Råd / Släkten, arter och hybrider /

Nyckelord: Coelogyne

Coelogyne, med dess mest odlade art Snödrottningen (C. cristata) är ett släkte vars stora blommor är vita, ljust gula, bruna eller gröna. På läpparna finns vanligtvis 4 kölar med avvikande färg - gult är vanligt. Blommorna sitter på en kort eller lång stängel som antingen skjuter fram precis i början av...

Läs hela artikeln

Inlägg med Coelogyne som nyckelord.

26/3 -23

+ 17/4 -23

Coelogyne tomentosa

Från Rikard.

Antal: 2 styck tillgängliga. Pris: 350 kr per styck. Frakt: Tillkommer.

En del kvar. Nya skott på gång. Blomvillig planta som funkar bra i rumsvärme året om.

Nyckelord: Tomentosa, Coelogyne

26/3 -23

Syn. Coelogyne massangeana

Köp, diskutera och läs villkor

26/10 -21

Coelogyne celebensis

Coelogyne celebensis. Från Peder.

 

Nyckelord: Coelogyne

Prata om bilden

5/10 -21

Coelogyne celebensis

Coelogyne celebensis. Från Peder.

 

Nyckelord: Coelogyne

7/10 -21

Intressant med en Coelogyne från Celebes.

8/10 -21

Jag som inte är kunnig på området får bara hålla med. Men mitt intresse ökar för varje dag.

Prata om bilden

22/7 -18

Vem är detta?

Vem är detta?. Från Caroline86.

 

Nyckelord: Coelogyne

22/7 -18

Jag tror efter att ha letat att det är en flaccida, vad tror ni?

Visst är det en flaccida! Graftis Här kommer bild på min i blom.

22/7 -18

Ja titta så fin din är! Blommar din också på sommaren?

Caroline, ursäkta sent svar, men jag har varit utan bredband ett par dagar!
Min flaccida blommar tidig vår, efter att ha tillbringat vintern i den svala/ljusa pelargonkällaren.

24/7 -18

Då är min lite vilse i sin tid, den satte stängel förra sommaren också men den ruttna borta i allt regn. Kul att den blommar iallafall!

1/8 -18

Doftar illa?

3/8 -18

Den doftar inget..

Prata om bilden

2/10 -16

Odla Coelogyne

Från PeterA.

Jag har några Coelogyne i fönstret som växer men som behöver så mycket vatten att dom hela tiden ser torra o tråkiga ut eftersom jag inte hinner vattna / orkar. Har ni några tips på vad jag kan blanda i komposten så den blir mer fukthållande. På några la jag disksvampar i botten, funkar faktiskt bättre
Det är inte kallväxande sorter.

Nyckelord: Coelogyne

2/10 -16

Grovvuxen vitmossa (Sphagnum) har god fukthållande förmåga.

2/10 -16

Tack, ska prova

3/10 -16

Hur kan man veta om ens Coelogyne cristata är köldtåliga eller inte? Trial and error?

3/10 -16

Jag har mossa (sphagnum) i botten på de flesta av mina Coelogyne och vattnar rejält 1 gång i veckan... blommar som bara den nu.

3/10 -16

Har du några ute på sommaren Brittmarie?

3/10 -16

Caroline 86: nä det har jag inte.....bor i Sundsvall...inte så ofta vi har +10 på sommaren på natten Klarar inte av att bära dem heller efter som jag har haft 2 stroke.

3/10 -16

Spjuttan du bör ändra på frågeställningen eftersom de flesta är köldtåliga och kräver att få svala nätter främst, det är fåtal som är värmetåliga och då i den meiningen att de faktiskt vill blomma om de står för varmt, överlever gör de vanligen allihopa. Det är endast vetskap om att man har en klon som är värmetålig dvs. blommar utan kyliga nätter, och i annat fall är det trial and error eller så håller du den som om den vore en "normal", inget som den misstycker troligen

dick, håller helt med dig. Min jättestora cristata från Peter är vintertid med pelargonrna i källaren med superljus och temperatur 10-15 grader. Där sätter den sina blomstänglar, men än så länge hänger den på balkongen och gottar sig i solen!
Förra hösten köpte jag en värmetolerant cristata av Lasse här på OP och kanske får den vara kvar i lägenheten under vintern. Vore kul att testa om den kommer med stänglar under varmare förhållanden.

