

Ja, vi trivs ihop! Har inte sett någon av Mattias Paphar här på OP och jag vet att han 2014 sålde flera till medlemmar här.

18 jan

En före detta kollega till mig köpte också en Dorama av Mattias och den har blommat hos henne.

18 jan

anitta, kul att höra det!

19 jan

Grattis, så roligt! Min svärmor lyckades med Paphar men jag har aldrig hittat rätt.

19 jan

Sååå ståtlig!

19 jan

Tack båda två! Natasha ge inte upp! Förr eller senare hittar du rätt Paph!

20 jan

Bugar och bockar jag med: sååå fantastisk :> ! !

21 jan

Än en gång TACK!!

23 jan

Kanske en guckusko i trädgården då???

Ge din åsikt
Prosthechea vitellina, 4cm. Från GöranÅ.
Prosthechea vitellina, 12 bl-stjälkar med 54 bl. å knoppar. Från GöranÅ.

En art som de bytts namn på många ggr., å när jag köpte den för 30 år sedan, så var de som Epidendrum vitellinum. Den sägs vara svalväxande från Mexico, Guatemala, El Salvador på 1600-2800 m.ö.h. Jag odlar den i GreenMix i växthus med 18 grader natt - >22 grader dagstemp. och RH >70%. Den vistades ute en månad i höstas.

Nyckelord: Prosthechea vitellina

15 jan

Fin planta och blomning! Starkt jobbat.
Mvh
Mikael

16 jan

Helfin. Måste du använda så stark fotoblixt?

16 jan

Har tagit ett nytt foto i dagens solljus, men kan bara konstatera, att ngn. fotograf kommer jag nog aldrig att bli. Tycker de e så svårt att få till skärpan på alla blommorna i bilden - kanske mitt synfel spelar in? Min förhoppning är att de framgår att de lyckades, att få fram en hyfsad blomning på denna trilskande planta.

16 jan

Den är svår att odla
Bra jobbat!

17 jan

Ja Edel , den är lite kinkig. Du har ju bott i Mexico å sett den in situ, förmodar jag. Växer den helt exponerat och hur är de med temp. där den växer??

18 jan

Strålande resultat

19 jan

Imponerande planta!

21 jan

Hej Göran Å
Jag har sett vitellina in situ mellan Veracruz och Oaxaca. Mycket fuktighet och vind hela tiden.
I Mexiko city är det svårt att odla den.

22 jan

Tack Edel för svaret! Där fick jag anledningen att den blommar med 12 stänglar nu......den har stått för torrt innan! Den står i GreenMix å den har hållits väl fuktig till blöt nu ett år. Så nu vet jag hur den ska skötas framgent .

Ge din åsikt

21/12 -19

+ 13 jan

21/12: Cattleya-primär

18/12-19 : Cattleya White Island, 10 cm. Från GöranÅ.
11/1-20: Cattleya White Island, blomma 11,5 cm och här ser man plantans storlek. Från GöranÅ.
11/1-20: Cattleya White Island, 11,5 cm. Från GöranÅ.

En mindre Cattleya som blommar för första gången, å tyvärr är denna oxå vattnad med näringsboosten som var till gräsmattan. Så tyvärr är där lite skador på den, men bortsett från det, så är de en mkt. vacker blomma. Den är en primär mellan walkeriana och jongheana som går under namnet C. White Island. Odlas i GreenMix i växthus.

13/1-20 : Nu blommar den andra stjälken, med en blomma som nu ser helt okej ut. Efter åtskilliga genomvattningar, så börjar de rätta till sig . Är glad för att alla plantor har klarat sig, å att skador inte syns på själva plantorna.

Nyckelord: Cattleya White Island

21/12 -19

Det syns att de har mycket god potential nästa gång de blommar

21/12 -19

Den här primärhybriden tilltalade mig så fort jag öppnade datorn. Både färg och form är mitt i prick. Jag har båda föräldrarna. Walkerianan hade jag i blom för några år sedan men tyvärr så skadades det ledande skottet och plantan vill inte bryta om. Vad gäller Laelia jongheanan så har den aldrig blommat. Jag fick den av en nära vän, död sedan mycket länge. Detta var omkring 1975 och han hade haft den många år utan att se någon blomma så han hade tänkt kasta den i kompostren. Totalt har det alltså gått mer än 50 år utan resultat. Här kan man snacka om envisa odlare. Hade det inte varit för att den en gång för kanske 10 år sedan hade små knoppanlag så hade nog jag också gett upp.

