Alla dagboksinlägg

16 jun

+ 27 jun

16/6: Paph. wilhelminae

Paphiopedilum wilhelminae. Från GöranÅ.

Detta är en paph som växer endemiskt på två områden på Nya Guinea. Den vill ha mkt. ljus då den växer öppet i gräsmarker på 17-1900 m.ö.h. och vill därmed ha de ganska svalt. Köpte den för flera år sedan å blommar troget med två blommor, som är 14-15 cm breda. Odlas i GreenMix i ett växthus, vinterhalvåret under 150W LED-lampa. Viktigt är oxå luftväxling, hög luftfukt (70-95%) och noga med vattningen för ruttnar lätt.

Nyckelord: Paphiopedilum wilhelminae

17 jun

Har inte sett denna arten på OP tidigare, så undrar om ngn. har den och hur de går med odlandet?

17 jun

Vad fin den är

17 jun

Första men förhoppningsvis inte sista gång jag ser den
En verklig skönhet

20 jun

Härlig, grattis!
Mvh
Mikael

28 jun

Ingen har reagerat på min undran, om att inneha/ha haft plantan, å skötseln som sägs vara lite problematisk. Hade varit intressant att utbyta erfarenheter

28 jun

Måste bara fråga då jag är intresserad; Har du bild och info om LED-lampa 150 W. LED-ljusstyrka brukar inte anges i W.

28 jun

Effekten på den LED-lampan är på 150W å den avger ca 20.000 lumen. Det är en ganska klumpig sak med 180 dioder, så ingen prydnad precis men ger mkt. ljus . Ljusstyrkan har aldrig mätts i watt, de e ju effekten. Men på glödlampans å lysrörets tid så använde gemene man watt som ljusstyrkan. Så lite slarvigt av mig att ange effekten, för de hade varit tydligare med ljusstyrkan på armaturen .

29 jun

På vanliga glödlampa anger man effekten i W för att definiera styrkan och numera anger man ljuseffekt i Lumen. Att begreppet lever kvar på LED är att köpare kan se hur mycket energi man sparar, på bättre LED anger man även Lumen. Att W anges på ljusrör tror jag beror på glimtämdare, utan att ange W kan man inte välja rätt glimtändare.

Ge din åsikt
Bulbophyllum guttulatum. Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Bulbophyllum guttulatum. Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Efter ett drygt halvår blommar den igen på ny bulb;
Bulbophyllum guttulatum (från H. C.)

Roligt att den ville blomma om så snabbt. Jag har ju annars fått uppfattningen att Bulbo. är svåra att få i blom.
10 blommor på stängeln denna gången.

Nyckelord: Bulbophyllum guttulatum

27 jun

Blommar den på senaste bulben? Min erfarenhet är att de brukar blomma på äldre bulber, å sällan på senaste. Bulbophyllum är ju de största orkide'släktet, å variationen är stor på hur ofta de blommar. Vissa kan vara lite tjuriga precis som i andra släkten, men de kan blomma 1-4 ggr. om året. Vad har du i krukan, vart odlar du den å doftar din ngt.? Snygga blommor .

27 jun

Brukar inte tycka att släktet Bulbophyllum är särskilt anmärkningsvärda (ur min smaksynpunkt), men denna hade ju fantastiskt vackra och nästan skira blommor!

27 jun

Uppfattar denna som en riktig liten pärla, Många vackra detaljer, prickar och färger.
Förra blomningen för ett halvår sen kom på den gamla bulben, den nya var då redan fullt mogen. Senaste blomman kom från den nya bulben.
Köpte den av H. C. så den står i Greenmix fortfarande men ska nog sätta den i vanlig lucker blandning när den vilar. Jag har den i varma skåpet så det skulle säkert funka med Hans medium också men jag är inte van vid det. Har försttt att de vill ha lite extra ljustillskott. Det kan vara därför de andra Bulbo. är tröga med blomningen.

28 jun

Okej stulun , men har du inte fått ngn. nytillväxt på mer än ett halvår. Då räknar jag den senaste bulben för "gammal", å drf. att blomningen kom där. Reagerar lite på att du säger att den ska vila. Vet ju inte hur du def. vila, när de gäller Bulbophyllum. Normalt sett ska inte Bulb. guttulatum vila, utan vattnas året om å blommar då 2-3 ggr. om året. De har ju små tunna rötter som mår bra av att vara fuktiga året om. Har ju några favoriter i detta släktet å guttulatum är en av dem, samt claptonense som blommar 3-4 ggr. om året med stora vackra blommor med en läpp som sitter som på gångjärn.

Ge din åsikt
Paph. thaianum till höger jämförs med niveum. Från GöranÅ.

