Alla dagboksinlägg

Odlas skuggigt på lucker och fuktig jord med lite kalk.

5 jun

Ge din åsikt

Kommer från medelhavsområdet. Odlas svalt och fuktigt på vintern (led + kylskåp) och torrt i rumstemp på sommaren.
Köpt av Björn här på neovita, vill minnas 2008.
Mvh
Mikael

4 jun

Kul art!

Ge din åsikt
Från Martina.
Från Martina.

De mörkrosa är Pleione Tongariro och de ljusrosa köpte jag som Pleione Glacial Peak men jag gissar på att det är något annat.

Nyckelord: PleioneTongariro, Pleione

23 maj

Kul att se Pleione här på sidan igen.
Ofta svårt att sortbestämma när det gäller hybriderna, men jag skulle inte utesluta att den ljusa kan vara just Glacier Peak.

26 maj

Jättefina!

26 maj

Lassse: Jasså! Jag trodde Glacier Peak alltid var vit. Men oavsett så är den jättefin.

Mikael: Tack!

26 maj

Martina: P. formosana ingår ju som ena föräldern och den kan vara både lilarosa (oftast) och vit, så det kan finnas alla möjliga färgformer av GP.

27 maj

Såhär såg min Glacier Peak ut för en vecka sedan. Intill står "kusinen" Red Lips som blommar fortfarande.med sina enorma blommor.

30 maj

Ok då lärde jag mig något nytt, jag trodde jag fått fel planta. Tack så mycket!

30 maj

Jättefina Pleione stulun!

4 jun

Jättefina, kul med en samplantering.

Ge din åsikt

Har några plantor som jag odlat upp från frö. En kruka har jag låtit vakna ca tre veckor tidigare.
Mvh
Mikael

29 april

Tjusigt Mikael! Vilken temp har du dom i nu? Mina är betydligt mindre men stor typ ute (frost-skyddade).

1 maj

Min Majnyckel planterades förra året. Löken grävdes upp första natten av någon nyfiken. Sork? Planterades på nytt. Får väl snart se om den överlevt vintern ute. Står i fuktig, kalkrik äng.

18 maj

Mina exemplar på balkongen är långt efter ca 2 veckor till blomning.
Mvh
Mikael

27 maj

Min Majnyckel jag köpte i höstas och planterade på kalkrik mark bredvid en bäck har överlevt. Fastän sorken grävde upp löken första natten så planteringen fick göras om. Blommar nu!!!

27 maj

Har du Mikal Gustafsson odlat upp några flera vildingar som kan bli leveransklara till hösten? Och som gillar fuktig, kalkrik jord.

27 maj

Hej Spjuttan,
Härligt med din D. majalis.
Har inte full koll i detta ögonblick, men har då kanske Dactylorhiza baltica och D. fuschsii.
Mvh
Mikael

27 maj

Spännande. Ser fram mot att kanske skaffa några.

Ge din åsikt

Nu blommar C. fasciolatum på balkongen. Arten kommer från Kina, Sichuan provinsen, där den växer på kalkberggrund i lövskog på ca 2000 möh. Den är storblommig och doftar/luktar något märkligt.
Odlas i genomsläppligt substrat med kalk. På vintern ställer jag krukan i en låda på balkongen med ett par trasmattor över.

Ge din åsikt
Moderplantans blommor. Från Martina.
Muterad keiki. Från Martina.

En intressant mutation! Min pappa fick en muterad keiki en gång för över 10 år sedan och nu har det hänt igen på en av min mammas Phalaenopsis.

Jag har övertalat min mamma att låta den sitta kvar tills vi lyckats få en bild på när moderplantan och keikin blommar samtidigt med olika blommor! Det vore en sjukt häftig bild! Min pappa hade redan klippt bort sin muterade keiki innan den blommade för första gången så där fick vi aldrig möjligheten till det.

Nyckelord: Muterad keiki, Keiki, Phalaenopsis

11 april

Detta hände mig med en blomma på en av mina phalaenopsis. Inga petaler, ingen läpp. Jag tyckte det var väldigt obehagligt. Måste tyda på att någonting gjorts fel, ... antingen för kallt, för lite ljus, för lite vatten, eller för mycket vatten.

13 april

Det kan troligt också bero på den hårda genetiska manipulationen i drivhusen, åt den breda kommersiella konsumtionsmarknaden.

14 april

Hur menar du med Den hårda genetiska manipulationen?

14 april

Att de pressar fram nya varianter och färgkombinationer, och driver upp dem väldigt snabbt för att sälja mer. Jag får iallafall det intrycket. T.ex. den senaste blå färgen som såg ut som rengöringsmedel, som de sålde på Plantagen. Det är inte naturligt.

14 april

Vad jag vet så använder de sig av vanlig hybridisering dvs att de utför korsningar via pollinering och inte genteknik. Vad är det som är så hemskt med det? Och mutationer sker ute i det vilda också, det är en del av evolutionen.

Om det är den blå färgen jag tror du menar så får man fram den genom att färga vita blommor med ett blått färgämne. När plantan blommar om så har den blå färgen försvunnit

14 april

Ok, det låter mindre dramatiskt än jag befarade.

Ge din åsikt

Nu blommar Lc Fire Dance med tre blommor och Neofinetia falcata med två stänglar på den ena är det knoppar och på den andra är blommorna utslagna.

Nyckelord: Lc Fire Dance, Neofinetia falcata

2 april

Strålande resultat

Ge din åsikt

Slår ut 3v tidigare i år än 2021
Står upphöjt i kruka med vatten.

Nyckelord: Vanda tricolor suavis

17 mars

Wow vilken fining

18 mars

Oj vilken fin färgkombo! Grattis.

25 mars

Ögonfägnad, verkligen!

30 mars

Även fägnad för luktorganet

Ge din åsikt
Holcoglossum subulifolium x Vanda coerulescens. Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Det blev en ny planta hem efter mötet i Gbg i lördags;
Holcoglossum subulifolium x Vanda coerulescens, en söt liten vårprimör med blåskimrande holcoglossum-blommor med fräsch doft.
Den har levererats av Åkessons orkidéer.

Nyckelord: Holcoglossum subulifolium x Vanda coerulescens

Ge din åsikt

Jag beställde en Cattleya dowiana var. aurea (min första C.) från Großräschener, och efter oroligt väntande kom den efter knappt en vecka, väl paketerad. Min första akutåtgärd var att snabbt få upp den i ljuset, och ge den en bris av nytt syre. Gav rötterna en lätt dusch och satte krukan på ett fat med lite vatten. En fin grön planta på ca 25 cm, med flera mindre skott. Jag är väldigt nöjd. Och bladen är så underbar form på.

Jag är livrädd för att övervattna den! Vågar inte ens ha den kvar på fatet med vattnet! Så tog bort detta, och satte fat med vatten runt om istället. Denna hyperkänsliga art sätter nog problemet med övervattning av orkideer på sin spets. Under vintern skall den nästan inte ha något vatten alls, och helt torka under ett par veckors tid. Får se om jag klarar detta, och kan hejda mitt "välmenande" vattnande.

Har försiktigt planterat om den i en lite större genomskinlig plastkruka (som jag borrade flera hål i). Då får åtminstone rötterna lite extra ljus. Stora tjocka barkbitar (ca 2 cm x 4 cm) i botten, sedan mellanstor bark mellan rötterna, och några små tussar vitossa. Upptäckte en liten vit insekt (2 - 3 mm lång, förmodligen ett kvalster) i barken den kom med, men spolade ivrigt bort den innan jag hann titta närmare. Vågade inte återanvända den barken. Hoppas det inte sitter ägg kvar runt plantan.

Jag gav den en omgång orkidenäring (inkl. calcium och magnesium), men kommer nog inte göda den mer i vinter.

