Cattleya maxima
Cattleya maxima var en av de första Cattleyorna som upptäcktes och fick då namnet som syftar på stora blommor. Senare upptäcktes betydligt mer storblommiga arter, men då var namnet redan satt. Arten växer epifytiskt i södra Colombia, Peru och Ecuador, där den förekommer i två olika former/raser. Den ena är storvuxen (bulb ca 25 cm, blad ca 20cm) och kan ha upp till ett tiotal ljust lavendelfärgade blommor. Denna form växer nära havsnivån och odlas varmt. Den andra växer på högre höjd, upp till 1400m höjd (Röth 2001). Denna form har ett mer kompakt växtsätt (bulb ca 10 cm, blad ca 20cm) och får normalt 2 till 3 mörkt lavendelfärgade blommor som står sig i knappt en månad (Figur 11). Denna mer kompakta form vill ha svalare förhållanden.
Blommans petaler är smalare än hos många andra enbladiga cattleyor och de lutar framåt, vilket gör att blomman bara är ca 12 cm bred trots att petalerna är ca 8cm långa. Blommorna doftar svagt sött. Utseendet skiljer sig ganska mycket från andra enbladiga Cattleyor, men jag tycker att det är en mycket vacker blomma med kraftig färg och med ett dekorativt gult streck på läppen.
Det tog ett par år innan jag fick ordning på denna arts blomning, men den får fortfarande för sig att växa och vila oregelbundet över året. Därtill så vilar och tillväxer de två tillväxtändarna på plantan ur fas i förhållande till varandra, vilket jag tror kan inverka negativt på blomningsvilligheten. Jag odlar min planta i österfönster med extraljus under den mörka tiden på året. I början av juni ställer jag ut plantan på balkongen, där den står ljust med endast lite skugga mitt på dagen, varvid plantan blir lätt rödfärgad av (ljus) skyddspigment. I september tar jag in plantan och blomstängeln börjar då växa i den ca 8cm långa blomskidan och blomningen sker sedan i november. Min planta kräver med andra ord mycket ljus och stora dygnsvariationer i temperatur för att sätta knopp. Under tillväxt vattnar jag en gång i veckan och göder vid varannan vattning. När plantan vilar så låter jag plantan torka mellan vattningarna och gödningen upphör nästan helt.
Cattleya mossiae
Cattleya mossiae har underbart vackra, stora och starkt honungsdoftande blommor. Att arten har fina kvalitéer framhåller Chadwick (The Classic Cattleyas 2006), eftersom detta var den art som odlades längst för produktion av snittblommor, in på 1940-talet, innan den byttes ut mot hybrider. Det är inte heller en tillfällighet att den har blivit Venezuelas nationalblomma, i sammanhanget bör nämnas att detta land hyser andra mycket vackra Cattleya arter som C. gaskelliana, C. lueddemanniana och C. percevalliana!
Cattleya mossiae växer epifytiskt på 800 till 1500m höjd i Venezuela. Denna art har stora lavendel- till rosa färgade blommor (16cm) med stark honungsdoft. Petalerna är lite hängande bakåt vilket är karaktäristiskt för arten och har en vacker krusig läpp med rött och gult (Figur 12). Blomningen inträffar normalt i juni och den enskilda blomman står sig i en månad.
Cattleya mossiae är tillsammans med C. trianae de två arter som har flest namngivna kloner, beroende på den stora variationen i färger som finns inom arten. Det finns allt ifrån helt vita blommor med något gult inne i läppen till starkt lavendelfärgade varianter, samt semialba varianter med vita petaler/sepaler och kraftigt färgad läpp. Därtill är arten lättodlad vilket är en fördel. Plantan har ca 15cm långa bulber och ca 25cm långa blad, med en ca 10cm lång enkel blomskida som sticker ut ur bulbens topp.
Plantan blommar i juni på fjolårets tillväxt (jämför med C. gaskelliana) och efter blomningen sätter den skott som sedan tillväxer under sensommaren och hösten, då man vattnar och göder generöst. Själv är jag noga med att ge extraljus under hösten eftersom jag vill att bulben skall få mogna ut ordentligt i oktober/november. Därefter minskas på vattningen och gödningen upphör. Under senvåren börjar knoppen växa, varvid vattningen ökas successivt. Jag odlar min planta inomhus året om, i ett ljust söderfönster som dock skuggas mot den heta middagssolen.
mvh
Mikael
Nyckelord: Moment 5. Cattleyakursen, arter, Cattleya maxima, Cattleya mossiae
Figur 12. Cattleya mossiae har stora honungsdoftande blommor.
Det finns ett par bilder till på min sida.
Lika vackra båda två, det är nog dags att skaffa en Cattleya maxima.
Tack Mikael, jag suger åt mig din info. Köpte förra våren en Cattleya mossiae x Bob Betts med en stor väldoftande blomma. Men den hade också ett blad, som var kraftigt vikt just i skarven mellan bulb och blad. Jag fick till slut klippa bort det. Sedan dess har plantan vuxit fint men nu ser jag att det hänt igen med ett blad. Vad kan fattas min planta?
