Råd / Släkten, arter och hybrider / Coelogyne /

Nyckelord: Coelogyne cristata

De gnistrande vita blommorna, vilka dessutom är stora och doftar himmelskt, är mycket uppiggande under tidigare vårdagar. På den i övrigt vita läppen finns fyra gula kölar, vilka accentuerar och drar pollinerare till sig. Inte sämre blir saken av att plantorna snabbt blir mycket stora. Variatéer av Coelogyne cristata var. alba Variaté helt utan gult...

Läs hela artikeln

Inlägg med Coelogyne cristata som nyckelord.

Coelogyne cristata. Från Ann-Chatrine.

Hejsan

Jag har en fråga. Jag har köpt en Coelogyne cristata som jag inte har någon aning om hur den ska skötas. Jag har en hel del andra orkidéer men har inte ägt någon som har bulber, När den kom så var den enormt skrynklig. Jag läste att dom absolut inte ska ha något vatten över vintern men det kändes fel så jag har vattnat den en gång och jag har duschat den varje dag. Jag tycker att bulberna har svällt något. Jag funderar på att hänga den i en ampel i mitt söderfönster, Jag vet att den vill ha kallt men jag har alltid fönstret lite öppet så det drar lite kallt därifrån. Sen om solen lyser så kan jag dra ner persiennen, Jag undrar om den ser ok ut , kommer det att komma fler bulber? Jag är helt grön på denna orkidé. Någon som kan ge mig tips ?

Nyckelord: Coelogyne cristata

i går 10:52

Hej Ann-Chatrine, Kul att du prövar en Snödrottning. Det du läst om att den inte ska ha något vatten under vintern är TOTALFEL, Det svenska namnet beskriver väl vad den vill ha för odlingsbetingelser. Svalt/kallt speciellt under vintern och så svalt som möjligt under sommaren/tillväxtperioden. Under vintern är den ständigt omgiven av mycket fuktig luft, dis och dimma, över lag ett blött klimat och som om inte detta vore nog så händer det att det snöar på den, (som smälter bort så snart solen tittar fram. Regelrätt regn är ovanligare.
Hos oss ska den odlas svalt och vattnas året runt men lite sparsammare under vintern. Detta med drag på växter inkl. orchidéer är jag tveksam till. Det är skillnad på luftrörelse och drag.
På sommaren kan du hänga den på balkongen men skydda den från direkt sol.
Lycka till.

i går 12:45

Tack för ditt svar Bolebo. Den står än så länge på min högtalare. Men ska nog hänga upp den i nordfönstret för där inne är det lite svalare och duscha den då och då ska även få lite snö när den väl faller. Hur tycker du bulberna ser ut?
Jag köpte den så här.

i går 15:20

Ett litet förtydligande: Den behöver inte snö på sig för att trivas, det var enbeskrivning av klimatet där den växer. Under sommarhalvåret får den mycket regn. Det är också viktigt med bra dränering så inte vattnet blir stående.

i går 21:56

Ok ,toppen. Tack för dina svar.

Ge ditt svar

Hej hoppas få några råd om min snödrottning.Bulberna är så skrynkliga,sitter ute i trädet så den får skugga men har den fått för mycket vatten.Den är ca 6 år,tacksam för svar. Ingela i Borlänge

Nyckelord: Coelogyne cristata

12 jul

Det är svårt att säga utan mer info. Är den i plast- eller lerkruka? Nyplanterad? Är den i tillväxt? Min egen snödrotttning får ofta vatten, och den hänger ute. Men då odlar jag den i en låg och bred lerkruka som främjar luftväxlingen. Då går det nästan inte att övervattna när den är i tillväxt

13 jul

Äldre bulber hos snödrottningen blir lätt skrynkliga och det är helt normalt. Innehållet i bulberna är så att säga till för att användas. Men är även nyaste bulberna, de som växte fram i fjol, väldigt skrynkliga kan det finnas ett problem. Vid den här tiden på året ska plantan vara i full tillväxt med växande skott och då kan den, precis som sägs ovan, knappast få för mycket vatten. Förutsett att materialet är luftigt förstås. En grov barkkompost t ex kan å andra sidan lätt bli för torr och i så fall kan det vara klokt att tillsätta en näve vitmossa (sphagnum) vid nästa omplantering.

Ge ditt svar

Jag har börjat nyttja potentialen av vårt uterum, där vi har värmeslingor som håller temperaturen över ca 8 grader på vintern. Har bl.a. övervintrat Cymbidium, Dendrobium och Coelogyne och har belönats med bra blomningar. Så nu får jag ta upp kampen över ytan, min fästmön har ett intresse för medelhavsväxter som tenderar att vara STORA....

