Råd / Släkten, arter och hybrider / Phalaenopsis /

Skriv början av artikeln om Phalaenopsis schilleriana

Nyckelord: Phalaenopsis schilleriana

Inlägg med Phalaenopsis schilleriana som nyckelord.

3/3 -18

Phal blomning

Nu blommar alla mina Phalaenopsis med melerade blad. stuartiana, schilleriana och längst ner philippinensis. Inga överdådiga blomningar men dom förebådar våren

Nyckelord: Phalaenopsis stuartiana, Phalaenopsis schilleriana, Phalaenopsis philippinensis

3/3 -18

Förtjusande

3/3 -18

Bra odlad, snygga

3/3 -18

Härliga Grattis!
Mvh
Mikael

5/3 -18

Så fina!

6/3 -18

Fin samling Phalaenopsis! Alltid trevligt med dessa.

6/3 -18

Härliga vårtecken!!

Prata om bilden

3/3 -17

Aktuella plantan

Aktuella plantan. Från miia.

 

Nyckelord: Phalaenopsis schilleriana

Prata om bilden
Nu är hon hemma.. Från Caroline86.

Och så kom hon äntligen hem efter att ha varit på vift hos posten i en vecka, men hon hade tydligen legat på utlämningsstället hela tiden för de hade scannat in fel streckkod. Nu blir det inte fler orkisar på ett tag, förutom en vanda och aerides som är påväg hem..

Nyckelord: Phalaenopsis schilleriana

8/7 -15

Den ser ut att ha klarat sig bättre hos posten än vad min gör här hemma... :P
Fin planta! Och med stängel dessutom!
Grattis!

8/7 -15

Skönt den inte blev "post mortem" mycket vacker planta

8/7 -15

Jättefin planta med underbara blad! Lycka till med den!

8/7 -15

Ser fin ut, grattis!

8/7 -15

Ja, jag trodde den skulle vara mer påverkad än lite mjuka blad.. Säger ni att den är fin så är jag nöjd med mitt köp..

9/7 -15

Ser jättefin ut, måste nog köpa mig ngn fläckbladig

9/7 -15

Det tycker jag att du ska.. Jag har just nu denna på bild, philippinensis och en stuartiana. Och jag har dem mest för bladen och inte blomman.

9/7 -15

Ja, varför har jag inte tänkt på det tidigare Hur stort bladspann har din? Här hemma har vi lite brist på utrymme så allt måste planeras innan stora plantor får komma hit

10/7 -15

Denna är den största, 35 cm om man drar ut bladen men dem hänger ju. Den andra är 20 cm och sanderianan är bara bebis så 6 cm..

10/7 -15

Fin planta!
Mvh
Mikael

10/7 -15

Instämmer med övriga här inne. Mycket vackra blad som är nog så snyggt precis som blommorna som så småningom kommer!

10/7 -15

Man tackar!!

Prata om bilden

Fin vårblomning och underbart bladverk

Nyckelord: Phalaenopsis schilleriana

1/4 -15

Oj! Den var vacker!
Så där ser inte min ut... :P

1/4 -15

Påsksnygg

1/4 -15

Åhh, vad fin! En av mina favoriter och vill ha..

1/4 -15

Underbar, doftar den?
Mvh
Mikael

1/4 -15

Mikael Gustavsson Ja, den doftar svagt
npeter Hur ser din ut?

1/4 -15

Min är mycket mindre än din. Och den har inte varit i närheten av att blomma så mycket. (Förra året fick jag en blomma. I år blev det inte så mycket som en stängel.)
Jag har väl haft den för kallt. Det ska bli ändring på det!

2/4 -15

Så fin!

2/4 -15

Bedårande

3/4 -15

Snygg!

Ge din åsikt
Phalaenopsis schilleriana. Från Markus G. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Första blomningen.

Nyckelord: Phalaenopsis schilleriana

4/2 -15

Härlig

4/2 -15

Är ingen nopsis-person, men sådana här blir man ju kär i...

4/2 -15

Bedårande

4/2 -15

Läckerbit!

4/2 -15

Läckerbit!

5/2 -15

Jättesöt Grattis

5/2 -15

Läcker! Doftar den?
Mvh
Mikael

Prata om bilden

Hej!
I vintras inhandlade jag en fin liten schilleriana som jag genast planterade om i bark. Men nu har den tappat 5 av sina löv, som tur är har den endel kvar men ännu ett löv har börjat bli gult, vad ska jag göra? Vad kan vara fel? Tacksam för hjälp!

Nyckelord: Phalaenopsis schilleriana

31/5 -14

Svårt att säga vad felet är. Hur sköter du den?
Dom brukar inte ha så många blad så om den tappat 5 o har kvar låter som den haft massa blad.

31/5 -14

Ja den hade många blad när jag fick den. Den har 6 blad kvar. Jag vattnar den 1-2 ggr per vecka när komposten är torr och ger den näring 2 gånger i månaden. Det är så jag sköter alla mina phalaenopsisar och de mår fint vad jag kan se. Jag är ganska ny med orkidéer så jag kanske gör fel?

31/5 -14

Svårt att säga. Blir bladen bruna innan dom faller? Kan möjligen kommit vatten där bladet fäster mot stammen. Röta kan visa sig genom bladfall.

31/5 -14

Det kan hända, bladen sitter tätt så jag kanske inte kommer åt att torka bort vattnet så bra som man borde. Tack för hjälpen, får se om den bättrar sig, ska vara mer försiktig i framtiden

31/5 -14

Har du tittat på rötterna?

31/5 -14

De ser okej ut och det växer 3 nya

31/5 -14

Gissar att det är luftrötter, när du säger att det växer tre nya. Jag tycker du ska titta på rötterna i krukan, för de är viktigast. Är många rötter bruna och sladdriga, så mår plantan inte bra och då ska du klippa bort dem och plantera om din orkidé i en mindre kruka med bara mossa runt rötterna.

1/6 -14

Jaha, jag trodde de kunde växa ner i barken om de är nya från stammen, men de är alltså luftrötter? Pillade bort barken för att titta på rötterna i krukan, närmast plantan är de vad ska man säga mörka och ihopskrynklade men någon centimeter längre ner är de gröna och tjocka, de kanske inte får vatten då?

1/6 -14

Orkideer har bara en typ av rötter så luftrötter är vanliga rötter som växer i luften men dom kan likaväl växa ner i komposten.

1/6 -14

Okej, tack så mycket för hjälpen allihopa!

3/6 -14

Lättast är det att hjälpa till med råd om vi får se bilder på hur plantan ser ut

Ge ditt svar
Phal. schilleriana select x self. Från Mutanten.

När jag beställde min lilla Dend normanbyense i somras, så valde jag ytterligare en schill som kompis (tycker bladverket är lite tråkigt på den jag har nämligen). Jag valde denna klon i hopp om att få en schill med ett mer markerat bladmönster och det fick jag. Plantan är dock väldigt liten, men jag hoppas den kommer rota sig rejält efter att jag planterar om den till våren.

Bland det första den gjorde, var att sätta stängel och nu har de två första knopparna slagit ut (den fick fyra, men jag lyckades mörda en av dem). Jag var ju besviken över storleken på själva plantan, men jag absolut älskar blommorna. Är överlag mycket nöjd med den numera.

Nyckelord: Phalaenopsis schilleriana

21/12 -13

Härlig! Har stängel på utväxt på min å Tycker fläckbladarna är duktiga på att blomma och trevligt att de blommar från höst till vår ungefär.

21/12 -13

Jättefin och en ljuvlig färg!

21/12 -13

Blomtjuven: Jag har ju inte haft mina så länge, men alla mer varmväxande verkar väldigt blomvilliga (min lindenii är tyvärr döende, medan min celebensis är upptagen med bladtillverkning och rötter) detta året i alla fall, t.o.m. min lilla philippinensefjant kommer med en pluttstängel. Jag tror mina verkar köra på vinter - försommar, något förskjutet här hemma med andra ord. Min större schill kommer ju även den med en stängel, men jag tror den kommer vara betydligt ljusare i färgen.

Nenne: Tack!

21/12 -13

Grattis! Ser riktigt fin ut!
Synd på knoppen som du mördade. :P

21/12 -13

Härlig färg!! Kan vi bladnördar få ett på bladverket också, alltid härligt att se dessa fläckbladiga

21/12 -13

Gillar oxå, jättefin .

21/12 -13

Tack hörni! Matte är löjligt nöjd med den och stör sig på mordet av en oskyldig knopp. Inte nog med det, jag har vält ut den ur krukan också så att tre knoppar klarade sig, var imponerande (det blev visst lite boot camp för den i dess nya hem) . O_o

elcatania: Jag ska försöka få tummen ur i morgon. Den är väldigt liten dock (vilket var varför jag blev så besviken när jag fick hem den) och när jag roar mig med att misshandla den, så blir den inte gladare direkt. :P

21/12 -13

Det var fränt med det vita mitt i all färg

Prata om bilden

Måste så vara, nu med fem nya rötter plus antagligen ytterligare en ny rot på g (en "mystisk" knöl har dykt upp ovanför en av de andra rötterna ). sitt växande nya blad OCH så har den börjat utsöndra sav på undersidan av det ena bladet.

