Råd / Släkten, arter och hybrider / Oncidium /

Nyckelord: Oncidium ornithorhynchum

Om man åker till området Mexico-Guatemala kan man finna Oncidium ornithorhyncum växandes epifytiskt uppe i bergen. Den upp till 60 cm långa blomstängeln växer ut från bulber som växer nära varandra och har två blad. Den yttersta halvan av den nedåthängande stängeln är kraftigt grenad och var sådan gren bär fem till...

Läs hela artikeln

Inlägg med Oncidium ornithorhynchum som nyckelord.

Liten välparfymerad centralamerikan.

Nyckelord: Oncidium ornithorhynchum

29/11 -13

Sirligt elegant!

29/11 -13

Jättetjusig. Är det en keiki på bulben till vänster i bild? Eller kan det bli den där typen av extra utväxt ändå?

29/11 -13

Det är ingen keiki utan just bara en liten utväxt. Orkidéerna har sina skönhetsfläckar de också

29/11 -13

which makes us love them even more. Jag menar, alla dessa premiärblommare där blomman är lite sned och vind, eller den där riktigt gamla som man skulle planterat om tidigare eftersom rötterna sprängt krukan och när man väl gör det så är rotsystemet all over the place. Sådant där lite magiskt oregerligt..

29/11 -13

Grattis! Nu har du dagar med härlig väldoft!

29/11 -13

Tack för kommentarer!
Håller med dig Ida, det perfekta och förväntade är inte så kul i längden.. lite fel och brister och udda beteenden kan göra både växter och människor intressantare

30/11 -13

Mycket snygg

30/11 -13

Söt liten sak.

1/12 -13

Har alltid gillat denna art!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar

Antal: Slutsåld. Pris: 100 kr per styck. Frakt: Ingår.

Ung planta med en blomstängel, varmväxande blomvillig art, planterad i greenmix.

Nyckelord: oncidium ornithorhynchum

27/6 -12

Nirvarra köpte 1 styck.

Köp, diskutera och läs villkor

 

Nyckelord: Oncidium ornithorhynchum, Phalaenopsis

Prata om bilden

Är det så at även "gamla goda" O. ornithorhynchum har bytt namn?
Bläddrade i gjenom nya nummeret av "ORKIDEER" och hittade artikeln om O. sotoanum. Ha, en til fin, doftande oncidium, tänkte jag först... och upptäckte sedan at det måste vara den samma arten som i alla fall för mig är mer känt som O. ornithorhynchum.
Detta hadde jag inte fått med mig, och efter lite letande på nätet hittade jag en notat fra Manhattan orchid society:
... "While it?s true that what we grow with the name Oncidium ornithorhynchum is from Mexico and Central America, pink and, to most people, wonderfully fragrant ? it isn?t Oncidium ornithorhynchum. Jimenez and Hagsater, working in Central American orchidaceae have determined that the taxon described as Oncidium ornithorhynchum is actually a South American species distributed from Ecuador, Colombia and Peru, and synonymous with Oncidium pyramidale Lindl.; a typically yellow and brown-flowered species. The pink-flowered species we all grow is formally undescribed. In Lankesteriana 9(3) (January 2010), they formally describe this species from Mexico and Central America as Oncidium sotoanum R. Jimenez & Hagsater and an additional subspecies Oncidium sotoanum ssp. papalosmum R. Jimenez, known only from the Mexican states of Oaxaca and Chiapas, is described. The specific epithet (pronounced soe-toe-ANN-uhm) honors the recently deceased Miguel Angel Soto Arenas, respected around the world for his work in orchids of Mexico."

Tycker det var konstigt at det inte framgår i artikeln att orkideen fått nytt namn.

Nyckelord: Oncidium sotoanum, Oncidium ornithorhynchum

26/5 -10

det står lite längre bak i tidningen, minns inte vilken sida, men det fick tyvärr inte plats i anknytning till själva artikeln!

Aha. Det hadde väl varit en enkel sak för författaren att få in, men läsaren blir kanske mer intresserad såhär.

27/5 -10

jag tror inte författaren visste när artikeln skrevs. dock hade jag väl önskat att infon kunde komma i anslutning till artikeln, men jag fick inte ihop det.

Ge ditt svar

2/4 -10

2/4: Gåva

Från olivia.

Denna planta fick jag i sept 08 av Tina eftersom hon blev allergisk av den. Då var den översållad med rosa blommor. Jag har lite svårt för att klara tunnbladiga orkidéer så jag blev väldigt glad när denna stängeln dök upp.
Tack Tina och Glad Påsk önskar jag dig och alla orkidéälskare.

Nyckelord: Oncidium ornithorhynchum

2/4 -10

Vad roligt att du lyckats med den Då har du en härlig doft hos dig nu. Så fint blommorna matchar ytterkrukan.
Glad Påsk till dig och alla andra OrkidéPratare!

Vad roligt! Jag säger som Gunsan!
Glad Påsk!

Tack så mycket Gunilla, jag vill också önska dig en glad påsk. Vá glá jag blir när du har fått den att blomma om jätte kul. Och vilken söt kruka som går ton i ton med blomman så snyggt!!!

3/4 -10

Doftar gör den inte och det måste jag erkänna är ganska skönt.

14/10 -13

Otroligt söt

Ge din åsikt

3/1 -10

3/1: Loppisfynd

I väntan på blomning köpte jag ett par söta krukor på Kupan och bladen blev riktigt dekorativa på kuppen.
Min Zygopetalum inköpt på Blomsterlandet har aldrig blommat om hos mig. Nu är en stängel på gång. Hoppas att det är så.

Nyckelord: Oncidium ornithorhynchum, Zygopetalum Louisendorf

3/1 -10

Lycka till! Har själv fått Zygopetalum att blomma om hos mig ett par gånger.

3/1 -10

Det var riktigt söta krukor du hittade! Jag är också alltid på jakt efter fina krukor, gärna gamla Rörstrand/Gustavsberg/Upsala Ekeby.

Ge din åsikt

Slank in på Blomsterlandet Nacka i dag efter jobbet eftersom Arne Kastberg fanns på plats för föreläsning i kväll och med honom också lite roligare plantor än de vanligen mediokra plantor som brukar finnas i butiken.
Jag hade belagt mig själv med köpförbud, skulle bara titta och inspireras en smula, ett par krukor eventuellt men det var allt. Johejdu! Hur kan det komma sig att jag idag har en Aerangis brachycarpa och en Oncidium ornithiryncum i mitt hem???? igår när jag insåg att orchidéerna krävde omedelbar vattning + pyssel fanns de ej här.

Håller på med vattning för tillfället och tycker det tar lite tid, Räknade plantorna och kom på varför, orchidéerna har på något outgrundligt vis nått upp till 55 stycken(då har jag inte räknat 2 spontandelningar) sen har jag 21 andra krukväxter av varierande storlek. Jag är mycket glad över att trädgården har påbörjat sin vintervila....

Nyckelord: Oncidium ornithorhynchum, vattning, Aerangis brachycarpa

28/10 -09

Å vad jag känner igen mig... Är uppe i över 40 st nu som trängs i fönstren, och jag gillar många gröna växter dessutom. Försvarar dem med att de ger bra inomhusklimat. Har fortfarande penséer från jättetidig vår ute som inte gett upp och petunior som står skyddade från frosten. Jag vågar snart inte gå in i någon blomsterhandel, speciellt som suget ökat sen jag fick lov att avstå från att handla på Fjärlishuset. Försöker tänka på att vattning tar tid...

28/10 -09

Hadde heller ikke klart å motstå de to .

28/10 -09

Tvångströja och fotbojor så att man inte klarar av att ens gå in i en affär där det finns orkidéer, det är förmodligen det enda som hjälper.
Jag var där i kväll, mycket trevligt och hade bestämt att inte handla för mer än de 250:- jag hade i plånboken. Man inser snabbt att det sprack kapitalt när man sitter här med fyra nyuppackade sötnosar (det är inte bra med kort). Ja ja, man får väl köra lite mindre med bilen. Det ska visst vara bra för hälsan också, att röra på kroppen lite mer.

29/10 -09

Hihi

29/10 -09

Ha ha. Bara det att vara med i orkidéprat verkar fullständigt livsfarligt Jag har redan köpt 2 orkidéer fast jag egentligen inte har plats för fler blommor.

29/10 -09

Vänta bara ängsvädd... det går bara utför härifrån

29/10 -09

Haha, jag känner igen mig... För några månader sedan så trodde jag att det var fullt i fönstrena. Men jag tycks hitta olika kreativa sätt att klämma in nya hela tiden! Det senaste är att hänga upp så många som möjligt i amplar... i dubbla rader. Ena raden borrar jag in krokar i i själva "taket" på fönstret där jag kan hänga amplar.(Har "djupa" fönster där själva blombrädan är insjunken i väggen). Sedan rad nummer två hänger jag i gardinstången. För vem behöver gardiner? Sedan kan man ju alltid hänga upp någon liten ampel eller monterad orkidé i krukan på någon av de andra upphängda amplarna också så det blir två våningar av amplar... För fönsterbrädan allra längst underst är ju proppfull.

Vips så har jag plats för en massa till!

29/10 -09

Jo... Jag har inte vågat räkna mina.

Ge din åsikt

Utropspris: kr. Frakt: Ingår.

Lör 28/6 -08 00:00 var auktionen slut ...men 2 minuter återstår alltid vid nytt högstabud (info).

Delning om ca 10 bulber varav 4 under utveckling.

Valuta: Orchidé av någon av dem jag inte redan har (förhoppningsvis funkar länken till min sida där jag har befintligt bestånd+önskelista nedskrivet).

OBS!!!

Vill inte ha några bud i reda pengar.
Bjud med namn på plantan och ett litet foto.

Vem vinner?
Den som har en planta som talar till mitt hjärta.

Tips
Inte sugen på de uppräknade, då jag har dessa i beställning från div leverantörer:
Brassia (longissima) Arcuigera, (Schomburgkia crispa) Laelia gloriosa, Eriopsis biloba, Odontoglossum gloriosum, Pescatoria dayana, Erycina pusilla, Cattleya warscewiczii, Papilionanthe pendunculata, Podangis dactyloceras, Schoenorchis fragrans, Catasetum fimbriatum, D. cyanocentrum, D. laevifolium, D. tobaense, Polyrrhiza (Polyradicon) lindenii, Rangaeris muscicola, Warmingia eugenii, St. nigroviolacea

Frakt? Ja vi får väl dela på den, eller?

Eje

Nyckelord: får se om det funkar utan pengar eller om det blir ett attans massa pajkastning. Glada hejarop motages däremot med öppen famn., Delning, Drar en rövare, Oncidium ornithorhynchum

16/6 -08

Du... den där länken...- jag hamnar på min hemsida. Är det ett tecken på något Eje???

16/6 -08

Hehehe

Det vittnar kanske om dålig datorvana från min sida?
Fort men fel, vare hur som haver.
Har ändrat länken nu så du inte får så många påhälsningar på din sida

Eje

16/6 -08

Det var ett innovativt grepp Eje!
Skoj!

16/6 -08

Inte då! Men det gick ju lika bra att klicka på ditt alias och efter att ha läst igenom din lista vad du har och vad du önskar inser jag att jag är ute ur leken. Men det gör inget! Kul med en alternativ auktion och jag hoppas du får något anbud som talar till ditt hjärta!!

17/6 -08

Kul och nytänkande! När jag kommer hem ska jag lägga ett bud!

17/6 -08

Ja det var en ny och kul idé.
Ska med intresse följa denna auktion

17/6 -08

+ 18/6 -08

Jag har en delning av min Miltoniahybrid 'Honolulu' som jag gärna lämnar i utbyte. Den har 8-10 gamla bulber 0ch 3-5 bulber på gång. Tyvärr händer inget när jag trycker "Lägg till bild" så jag lyckas inte lägga in någon, men jag kan skicka en bild till dig om du är intresserad.

Såg på nått annat inlägg att Miltonia Honolulu luktar?
Det är alltid ett pluss!

Eje

23/6 -08

Got you
Måste nog dela den snart samt Miltassia White Wonder som doftar underbart

23/6 -08

Det är ett tag sedan den blommade, så det kommer jag inte riktigt ihåg, men det kanske den gjorde... Den växer bra i alla fall. Jag köpte en stor planta för ett par år sedan för halva priset. Sedan dess har jag delat den ett par ggr i samband med omplantering. Den på bilden är den minsta delningen.

23/6 -08

Berith Miltassiadelningen från dig börjar bli jättelik och nu ser jag den första stängeln p.g.

23/6 -08

Bertil - Va roligt! Ja den växer så jag vet inte vad....
Delade ju förra året men måste nog ta i med hårdare tag nu
Den brukar alltid blomma till jul hos mig, va skoj att den kommer så snabbt eller kanske det är en fördröjning från i vintras

Chic: Va det ett bud? Hulahulan och eller det vita undret?

Eje

24/6 -08

Kan nog tänka mig det - en bit av det vita undret

26/6 -08

Vad händer i denna spännande auktion? Eje - du låter oss väl veta resultatet på söndag?

Jomenvist
Två bud så här långt...
Striden om förstaplatsen är jämn.

Eje

26/6 -08

Heja, heja

Prexis

Tänkte lite fel, men nu lär den ju va klar auktionen.
Hulahulan är nog den som ligger bäst till av de två som budade.
Mao: grattis Plopp

28/6 -08

Men inte kan du lägga ner nu??
Det är ju 5 1/2 timme kvar - vad som helst kan hända!

Jo jag tänkte nog oxå så, men kl 00:00 idag va ju för en hel del timmar sedan.
Insåg det när jag inte kunde hitta den bland "pågående" auktioner.

Jonnie

28/6 -08

Ja just det ja.....:)

28/6 -08

Tack, tack! Jag var inte heller helt klar över sluttiden, men då förstår jag varför jag inte kunde hitta den bland pågående auktioner...

Ge ditt bud

Sedan jag fick min första Phalaenopsis för lite knappt en månad sedan (den lila) så har jag köpt två till? en vit o en gul. Men tyvärr doftar de inte? i realiteten doftar de inget över huvud taget. Nu har jag läst på o det verkar som om det enbart är följande som doftar:

Phalaenopsis violacea (Borneo Alba)

Phalaenopsis schilleriana

Phalaenopsis bellina

Går det att köpa dessa i Sverige till hyfsade priser? Finns det fler? Har även funnet ett par Oncidium som jag även tycker är otroligt vackra o som även doftar:

Oncidium ornithoryncum

Oncidium Sharry Baby Sweet Fragance

Någon som har något tips om lämpliga försäljningsställen o priser? Kanske tom någon som har någon till salu?

Nyckelord: Oncidium Sharry Baby 'Sweet Fragance', Phalaenopsis violacea, doft, Phalaenopsis schilleriana, Phalaenopsis bellina, Oncidium ornithorhynchum

16/6 -08

leta upp min fråga om doftande phalaenopsis, så hittar du en hel lista på doftande phalar.

16/6 -08

boxer... har du någon klickbar direktlänk?

16/6 -08

titta på sista sidan här på op, rubrik luktar.

16/6 -08

Dessa ska dofta.
Phalaenopsis Miva Focus
Phalaenopsis schilleriana doftar rosor
Phalaenopsis Miva Fragrance
Phalaenopsis amabilis, inte alla kloner doftar.
Phalaenopsis bellina x amboinensis, Guadelupe Pineda
Phalaenopsis bellina, syn violacea borneo, dessa är de jag har, svårodlade,
men doftar liljekonvalj och freesia.
Phalaenopsis cordova roc Doftar gott och är mörkt sammetsröda vaxartade blommor.
Phalaenopsis Sweet Memory
Phalaenopsis gigantea
Phalaenopsis lueddemanniana
Phalaenopsis mannii
Phalaenopsis tetraspis
Phalaenopsis Copperdora
De nedan tillhör Aromy Stars-serien och doftar väldigt gott.
Phalaenopsis Liodoro
Phalaenopsis Odorina
Phalaenopsis Riodoro
Phalaenopsis Soledoro
Phalaenopsis Sunnydoro

Finns nog hos Marita Åkesson

16/6 -08

orkidehuset är än del av dom.

17/6 -08

boxer... tack, jag får leta lite...

letherneck... ett stort tack! Jag är MYCKET imponerad!!! Men detta är väl knappast sorter man hittar varken på ICA eller på Blomsterlandet... kan jag tänka.

pake... vet du hur mycket orkidehuset tar i porto för att posta plantor?

Får söka upp tyska ebay, där brukar det mesta finnas.

17/6 -08

Öland4ever, Phalaenopsis Liodoro kan man ibland hitta på Blomsterlandet,
men de övriga får man nog beställa av exempelvis Marita Åkesson.
Jag köper alla mina Phalaenopsis av henne eftersom hon har bra och stora
plantor.

Ge ditt svar

13/10 -07

13/10: Hejdå...

Nu är det dags att sätta sig på ett flygplan (till Salisbury, England) igen och låta någon annan ta hand om mina orchisar i två veckor. Denna gång blir det min sambo...suck ...jag är lite orolig men men ...man måste kunna lita på att det ska fungera. Kan jag så kan han. Jag har gått igenom vattning och vi har hämtat mer regnvatten som bör räcka för två veckor. Jag har även 'gödslat' min Cymbidium med hästgödsel i botten på krukan, så nu har den fått näring till max. Vi får se hur den artar sig.

Lite olustig känner man sig när man åker ifrån knoppar, jag vill ju inte missa blomningen nu när jag väntat så länge. Det ända jag hoppas på nu är att de håller sig tills jag kommer hem. Det är väl min Oncidium jag är mest ledsen äver att kanske missa blomningen på. Första knoppen är påväg att öppna sig nu. Howearan kommer inte att blomma på två veckor, där är stängeln på tillväxt och det dröjer nog ett tag till. Phalen har jag sett i blom tidigare, den är vit så det är inte h-e-l-a världen...
Här kommer lite bilder på dem:

Oncidium ornithorhyncum
Howeara Lava Burst Puanani
Phal hybrid

Hoppas ni har överseende med skärpan.

Hoppas ni får två toppen veckor fram över! Får se om jag kan titta förbi här på orchideprat...
Många varma Orchidé-hälsningar

Cecilia

Nyckelord: Howeara Lava Burst, resa, Oncidium ornithorhynchum

Lycka till med blomvakteriet och ha en trevlig resa !
Monika

Du har lyckats bra med din samling trots tom plånbok Och som du sa,mat äter man upp men en blomma kan man njuta av länge.

Trevlig resa !

13/10 -07

Trevlig resa. Din sambo får väl skicka bilder eller hur

13/10 -07

Ha en fin och kul resa Cicilia.
Du ska se att sambon kommer att ta bra hand om dina älsklingar

13/10 -07

Hoppas du får en fin resa. Om sambon har någon överlevnadsdrift så ser han nog till att antingen få blommorna att överleva eller köpa nya, ännu finare innan du kommer hem !

13/10 -07

Ha en trevlig resa, du kommer väll inte hem tomhänt? Har du hittat bra säljare där över eller?

Ge din åsikt

Ja nu är jag äntligen tillbaka hemma igen...phuuu...ingen har dött. Snarare tvärt om, det såg riktigt bra ut när jag kom hem. Denrobium compaktumen har tre stänglar med massor av knoppar på, samt en kraftig stängel på min Wilsonara Anaway 'Angie'..såå glad!

Det som blommar hos mig just nu är två av mina phalisar...dom är allt fina Till min stora besvikelse så vissnade blomstängeln på min Sigmatostalix radicans
men man kan ju inte få allt man vill heller...

Min Cymbidium har fått små vita prickar inuti vissa blad...vet inte om det kan vara något farligt eller bara brist på ljus...men annars ser den ju ut att må bra.
Vet någon vad det kan vara?

Är det bara jag som tycker att det känns som hösten börjar ta vid...sensommar i luften? Hmmm precis när man har vant sig med värmen så tar den slut..osis...

Jag transporterande två orkisar från London i handbagaget...ner packade varsamt med mycket bubbelplast. Men jag blev ledsen när jag såg att blomstängeln på Oncidium Ornithorhyncum det finns en bit kvar så vi får se hur det tar sig ...suck! Tog med mig en stor påse med artificiell mosa jag köpte på Homebase tänkte jag skulle pröva hur den är...gröna långa trådar i ett trassel.

På söndag blir jag med Stanophea!

Nyckelord: Wilsonara Anaway 'Angie', vita prickar, Oncidium ornithorhynchum

Ge din åsikt

Jag kunde inte motstå att logga in när jag fick chansen. Jag är fortfarnde kvar i London och det var kul att se vad som händer här inne på forumet efter en tid, man vill ju inte missa någon (beroende!)
Roligt att se att beritl har kommit så långt på hans bygge!! Och kul att se alla nya tillökningar några har skaffat.

Själv har jag fått paket från två olika säljare. En phal som jag tyckte såg lite rolig ut och sedan en vädigt fin Oncidium ornithorhyncum vars moderplanta tydligen vunnit pris (se nedan) tjusig. Den har tre bulber och en stängel...nu är det bara att försöka transportera dem hem också på bästa sätt. Jag fick den i ett väldigt finuligt paket där säljaren satt en plastmugg (hårt ölglas) äver själva bladverket och tejpat fast detta i plastkrukan...fungerade väldigt bra! Så det blir att paketera på liknande sätt och le åt tullen. men det ska nog inte vara några problem.

Ha det toppen allihopa!

Nyckelord: Oncidium ornithorhynchum

8/8 -07

Denna Oncidium är vädigt fin, lycklig transport hem.

8/8 -07

Oj, vilken sky av blommor, nästan som Brudslöja! Hoppas din "avkomma" blir lika fin, Cecilia, och tänk vilken doft du då får!

8/8 -07

Den var bara riktigt läcker! En sådan vill jag ha! Jag gillar Oncidium, gillar lättheten och gracen.

9/8 -07

Åh, just en sån har jag beställt och den borde komma hem till mig idag. Hoppas, hoppas.

Ge din åsikt
O. ornithorhynchum. Från En person som inte är medlem längre.

Närbild av blomman. Hoppas den visas lagom stor...

Nyckelord: Oncidium ornithorhynchum, Oncidium

Prata om bilden
Oncidium ornithorhynchum. Från En person som inte är medlem längre.

En favorit!

Nyckelord: Oncidium ornithorhynchum

Ser jätteläcker ut! Synd bara att inte bilden är större, jag skulle hemskt gärna se blommorna lite närmare...

Håller med -ska fiksa en närbild, men det får bli tidigast i morgon.

20/11 -06

Jag har oxå en sån, den blommade ordentligt förra hösten, i 3-4 månader, och spred en behaglig doft påminnande om kryddnejlika. Den stod ute i somras, men inte en enda stängel har den satt. Har du haft något extra knep? Ett underbart skyfall du har där

21/11 -06

Oj, vilken fantastisk blomning!!!

Åh så vacker den är Helena! Finns de i vita varianter också?

Tack ska ni ha!
Den ska ju vara en snäll blommare och kan komma med riktigt många stänglar, har jag sett. Något av en klassiker.
"Har inte gjort nåt spesiellt." Glömde tom. att ta ut den i somras. Den hänger vid sidan av syd-syd-västfönstret, men ser ut att få nog ljus ändå. Fönstret är nog ganska dragit. Tror egentligen det är det som gör att den blommar. Temp. kan vara 14-15 grader om natten nu. Det är den enda plantan här som står i och överlever i Greenmix! Men tror inte det har med blomningen att göra. (Kanske att det blir ännu svalare pga. det.)
Ornithorhynchum har jag inte sett vit, men Twinkle (= ornithorhynchum x cheiroforum) finns i både lite mörkare rosa och (gul)grön-vitt.
Tycker min doftar lite vaniljaktigt.

Snygg bild på en vacker planta Helena W !
Jag har faktiskt en gräddfärgad Ornithorynchum fast hevit har jag aldrig sett ,min lomnar mer små "maränger".
Monika

Spännande med gräddvit ornithorhynchum!

Prata om bilden

28/9 -06

Nu blommar den

Nu blommar den. Från mats E.

Nu har min Oncidium ornithorhynchum börjat blomma.

Nyckelord: Oncidium ornithorhynchum, Oncidium

28/9 -06

Ååå, vilka fina små blommor! Den doftar gott också, eller hur?

En sån skulle jag gärna vilja ha.

28/9 -06

Den doftar inte illa, doften har något medicinskt över sig.

Prata om bilden