Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Neofinetia

Nyckelord: Neofinetia

Inlägg med Neofinetia som nyckelord.

Hej!
Min sambo älskar orkidéer. Till jul är det en speciell orkidee som är det enda hon önskar sig. Den verkar inte gå att köpa från vanliga blomaffärer och det känns riskabelt att beställa från Tyskland eller så.
Känner ni till var jag kan hitta den, eller har någon en de önskar sälja?
Stort tack,
John

Nyckelord: Neofinetia, Fuukiran

3/12 -18

Hej! Kolla med medlemmen "Henrik.L.A." han är specialist på arten och kan ha någon till salu. Jag säljer den ibland men har tyvärr ingen att erbjuda just nu.

3/12 -18

Jag har också några till salu !

3/12 -18

Hejsan! Jag har inte så stor koll just på timmen sådär, men jag kan skriva om jag hittar något. Vilken prisklass tänker du dig? finns ju en hel del varianter så fint av dig att göra detta för din orkidéälskande sambo!

Diskutera eller uppfyll önskningen

Neofinetia är så spännande släkte... iaf när man försöker förkovra sig i dennes historia. Skulle önska att de av er som tagit just denna orkidé som sin ögonsten, kunde skriva mer om denna varianter, historia, uppkomst, namngivning, mest önskvärd/efterfrågad, mm...

Jag skulle gärna veta mer om de japanska odlare som har förfinat denna art... för det har de ju gjort till det oändliga med hänsyn till bladform (enkla o tunna, raka o tjocka, raka o bredda, tvinnade, bråkiga, randiga, mm...), utseenden av rötter med rosa, gula, svarta, bruna, gröna eller vita ändtoppar, konstruktion av blommor med variabla färg av sporrar, läppar o stjälkar, samt stamblad där jag stötte på namn som kors och måne utan att lista ut vad detta betyder.

Vidare är det så intresserad själva planteringssättet med de konstnärliga små krukor som kan kosta en förmögenhet... hur väljer/anpassar man dessa till respektive planta... finns det regler för detta? Japaner brukar ju ha strikta traditioner på nästan allt...

Har gogglat och försökt läsa, men inte hittat något sammanhängande artikeln. Hoppas någon här känner sig mogen...

Nyckelord: Neofinetia

10/5 -17

https://www.facebook.com/groups/85903453...

eller kolla med Henrik här på OP

10/5 -17

Tack Stulun... i nuläge är det inte aktuellt för min del att börja samla arten o därmed ointressant att delta i dito intressegrupp. Men jag fascineras av Neofinetias öde o därför skulle jag gärna läsa mer om arten i en sammanhängande artikeln

10/5 -17

Jag kan nog skriva ihop en intressant artikel, ge mig ett tag bara, för det finns oändligt mycket information:)

10/5 -17

Det är även min grupp som stulun länkat till, och där är alla välkommna att bli medlem för att se bilder och diskussioner kring Neofinetia falcata.

10/5 -17

Väntar verkligen...

Diskutera eller uppfyll önskningen

25/9 -15

Fläkt!

Fläkt!. Från Xara. Fri bild.

Idag införskaffades en fläkt till mina vind-orkidéer. Jag flyttade dem från söderfönstret i gästrummet till västerfönstret på mellanvåningen, för jag tyckte att luften var så instängd och stillastående i det stängda gästrummet. Luftväxlingen borde bli mycket bättre i den helt öppna mellanvåningen, tänkte jag. MEN rullgardinen är typ ALLTID neddragen i detta fönster, då ljusinsläppet stör TV-skärmen till XBoxen... (det bor fler än jag i mitt hus). Så Neosarna blev liksom instängda därbakom ändå. Idag fäste jag emellertid en fläkt så att bladen på de flesta verkar nås, hoppas jag iaf.

Nyckelord: luftväxling, fläkt, neofinetia

25/9 -15

Bra lösning. Verkar vara plats med fler hyllplan uppåt

25/9 -15

Hur mycket PLATS som helst: väntar ju på NWO-beställningen (tandagnissel)... Krukor à la Henrik OK, sphagnum OK, plats OK... bara lite plantbrist !! Men den som väntar på något gott...