Gissa om denna amatör är glad över sin schillerianas tillväxtfnatt! Att mina P. equestris också trivs gör mig jätteglad men de trivdes redan från start, denna var jag dock orolig över att jag inte skulle klara av efter att ha misslyckats med att få den att etablera sig vid första planteringen. Nu verkar det dock inte vara några problem längre med min schillskötsel.

Om den blommar nästa år så kommer jag ta det som "Med Beröm Godkänt".

Nyckelord: Phalaenopsis schilleriana

12/4 -12

Jättefin planta!

Ge din åsikt

Efter den första planteringen av denna skönhet, köpt av Cecilia K, visade sig vara fullkomligt misslyckad, så oroade jag mig för att den kanske inte skulle trivas trots allt. Den praktiskt taget trillade ur substratet (bark) och hade inte etablerat sig ö.h.t. efter ca två veckor i det. Jag planterade genast om den i min egna lilla mix (som jag inte börjat med när den anlände för ca en och en halv månad sedan) av bark, sphagnum och perlite och såg till att plantera den riktigt väl denna gång. Efter en vecka i det nya substratet så dök den första nya roten upp. Sedan dök ett nytt litet blad upp åtföljt av ytterligare tre rötter. Jag tror att det nya substratet samt våren har bidragit till min P. schillerianas lilla tillväxtsexplosion!

Jag är väldigt glad att den nu tycks trivas.

Det är lite svårt att se alla nya rötter på kortet, men de finns där förutom den som är på andra sidan stammmen förstås.

Nyckelord: Phalaenopsis schilleriana

28/3 -12

Kul att se att den stormtrivs! Håll oss gärna uppdaterade med fler bilder, (tycker jag).

28/3 -12

Hoppas du får en fin blomning inom en snar framtid

28/3 -12

Ni kan ju försöka hindra mig. Ska bli spännande att se hur långt bladet blir, den tillhör de lite större nopsisarna här hemma trots allt. Gud vad roligt det skulle vara om den bestämmer sig för att blomma! Jag har hoppet/siktet inställt på nästa år men jag blir inte direkt ledsen om den gör det i år. Den växer med den äldre luftroten också som syns på bilden, men den fick inte plats på bilden.

28/3 -12

Ser ju lovande ut det där

29/3 -12

Visst gör det? Även P. equestris rosean arbetar på rötter och ett nytt blad så de verkar trivas båda två.

Ge din åsikt

Verkligen älskar denna Phal. - men tyvärr så doftar den ju och jag kan inte ha dem (får allergiska reaktioner)...

Känner någon till om det går det att få tag på en schilleriana utan doft? Ja, andra doftande Phal. arter oxå för den delen i en odoftande version...?

Nyckelord: Phalaenopsis schilleriana, doft

17/12 -10

Puttar upp denna fråga

17/12 -10

P. stuartiana tycker i alla fall jag är lite lik (de vita varieteterna), men om jag inte missförstått det helt kan den dofta lite den med(?)

17/12 -10

Ja, stuartiana är ju oxå en favorit, men tyvärr - precis som du skriver - en doftande orkidé det med...

17/12 -10

Min erfarenhet är att de inte doftar särskilt mycket, men är du väldigt känslig för dofter finns det ju doftlösa hybrider med schillerianaia i sig och som likan ursprungsplantan.

17/12 -10

Wiganiae eller Philadelphia, shilleriana x stuartiana doftar nog inte fast det är
r ju en hybrid, men mycket söt och läcker med fläckiga blad

18/12 -10

Tack för era tips! Eftersom jag helst vill ha de rena arterna av dessa får jag helt enkelt sniffa på dem på någon utställning och låta näsan avgöra om jag kan ha dem eller ej...

18/12 -10

Min erfarenhet av phalanopsis doft är att den är mjuk och inte skärande som vissa hoyor eller starkt doftande orkidér, men att låta näsan avgöra låter gott.

Ge ditt svar

Sedan jag fick min första Phalaenopsis för lite knappt en månad sedan (den lila) så har jag köpt två till… en vit o en gul. Men tyvärr doftar de inte… i realiteten doftar de inget över huvud taget. Nu har jag läst på o det verkar som om det enbart är följande som doftar:

Phalaenopsis violacea (Borneo Alba)

Phalaenopsis schilleriana

Phalaenopsis bellina

Går det att köpa dessa i Sverige till hyfsade priser? Finns det fler? Har även funnet ett par Oncidium som jag även tycker är otroligt vackra o som även doftar:

Oncidium ornithoryncum

Oncidium Sharry Baby Sweet Fragance

Någon som har något tips om lämpliga försäljningsställen o priser? Kanske tom någon som har någon till salu?