21/12 -19

Varje gång en planta på cattleya-bordet slår ut nu efter sommaren, så är hoppet där att den inte ska tagit stryk av närings-boosten. Men ack så besviken man blir varje gång . Man bannar sig själv, vilken idiot man är som kan göra ngt. sådant. Denna kunde ju varit så vacker, och om typ 4-5 dagar har den vissnat. Walkeriana har jag inte haft som art, men däremot jongheana hade jag på 80 å 90-talet. Den trivdes inte hos mig, å där blev aldrig ngn. blomning.
Vilket tålamod du har bolebo , verkligen imponerande!!!! Då är denna primären betydligt tacksammare, då jag end. haft den i tre år. Köpte den som liten klen planta, men den har verkligen trivts å växer på två håll i krukan. Älskar de här små å mini-cattleyorna, som inte tar mkt. plats och kan blomma flera ggr./år.

21/12 -19

Varifrån köpte du ditt ex?

21/12 -19

Cattleya White Island köptes från Orchideen Lucke i Tyskland. Tyvärr ser jag inte den i deras sortiment nu.

21/12 -19

Italiensk firma som jag inte handlat av har den (och mycket annat intressant)
https://www.celaorchidee.it/shop/botanic...

22/12 -19

Var i Italien ligger den. Jag hittar ingen sida på ett språk jag begriper någorlunda.

22/12 -19

Har letat lite runt på nätet, å hittat den hos OrchidGarden i Polen. Den saluförs som FS till ett pris på 12,99 pund. Exempelbilden visar en planta "kraftigare" än den jag köpte, så den kan kanske var blombar inom ett år. Här är länken: https://orchidgarden.co.uk/shop/hybrid-o...

22/12 -19

rugosafin

22/12 -19

Den italienska firman ligger strax norr om Pisa.

4 jan

Otroligt nog så är den ff i blom och ny stängel med knopp på G. Dessutom har den en mkt. fin doft, som är mild å fin. Hoppas att allt genomvattnande med regnvatten börjar ge resultat nu, så att blommorna ser bättre ut framgent .

13 jan

Äntligen börjar de ge resultat av allt genomvattnande. Blomman blev dessutom lite större oxå .

13 jan

Lysande

13 jan

Helt klart lysande.

15 jan

Praktfull!

15 jan

Härlig!
Mvh
Mikael

16 jan

I går kväll fick jag se den live. Måste vara den absolut mest perfekta primärhybriden. Man ser tydligt vilka föräldrarna är, både i form och färg.

16 jan

Ja bolebo , den lilla ynkliga plantan har växt till sig och presenterar nu en stor vacker blomma. Dessutom har den en mild angenäm ljuvlig doft, som tyvärr inte framkom på kvällen i den rel. torra luften i lokalen. Den största glädjen från mötet var annars att se dig på benen och höra dina visdomsord . Härligt att du är tillbaka Börje .

Ge din åsikt
Lc Cariad's Mini Quinee 'Angle Kiss'. Från anitta.

Blommar nu med en blomma

Nyckelord: Lc Cariad's Mini Quinee 'Angel Kiss'

13 jan

Härlig nyans. Doftar den?

13 jan

Grattis till läckerbiten!

13 jan

Tack! Ja, den doftar underbart

13 jan

En trevlig mindre Catt som dessutom doftar gott. Jag har oxå bara en blomma i år, å intressant att du anitta bor där långt uppe i norr å jag här långt nere och de blommar samtidigt. Blommar din oxå två ggr. om året?

13 jan

Utsökt

13 jan

Praktfull!

13 jan

Det har varit ett par år mellan blomningarna de senaste gångerna, tidigare var det ett åt mellan. Kan bero på att det är längre mellan blomningarna pga att bulben inte utvecklas så bra och bladet blir väldigt litet/öppnas inte ordentligt.

13 jan

Väääldigt fin ! Grattis!!

14 jan

+ 15 jan

Eftersom bulber och blad blivit mindre med åren och med det har blomningen kommit glesare. Som jag ser det bör du ändra på hur du odlar den. Vore det min planta skulle jag, om möjligt, ge den mer ljus och mer näring. Kanske behöver den också planteras om. Lycka till.