Bladen, som tenderar att växa horisontellt, är svåra att binda upp, får inte riktigt grepp om dem. Så får nog ta hjälp av blompinnar.

Jag inser, att om jag inte investerar i extrabelysning, så kan jag förmodligen inte få denna att blomma. Mitt primära mål nu är att få plantan att överleva. Om jag flyttar till sydligare breddgrader, vilket jag hoppas, då kommer jag ta den med mig! Jag har även satt en spegel bredvid för att reflektera mer ljus.

Enligt orchidspecies.com är C. dowiana och C. aurea (i.e. C. dowiana var. aurea) två skilda arter. De har även olika doft.

Nyckelord: Cattleya dowiana var. aurea

6/11 -21

De va modigt att plantera om vid denna tiden, de hade inte jag vågat

7/11 -21

GöranÅ, den kom i en liten brun plastkruka. Jag ville ge rötterna mer ljus och luft, och det blir lättare att hålla koll på fuktigheten i komposten.

8/11 -21

Großräschener har väldigt fin kvalitet på sina plantor. Har köpt plantor därifrån 4 ggr. och de har varit välrotade med fina rötter å friska fina i bladen. Absolut en odlare man kan rekommendera.
Angående krukor så använder jag inte transparenta krukor, för det bildas alger på insidan. Det ser inte snyggt ut, å då har ju inte transparenta krukan ngn. fördel precis. Hade ett antal orkidéer i dessa krukor en tid, men använder mestadels nu terrakotta-färgade plastkrukor för det ser bra ut, å fungerar bäst för mitt innehåll i krukorna.

9/11 -21

Jag har inte märkt alger ännu på de genomskinliga plastkrukorna. Håller med om att de inte alltid är så snygga. Jag brukar placera de lite diskret bredvid eller bakom andra krukor; då blir de nästan omärkliga och plantan tar själv hela uppmärksamheten, vilket är bra. Andra har jag ställt i mer dekorativa ytterkrukor eller korgar. Däremot tycker jag genomskinliga glaskrukor (Coop, Plantagen) med fast fat är snygga. På den sorten har jag fått lite alger.

9/11 -21

Jag får lite svindel när jag tänker på vad jag gett mig in på med den här Cattleyan. Det är som att ha fått ett litet barn som kräver ständig uppmärksamhet.

20/11 -21

Det är en utmaning i återhållsamhet att inte vattna denna planta. Det går emot allt mitt impulsiva omdöme. Insikt kommer långsamt.

Så luftigt som jag planterat den, torkar den upp mycket fort. Även efter genomvattning. Jag brukar trots allt ge den en lätt dusch varje morgon, när krukan är lätt som fnöske, vilket torkar upp nästan omedelbart. (Dag- och natt-temp är nog ganska lagom, inte för varmt.) Jag har inte ordnat med fläktsystem, men när vädret tillåter ser jag till att vind blåser från fönstret. Annars fläktar jag för hand med en bit kartong några gånger om dan. Jag har inte heller lampor i fönstret, men köpte en 40×30 cm spegel, och bedömer att plantan nu får närpå dubbelt av vanlig dagsbelysning i mitt söderfönster. Men det är ju inte många ljustimmar denna mörka årstid. Skulle hoppas Solen kunde titta fram lite oftare. Återstå att se vad det blir av detta.

Plantan verkar dock trivas bra så här långt. Nya rötter tittar fram, och en slingrar sig som en snok några millimeter om dagen. Men detta kanske inte är så bra, då vintern skall vara viloperiod. Bör jag försöka bromsa upp denna tillväxt genom att ge den ännu mindre vatten?

14/12 -21

Från Dryad.
Från Dryad.

Så här ser plantan ut som jag fick. Den står i en 11,5 cm diameters kruka. Bladen är provisoriskt uppbundna, och jag testar mig fram.

