Råd / Odlingsplatser / · Odlingsskåp och växthus /

Skriv början av artikeln om odlingsskåp

Nyckelord: odlingsskåp

Inlägg med odlingsskåp och synonymerna skåp, växtskåp, orkidéskåp, regnskogsskåp, orkidéeskåp, odlingskåp som nyckelord.

Provtest för kylning av orkidéskåp. Från Peder.

Jag har under några tidigare dagar mätt till 25,5 grader i skåpet och detta måste sänkas till 22. Jag har provat med allehanda lösningar och den ni ser på en dålig bild är att kyld luft tas från AC via en kartongbyggd adapter som leder kalluften in i skåpet via en dammsugarslang.

Kalluften blåses in i den undre delen av skåpet och uppvärmd luft åker ut i det övre delen. Fult och meckigt men kul att testa. Kräver dock en ständig passning då mitt nyinskaffade termostat med kännare inte fungerar ihop med AC.

En bättre och effektivare lösning är att ta upp ett större hål på ena sidan, lågt och ett på motsvarande sida högt för bättre genomströmning. men men det blir ingen skönhet och kommer också att kräva passning.

Jag ska nu prova att kyla rummet på 12 kvadrat aktivt med AC och skåpet åassivt där den inbyggda termostaten som kan ställas på valfri temp. sköter hanteringen.

Nattetid flyttar jag ut de plantor som vill ha en nattsänkning på 10-12 grader som de verkar gilla. Detta sker på min balkong. Detta är absolut ingen märkvärdig och stilren lösning men vad gör man inte för de små vännerna i värmen.Testandet fortsätter!

Nyckelord: odlingsskåp, Kyla

Kul att följa detta projekt! Har själv funderat på hur man bäst håller svalväxande orkidéer vid liv, men har inte haft ekonomi för att fixa till någonting. Finns så mycket kul man skulle kunna odla om man bara får till det på ett bra sätt! För att inte tala om övervintring av diverse allehanda övriga växter också som vill ha det svalt under viloperioden.

Prata om bilden

Hej! Nu behöver jag era tips, har ett skåp i storleken 90×90×45, fyra nya lysrör, tre fläktar, har dysfunktion i skåpet. Har fungerat superbra innan. Men börjar nu få problem med grönalger och lite svartmögel. Vad ska jag göra för att få bukt med det?
Luftfuktighet på mellan 65-80%

Nyckelord: Svartmögel, Alger, Skåp

1/3 -19

Om du har möjlighet så töm skåpet på växter och ev. inredning. Du kanske ska vänta tills det blir varmare ute så du kan ha växterna ute på någon skuggig plats tills du har gjort rent det. Tvätta skåpet med diskmedel för att bli av med grönalgerna, skölj av med rent vatten och låt det torka till. Om svartmöglet är kvar så tvätta skåpet med fasadtvätt eller klorin i rek utspädning, skydda hud och ögon. Skölj skåpet väl och låt det torka. Flytta in inredning och växter och sänk luftfukten en aning till max 70% Rf. Det är inte bra med för hög Rf eftersom det blir Nästan 100% när ljuset släcks och temperaturen sjunker. Är Rf hög under dagtid så blir tiden med mättad luft för lång och detta gynnar påväxt. Var beredd på att få göra om proceduren i framtiden, ingen kur är evig.

2/3 -19

Tack för det snabba svaret, då får vi invänta varmt väder nu. Vad rekommenderar ni att ha i botten på skåpet? I dag har jag Leca kulor och gillar det inte, skulle vilja ha något annat.

2/3 -19

Jag har akvarium stenar

Ge ditt svar

Ni som har odlingsskåp med varmväxande orkidéer, vilken gödning rekommenderar ni?

Nyckelord: Gödning, Odlingsskåp

8/5 -18

Orchidehusets ! Butik på nätet.

8/5 -18

beror lite på vad du odlar och vilket vatten du har

8/5 -18

Bor i Ystad, och har en del bulbophyllum, phalanopsis, cattleya m.m

8/5 -18

Då fungera Brittmaries förslag utmärkt, finns många andra men kanske det enklaste att beställa från Orkidéhuset

13/5 -18

Hos mig får orkidéerna enbart naturlig gödning från nedbrytningen i terrariet och från jungfrugeckos. Är ingen fan av konstgödning, ekologiskt och naturligt är min melodi.