15 jan

Tack alla! Tack bolebo för råd. Plantan har stått precis på samma plats hela tiden, inte direkt under lysrör men kanske ska flytta den under lysröret om det hjälper. Jag har planterat om den för ett år sen. Plantan får RAIN MIX som jag har köpt av dig bolebo

15 jan

Du milde vilken vacker blålila ton!

15 jan

Ja härlig!
Mvh
Mikael

16 jan

Utmärkt men jag tror fortfarande på mer ljus och lite mer gödning. Rain Mix är utmärkt näring med alla (i varje fall de flesta) näringsämnena en orkidé behöver. Jag vet inte om ni har haft lika lite sol i din del av Norrland det sista året som vi i Kronoberg.

Ge din åsikt
Från obovata.

God fortsättning alla

Nyckelord: Chysis limminghei

12 jan

God fortsättning, de lyser upp i vintermörkret

12 jan

Härliga färger på den arten. God fortsättning - både på blomning och i övrigt!

12 jan

Ljuvlig! God fortsättning till dig också

15 jan

Underbar, grattis!
Mvh
Mikael

16 jan

Tack

Ge din åsikt
Från Xara.

Både denna och tidigare förevisade storblommande Cattleya jenmanii blommar nere i gillestugan, aka 'parfymbutiken' :-8 !

Nyckelord: Cattleya Oroverde Azul

2 jan

Synnerligen läcker.

2 jan

Förtjusande

3 jan

Väldigt fin! Parfymbutiker av det slaget besöker jag gärna, faktiskt hellre än de traditionella

4 jan

Underbart med doftande blommor

4 jan

Ja härlig!
Mvh
Mikael

4 jan

Vad Lassse sa!

12 jan

Gnistande

Ge din åsikt

Nu har två blommor slagit ut. Det är tre stänglar till så hoppas en lååång blomning Har haft plantan en evighet och den har aldrig blommat förrän nu så jag är nöjd

Nyckelord: Brassavola nodosa

22/12 -19

nodosa är jättefina, bra med tålamod när man håller på med orkidéer. Stort grattis

22/12 -19

Tålmodighet är en dygd när man odlar orkidéer. Inte dumt med nodosa-doft, som konkurrerar med pepparkaksdoften nu till jul . Alldeles strålande så fina

22/12 -19

Absolut! Tålamod är en nödvändighet för Orchidoter. Nodosa är en fin liten art med fin doft.

25/12 -19

Ja härlig, men vill ha mycket ljus.

25/12 -19

Tack Ja, den älskar ljus, har stått hela sommaren i söderfönster utan skugga.

27/12 -19

Tjusig

27/12 -19

Min planta blommade för ett antal år sedan. Då stod den i vårt badrumsfönster i sydvästläge. Nu har den haft en väldigt lång period utan blommor. Har visat din bild för min planta o hotat med komposten, så nu får vi se om det ger resultat. Den står förresten i samma fönster nu som C. trianae

28/12 -19

Grattis!

28/12 -19

Ja, grattis! Tydligen inte en lättflörtad art.

28/12 -19

Wow, grattis!! Kul med förstagångsblommare!!

29/12 -19

Tack! Nu har två blommor till slagit ut

7 jan

Alla sex blommorna är utslagna Även Vanda Pat Arcari blommar igen

7 jan

Exilente' bravvvissssimoooo! , vilken härlig nodosa.

7 jan

Verkligen läckra Grattis till blomningen

8 jan

Helt underbara!!!

Ge din åsikt

Upptäckte en trist sak. Elsner orchideen i Tyskland har lagt ner sin verksamhet då ägarinnan gått i pension. Riktigt trist då Regina Elsner alltid levererade riktigt fina plantor. Dessutom kunde man importera från Bela Vista genom dem. Trist julklapp...

https://www.elsner-orchideen.de/

7 jan

Nej va tråkigt. Har handlat många ggr av Regina

7 jan

Det var alltid roligt att handla av Regina, i Dresden eller via nätet, tyvärr hann jag inte med något besök där innan pensioneringen, även om det var på G ett par gånger men vi for till andra odlare.

