Alla dagboksinlägg

Fredclarkeara After Dark. Från Merwic.
Fredclarkeara After Dark. Från Merwic.

Detta är en hydrid mellan tre olika släkten inom Catasetiine; Catasetum, Mormodes och Clowesia. Hybridsläktet har sitt namn efter den person som skapade hydriden, vilket är Fred Clark som driver firman Sunset Valley Orchids i Kalifornien, USA. Just denna hybriden är välkänd, och det finns en mycket känd klon som heter "SVO Plack Pearl" som har i princip helt svarta blommor. Det går att köpa merikloner av den hybriden på marknaden.

Just min planta är en ny frösådd av samma korsning. Fdk. After Dark kan nämligen ha blommor från går från mörkprickig på brun bakgrund, till mer burgundy-röda och till och med helt svarta. Min planta fick som ni ser rätt mörka blommor, vilket var trevligt. Blommorna är rätt kortlivade och de doftar MYCKET. Doften är komplex och tung, lite som en mix av tuggummit jenka och pepparmint.

Som andra Catasetiine så släpper denna plantan alla bladen efter bulben är bildad och vilar sedan under flera månader. Under vilan, och fram till att ett nytt skott kommit igång bör man inte vattna, max lätt spray. Under tillväxt vill den sen ha värme, mycket ljus och näring. Komposten bör då aldrig bli helt torr. Jag odlar i en mix av perlit och vitmossa som byts max vartannat år.

Nyckelord: Fredclarkeara After Dark, Fdk. Adrer Dark

21/11 -21

Jättefin Din planta blommar tidigt Hoppas min blommar i år för ibland hoppar den över sin blomning.

21/11 -21

Det är skumt, för flera av mina Catasetiine blommar tidigt i år, medan de har blad kvar. Vilket är ovanligt. Jag hade dem i uterummet i sommar, och de var ute tills temperaturen gick ner till ca 14-15 grader på natten. Även dagslängden minskade eftersom vi inte har belysning där. Något av dessa saker kanske triggade blomningen?

24/11 -21

Intressant!
Läckert med svarta blommor.

29/11 -21

Håller med anitta som oxå tycker din blommar tidigt. Min planta har precis tappat bladen, så nu kommer nog blomningen här. Du skriver att den doftar MYCKET Merwic, men på klubbmötet fick man sticka ner näsan för att känna ngt. Tyckte din planta doftade gott

Ge din åsikt
Cattleya jenmanii. Från Merwic.

Nu blommar en av mina Cattleya jenmanii, en lite mindre Cattleya-art från Venezuela. Det som är speciellt med denna planta är att den är från egna frön, Moderplantan var denna (https://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?gem=visaBlogInlagg&postid=208037), som jag pollinerade med pollinier från två olika plantor. Jag fick hjälp med att gro fröna sterilt, bland annat av Eric här på OP. Just denna plantan kommer dock från en frökapsel som jag skickade till en person i UK som hjälpte mig.

Detta har varit en tålamodsprövande resa. Pollineringen genomfördes hösten 2010, och kapslarna skördades några månader senare. Jag fick småplantorna år 2011 (de från Eric groddes senare under 2012). Så det tog drygt 10 år från flaska till blomma i detta fallet.

Formen är inte den bästa, blir kanske bättre nästa blomning. Doften är ljuvlig!

Nyckelord: Cattleya jenmanii

24/11 -21

Intressant läsning!

29/11 -21

Vacker i sin färgprakt!

Ge din åsikt

Blommar nu med en blomma men flera på g. Arten härstammar från Sydamerika och är varmväxande

Nyckelord: Epidendrum ciliare

6/11 -21

Härligt när de blommar nu anitta , när de går mot vinter å mörker. Det är en skön energi, å man blir lite glad/nöjd av belöningen, med att få de vackra att titta på. Finfint odlat !

6/11 -21

Håller med dig Göran!

6/11 -21

Tack

14/11 -21

En härlig art

Ge din åsikt
Från Dorra.
Från Dorra.

Kan inte slita ögonen ifrån ☺️

9/11 -21

Fin blomstring!

10/11 -21

Vilken härlig blomning du har Dorra. Ser att du är duktig på att virka oxå, men hur tusan undgår du att det blir blött å sjaskigt?

10/11 -21

Förstår att fönstret är i ditt fokus, mycket godis där! Fin D thyrsiflorum

12/11 -21

GöranÅ
Tack för beröm ❤️
Dessa virkade "höljen är som strumpor o har ingen botten... jag drar av dem när jag vattnar/doppar i vatten och dra på dem efteråt. Då det inte finns botten, kan vattnet rinna ut fritt... samtidigt så får jag inga alger i krukor.

13/11 -21

Så mkt. jobb du lägger ner på dina orkide'er Dorra ......verkligen imponerad ! !

14/11 -21

Underbar!

Ge din åsikt
Bc Binosa Wabush Valley. Från anitta. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Blommar med tre blommor den här gången

Nyckelord: Bc Binosa Wabush Valley

13/11 -21

BC. Binosa är ju en primärhybrid mellan Cattleya bicolor och Brassavola nodosa, båda har ju doft ......så du har väl en fin doft i rummet nu?? Bra odlat anitta å tjusiga blommor

14/11 -21

Jättefin!

14/11 -21

Underbar och härligt med doft.

Ge din åsikt
Från stulun.

Efter några års väntan ser det ut som att det kommer en fin julklapp framöver. Bara att hålla tummarna och hoppas...

6/11 -21

Ser ju riktigt lovande ut, med två stjälkar från den kraftiga bulben. Då ser vi fram emot fina blommor så småningom

Ge din åsikt

Fick hem idag några nya plantor från Orchid Wubben. Väldigt ordentligt packade och ok plantor tycker jag Myoxanthus trachychlamus fick jag som bonusplanta

Nyckelord: Bulbophyllum frostii Dracula lemurella, Gongora claviodora Maxillaria schunkeana, Dendrobium trantuanii Myoxanthus trachychlamus

6/11 -21

Där är ju flera plantor som jag inte har ngn. erfarenhet av, så lycka till med alla plantorna. Du är ju en duktig odlare anitta , så de går säkert bra med dessa oxå . Maxilaria schunkeana den har jag, å den är ju härlig med dess nästan svarta blommor.

6/11 -21

Tack GöranÅ, hoppas jag lyckas med dessa. Dracula kan vara svår eftersom dessa kräver hög luftfuktighet och svalare men D lemurella kan nog trivas "lite varmare" så man håller tummarna

Ge din åsikt
Cynorkis fastigiata. Från Merwic. Fri bild.
Cynorkis fastigiata blad. Från Merwic. Fri bild.

Cynorkis fastigiata är en orkidé som är lite av ett ogräs. Liten kul art som växer på bla Seychellerna och Madagaskar. Odlas ungefär som Habenaria och andra markväxande tropiska orkideer. Har en årscykel där den släpper sina blad och vilar med sin underjordiska knöl. Kan tåla extrem torka under vilan. Blommorna håller inte så länge.

Anledningen till att det är ett ogräs är att det sätter frökapslar mycket lätt. Sen kan fröna gro till nya plantor i dina övriga orkidekrukor. Jag får bl a väldigt mycket småplantor i mina phragmipedium som jag odlar i vitmossa. Ni kan se några småplantor i krukan på bilden. Behöver alltså inte dras fram i steril flaska. Kan tänka mig att den kan bli lite besvärlig i växthus. En väldigt anspåkslös liten art.

Nyckelord: Cynorkis fastigiata

10/10 -21

Du säger ogräs om en orkide'? De trodde jag inte att man skulle få höra . Men om den är så spridningsbenägen, så kanske de kan vara rätt epitet på den då. Har aldrig sett den i mitt växthus, så den kanske inte trivs i GreenMix

6/11 -21

Cynorkis fastigiata kapslar. Från Merwic. Fri bild.

Nu fyra veckor från blomning så finns det redan en kapsel på varje blomma. Ni ser hur en spricker och det ligger dammfrön på vita pappret.