Mvh
Birgitta
Svetlana: tack för de fina och förtydligande bilderna.
letherneck: Ja de båda formerna har sina kvaliteér, den ena reslig och rikligt blommande och den andra kompakt med sina färgrika blommor, varför inte båda?
Nyfiken: jag vet faktiskt inte, men en kvalificerad gissning är att bladet inte glider ur själva slidbladet som det skall. Vad det beror på isåfall blir även en spekulation, men låg fuktighet är tänkbar. En tänkbar åtgärd är att höja luftfuktigheten, en annan möjlighet är att mycket försiktigt klippa upp/skära upp slidbladet ett par cm när bladet växer ut.
Just låg luftfuktighet kan göra så att blomknoppar blir kvar i blomskidan, varvid blomstängeln kröks, detta avhjälpes med att blomskidan öppnas. Kom ihåg att flamma de verktyg som ni använder pga risk för smittspridning.
mvh
Mikael
Nyfiken, det är säkert som Mikael säger, att det varit för låg fuktighet, eller att Du
hållit den lite för torr när den växer. Jag har fått likadant på en Cattleya violacea ett
par gånger eftersom jag fortfarande är lite för försiktig med vattningen emellanåt,
även när den växer.
Mikael, ja varför inte båda, de är ju så vackra.
Den är ju bara så underbart fin!
Grattis Svetlana, mkt fint fångad på bild dessutom!
Svetlana: helt underbar! Cattleya maxima odlades i ganska liten skala under 1800-talet, den ansågs inte ha de kvaliteér som övriga storblommiga Cattleyor har. Själv tycker jag att den har en otrolig elegans och som sagt färgen hos höglandsformen.
Svetlana, hur odlar du ditt exemplar?
mvh
Mikael
Mikael, den odlas intermediärt, ljust med lite sol och MH tillägsbelysning, med mycket vatten under tillväxten och betydligt mindre under vilan. Plantan sitter i en liten plast kruka i ren bark. Inget speciellt alltså:)
Svetlana: om jag förstår rätt så utsätter du inte din planta för stora temperaturfluktuationer, för att trigga blomning. Att det skiljer något mellan olika kloner förvånar mig inte. Exempelvis blommar min C. percevalliana utan problem även om den odlas på fönsterbrädan hela året, trots att det i Röth (2001) står att den kräver temperatursänkning för att blomma.
mvh
Mikael
Tack för intressant läsning ....
Mina 2 st plantor, där den till vänster har bulb10 cm / blad 20 cm, och till höger bulb 9 cm / blad 14 cm ......
Kan detta vara den höglandsväxande maxima tror ni ?
Ewert: jo storleksmässigt stämmer de väl med höglandsformen, liksom de proportionellt långa bladen iförhållande till bulberna, det verkar även vara den dominerande formen som odlas.
En liten reservation måste jag dock göra eftersom jag inte ser någon blomskida, därmed går det inte säga om plantan är nära vuxen eller en ung låglandsform.
mvh
Mikael
Njä, Mikael, balkongdörren står alltid öppet där cattleyorna odlas hos mig, vilket ger ca 7-12 grader dygnsvariation beroende på säsongen.
"Mikael Gustafsson" Tack för ett snabbt och utförligt svar ...
Svetlana: Ett utmärkt sätt att skapa ett mikroklimat, det är bara uppfinningsrikedomen som begränsar!
Ewert: dina plantor ser fina ut, vi hoppas på blomning till hösten!
mvh
Mikael
"Mikael Gustafsson" Tackar ... som du säkert vet, så hadde jag bl.a. dessa utomhus från tidig vår (17/4) förra året där temperaturen var nere vid ca 2-3 plusgrader under en vecka nattetid. men för det mesta låg runt 10 grader och soldagar upp till 25-30 grader.
Så med tanke på att de trivdes och växt på sig bra och det trots att förra sommaren inte var den varmaste .... så kanske det lutar åt höglandsplantor !
Ewert: sådan behandling som du beskriver och en till god tilväxt i sommar så finns det goda möjligheter för en härlig blomning.
mvh
Mikael
Jag har en allmän fråga om Cattleya maxima och dess två former. Om jag vill köpa den kompaktare höglandsformen, är det givet att jag får en sådan om jag beställer en Cattleya maxima som har rödare blommor? Eller finns det en variation inom de båda formerna? Och vilken form är det som finns som en alba-variant, är det den ljusare låglandsformen?
Merwic: om du beställer en C. maxima så är det i allmänhet den mörkare mer kompakt växande som menas, den är vanligast i odling. Skriv till och fråga odlaren i fråga, de borde kunna ge info och ev skicka en bild. Den vita formen finns hos både låg- och höglandsformen.
mvh
Mikael
För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.
Annat av Mikael Gustafsson: Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 21:52:07 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter