Råd / Släkten, arter och hybrider / Coelogyne / Coelogyne cristata

Coelogyne cristata

21/9 -15

De gnistrande vita blommorna, vilka dessutom är stora och doftar himmelskt, är mycket uppiggande under tidigare vårdagar.

På den i övrigt vita läppen finns fyra gula kölar, vilka accentuerar och drar pollinerare till sig. Inte sämre blir saken av att plantorna snabbt blir mycket stora.

Variatéer av Coelogyne cristata

var. alba

Variaté helt utan gult i blomman. Inte ens läppen är markerad.

Svenskt namn

Snödrottning

Utbredning

Indien.

Odling

Naturligt finner man den på Himalayas branter, där den under vissa delar av året kan vara täckt av snö. Plantan går dock inte att odla utomhus under vintern i Sverige, men en sommarvistelse ute uppskattar den.

Vanligtvis planterar man arten i kruka, men den går även att montera. Om du väljer det senare - välj ett stort korkstycke så att den kan växa till sig ordentligt. Krukor därimot bör vara små. Jag har odlat exemplar med en diameter på 25-30 cm i en 14 cm kruka. Den plantan mådde utmärkt! Komposten skall vara mycket mager. På Åkerös orkidéer använde vi den Paphiopedilumkompost vi böt ut. Den hade alltså brutits ner för mycket för att odlas Paphiopedilum i, men var då bra att odla Coelogyne i.

Håll komposten jämnt fuktig under tillväxtperioden och ganska hårt torr under vilan. Näring uppskattas men är som vanligt ej nödvändig.

Placera din planta i mycket ljus, men inte brännande sol--bladen är känsliga. Även under vilan uppskattar plantan att få mycket sol. Detta kan dock vara svårt, då den under denna tid vill ha max +10° varmt.

Diskutera artikeln och möjliga förbättringar

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.