Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Bulbophyllum

Nyckelord: Bulbophyllum

Inlägg med Bulbophyllum som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Bulbophyllum

B.  guttulatum (1) B. aestivale (1) B. affine (1) B. ambrosia (3) B. angustifolium (1) B. barbigerum (1) B. biflorum (3) B. binnendijkii (1) B. bisetoides (1) B. blumei (2) B. bolsteri (1) B. careyanum (1) B. carunculatum (7) B. comberii (3) B. congolanum syn scaberulum (2) B. contortisepalum (2) B. cootesii (1) B. corolliferum (1) B. coweniorum (1) B. Cruentum (1) B. cupreum (1) B. dearei (1) B. dickasonii (2) B. dixonii (3) B. echinolabium (13) B. Elizabeth Ann 'Buckeberry' (1) B. Elizabeth Ann 'Buckleberry' (2) B. falcatum (1) B. farreri (1) B. fascinator (9) B. fascionator (1) B. flaviflorum (1) B. fletcherianum (1) B. frostii (6) B. gracillimum (4) B. graveolens (4) B. guttulatum (8) B. Hans Delight (1) B. Hans' Delight (1) B. hirundinis (4) B. josephi (1) B. lasiochilum (5) B. lemniscatoides (4) B. leopardinum (1) B. lepidum (1) B. lepidum red (1) B. lindleyanum (6) B. lobbii (10) B. loherianum (1) B. Louis Sander (2) B. macroleum (2) B. maquilingense (1) B. masdevalliaceum (2) B. medusae (5) B. miniatum (1) B. mirum (1) B. moniliforme (3) B. monoliforme (1) B. morphologorum 'Oat' (1) B. newportii (1) B. nymphopolitanum (2) B. odoratisimum (1) B. ovalifolium (1) B. pecten-veneris (3) B. pectenveneris (6) B. pectinatum (1) B. phalaenopsis (4) B. phalaenopsis x grandiflorum (1) B. picturatum (3) B. polystictum (1) B. pulchellum (13) B. pulchellum var. purpureum (1) B. purpurascens (3) B. putidum (7) B. Ref. material (1) B. reptans (1) B. reticulatum (1) B. rothschildianum (2) B. rothschildianum 'Red Chimney' (1) B. scabratum (2) B. simonii (3) B. simsii (1) B. simsii? (1) B. smitinandii (2) B. sp. (1) B. spiesii (1) B. sumatranum (6) B. thaiorum (1) B. tigridum (2) B. tingabarinum (6) B. tingabarinum alba (2) B. trias schonorchis porroglossum (1) B. Vaginatum (1) B. virescens (2) B. wendlandianum (1) B. Wilbur Chang (1) B. Wilmar Galaxy Star (1) B. woelfliae (1) Bulbophyllum-bilder (1) Bulbophyllum-identifiering (1) Bulbophyllums and Their Allies (1)

Prat om släktet Bulbophyllum

Trichoglossum pusilla, ca 2 cm. stora blommor med angenäm doft. Från GöranÅ.
Bulbophyllum guttulatum, 2,5-3 cm. stora blommor. Från GöranÅ.

Bulbophyllum guttulatum med många blommor som var å en är 2,5-3 cm. och de saknar doft. Den odlas i kruka med GreenMix som alltid hålles fuktig. Trichoglottis pusilla har ca. 2 cm. stora blommor och de sprider en underbar doft i växthuset. Den växer på runt 2000 m.ö.h., men trivs bra även monterad i mitt växthus där det är 17 till 25 grader normalt (upp till 36° i sommar).

Nyckelord: Bulbophyllum guttulatum, Trichoglossum pusilla

13 okt

Vilka finingar B. guttulatum ska jag nog försöka få tag i

Ge din åsikt
Bulbophyllum lindleyanum. Från GöranÅ.
Bulbophyllum lindlyanum, blommor 10-12 mm. Från GöranÅ.

En av de där små kompakta Bulbophyllum som inte tar så mkt: plats. Den har växt på mkt. bra i krukan med GreenMix, sedan köpet för några år sedan. Men när jag får tid å lust kommer den att monteras, ty presentationen av blommorna blir nog bättre då. Det är Bulb. lindleyanum som reg. 1851 och härstammar från Indien, Myanmar å Thailand. I år blev det en stjälk med 28 blommor/knoppar som är 10-12 mm. stora och saknar doft.

Nyckelord: Bulbophyllum lindleyanum

4 sep

Söt liten sak

4 sep

Jätteläcker!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt
Bulbophyllum tigridum. Från GöranÅ.
Bulbophyllum tigridum, 25 mm. höga/långa blommor. Från GöranÅ.

Bulbophyllum tigridum reg. 1883 tillhör de mindre arterna i detta stora släkte. Den härstammar från Kina å Taiwan, å trivs med temp. på 18-25 grader. Jag har den på EpiWeb, tegelrör och på trädormbunks-platta (bilden), å den blommar flera ggr. om året. Den trivs bäst på trädormbunks-plattan, som är ett enastående bra mtrl. som håller fukt men ändå ger bra med luft till rötterna. Det är en liten planta som spridit sig på mediet.

Nyckelord: Bulbophyllum tigridum

25 aug

Så fin vacker färgkombo.

26 aug

Härlig!
Mvh
Mikael

29 aug

Jättefin! Ett stort plus för oss skåpodlare är att arten har kort avstånd mellan bulberna. Många Bulbophyllum drar annars iväg med flera cm långa avstånd mellan bulber. Då är det svårt att hålla dem på en barkbit eller motsvarande.

Ge din åsikt
Bulbophyllum tingabarinum (B. pecten-veneris), 9 cm. långa. Från GöranÅ.

Denna lilla Bulbophyllum tingabarinum som reg. 1974 är monterad på en liten bit EpiWeb-platta. Den köptes för tre år sedan, å var då extremt liten å ynklig. Men den har växt på bra, å nu belönat med första blomningen. Den vill ha intermediära förhållanden, å helst vattnas dagligen året om. Vilt växer den i Vietnam, Laos o. Kambodja på låg höjd, å den har ingen doft

Nyckelord: Bulbophyllum tingabarinum, Bulbophyllum pecten-veneris

7 aug

Läcker bulbophyllum!

8 aug

Säregen blomform men anslående. Välkultiverad och fin planta.

Ge din åsikt
Bulbophyllum tigridum, 25 mm. höga/långa blommor. Från GöranÅ.
Bulbophyllum tigridum, 25 mm. höga/långa blommor. Från GöranÅ.

Köpte en planta som Bulbophyllum thaiorum för tre år sedan, som monterades på ett litet tegelrör. Nu blommar den för första gången och visar sig vara en Bulb. tigridum som reg. 1883.

Nyckelord: Bulbophyllum tigridum

26 jun

Fin och ett bra format.
Mvh
Mikael

27 jun

Jättesnygg färgkombo!

Ge din åsikt
Bulbophyllum farreri, gul variant. Från GöranÅ.
Bulbophyllum farreri, monterad på EpiWeb med Hygrolon. Från GöranÅ.
Bulbophyllum farreri, 38 mm. hög/lång orange blomma. Monterad på platta av trädormbunke. Från GöranÅ.

Denna Bulbophyllum farreri (reg. 1974) kan få blommor i rött, orange, gult och tvåfärgade. Den doftar ingenting och är en liten behändig planta som gör sig bäst monterad. Vilt växer den i södra Kina, Thailand å Myanmar och trivs i temp. 18-32 grader.

Nyckelord: Bulbophyllum farreri

26 jun

Underbar!
Mvh
Mikael

26 jun

Helt underbar

Ge din åsikt
Bulbophyllum bolsteri, 13mm. bred. Från GöranÅ.
Bulbophyllum bolsteri, 13mm. bred. Från GöranÅ.

Denna Bulbophyllum bolsteri är ganska småväxt och gör sig bäst monterad. Jag har den på treefern-kloss, bark och korkbit som alla verkar vara bra underlag. Blommorna är endast 13mm. breda, men de lyser upp och rör sig mkt., ty blomstjälkarna är väldigt tunna. Läppen sitter som på gångjärn å vippar i fläktens pustar. Den blommar större delen av året med nya blommor som inte doftar och avlöser de gamla. Den reg. 1912 och växer vilt på Filippinerna i tempererad till varm zon.

Nyckelord: Bulbophyllum bolsteri

14 jun

Väldigt fin

14 jun

Kanonfin, gillar arterna i denna grupp. Synd att blommorna är öppna så kort tid på dagarna.

14 jun

Vilka små juveler !

15 jun

Ja christerb den är helt öppen från mkt. tidig morgon å en bit in på förmiddagen. Sedan går den ihop, å öppnar sig dagen efter igen o.s.v. Det är ju bra att den är så blomvillig, för de mesta är de mkt. blommor på gång. Ibland kan man inte få allt, utan får njuta av den tiden den vackra blomman är helt öppen . Den övre blomman har slagit ihop för dagen

19 jun

Underbar!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

Nog är den lite fascinerande, fascinator?
Även doften är intressant. Rökt makrill?
Art från sydostasien.

Nyckelord: Bulbophyllum fascinator

12 april

Kul med konstig doift

12 april

Så speciell.

12 april

Gillar den. Har en ungplanta som jag funderar på att sätta på en epiweb platta. Har den i ett fat med mossa men skulle behöva ny färsk mossa.

15 april

Ja märkliga blommor!
Mvh
Mikael

18 april

Snyggt odlat! Ser ut som varianten från Filippinerna, som nu fått namnet B. romyi.

mvh,

Christer

18 april

Tack alla för responsen! Och tack christerb, du har nog rätt där. Verkar ha funnits flera varietetsnamn under fascinator som sedan blev till B. romyi. Själv köpte jag denna som fascinator var. sotoanum en gång i tiden.

Ge ditt svar

Ni som är bättre på engelska än jag, hur tror ni klonnamnet ska tolkas? (Jag vet att chimney bl a kan betyda skorsten men det verkar ju lite udda som namn på denna.)

Nyckelord: Bulbophyllum rothschildianum 'Red Chimney'

11/10 -19

Vulkanöppning kanske.

11/10 -19

Är odlaren amerikan så finns det en namne i Ohio, CL i form av berömd restaurang

12/10 -19

Den klonen e ju bara så fin . Den är röd å de kan lukta från en skorsten......har den ngn. doft månde som skulle tolkas komma från en skorsten? Har hört att arten kan dofta lite olika, som fisk, persika eller ngt. obestämbart . Min luktar absolut ingenting, bättre de, än en illa doft .

12/10 -19

'Skorstenar' på havsbotten kan väl ha liknande form och färg? (Hydrotermala öppningar är vad jag tänker på, men det är säkert för långsökt!). Fin är den hursomhelst!

12/10 -19

Ja här kom ju några förslag, tack för dem.
GöranÅ, nja doften är väl lite åt fiskhållet. Jag har inte haft nöjet att dofttesta så många skorstenar i mina dar men föreställer mig att de flesta luktar annorlunda. Ska vara skorstenen på tidigare nämnda restaurang i Ohio då, om de nu råkar ha mycket fisk på menyn

12/10 -19

När man googlar chimney blir det svar: skorsten, lampglas och vulkanöppning. Blomman påminner en vulkan uppifrån sett.

12/10 -19

Jo en röd vulkan kan man nog ana med lite fantasi. Till och med ett vulkanutbrott faktiskt.

12/10 -19

Hade jag döpt den blev det till "Red Giant", syftande på stjärnor av det slaget

13/10 -19

Den förklaringen låter ju jättebra anitta . En vulkankrater med sju lavaströmmar ser de ju verkligen ut som, om man ser den från ovan. Så vilket bra klonnamn, på denna jättefina blomman .

13/10 -19

Härlig, Grattis!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar

Antal: Slutsåld. Pris: 125 kr per styck. Frakt: 18 kr per paket.

Det är 2st plantor en liten och en hyfsat stor planta.
Portot är utan kruka.

Nyckelord: Bulbophyllum odoratisimum

2/10 -19

adriantomic köpte 1 styck.

6/10 -19

E-post till din adress studsar.
"Your message wasn't delivered to per.sterlinger@telia.com because the address couldn't be found, or is unable to receive mail."

Köp, diskutera och läs villkor

Antal: Slutsåld. Pris: 400 kr per styck. Frakt: 56 kr per paket.

En jätte stor fin planta som går att dela ut till många mindre plantor.

Nyckelord: Bulbophyllum falcatum

Köp, diskutera och läs villkor
Bulbophyllum guttulatum. Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Bulbophyllum guttulatum. Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Efter ett drygt halvår blommar den igen på ny bulb;
Bulbophyllum guttulatum (från H. C.)

Roligt att den ville blomma om så snabbt. Jag har ju annars fått uppfattningen att Bulbo. är svåra att få i blom.
10 blommor på stängeln denna gången.

Nyckelord: Bulbophyllum guttulatum

27/6 -19

Blommar den på senaste bulben? Min erfarenhet är att de brukar blomma på äldre bulber, å sällan på senaste. Bulbophyllum är ju de största orkide'släktet, å variationen är stor på hur ofta de blommar. Vissa kan vara lite tjuriga precis som i andra släkten, men de kan blomma 1-4 ggr. om året. Vad har du i krukan, vart odlar du den å doftar din ngt.? Snygga blommor .

27/6 -19

Brukar inte tycka att släktet Bulbophyllum är särskilt anmärkningsvärda (ur min smaksynpunkt), men denna hade ju fantastiskt vackra och nästan skira blommor!

27/6 -19

Uppfattar denna som en riktig liten pärla, Många vackra detaljer, prickar och färger.
Förra blomningen för ett halvår sen kom på den gamla bulben, den nya var då redan fullt mogen. Senaste blomman kom från den nya bulben.
Köpte den av H. C. så den står i Greenmix fortfarande men ska nog sätta den i vanlig lucker blandning när den vilar. Jag har den i varma skåpet så det skulle säkert funka med Hans medium också men jag är inte van vid det. Har försttt att de vill ha lite extra ljustillskott. Det kan vara därför de andra Bulbo. är tröga med blomningen.

28/6 -19

Okej stulun , men har du inte fått ngn. nytillväxt på mer än ett halvår. Då räknar jag den senaste bulben för "gammal", å drf. att blomningen kom där. Reagerar lite på att du säger att den ska vila. Vet ju inte hur du def. vila, när de gäller Bulbophyllum. Normalt sett ska inte Bulb. guttulatum vila, utan vattnas året om å blommar då 2-3 ggr. om året. De har ju små tunna rötter som mår bra av att vara fuktiga året om. Har ju några favoriter i detta släktet å guttulatum är en av dem, samt claptonense som blommar 3-4 ggr. om året med stora vackra blommor med en läpp som sitter som på gångjärn.

Ge din åsikt
Bulbophyllum guttulatum. Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: Bulbophyllum guttulatum

Prata om bilden
Bulbophyllum guttulatum. Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: Bulbophyllum guttulatum

Prata om bilden
Bulbophyllum guttulatum. Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Cattleya lueddemanniana 'Ada x Miami Show'. Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Cattleya lueddemanniana 'Ada x Miami Show'
(Kommer från Ivan V. i Karlstad för ett par år sedan.) Ursprunglig i Kustbergen i norra Venezuela. Ska enligt skriften blomma dec.-mars med en ev återblomning i sept.-nov. Jag kanske har glömt vända blad i kalendern... Glad ändå för de blomningar jag kan åstadkomma. Blomman mäter ca 14 cm.
Odlas traditionellt. Hängde ute i ett äppleträd i somras - säkert gynnsamt.

Bulbophyllum guttulatum kommer närmast från H.C. Liten läckerhet att titta nära på. Varje blomma ca 2 cm. Mobilkameran klarar inte riktigt de intrikata detaljerna nu i det minimala höstljuset. Växer i vanliga fall i Himalaya. Sommar-höstblommare. Står nu i Hans eget substrat; så länge jag har den i skåpet kanske deet funkar annars gör jag en omplantering i 'normal' blandning.

Nyckelord: Bulbophyllum guttulatum, Cattleya lueddemanniana

10/11 -18

Förstagångsvackra

10/11 -18

Strålande resultat

10/11 -18

Snyggt jobbat Sture! Jag köpte också en Bulbophyllum hos H.C sist, en B.frostii

10/11 -18

Tar du med den nästa lördag?

11/11 -18

Härliga båda två

11/11 -18

Härliga blomningar!
Mvh
Mikael

12/11 -18

Snyggt jobbat!

13/11 -18

Sååå vackra!

Ge din åsikt