3/10 -16

Tack dick. Då förstår jag. Värmetolerant är alltså undantaget. Nu har jag mina Coelogyne cristata kvar på balkongen och väntar lite till med att ta in dem i ett rum med lysrör som jag ska hålla så svalt som det går.

Ge ditt svar

8/1 -14

Snödrottningen

 

Nyckelord: Coelogyne

Prata om bilden

Antal: Slutsåld. Pris: 50 kr per styck. Frakt: 24 kr per paket.

Säljer delar om minst fem sammanhängande bulber av min C. fimbraita. Önskas större storlek går det att få extra bulber för 10 kr st. Plantkvalitet enligt bild.

Nyckelord: fimbriata, Coelogyne

11/7 -12

En person som inte är medlem längre köpte 1 styck.

11/7 -12

Vill ha 5 extra bulber plus dem som är i utbudet !

11/7 -12

Brittmarie köpte 1 styck.

13/7 -12

Amatör köpte 1 styck.

Köp, diskutera och läs villkor

Årets blomning av en av dom "vanliga" klonerna, fick jag bara välja en orkide skulle den nog bli just Coelogyne cristata.

Nyckelord: Coelogyne cristata, Coelogyne

19/3 -12

Underbart vacker, står i valet och kvalet om jag ska låte en sådan flytta hem till mig. Doftar dina något. Vackra bilder!

19/3 -12

denna Coelogyne cristata luktar mycket goot, min Coelogyne cristata var. hololeuca luktar däremot kattkiss ler.

19/3 -12

Helt nydelig!

19/3 -12

Fantastiskt fin. Är benägen att hålla med, är nog den orkidé även jag skulle välja om jag - ve och fasa - bara fick ha en.

19/3 -12

Mmm visst är det något speciellt med denna art!
Mvh
Mikael

19/3 -12

Grattis till fin blomning. Min vill inte iår heller, den blev förvisad till vår inbyggda altan där den är ca 8 gr.

19/3 -12

Denna art har en särskild elegans!

20/3 -12

Tack alla.

Truls: Dom kan vara riktigt kinkiga, jag har 2 stora exemplar som jag planterade om för 2 år sedan, efter omplanteringen har dom vägrat att blomma, trots att alla mina Coelogyne cristata får samma behandling vad det gäller temp, placering, vattning etc.

20/3 -12

Samma här Atlas. Jag planterade också om min för ett par år sen och sedan dess inte en blomma följande år. De som jag så gärna vill se och längtar efter..:-(
Men skam den som ger sig den måtte väl komma igån någon gång. Mitt ex är också ganska stor så att den fyller en av de gröna korgar man kan köpa för att gräva ner lökar i jorden i...

20/3 -12

Tack för de tröstande orden. Jag har nu 2 plantor för jag planterade om den stora så blev det 2 plantor för 2 år sedan. Den blommade innan dess flitigt ngr år men nu tjurar dom.

21/9 -21

Jagvhade varit glad om jag bara fick min att överleva.... Har tagit död på ett exemplar och är på god väg att göra detsamma med nästa 😪 Skulle vara tacksam för lite tips för att få denna skönhet att överleva....

25/9 -21

+ 10/10 -21

Tror att de var den första orkide'n som jag såg i handeln i början på 70-talet - man blev helt förundrad.

28/9 -21

Helena: Den brukar inte vara så komplicerad, men en sval och relativt torr vintervila och desto mer fukt under sommar och tidig höst när den växer som mest är viktigt. Jag odlar i ren vitmossa men även andra material funkar, förutsatt att de håller kvar en del fukt.

10/10 -21

Det är mkt. märkligt med att just denna arten inte fungerar så bra för mig. Har många andra arter av Coelogyne som växer å blommar utan några problem, så varför inte cristatan. Har försökt med olika mtrl. i krukorna och behandlat dem efter tips från duktiga odlare......men de vill sig inte riktigt . Skam den som ger sig, så fortsätter att prova tills de fungerar. För jag är en envis jäkel med mkt. tålamod, när de gäller orkide'er.

Ge ditt svar

13/1 -12

Coelogyne

Det började med en Coelogyne cristata som jag misslyckades med! Nu är jag stolt ägare till sex "Snödrottningar" en Coelogyne ochracea X lawrenceana samt en Coelogyne Massangiana! Eftersom jag då helt oförhappandes blivit samlare av Coelogyne kanske någon kan tipsa om fler sorter av Coelogyne som är odlingsvärda.

Nyckelord: Coelogyne

Har en Coelogyne fimbriata som växer fint nu. Har dock ingen aning om hur den ska skötas igentligen. Hittade denna på "rea", på Blomsterlandets orkideutstälning under sommaren 2011. Hoppas den kan blomma om i sommar.

13/1 -12

Coelogyne fimbriata har jag för mej att Peter Göttfert på Orchidéhuset också rekommenderade som lättodlad och blomvillig! Det tar jag med mej! Tack!

Det lät ju bra. Det har ja inte hört. Viste inget om den då ja köpte den. Ska väl ha lite tur oxå. Nya sidoskott med rötter. Så den lär väl va ganska enkel att föröka. Får hoppas att man kan ha den över hela året bara. Lycka till med dina.

13/1 -12

Vid närmare eftertanke så var det kanske Coelogyne Speciosa som Peter rekommenderade...Jag lägger ändå tacksamt Coelogyne fimbriata på minnet!

14/1 -12

Jag har en coelogyne intermedia (se mina bilder )
Det er efter min mening den finaste coelogyne
Den er ganska lika snödrottningen men den har mindra blommer och ett graciösare växtsätt
Jag har endvidere en snödrottning som er helvitt( coelogyne cristata "hololeuca " )

14/1 -12

Coelogyne Intermedia är en hybrid mellan Coelogyne tomentosa (syn. massangeana) och Coelogyne cristata, därav likheten med snödrottningen. Väldigt snygg vit blomma på din planta!

14/1 -12

Tackar ödmjukast för alla råd och all info! Eftersom jag är stolt ägare till både C.massangeana och C.cristata så fär jag väl ställa dom bredvid varandra i sovrummet så får vi se vad som händer

14/1 -12

Du måste komma i håg att släcka ljuset om det ska bli något

Ge ditt svar

14/9 -11

Coelogyne

Jeg var på besøk i tehagene i Darjeeling, India i april da tok jeg også bilde av denne coelogyne som vokste overalt på trærne i kjempestore klumper med masse blomster som dufter veldig godt
Noen som vet hvilken coelogyne art det er?

Nyckelord: Coelogyne

14/9 -11

Häftigt! Coel. flaccida.

14/9 -11

Whouuu I Love It!

Kjempefint bilde.
Duft i tillegg, hva mer kan man ønske.

Ge ditt svar

En epifyt från Sumatra till Java på 760 till 2000 meters höjd.

Köpt som en Coelogyne speciosa 'Atilla' men även sect speciosae är ganska rörig hos Coelogyne så det är fritt fram för spekulationer om vad den skall kallas, jag är efter lite efterforskningar inne på Coelogyne speciosa subsp. incarnat.

Nyckelord: Coelogyne, Coelogyne speciosa 'Atilla', Coelogyne speciosa

25/12 -10

Så djupt sträcker sig inte mitt kunnande om Coelogyne att jag vill lägga mig i denna diskussion utan bara konstatera att blomman är både vacker och spännande

25/12 -10

Jag har inte heller några kunskaper om denna men stilig är den

25/12 -10

Läcker, grattis!
Mvh
MIkael

Ge ditt svar

10/12 -10

Coelogyne ovalis

En liten epifyt från Himalya, Kina, Indokina etc på ca 600 till 2100 meters höjd.

Köpt som en Coelogyne ovalis men sect fuliginosae är ett ganska rörigt kapitel så jag vet inte riktigt 100 vad det är eller inte är.

Nyckelord: Coelogyne ovalis, Coelogyne

10/12 -10

Vad det än är så är den både spännande och vacker!! sensuell skulle jag vilja säga

Rörigt men roligt . och väldigt fina bilder där Altas! Här finns en tråd som kan vara till hjälp för id: http://www.ukorchidforum.com/viewtopic.p...

Alf, Coelogynen på din bild påminner om den de identifierar som pallens i tråden. Läckert hårig läpp!

13/12 -10

Jaha ja, då säger Piotr M där att det är fel på bildordningen i Clayton som jag har utgått från... Det verkar i så fall vara pallens på min bild. Där nämns en ny bok, man får väl vänta på den då!

13/12 -10

Coelogyne triplicatula. Från Alf Forsblom.
Coelogyne fimbriata. Från Alf Forsblom.
Coelogyne pallens. Från Alf Forsblom.

Nytt inlägg. Tog bort första bilden. Då verkar det som att jag inte har någon ovalis fast jag köpt två! Då blir det i stället så här. Coelogyne pallens och Coelogyne triplicatula. Och en fimbriata.

14/12 -10

intressant länk Tobbe, tack. Som sagt Alf det verkar inte bara vara du och jag som har problem med sect fuliginosae. Om jag förstår UK siten rätt bör min då vara en Coelogyne ovalis eller en Coelogyne fuliginosa efter detta "most similar are ovalis and fuliginosa, fuliginosa has bit smaller flower..."

Sedan har vi nedan som jag har köpt som Coelogyne sp, namn bud på den?

/Daniel

14/12 -10

Vill ni bli ännu mer förvirrade så läs https://openaccess.leidenuniv.nl/bitstre... om Coelogyne fuliginosae. Enligt hennes forskning så är allihop samma art förutom triplicatula

14/12 -10

Jag har försökt plöja hennes rapport några gånger, somnar dock alltid ler

Jag tror det dock är just Dr. Barbara Gravendeel som kommer skriva den bok som det refereras till på UK forumet.

14/12 -10

Vill ni bli ännu mer förvirrade så läs https://openaccess.leidenuniv.nl/bitstre... om Coelogyne fuliginosae. Enligt hennes forskning så är allihop samma art förutom triplicatula

14/12 -10

Av någon anledning så kom min kommentar in en gång till när jag tryckte F5.
I vilket fall som helst så tror jag den boken som Piotr skrev om är en bok av Elisabeth George (och Jean Claude?) som är på gång på Belins edition, tyvärr är den på franska men enligt henne ska det vara ganska lätt att lära sig standardfraserna som används och det ska vara mycket bilder. Vad jag vet så håller inte Gravendeel på med någon bok, däremot så är det en doktorsavhandling om Coelogyninae i Nepal på gång i Leiden.

14/12 -10

Av någon anledning så kom min kommentar in en gång till när jag tryckte F5.
I vilket fall som helst så tror jag den boken som Piotr skrev om är en bok av Elisabeth George (och Jean Claude?) som är på gång på Belins edition, tyvärr är den på franska men enligt henne ska det vara ganska lätt att lära sig standardfraserna som används och det ska vara mycket bilder. Vad jag vet så håller inte Gravendeel på med någon bok, däremot så är det en doktorsavhandling om Coelogyninae i Nepal på gång i Leiden.

14/12 -10

Ja, Jag har sett Gravendeels text från 2000. Enligt henne så är ovalis och pallens synonymer till fimbriata.

14/12 -10

Härligt, vi kan helt klart konstatera att vi Coelogyne fantaster har en spännande tid framför oss.

14/12 -10

Mycket bra info för en nybliven Coelogynefantast, detta blir en favorittråd

Ge ditt svar

En varmväxande epifyt från Nepal till Indokina etc på ca 600 till 2100 meters höjd.

Nyckelord: Coelogyne, Coelogyne fuscescens

2/12 -10

Från Alf Forsblom.
Från Alf Forsblom.

Härlig växt det där med vackra blommor och ovanlig form på bulberna, cigarrer. Jag har en själv som har blommat några gånger. En av de som överlevt sen importen från Kalimpong 2003. Det finns flera varianter, min är mer grönbrun. Jag visar också en vild lite ful planta från Darjeeling, fotad vid min resa 2005.

3/12 -10

Grattis! Vilken rolig Coelogyne.

Hade en sån som efter ett års kamp (småplanta) hamnade i soporna

3/12 -10

Tack för kommentarer, Alf fina bilder. jag planerar att göra en likande resa som du gjort under 2011, dina bilder är mycket inspirerade.

3/12 -10

Du kan få tips om vart att resa och kontakter av mig om du vill. När ska du resa?

3/12 -10

Alf: det vore jätte snällt, jag åteerkommer till dig. Planen är att åka efter sommaren och vara borta till våren 2012, vi får se vad det blir av tillslut.

3/12 -10

Snygg!!

3/12 -10

Snygg läpp! Någon doft registrerad?

/Anders

3/12 -10

Väldigt vacker Coelogyne, och vackra bilder.

Vilken resa du planerar Atlas, hoppas planerna går i lås.

3/12 -10

Härliga blommor!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar