Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Bulbophyllum

Nyckelord: Bulbophyllum

Inlägg med Bulbophyllum som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Bulbophyllum

B.  guttulatum (1) B. aestivale (1) B. affine (1) B. ambrosia (3) B. angustifolium (1) B. barbigerum (1) B. biflorum (3) B. binnendijkii (1) B. bisetoides (1) B. blumei (2) B. bolsteri (1) B. careyanum (1) B. carunculatum (4) B. comberii (3) B. congolanum syn scaberulum (2) B. contortisepalum (2) B. cootesii (1) B. corolliferum (1) B. coweniorum (1) B. Cruentum (1) B. cupreum (1) B. dearei (1) B. dickasonii (1) B. echinolabium (13) B. Elizabeth Ann 'Buckeberry' (1) B. Elizabeth Ann 'Buckleberry' (2) B. falcatum (1) B. farreri (2) B. fascinator (9) B. fascionator (1) B. flaviflorum (1) B. fletcherianum (1) B. frostii (6) B. frostii Dracula lemurella (1) B. gracillimum (4) B. graveolens (4) B. guttulatum (8) B. Hans Delight (1) B. Hans' Delight (1) B. hirundinis (4) B. josephi (1) B. lasiochilum (5) B. lemniscatoides (4) B. leopardinum (1) B. lepidum (1) B. lepidum red (1) B. lindleyanum (6) B. lobbii (10) B. loherianum (1) B. Louis Sander (2) B. macroleum (2) B. maquilingense (1) B. masdevalliaceum (2) B. medusae (5) B. miniatum (1) B. mirum (1) B. moniliforme (3) B. monoliforme (1) B. morphologorum 'Oat' (1) B. newportii (1) B. nymphopolitanum (2) B. odoratisimum (1) B. ovalifolium (1) B. pecten-veneris (3) B. pectenveneris (6) B. pectinatum (1) B. phalaenopsis (4) B. phalaenopsis x grandiflorum (1) B. picturatum (3) B. polystictum (1) B. pulchellum (13) B. pulchellum var. purpureum (1) B. purpurascens (3) B. putidum (7) B. Ref. material (1) B. reptans (1) B. reticulatum (1) B. rothschildianum (2) B. rothschildianum 'Red Chimney' (1) B. scabratum (2) B. simonii (3) B. simsii (1) B. simsii? (1) B. smitinandii (2) B. sp. (1) B. spiesii (1) B. sumatranum (6) B. thaiorum (1) B. tigridum (2) B. tingabarinum (6) B. tingabarinum alba (2) B. trias schonorchis porroglossum (1) B. Vaginatum (1) B. virescens (2) B. wendlandianum (1) B. Wilbur Chang (1) B. Wilmar Galaxy Star (1) B. woelfliae (1) Bulbophyllum-bilder (1) Bulbophyllum-identifiering (1) Bulbophyllums and Their Allies (1)

Prat om släktet Bulbophyllum

Fick hem idag några nya plantor från Orchid Wubben. Väldigt ordentligt packade och ok plantor tycker jag Myoxanthus trachychlamus fick jag som bonusplanta

Nyckelord: Bulbophyllum frostii Dracula lemurella, Dendrobium trantuanii Myoxanthus trachychlamus, Gongora claviodora Maxillaria schunkeana

6/11 -21

Där är ju flera plantor som jag inte har ngn. erfarenhet av, så lycka till med alla plantorna. Du är ju en duktig odlare anitta , så de går säkert bra med dessa oxå . Maxilaria schunkeana den har jag, å den är ju härlig med dess nästan svarta blommor.

6/11 -21

Tack GöranÅ, hoppas jag lyckas med dessa. Dracula kan vara svår eftersom dessa kräver hög luftfuktighet och svalare men D lemurella kan nog trivas "lite varmare" så man håller tummarna

Ge din åsikt
Bulbophyllum farreri. Från GöranÅ.

Bulbophyllum farreri namngavs 1973 och den kommer från Kina, Vietnam å Myanmar. Den växer på ca 1000 m.ö.h. så intermediär temp. Det är en av de mindre i detta jättestora släkte, med blommor som är 45 mm. långa och utan doft. Min planta växer monterad och hålles fuktig året om i temp. 17-25 grader normalt. Denna klonen har gulorange blommor men finns i allt från gult till rött.

Nyckelord: Bulbophyllum farreri

24/5 -21

Vilken läcker färg denna Bulbophyllum hade Grattis till den

24/5 -21

Verkligen läcker, grattis!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt
Från Gustav84.

Hej,
Jag har en bulbophyllum i mitt terrarium som börjar få gula blad. Se bild. Det har kommit en del nya skott så det är på gång.
Kan det vara ljuset? Eller för mycket vatten?

Nyckelord: Gula blad, Bulbophyllum

2/2 -21

Jag ser inga friska rötter, så övervattning och för lite luftväxling kan vara en orsak. Rötterna har ruttnat. Har du haft plantan länge? Gula blad kan också tyda på näringsbrist, särskilt av spårämnen som magnesium och kalcium.

2/2 -21

Plantan är gammal och var övervattnad ett tag och rötterna gick hädan (detta var innan den fick bo i terrarium). Sen har det blivit 4 st tillväxt och dessa har börjat få små nya friska rötter, syns kanske eunte på bilden. Flyttad in till terraiet och då sakta fått gula blad vara de äldre bladen än så länge.hade hoppats på nystart för den i terraiet. Där har jag två fläktar och ett regnsystem. Men det kan vara så att den i te fått så mycket näring...

2/2 -21

Tips på att få igång plantan?

4/2 -21

Är det inte så att det är de gamla bladen/bulberna gulnar, just för att rötterna är dåliga och näringen tas från de gamla bladen för att bilda de nya bulberna? Tror det bara är att hoppas på att de nya bulberna med blad och rötter trivs bättre. Tiden mellan orsak och verkan är ju ofta ganska lång för orkidéer, vilket är en av svårigheterna med orkideer generellt. Min egen erfarenhet med Bulbophyllum är att de vill ha ganska ljust (typ som för Cattleya) men fuktigare, de har ju tunna rötter. Just ljuset kan generellt vara ett bekymmer i ett terrarium, då dom ofta är småväxta och således kommer längre ifrån ljuskällan än en större planta. Gör dock främst att de får svårare att blomma, men tror kanske inte det är ljuset som är det primära problemet för din del.

Ge ditt svar
Bulbophyllum guttulatum, 2,5-3 cm. stora blommor. Från GöranÅ.
Trichoglossum pusilla, ca 2 cm. stora blommor med angenäm doft. Från GöranÅ.

Bulbophyllum guttulatum med många blommor som var å en är 2,5-3 cm. och de saknar doft. Den odlas i kruka med GreenMix som alltid hålles fuktig. Trichoglottis pusilla har ca. 2 cm. stora blommor och de sprider en underbar doft i växthuset. Den växer på runt 2000 m.ö.h., men trivs bra även monterad i mitt växthus där det är 17 till 25 grader normalt (upp till 36° i sommar).

Nyckelord: Trichoglossum pusilla, Bulbophyllum guttulatum

13/10 -20

Vilka finingar B. guttulatum ska jag nog försöka få tag i

Ge din åsikt
Bulbophyllum lindlyanum, blommor 10-12 mm. Från GöranÅ.
Bulbophyllum lindleyanum. Från GöranÅ.

En av de där små kompakta Bulbophyllum som inte tar så mkt: plats. Den har växt på mkt. bra i krukan med GreenMix, sedan köpet för några år sedan. Men när jag får tid å lust kommer den att monteras, ty presentationen av blommorna blir nog bättre då. Det är Bulb. lindleyanum som reg. 1851 och härstammar från Indien, Myanmar å Thailand. I år blev det en stjälk med 28 blommor/knoppar som är 10-12 mm. stora och saknar doft.

Nyckelord: Bulbophyllum lindleyanum

4/9 -20

Söt liten sak

4/9 -20

Jätteläcker!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt
Bulbophyllum tigridum. Från GöranÅ.

Bulbophyllum tigridum reg. 1883 tillhör de mindre arterna i detta stora släkte. Den härstammar från Kina å Taiwan, å trivs med temp. på 18-25 grader. Jag har den på EpiWeb, tegelrör och på trädormbunks-platta (bilden), å den blommar flera ggr. om året. Den trivs bäst på trädormbunks-plattan, som är ett enastående bra mtrl. som håller fukt men ändå ger bra med luft till rötterna. Det är en liten planta som spridit sig på mediet.

Nyckelord: Bulbophyllum tigridum

25/8 -20

Så fin vacker färgkombo.

26/8 -20

Härlig!
Mvh
Mikael

29/8 -20

Jättefin! Ett stort plus för oss skåpodlare är att arten har kort avstånd mellan bulberna. Många Bulbophyllum drar annars iväg med flera cm långa avstånd mellan bulber. Då är det svårt att hålla dem på en barkbit eller motsvarande.

Ge din åsikt
Bulbophyllum tingabarinum (B. pecten-veneris), 9 cm. långa. Från GöranÅ.

Denna lilla Bulbophyllum tingabarinum som reg. 1974 är monterad på en liten bit EpiWeb-platta. Den köptes för tre år sedan, å var då extremt liten å ynklig. Men den har växt på bra, å nu belönat med första blomningen. Den vill ha intermediära förhållanden, å helst vattnas dagligen året om. Vilt växer den i Vietnam, Laos o. Kambodja på låg höjd, å den har ingen doft

Nyckelord: Bulbophyllum tingabarinum, Bulbophyllum pecten-veneris

7/8 -20

Läcker bulbophyllum!

8/8 -20

Säregen blomform men anslående. Välkultiverad och fin planta.

Ge din åsikt
Bulbophyllum tigridum, 25 mm. höga/långa blommor. Från GöranÅ.
Bulbophyllum tigridum, 25 mm. höga/långa blommor. Från GöranÅ.

Köpte en planta som Bulbophyllum thaiorum för tre år sedan, som monterades på ett litet tegelrör. Nu blommar den för första gången och visar sig vara en Bulb. tigridum som reg. 1883.

Nyckelord: Bulbophyllum tigridum

26/6 -20

Fin och ett bra format.
Mvh
Mikael

27/6 -20

Jättesnygg färgkombo!

Ge din åsikt
Bulbophyllum farreri, monterad på EpiWeb med Hygrolon. Från GöranÅ.
Bulbophyllum farreri, gul variant. Från GöranÅ.
Bulbophyllum farreri, 38 mm. hög/lång orange blomma. Monterad på platta av trädormbunke. Från GöranÅ.

Denna Bulbophyllum farreri (reg. 1974) kan få blommor i rött, orange, gult och tvåfärgade. Den doftar ingenting och är en liten behändig planta som gör sig bäst monterad. Vilt växer den i södra Kina, Thailand å Myanmar och trivs i temp. 18-32 grader.

Nyckelord: Bulbophyllum farreri

26/6 -20

Underbar!
Mvh
Mikael

26/6 -20

Helt underbar

Ge din åsikt
Bulbophyllum bolsteri, 13mm. bred. Från GöranÅ.
Bulbophyllum bolsteri, 13mm. bred. Från GöranÅ.

Denna Bulbophyllum bolsteri är ganska småväxt och gör sig bäst monterad. Jag har den på treefern-kloss, bark och korkbit som alla verkar vara bra underlag. Blommorna är endast 13mm. breda, men de lyser upp och rör sig mkt., ty blomstjälkarna är väldigt tunna. Läppen sitter som på gångjärn å vippar i fläktens pustar. Den blommar större delen av året med nya blommor som inte doftar och avlöser de gamla. Den reg. 1912 och växer vilt på Filippinerna i tempererad till varm zon.

Nyckelord: Bulbophyllum bolsteri

14/6 -20

Väldigt fin

14/6 -20

Kanonfin, gillar arterna i denna grupp. Synd att blommorna är öppna så kort tid på dagarna.

14/6 -20

Vilka små juveler !

15/6 -20

Ja christerb den är helt öppen från mkt. tidig morgon å en bit in på förmiddagen. Sedan går den ihop, å öppnar sig dagen efter igen o.s.v. Det är ju bra att den är så blomvillig, för de mesta är de mkt. blommor på gång. Ibland kan man inte få allt, utan får njuta av den tiden den vackra blomman är helt öppen . Den övre blomman har slagit ihop för dagen

19/6 -20

Underbar!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

Nog är den lite fascinerande, fascinator?
Även doften är intressant. Rökt makrill?
Art från sydostasien.

Nyckelord: Bulbophyllum fascinator

12/4 -20

Kul med konstig doift

12/4 -20

Så speciell.

12/4 -20

Gillar den. Har en ungplanta som jag funderar på att sätta på en epiweb platta. Har den i ett fat med mossa men skulle behöva ny färsk mossa.

15/4 -20

Ja märkliga blommor!
Mvh
Mikael

18/4 -20

Snyggt odlat! Ser ut som varianten från Filippinerna, som nu fått namnet B. romyi.

mvh,

Christer

18/4 -20

Tack alla för responsen! Och tack christerb, du har nog rätt där. Verkar ha funnits flera varietetsnamn under fascinator som sedan blev till B. romyi. Själv köpte jag denna som fascinator var. sotoanum en gång i tiden.

Ge ditt svar

Ni som är bättre på engelska än jag, hur tror ni klonnamnet ska tolkas? (Jag vet att chimney bl a kan betyda skorsten men det verkar ju lite udda som namn på denna.)

Nyckelord: Bulbophyllum rothschildianum 'Red Chimney'

11/10 -19

Vulkanöppning kanske.

11/10 -19

Är odlaren amerikan så finns det en namne i Ohio, CL i form av berömd restaurang

12/10 -19

Den klonen e ju bara så fin . Den är röd å de kan lukta från en skorsten......har den ngn. doft månde som skulle tolkas komma från en skorsten? Har hört att arten kan dofta lite olika, som fisk, persika eller ngt. obestämbart . Min luktar absolut ingenting, bättre de, än en illa doft .

12/10 -19

'Skorstenar' på havsbotten kan väl ha liknande form och färg? (Hydrotermala öppningar är vad jag tänker på, men det är säkert för långsökt!). Fin är den hursomhelst!

12/10 -19

Ja här kom ju några förslag, tack för dem.
GöranÅ, nja doften är väl lite åt fiskhållet. Jag har inte haft nöjet att dofttesta så många skorstenar i mina dar men föreställer mig att de flesta luktar annorlunda. Ska vara skorstenen på tidigare nämnda restaurang i Ohio då, om de nu råkar ha mycket fisk på menyn

12/10 -19

När man googlar chimney blir det svar: skorsten, lampglas och vulkanöppning. Blomman påminner en vulkan uppifrån sett.

12/10 -19

Jo en röd vulkan kan man nog ana med lite fantasi. Till och med ett vulkanutbrott faktiskt.

12/10 -19

Hade jag döpt den blev det till "Red Giant", syftande på stjärnor av det slaget

13/10 -19

Den förklaringen låter ju jättebra anitta . En vulkankrater med sju lavaströmmar ser de ju verkligen ut som, om man ser den från ovan. Så vilket bra klonnamn, på denna jättefina blomman .

13/10 -19

Härlig, Grattis!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar

Antal: Slutsåld. Pris: 125 kr per styck. Frakt: 18 kr per paket.

Det är 2st plantor en liten och en hyfsat stor planta.
Portot är utan kruka.

Nyckelord: Bulbophyllum odoratisimum

2/10 -19

adriantomic köpte 1 styck.

6/10 -19

E-post till din adress studsar.
"Your message wasn't delivered to per.sterlinger@telia.com because the address couldn't be found, or is unable to receive mail."

Köp, diskutera och läs villkor

Antal: Slutsåld. Pris: 400 kr per styck. Frakt: 56 kr per paket.

En jätte stor fin planta som går att dela ut till många mindre plantor.

Nyckelord: Bulbophyllum falcatum

Köp, diskutera och läs villkor
Bulbophyllum guttulatum. Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Bulbophyllum guttulatum. Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Efter ett drygt halvår blommar den igen på ny bulb;
Bulbophyllum guttulatum (från H. C.)

Roligt att den ville blomma om så snabbt. Jag har ju annars fått uppfattningen att Bulbo. är svåra att få i blom.
10 blommor på stängeln denna gången.

Nyckelord: Bulbophyllum guttulatum

27/6 -19

Blommar den på senaste bulben? Min erfarenhet är att de brukar blomma på äldre bulber, å sällan på senaste. Bulbophyllum är ju de största orkide'släktet, å variationen är stor på hur ofta de blommar. Vissa kan vara lite tjuriga precis som i andra släkten, men de kan blomma 1-4 ggr. om året. Vad har du i krukan, vart odlar du den å doftar din ngt.? Snygga blommor .

Brukar inte tycka att släktet Bulbophyllum är särskilt anmärkningsvärda (ur min smaksynpunkt), men denna hade ju fantastiskt vackra och nästan skira blommor!

27/6 -19

Uppfattar denna som en riktig liten pärla, Många vackra detaljer, prickar och färger.
Förra blomningen för ett halvår sen kom på den gamla bulben, den nya var då redan fullt mogen. Senaste blomman kom från den nya bulben.
Köpte den av H. C. så den står i Greenmix fortfarande men ska nog sätta den i vanlig lucker blandning när den vilar. Jag har den i varma skåpet så det skulle säkert funka med Hans medium också men jag är inte van vid det. Har försttt att de vill ha lite extra ljustillskott. Det kan vara därför de andra Bulbo. är tröga med blomningen.

28/6 -19

Okej stulun , men har du inte fått ngn. nytillväxt på mer än ett halvår. Då räknar jag den senaste bulben för "gammal", å drf. att blomningen kom där. Reagerar lite på att du säger att den ska vila. Vet ju inte hur du def. vila, när de gäller Bulbophyllum. Normalt sett ska inte Bulb. guttulatum vila, utan vattnas året om å blommar då 2-3 ggr. om året. De har ju små tunna rötter som mår bra av att vara fuktiga året om. Har ju några favoriter i detta släktet å guttulatum är en av dem, samt claptonense som blommar 3-4 ggr. om året med stora vackra blommor med en läpp som sitter som på gångjärn.

Ge din åsikt


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.