Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Bulbophyllum

Nyckelord: Bulbophyllum

Inlägg med Bulbophyllum som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Bulbophyllum

B.  guttulatum (1) B. aestivale (1) B. affine (1) B. ambrosia (3) B. angustifolium (1) B. barbigerum (1) B. biflorum (3) B. binnendijkii (1) B. bisetoides (1) B. blumei (2) B. careyanum (1) B. carunculatum (8) B. comberii (3) B. congolanum syn scaberulum (2) B. contortisepalum (2) B. cootesii (1) B. corolliferum (1) B. coweniorum (1) B. Cruentum (1) B. cupreum (1) B. dearei (2) B. dickasonii (2) B. dixonii (3) B. echinolabium (12) B. Elizabeth Ann 'Buckeberry' (1) B. Elizabeth Ann 'Buckleberry' (2) B. Elizabeth Ann Buckleberry (2) B. falcatum (2) B. fascinator (8) B. fascionator (1) B. flaviflorum (1) B. fletcherianum (1) B. frostii (7) B. gracillimum (4) B. graveolens (4) B. guttulatum (7) B. Hans Delight (1) B. Hans' Delight (1) B. hirundinis (4) B. josephi (1) B. lasiochilum (5) B. lemniscatoides (4) B. leopardinum (1) B. lepidum (1) B. lepidum red (1) B. lindleyanum (5) B. lobbii (10) B. loherianum (1) B. Louis Sander (2) B. macroleum (2) B. maquilingense (1) B. masdevalliaceum (2) B. medusae (5) B. miniatum (1) B. mirum (1) B. moniliforme (3) B. monoliforme (1) B. morphologorum 'Oat' (1) B. newportii (1) B. nymphopolitanum (2) B. odoratisimum (1) B. ovalifolium (1) B. pecten-veneris (2) B. pectenveneris (6) B. pectinatum (1) B. phalaenopsis (4) B. phalaenopsis x grandiflorum (1) B. picturatum (3) B. polystictum (1) B. pulchellum (13) B. pulchellum var. purpureum (1) B. purpurascens (3) B. putidum (7) B. Ref. material (1) B. reptans (1) B. reticulatum (1) B. rothschildianum (2) B. rothschildianum 'Red Chimney' (1) B. sanguineopunctatum 'White' (1) B. scabratum (2) B. simonii (3) B. simsii (1) B. simsii? (1) B. smitinandii (2) B. sp. (2) B. spiesii (1) B. sumatranum (6) B. thaiorum (1) B. tigridum (2) B. tingabarinum (5) B. tingabarinum alba (2) B. tingarinum (1) B. trias schonorchis porroglossum (1) B. Vaginatum (1) B. virescens (2) B. wendlandianum (1) B. Wilbur Chang (1) B. Wilmar Galaxy Star (1) B. woelfliae (1) Bulbophyllum-bilder (1) Bulbophyllum-identifiering (1) Bulbophyllums and Their Allies (1)

Prat om släktet Bulbophyllum

28/12 -19

28/12: Monterad

Bulbophyllum sanguineopunctatum 'White'. Från GöranÅ.

En Bulbophyllum som doftar lite å gott. Denna arten är väldigt variabel till färgen, å när jag chansade, så hade jag turen att de blev den vita. Den odlas på kloss och vattnas dagligen i mitt växthus där de är 18 (natt) till >22 grader å >70% RH. De ända negativa med arten, de e att komma ihåg de långa namnet .

Nyckelord: Bulbophyllum sanguineopunctatum 'White'

28/12 -19

Fascinerande! Ser ut som en liten manet. Namnet antyder att den kan ha röda fläckar?

29/12 -19

Jättefin speciell form

1 jan

Underbar!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt
Bulbophyllum tigridum. Från GöranÅ.

En Bulbophyllum tigridum som kommer från södra Kina å är varmväxande. Det är en liten bulbis som reg. redan 1883 och den doftar mkt. svagt ngt. åt vaniljhållet (har svårt att def. de riktigt vad). Den trivs monterad och vill ha de fuktigt med kort upptorkning ibland.

Nyckelord: Bulbophyllum tigridum

9/11 -19

Underbart kontrastrik och dessutom en Bulbophyllum som doftar gott

9/11 -19

Åh så vacker verkligen fina färger

9/11 -19

En riktig färgklick i höstmörkret

Ge din åsikt
Trias disciflora. Från GöranÅ.
Bulbophyllum frostii. Från GöranÅ.