Mvh
Magnus

13/5 -18

"ekologiskt och naturligt" med tropiska orkidéer och jungfrugeckos i Sverige...

13/5 -18

Jag har dem inte utomhus

14/5 -18

roussiana, Vilken sorts gödning du använder spelar väldigt liten roll, om ens någon. Jag har odlat orkidéer i mer än 50 år och använt olika preparat, en del flytande en del pulver. Även organiska men de har haft olägenheten att lukta och det går inte an inomhus. För tillfället använder jag Akernes Rain Mix som i stort sett är det samma som den Orchidehuset säljer. Köp det som du har lättast att inhandla i närmsta butik. Undvik bara de där små söta flaskorna med fina bilder på, rent lurendrejeri. Inte ett dugg bättre än Blomstra o.dyl.

14/5 -18

Jag använder först och främst väldigt LITE gödning i skåpet och i övrigt också (har gött ihjäl ett större antal orkisar under åren) och sedan håller jag med om att det går utmärkt med Blomstra. (Fast lite sugen på 'de där små söta flaskorna med fina bilder på' blir jag allt: en sådan kanske skulle kunna pryda sin plats bland orkidéreferenslitteraturen i bokhyllan i alla fall??)

Ge ditt svar

Nu skulle jag vilja be om er hjälp. Hur gör ni med gödning till plantorna i era skåp? Jag har bevattningen med dys men funderar på hur jag ska lösa gödningen av dem

Nyckelord: Gödning, Skåp

7/4 -18

Vattnet från RO samlar jag i en dunk, häller i gödning skruvar på locket och skakar

Ge ditt svar

Här är ju många experter på sidan så tänkte be om lite hjälp med dysfunktion till mitt odlingsskåp som har måtten 90×90×45.
Jag har en hel del barkmonteringar på väggen i skåpet annars plantor i krukor.
Vad blir bäst att införskaffa när det gäller dys till detta skåp?

Nyckelord: Odlingsskåp

4/3 -18

Jag har samma uppsättning med planterade och monterade och tänker som jag skriver här

http://www.sophronitis.se/regnsystem.htm...

5/3 -18

Jag har samma storlek som du. Jag använder samma pump som oled. Skall man ha den i vardagsrummet så är det viktigt att den är tyst.

Jag har dubbeldysan med minsta öppningen från samma leverantör. Riktar den mot de som älskar fukt mest, de andra får ändå fukt på sig. Vattnar gör jag ändå med överskottsvatten emellanåt. Dysorna är för att hålla luftfuktighet, inte för bevattning. Jag kan åka iväg 14 dagar om jag vill, då blir det en naturlig kort torrperiod bara. Har inte sett någon skada av det. Men jag är nybörjare och håller orkidéer som komplement till tropiska djur bör tilläggas.

Jag köper härifrån:

https://loeterrerietillbehr.wordpress.co...
Mvh
Magnus

5/3 -18

Jag använder mitt system för bevattning

9/3 -18

Tack för tipsen, skulle ni vilja skicka lite bilder på hur det ser ut i era skåp och sen vore jag tacksam om ni skulle vilja berätta för mig vilka delar jag behöver. Är helt off på just bevattning och dys system.

9/3 -18

Om du tittar på min hemsida bevattning finns ett foto hur jag har satt mina dysor. Om du vill handla på dusk.se har de ett färdigt kitt med pump och allt du behöver.

9/3 -18

Du behöver i princip bara pump, slang och dysa.

På varje ställe du vill ha snäv böj behövs en 90 graders koppling.

Vill du ha mer än en dysa behöver du en T koppling.

Vill du att pumpen skall gå på automatiskt behöver du en timer. Eller en luftfuktighets styrning om du vill vara riktigt avancerad.

Mvh
Magnus

9/3 -18

Systemet i sig är inte enligt min mening inte utmaningen utan hur man ska sätta upp det,

13/3 -18

Måste man koppla vatten från ett vattenutkast? Eller hur gör man med koppling till vatten, är kanske dum som ställer den frågan:)

13/3 -18

Här är ett försök till svar på din fråga

14/3 -18

Jag hade mycket problem med att dysorna kalkade igen i början. När jag gick över till ro vatten så försvann problemet. Men då har jag de allra finaste dysorna främst för att hålla jämn luftfuktighet. Om man har dem som automatisk bevattning kanske man har större dysor och mindre problem med dem?