Köpte några småplantor av Paph. thaianum hösten 2017 å nu fick jag första blomningen. Det är en ganska nyupptäckt art som gjordes 2006 och som namnet anger så kommer den från thailand, där den växer i lägre terräng å är därmed varmväxande. Det är en ganska liten (ca 4 cm.) art som ses jmf. med niveum här på bilden. Noteras kan det lila prickmönstret inne i skon. Den odlas i GreenMix 18-30 grader å 70% eller mer i luftfuktighet.

Nyckelord: Paphiopedilum thaianum

27 jun

Söt art. Bildar nästan ett lite sorgset sälansikte i blomman.

27 jun

Haha de va en observation som jag inte sett, bolebo . De ser verkligen så ut, så nu behöver jag inte inhandla ngn. Dracula med deras ansikte. Tur e väl de, för jag hade inte klarat av Dracula med deras krav . Har i.o.f.s. aldrig provat, men de har helt andra krav än vad jag kan ge dem.

Ge din åsikt

En storblommig art från USA. Blommorna är mer hållbara jämfört med C. reginae. Krukodlade sedan några år.
Mvh Mikael

Nyckelord: Cypripedium kentuckiense

27 jun

En mkt. vacker art Mikael

27 jun

Underbar

Ge din åsikt
Den sena. Från Mikael Gustafsson.

Odlar sedan 2007 två plantor på balkongen och den ena slår alltid ut sina blommor en vecka efter den första plantan.

Nyckelord: Cypripedium reginae

27 jun

Finfin blomning

27 jun

Härliga blommor

Ge din åsikt
Bulbophyllum tigridum. Från GöranÅ.
Trichoglottis triflora. Från GöranÅ.
Ceratochilus biglandolsus. Från GöranÅ.
Pteroceras semiteretifolium. Från GöranÅ.

Dagens tur ut till växthuset med kameran, resulterade i dokumenterad småblommighet. Ceratochilus biglandolsus med 3,5-4 cm blommor, Pteroceras semiteretifolium 2 cm., Bulbophyllum tigridum 1 cm., Trichoglottis triflora 0,5 cm. Inte lätt att ta närbilder på frihand, så får nog inv. i ett stativ . Trevlig midsommar

Nyckelord: Trichoglottis triflora, Pteroceras semiteretifolium, Bulbophyllum tigridum, Ceratochilus biglandolsus

21 jun

Jättefina, du odlar intressanta släkten

25 jun

Ja du Ole, kul att ha lite olika släkten å inte bara de vanliga. Pteroceras semiteretifolium doftar fint från de små blommorna. Sedan är de ju lite komiskt att Bulb. tigridum, har jag försökt köpa å äntligen i höstas fick jag tag på en planta. Men de e inte den som blommar nu, utan en planta som köptes som Bulb. taiwanense för flera år sedan. Den doftar svagt men gott . Nu ska de bli intressant att se när den som köptes som tigridum blommar .

Ge din åsikt

Kommer från Sumatra, odlas i östfönster i greenmix. En riktig blommaskin med 4 stänglar och 2 blommor på var. En stängel har tidigare haft 1 blomma, två stänglar har tidigare haft 2 blommor. Den äldsta stängeln hade sin 1a blomma i mitten av 2017 och har nu haft 21 blommor plus de två nu blommande.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Paphiopedilum liemianum

21 jun

En riktig lååååångblommare i dubbel bemärkelse, å jättevacker blomma Grattis till en fin planta! Trevlig midsommar

21 jun

Ja, här kan man prata om blommaskin och långblommare. Helt otroligt.

21 jun

Fantastiskt

21 jun

Kan inte säga annar än makalös!

Ge din åsikt
Från oled.
Från oled.

Dicks vinst stannade kvar i mitt skåp, minns inte riktigt varför. Hoten om att få flytta till Uppsala satte fart på blomning, 3-5 knoppar som inte har slagit ut

15 jun

Ett svalt skåp gör susen på Promenea. Bra jobbat Oled.

15 jun

För jag inte har något skåp, än mindre svalt odlingsutrymme, frysen och kylskåpet räknas inte, var anledningen efter att jag vunnit OCH kollat upp levnadsvillkoren den krävde Nu när jag ser den var det ett helt korrekt beslut desssutom!

15 jun

Mkt. vacker . Inte snällt att hota med vräkning , men hyran blev väl betald i.o.m den vackra blomningen Får väl säga bra jobbat, fast jag är emot hot.

20 jun

Härlig, grattis!
Mvh
Mikael

21 jun

Från oled.

