Råd / Släkten, arter och hybrider /

Nyckelord: Coelogyne

Coelogyne, med dess mest odlade art Snödrottningen (C. cristata) är ett släkte vars stora blommor är vita, ljust gula, bruna eller gröna. På läpparna finns vanligtvis 4 kölar med avvikande färg - gult är vanligt. Blommorna sitter på en kort eller lång stängel som antingen skjuter fram precis i början av...

Läs hela artikeln

Inlägg med Coelogyne som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Coelogyne

C. affine (1) C. assamica (1) C. barbata (1) C. celebensis (3) C. chloroptera (1) C. christata Alba (1) C. corymbosa (2) C. cristata (158) C. cristata 'alba' (2) C. cristata alba (1) C. cristata var. hololeuca (1) C. cristata. (1) C. criststa 'citrina' (2) C. fimbriat (1) C. fimbriata (38) C. fimbriata blomma (1) C. flaccida (12) C. flavida (1) C. fuscescens (2) C. glandulosa (1) C. graminifolia (1) C. Green Dragon 'Chelsea' (1) C. intermedia (1) C. lawrenceana (3) C. lawrenceana x ochracea (1) C. lentiginosa (1) C. Lyme Bay (5) C. massangeana (13) C. mayeriana (1) C. Memoria W. Micholitz (1) C. Memory (1) C. mooreana 'Tierra Fuego' (1) C. mooreana `Brockhurst´FCC/RHS (1) C. mooreana x lawrenceana (1) C. nitida (11) C. nitida(ochracea) (1) C. nitida/ochracea (1) C. occultata (1) C. ochracea (3) C. ochracea x lawrenceana (1) C. Orchideegarten Joachim ( usitana X salmonicolor) (1) C. ovalis (4) C. pallens (1) C. pandurata (8) C. parishii (1) C. pocahontas (1) C. prasina (1) C. primulinum (1) C. rhodeana (1) C. rochusseni (3) C. rochussenii (4) C. rumphii (1) C. Sabine (1) C. salmonicolor (7) C. schilleriana (2) C. speciosa (20) C. speciosa 'Atilla' (1) C. speciosa var. salmonicolor (2) C. speciosa x affine (1) C. speciosa x miniata (2) C. Spring Shower (1) C. stenophylla (1) C. tomentosa (13) C. trinervis (1) C. usitana (14) C. usitana x speciosa (1) C. viscosa (2) C. zurowetzii (1)

Prat om släktet Coelogyne

Idag kom Coelogyne speciosa med första blomman. En knopp ytterligare på gång.
Den kan blomma lite närsomhelst företrädesvis vår/sommar.
Doftar mysk.
Lev.: Åkesson Orkidéer

Nyckelord: Coelogyne speciosa

3 okt

Grattis
Väldigt bedårande blomma.

3 okt

Tack!
Det blir säkert fler blommor till våren om jag lyckas få till vinterodlingen.

4 okt

Hoppas på att få se fler bilder då.

Ge din åsikt

 

Nyckelord: Coelogyne speciosa

Prata om bilden
Coelogyne mooreana x lawrenceana (Memoria W. Micholitz). Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).

5 blommor på stängeln, fin doft. Inslaget av lawrenceana bör ge fler blomningar under vinterhalvåret.

Nyckelord: Coelogyne Memoria W. Micholitz, Coelogyne Memory, Coelogyne mooreana x lawrenceana

24 jul

Fantastisk, monstruös! Med ett enormt "eldsprutande" gap. Största orkideblomma jag nånsin sett.

24 jul

Ca 10 cm på bredden. Kameraobjektivet kanske luras..

25 jul

Oj, jag bedömde den vara drygt 30 cm bred! Det lilla bordet bidrar nog till illusionen.

Prata om bilden
Coelogyne cristata. Från Merwic.

Bästa blomningen hittills. Har fyllt ampeln nu, vilket nog bidrar. Kommer från Börje för några år sedan.

Hänger ute i skyddat läge sommatid fram till oktober, övrig tid i frostfritt uterum i söderläge som håller 6-13 grader. Mycket vatten och gödning vid tillväxt. Sparsamt övrig tid.

Nyckelord: Coelogyne cristata

25 mars

Praktfull! Tyvärr är mitt uterum inte frostfritt annars hade jag satsat på några växter som behöver det. Har en frostvakt, men den är för liten för hela utrymmet.

26 mars

Mäktigt! En favorit som jag aldrig tröttnar på.