Ge din åsikt
Cattleya dowiana var. aurea. Från Merwic.
Cattleya dowiana var. aurea. Från Merwic.

De flesta av oss har någon art som de drömmer om att någon gång blomma hemma. Cattleya dowiana har varit min och jag är förstår grymt nöjd just nu. Jag borde ha följt Mattias koncept och haft en fin flaska rött hemma med texten "rör inte förrän dowiana"...

Cattleya dowiana kommer från Syd- och Mellanamerika där den har en sk. disjunkt utbredning med två populationer, en i Colombia och en i Costa Rica och Panama. Populationen i Colombia brukar kallas var. aurea pga. att blommorna tenderar att vara lite mer gula i färgen, ofta med en läpp med tydligare ådring. Populationen i Colombia ska också ha lite större blommor.

Cattleya dowiana har historiskt varit en viktig art för att skapa gula, storblommiga Cattleya-hybrider. Även den magnifika läppen har man velat föra över till hybrider, vilket också gjorts. Därför har denna art används flitigt i hybridisering.

Just denna planta köpte jag för två år sedan på ÖSOS sommarträff av Botanischen Orchidëen som en liten ungplanta. Jag har sen dess odlat den i en kruka med Epiweb och med vitmossa på toppen. Den har stått varmt och ljust med vatten var 2-4 dag vid tillväxt. Den har fått en torr vila när den inte varit i tillväxt. Den har satt två bulber per säsong vilket tydligen ska vara ganska vanligt för denna art.

Doften är HIMMELSK!! Finns inget jag kan jämföra med, kryddig och komplex. Doftar bättre än Cattleya jenmanii och Cattleya gaskelliana vilka annars är två av mina favoriter.

Nyckelord: Cattleya dowiana var. aurea, Cattleya dowiana

19/10 -11

Ljuvlig!

19/10 -11

Underbar Läckert mönster och fina volanger

19/10 -11

Att få en dowiana att blomma inomhus är ett mästarstycke och en kvittens på kunnande. Bravo!!

Vilka fina färger den har ,Grattis!

19/10 -11

Stort grattis till framgången.

19/10 -11

Underbar!

19/10 -11

Beundran, både blomman och odlaren. Ingen blomskida ?.

19/10 -11

Det var en riktig snygging ojojoj.....grattis !

19/10 -11

Wow, vilken härlig blomma:) Stort grattis!

19/10 -11

Whooo... helt magnifik! Jag kan öppna en flaska åt dig! Skål

19/10 -11

Grattis Merwic !
Vilken makalös underbar läpp den här arten är begåvad med !

19/10 -11

Den var lekker, grattis!

19/10 -11

Läppen är ju magnifik...

19/10 -11

Men hallelujah Mathias!! Denna var en av första Cattleyorna som gjorde mitt hjärta stanna en stund

19/10 -11

Grattis Merwic. Den som väntar på något gott... och det är ju detta

19/10 -11

Verkligen en fin blomma.Bra odlat, gratulerar.

19/10 -11

mmm Merwic, måste hålla med, det är verkilgen något att vänta på ... nu fick man en art till på sin önskelista .....

19/10 -11

Grattis Mathias !

"Worth waiting for " som de säger i den gamla kultfilmen

19/10 -11

Vilken makalöst vacker Cattleya - Grattis!!!!

19/10 -11

Härlig underbar fantastisk, grattis!
Mvh
Mikael

20/10 -11

Jättefin! Grattis vad kul!!

20/10 -11

Tack allihopa för era kommentarer. Njuter till fullo nu när den blommar. Det gäller att passa på för denna arten har ganska kortlivade blommor.

Malmis - ja, den blommade utan skida. En riktig överraskning med andra ord. Det har hänt mig förr, bl.a. med Cattleya Hardyana och Cattleya lawrenceana.

Jag har fått berättat för mig att det lila strecket på ena petalen MÖJLIGEN kan indikera virus (CyMV). Men ungplantor av dowiana ska kunna uppvisa denna "anomali" också. Vi får se. Jag har funderingar på att köpa ett virus-test, de är bara så nedrans dyra i Europa. Billigaste jag har hittat är ett 25-pack för 145 euro, dvs. nästan 50 kr testet.

