Alla dagboksinlägg

Denna nya slog ut i veckan. Plötsligt, från ingenstans dök den upp. Kan inte ha dröjt länge från knopp till fullt utslagen stängel.
Doften tillägnas hästintresserade
5 blommor med stark 'lukt'.

Nyckelord: Coelogyne flaccida

28 jan

Tjusigt, hur odlar du den?

28 jan

Traditionell kompost, bark/vitmossa under extra ljus och utan gödning hittills.

Ge din åsikt

Min Paphiopedilum charlesworthii är i blom nu

Nyckelord: Paphiopedilum charlesworthii

14 jan

Härlig färg!

22 jan

Väldig fin, särskilt det rosa-lila seglet. Hur odlar du den?

22 jan

Tack Jag odlar den i en liten plastkruka i bark. Plantan har jag i ett glasmonter och under lysrör. Då och då spraya jag bladen. Vattnar en gång i veckan men lite extra vatten när jag sprayar.

23 jan

Riktig snygg, både planta och blomma, ett fantastiskt segel

Ge din åsikt
Från oled.
Från oled.

Första gången den blommar så kanske därför blomman blev lite konstig
Odlas i GreenMix

Ge din åsikt

Tack för svaren kring vilka orkidéer man kan odla i kruka med någon form av "kompost"
Nu till nästa fråga
Allmänt känt att vissa orkidéer tål mindre salter i vattnet än andra, varför är det så?

Ge din åsikt

31/12 -22

31/12: Nyårsnöten

Från oled.

Vad är det för Paph hybrid? Hela namnet ska vara rätt.
Jag köpte en orkide av Peter G som jag inte var helt nöjd med och utan diskussion skickade han denna i stället

Tävlingen är slut 23.59 2022
Vinsten är en Triss
En gissning per person
Gott nytt år

1 jan

Paphiopedilum Maudiae Vinicolor Schwartze Madonna

1 jan

Från oled.

Helt rätt, imponerande men tyvärr missade du trisslott med ca 13 timmar och 45 minuter

1 jan

Jobbat, jobbar dygn så såg detta nu när jag kom hem

Ge din åsikt

Köpte denna av Hans Christianssen, Orchidegartneriet för 40 år sedan. Kommer från Venezuela. Odlar den i västerfönster året runt, med lite extraljus på vintern. Blommorna doftar annorlunda.
God Jul!
Mvh
Mikael

25/12 -22

Jättefin en av mina favoriter, har för mig att du har sålt delningar här?

26/12 -22

Jo många delningar!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt
Clowesetum Pierre Couret. Från Merwic.

Här kommer en lite tidig julhälsning, men jag tänkte passa på när jag har den perfekta julblomman i blom. Det är hybriden Clowesetum Pierre Couret.

Önskar er alla en härlig fjärde advent! Och en avkopplande julledighet.

Nyckelord: Clowesetum Pierre Couret

18/12 -22

Snygg blomning, odlingstips tack , har en julblomma på gång, hoppas den hinner komma

19/12 -22

Vilken fantastisk julblomma! Hur odlar man en sådan snygging?

22/12 -22

Hej. Denna hybrid är en korsning av släkterna Catasetum och Clowesia. Odlas som dessa dvs de växer intensivt under sommaren, då krävs mycket vatten och mer gödning än normalt, i princip gödning i varje vattning, men spola igenom mediet ibland. Mycket ljus!! Framåt hösten när bulben sväller drar man ner på vattningen och låter plantan torka upp. När bladen gulnar slutar man vattna, bladen ramlar av och blomman går i vila. Här brukar ev. blomstänglar växa fram. Håll den torr under hela vilan, fram till ett nytt skott börjat växa fram och de nya rötterna är några cm långa. Vattna inte för tidigt! Håll gärna en luftfuktighet över 50%. Jag odlar i sphagnum och grov perlit, ca 70/30. Men bark ska fungera.

Här finns också odlingsråd, på engelska. https://www.aos.org/orchids/culture-shee...

23/12 -22

Kräver ett tålamod tvärsemot alla instinktiva impulser gällande krukväxter. Imponerande och mästerligt insiktsfullt tillvägagångssätt.

24/12 -22

Jättefin, intressant angående odling!

Ge din åsikt

22/11 -22

+ 23/11 -22

22/11: Blommar nu

Från oled.

Paph hybrid

22/11 -22

Vackra blommor

10/12 -22

Liknar nästan Paphiopedilum Dronning Ingrid. Eller har den mera gult?