21 jun

Blommorna spretar så svårt att ta foto
Trevlig midsommar

21 jun

Tycker de e fint med lite blomstjälk, så blommorna framträder i all sin prakt. Jag har en citrina (xhantina) där blommorna sitter mellan bladen eller strax ovan. Lättare att fotografera, men inte så snyggt som din. Trevlig midsommar Ole

Ge din åsikt

Var hemma hos Peter idag på f m. Växthuset börjar bli klart och är jättefint.
Jag vet att OP är ett orkidéforum, men jag tar mig ändå friheten att visa en bild på jättefina rotade pelargonsticklingar. Många fina/gamla sorter!:)

17 jun

Imponerande, är växthuset uppvärmt?

17 jun

Ser fint ut

17 jun

oled, hoppas Peter svarar själv på din fråga!

18 jun

ja Det ska vara uppvärmt. Funderar också på kylning under varma dagar i ett litet hörn!

18 jun

Om du funderar på kylning så titta på ett aggregat som är avsett för just kylning. Vanliga värmepumpar är inte lika effektiva för kylning som de pumpar som är byggda för kylning. Värmepumpar är bra om man både vill ha värme och kyla men de är främst och bäst på värme.

19 jun

Tack för tipset!

Ge din åsikt

14 jun

+ 7 jul

14/6: Sommarblomning

Paphiopedilum niveum. Från GöranÅ.
Paphiopedilum leucochilum. Från GöranÅ.

Med allt de goa ljuset som flödar nu, så är de mkt. tillväxt å blomning i växthuset. De gäller bara nu att se till att ventilation, fläktar å befuktningsmaskinen fungerar, spec. nu när vi har de ena åskovädret efter de andra. Har haft några strömavbrott på nätterna, så då var de ingen panik. De e känsligt EL-nät när man bor på landet. Här två repr. från gruppen Brachypetalum som gärna vill ha lite kalk i komposten å trivs bra i GreenMix. Min Paphiopedilum niveum nu med 8 blommor å 2 knoppar och Paph. leucochilum som bara fick en blomma/planta i år.

Nyckelord: Paphiopedilum niveum, Paphiopedilum leucochilum

14 jun

Mycket förnämlig paph. blomning. Extra kul med blommor nu på sommaren, hos mig är det lite mellansäsong.

14 jun

Strålande resultat

15 jun

Gnistrande vit och en pralin
Mycket vackra
Härligt att komma in till i växthuset
Grattis

15 jun

Visst är de härligt Ole när de blommar. De är ju mest tillväxtsäsong nu, så inte så många som blommar. Men man glädjs även av fin tillväxt, för då kanske de vankas fin blomning senare

15 jun

Vilken fantastisk niveum!

Ge din åsikt

5 jun

+ 27 jun

5/6: Några bulbisar.

Bulbophyllum claptonense. Från GöranÅ.
Bulb. pulchellum. Från GöranÅ.
Bulbophyllum lobbii. Från GöranÅ.

Var ute å kollade i växthuset, så att befuktning, fläktar och vädring fungerade idag. Idag har vi 32 grader så vill till att grejorna fungerar. Bulbophyllum claptonense och sumatrana har så fräcka läppar, som de var upphängda på gångjärn, å vippade till varje gång fläkten blåste förbi. Såg faktiskt riktigt läckert ut.

Nyckelord: Bulb. claptonense, Bulb. pulchellum, Bulb. lobbii

5 jun

Vackra alla tre

5 jun

Håller med anitta. Gillar också bulbisar!

5 jun

De har förvisso en viss charm med sina bisarra former.

5 jun

Bulbophyllum är så speciella. Egendomligt formade blommor, en del med tveksam doft men alltid Intressanta. Jag har inte många men skulle behöva tips hur man får dem att sätta knopp. Har dem i odlingsskåpet med hög luftfuktighet och daglig sprayning. Kanske mera ljus..? Göran kanske vet någon hemlighet. Du har uppenbarligen väldigt god hand med dessa!

