Skriv början av artikeln om resa

Nyckelord: resa

Inlägg med resa som nyckelord.

18/2 -19

Klubbresa

Började: fre 4/10 -19 08:00. Avslutades: sön 6/10 -19 22:30.

SYS skall åka buss till:
Karges Orchideen Garten

Tror även att medlemmar från NSO kan åka med

Nyckelord: Resa

Berätta om ditt deltagande

Hittade denna info via KÖS Facebooksida. Jag har ingen koppling till firman, men det verkar spännande:

Vill du följa med oss och fotografera orkidéer i vår? I april åker vi till Europas absoluta hotspot för orkidéer Monte Gargano nationalpark i Italien, och i juni har vi workshop på Sveriges orkidé hotspot Öland. På resan till Monte Gargano finns ENDAST 2 platser kvar! Läs mer om våra resor och workshops på http://www.wildnaturefotoresor.se

Nyckelord: resa, KÖS, Italien

Ge din åsikt

Hej,

Kommer att göra en snabbvisit i Amsterdam nästa vår för att titta på tulpanerna i keukenhof. Kommer då att få en dag över där som jag tänkte fylla med orkidéer. Hade tankar på att åka till orchidwubben men de låg en bit utanför Amsterdam(dock inte oöverkomlig). Men tänkte höra här om någon har nå förslag på orkideeställen i Nederländerna gärna i omgivningen av Amsterdam.

Och när vi ändå är på ämnet att resa för att se orkidéer , tänkte jag passa på att fråga om någon vet något företag som erbjuder rundvandringar för att se Phragmipedium kovachii i det vilda.

Mvh Andreas

Nyckelord: Nederländerna, Resa, Kovachii i det vilda

12/8 -13

Hej Andreas,
Ta en titt på den holländska orkidéföreningens hemsida, där finns en lista med odlare som säljer till privatpersoner:
http://www.nov-orchidee.nl/newsite1/html...
Själv har jag hittills besökt Wubben och de Orchideeënhoeve.
Jag har själv inte besökt Keukenhof men har förstått att de brukar ha en orkidéutställning, vet dock inte om det bara handlar om vanliga phaleanopsisar eller om det finns flera sorter.

Nästa vecka åker jag till Holland för att besöka min familj och jag håller därför på att kolla upp vilka odlare som ligger närmast min gamla hemstad. Fördelen med Holland är att landet är så litet så det är inte långt mellan städerna.
Du är iaf ute i god tid med planeringen.
Hälsningar, Dana

Ge ditt svar

13/10 -07

13/10: Hejdå...

Nu är det dags att sätta sig på ett flygplan (till Salisbury, England) igen och låta någon annan ta hand om mina orchisar i två veckor. Denna gång blir det min sambo...suck ...jag är lite orolig men men ...man måste kunna lita på att det ska fungera. Kan jag så kan han. Jag har gått igenom vattning och vi har hämtat mer regnvatten som bör räcka för två veckor. Jag har även 'gödslat' min Cymbidium med hästgödsel i botten på krukan, så nu har den fått näring till max. Vi får se hur den artar sig.

Lite olustig känner man sig när man åker ifrån knoppar, jag vill ju inte missa blomningen nu när jag väntat så länge. Det ända jag hoppas på nu är att de håller sig tills jag kommer hem. Det är väl min Oncidium jag är mest ledsen äver att kanske missa blomningen på. Första knoppen är påväg att öppna sig nu. Howearan kommer inte att blomma på två veckor, där är stängeln på tillväxt och det dröjer nog ett tag till. Phalen har jag sett i blom tidigare, den är vit så det är inte h-e-l-a världen...
Här kommer lite bilder på dem:

Oncidium ornithorhyncum
Howeara Lava Burst Puanani
Phal hybrid

Hoppas ni har överseende med skärpan.

Hoppas ni får två toppen veckor fram över! Får se om jag kan titta förbi här på orchideprat...
Många varma Orchidé-hälsningar

Cecilia

Nyckelord: Howeara Lava Burst, resa, Oncidium ornithorhynchum

Lycka till med blomvakteriet och ha en trevlig resa !
Monika

Du har lyckats bra med din samling trots tom plånbok Och som du sa,mat äter man upp men en blomma kan man njuta av länge.

Trevlig resa !

13/10 -07

Trevlig resa. Din sambo får väl skicka bilder eller hur

13/10 -07

Ha en fin och kul resa Cicilia.
Du ska se att sambon kommer att ta bra hand om dina älsklingar

13/10 -07

Hoppas du får en fin resa. Om sambon har någon överlevnadsdrift så ser han nog till att antingen få blommorna att överleva eller köpa nya, ännu finare innan du kommer hem !

13/10 -07

Ha en trevlig resa, du kommer väll inte hem tomhänt? Har du hittat bra säljare där över eller?

Ge din åsikt

Då var det dags igen för den årliga Hollandsresan där musikfestivalen
http://progpower.eu/ppeurope2007/
ska besökas. Ifjol införde jag den nya traditionen med några "orkidéstopp" på vägen, och varför bryta en sån trevlig tradition?

Planen är att på hemvägen besöka någon eller några odlare. Följande har jag hittat som inte ligger allt för långt från resrutten.

Schwerter
Röllke
Hans Christiansen

Vi får se om det blir ett, två eller tre stopp. Jag tänker improvisera lite. Hoppas min nyinköpta GPS leder mig rätt.

Avresa från Alingsås tidigt fredag morgon och hemresa måndag/tisdag.

Varför kan det inte vara Fredag idag?

Nyckelord: Holland, resa

Åh så spännande Mattias !Jag ser fram emot ett nytt intressant bildspel från Dig ,hoppas att Du får en fin resa med mycket upplevelser,tar Du med den stora plånboken ?Hoppas att GPSen inte vilseleder Dig alltför mycket(haahhaaha)
Monika

3/10 -07

Man ska vila ofta när man reser långt, Mattias, lyssna på tant Säluttern i det! Speciellt viktigt är det att stanna på sådana platser där man kan undfägna sinnena som balans till autobahns monotona brus, orkidéställen anses särskilt välgörande Det är inte fredag i dag för att du ska hinna njuta av förväntan oxå! Kör vaket men ha en drömlik resa!

4/10 -07

Hoppas att du får en supertrevlig resa och så får vi stackare här hemma vänta på att få dregla över alla dina fina foton!!:-))
Du kommer inte i närheten av Glanz - han är väl en hejare på just Slipper-orchids?

4/10 -07

Tack.
Jag tror han håller till längre söderut i Tyskland.

Ge ditt svar

Hej.
i våras åkte västsvenska till Joachim Karge.
jag tog lite bilder på vad som blommade och har äntligen gjort ngt vettigt av dom. de finns att besskådas på

http://picasaweb.google.com/jonabjur/Vso...

Nyckelord: VSOS, resa, Karge

2/10 -07

mmmmmm .... otroligt många fina skönheter.
Där skulle man ha fått vara någongång .

2/10 -07

ja. rekomenderas

2/10 -07

Såg härligt inspirerande ut! Man får alltså lov att bygga sig en extra fönsterbänk efteråt, förstår jag Funkar den till belåtenhet? Såg väldigt fiffgt ut! (Ja, jag var naturligtvis in och gluttade i många fler av dina album, när nu tillfälle gavs ) Och alla fina katterna - är de dina? Den vit-rosa söta blomman du har som "signaturfoto", är det "fragg" eller "paff"? Tack för spännande turer in i dina album!

3/10 -07

Hej min SälUtter!

byggnadslov måste självklart till för att få bredda fönsterbänken. Ler Har fungerat förträffligt. ska bli intressant att se hur den sköter vintern. går så klart o funderar på en utvecklad version för andra fönstret.
katterna finns eller har funnits i familjen. två st finns incheckade på det här lilla hotellet just nu.

signaturfotot är en paff. micrantum som nyligen valde att lämna min sfär för en högre. eller snarare ;(

kul du tyckte om turen. funderar på att även använda sidan för att visa vad som blommar i botaniska.
kram
j

4/10 -07

Jaha, då var det dax att äta upp sina ord, bita sig i skägget, göra en pudel eller liknande...jag har nämligen hävt ur mig att nån micrantum vill jag då inte ha...men just den där är (var) ju otroooligt söt! Kan den ha haft delenatii i sig för att bli så söt (försöka går ju...) tro?

4/10 -07

Säluttern:
Vart sjutton ser du den någonstans, jag hittar den inte?

4/10 -07

Magicboy: Till vänster om albumbilderna, i en lite ruta där det står jona, det finns en större bild ovanför.

4/10 -07

Säluttern:
Är det denna du menar?

4/10 -07

Jag ser bara ett frågetecken i en blå ruta, om det nu är min dator eller vad...

4/10 -07

Säluttern:
Om du tar länken till bilden och klistrar i i ett nytt fönster då?

http://lh6.google.com/jonabjur/RwDpGGvFW...

5/10 -07

ja det var den hon menade. för det var vad ajg kallade den. stämde inte det thomas? bar det inte det vi köpte?

5/10 -07

Nej, var det den som dog!!!

Detta är inte en P. micranthum utan en Mexipedium xerophyticum!

Som ni ser på den första bilden är det en väldigt liten blomma på knappt 1,5cm. Denna hörde från början till släktet Phragmipedium men flyttades sedan ut och utgör nu ett eget släkte med bara en enda art.

5/10 -07

OK:

så din dog med

6/10 -07

Nej, du tittade ju på den när du var här!

När jag tittade på den fröplanta som jag för något år sedan beställde från USA så har den nu inte bara en nytillväxt utan två Jag blev så glad så hela den dagen gick jag omkring med ett sånt där fånigt léende i hela ansiktet hela dagen. Jag hoppas att huvudskottet blommar snart för det verkar till att bli en väldigt snygg planta och då hoppas man ju att blomman också är snygg! Jag har haft en förrut men den blev aldrig bra, helt skev i blomman. Jag hoppas verkligen att denna blir bättre!

Den jag köpte från Karge ville jag bara ha som referens när min fröplanta blommar så jag kan jämföra de olika blommorna. Det är ju helt olika kloner och därför kan det ju finnas både bra och dåliga egenskaper i de båda plantorna.

6/10 -07

namn o jag. hmmmm

ska bli kul o se skillnaden.

på tal om olika stammar så har den Coelogyne cristata jag köpte av karge vuxit som en galning i sommar. den var från en stam från ngn öststat och skulle vara väldigt växtkraftig. man aldrig skulle jag kunna förestält mig en sådan tillväxt. den hade elva bulber när jag köpte den. nu har den 22 sprängfylda bulber! nu ska vi bara försöka få den i blom. är det temperatursänkning som gäller då. skulle gissa att donm C. som blommar i botan nu initierats av de kallare kvällarna. fast det är ju bara vad jag gissar från iaktagelser

Ge din åsikt

I lördags var det tvålandskamp mellan Danmark och Sverige i Nakskov på Lolland i Danmark. Som vanligt slog danskarna Sverige, men denna gång knappt. I samband med evenemanget fanns orkidésäljare på plats. Röllke och Karge från Tyskland, Brandolf och en lokal handlare Orkidéhuset från Nakskov. Speciellt tyckte jag de danske försäljarna hade många fina plantor till rimliga priser. Tillställningen ägde rum i Verdens Zoo, så orkidéerna hade sällskap med tropiska fåglar,, busiga och bråkiga tvättbjörnar, apor mm. Ute bland djuren var också små utställningar av orkidéer. De var kanske inte så speciella, men några smakprov förmedlar jag här. Bästa blomma var i alla fall svensk. Den kom från Inger Borg och var en stor yvig Dendrobium Caliope som Tommy fotograferade i Väla. Allt som allt var det en mycket trevlig tillställning, med tillfälle att träffa orkidéintresserade. Ute bland aporna visades också en film kring en resa till Costa Rica som danska orkidésällskapet gjorde i fjol. Det framgick klart att det var massor av orkidéer och naturupplevelser ut över det vanliga. Turen blev så framgångrik att den kommer att upprepas i mitten på januari 2008. Intresserade svenskar är naturligtvis också välkomna.
För info kontakta Kaj Hansen. E-post :den gamlegartner@hansen.fdcadsl.dk

Nyckelord: Costa Rica, resa, Landskamp Sverige-Danmark

19/8 -07

Läckra bilder i ditt bild spel.

19/8 -07

Tack för smakprovet, litet men gott

20/8 -07

Tyvärr är länken till bilderna bruten så det finns inga smakprov. Det mest sevärda var Bulbophyllum smitinandii som syns längst upp inlägget. Den finns i Thailand och Vietnam.

Ge din åsikt

Har hört det stället nämnas i samband med orkidéer. Snart ska jag ut på resa norröver och kan då besöka denna, så jag undrar: är det ett orkidéställe?

Nyckelord: Åsby trädgård, resa

27/7 -07

Hej!
Om vi säger som så... Åsby ligger mellan oss och Liselotts föräldrar... och vi kan aldrig passera Åsby utan att stanna till
Ganska dyra, men Ibland har dom en del bra överblommade fynd. Har köpt en bunt Cattleyor och Paphar för 39.- st.
Vi ska själva passera på måndag så vi kanske ses där?

27/7 -07

Nåt "riktigt orchidéställe" skulle jag väl inte kalla det. Men de har betydligt större utbud än vanliga blomsteraffärer. Ibland en del lite skojigare arter. Riktigt bra kvalitet på de plantor jag köpt faktiskt.
Jag har tänkt fråga vilken odlare de tar plantorna från nästa gång jag är där.
Absolut värt ett besök om man har vägarna förbi, men ha inte för stora förhoppningar )

27/7 -07

Tack Mattias och chic - då blir det nog ett besök för att om inte annat sträcka på benen och vila ögonen från körning. Hittar man dessutom nåt kul så blir det bonus:-) Det blir tidigt på onsdagen, ska sedan vidare upp till mina hemtrakter i Medelpad.

27/8 -07

Skippa det. Sedan de renoverade det har orkidéavdelningen skurits ner till en bråkdel av sin tidigare storlek.
De har en mycket liten hörna med specialorkidéer, i övrigt orkisar du med lite tur kan hitta på andra håll.
De har de vanligaste phalaenopsis hybriderna, samt burrgearor, en del oncidium etc.. Det de har däremot kan vara tjusiga paphiopedilum med tillgången kan vara ojämn.

27/8 -07

Så stor orkidéavdelning var det ju inte, mest två tre små bord. Men jag hade ändå tur för jag hittade två ge-bort orkisar och en väldigt rikblommande streptocarpus och fina krukor till alla tre för hyfsat pris, så alla mina presentbekymmer på resan löstes av ett enda besök

Ge ditt svar

Ja, äntligen är jag hemma igen efter en månad i Sverige med för mycket festande. Trevligt var det i alla fall på Sweden rock, bröllop, midsommar och mitt ... eeeeh .... 23-års kalas. ; )

För det är väl det man fyller när man går från nåt som börjar på 2 till något med en 3:a i sig 2-3 måste ju bli 23? eller hur!? ; )

Jag har i alla fall många fina vänner märkte jag på mitt kalas. Till och med tre nya som gärna kom, nämligen Eric.F, Plumeria (Helena) och Joppe (Johan). Det var riktigt kul att se er igen. : )

När jag kom hem sent på kvällen 3:e juli så var det såklart orchidéerna som först skulle kollas in.
Vilka hade överlevt en månad utan mig med min sambo och en kompis som vattnare?

Döm om min förvåning när jag ser att samtliga inte bara har överlevt utan flera dessutom har fått nya stänglar, bulber som växt till sig och vackra gröna nya rötter.

Att jag har varit borta märks inte ens. Så nu är det dags att börja ge lite näring till de med stänglar så jag får många fina blommor. Det känns riktigt kul att komma hem.

Tyvärr kommer jag inte att få jobba kvar på handelsträdgården, de har ingen plats för mig längre nu när säsongen går ned under sommaren.

Ja, ja. Jag får väl se mig om efter ett nytt jobb nu när jag har GREENCARD och allt! Ha, äntligen efter 1 ½ års väntan har vi äntligen fått det! Jippy! Hurra!

Nyckelord: resa

10/7 -07

Välkommen hem och välkommen tillbaka hit, vi har saknat dig! Vi firade dig oxå

Vilken trevlig överraskning dina orkideer hade till dig när du kom hem. Synd med jobbet, men grattis till det "gröna kortet"!

11/7 -07

Ja, den ena av dem har jag aldrig sett blomma förr så det ska sannerligen bli spännande. Det är en av de mycket billiga som jag har köpt på Lowes. Det skulle vara en Oncidium, men nu när jag ser stängeln börjar jag tvivla. Tror det är något annat, spännande ska det bli i alla fall.

2$ Phalen har öppnat alla sina vita fina knoppar nu, den sätter till och med en tredje stängel nu trots att den redan har två som är överfulla av blommor. Min gula Phal, Long Pride Treasure har fått en ny stängel med tre synliga knoppar. Oncidium Sharry Baby har fått en stängel (trist att det bara blev 1 hade sett fram mot fler) får nog plantera om henne hon står fasligt trångt.

Min lilla fina Dendrobium som det bara står ruby red på har fått ett rejält skott som kanske kommer att blomma i år. Första blomningen hos mig i så fall. Den lilla Epidendrum diffusum har två nya skott som båda fått blomstänglar, man kan till och med skönja knoppar på den ena.

Ja, så det händer roliga saker hela tiden. Lite trist är det att bomullslössen har börjat föröka sig. De återfinns lite här och var bland mina små skyddslingar (minisarna altså). Får väl ta och köra en kur med kolsyreis här snart så jag blir av med krypen.

Ge din åsikt

10/3 -07

Frankrike

Hej, Jag och Birgitta ska åka till Frankrike en vecka i slutet av maj. Finns det något intressant för en orkidépratare nordväst om Paris?

Nyckelord: resa, Frankrike, Paris

10/3 -07

Alf: kolla den här listan min geografi över Frankrike är lite knackig men någon odlare borde ju finnas i ert område, trevlig resa.

Ni kan ju ta pendeltåget (RER) till Vacherot et Lecoufle - se http://www.lecoufle.com/
Ligne A : terminus "Boissy St léger". Puis 10 mn à pied ou bus J2, direction Villeneuve St Georges et descendre au 2ème arrêt.
DVS: linje A, ändstation Boissy St léger, sen 10 min promenad eller buss J2 mot Villeneuve St Georges , andra hållplatsen.
Sen har jag ingen aning om detta ligger nordväst om Paris.

10/3 -07

Nej, snarare i sydöstra delen av Paris, men med metro och RER är det inte svårt att hitta. Köp också en bra kartbok över Paris, finns i vilken bokhandel el. tidningskiosk som helst. Tänk bara på att ha gott om tid. De är väldigt vaksamma numera, pga terrorhoten... När jag var där för två år sedan stannade de en hel metrolinje pga ett misstänkt paket!
Jag har slängt ut en förfrågan på ett "systerforum" Forums Orchidées.fr för att se om någon kan ge några tips. Vi får vänta och se!

11/3 -07

Tacksam för hjälp då jag inte kan franska. Vi har hyrt ett hus i Vernon en vecka nära Monets trädgård i Giverny, ca 75 km nv Paris, på gränsen till Normandie. Jag fick igår veta att det finns 35 vilda arter i Givernys kullar och att i trädgården där vi bor finns fem arter! Det bör vara blomningstid i maj. Men han visste inget om odlare så det måste jag söka själv.

11/3 -07

Lyckliga ni! Paris-trakten i maj låter fullkomligt underbart! Om jag kan vara till någon hjälp, får du gärna kontakta mig. Annars när ni kommer till Frankrike, kan ni gå till en turistbyrå (syndicat d'initiative el. office du tourisme) och fråga er fram. Där kan man oftast tala engelska, vilket annars kan vara si och så i Frankrike...

12/3 -07

Jag och min sambo var i Paris för ett par år sen i juli. Det var precis under målgången av tour de France (som vi missade pga att jag ville kolla in det helt värdelösa Paris zoo). I alla fall så kom vi aldrig till Monets trädgård, det blev lite dyrt att åka tåg och buss och gerjer dit. Vi bodde nämligen i latin quaters mitt i Paris, ett stenkast från Notre Dame.

Vi hann med att besöka ca 20 parker på 8 dar. Det var lite stressigt men oj va fint. Vi åkte kors och tvärs över hela Paris på vårat veckopendlingskort. Vi åkte både buss, tunnelban och RER. Det var väldigt lätt att hitta och vid alla tunnelbanestationer fanns en bra karta över vilka bussar som gick i området och var busshållplatserna låg.

Vi hamnade i en park som hade ett fint växthus som just då råkade ha en orchideutställning. Det här var innan jag var jätteintresserad av orchidéer, men det var väldigt kul och fint ändå som jag minns det.

Just det, tilläggas kan att ingen av oss kunde någon franska alls när vi åkte. Det gick mycket bra att ta sig runt med bara en karta och en bra parlör. Vi köpte vår på Akademibokhandeln och den hade en ordlista och en fraslista. Toppen! Vi råkade ut för en del tokigheter med språkförbistring, men bara sånt man kunde skratta åt redan då.

12/3 -07

Vilka underbara maj-planer, Alf! Ett tips vad gäller att få kontakt med fransoserna är att vara tydlig med att man är svensk, eller fr.a att man är o-tysk. Då brukar värmen stiga och hjälpsamheten öka markant

Hej,

Om ni inte redan är i Frankrike och ni inte fått hjälp med franskan (antar att det är Vacherot & Lecoufle det gäller) så hör av dig! Jag bor i grannlandet (Belgien) och kan därmed en del franska. Jag var på Chelsea Flower Show förra året och köpte då en paph från Vacherot & Lecoufle.

Ge ditt svar

Är intresserad av Bulbosar...helst stora ex eller ovanliga sorter samt en och annan vanilj (ej planifolia om den inte är väldigt stor)
Helena

Nyckelord: KöpOchSälj, Bulbophyllum, Vanilla, resa

Samma här, bortsett från vaniljen.

26/2 -07

Då har vi gemensamt intresse:) Fast jag vet inte om ovanliga är speciellt intressant för mig, de ska vara snygga och lite tuffa och inte lukta så mycket. Du har väl sett föjande sida? Förut kunde jag läsa den på engelska också, men nu bara på franska men det gör inget att jag inte kan språket. Plantorna heter lika på alla språk. http://perso.orange.fr/bulbo-and-co/page...

Jo David Jubinous sida är rätt bra, och tänk att det är hans plantor i stort sett allihop!!
Passa er bara när ni tittar på hans bilder. Han gillar rosa, därför skiftar många av hans bilder. Jag tror det är lite fotomontage.
Han kan bara inte haft sån "tur" att endast fått tag i rosa kloner.

Linda

26/2 -07

Det kanske är lite misstänksamt, men vilken samling. Jag ska titta lite närmare på bilderna.

Jo hade jag kunnat med franska och fransmän så hade jag gärna åkt och besökt honom!

Linda

26/2 -07

Lika: ta med plopp, hon kan franska ( och kanske oxå fransmän?) . Du får öva dig att höja upp axlarna högt, slå ut med händerna och säga nåt i stil med böfff då och då så smälter du nog in bra Jag skulle väldigt gärna kombinera La France med orkidéer, vilken dröm!

26/2 -07

Jajamensan Linda, jag ställer upp direkt som tolk! Pas de problème!

Linda, jag med, jag kan franska, då åker vi!

Fast jag å micke pratar lite om att vi borde flyga ner till holland tidigt en morgon, hyra en minibuss, fylla den med 7 (eller får man in 8?) orkidéglada svenskar som flugit ner tillsammans med oss och åka ner till några av våra favoritodlare. Det är bl.a. dit som jag la upp en bild på häromdagen.
Det kommer bli en övernattning för att det ska fungera. Fast jag vet inte om det finns något intresse...

Linda

Jag kommer med!
Beroende lite på tidpunkt.....
/Magnus

26/2 -07

Här börjar formera sig en liten svensk delegation tror jag...I samlad trupp borde vi kunna hantera såväl språk som urinnevånare. Kan livligt föreställa mig en minibuss med orkidéhungriga svenska damer, väl tränade i reor och med en prutmästare i spetsen, angöra de franska växthusen, med torra baguetter höjda som framkomströjare, ivrigt hojtande "Où sont les bulbos!?" resp." Donnez moi une douzaine de vos paphs superior, vite, vite!". På ett ungefär. Det borde göra ett visst intryck, och ge snabb service om inte annat

Intresse finns definitivt! Det enda som saknas är pengar... inte så lätt för en student... men jag kanske kan tigga av föräldrarna...
Tidpunkt räknas också, så klart...

26/2 -07

intressant förslag/idé det där Linda... =p Beror lite på när vi pratar om...
//Åsa

det skulle vara någonting,en upplevelse att få se alla orkideer odlarna i holland har

Jag är väldigt intresserad..men man kanske behöver lite tid först att spara pengar..när hade ni tänkt er på ett ungefär? i sommar? och vad tror du det skulle kunna kosta? ( -orkideerna förstås..)

27/2 -07

Intresse finns här i mängder. Men som Troll säger är det bara den lilla detaljen med pengar som saknas.

Undrar också som Helena vad det hela kan komma att kosta.

27/2 -07

Det låte kul, men var när och hur är nästan lika intressant.

Jo alltså om man flyger billigaste möjliga så runt 400:- t/r sedan hyra av bil 400:- samt bensin, det kommer att krävas två övernattningar då flygtiderna inte passar, men det tjänar man på för om man åker med typ SAS så kostar det runt 1500:- t/r. Därtill kommer två hotellnätter, typ dubbelrum 119 €. Holland är dyrt! Vad är man uppe i då? Minst 2000:- kanske även 2500 per person. Man ska väl egentligen åka så man kan möta våren, i slutet av april eller så... Men som sagt det är bara en tanke ännu.

Linda

Och sen kostnaden för alla orchideer man kommer att köpa.........

27/2 -07

Om man flyger till tyskland så är hotell mycket billigare, a 34 eurosar, om man hyr bil är det nära till holland oh även tex grossrächener och sånt...
Thomas

jo men man bör bo nära Niuwerkerk då trafiken dit på morgonen är fruktansvärd och man behöver 6-7 timmar för att gå igenom växthusen, de stänger kl 17.

Linda

Viljemässigt sett skulle jag inte ha några som helst problem att handla för några tusen.
Det är det där med att HA några tusen över... inte så lätt på CSN-bidrag, tyvärr..
Kanske har råd till nästa år, om man sparar ordentligt...
Då hinner man gallra ut i sortimentet så man har plats också...

Ge ditt svar

Ca 60 mil enkel resa är en baggis när man har orkidéer i sikte... Så vad kan då vara ett trevligare sätt att tillbringa söndagen på än att blåsa Uppsala-Helsingborg T&R för att spana plantor? =p

5 rackare blev det (inte lika många som vissa andra kom hem med men ändå...):
* Coelogyne salmonicolor (nån som vet om den är egen eller bara en variant av speciosan?)
* Sarcochillus fitzgeraldii
* BC Mai Kai
* Ascocenda Sampond Red
* Ascocenda hybrid av något slag... (ska rota namn)

Mumma! Tack för en mycket trevlig dag Magnus! Let's do it again!
//Åsa

Nyckelord: PETAB, Anonyma OrkidéMissbrukare, resa

18/2 -07

+ 19/2 -07

Och jag som också var med fick med en hel del hem också:

Cattleya granulosa
Phalaenopsis amboinensis
Phalaenopsis mariae
Phalaenopsis hieroglyphica
Phalaenopsis lueddemanniana
Cirrhopetalum lepidum
Bulbophyllum putidum
Bulbophyllum fascinator
Bulbophyllum lasiochilum
Bulbophyllum vaginatum
Bulbophyllum gracillimum
Bulbophyllum lindleyanum

/Magnus
Tack själv Åsa

EDIT 19/2: Namnändring, Mastigion är undergrupp unligt uppgift en undergrupp till Bulbophyllum

Ja ja är man fantast så är väl en sån liten tripp ingen match! Hihi! Grattis båda två till alla nyförvärv.

18/2 -07

Tala om AOS race - du måste genast få behandling Åsa - fniss

18/2 -07

Jag? Tycker att Magnus ska få kredit för denna idé, jag var bara galen å sa ok!

18/2 -07

Åsa OK - men då blir det 2 nya medlemmar i AOS.

LYX!

18/2 -07

Grattis till era inköp, kanske läge att köpa några utsläppsrätter för att lindra samvetet efter den resan.
/Daniel

Bli omnämnd som ny medlem i AOS..... Oj
Har känt ett behov av stöd den senaste tiden, och nu detta, det är så att tårarna börjar rinna... Tack, det värmer....
Och så skulle jag vilja tacka.......
/Magnus

18/2 -07

Magnus och Åsa - välkommna i gänget - och så snackar du Magnus om att vara intresserad av mina plantor också! - ni är välkommna i AOM - (Anonyma orkidémissbrukare - vet inte vad AOS står för?)
Men ni är välkommna att köpa lite av mina plantor också

18/2 -07

Carina - hur är det med ditt minne

AOS = Anonyma Orkidémissbrukares Sällskap.

Dessutom Carina - Klart med Sofiero. Skall boka hotellet till veckan.

Daniel det framkom ju i veckan att det var ju lite si och så med företagen som sålde koldioxidneutralisering.... Så varför göda några direktörer för att man haft en fantastiskt trevlig dag med orchideintresserade?
Förlåt raljerandet kunde inte låta bli!

Carina, du har ju hintat om att du fick lite platsbrist vid flytten och jag vill ju bara vara till hjälp så du kan få fylla ditt nya skåp men nya trevliga bekantskaper...

Lyckoost …ar!!!!!!!

Som sagt -det här med AOS - jag törs väl knappt visa
http://www.lundtouringteam.com/orkide (klistra in adressen i en webläsare).
Lite sånt som aldrig inköptes från PETAB - Men det är väl inget som inte en större Lottovinst och en utbyggnad av huset kan råda bot på.

19/2 -07

Tack roadrunner för de bilderna! Känns precis som om man är tillbaka i våren i Helsingborg igen. Liknande plantor som min nyinköpta mörkröda Ascosenda hade fastnat på bild där på slutet å i början någonstans även den gula med brunröda prickar på som jag inte har hybridnamnet till. Så här morgonen efter vet jag att jag även borde ha köpt "den", "den", "den", "den" å "den", men jag borde även ha köpt "den" å "den" å kanske en "sån"...

//Åsa

ps, I väntan på att komma hem å kika på nätet vad det var man hade i paketen där bak i bilen kom Magnus på den bästa lösningen av allt... Björn, kan du inte fixa en Wap baserad sida av orkidéeprat oxå så man inte måste vänta 6-7 timmar innan man kan kolla upp sina plantor? hihihi, sucka inte så...

19/2 -07

Ojjj jag skulle gärna äga Magnus inöpslistan Gud, va´ roligt!

19/2 -07

Jag vet inte vilken förening ni diskuterar här ovan AOS - det är amerikanska orkidesällskapet.
Men här är klubbmärket för AOM - Anonyma orkidémissbrukare - för er alla nya missbrukare Välkomna i gänget!

Jag har broderat upp dessa på handdukar eller som små tavlor - att hänga i dörren så alla vet vart de har kommit och vem de har att göra med
Är någon intresserad av ett klubbmärke - hör av er

19/2 -07

crystal: Pust, stånk och stön. Och suck.

19/2 -07

En sådan fin tavla hänger hemma hos min mamma..... och med all rätt!! JAg skulle nog oxå behöva en.. * harkel ,harkel*

Kamila, det var rena julafton på PETAB!
Och i bilen hem infann sig känslan, jag borde köpt den också, och den, och den.........
Det fanns mycket mer som står högt på min önskelista. Jag blev lite blind och bildminnet låste sig, (varav idéen med orchideprat på WAP), vilket var tur annars skulle jag nog kommit hem med mer....
Tack SYS och PETAB för ett trevlig utbud och utställning samt goda kakor!

19/2 -07

Hej Carina,
Cornelia o jag känner att vi nog behöver var sitt klubbmärke. Den klubben har vi ovetande varit medlemmar i under många år. Numera är det endast trängslen i växthusen som dämpar habegäret en aning. Men på PETAB var det kört, när ögat på ett av hybridborden ser en samling meristema Paph. gratrixianum blommande med 2 stänglar som såldes under namnet "Paphiopedilum".
Ha de..........
P-G

19/2 -07

Magnus och Crystal ni är mina hjältar! Känner mig så mycket lindrigare ansatt som bara kom hem med fem plantor efter fyra dagar och endast 35 mil enkel resa Er resa ger mig gott stoff att förmedla om här skulle glunkas om "orkidéer nu igen...?"
Tips: I helgen utlovas en 100 kvm stor orkidéyta på mässan i Skövde....hiskeliga tanke, det är bara fem mil dit...de har säkert jättetrist utbud, skyhöga priser och det kommer att råda arktisk kyla från onsdag igen...det kan aldrig vara värt besväret att åka dit....eller????

19/2 -07

Hej Åsa

Synd att vi inte kunde träffas på PETAB, hade gäster hemma.

Coelogyne salmonicolor är ett accepterat namn, här är en länk.

MVH
Tommy

NEEEEEEEEEEEJ

Du är ond!
Jag skall ju till landet i helgen som ligger halvägs till Skövde........ och jag som tänkte slinka förbi Åsby som ligger mellan Skövde och Uppsala....

ERROR, ERROR, ERROR

BJÖRN
Du måste införa en stor varning för blivande medlemmar till orchideprat
"Inloggning på orchideprat kan allvarligt skada på din ekonomi! är du villig att leva på vatten och gröt flera månader om året?"
med sådandär ruta som man måste kryssa för att man tagit till sig informationen.

19/2 -07

Tommy: Tackar, tackar för länken och ja, det var synd att du inte var där. Du hade inte undgått å fatta vilka vi var, i alla fall inte så här i efterhand. Vi for runt som ivriga barn lössläppta i en godisbutik jag och Magnus... Vi hade nog varit svåra att missa/glömma?...

Magnus: Nu säger vi inte så fula versala ord i mina trådar... Säg nu "tack så mycket Säluttern på att du uppmärksammade mig på detta!" å så ser du till att du åker dit när du ändå är halvägs där, det blir ytterligare ett steg närmare midsommarmålet ska du se... =p Å bara så att du vet, hittar du plantan "du vet vad" så vet du vem som ska ha en! BASTA!

//Åsa

ps, fast den där kryssrutan vore nog en bra idé Björn.......

f´låt åsa....
Tack Säluttern.
/Magnus

Grattis till er båda,jag fattar precis hur ni känner det !
Monika

20/2 -07

Så gärna så, jag kan förstå att det kanske inte var det lämpligaste av påpekanden efter en sådan tripp, jag får ta bättre ansvar en annan gång Men hör av dig om du tänker dig dit!

Ge din åsikt

Någon som har koll på hur det fungerar om man köper en orkidé på sin resa och vill ta in den i Sverige? Enligt jordbruksverket behövs både sundhetscertifikat och växtskyddsavgift på totalt minst 550 kr. Kan det stämma? Verkar ju ohyggligt dyrt!

Nyckelord: resa, CITES

Nej det är sant. Odlaren måste utfärda ett sundhetscertifikat och om det är en ren art behövs även cites. Citesansökan för Sverige kostar 300:- Sedan måste du ha ett importtillstånd från jordbruksverket. Det kostar 300:- per 5 arter. Så det blir dyrt att bara ta en art. Inom EU behövs inga papper alls.

Linda

13/2 -07

Ok, tack Linda! Då ska jag glömma tankarna på att ta med en blommande skatt hem från nästa resa...

Hej Linda
Vet du vad som gäller innom schengensammarbetet?
Jag har hittat följande formulering "Schengensamarbetet är utvecklat för att skynda på samarbetet kring fri rörlighet för personer." samt "Samarbetet innebär att länderna som deltar har tagit bort personkontrollerna mellan sig och att människor därför kan röra sig fritt inom det som kallas Schengenområdet."
Någon annan som vet? Gäller fri rörlighet av varor och tjänster också innom Schenen eller är det bara för personer?
/Magnus

Hej Magnus
Schengen har 15 medlemmar, 13 av dem är med i EU de andra två är norge och island.
Det är fri handel inom EU och inga papper behövs.
Dock vet jag att Norge och Island även ingått ett särskilt avtal med Schengenländerna. Dock rör det inte växter och djur. Jag vet många norrmän som har stora problem när de vill köpa växter lagligt från EU och även Sverige.

Linda

Ok
2004 undertecknade även Schweiz ett avtal om anslutning till schengen. Schweiz ligger ju rätt centralt och passeras lätt om man åker på bilsemester. Man bör alltså inte ha med sig orchideer genom Schweiz eller handla några där....
/Magnus

Magnus
Jag vet inte om du har åkt mycket bil genom Europa, men på de flesta ställen så märker man att man passerat gränsen när registreringsskyltarna på bilarna ändrats...

Jag vet inte exakt vad reglerna säger om Schweiz, kolla med någon av odlarna där innan du åker, de måste ju veta eller hur.
Linda

Ge ditt svar

Såg att dom skulle ha en resa til karge den 27/4-29/4 någon här som ska med?

Nyckelord: VSOS, resa, Karge

2/2 -07

Jag och min sambo åker med och har redan betalt in anmälningsavgiften. Bestäm dig fort om du ska med för det finns bara ett begränsat antal platser. Att det är två dagar är för att det är så stort hos Karge (jag tror att det är 12 eller 13 stora växthus fullproppade med orkidéer!).

Ge ditt svar

10/1 -07

Resklar

Hej alla vänner - nu börjar väskan stå i alla hörn så nu är jag nog snart färdigpackad.
Hoppas bara hälsan kommer också - går på penicillin för en bihåleinflammation och har en stor bursit i armbågen och äter inflammationsdämpande för den. De tömde 8 ml vätska ur den men det kom tillbaka dan efter så nu får den hänga med till Thailand.
Jag ser ganska kul ut faktiskt, som en stor pingisboll på armbågen
Kommer säkert få en massa kommentarer från thailändarna. De säger vad de tycker - inte som vi svenskar som tittar, pekar och vänder oss bort om du tittar tillbaka.
Som damen som skulle handla kläder - hon frågar efter kläder i sin storlek - och får till svar -No sorry we dont have elefantsize. Rakt på alltså och det var inte en rejält överviktig, men i Thailand blir man lätt i elefantsize jämfört med de nätta thailändska damerna.
Magen får jag väl kurera med sånt som Jimmy häller i blomkrukorna......
Det ska bli en mycket intressant resa och jag längtar verkligen till regnskogarna igen - har haft abstinens över 2 år sedan sist. Jag lovar att skriva och fota/filma massor och utlovar rapport framöver.
Och snälla ni - skriv inte så många sidor här det blir så jobbigt att läsa ikapp.
Jag blir borta i 3 veckor. Själva orkideresan är 14 dagar - där även Lars som är medlem här är med. Sedan åker jag vidare till min yngste son som jobbar på Ko Lanta och där ska jag utforska ön mer (har varit där 2 ggr förut) snorkla, sola, vila och besöka en liten orkideodling.
Sköt om er alla så hörs vi i februari.
Kramar Carina

Nyckelord: Thailand, resa

10/1 -07

Vi är inte alls avundsjuka

Ha det kanoners!

10/1 -07

Stor kramis från oss vännen. Vi får höras per telefon så snart du är hemma igen.

Riktigt avundsjuk blir jag. Hoppas att du får en bra semester och jag ser fram emot alla bilder.

10/1 -07

Avis? Vi? Här i snölösa, regnruskiga, blåsbara Sverige? Neeeeeee.... Ha det nu så trevligt i Thailand!
//Åsa

10/1 -07

Hej Carina

Det låter helt underbarat!
Jag hoppas att du får se en massa orkidéer.

/Tommy

10/1 -07

Tommy - reser man med Peter Göttfert och Anders Lindström så blir det svårt att undvika att se massor med orkidéer. Problemet blir väl att hinna med något annat än orkidéer.
Vi ska besöka regnskogar, odlingar, en stor utställning i Chiang Mai och se Peters odling och Anders park så det blir massor med orkidéer.
Troligtvis så får vi även se hur handeln med fungerar närmast gränsen mot Myanmar med vildplockade orkidéer.
Så jag har inhandlat 3 xtra minnen till Digitalkameran.
Nu ska jag hinna med att vattna alla innan jag åker..

10/1 -07

Då har du hamnat rätt!

Hittar du några Renanthera arter så tänk på mig.

/Tommy

10/1 -07

Jag lovar att tänka på dig och fota om jag ser några...

10/1 -07

Sköt nu om dig Carina och ha det allra bäst!!!

Jag kommer att sakna dig, men unnar dig verkligen denna resa och ser fram emot en fantastisk reseberättelse, när du kommer hem!

Ha en trevlig resa, Carina! Det blir säkert bra med handen och allt annat. Njut för oss också: snöväntande - påskväntande orkid´vänner!

10/1 -07

Krya på dig fort så du riktigt kan njuta av den, vad jag förstår, gudomliga resan. Önskar dig helt enkelt - Lycklig resa!

Ha en riktigt trevlig resa och hoppas att du kryar på dej snart!

10/1 -07

Instämmer med övriga, ha en toppenresa, njuuuuuuuuuuuut!!!!!!!

Ha det bra! Hade inte alls vilja åka=)

10/1 -07

Åh, fan vad kul det skulle vara att åka till Thailand och gå i regnskogen nu. Känner att jag behöver lite sol.

Passa dig nu för att bada med giftiga ormar och ta det lugnt med MSU-näringen.

Avundsjuka?? vi?? man kan ju gå till Bergianska..eller försöka krypa in i skåpet..eller..
TREVLIG RESA!

10/1 -07

Eller krypa in i en liten glasdroppe.

10/1 -07

Du gör helt rätt, Carina, som lämnar Sverige när det är som tristast! Ha det alldeles underbart!

Ge ditt svar