Cymbidiumen köptes på Bauhaus förra året. Jag tyckte om den gula färgen.

Coelogynen kommer från Börje för några år sedan. Börjar fylla ampeln så smått.

Dendrobium kingianum, skall enligt säljaren vara en kompaktare form men jag vet inte.

Sen Dendrobium x delicatum som är en naturlig hybrid mellan de närbesläktade arterna Dendrobium kingianum och Dendrobium tarberi. Doftar underbart, lite som hyacint!

Nyckelord: Dendrobium x delicatum, Coelogyne cristata, Dendrobium kingianum

26 mars

Vilka grandiosa blomningar hemma hos dig. Hur hög är din Cymbodium från krukan och högsta blomman/bladet? Ren och fin färg. Vet du var du köpt den?

26 mars

Det var fina blomningar fin färg på Cymbidium och Coelogyne har massor med blommor

26 mars

Börje: Angående Cymbidium. Jag skall mäta plantan i helgen. Den är köpt på Bauhaus förra våren, så en vanlig standard hybrid.

26 mars

Härlig blomning Grattis!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

25 mars

Coelogyne cristata

 

Nyckelord: Coelogyne cristata

Prata om bilden
Coelogyne cristata. Från vange.

Blommar varje år lika fint, väl värd sitt namn, Snödrottningen.

Nyckelord: Coelogyne cristata

9 feb

Kan inte få nog av alla snödrottningar så här års, superfin

10 feb

Ja. de är ena riktiga läckerbitar. Härligt med den massiva blomningen som blir belöningen efter flera års skötsel och omsorg.

13 feb

Tjusigt!

1 mars

Snygg men funkar inte i min värme.

1 mars

Underbar Grattis!
Mvh
Mikael

2 mars

Supervacker Grattis

Prata om bilden

29 jan

Coelogyne cristata

Coelogyne cristata. Från bolebo.

Nu är det säsong för snödrottningen. Passande att de blommar nu mitt i vintern med mycket snö även här i Älmhult.
Denna har fått komma upp ifrån växthuset till vårt uterum som har lite värme. Här kan vi se den ifrån vårt vardagsrum.
Jag har ganska många i växthuset. På grund av cristatans växtsätt blir det nya plantor när de måste omplanteras. Den här behåller sin form väl trots att det är en tämligen omfångsrik planta.
En del har problem med att få cristata att blomma och blommar den så blir det inte så många blommor. Det finns en åsikt om att den ska stå torrt under vintern vilket får till följd att bulberna skrumpnar och har inte kraft kvar för en proper blomning. Jag anser att de inte får torkas ut, de ska alltid ha vatten och lite näring även på vintern under den s.k viloperioden. Dock kan man minska på vattenmängden och hur ofta man vattnar. Lite svalare temperaturer är gynnsamt.

Nyckelord: Coelogyne cristata

29 jan

+ 30 jan

Kanoncristata. Hade en likadan för ca 15 år sedan, från Karge om jag minns rätt, via Väla

29 jan

Wow vad vacker, en riktig blomkaskad

29 jan

Härligt, för mig innebär att när snödrottningen blommar så börjar orkidé säsongen. Mina är på väg och om några veckor så.

29 jan

Magnifik

29 jan

Ja, kan bara säga WOW helt underbart exemplar du har där, så vackert

30 jan

Otroligt vacker!

31 jan

Svartsjuk blir man... så imponerande vackert.

31 jan

Fantastisk cristata!! Grattis. Jag ska följa ditt råd och ge min planta en skvätt lite oftare.

Prata om bilden

6/2 -20

Coelogyne cristata

Coelogyne cristata. Från vange.

Dags igen!

Nyckelord: Coelogyne cristata

6/2 -20

Den gör verkligen rätt för sitt svenska namn, Snödrottning. Kanonfin odling.

6/2 -20

Vacker!!

6/2 -20

Helt underbar, grattis!
Mvh
Mikael

6/2 -20

Ja den arten går inte att tröttna på - härlig blomning!

Ljuvlig cristata!

7/2 -20

WOW

7/2 -20

Wow

7/2 -20

Det var en massa vackra blommor på den Grattis!

8/2 -20

Helt fantastisk!!!

10/2 -20

Tjusigt! Bra odlat.

12/2 -20

Grattis!
Mvh
Mikael

17/2 -20

Från vange.

