Skriv början av artikeln om Projekt

Nyckelord: Projekt

Inlägg med Projekt som nyckelord.

Ritningen är klar och nu inväntar jag prisuppgifter på aluminiumprofiler som stommen ska byggas av. Bör komma innan helgen.
Planen är sen att det ska byggas bakgrund i EpiWeb, men jag blir lite tveksam då Dusk som säljer det inte verkar vara så lätta att ha att göra med. Har försökt beställa ett Nanoskåp från dem, men jag får inga svar på mina mail och ringer man är det bara en telefonsvarare...

Nyckelord: terrarie, projekt

3/11 -11

Jag har handlat en hel del av Dusk utan problem. Jag mailar mest, senast igår och gjorde affär -har kanske haft tur alla gångerna. Jag tycker du ska göra ett försök till för Epiweb fungerar utmärkt för mig i alla fall särskilt i skåpmiljö.

3/11 -11

Va spännande!
Du får lägga upp bild/bilder sen så vi får se underverket

4/11 -11

Måste göra en lite rättelse angående Dusk.se. Det var tydligen lite knas med e-postadresser som gjorde att mina mail inte kom fram. Så jag får nog revidera min uppfattning

Bilder på terrarieprojektet kommer när bygget startar.

4/11 -11

Spännande och kul projekt, hoppas på bilder hur det artar sig .
Sedan är mina erfarenhet av Dusk genomgående positiva -bra kommunikation och snabb leverans !

Mvh
Stefan

Ge din åsikt

2/12 -10

+ 17/3 -12

Enkät om Orkidéprojekt

Hejhej,
Fyll gärna i följande lilla enkät!

{enkäten är avslutad}

Nyckelord: OrkidéPrat, projekt

3/12 -10

Om ni inte redan svarat, gör gärna det. Ju fler som deltar, desto värdefullare blir svaren. Tack på förhand!

4/12 -10

Tack till er som svarat! Följande har ni bidragit med:

Typer av projekt inom orkidéodlingen

 • Odling av en ny sort
 • Rädda en svag planta (ex en med dåliga rötter)
 • Odla samma sort på olika plats i landet och jämföra resultat och metoder
 • Fröförökning
 • Hybridisering
 • Återställa naturlig växtplats som utarmats
 • Sambeställning av plantor
 • Leta efter specifik planta
 • Skapa komplett samling (ex alla arter i ett släkte)
 • Tävla om bästa bild, text etc
 • Skapa eller förändra odlingsplats såsom odlingsskåp, fönster, växthus, vinterträdgård
 • Bygga/testa nytt ljusststem
 • Bygga/testa nytt substrat
 • Bygga/testa nytt luftfuktnings-system
 • Bygga/testa nytt bevattningssystem
 • Gå utbildning/kurs

Roligt och trist i orkidéprojekt

 • Nya lösningar
 • Skapar kunskap hos mig
 • Kan dela kunskap
 • Kan hjälpas åt, ta hjälp av varandra
 • Kan dela framgång och sorg
 • Kan jämföra resultat med varandra
 • Kan misslyckas med projektet
 • Kräver tid
 • Andra deltagare kan hoppa av
 • Kan tappa motivation
 • Dåliga förutsättningar – svaga plantor eller dåligt material
 • Väntan – orkidéer är långsamma
 • Alla deltagare är ej strukturerade

Jag har inte fått info om så många sätt som OP kan hjälpa till i projekt. Har ni några idéer?

Ge ditt svar

Paphiopedilum callosum 'Pygmy'
Aerangis fastuosa
----------------------------------------------------------------------
Lev.datum: 13/5-09

------ Paph. ------
Max.blad längd / bredd : 8cm / 1,7 cm
Spann: 16 cm
Blad : 8st
Kruka / substrat : Plast / som den kom
Vattning / näring :Kran vatten ,näring
Placering / ljus : Östfönster
Temp / fukt : ca 17g natt, ca 19-24 g dag / medel
Övrigt :

------ Aera. ------
Max.blad längd / bredd : 4cm/ 2cm
Spann : 6.5cm
Blad : 5 st
Kruka / substrat : Plast / som den kom
Vattning / näring : kranvatten, näring
Placering / ljus : Varmskåp långt ner
Temp / fukt : ca 18 g natt, ca 28-30 g dag / Hög
Övrigt : skall monteras

----------------------------------------------------------------------
1/7-09

------ Paph. ------
Max.blad längd / bredd :
Kruka / substrat :
Vattning / näring :
Placering / ljus :
Temp / fukt :
Övrigt :

------ Aera. ------
Max.blad längd / bredd :
Kruka / substrat :
Vattning / näring :
Placering / ljus :
Temp / fukt :
Övrigt :

Nyckelord: projekt

Ge ditt svar

Det låter som du äntligen är klar nu med ditt projekt!
Nu återstår det roligaste, att bära ut de lyckligt lottade och göra iordning en skööööön plats att för er att vila och njuta på!

Nyckelord: uterum, projekt

19/8 -07

är det dags ???? nä men då får du också en stOOOOOOOOOOr grattis från mig

19/8 -07

Jag tror Bertil har ganska långt kvar innan plantorna kan flytta ut.
Om inte du hört nåt annat?

19/8 -07

Allt det tunga är över. Det stora som är kvar är värmegolv med klinker, väggar, eldragning, belysningar och isolering. Smått är lister, tätning, stupränna mm.
Jag har dock en del plantor där redan. I mitten av september skall värmegolvet in och då får orchisarna vistas på annan plats.
Vi sitter dock och äter middag varje dag i uterummet och det är mysigt.

Tack i alla fall för era inlägg.

Ge ditt svar

Hej allesammans!

Okej blev yu lite sugen på att starta ett vivarium/odlingskåp efter jag läst nåra trådar här blev specielt inspererad av en länk som "troll" hade lackt upp: http://www.blackjungle.com/gallery/tallt...

Har yu hafft det förut fast i liten skala och kanske inte direkt till att ha orkider i och då väldigt enkla lösningar. Har hållt på med ett paludarium nu på sista tiden ganska stort 200cm långt 80cm djupt 65 cm högt med en Back 2 Natur bakrund i (amazonas den största me stora roten i mitten för er som vet). Tanken va att ha en vattennivå på ca 35 cm och ha massa växter hängandes ner över bakrunden. Har inte hunnit så långt ennu, fast detta ska jag slakta nu och börja från början med att bygga ett vivarium i stället

Så detta blir ett Projekt som jag kommer att försöka dokumentera via text och bild. Tyvärr e våran digitalkamra den värsta jag skådat nästan helt omöjligt att ta bra klara bilder utan massa störande "noise" (noise=grummligt "typ") men men... Bild o text lägger jag upp efter hand under projektets gång. Kan yu tillägga att detta kommer att ta tid. Det e mycket som ska stämma förutom humör, ork och framför allt ekonomi ...hoppas ni har mer tålamod en jag

Så till projektet. Tanken som jag har e att ställa det upp alltså ska det vara 200cm högt, 65cm djupt, 80cm brett, alltså ett ganska högt vivarium:) Jag ska oxå ha en vattendel som kommer att vara längst ner i vivariumet och en vattennivå på igen ca 35cm (dock inte helt bestämt mig ennu) och vatten delen ska försörja små vatten fall och vatten som slingrar sig ner i vivariumet ska oxå ha en extern behållare som ska vara till tryckpump för spreyanordning. Belysning har jag inte kollat mycket om ensålänge det kommer vara mer aktuellt i ett senare skede... fortsättning följer...

mvh Fredrik

Nyckelord: vivarium, projekt, odlingsskåp

Länken till vivariebygget har du här:
http://www.blackjungle.com/gallery/tallt...
Och dessutom en länk till fina inspirationsbilder:
http://www.georgecramer.com/dutchvivariums.html

Jag har nu skaffat ett satiken så stort akvarium (stort för mitt rum iallafall), som med vissa modifikationer kommer bli 115 cm brett, 60 cm högt, och 45 cm djupt.
Det ska dras in vatten, värme, fläkt (vars man nu får tag i en vettig fläkt) och ljus (jag använder mig av en GloMat reaktor och dubbla växtlysrör).
Bakgrund ska jag bygga själv i frigolit som sen spacklas. Grenar, krukor, stenar etc ska sättas in i bakgrunden med, så man har gott om plats. Det blir nog en liten damm också, som vattenfallet kan mynna ut i. Kanske även installerar grodor i dammen, men det är en senare fråga.