10/12 -22

Vågar inte säga, den kommer från bolebo

15/12 -22

Paphiopedilum Dronning Ingrid. Från Spjuttan. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Här en bild från Facebook på Paphiopedilum Dronning Ingrid. Otroligt vacker!

15/12 -22

Fin paph!

15/12 -22

Min måste ju också vara en drottning Ingrid?

15/12 -22

En Paphiopedilum Dronning Ingrid önskar jag mig. Kollar regelbundet Orchidegartneriets hemsida efter den och Phragmipedium besse.

16/12 -22

Har nyligen fått köpa besseae flavum och röd, de är fantastiskt fina

Ge din åsikt

11/12 -22

11/12: Julfest

På Curla i Landskrona, mycket trevlig och väldigt god mat
Stort tack ni som har ordnat

15/12 -22

Håller med, det var mycket trevligt. Årets avslutande medlemsmöte i Nordvästra Skånes Orkidesällskap.

Ge din åsikt

 

Nyckelord: Ctna Maikai, Denrobium nobile 'Apollon', Brassavola nodosa

29/11 -22

Härlig blomning

29/11 -22

Tjusiga! B. nodosa har jag aldrig lyckats med. Men kanske borde man pröva igen för jag gillar doftande arter. Och denna doftar väl ljuvligt?

29/11 -22

Tack B. nodosa doftar på natten

30/11 -22

Snyggt! Och en väldigt fin Dendrobium, vet du om det är en ren nobile eller en hybrid?

1/12 -22

Tack Lassse, jag vet inte om det är en ren Dendrobium men mest troligt är det en hybrid, det står på lappen Den nobile 'Apollon'

2/12 -22

anitta: Den har ju vissa likheter med nobile, om än lite "rundare" i formen, därför jag undrade. Väldigt tjusig hursomhelst.

Ge din åsikt

3/11 -22

3/11: Cattleya

Rötterna på mina Cattleyor växer inte samtidigt som skotten och bladen. (I alla fall inte de synliga rötterna. Möjligt att det är annorlunda djupare ner i komposten.) Rötterna växer mera nu på hösten. Är detta också att betrakta som tillväxtperiod, så de skall ha gott om vatten?

Jag hade nyss slutat för säsongen att dränka ner mina Cattleya-krukor 30 minuter en gång i veckan. Men min Cattleya jenmanii visar tecken på dehydrering, så jag gav den ordentligt med vatten idag. Den har för övrigt haft det ganska kämpigt. Den som trivs allra bäst av mina Cattleyor är faktiskt C. dowiana aurea, som ju annars anses vara svårskött.

Jag tänker, att eftersom alla mina sorter växer ganska långt söder ut, med jämförelsevis längre regnperiod, så kan jag vara ganska generös med vatten ett litet tag till. Ingen växer uppåt Costa Rica eller Panama. C. labiata växer ända ner i Brasilien. C. dowiana aurea i Colombia (kusinen, C. dowiana, växer längre norr ut.). Vet dock inte om det kommer lika mycket regn på västra sidan om Anderna.

Det tar förstås längre tid för dem att torka upp nu när det är kallare, och det mår nog inte de djupa rötterna så bra av. Försöker fläkta så mycket jag kan.

Nyckelord: Cattleya

3/11 -22

Nya rötter kommer bara på nya bryt, kommer det nya bryt är det att betrakta som tillväxt säsong

4/11 -22

Hos mig kommer nya rötterna före nya bryt.

4/11 -22

oled: Ja, det ser ut som de nya rötterna bara kommer från vårens nya skott. Bladen ser inte ut att växa mer. Men nu sätter rötterna fart istället.

Min C. labiata fick bara ett nytt skott i våras, C. jenmanii fick också bara ett nytt skott (det var även något litet som tittade fram 3 millimeter, men stannade där).

C. dowiana aurea däremot fick två nya skott som vuxit kraftigt. Ett av dessa har snabbt vuxit ikapp alla de gamla bladen. De gamla bladen ser inte ut att ha vuxit något överhuvudtaget, även fast de ser friska ut.

4/11 -22

Det är därför man ska vara försiktig med vattning och annat, dödar man rötterna på de gamla bulben blir det inga nya och hela plantan dör

4/11 -22

Olika arter Cattleya beter sig olika med hur de sätter rötter. Vissa gör det när skottet är klart, andra efter en längre vila. En liten regel är att dra ner på vattningen när nya skotter mognar/sväller. Om det kommer rötter så fortsätter man vattna sparsamt och hålla upp luftfuktigheten i krukan så att rötterna går ner i krukan och inte ut i rummet (de söker fukt). Men inte vattna som vid tillväxt, utan sparsamt. Att bulber blir skrynkliga vid vilan är helt normalt, och nödvändigt. Annars finns risk att du triggar tillväxt under vintermörkret. Till exempel C dowiana kan hållas extrent torr under vilan. Dess rötter ruttnar lätt har jag märkt.