17/2 -20

En uppdatering, nästan alla blommor är utslagna

21/2 -20

[Det här togs bort av Björn då det inte handlade om orkidéer eller liknande hobbysar. Om du har frågor, skicka ett mail till bjorn@neovita.com eller ett PM här på OrkidéPrat.]

Prata om bilden

25/10 -19

Coelogyne cristata

 

Nyckelord: Coelogyne cristata

Prata om bilden
Coelogyne cristata. Från Lassse.

Gammal kärlek som aldrig rostar. Art från bl a Himalaya.

Nyckelord: Coelogyne cristata

Får man vara avundsjuk? Skötselråd? Hade en sådan ett tag i ampel, men den hade bestämt sig för att inte trivas hemma hos mig.

27/2 -19

Den passar ju bra i ampel, eftersom den växer snabbt och blomstänglarna har en tendens att hänga lite. Skötseln bygger på skillnader mellan sommar och vinter; sommartid jämn fuktighet och halvskuggigt läge, gärna utomhus på balkong eller i trädgård, vintertid svalare och torrare.

27/2 -19

cristata är fina

27/2 -19

Finfin cristata

2/3 -19

Bra jobbat, grattis!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar

17/5 -18

C cristata

C cristata. Från Kupam.

Vad kan man tro om detta? Blivande frökapsel på cristatan?

Nyckelord: Frö, Coelogyne cristata

Prata om bilden

16/3 -18

Coelogyne cristata

Coelogyne cristata. Från Larsa.

 

Nyckelord: Coelogyne cristata

Prata om bilden

16/3 -18

+ 25/3 -18

16/3: Äntligen.

Från Larsa.
Från Larsa.
Coelogyne cristata. Från Larsa.

Äntligen äntligen.
Jag lyckades är så otroligt nöjd och stolt.
Jag fick min Coelogyne cristata att blomma.
Andra året i min ägo.
Tack Peter G för en fantastisk fin planta. Precis som alla plantor jag köper av dig. Men framförallt tack Annika S för alla goda råd. Jag har tydligen gjort rätt. Men var ju inte så svårt med ditt exemplariska kör schema.
Totalt verkar det bli 13 stänglar och detta är första blomman som öppnat sig. Hur gör man nu. Ska den blomma i kylan och vad ska jag tänka på.

2018-03-25
Uppdatering nästan hälften av knopparna har nu öppnat sig. Så häftigt med så mycket blommor är ju oftas van med en blomma som de paff freek jag är.

Nyckelord: Coelogyne cristata

Larsa, jättekul att det blev en sån fantastiskt fin blomning! Nu kan du ta in den i värmen och njuta av den!! Lite sparsam vattning under blomningen med näring varannan gång.

16/3 -18

Härligt, grattis

16/3 -18

Annika ska jag ge den näring oxå har gett den algomin en gång när jag såg början till knoppbildning.
Då får den komma upp ur källaren i morgon.
Tack än en gång.
oled tackar och bockar.

Då kan du hoppa över näringen!

16/3 -18

Tjusig, grattis

17/3 -18

Vilken blomsterexplosion du verkar få till Härlig art det där, grattis!

18/3 -18

Grattis till denna fina blomning. En av de vackraste orkidsar tycker jag.

18/3 -18

Grattis till blomningen !

19/3 -18

Underbar:)

25/3 -18

Tusen tack alla för fina kommentarer.

28/3 -18

Grattis!!! Hur har du behandlat den? jag har själv 2 stycken, men det är skralt med blomningen...

28/3 -18

karinC Annika s gav mig tipset att ge den en extremt svag dos av algomin trädgårdsnäring 2-3ggr per år jag gav min vid 3 tillfällen förra åter ca 2msk åt gången. Den hängde ute hela sommaren och jag spolade den då och då med vattenslangen. Hade den i rätt skuggor läge hängandes under en tall i trädgården.
Tog in den när risken för frost började och hängde den då under växtbelysnig och svalt i käller uppskattar temperaturen till 8-10 plusgrader. Fick tipset av Annika att vänta tills en till två blommor slagit ut sen ge den första given för året med algomin ochbörja vattna försiktig under den kyliga perioden i källaren har jag nog vattnat den 3 ggr på 3 månader lite granna. När två blommor slagit ut tog jag upp den och hängde den i orkidérummet med de andra och nu har nästan alla blommor slagit ut.

29/3 -18

Underbar, grattis!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

13/2 -18

Coelogyne cristata

Coelogyne cristata. Från vange.

I år blommar Drottningen tidigt.

Nyckelord: Coelogyne cristata

Nu blev bilden rätt! Grattis till en ljuvlig blomning! Väntar på min också!