Mvh
Magnus

14/3 -18

De dysor jag använder ger droppstorlek ~15 micron.

15/3 -18

Hur stort kar har ni för vattnet?

15/3 -18

Jag har 20 liter och det klara sig ca 10 dagar

15/3 -18

Från Xara.

Står inte hur många liter det är, men 3-4 dagar klarar det sig.

15/3 -18

Jädrans fin anläggning, var har du köpt den?

16/3 -18

Tack alla OP vänner, beställt från Dusk nu?

24/3 -18

Nu har jag fått min leverans, lite frågor till er experter.
Vi har fått både vit och svart slang, vilken ska sitta var? Samt att i instruktionen står det att det inte går att koppla osmofiltret direkt till pump, vad betyder det?

24/3 -18

Antar den vite inte är så lång som den svarte?
Skulle i så fall tro att den svarte är till dysor och den vite ska i "hinken"
De säljer omvänd osmosanläggningar och man kan inte koppla ihop direkt men du behöver inte bry dig om det
Lycka till

Ge ditt svar

19/9 -17

Belysning

Jag behöver er hjälp med vad jag ska skaffa för belysning till mitt nyligen inköpta skåp med måtten 90×45×90, tar gärna emot tips både på lämplig armatur och typ av belysning.
Tack!

Nyckelord: Belysning, Odlingsskåp

19/9 -17

Tex Grolux (har jag och är nöjd)
https://www.wexthuset.com/odling/vaxtbel...
http://dusk.se/belysning.htm

19/9 -17

Tack för tipsen Oled, men vilken av Grolux armaturen behöver jag ha? Den med 2×24 eller 4×24? Och om skåpet är 90 räcker det då med en armatur på 60? Förlåt, blev många frågor

19/9 -17

Kanske skrev jag lite otydlig. Grolux är själva ljusröret och passar i armaturer
Grolux finns i T5 och T8.
Man kan inte få för mycket ljus så tycker du ska sattsa på så många ljusrör som möjligt.

23/9 -17

När vi pratar om armaturer tycker jag Kjell & Co har fina och billiga led.

https://www.kjell.com/se/sortiment/el-ve...

finns i 10,20,50 och 100w, Drar mindre ström och har mer lumen per watt, IP 65 klassade

24/9 -17

Hur pallar man upp LED-belysning som är i form av strålkastare ovanför orkideerna? Som just strålkastare eller?

24/9 -17

24/9 -17

Led-belysningen jag pratade om har en bygel. För skåp lägger jag den rätt på glasytan. Har då tagit bort bygeln.

Ge ditt svar

14/3 -17

temperaturtips?

Vi sätter ihop två mindre vitriner till våra orkidéer och mindre bladkaktusar. Funderar på ett som ligger på 20-25grader och ett som ligger på ca 18 grader. Har Cattleyor, någon Brassia, Miltonia, Psychophyllum kalihii, Lockhartia och en "bläckfisk". Funderar på att låta Madagaskarstjärnan komma in i skåpet också. Längst ner får Venusskor vara. De ska ut i trädgården under sommaren. Vilka ska ha kallare, vilka varmare? Tips?

Nyckelord: skåp, temperatur

15/3 -17

Av de du nämner trivs alla i 20-25

Ge ditt svar

11/12 -16

Odlingsskåp

Odlingsskåp. Från Rikard.

 

Nyckelord: Odlingsskåp

Prata om bilden

11/12 -16

Odlingsskåp

Odlingsskåp. Från Rikard.

 

Nyckelord: Odlingsskåp

Prata om bilden

16/10 -16

Skåp

Skåp. Från Xara. Fri bild.

 

Nyckelord: Skåp

Prata om bilden

Alltså ni som kör med automatisk bevattning och dysor, hur sätter ni fast dem? Jag har haft en hel baksida som de suttit i under vintern men nu vill jag ha bort den och köra mer minimalistisk stil :-P

Nyckelord: Skåp

30/8 -16

Så sitter mina

30/8 -16

Aha, det var ju jättesmart, hmm behöver man göra någon åverkan på glaset oled Är inte så teknisk och ska förklara det för min sambo medans jag håller mig på avstånd medans han mekar :-P

30/8 -16

Vet ju inte hur ditt skåp ser ut. Som du ser har jag en "ram" högst uppe där jag kan skruva fast

30/8 -16

Jo jag har en sån ram (var tvungen att kolla), det här kommer min sambo gilla, ska visa han bilderna när han kommer hem från jobbet. Tack!