Nyckelord: Oncidium ornithorhynchum, Phalaenopsis violacea, Oncidium Sharry Baby 'Sweet Fragance', doft, Phalaenopsis schilleriana, Phalaenopsis bellina

16/6 -08

leta upp min fråga om doftande phalaenopsis, så hittar du en hel lista på doftande phalar.

16/6 -08

boxer... har du någon klickbar direktlänk?

16/6 -08

titta på sista sidan här på op, rubrik luktar.

16/6 -08

Dessa ska dofta.
Phalaenopsis Miva Focus
Phalaenopsis schilleriana doftar rosor
Phalaenopsis Miva Fragrance
Phalaenopsis amabilis, inte alla kloner doftar.
Phalaenopsis bellina x amboinensis, Guadelupe Pineda
Phalaenopsis bellina, syn violacea borneo, dessa är de jag har, svårodlade,
men doftar liljekonvalj och freesia.
Phalaenopsis cordova roc Doftar gott och är mörkt sammetsröda vaxartade blommor.
Phalaenopsis Sweet Memory
Phalaenopsis gigantea
Phalaenopsis lueddemanniana
Phalaenopsis mannii
Phalaenopsis tetraspis
Phalaenopsis Copperdora
De nedan tillhör Aromy Stars-serien och doftar väldigt gott.
Phalaenopsis Liodoro
Phalaenopsis Odorina
Phalaenopsis Riodoro
Phalaenopsis Soledoro
Phalaenopsis Sunnydoro

Finns nog hos Marita Åkesson

16/6 -08

orkidehuset är än del av dom.

17/6 -08

boxer... tack, jag får leta lite...

letherneck... ett stort tack! Jag är MYCKET imponerad!!! Men detta är väl knappast sorter man hittar varken på ICA eller på Blomsterlandet... kan jag tänka.

pake... vet du hur mycket orkidehuset tar i porto för att posta plantor?

Får söka upp tyska ebay, där brukar det mesta finnas.

17/6 -08

Öland4ever, Phalaenopsis Liodoro kan man ibland hitta på Blomsterlandet,
men de övriga får man nog beställa av exempelvis Marita Åkesson.
Jag köper alla mina Phalaenopsis av henne eftersom hon har bra och stora
plantor.

Ge ditt svar

30/3 -08

En fråga

Ska man spara utblommad blomstängel på Phal.schilleriana också..tycker den ser så smal och vek ut så jag undrade.

Nyckelord: Phalaenopsis schilleriana

30/3 -08

Jag försökte, klippte även ner den några ögon... men den vissnade. Den var också väldigt smal...

30/3 -08

Ok den här kanske också vissnar då..

Jag har oxå en Ph schilleriana och tycker att stänglarna på den är smala men klipper aldrig en stängel som är grön.Jag tror att det är så på den "modellen" ?

31/3 -08

Ok jag låter den stå där ett tag så får man se.

Bim: Du ser jättetydligt när det inte är nåt att be för! Då skrumpnar den och blir brun.
Låt den stå. Så länge det finns liv finns det hopp!

31/3 -08

Ok Annette jag ska putsa brillorna och hålla uppsikt

Ge ditt svar
Phalaenopsis Schilleriana. Från Hille.

Se nedan!
(Vet i sjutton hur man lägger in två el. fler bilder under samma text???)

Nyckelord: Phalaenopsis schilleriana

8/7 -07

om du klickar på visa upp dina bilder får du upp flera rutor med isa din bild, alternativt ftpar d upp en bild till din egen webserwer/proider och lägger bildlänken i texten. tex

8/7 -07

Tack för rådet!
Nästa gång jag lägger in bilder så ska jag göra så.
/Hille

Prata om bilden
Phalaenopsis Schilleriana. Från Hille.

Nu blommar min lilla Phal. Schilleriana för första gången. Tyvärr ser det ut att bara bli en blomma denna gång.
Men kanske kommer det fler?...
Visst är hon näpen!

Nyckelord: Phalaenopsis schilleriana

8/7 -07

De har ju potential till att få många.
Grattis till blomman

Grattis, så söt hon är! Med tiden kommer det kanske fler.

8/7 -07

Den är helt bedårande! Grattis!

Prata om bilden

Just nu blommar min Phal. shilleriana. Det är en härlig orkidé som har fantastiskt vackra blad som gör den till ett blickfång även när den inte blommar.

Nyckelord: Phalaenopsis, Phalaenopsis schilleriana

10/2 -06

Hej!

Fin bild! Doftar blommorna?

Min schilleriana blommar också nu men har något mörkare blommor. Jag är också väldigt förtjust i bladen (fast stuartianan är nog min favorit).

11/2 -06

O, så ljuvlig!!! Min lilla planta tynade bort, en ny står på önskelistan.

Ge ditt svar