20/10 -11

Underbar. Jag har alltid varit väldigt svag för dowiana aurea.

20/10 -11

Merwic: det lila strecket torde inte bero på virus, jag har sett bilder på C. dowiana med helt lila petaler, det kan bara vara en tillfällighet med denna pigmentering.
CyMV på cattleya brukar yttra sig i intorkade fläckar som ser "riktigt sjuka ut", ibland blir även bladen svartfläckade.
Sjuka plantor brukar ju även växa dåligt, med svaga skott etc.
Din planta ser ut att vara i prima kondition.
Mvh
Mikael

21/10 -11

Grattis, den är underbar!

31/10 -21

Undrar om inte din otroligt utsökta blomma är den nordligare varianten av Cattleya dowiana från Panama eller Costa Rica, då den ser lite mörkare ut i färgtonen? Jag har även läst att denna kan ha små stråk av lila på petalerna, vilket var. aurea inte har.

Jag har precis beställt en Cattleya dowiana var. aurea, inspirerad av Merwics och Malmis beskrivningar. Kunde helt enkelt inte motstå den. Det blir min första Cattleya! Jag vet, det är heltokigt. Har alltid gillat utmaningar, men den här gången har jag nog tagit mig vatten över huvudet. Får påbörja ett idogt forskningsarbete, så det inte blir helt fel.

Ge din åsikt

Tja, minns inte hur länge det var sedan jag skrev ett inlägg men någon gång sådär är jag inne och kollar.
Hur det går med mina plantor? Skåpet är avvecklat och har reducerat samlingen från ca 150 till 8 st.
Vad håller jag på med i stället:
Har en Jaguar och är med i klubben, åker på träffar, är aktiv i klubben. Hjälper Missing People. Vi är en grupp på ca 1500 drönarpiloter som söker av områden de inte kan avsöka till fots. Har 2 hundar mm mm
Vi planera sälja huset (har också påverkat mitt beslut att nästan avveckla orkidéberoendet), skaffa ett mindre boende i Skåne och sommarstuga i Bohuslän. Om 9 månader går jag i pension/sluter jag som anställd men kommer fortsätta jobba men på mina villkor. OP är sig likt, många gamla verkar inte så länge så aktiva längre men en del nya har tillkommit

21/10 -21

Du är hur välkommen som helst tillbaka till OP och SYS.
Välkommen
Börje

21/10 -21

Så vet du att det inte blir. Detta ska mest ses som en hälsning från en gammal medlem men som alla sociala medier är det nog inte många som bryr sig

21/10 -21

Du kan ha frilandsorkideer vid stugan!

22/10 -21

Saknat dig!

25/10 -21

Saknar dig jätte mycket... och hoppss att som pensionär får du över lite tid för orkidéer och oss ❤️

PS
Jag har varit aktiv som räddningshundsförare o instruktör... men nu säger kroppen ifrån. Så jag hejar på dig för dessa insatser.

26/10 -21

Trevligt att vara saknad jag brukar om jag kan hålla lite koll på gamla aktiva på OP en sådan är Karma Forester "valkyria" hon hamnade I en "livskris " och sedan dess har hon gått, snart som det känns på hela klotet.

31/10 -21

Det är nog svårt att helt göra sig av med orkidéer. Har själv hamnat i en sådan kris. Har just nu en orkidé kvar. Nej, två. Kanske fler, men de sköter i så fall Mikael om. (;

31/10 -21

Känner att odla orkideer är beroendeframkallande , för det har bara tilltagit med åren. Nu i december är det 45 år sedan jag köpte den första orkidén. Det var en liten Phalaenopsis-hybrid som fångade min uppmärksamhet, då jag bara snabbt skulle in å köpa en bukett till min flickvän. På den tiden var de mkt. ovanligt med orkidéer i handeln och kunskapen om deras skötsel var minimal. Jag lyckades få den att växa till, å den t.o.m. blommade, å sen dess har intresset bara tilltagit. Nu när man är pensionär är de en fantastisk hobby.....man har tiden att sköta alla och även att kunna njuta av dem.