De som sätter rötter före vilan sätter ofta sekundära rötter/förgreningar från befintliga rötter när tillväxten drar igång. Det är därför som våren generellt är en bra tid för omplantering.

5/11 -22

Bulberna på min C. labiata och C. jenmanii var skrynkliga när jag fick dem. Jag har inte lyckats få dem att svälla märkbart under våren och sommaren, trots riklig vattning. De nya skottens bulber är däremot fina och svällda. C. dowiana aurea hade svälda bulber när jag fick den (och det kanske var därför som det började växa rötter på den i december). Den kom inte från samma säljare.

Jag skall dra ner på vattningen snart. Och som Merwic betonar, då skall jag inte oroa mig om bulberna skrynklar sig mitt i vinter, utan tvärtom betrakta det positivt.

5/11 -22

Kanske rötter växer året om, eftersom det kommer dimma och fuktiga vindar in från havet även när det inte är regnperiod.

28/11 -22

Med risk för att orsaka svartröta, så vattnade jag igenom mina Cattleyor i morse. För när jag bara sprejar lätt ovanpå, då når inte vattnet ner till rötterna djupare i krukan. Men jag dränkte inte ner hela krukan i vattenbad, utan använde ett dusch-munstycke som kraftigt regn, så att vattnet rann igenom hela komposten utan att för den skull hinna bli helt och hållet genomdränkt. Men nu vågar jag nog inte vattna igen på ett bra tag.

30/11 -22

Vad jag läst, så bör man under torrperioden endast ge precis så liten mängd vatten att Cattleyan inte helt förtvinar. Samtidigt behöver ju fukten även nå fram till delarna av plantan längs in i krukan.

Ge din åsikt

21/11 -22

+ 22/11 -22

21/11: Besseae

Från oled.
Från oled.

Nu blommar även den röde phragmipedium besseae

22/11 -22

Vacker, det är så fin färg på denna

23/11 -22

Granskade min Phrag mem Dick Clements lite närmare nyss. Bakom "skon" ett rent gult blomblad. Säkert arv efter Phragm bessae flavum.

24/11 -22

Från oled.

Är du säker på att det är flavum? Min röde har också gult i sig

25/11 -22

Du har nog rätt. Men ser lite konstigt ut med ett nästan citrongult kronblad som ligger an bakom själva skon. Phragm mem Dick Clem är tydligen en korsning mellan bessae och Phr sargentianum. Så det rent gula kan förstås komma från sargentianum.

25/11 -22

Låter rimligt

Ge din åsikt
Beallara Peggy Ruth Carpenter. Från anitta. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: Beallara Peggy Ruth Carpenter

16/11 -22

Snygg blomma och fint foto

Ge din åsikt
Från oled.

Phragmipedium besseae flavum

https://www.youtube.com/watch?v=AFsoLP4D...

15/11 -22

Intressant orkidé. Det är väl "originalet" Phragmipedium bessae flavum som finns vild i naturen?

15/11 -22

Enligt denna artikel finns den i naturen
https://atlantishydroponics.wordpress.co...

15/11 -22

Använder du vanligt kranvatten til denna?

15/11 -22

Just nu men ska ordna med insamling av regnvatten

Ge din åsikt

2/11 -22

2/11: Plantering

Från oled.

Idag fick jag hem GreenMix till mina Phragmipedium och Paph

6/11 -22

Ja nu är det bara några påsar kvar för mig att sälja. Sedan slutar jag med Greenmix i min webshop.
Det är tyvärr för få som vill använda det. Peter

6/11 -22

Alltid bra service, tack Peter
På fönsterbrädan lyckas jag bara odla Paph och Phrag i GreenMix men vet folk som lyckas med allt i GreenMix

6/11 -22

Jaha du Peter....
Vet du var jag kan hitta det sedan då?

6/11 -22

Vad jag vet är det då bara Hans C som säljer i Norden och han skickar inte till Sverige

15/11 -22

Säljer Hans C GreenMix om man samtidigt köper en orkidé?

15/11 -22

Spjuttan: vet inte

Ge din åsikt