8 jan

Köpte några plantor av henne i december och fick då reda på att de va sista gången , eftersom allt jobb gjort att hon tyckte de va dax att stänga butiken å ta pension. De e en tuff bransch med mkt. konkurrens från nätet. Mycket tråkigt att höra, för Regina har alltid levererat sunda å bra plantor till bra priser . Man har ju sina favoriter att handla från, å hon var en av dem.

8 jan

Tråkigt men tyvärr är det ett tecken på vår föränderliga värld. Första gången jag var hos Elsner var 1975. Företaget drevs av Willy Elsner, Reginas far, Han var en mycket välkänd odlare med Phalaenopsis och Paphiopedilum som specialitet. Tyvärr dog han hastigt i rel unga år. Jag minns inte om Regina tog över direkt efter Willy eller om Reginas mamma drev firman ett tag. Under Reginas ledning utökades sortimentet högst väsentligt. Jag har besökt Elsners många gånger sedan 1975 men sedan min gode reskamrat dog i början på 1990 talet har det blivit sporadiska besök för att upphöra helt när jag började åka till Dresden utställningar,
Hon hade fina plantor och priserna var rimliga men ingalunda något lågprisvaruhus. Asendorfer orkideer som har köpt hennes inneliggande lager har en helt annan prisbild. Jag var hos honom för några år sedan och kommer inte att åka dit igen.

Ge din åsikt
Paphiopedilum hirsutissimum, 14 cm. Från GöranÅ.

Den är köpt för många år sedan som Paph. esquirolei, men skall nu tydligen heta Paph. hirsutissimum var. esquirolei. Den odlas i GreenMix i växthuset där de är 18 (natt) till >22 grader å >70% RH. Den växer vilt i södra Kina, norra Thailand å Vietnam på 800-1800m.ö.h.

Nyckelord: Paphiopedilum hirsutissimum var. esquirolei

29/12 -19

Wow, superbra odlat!

29/12 -19

Du har verkligen fått det att fungera med GreenMix. Du har fantastiska odlingsresultat
Grattis

29/12 -19

Strålande

29/12 -19

Underbar! Jag har ingen "tur" alls med Paphisarna. Gett upp dem helt och hållet.

29/12 -19

Jättefin! Synd att jag oxå hör till Paph-dödarna! GreenMix funkar för diverse plantor hos mig oxå dock.
Mvh,
I

29/12 -19

Åh vad fin Paph

30/12 -19

Mycket fin! Denna har väl en stor blomma på en ganska liten planta.

1 jan

En härlig art, grattis!
Mvh
Mikael

4 jan

+ 22 jan

Allt är relativt Merwic , så storleken på plantan jmf. med blomman, tycker inte jag är så liten. Tycker Paph. rungsuryianum å micranthum har större blommor i förhållande till plantstorleken.

Ge din åsikt
Phalaenopsis amboinensis. Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Nytt år nya utmaningar.

Phalaenopsis amboinensis

Nyckelord: Phalaenopsis amboinensis

1 jan

Tack det samma Jättefin Phal

1 jan

Gott nytt och god fortsättning!
Vilken Phal! Tur att jag inte hittat den sorten i affären för då hade jag nog fått förlänga huset så jag kan göra en större fönsterbräda.

1 jan

Jätteläcker, så grattis stulun
Natasha, du får nog väldigt svårt att hitta den i affären, eftersom det är en ren art, dvs ingen hybrid.

1 jan

Härlig!
Mvh
Mikael

1 jan

+ 2 jan

Natasha Detta är en småväxt art och trivs bäst i odlingsskåpet med hög luftfuktighet.
Jag ser att du finns i Västsverige där vi har förmånen ha Marita Åkesson som tar hem från Frankrike fina plantor av skilda slag. Min kommer från henne. Googla på Åkessons Orkidéer. Du kan också titta in på Västsvenska Orkidésällskapets Fb-grupp där vi visar vad vi gör i vår förening och visar lite orkidéer. Välkommen!

2 jan

"Annika", det är nog tur det!
"stulun"; Tack för inbjudan! Jag tar väl en sväng förbi vid tillfälle.

2 jan

Hon har bara Web Shop. Man kan sen hämta hos henne så slipper man frakten.

2 jan

Vilken snygging ! Grattis!

Natasha: Tips: Bygg på höjden i befintliga fönster! (Kan annars bli väldigt dyrt att förlänga huset, men, men, vad gör en inte, förstår precis ...! ) Sedan kan du oxå investera i extrabelysning om möjlighet finns: jag har orkisar även i husets mörkaste hörn .

3 jan

Nytt är nya möjligheter nya misstag
Snygg Phalaenopsis

3 jan

Så är det alltid Ole Det man förlorar på gungorna tar man igen på karusellerna

Ge din åsikt

28/12 -19

28/12: Monterad

Bulbophyllum sanguineopunctatum 'White'. Från GöranÅ.

En Bulbophyllum som doftar lite å gott. Denna arten är väldigt variabel till färgen, å när jag chansade, så hade jag turen att de blev den vita. Den odlas på kloss och vattnas dagligen i mitt växthus där de är 18 (natt) till >22 grader å >70% RH. De ända negativa med arten, de e att komma ihåg de långa namnet .

Nyckelord: Bulbophyllum sanguineopunctatum 'White'

28/12 -19

Fascinerande! Ser ut som en liten manet. Namnet antyder att den kan ha röda fläckar?

29/12 -19

Jättefin speciell form

1 jan

Underbar!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt
Cattleya jenmanii. Från Xara.

Rena nyårsbuketten i år: hela sex doftande blommor samtidigt! Rekord för den här plantan, som år en trogen årlig blommare .

Nyckelord: Cattleya jenmanii

28/12 -19

Hanna, härligt med en tjusig catt bland alla "hermeliner"!!

29/12 -19

Strålande resultat

29/12 -19

Gnistande resultat. Var ni bortresta i jul?
Grattis

29/12 -19

Sååå vackra!

29/12 -19

Snyggt jobbat Xara! applåder Får jag fråga, har du öppnat blomskidorna eller lät du den öppna dom själv? Min är på gång den med och jag har för mig att det året jag lät den öppna själv så blev blomformen inte lika bra som förra när jag öppnade den, men minns inte helt.
Mvh,
I

29/12 -19

Tack snälla alla!
Annika: Hihi, nu var vi vitsiga !!
oled: Knopparna kom efter min 'spännande' jobbresa i Paris i början av december: hamnade mitt i generalstrejken... antagligen den ofrivilligt förlängda tjänsteresan som gjorde det!
Isis: Jag har aldrig vågat prova att öppna en blomskida: blir så överväldigad av minsta knopp att jag genast börjar tassa på tå och sänker rösten i närheten av plantan för att inte störa...

29/12 -19

OK! hehe
Gott nytt år på er alla förresten!
Mvh,
I

29/12 -19

Så underbar Cattleya

30/12 -19

Grattis till fin blomning. Cattleya jenmanii tycker jag har en av de ljuvligaste dofterna bland Cattleyorna.

1 jan

Härlig blomning, grattis!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt
Andra blomningen i juli2019. Från Natasha. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Nr 13 Miltassia (Bratonia) Shelob Tolkien. Från Natasha. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Inköpt okt-18 (Coop)

Placerad i söderfönster på vintern, sommartid i ljust österfönster.
Blommat om sommaren 2019.

Blommor som stora "spindlar" med brunlila "ben". Läppen stor i rosa, mönstrad med brunröda fläckar med gul ring runt.
Doftar

Korr av artbeteckning efter info från MissOrchidGirl.com:
"The Miltassia (Bratonia) Shelob Tolkien is a cross between Bratonia Olmec and Brassia Edvah Loo. The special feature of this orchid is its Brassia shaped flowers that have a pink color, unlike most other Brassias which present a yellow color."

Nyckelord: Miltassia, Miltassia (Bratonia) Shelob Tolkien

28/12 -19

Vacker hade någon snarlik för länge sedan som doftade pepprigt

29/12 -19

Många trevliga plantor du har

29/12 -19

Tack! Jag ska väl tillägga att jag lagt upp alla här i första hand för att kunna hålla reda på dem själv. (Måste köpa några slags blomsterpinnar och märka upp dem tydligt!) Men också roligt att dela med andra förstås.

1 jan

Ändrar artnamn på den här. Trodde det var en Odontobrassia (Billabong) men efter att ha sett den på MissOrchidGirl.com så förstår jag att jag var felinformerad tidigare.

Ge din åsikt