Jag läste i en artikel att December och Januari är den definitiva torrperioden, så nu håller jag nere vattningen till endast en lätt dusch på morgonen, som snabbt avdunstar. Den sista veckan i December och första i Januari, har jag tänkt att inte ge den något vatten alls. Bulberna ser ihopdragna ut. Försöker ge den såpass mycket fuktighet att den precis klarar det. Jag har även satt en extra spegel bredvid, så nu är det två, och bladen får ljus från alla håll.

Det var inte min avsikt att börja med en sån här svår Cattleya. Det bara blev så. Jag ville egentligen köpa en C. labiata eller jenmanii (om de verkligen är lättare!!), men har inte sett något exemplar ännu som jag riktigt fastnat för. När den här C. dowiana aurea dök upp, ville jag inte missa chansen.

Jag tycker den ser ut att må bra, och tror och hoppas det. Den får mycket omsorg och kärlek. Men det är möjligt att årsrytmen är störd av för lite ljus trots allt, då plantan på kort tid skjutit ut tre nya luftrötter.

15/12 -21

Lycka till!

22/12 -21

Lycka till!

4 mars

Det har blivit början av mars, och solen har börjat lysa på ganska starkt. Är det dags nu att helt dränka igenom komposten vid vattningarna?

Jag har även märkt att bladen fort blir väldigt heta i solen, så jag har hängt upp en skyddande fiberduk under dagens timmar av direkt sol.

Däremot har jag ännu inte sett någon ny tillväxt av bladen eller nya skott.

5 mars

Hej. Avvakta med att börja vattna för mycket. Låt plantan komma igång själv, sker nog snart. Kan du hålla upp luftfuktigheten runt plantan är det bra.

6 mars

Tack Merwic, jag väntar lite längre. Jag förundras över hur bra den tycks trivas utan vatten. Som en kaktus. Den ligger väl i dvala. Kanske den t.o.m. drömmer.

6 mars

Jag upplever faltiskt också att dowiana tål torka lite bättre än andra Cattleya. Kaktus är en bra liknelse.

16 mars

Kan det vara så att för starkt ljus fördröjer plantans upvaknande? Att den vill ha det lite mer mulet, som under naturliga regnperioden?

19 mars

Hmm... Jag har flyttat plantan varje natt, för att den skall få sällskap av sina mindre ljuskrävande orkidekompisar i norrfönstret. Det var kanske inte så klokt. Det kan nog ha stört dess vila.

25 mars

Från Dryad.

Övre bladet till höger har, vad jag tror är, en brännskada efter för starkt solljus.
Det undre bladet lider av uttorkning.

25 mars

Merwic skrev: " ...Kan du hålla upp luftfuktigheten runt plantan är det bra."

Jag missuppfattade dig nog där när jag läste för hastigt. Trodde du menade "hålla upp med" luftfuktigheten. Men naturligtvis menade du att den bör ha en hög luftfuktighet.

27 mars

Jag har vidtagit omedelbara akutåtgärder. Flyttade plantan till nordväst-fönstret, in bland merparten av mina växter, fyllt hela fönsterbänken med vattenfat, och sprejar på allt som kan hålla vattendroppar inklusive utsidan av krukorna. Sprejar även plantan ofta nu, främst på rötterna och barken/mossan runt om, även fast jag inte helt vågar dränka komposten. Har även placerat öppna behållare med vatten på elementen under bänken. Får se om detta kan rädda situationen. Ja ja, jag har ju gett mig på bland det svåraste man kan göra, utan att ha ordentliga verktyg, så jag får skylla mig själv.

Ge din åsikt
Coelogyne cristata. Från Merwic.

Bästa blomningen hittills. Har fyllt ampeln nu, vilket nog bidrar. Kommer från Börje för några år sedan.

Hänger ute i skyddat läge sommatid fram till oktober, övrig tid i frostfritt uterum i söderläge som håller 6-13 grader. Mycket vatten och gödning vid tillväxt. Sparsamt övrig tid.

Nyckelord: Coelogyne cristata

25 mars

Praktfull! Tyvärr är mitt uterum inte frostfritt annars hade jag satsat på några växter som behöver det. Har en frostvakt, men den är för liten för hela utrymmet.

26 mars

Mäktigt! En favorit som jag aldrig tröttnar på.

Ge din åsikt

13 mars

+ 21 jul

13/3: No 37 Cymbidium

Inköpt 28 februari -22 hos Bergendahls i Älvängen.

Min allra första Cymbidium!

Doftar svagt.
Många stänglar men nästan alla dog veckan efter jag köpt den.
Står under solljuslampa i ett österfönster nu men skall få flytta till västra sidan som vätter mot glasverandan för där är svalare.
Planen är att ställa ut den i sommar (om den överlever så länge...)
Tacksam för tips!

2022: Flyttade ut på verandan tidigt i juni. Står i det skuggiga hörnet med sol på sen efm.

Nyckelord: Cymbidium

13 mars

Den älskar att vara ute, gärna en bit in på hösten. Tål lätt ner till 10 grader, blommar bättre och mer gärna då. Uterum eller inglasad balkong på senhösten är mumma. Bra med vatten och näring vid tillväxt.

15 mars

Tack Merwic! Den skall få flytta ut på glasverandan när den håller sig över +15C på dagarna (och inne på nätterna så jag inte chockar den), tänkte jag, och sedan på utsidan resten av sommaren.
Men vill den stå i solen eller i skugga/halvskugga? Har möjlighet till halvskugga bakom buskar på sydsidan, eller mer öppet på norrsidan med mycket ljus in från väster.

16 mars

Jag är lite osäker på ljusmängden. Någon annan här kanske har erfarenhet? Jag har min rätt ljust, men inte direkt solljus mitt på dagen. Men jag tyckte bladen blev lite för ljusgröna-gula förra året. Så jag är lite rådvill. Köldperioden på hösten krävs för att initiera blomning.

17 mars

Det är stora växter som behöver ladda mycket energi.
De måste tillägna sig solljuset långsamt, alltså stå ute först skuggigt men öka på solljuset successivt. Från slutet juli har jag dem i sydöst i öppet läge. Ha koll!

25 mars

Tack för tips och råd! Jag får fundera på placeringen. Finns ju flera alternativ om solljuset skall ökas successivt.

Ge din åsikt
Från obovata.
Från obovata.

Måste bara visa min otroliga planta av Chysis limminghei, som den ser ut nu. Den köpte jag en liten planta av Lasse här på OP för ett antal år sedan. Den verkar gilla mina betingelser, hur jag odlar den.
Förra året blommade denna planta 4 ggr. Denna första ggn i år, kommer den med 2 st klasar från samma bulb. Den har 8 blommor i den som visas här, den andra har inte kommit lika långt ännu, men ser ut att vara iaf minst 4 st blommor i den.

Ja detta är en av mina favoriter bland mina orkidéer

Nyckelord: Chysis limminghei

9 mars

Wow, väldigt fin! Odlar du denna på fönsterbänken?

9 mars

Nej under lysrör

10 mars

Så snygg, kul att se att det blivit en riktig praktplanta av den.

13 mars

Wow! Förstår att det är en favorit.

19 mars

Från obovata.

Nu har alla 8 blommor slagit ut, riktigt maffig klase

25 mars

Men WOW!

Ge din åsikt

äntligen efter snart 4 år så har man lyckats best en dendrobium spectabile fr holland där jag hittade en odlare den kosta 20 euro men frakten vart på 26 euro men det gör ej ngt bara jag får hem plantan så är jag nöjd

Ge din åsikt

Inköpt 28/2-22 på Bergendahls blommor, Älvängen
3 korta stänglar med många, gsk stora blommor.
Kornbladen är rosiga nerifrån infästningen och ut mot kanterna som en ram runt ett nästan hjärtformat vitt mittfält. (Skäckig som en häst!)
Läppen karmosinröd inre hälften samt prickig, yttre mer cyklamenfärgad.

Nyckelord: Phalaenopsis

13 mars

Snygg variant!

Ge din åsikt


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.