26/2 -06

Tack för länkarna älskar sånna hemsidor bra kvaletet på bilderna och infon dessutom . okej du kör frigolit metoden. Jag hadde tänkt testa den där lösningen som dom hadde på http://www.blackjungle.com det vill säga med skum fast vet inte vad det e för skum dom använder och var man kan tänkas köpa det? kanske du vet? eller någon annan? annars blir det frigolit för mig med jag har gort en ritning på första steget i projecktet vet dock inte om jag ska ladda upp den vill yu att bilden ska hammna i denna tråden går det? och troll du får gärna lägga upp bilder på dina projekt med hadde vart kul o se

Mvh Fredrik

26/2 -06

Hej Troll.
Kommer frigoliten att stå emot fukten i skåpet? Det var en bra idé i så fall. Jag har nu terrariet på plats och planerar febrilt med inredningen av det. Hur och med vad tänker du sätta fast bakgrund, stenar, krukor mm? Köpte samtidigt med terrariet bark, ca 1 m högt, som jag inte vet hur jag skall få tillräckligt stabilt. På den skall många orkidéer monteras.
Har du erfarenhet av hur mycke eller lite ventilation som behövs. Jag skall ha en fläkt som ej ännu är inköpt? På terrariet finns 1 dm brett ventilationsgaller på översidan och under dörrarna ett som är ca 5 cm brett. Jag befarar det är för mycke fukt och värme som försvinner ut där.

Frigoliten är mest för att göra en stabil form, den ska limmas fast på rätt många punkter med silikon. Därefter täcks allt med Fix (en cementliknande sak) för att stabilisera ytan, sen ska allt målas med vattentät färg, sen ska det limmas på kork, sten, kokosfiber (sånt som är på klätterpinnar till t ex philodendron)., och därefter ska hela grejset tätas med silikon längs alla kanter.
Jag har ingen koll på fläktar, tyvärr, mitt mellanstora terrarium är mycket välventilerat, så det är lugnt, men det lilla är rätt stillastående luft i, det är bara det som värms upp av lampan som rör sig.
I det stora så kommer jag nog bara ha en liten fläkt så luften rör sig lite, och några små ventilationshål i nederkanten.
Eftersom kompisen har bytt upp sig i storlek (han har orm, och det är hans gamla terrarium jag har som mellanstorlek nu), så ärver jag även två värmeplattor som ska sättas under terrariet.
Jag kommer mest använda små barkbitar, dels har jag inte så stor bakgrund, dels är den rätt blandad, och kommer vara en hel del former på.
Men du som har stor bit rekommenderar jag att du använder rikligt med silikon för att fästa den.

Vad gäller skummet, så vet jag inte heller, men jag skulle nästan gissa på något lågexpansivt fogskum, borde finnas på byggvaruhus.
Jag har inte så mycket bilder uppe på mina saker, och jag har inte hunnit börja på det stora terrariet än så länge, dock kommer en bilddagbok på det hela när det är klart (i stil med blackjungle).

27/2 -06

Tackar, tackar för infon.
Nu känns det som jag kommit en bit på väg. Vad jag saknar för att kunna sätta i gång är Fix och färg, så det skall jag köpa hem redan i eftermiddag.
Du det här med bilddagbok har jag också börjat med. Men än så länge inte mycket till bilder. En bild med ett tomt terrarium, en med några monterade orkidéer upphängda med ståltråd i ventilationsgallret. Inte mycke, men ändå en början.
Lycka till i ditt fortsatta arbete, kom gärna med fler goda tips och idéer. (Det kommer troligtvis att behövas)

27/2 -06

Jag går också i tankarna att inreda ett större odlingsskåp. Nu har jag ett mindre skåp där orkideerna hänger i sina krukor. I mitt nästa skåp tänker jag inreda med frigolit som stomme och sedan täcka med sika-mix. Vad jag förståt blandas sikaCem, finns på beijerbygg, med lika delar jord eller torv och blandas till "gegga" med vatten. Det ska sedan läggas på frigoliten.
Det verkar som om denna yta kan hålla en del fukt ett tag och ger bra yta för rötterna att växa fast i.
Det står lite om det på repti.net forum.
Sök även efter Risberg på zoonen.se han har bilder på terrarier med sika-mix.

Hmm, det får man ju kolla upp, det låter helt klart intressant.
I och för sig, så hade jag väl tänkt använda en del sten och kork, men den där smörjan kanske kan bli spännande ändå...

28/2 -06

Tack för infon Troll.. Hmm hittar inget på zoonen när jag sökte på Risberg??

28/2 -06

Att söka medlemmar på Zoonen.se
Gå in under Perzoonen, välj Medlemssidan, då hittar du ett fält där man kan söka efter medlemmar.

2/3 -06

Ok hehe tack..

2/3 -06

hmm skumt jag gorde som du sa och den sa att det inte fanns någon medlem som heter Risberg ? kanske man måste vara medlem för att det ska funka?

Ge din åsikt