Ge din åsikt
Från anitta.

Blommar nu första gången

Nyckelord: Paphiopedilum charlesworthii

13/10 -21

En av mina favoriter.

13/10 -21

Jättefin!

20/10 -21

Man har ju många favoriter, å detta är absolut en av dem. Gillar färgkombon, den bruna skon och typ violetta seglet .

Ge din åsikt

Nu blommar den rosa Nelly Islern för första gången och den andra delningen jobbar på en stängel.

Nyckelord: Oncidopsis, Nelly Isler

13/10 -21

Härlig färg!

20/10 -21

De va en annorlunda färg på den hybriden, snyggt . Vad odlar du i för medie, de ser ut som det är Leca överst i alla fall?

Ge din åsikt

Cattleya jenmanii kommer ifrån Venezuela där den hittas både som epifyt och litofyt (på klippavsatser) på 400-1000 m höjd.

Den här plantan köptes från Botanichen orchideen för 1.5 år sedan. Jag odlar den i ett söderfönster med en tunn gardin som enda solskydd på sommaren. Fönster på glänt för lite svalare nattluft under sommaren.

Tyvärr misslyckades jag lite med vilan på denna. Tror jag var lite för tidig med att duscha lite, speciellt under september när det var lite soligare dagar. Den har ett vinterskott som växer fram och därför står den under 2 st 54W T5-ljusrör just nu.

Nyckelord: Cattleya jenmanii

5/12 -10

Grattis. Vilken snygging

5/12 -10

Väldigt vacker klassisk cattleya!

5/12 -10

En Cattleya-karamell Grattis !

5/12 -10

Oj så vacker.

Vilken skönhet, vilka färger!

5/12 -10

Grattis till en härlig blomning, den verkar ha en mörk fin läpp.
Mvh
Mikael

6/12 -10

Tack allihopa! Glömde att skriva att den här arten har en helt fantastisk doft. Ganska stark dessutom, men mest på dagtid.

6/12 -10

Behöver nog en sån i min lilla Cattleyasamling

6/12 -10

Vacker kultur och underbara blommor

6/12 -10

Mycket vacker Grattis

10/10 -21

Denna är verkligen utsökt förfinad. Det fulländade violetta (som drar åt blått) ger associationer till det andliga, och kosmiska höjder.
Du verkar ha lyckats komma över väldigt fina gener!

10/10 -21

Denna var egentligen inget särskilt. Köpt som en "vanlig" sort i handeln. Men jag håller med om att blomfärgen är fin. Tyvärr tappade jag denna för många år sedan. Jag testade en ny gödning som var ekologisk. Tyvärr visade det sig att den innehöll för höga halter natrium som inte orkideer gillar. Så alla nya skott svartnade och dog. Det eller akut brist på kalcium/magnesium. Men jag han korsa denna med två andra C. jenmanii och fick två kapslar, som jag fick hjälp att gro fram (bl.a. av Eric här på OP). Så generna lever kvar i ett antal ungplantor där första kommer blomma för mig i år. Ska bli kul!

12/10 -21

Spännande! Utifrån mitt elementära Cattleya-öga kan jag egentligen inte avgöra ett riktigt fint exemplar, men jag tycker även den ser fint balanserad ut i formen. Jag antar att en riktigt exklusiv individ har lite mer "krussiduller" och "extravagans", om det nu är möjligt utan att tappa de övriga särdragen.

Var tvungen att kolla efter natrium - nej, inget natrium i min växtnäring. Men däremot kan det kanske bli lite för mycket kväve i relation till fosfor, när jag även använder min extra kalcium/magnesium-gödning (som innehåller extra kväve). Det sägs att balansen mellan kväve och fosfor bör vara jämn, ibland mer fosfor för att utveckla blommor - men för mig blir det tvärt om.

