25/1: Moment 3. Cattleyakursen, ljus och arter

25/1 -09

Ljus
Cattleyor gillar ljus eftersom de är epifyter eller som i några fall litofyter. I trädkronorna får de mycket ljus men trädens lövverk tar bort en del av den direkta strålningen. Detta är bra att tänka på när man odlar Cattleyor, med andra ord vill de ha mycket ljus men man skall undvika starkt direkt solljus. Om vi exempelvis tar ett söderfönster under senvår eller sommar med fullt solsken, så kommer temperaturen på bladen säkerligen nå 50°C varvid bladet bränns sönder. Dels saknas den skugga som finns i naturen, liksom den kylande vinden som håller bladens temperatur nere. Därtill kan det vara så att plantan inte haft tillskottsbelysning under vintern, varvid den bildat mycket klorofyll och fått mörkt gröna blad. Våren kommer, ljusmängden ökar snabbt och plantan måste ställa in sig för en mycket ljusare omgivning, något som är stressande för plantan. Därför är det bra att ge tilläggsbelysning under den mörka delen av året samt under regniga perioder under den ljusa årstiden. Om man ger tilläggsbelysning 10-12 timmar per dygn för att förstärka dagsljuset under vintern så behåller bladen sin friskt ljusgröna färg och blomningen blir rikare.

Jag rekommenderar att förstärka snarare än att kraftigt förlänga dagen eftersom Cattleyor mår bra av att känna årstidsväxlingarna. Exempelvis behöver C. labiata känna att dagarna blir kortare för att den skall sätta knoppar och C. mossiae kan enligt Röth (Cattleya, 2001) få färre blommor om den utsätts för dagar som är cirka 16 timmar eller längre. Med tillskottsbelysning är plantorna förberedda på ljusare förhållanden under sommaren. Då får man skugga bort den heta solen mitt på dagen genom att ha ett tunt tylltyg framför plantorna eller ha persiennerna nere och i horisontellt läge. Sommartiden är den ljusa och varma tiden då de flesta Cattleyor växer och laddar inför kommande blomning och vila, men det är även semestertider. När ni åker bort så kanske vädret är molnigt, men ha ändå persiennerna eller annat arrangemang i ?solläge?, det räcker med en eller ett par dagars stekande sol för att bränna sönder en planta som du har lagt ner flera års arbete på! Jag använder fönster mot V, S eller Ö och naturligtvis är skuggningen viktigast i söderfönstret. Ett bra sätt att ta reda på när det är för starktljus/för varmt är att känna på bladen, som inte skall kännas heta.

Själv använder jag vanliga lysrör och lågenergilampor som extra ljuskälla, de har säkerligen inte helt rätt våglängdssammansättning på sitt ljus, men duger alldeles utmärkt som ljustillskott. Dessa lampor är inte speciellt varma så jag låter de närmaste bladen komma som närmast 5 cm från ljuskällan. Om en planta får för mycket ljus så får den en gulgrön färg i bladen, medan för lite ljus ger en (som jag nämnde tidigare) mörkgrön färg, det är viktigt att komma ihåg att det tar flera veckor för plantan att ändra färg. Vissa Cattleyor bildar även skyddspigment, exempelvis bildar C. labiata ett rödaktigt skyddspigment under sommarens ljusare förhållanden. Bredvid denna står min C. lueddemanniana planta, den mest ljusälskande av alla Cattleyor, och den blir bara friskt ljusgrön i detta ljus. Detta exempel visar dels att alla arter gillar mycket ljus, att några vill ha extra mycket men även att Cattleyor är anpassningsbara.

Cattleya gaskelliana
Cattleya gaskelliana är en trevlig och lättodlad art från Venezuela, där den växer epifytiskt eller ibland litofytiskt på 800 till 1500 m höjd i områden med ganska riklig nederbörd. Arten passar bra i vanliga fönster temperaturer, det vill säga 15-20 ºC under höst/vinter och varmare 20-25 ºC under vår/sommar. Blomman är normalt rosa till lavendel färgad med ett gult svalg i läppen. Karaktäristisk är fläcken långt ut på läppen. Blomman är 16 cm bred med en doft som är ganska svag, söt och påminner om hyacint. Normalt får den 2-3 blommor som håller sig en månad.

Denna art börjar växa i slutet av januari och fullbildar en cirka 14 cm lång bulb, ett 18 cm långt blad och en 10 cm lång blomskida i maj. Eftersom tillväxten börjas så tidigt så är det bra att vara lite sparsam med vattningen till skottet är närmare 10 cm långt. Medan bulben mognar så växer blomstängeln och blommar i juni. Rötterna är aktiva och tillväxer under hela våren och speciellt kraftigt växer rötterna under sommaren. Eftersom plantan börjar växa tidigt så försöker jag ställa den så ljust som möjligt. Jag vattnar och göder rikligt när tillväxten är i full gång och fortsätter med detta under sommaren så länge som rötterna är aktiva. När rötternas aktivitet minskar på hösten så minskar jag på gödning och vatten. Plantan odlar jag i greenmix och den får bli ?lätt? innan jag vattnar den, speciellt när plantan vilar på hösten och fram till tillväxten startar.

Cattleya gaskelliana blommar med andra ord i samband med att årets tillväxt avslutas, vilket kan jämföras med C. mossiae, även denna från Venezuela. Cattleya mossiae blommar dock på fjolårets tillväxt, men de blommar vid samma tid.

Cattleya gaskelliana har använts en hel del i hybridisering med alba varianter av C. gaskelliana och korsningen med C. mossiae kallas C. Suzanne Hye är i sig själv känd och har använts för vidare korsning. Korsningen C. gaskelliana och C. trianae kallas C. Edithiae, när de båda korsningarna blandas (alba varianter) så får man C. Bow Bells en härlig och känd hybrid som ju innehåller mycket C. gaskelliana. Förutom fina albavarianter så finns det även en del fina blåblommiga varianter, så kallade coerulea former, en känd sådan har klonnamnet ?Blue Dragon?.

mvh
Mikael

Nyckelord: ljus, Moment 3. Cattleyakursen, Cattleya gaskelliana

26/1 -09

På fönsterbänken hemma står bland annat en Cattleya gaskelliana var alba och en Cattleya mossiae alba x C Bob Betts (som har en hel del gaskelliana i sig). Båda två har precis börjat visa tecken på liv, precis som du skriver.

Varför behöver man vara sparsam med vattningen tills skotten är närmare 10 cm? Är just denna arten extra känslig för röta vid den perioden?

26/1 -09

Nyttig läsning! Tack!
Här är dagsformen på min trilskande gaskelliana alba.
Vad tror du om det? Max belysning, bra med vatten, näring och dagliga bönestunder med huvudent vänt mot Venezuela eller?

26/1 -09

Tack igen Mikael för mycket informativ läsning... nu funderar jag bara på... Blommar de flesta Cattleyor bara från årets tillväxt eller kan fler blomma från tidigare års tillväxt (som Cattleya mossiae) om de inte fick till en blomskida innan?? Jag har en Cattleya intermedia var. orlata som har ett par skott från förra året som inte blommade (ett skott av 3 blommade) - kan de andra två blomma nu till våren kanske? Just nu sätter den förövrigt ett stort nytt skott... kanke mitt enda hopp för blomma i år?

26/1 -09

Jätteskoj att följa denna tråd. Fantastiska arbete du lägger ner. Angående gaskeliana ceorulea så har Marita Å med denna i sin nya lista.
Hans

26/1 -09

Mervic, ja de startar när de skall. Nej jag tror inte de är mer känsliga för röta än många andra arter, men just att de börjar växa tidigt då det är lite svalare i fönstren (jag odlar på fönsterbrädan) gör att man gott kan vara lite försiktig.
Mattias, skotten är ju väl på väg så receptet mycket ljus, värme, vatten+gödning (och kanske böner) så håller vi tummarna!
Valkyrie66, det är nog det nya skottet du skall hoppas på, men det finnas en möjlighet med de äldre bulberna eftersomC. intermedia kan vila länge innan den sätter knopp. Jag har varit med om att min C. maxima blommade på en drygt halvår gammal bulb medan ny bulb samtidigt färdigbildades.
HMG, tack för informationen, det är en härlig blomma!
mvh
Mikael

27/1 -09

Tusen tack Mikael!! Vi får se vad hon presterar till våren då.