30/8 -16

5/9 -16

Fick till de där upphängningen, blev skitbra, och nöjd sambo, allt byggande och sånt där gillar han! Men nu måste jag avkalka mina dysor, och hittar inget om det, vem är det som avkalkar jämt Xara, oled?

5/9 -16

Jag tror inte det är kalk utan det kommer in skit (mycket små partiklar) . När jag rensar skruvar jag av främre delen därinne är en liten "mojäng" och en fjäder. Jag torkar av " mojängen" och blåser rent dysan. Framdelen kan sitta hårt så 2 tänger en att hälla emot och en att skruva. Håll koll på delarna tappar man är de svåra att hitta

5/9 -16

Asså jag höll på och avkalkade in absurdum så fort dysorna inte fungerade tillfredsställande. Då använde jag avkalkningsmedlet som kom med den gamla kaffebryggaren, som vi inte använder längre efter införskaffande av en kapselmaskin. Men efter att jag gått över till RO-vatten, började jag tycka att det var märkligt att dysorna skulle behöva 'avkalkas' i tid och otid . Jag tror att mina dysproblem berodde på luftbubblor: nu monterar jag isär dem, blåser igenom och struntar i 'medel'. De blir som 'nya' varje gång, vilket jag tycker stödjer min teori . Visst kan det vara 'skit' enligt oled också, men det har företrädesvis varit ett problem när vattennivån i tanken gått för lågt. Tycker det verkar ha med luft i systemet att göra.

5/9 -16

Kan hända men inte troligt att luft kan stå kvar i dysa vid 6-8 bar. Jag har hittat mikrosmått skräp i mina. Mina slutar inte att fungera men det blir en konstig "stråle"

5/9 -16

Vet inte vilket tryck min pump rimligtvis kan ge upphov till, men jag tror hur som helst att vi har olika sorters dysor, oled (inget skruvande, mojänger eller fjädrar inblandade i mina). Nu har jag dessutom ett antal extra, som jag växlar mellan. Inga problem på länge, tro't eller ej !

6/9 -16

Xara: Det låter märkligt att du inte kan ta isär dysorna, hur i hundan har de då fått in "mojängen" ? Var har du köpt dina?

6/9 -16

elcatania: Gjorde ni på samma sätt som jag? I så fall har jag ju varit till någon nytta

6/9 -16

Från Xara.
Från Xara.

Ja jösses, det är inte som att jag inte har stackars små barn som behöver nattas och sova nu , men visst, här är bilder på upphängning och mojänger. Ska det finnas FLER mojänger??

6/9 -16

Såhär ser min makapär ut

6/9 -16

oled Japp, gjorde precis som du sa och likadana dysor och numera upphängningar som dig Så nu funkar alla dysorna igen, var ju kanon och inget svårt alls!
Xara du har ju en helt annan variant!! Jag har också nattat bebis och storebror, orkidéodlare får man vara on natten

6/9 -16

Happy time are here again........

Ge din åsikt

Nät för monterade uppsatt och plats för många fler
6 Soph satta i stenar och ytterligare förberedelser inför den kallare årstiden. Nu fungerar båda fläkter för styrning av inkommande uteluft.
Har monterat pygmeae

Nyckelord: Skåp

20/8 -16

Det blir storartat med påfyllning från Botan

20/8 -16

21/8 -16

Vart är hönsen då? Haha, nej, jag är på jakt efter hönsnät jag med, till sommaren då jag ska ha ett orangeri som ditt ole;)

21/8 -16

Det får räcka att jag är en hönshjärna. Kan säga att mitt orangeri bringar mig lycka och framgång i odlandet

21/8 -16

Det kan jag tänka mig!:D mina orkideer i skåpet älskar livet i fukt och fläkt!

22/8 -16

Livet i fläkt? Hoppas du menar i fläkt och inte i fläkten

Ge din åsikt

Man kan inreda ett skåp på olika sätt. För var det estetiska det viktigaste men nu vill jag ha plats med så många som möjligt . Som syns står de glest så plats med rätt många fler.
På halva längden av skåpet hyllor och på andra halvan och gavlar monterade. På botten av skåpet vet jag inte vad jag skall ha. Har ni förslag?

Nyckelord: Skåp

12/7 -16

Djungelkänsla ska det vara

12/7 -16

Som hemma hos dig menar du? Du bor i ett skåp inte en lägenhet

12/7 -16

Varför inte en massa små Masdevallior. De är tåliga och kräver inte så mycket ljus.

12/7 -16

Absolut intressant att testa bolebo

12/7 -16

Oj oj där är plats till många orkidsar. Jag har ett förslag att du följer med till Karge i september.

13/7 -16

Vore hemskt trevlig Truls men efter Dresdenresan förbjuder Mariannemig att åka till Karge

15/7 -16

Många skall det vara! Jag köper i lönndom, senast för någon vecka sedan. Och fröförökade räknas väl inte!?
Mvh
Mikael

16/7 -16

Hi hi jo lite jag också. När jag för många år sedan höll på med fröförökning hade min fru inga åsikter om det utom möjligen att jag är nördig men det vet jag ju redan

Ge din åsikt
Från Xara.

Hm. Några dagar med fläktproblem och jag är redo att acceptera erbjudandet om kampfiskbebisar (tack snälla you know who ! ). Mitt skåp blir mer och mer det akvarium det från början var. Sablar anamma vad det här skulle vara knepigt, då!!

Nyckelord: skåp

17/2 -16

Gud va kämpigt du har det.
Jag har borrat hål i botten och med slang ned i hink. Om en orkidé inte lyder spolas den ut i hinken

18/2 -16

Hoppas verkligen att du reder ut alla problem, Xara!
En vacker dag står du där med blommor och blad, och ett skåp som funkar som ett klockverk!

18/2 -16

Du har mina sympatier. Jag försökte under många år att få ett gammalt akvarium att fungera, men lyckades aldrig riktigt. Skall du inte unna dig ett riktigt odlingsskåp?

18/2 -16

Tack snälla alla!! Jag skulle vilja unna mig ett 'walk-in-skåp' (oxå känt som 'växthus', har jag förstått), men av olika anledningar har jag ingen sådan året-om-variant här hemma ÄN. Fast pondera mina tekniska klagomål om jag HADE ett sådant: en ska vara försiktiga med sina önskemål (har jag oxå hört) !

19/2 -16

Xara! Om du vill kan jag komma förbi någon gång och hjälpa dig att få ordning på skåpet. Det är som sagt bara att säga till Peter

19/2 -16

Jättesnällt Peter, tack snälla! Peppar, peppar, men just nu är allt igång... Och så fort fläktarna är funkis, minskar vattennivån drastiskt och direkt som tur är.

Ge din åsikt

12/2 -16

12/2: Skåpgnäll

(Hoppa över om du ledsnat på mina skåp- mm- bekymmer...)

Är det inte det ena, så är det det sjuttiofjärde. Nu när bevattningssystemet OCH timern fungerar igen, har fläktarna lagt av. Trasigt kontaktbleck i transformatorn, enligt skåpteknikern här hemma. Suck. Men utan fläktar lär det väl inte bli så torrt där inne i alla fall?!

Reflektion: Nu när skåpfläktarna tystnat, är det ett himla liv på Neo-fläkten i västerfönstret helt plötsligt! Låter den alltid så här mycket?!

Nyckelord: skåp

13/2 -16

Vet ju inte vad som är fel med din fläkt men min i orkidé skåpet stannar var: 90 dagar, 24 minuter och 34 sekunder och då sprutar jag in typ 5/56 eller cilikonspray i lagret och då går den igen enlig ovan. Den sitter helt horisontellt och blåser rakt upp i taket så klart att lagret får mycket skit och vatten i sig. Testa och se innan du köper en ny. Åter igen det är inte din fläkt som minskar RH i ditt skåp 😊

13/2 -16

Det är ena pinnen i transformatorn som gått sönder (lös), så den går inte att stoppa ner i uttaget. Måste annars säga att datorfläktarna är fantastiska: de har aldrig stannat (utom när de lossnat och ramlat ner i spenaten, men det är ju inte deras fel) och jag har haft dem i flera år nu!

13/2 -16

Pinne lol, ned i uttaget hi hi. Bra din man är tekniker... Ursäkta Xara, du är en av de få som tål när jag "hovera" SORRY

Ge din åsikt