6 jun

Härliga

7 jun

Bulbophyllum är ett jättesläkte med en stor variation, som tyvärr har fått dåligt rykte för att en del luktar illa. Min första bulbis fick jag gratis av en säljare, å jag förstod när den blommade vrf. han gav bort den. Det var en jättestor blomma, som stank så man kunde inte vistas i växthuset....Bulb. echinolabium . Det var en magnifik planta, som åkte på komposten! Sedan dess har jag bara sådana som luktar gott (claptonense doftar lite citrus) eller inte alls. Man får prova sig fram eller att man får delningar, för doften varierar med olika kloner.
Till dig stulun, ngt. specifikt för att få dem i blom har jag inte. I första hand är de Paphiopedilum och Phragmipedium som är mitt största intresse och drf. är mitt växthus anpassat till dem. Men som de flesta så har jag lite andra släkten oxå, som då får anpassa sig efter vad jag har att erbjuda i mitt lilla växthus. Det är fr. svalväxande (Masdevallia, D. cuthbertsonii, Scaphosepalum) till varmväxande (Phalaenopsis bellina, Rhyncostylis giganthea m.fl.). Allting som är krukat växer i GreenMix, sedan har jag en del monterat, men de är mest för de estetiska och att de sparar plats på bänkarna. Då de gäller bulbisar, har jag bara ett 25-tal olika arter/hybrider. Så till frågan vrf. de blommar. Jag håller dem fuktiga året om (lättast krukade i GreenMix) och sedan varierar temp. mellan 18-30 grader, luftfuktigheten varierar mellan ca 50-95%, ljuset varierar med årstider å väder och med tillskott den mörka årstiden. De verkar som de trivs under dessa förhållanden, för de växer å blommar lite då å då. Lite pratglad idag märker jag .

7 jun

Fungera det bra för dig med cuthbertsonii?
Foto?

7 jun

Härliga Bulbo!
Mvh
Mikael

13 jun

Dendrobium cuthbertsonii. Från GöranÅ.

Det är ju en definitionsfråga Ole (oled) . Under mina förhållanden är jag ganska nöjd. Temperaturen pendlar mellan 18-30 grader å som lägst 16 grader på vintern. Planterad i greenMix, ständigt med vatten på fatet. Tyvärr så kom en snigel in då dörren ställdes upp av en snäll granne, för han trodde de blev för varmt annars. Vart styr denna snigel, om inte till där de e fuktigt å goda blommor att mumsa på . Det var en mördarsnigel som numera bor ett steg nedåt .

13 jun

Ser fin ut

15 jun

Om ett par år till Ole, när den lilla plantan växt till sig, å framförallt fått vara ifred för de förbaskade sniglarna..... då kan den bli fin. Köpte den för ett år sedan som ett impulsköp som mkt. liten planta, bara för att se om den gick i ett temp. läge.

Ge din åsikt

Härlig blomning 6e juni.
Mvh
Mikael

12 jun

Wow?

15 jun

Fantastiskt vackert

Ge din åsikt
Från Xara.
Från Xara.
Från Xara.

Ibland är vattningsrundan extra rolig! (Har bara varit ute på Mälaren de senaste dagarna, men det fungerar visst oxå ).

11 jun

Så spännande! Då väntar jag mig en blomsterprakt efter min Italienresa

11 jun

Båtluffande verkar extra effektfullt så ta ett kryssningsfartyg ditt

11 jun

Blir spännande att se hur den blir. Min Madonna bara växer, å vill inte visa sig fr. sin vackra sida

11 jun

Caroline86: Det vore ju fantastiskt praktiskt om vi kan resa åt varandra i odlingssyfte ! Ha en härlig vistelse i Italien så får vi kontrollera utfallet därefter !
oled: Så du tänker att resformen även inverkar? Hm. Får ta med denna faktor i resultatanalyserna framöver...
GöranÅ: Min har också haft en kraftig tillväxt, men det är jättelänge sedan den blommade senast (flera år). Hoppas att din också får en släng av blomsterabstinens och gör något åt det . Annars är ju bladverket fantastiskt vacker på denna, tycker jag .

Ge din åsikt

Odlar denna i min broders trädgård. Beståndet utgick från ca 5st småplantor, därför både ljusa och mörkare skor. Nu 40 blommor och 3 knopp. Vattnade intensivt förra sommaren även gödning.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Cypripedium Ulla-Silkens

11 jun

Oj vilken blomprakt du är helt otrolig

11 jun

Detta är en mkt. fin hybrid som har mkt. fint fr. sina båda föräldrar. Jag började med ett bryt och efter ca 18 år så hade jag en stor rugge med allt fr. mörkt rosa till nästan helvita och några prickiga blommor. En fråga ....... kan blommorna variera så på samma planta eller de var fröplantor som gjorde detta???? C. reginae som är ena föräldern ger ju många fröplantor, så kanske detta även finns med hos Ulla S. Numera har jag bara en liten rest med 5 bryt efter sniglarnas massiva angrepp . Så se upp för sniglarna, för de kan gå fort. Mkt. tjusig rugge

Ge din åsikt

Joachim är en av mina två långblommare. Trivs på balkongkollot i ett idag regnigt och blåsigt Västerås. Ny stängel är oxå på gång.

Nyckelord: Coelogyne Orchideengarten 'Joachim', Coelogyne

10 jun

Härligt!! Ja det är ett ljuvligt kollo du har!

Ge din åsikt