20/10 -21

En vackert färgad Cattleya - Grattis till den

Ge din åsikt
Colmanara Jungle Monarch. Från anitta. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Här är några som blommar nu, Phalaenopsis Las Vegas, Oncidium Sharry Baby som doftar otroligt gott, Dendrobium nobile och jag tror det är en Colmanara Jungle Monarch fast när jag köpte den stod det på lappen Odontoglossum

Nyckelord: Oncidium Sharry Baby, Dendrobium nobile, Phalaenopsis Las Vegas

29/9 -21

Härlig blomning anitta , grattis till den! Jag älskar gula blommor, så den vackra mörkgula Las Vegas har jag oxå

1/10 -21

Åh, då måste det vara en Las Vegas som jag också har! Köpte den runt jul förra året och den blommade ända tills Augusti. Helt otrolig planta.

8/10 -21

Snyggt!

8/10 -21

Härlig blomning!

9/10 -21

Tack

Ge din åsikt

Hej,

Fick meddelande igår att Ecuagenera kommer till Lund i oktober. De skall vara med på ett Aroid-möte vid Alnarp den 23 oktober. Deadline för beställning är imorgon redan, 1 oktober. Så väldigt tight deadline.

1/10 -21

Wow! Hur får man plantorna i så fall?

1/10 -21

Jag skrev till Ecuagenera den 29/9, men de har inte svarat .
De infinner sig en del frågor som:
1. Vart skall mötet vara? ( Merwic Alnarp ligger i Lomma, så undrar om de kommer till Lund oxå? )
2.Vem kommer............fr. Ecuador eller fr. Tyskland?
3. Från vilken lista kan man beställa?
Tråkigt att de inte svarar, å har försökt nå info på annat vis men misslyckats.

1/10 -21

Har forskat vidare om Aroid-mötet Merwic, å frågan är vem som håller i mötet och vart de ska vara. Alnarp har inte ngn. inbokad den 23:e.

1/10 -21

Håller med, mycket som är oklart. Men mötet finns med som kommande "Shows" på Ecuageneras hemsida. Frågan är bara hur man ska hämta upp plantorna, för mötet verkar ta ett inträde, med begränsat antal biljetter. Kan man hämta utanför!?

Info om mötet finns här: https://aroid-pop-up.confetti.events/

1/10 -21

Det är ett märkligt möte, som verkar bara vilja ta emot ett mkt. begränsat antal. Det står ingenting om föredrag, tid och vem som kommer. Anledningen till att universitetet inte visste ngt. , beror på att det är ett privat företag (Plantcafe:t) som bjuder in Ecuagenera. Är det Alex som kommer, så finns det plantor att köpa på nätet från Tyskland, Ecuagenera-Europe (f.d. Röllke).
För min del för mkt. oklarheter, så jag avstår. Ska försöka få Ecuagenera att komma till utställningen på Botan i Lund nästa år.

2/10 -21

Gillar inte skriva negativt... men jag har mer än dåliga erfarenheter med dem. För 3 år sedan beställde jag några plantor som skulle tas till Röllke uställning och skickas därifrån. Av 6 plantor 5 var döda... jag menar inte dåliga, svaga eller sjuka... de var HELT döda. Efter veckornas försök att få kontakt med dem och till slut intervension från själva Röllke, tog de nya plantor med nästa Europa tur som skickades till mig. De var döda de med. Igen försök att få kontakt med dem... tystnad i flera veckor. Till slut vände jag mig till PayPal och visade de bilder... då fick jag pengar tillbaka inom 10 dagar.

2/10 -21

Troligen denna plats https://www.plantkafeet.com/ men verkar fokuserat på just aroids

2/10 -21

Ja dick , det är dem som håller i arrangemanget, vad nu de innebär. Märklig tillställning med inträde och ingenting om föredrag å tider. De verkar inte som de vill ha dit folk.

Jag tycker inte de är fel Dorra att ha negativa synpunkter, som du beskriver det. De kan bli fel å alla kan göra fel, men när de inte rättar till sina fel, då blir de bra konsumentupplysning.

Ge din åsikt


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.