Ge din åsikt

18 mars

Coelogyne cristata

Coelogyne cristata. Från Merwic.

 

Nyckelord: Coelogyne cristata

Prata om bilden
Coelogyne cristata. Från Lassse.
Coelogyne cristata. Från Lassse.

Nu blommar Snödrottningen, en gammal favorit från norra Indien och Himalaya.

Nyckelord: Coelogyne cristata

9 mars

Snyggt! Min blommar också, håller med om att det är en favorit.

10 mars

Ja det är verkligen snödrottningstider nu. Jag har flera plantor och kloner, den på bilden är av en mer "vildvuxen" typ med långa avstånd mellan bulberna. Blommorna är dock rätt lika mellan klonerna, förutom att just denna doftar starkare än den vanliga kompakta typen.

Ge ditt svar

15/12 -21

Coelogyne viscosa

Coelogyne viscosa. Från Peder.

Close-up!
Zooma inn!

Nyckelord: Coelogyne viscosa

Prata om bilden

14/12 -21

Coelogyne viscosa

Coelogyne viscosa. Från Peder.

 

Nyckelord: Coelogyne viscosa

14/12 -21

Från Peder.
Från Peder.

15/12 -21

Vita vackra blommor

Prata om bilden

20/11 -21

Coelogyne fimbriata

Coelogyne fimbriata. Från obovata.

C. fimbriata blommar nu med en söt liten blomma. Köpte delning av Mikael Gustafsson här på OPi september

Nyckelord: Coelogyne fimbriata

20/11 -21

Grattis till en söt blomma

22/11 -21

En fin delning du har fått tag på. Doftar så gott.

24/11 -21

Bra att den kommit igång så fint!

25/11 -21

Ja lr hur. Men inte tycker jag att den luktar gott, tvärt om faktiskt

29/11 -21

Härligt när den visar upp sig så snart med en blomma . Jag tycker den doftar gott, så undrar hur din doftar då?

30/11 -21

Unket

Prata om bilden

26/10 -21

Coelogyne celebensis

Coelogyne celebensis. Från Peder.

 

Nyckelord: Coelogyne

Prata om bilden
Coelogyne cristata. Från Ann-Chatrine.

Hejsan

Jag har en fråga. Jag har köpt en Coelogyne cristata som jag inte har någon aning om hur den ska skötas. Jag har en hel del andra orkidéer men har inte ägt någon som har bulber, När den kom så var den enormt skrynklig. Jag läste att dom absolut inte ska ha något vatten över vintern men det kändes fel så jag har vattnat den en gång och jag har duschat den varje dag. Jag tycker att bulberna har svällt något. Jag funderar på att hänga den i en ampel i mitt söderfönster, Jag vet att den vill ha kallt men jag har alltid fönstret lite öppet så det drar lite kallt därifrån. Sen om solen lyser så kan jag dra ner persiennen, Jag undrar om den ser ok ut , kommer det att komma fler bulber? Jag är helt grön på denna orkidé. Någon som kan ge mig tips ?

Nyckelord: Coelogyne cristata

16/10 -21

Hej Ann-Chatrine, Kul att du prövar en Snödrottning. Det du läst om att den inte ska ha något vatten under vintern är TOTALFEL, Det svenska namnet beskriver väl vad den vill ha för odlingsbetingelser. Svalt/kallt speciellt under vintern och så svalt som möjligt under sommaren/tillväxtperioden. Under vintern är den ständigt omgiven av mycket fuktig luft, dis och dimma, över lag ett blött klimat och som om inte detta vore nog så händer det att det snöar på den, (som smälter bort så snart solen tittar fram. Regelrätt regn är ovanligare.
Hos oss ska den odlas svalt och vattnas året runt men lite sparsammare under vintern. Detta med drag på växter inkl. orchidéer är jag tveksam till. Det är skillnad på luftrörelse och drag.
På sommaren kan du hänga den på balkongen men skydda den från direkt sol.
Lycka till.

16/10 -21

Tack för ditt svar Bolebo. Den står än så länge på min högtalare. Men ska nog hänga upp den i nordfönstret för där inne är det lite svalare och duscha den då och då ska även få lite snö när den väl faller. Hur tycker du bulberna ser ut?
Jag köpte den så här.

16/10 -21

Ett litet förtydligande: Den behöver inte snö på sig för att trivas, det var enbeskrivning av klimatet där den växer. Under sommarhalvåret får den mycket regn. Det är också viktigt med bra dränering så inte vattnet blir stående.

16/10 -21

Ok ,toppen. Tack för dina svar.

20/10 -21

Nu var de längesedan jag försökte mig på en cristata, men skam den som ger sig . Har ju flera olika arter som växer å blommar, så varför inte cristatan. Ska tillverka en större nätbur, som skydd mot nyfikna kajor, som rotar runt i krukorna. Kommande lämpliga period att hänga ut orkidéer, så ska bl.a. cristatan ut, så kanske även jag kan lyckas med den. Ska följa det bolebo säger, för han har erfarenheten å är mkt. duktig odlare - bra beskrivning han ger här i tråden!

23/10 -21

Ja gör det. Dom är enormt vackra om man lyckas med dom. Detta är min första, men ska försöka få den att överleva. Nu hänger den i ett norrfönster , har stängt av elementet vid det fönstret. Det är vilofönstret för mina Phalaenopsis annars. Har 7 st där nu men tittade igår och såg att alla har nya stänglar. Men dom får vara kvar i det fönstret till sommaren. Jag bor i lägenhet (3:a ) så jag har inte så jätte mycket plats för alla mina växter.

Ge ditt svar

5/10 -21

Coelogyne celebensis

Coelogyne celebensis. Från Peder.

 

Nyckelord: Coelogyne

7/10 -21

Intressant med en Coelogyne från Celebes.

8/10 -21

Jag som inte är kunnig på området får bara hålla med. Men mitt intresse ökar för varje dag.

Prata om bilden

11/7 -21

Snödrottning

Hej hoppas få några råd om min snödrottning.Bulberna är så skrynkliga,sitter ute i trädet så den får skugga men har den fått för mycket vatten.Den är ca 6 år,tacksam för svar. Ingela i Borlänge

Nyckelord: Coelogyne cristata

12/7 -21

Det är svårt att säga utan mer info. Är den i plast- eller lerkruka? Nyplanterad? Är den i tillväxt? Min egen snödrotttning får ofta vatten, och den hänger ute. Men då odlar jag den i en låg och bred lerkruka som främjar luftväxlingen. Då går det nästan inte att övervattna när den är i tillväxt

13/7 -21

Äldre bulber hos snödrottningen blir lätt skrynkliga och det är helt normalt. Innehållet i bulberna är så att säga till för att användas. Men är även nyaste bulberna, de som växte fram i fjol, väldigt skrynkliga kan det finnas ett problem. Vid den här tiden på året ska plantan vara i full tillväxt med växande skott och då kan den, precis som sägs ovan, knappast få för mycket vatten. Förutsett att materialet är luftigt förstås. En grov barkkompost t ex kan å andra sidan lätt bli för torr och i så fall kan det vara klokt att tillsätta en näve vitmossa (sphagnum) vid nästa omplantering.

Ge ditt svar

Jag har börjat nyttja potentialen av vårt uterum, där vi har värmeslingor som håller temperaturen över ca 8 grader på vintern. Har bl.a. övervintrat Cymbidium, Dendrobium och Coelogyne och har belönats med bra blomningar. Så nu får jag ta upp kampen över ytan, min fästmön har ett intresse för medelhavsväxter som tenderar att vara STORA....

Cymbidiumen köptes på Bauhaus förra året. Jag tyckte om den gula färgen.

Coelogynen kommer från Börje för några år sedan. Börjar fylla ampeln så smått.

Dendrobium kingianum, skall enligt säljaren vara en kompaktare form men jag vet inte.

Sen Dendrobium x delicatum som är en naturlig hybrid mellan de närbesläktade arterna Dendrobium kingianum och Dendrobium tarberi. Doftar underbart, lite som hyacint!

Nyckelord: Dendrobium kingianum, Dendrobium x delicatum, Coelogyne cristata

26/3 -21

Vilka grandiosa blomningar hemma hos dig. Hur hög är din Cymbodium från krukan och högsta blomman/bladet? Ren och fin färg. Vet du var du köpt den?

26/3 -21

Det var fina blomningar fin färg på Cymbidium och Coelogyne har massor med blommor

26/3 -21

Börje: Angående Cymbidium. Jag skall mäta plantan i helgen. Den är köpt på Bauhaus förra våren, så en vanlig standard hybrid.

26/3 -21

Härlig blomning Grattis!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

25/3 -21

Coelogyne cristata

 

Nyckelord: Coelogyne cristata

Prata om bilden