Två par tofflor som inte luktar ngt. alls, ingen tåbira här inte . Det är en Bulbophyllum frostii med blommor som liknar träbonnar (skånska för träskor å uttalas träbånnar) som fanns förr i tiden. Den växer i GreenMix å blommar 2-3 ggr./år i mitt växthus. Den andra är en Trias disciflora som numera räknas som en Bulbophyllum-art. Den doftar ljuvligt gott, men jag har svårt att beskriva vad och den odlas monterad.

Nyckelord: Bulbophyllum frostii, Trias disciflora

12/10 -19

Kul!! Jättefina !

Ge din åsikt
Bulbophyllum rothschildianum 'Red Chimney'. Från Lassse.

Ni som är bättre på engelska än jag, hur tror ni klonnamnet ska tolkas? (Jag vet att chimney bl a kan betyda skorsten men det verkar ju lite udda som namn på denna.)

Nyckelord: Bulbophyllum rothschildianum 'Red Chimney'

11/10 -19

Vulkanöppning kanske.

11/10 -19

Är odlaren amerikan så finns det en namne i Ohio, CL i form av berömd restaurang

12/10 -19

Den klonen e ju bara så fin . Den är röd å de kan lukta från en skorsten......har den ngn. doft månde som skulle tolkas komma från en skorsten? Har hört att arten kan dofta lite olika, som fisk, persika eller ngt. obestämbart . Min luktar absolut ingenting, bättre de, än en illa doft .

12/10 -19

'Skorstenar' på havsbotten kan väl ha liknande form och färg? (Hydrotermala öppningar är vad jag tänker på, men det är säkert för långsökt!). Fin är den hursomhelst!

12/10 -19

Ja här kom ju några förslag, tack för dem.
GöranÅ, nja doften är väl lite åt fiskhållet. Jag har inte haft nöjet att dofttesta så många skorstenar i mina dar men föreställer mig att de flesta luktar annorlunda. Ska vara skorstenen på tidigare nämnda restaurang i Ohio då, om de nu råkar ha mycket fisk på menyn

12/10 -19

När man googlar chimney blir det svar: skorsten, lampglas och vulkanöppning. Blomman påminner en vulkan uppifrån sett.

12/10 -19

Från Lassse.

Jo en röd vulkan kan man nog ana med lite fantasi. Till och med ett vulkanutbrott faktiskt.

12/10 -19

Hade jag döpt den blev det till "Red Giant", syftande på stjärnor av det slaget

13/10 -19

Den förklaringen låter ju jättebra anitta . En vulkankrater med sju lavaströmmar ser de ju verkligen ut som, om man ser den från ovan. Så vilket bra klonnamn, på denna jättefina blomman .

13/10 -19

Härlig, Grattis!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar
Från perser.

Antal: Slutsåld. Pris: 125 kr per styck. Frakt: 18 kr per paket.

Det är 2st plantor en liten och en hyfsat stor planta.
Portot är utan kruka.

Nyckelord: Bulbophyllum odoratisimum

2/10 -19

adriantomic köpte 1 styck.

6/10 -19

E-post till din adress studsar.
"Your message wasn't delivered to per.sterlinger@telia.com because the address couldn't be found, or is unable to receive mail."

Köp, diskutera och läs villkor
Från perser.

Antal: 1 styck tillgänglig. Pris: 400 kr per styck. Frakt: 56 kr per paket.

En jätte stor fin planta som går att dela ut till många mindre plantor.

Nyckelord: Bulbophyllum falcatum

Köp, diskutera och läs villkor
Bulbophyllum guttulatum. Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Bulbophyllum guttulatum. Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Efter ett drygt halvår blommar den igen på ny bulb;
Bulbophyllum guttulatum (från H. C.)

Roligt att den ville blomma om så snabbt. Jag har ju annars fått uppfattningen att Bulbo. är svåra att få i blom.
10 blommor på stängeln denna gången.

Nyckelord: Bulbophyllum guttulatum

27/6 -19

Blommar den på senaste bulben? Min erfarenhet är att de brukar blomma på äldre bulber, å sällan på senaste. Bulbophyllum är ju de största orkide'släktet, å variationen är stor på hur ofta de blommar. Vissa kan vara lite tjuriga precis som i andra släkten, men de kan blomma 1-4 ggr. om året. Vad har du i krukan, vart odlar du den å doftar din ngt.? Snygga blommor .

27/6 -19

Brukar inte tycka att släktet Bulbophyllum är särskilt anmärkningsvärda (ur min smaksynpunkt), men denna hade ju fantastiskt vackra och nästan skira blommor!

27/6 -19

Uppfattar denna som en riktig liten pärla, Många vackra detaljer, prickar och färger.
Förra blomningen för ett halvår sen kom på den gamla bulben, den nya var då redan fullt mogen. Senaste blomman kom från den nya bulben.
Köpte den av H. C. så den står i Greenmix fortfarande men ska nog sätta den i vanlig lucker blandning när den vilar. Jag har den i varma skåpet så det skulle säkert funka med Hans medium också men jag är inte van vid det. Har försttt att de vill ha lite extra ljustillskott. Det kan vara därför de andra Bulbo. är tröga med blomningen.

28/6 -19

Okej stulun , men har du inte fått ngn. nytillväxt på mer än ett halvår. Då räknar jag den senaste bulben för "gammal", å drf. att blomningen kom där. Reagerar lite på att du säger att den ska vila. Vet ju inte hur du def. vila, när de gäller Bulbophyllum. Normalt sett ska inte Bulb. guttulatum vila, utan vattnas året om å blommar då 2-3 ggr. om året. De har ju små tunna rötter som mår bra av att vara fuktiga året om. Har ju några favoriter i detta släktet å guttulatum är en av dem, samt claptonense som blommar 3-4 ggr. om året med stora vackra blommor med en läpp som sitter som på gångjärn.

Ge din åsikt
Bulbophyllum guttulatum. Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: Bulbophyllum guttulatum

Prata om bilden
Bulbophyllum guttulatum. Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: Bulbophyllum guttulatum

Prata om bilden

21/6 -19

+ 22/8 -19

21/6: Småblommigt

Ceratochilus biglandolsus. Från GöranÅ.
Pteroceras semiteretifolium. Från GöranÅ.

Dagens tur ut till växthuset med kameran, resulterade i dokumenterad småblommighet. Ceratochilus biglandolsus med 3,5-4 cm blommor, Pteroceras semiteretifolium 2 cm., Bulbophyllum tigridum 1 cm., Trichoglottis triflora 0,5 cm. Inte lätt att ta närbilder på frihand, så får nog inv. i ett stativ . Trevlig midsommar

Nyckelord: Trichoglottis triflora, Pteroceras semiteretifolium, Bulbophyllum tigridum, Ceratochilus biglandolsus

21/6 -19

Jättefina, du odlar intressanta släkten

25/6 -19

Ja du Ole, kul att ha lite olika släkten å inte bara de vanliga. Pteroceras semiteretifolium doftar fint från de små blommorna. Sedan är de ju lite komiskt att Bulb. tigridum, har jag försökt köpa å äntligen i höstas fick jag tag på en planta. Men de e inte den som blommar nu, utan en planta som köptes som Bulb. taiwanense för flera år sedan. Den doftar svagt men gott . Nu ska de bli intressant att se när den som köptes som tigridum blommar .

Ge din åsikt
Bulb. farrerii. Från GöranÅ.
Bulb. trigonopus var. purpureum. Från GöranÅ.
Bulb. falcatum. Från GöranÅ.
Bulb. recurvilabre. Från GöranÅ.

Nu blommar många av mina bulbisar. Vet att en del inte tycker om doften från vissa arter. Här är de bara en som luktar lite illa (recurvilabre) om man stoppar in näsan mellan blommorna, men vad ska näsan där att göra , för luktar inget på 1dm därifrån. De övriga doftar gott eller inget alls.

Nyckelord: Bulb. recurvilabre, Bulb. trigonopus var. purpureum, Bulbophyllum falcatum, Bulb. farrerii

12/5 -19

Förtjusande och variationsrikt släkte

12/5 -19

Spännande samling

12/5 -19

Mycket trevligt och intressant släkte, grattis till fina blomningar.

12/5 -19

Helläckra! Grattis

13/5 -19

Grattis! Så vackert du har där hemma

13/5 -19

Vad mycket det blommar hos dig... o så vacker!

13/5 -19

Härliga Bulbo!
Mvh
Mikael

14/5 -19

Vackert
Odlar du dessa i växthus?

14/5 -19

Ja Bulbophyllum är ett variationsrikt å stort släkte! , där är ngt. för alla att glädjas av.
Jo Gustav84 de odlas i växthus. När jag bodde i lgh. i 20år, så odlade jag bulbisar i kruka, nu har jag hälften på kloss (mest för att spara plats, hehehe).

14/5 -19

Intressant släkte. Har några som jag odlar vid fönstret inomhus som får vara ute på sommaren. Får se om jag lyckas

Ge din åsikt
Bulbophyllum Elizabeth Ann Buckleberry. Från GöranÅ.
Bulbophyllum Elizabeth Ann Buckleberry. Från GöranÅ.

Detta är en primärhybrid mellan B. longissimum och B. rotschildianum. Eftersom jag inte fick ngn. kamera av tomten, så gick de bara att fota en blomstängel med min gamla mobil. De blir problem med skärpedjupet. En fråga som infinner sig är...... vad spelar de långa petalerna (31 cm.) för roll?

Nyckelord: Bulbophyllum Elizabeth Ann Buckleberry

26/12 -18

Riktigt fin!
Mvh
Mikael

26/12 -18

Häftigfin, någon doft?

26/12 -18

Den är grymt fin. Min hade ingen doft i alla fall som kanske tur var

27/12 -18

Mycket speciell och snygg. De brukar "dofta" lite men bara om man sätter näsan nära.

27/12 -18

Så e de Lassse, tycker de luktar svagt som häststall om man har näsan väldigt nära. Fick en planta av H.C. på Orchidegartneriet som växte till en rejäl planta å en dag så var där flera blomstj. på väg. Men den dagen jag kom ut i växthuset då de slagit ut, glömmer jag aldrig. Fy fanken vilken stank av ruttet kött, å den åkte ut på komposten på direkten. Det var en Bulb. echinolabium, som Hans hade så roligt av att ha lurat på mig. De e många år sedan nu och e förvånad att den ff saluförs. Många bulbisar luktar inget eller mkt. svagt, å är mkt. trevliga plantor tycker jag.

27/12 -18

De är onekligen intressanta på lite avstånd men du ger själv en förklaring till varför jag undviker dem. Dock har jag några som jag fått av en numer avliden kompis. Just minnet av kompisen gör att jag har dem kvar. de blommar sällan och jag anstränger mig inte för att de ska blomma.

27/12 -18

bolebo, synd att Bulbophyllum har så dåligt rykte. De e väldigt intressanta blommor och med stor variation såväl i utseende som doft. Jag har ett trettital och de flesta har ingen doft, men några har svag doft om man har näsan intill blomman. Är man typ 3 dm. från så känns ingen doft. Sedan är de skillnad på doft å doft, och mkt. svag doft utav häststall tycker jag luktar gott å väcker minnen från barndomen.

28/12 -18

Håller med dig Göran, de har verkligen drabbats av ett oförtjänt dåligt rykte. Bara ett fåtal arter luktar både starkt och illa och det finns även ett antal som doftar gott. Spännande former och färger och många av arterna är mycket tacksamma och lättodlade med måttliga ljuskrav etc.

28/12 -18

Tar gärna emot tips om Bulbophyllum som doftar gott, för att prova på släktet

28/12 -18

Du gillar ju aslukt så vad är problemet ?

28/12 -18

dick, några väldoftande som jag kommer på i hastigheten: ambrosia, laxiflorum, flera inom lobbii-gruppen, macranthum, cocoinum.

28/12 -18

Tack Lassse, jag noterar dem för vidare studier om levnadsvillkor mm

Ge din åsikt
Cattleya lueddemanniana 'Ada x Miami Show'. Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Bulbophyllum guttulatum. Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Cattleya lueddemanniana 'Ada x Miami Show'
(Kommer från Ivan V. i Karlstad för ett par år sedan.) Ursprunglig i Kustbergen i norra Venezuela. Ska enligt skriften blomma dec.-mars med en ev återblomning i sept.-nov. Jag kanske har glömt vända blad i kalendern... Glad ändå för de blomningar jag kan åstadkomma. Blomman mäter ca 14 cm.
Odlas traditionellt. Hängde ute i ett äppleträd i somras - säkert gynnsamt.

Bulbophyllum guttulatum kommer närmast från H.C. Liten läckerhet att titta nära på. Varje blomma ca 2 cm. Mobilkameran klarar inte riktigt de intrikata detaljerna nu i det minimala höstljuset. Växer i vanliga fall i Himalaya. Sommar-höstblommare. Står nu i Hans eget substrat; så länge jag har den i skåpet kanske deet funkar annars gör jag en omplantering i 'normal' blandning.

Nyckelord: Bulbophyllum guttulatum, Cattleya lueddemanniana

10/11 -18

Förstagångsvackra

10/11 -18

Strålande resultat

10/11 -18

Snyggt jobbat Sture! Jag köpte också en Bulbophyllum hos H.C sist, en B.frostii

10/11 -18

Tar du med den nästa lördag?

11/11 -18

Härliga båda två

11/11 -18

Härliga blomningar!
Mvh
Mikael

12/11 -18

Snyggt jobbat!

13/11 -18

Sååå vackra!

Ge din åsikt

Art från sydostasien.

Nyckelord: Bulbophyllum lobbii

9/6 -18

En snygg klassiker från släktet. Har haft några ex. komma in och sedan försvinna från min samling, men har inte blommat någon själv, ska definitivt göra ett nytt försök.

Ge ditt svar