13/2 -18

Praktfullt!! Alltid en liten höjdpunkt på orkidéåret när cristatan slår ut.

13/2 -18

Flott!

13/2 -18

Wow!!

13/2 -18

Magnifik

13/2 -18

Sagolikt!

14/2 -18

Jisses den var stor och grann, grattis

14/2 -18

Heeeelt underbar!!

14/2 -18

Härlig grattis!
Mvh
Mikael

18/2 -18

coelogyne cristata. Från bolebo.

Nu är det högsässong för Snödrottningar

18/2 -18

Går inte av för hackor ingenting på mina två plantor men de är misskötta och suboptimal vårdnadshavare...

18/2 -18

Otroligt vacker

Ännu en skönhet!
Inspekterade min Drottning i blomkällaren igår och den har än så länge bara EN blomstängel. Får vara kvar i plus 13 grader, så kanske det kommer flera.

19/3 -18

19/3 -18

Nu har min älskade Drottning blommat färdigt, det blev nytt rekord i antal blommor - 94 st.

19/3 -18

Det var en rejäl blomning

19/3 -18

Strålande resultat, hur odlar du den?

19/3 -18

Ute på sommar, i en inglasad terrass på vinter, 14 grader på nätterna och 16 på dagarna.

20/3 -18

Fantastiskt vilka fina plantor.

29/3 -18

Vilken härlig blomning!
Mvh
Mikael

Prata om bilden
coelogyne cristata. Från En person som inte är medlem längre.

 

Nyckelord: Coelogyne cristata

Prata om bilden

Har en coelogyne cristata med ovala bulber. Har sätt flera med rdunda bulber, men inte många med ovala. Är dom med ovala mer ovanlig?

Nyckelord: Coelogyne cristata

Vet inte om de är mer ovanliga. Jag hade för några år sedan en Coelogyne cristata var 'citrina'. Den hade ovala bulber och ganska långt mellan dem och blev med tiden ganska spretig, så den fick flytta hem till Peter igen.

7/3 -17

Jag har 2 st cristata... alla äldre bulber är ovala på dem.... bara de nybildade är runda och de blir ovala med tiden.

coelogyne cristata. Från En person som inte är medlem längre.

Tack för svaren. Köpte tre från Orchidehusets utrensning i höstas, alla tre va runda. Denna köptes på blomsterlandet 2011. Här syns de ovala bulberna, och några blommor oxå

8/3 -17

C. cristata kan ha allt från klotrunda bulber tätt intill varandra till väldigt långsmala bulber på långa avstånd. De senare odlas inte så ofta eftersom plantorna blir spretiga och svårhanterliga.

Tack Lasse

8/3 -17

annika den som du pratar om är det nog som jag såg när jag var där! Den var rätt stor och jag frågade vad det var och peter berättade att det var coelogyne cristata som var din:) var ett tag sedan nu. Kan inte minmas exakt men 2 år sedan?

Henrik, ja den var spretig och stor och jag tror det är minst 3 år sedan och det var sent på hösten. Jag kan ha fel, för tiden går så fort. Kanske kommer Xara ihåg, för hon var chaufför den gången.

8/3 -17

Jag kommer inte heller ihåg, mer än att vi fick vira in den i fiberväv eller vad det var, så att den inte skulle tycka att det kändes kyligt där i passagerarsätet .

9/3 -17

Lassse... mina två har ovala bulber men på korta avstånd...

9/3 -17

Som sagt, det finns alla typer.

9/3 -17

Jo precis, stor och spretig. Minns att jag var så fascinerad och att det vr en C. cristata som var din iaf:) var egentligen fascinerad överhuvudtaget. Det var första gången jag sett så många orkidéer överhuvudtaget på ett och samma ställe. Haha

9/3 -17

Vad jag undrar... ni som har haft båda sorter... är om den med korta avstånd mellan bulberna är mera blommvillig och/eller mindre krävande för temperatur fall undert vinter? För det är det jag har hört/läst nånstans o undrar om det är så...

Dorra, jag har nyligen tipsat om den australiensiska sidan Coelogynes.com!! Nu lägger jag in det som handlar om cristatan och det är skrivet av ett riktigt Coelogyneproffs .
Det finns mycket om Coelogyne på denna sida, både arter och hybrider. Bara att frossa i både kunskap och vackra bilder! Man kan också maila och ställa frågor till författaren. Du kanske skulle testa! Gå in under Contact, så får du upp ett mailformulär.
http://coelogynes.com/Species%20Coel%20c...

9/3 -17

Wow vilken sida... tack Annika!

Tack för den länken Annika

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.