25/9 -15

Supersnyggt! Hellre plantbrist än platsbrist..:-)

25/9 -15

Mycket filosofisk frågeställning !! Eller är det tvärtom?! Jag har SPARAT plats i detta fönster till NWO-beställningen i månader nu, skulle jag ha prioriterat annorlunda? Eller kommer uthålligheten att belöna sig? Och fläkten... låt oss inte diskutera dess påverkan på inredning, äktenskap och andra odlingsförhållanden, just nu iaf .

25/9 -15

25/9 -15

Exakt Xara.. Jag vet inte var mina "stilrena" fönster med en blomma och en lampa tog vägen?! Fast konstigt nog trivs jag bäst såhär med orkidekrukor utan ytterkruka och som står på Ikeas kaffefat el en massa udda fula krukor med massa fina orkidéer i. (Borde nog börja kolla efter fina ytterkrukor) Fast just det, vi skulle ju inte prata om det..

26/9 -15

Många förhållande har jag hör talas om men att du och din har ett odlingsförhållande med din man, den var ny 😉

26/9 -15

Xara: Var hittade du den behändiga fläkten?

26/9 -15

Teknikmagasinet!

26/9 -15

Själv står de flesta av mina Neos fint uppställt men i Neo plast krukor och nät krukor.
Jag har tänkt tanken att sötta allesammans i mina egenhändigt gjorda krukor. Men här hemma blir det för mycket detaljer.. försöker att hålla en stämning som är behaglig för ögat och hjärnan, så att man kan njuta av hela samlingen på en och samma gång:) haha

26/9 -15

Också ska det ju kännas som hemma! Jag själv går ju knappast uppklädd och perfekt hela dagarna. XD

26/9 -15

Haha, mina Neosar är alltså uppklädda och perfekta, härligt ! Kan tillägga att fläkten är så tyst att jag har kollat flera gånger om den verkligen är igång! 99:- , lagom pris dessutom !

26/9 -15

Tack för tipset!! Ska genast åka och kolla då butiken finns här i stan,

26/9 -15

Nu är mina fläktar också installerade och igång. Så praktiska....
+ Lite extraljus sedan till Cattleyor som ska in på vinterviste så blir det ännu bättre

26/9 -15

??

26/9 -15

Jaha. Der skulle vara smileys men det blev frågetecken....

27/9 -15

Bild, stulun, please?

27/9 -15

Jag har inte så sobert och stilrent i fönstren som du Xara och trångt har det blivit med tiden. Lika mycket står fortfarande ute i inglasningen men är på väg in nu. Hade 12 grader där i natt och är rädd att knopparna på Cattleyorna ska ryka som de gjorde förra året.
Att ställa krukor på hängande armaturer är absolut inget jag rekommenderar men efter några år vet man hur nära man får gå Heminredningsarkitekterna rasar men vem bryr sig...
En fläkt från varsitt håll ska nog göra susen för både catesetinaer och vandoider tänkte jag,

27/9 -15

Vad fint du har stulun! Det är så där man kan göra om man inte har gris som förmodligen skulle provkäka bladen på plantorna om de stod så långt ner & dessutom var ivägen för hans solsessioner! I mitt hus har jag iof sig inga fönster som går så långt ner heller, men jag hade en helglasad terrassdörr i min gamla lägenhet. Där stod/låg grisen när det var för kallt för att ligga & sola ute & jag hade dessutom min stora Aloe framför med...den har nu tagit med sig sköldlössen till trädgårdsavfallet & jag har har bara en mindre med x antal rotskott kvar....
Jag ska nog ta mig en tur till Teknikmagasinet jag oxå, ska ändå till stan idag, tack för tipsen hörni!

Edit det är fint hos dig oxå Xara förståss, även om jag då föredrar mera djungelkänsla som hos Stulun!
/Mvh, I

27/9 -15

Norrfönster. Från Xara. Fri bild.

Ska vi prata djungligt, så vill jag gärna ha till protokollet att alla mina andra fönster ser ut ungefär så här ! Det 'sobra och stilrena' (tackar!) i Neofönstret beror enbart på 1. Henriks fina krukor och 2. Låång väntan på NWO-sambeställningen...

27/9 -15

Det ser ut som hemma hos oss Xara Det är trångt. Tror det är symptomatiskt för orkideodlare, platsbristen

27/9 -15

...ska se ut så hos sanna orkidioter...

