16/2: Moment 6. Cattleyakursen, arter

16/2 -09


Cattleya percivaliana
Detta är den art som jag haft längst i odling, det var i december 1983 som jag och min far var på besök hos Hans Christiansen, Orchidegartneriet Fredensborg. Jag köpte där min C. percevaliana med två blommor och sedan dess har det varit en trogen blommare över jul, ingen jul utan C. percevaliana!

Cattleya percivaliana kommer från Venezuela och Colombia där den växer epifytiskt och litofytiskt på 1000 till 2000m höjd. Plantan består av ca 15cm långa bulber och ca 25cm långa läderartade blad. De 2 till 3 blommorna är ca 11cm breda och har kraftigt lavendelfärgade petaler/sepaler medan läppen är härligt mörkt lila läpp med ett underbart orange svalg (Figur 13) och doftar kryddigt sött som PEZ godistabletter. Arten har fått en viss spridning hos medlemmar på Neovitaforum eftersom jag styckat upp och sålt bitar av några större plantor.

Cattleya percivaliana odlar jag i österfönster året runt med extraljus på vintern. I april bryter nya rötter fram och vattningen ökar något, men plantan tillåts att torka mellan vattningarna. I maj bryter skott fram och plantan får regelbunden gödning under tillväxten som varar fram till september. Därefter minskar jag något på vattningen och slutar med att göda. I början av november börjar blomstänglarna växa och blommorna slår ut i slutet av december (hos mig) och står sig en månad. Jag odlar plantan inomhus hela året och den behöver inte några speciella temperaturfluktuationer för att blomma. Detta kan nog variera mellan olika kloner eftersom arten utsätts för stora dygnsbundna temperaturvariationer i naturen och Röth (2001) skriver att arten behöver temperaturfluktuationer för att blomma, dock inte min klon.

Cattleya schroederae
Cattleya schroederae kommer från Colombia, där den växer epifytiskt på 500 till 1600m höjd. Arten står nära C. trianae vilket man ser i blommans form med de breda petalerna och stora läppen. Blomman är ca 15cm bred, den är ljust rosa/lila och doftar sött. Även läppen är ljust rosa/lila men har även ett par svagt rosaröda fläckar på läppen och är gul inne i svaljet (Figur 14). Blomman står sig i ca 1,5 månader och är tillsammans med C. trianae den art som är mest hållbar, trots blommans relativt tunna textur.

Cattleya schroederae börjar växa relativt sent, i juni/juli och skottet växer sedan relativt sakta för att färdigbildas i november. Bulben är då ca 13 cm och bladet ca 20 cm, med en ca 5cm lång blomskida. Under tillväxt vattnar jag och göder regelbundet och slutar göda när årets tillväxt är mogen, då minskar jag även på vattningen. Jag odlar arten som C. percevaliana, dvs året runt i österfönster med extraljus på vintern. I februari börjar blomstängeln växa och blomman slår ut i april. Rötterna tillväxer under lång tid, från mars till november och kan bilda riktiga nystan.

mvh Mikael

Nyckelord: Cattleya schroederae, arter, Moment 6. Cattleyakursen, Cattleya percivaliana

16/2 -09

Figur 14. Cattleya schroederae har mycket hållbara blommor

16/2 -09

Nu vill jag ha en percivalliana igen! Tack, Mikael!

16/2 -09

Jag vill ha ALLA Cattleyor, de är så vackra, men sorgligt nog så räcker inte utrymmet
till.

17/2 -09

Hej, jag kunde inte svara er igår, jag kom helt enkelt inte in på forumet.
Svetlana: klart du skall odla denna härliga orkide! Jag skall dock inte dela mitt exempalar i år.
letherneck: håller med dig, ALLA, jag skyndar långsamt, det råder ju platsbrist (låter det bekant).
Det fina med Cattleyor är att om du har alla arter, det räcker tom med enbladiga så har du blommor året om!
Om man planerar att köpa på sig några arter så kan det vara ide att studera blomningstiden så att de sprider över året.
mvh
Mikael

17/2 -09

Mikael Gustafsson, det var just blommningstiderna jag tänkte på, även om
mina hybrider blommar 2-3 gånger om året, är det roligare med några där man
måste tänka till lite extra när det gäller vilotider och liknande, för att de ska blomma.

18/2 -09

"Mikael Gustafsson" En undran ...
Det verkar som om en ny bulb på min C intermedia var. Orlata "Rio" har fått en knopp i skidan tycker jag mig se, det var en större ungplanta för 2.5 år sedan ... så jag är lite osäker ännu om det är för tidigt för detta, men svullen är den !
Men tycker du jag skall höjja temperaturen och belysning ytterligare ?... den står i ett ljust fönster med tilläggsbelysning på kvällarna, med en temperatur 16/22 grader !
http://www.orchid.url.tw/myflowers/cattl...

18/2 -09

Ewert. om den sätter knopp med de odlingsbetingelser Du ger den nu,
så trivs den förmodlingen som det är. Själv brukar jag inte våga ändra
något när de redan ska till att blomma, men å andra sidan är jag ganska
försiktig, gör att inte säga feg när det gäller Cattleyorna.:-)

19/2 -09

"Letherneck" Du har säkert rätt, men jag vill inte i efterhand upptäcka att jag har missat något och speciell inte med denna......

19/2 -09

Ewert: det är nog knopp på gång, jag tycker även att ljus och temperatur som du beskriver verkar bra. Nu håller vi tummarna för blomning och bilder på Neovita!
letherneck: jo det är trevligt att veta när blomningen skall äga rum. Vad det gäller just hybridisering så är den ojämna blomningstiden ett problem. Det finns ju i och för sig goda argument att odla hybrider som blommar flera gånger per år. Men tidigare, under första halvan av 1900-talet så togs hybrider fram för att producera vackra snittblommor vid rätt tid. Ett sådant Exempel är LC. Canhamiana (C. mossiae x L. purpurata), Båda föräldrarna är vår-försommarblommande, så även deras avkomma som är underbart vacker och blommar perfekt till morsdag, skolavslutningar, baler mm. Men som sagt korsar man arter med olika blomningstid så kan det bli oregelbundenhet i blomningstiden.
mvh
Mikael

7/3 -09

"Mikael Gustafsson" Du hadde rätt, det var en knopp i skidan ..... men varför får jag en tendens till röda blad på dessa bulber av cattleya/hybrider som skall blomma ?
Jag vet att du har talat om för mig tidigare att det berodde på starkt ljus, men nu under vintern så får de inte mycket ljus .... som då denna som har stått i ett fönster med dessa få soltimmar som varit i vinter + tillskottsljus på 11 watt dagsljusrör.
Kan färgen ha att göra med på att denna planta, att just klonen på denna av variten orlata får rödare pigmenterade blommor ...... ?

8/3 -09

Ewert: ja det har som du antyder med klonen/hybriden att göra om det sedan resulterar i starkare färgade blommor kan jag inte svara på. När starkt ljus pigmenterar en planta så blir främst de delar av växten som är vända mot ljuset mer pigmentarade
mvh
Mikael

9/3 -09

Jag tycker C. percivaliana verkar vara en väldigt trevlig art, Har ropat in en ungplanta på Ebay, samt planerade att köpa en till av Peter när han är på Fjärilshuset. Jag har dock börjat få några farhågor angående dess doft. Har sett flera bud om vad den egentligen doftar, allt från kryddigt, till pannkakor, nyslaget hö, bärfis, handgjord tvål, färska champinjoner och sura strumpor (och PEZ tabletterna ovan). Verkar variera mycket från planta till planta. Läste på ett annat ställe att doften skiftar mellan morgon (stinkande, obehaglig) till en mer söt doft mitt på dagen - stämmer det? Tycker dock jag mest läser negativa inlägg om doften. Ni som har den - är ni positiva, neutrala eller negativa till dess doft?

9/3 -09

Vill minnas att min luktade som såpa med citron...
Doften är ganska svar, men inte alls otrevlig

9/3 -09

Kvittar om den inte doftar så gott, blommorna är vackra.
Jag har en cattleyahybrid som doftar gott första veckan, sedan luktar
den som en gammal fiskebåt sista veckan.:-)

9/3 -09

Såpa med citron låter ju inte så farligt. Luktar fräscht och fint i lägenheten med andra ord...

Men som letherneck säger så kan man leva med en del obehag så länge blomman är vacker.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.