27/1 -09

Tack för en utförlig och lättfattlig beskrivning av Cattleyor. Har en Cattleya Tropical Magic, som blommar ungefär en gång om året, men VARFÖR blir bladen gula och faller av. Tillväxten är inte särskilt stor, men det kommer ett och annat nytt blad. VAD SKA JAG GÖRA?? För kallt i uterummet där jag övervintrar Citron, Pelargon och Fuchsia min +5 grader? Hur ska jag rädda min C?

27/1 -09

valkyrie66, håller verkligen tummarna för din C. i. orlata! Hur långa är bulberna?

Wilma, jag rekomenderar att din Cattleya har 15-20 C på vintern, ställ plantan ljust på en fönsterbräda, 5 C är väl svalt och sannolikt anledningen till att den fäller bladen.

mvh
Mikael

28/1 -09

Mikael: Tack. Bulberna från förra året (längst till höger och vänster) är mellan 10-15 cm långa plus blad. Den som blommade förra året (i mitten - du ser var blomskidan satt) är 10 cm. Vad är det som styr (mest) om de blommar eller ej? Temp skillnad, gödning, ljus? Jag har mycket bättre tilläggs ljus nu i år än förra året... den vilade inte heller märkvärt detta året (kanske ett par veckor bara). Den satte nya rötter hela hösten och nu ny bulb, tror du att det är pga. det starkare extra ljuset? Jag har på lysrören 12 timmar/dag nu och ökar sedan på upp till 16 tim på sommaren (odlar i mörkt nord/öst fönster).
Cattleya intermedia var. orlata

28/1 -09

valkyrie66, det nya skottet ser ju kraftigt och fint ut, hoppas på blomning i vår/sommar, extraljuset ökar chansen. Jag har ingen jätteerfarenhet av C: intemdeia, men generellt underlättar det att en Cattleya finner sin rytm, så att den tillväxer, vilar och blommar med en regelbunden årsrytm. Exempelvis har jag haft problem med mn C. maxima som har 2 tillväxtändar som tillväxer vid olika tidpunkter. I fallet med denna krävdes det en rejäl (hela sommaren) utevistelse och massor med ljus för att den skulle finna sig och blomma fint i höstas.
mvh
Mikael

29/1 -09

Tusen tack Mikael!! Vi får hoppas att hon finner rytmen nu då. Sist blommade hon i maj, jag håller tummarna.

18/2 -09

En liten uppdatering..
Det kommer definitivt blomskidor den här gången. Nu är det bara att koppas att det kommer knoppar också.

10/8 -09

Nu har jag skaffat mig en gaskelliana. Det är en välväxt sak med 11 bulber. Säljaren kallade den C. gaskelianum alba WhiteGlow, men jag har inte lyckats ta reda på mer om den på nätet. Men, nu undrar jag, den har redan börjat utveckla ett nytt skott, det är bara någon cm ännu, och gaskelliana ska väl börja tillväxa i januari, om jag fattat det hela rätt? Kan det vara en gaskelliana ändå trots att den har en annan rytm? Om skottet hade börjat växa i jan så skulle jag varit rätt snål med vattningen, men nu när det är sommar och ljust så är det väl bara att vattna och göda?

10/8 -09

Glömde: Cattleyan ska ha blommat nu i juni.

10/8 -09

Monica: Vattna plantan och låt den växa under ljusa förhållanden, det kan bli en blomning i höst. Det varierar lite mellan arter såväl som kloner men det är inte ovanligt att starkt växande plantor sätter skott igen direkt efter tillväxt. Så har ex min C. mossiae gjort och min C. forbesii är i full gång nu.
Vi hoppas på en härlig blomning i senhöst (Ge den gärna extraljus när höstmörkret lägger sig.
mvh
Mikael

10/8 -09

Tack Mikael det var väldigt roligt att höra! Den ska få allt den behöver för en höstblomning vill jag ha - "Because I'm Worth It!"

20/9 -09

Hej Mikael

letar efter, bara en liten planta av Cattleya Skinneri. Har du ett skott du vill sälja ?

20/9 -09

Hej Oled,
jag har dessvärre ingen tillsalu, men Dichea har en tillsalu nu om en kvart här på forumet.
mvh
Mikael

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.