27/9 -15

På tal om platsbrist och ej.

Idag var jag tvungen att vara uppfinningsrik eftersom mina fönster är på tok för ljusa och mina väggar är av väldigt väldigt hård betong.
Jag kände att jag behövde något att hänga montage på. Och då fick det bli en ny duschdraperi stång som agerar hållare. Så slapp man borra i tre dagar.

Väldigt smart om jag får säga det själv! Haha

Henrik, jättebra lösning! Skönt att slippa borra.

27/9 -15

JÖSSES vad med plats!! avis

27/9 -15

Ja verkligen och ännu skönare för plånboken om man ska flytta någon gång. (Hyresrätt)

27/9 -15

Hmm, en sådan skulle man ju kunna trycka upp i ett fönster.. Har ju inte gardiner och därför inga gardinstänger..:-P

Prata om bilden

Så, nu har jag kommit tillbaka från min drygt 2 veckors Orkidé resa till USA. Under resan har jag besökt Cal-Orchids i Santa Barbara och varit med på den stora Neofinetia bedömningen där. Varit på Sb Orchid Estate, Andys Orchids, Sunset Valley Orchids och slutligen på New World Orchids i Michigan i en vecka (bilder och filmklipp kommer att finas på SOS hemsida inom kort). Jag har både goda och dåliga nyheter. De dåliga är att Cites jobbar väldigt långsamt där och att vi nu måste göra om papperna. De positiva nyheterna är att vi kommer att lägga till en del arter som inte fanns med tidigare, bl a annat Fantastiska Cattleyor en del varigerade! Ja varigerade Cattleyor!! Dessutom hoppas vi hinna få in en sändning Neos till från Japan med några Mycket efterfrågade och saknade plantor innan vårt paket skickas hit från USA så att vi hinner beställa från den först! För den som vill ha information och listor när de kommer. Skicka mig er mailadress så får ni listorna så snart de kommer... Höll på att glömma att säga att de plantor vi har beställt såg mycket bra ut.

Nyckelord: New World Orchids, Neofinetia

29/7 -15

Hur lång tid kommer det ta ungefär, veckor eller månader? Undrar också om plantorna vi beställt är delade o klara eller om de delas innan sändning?

29/7 -15

Vi vet inget helt säkert än men senast september. När vi har löst det den här gången kommer det dock gå MYCKET fortare kommande år. Våra plantor är delade, klara och undanställda i ett eget område. De kommer dock att gås igenom igen innan de packas och skickas till oss.

29/7 -15

Tack för svar

Ge ditt svar
Vanda (Neofinetia) Kibana. Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).

6e och sista blomman slår ut idag.
Doft av tung vanilj.
Köpt av Lassse för 1½ år sedan.

Nyckelord: Vanda Kibana, Neofinetia, Neofinetia Kibana

25/7 -15

Vad vackert. Fin kruka o vacker planta. Snygg komposition av bilden. Vackert ja det är vad det är

25/7 -15

Fint Jag hoppas att min har en stängel på g men är osäker på det

25/7 -15

Allt mycket vackert

25/7 -15

Väldigt fint!:D

25/7 -15

Vissa behöver speciell display... Eller hur?

Mycket smakfullt!

25/7 -15

Snygg både blomning och porträttering

25/7 -15

Den artar sig väl Lassse....
Hoppas på den nya Shutenno nu...

25/7 -15

Läckerbit !

25/7 -15

Tack för alla positiva inlägg!

Prata om bilden

Hallå hallå!
Här kommer ett mail jag fått från Kristen på New World Orchids (se nedan). Hon kommer att åka till Japan i mitten av februari, och köpa på sig mer Neofinetior mm. och om vi har några önskningar om vad vi skulle vilja ha... Även ovanliga/exclusivare plantor så är det bra om vi kan fylla i en lista redan nu. Dels för att vi då har förtur till plantorna och dels för att vi kan få hem plantor som man kanske normalt inte kan få tag på. Om ni vill ha ett formulär som ni kan fylla i så skicka mig ett PM med din mailadress så löser jag det. Förhoppningsvis åker jag själv över och hämtar plantorna eller så gör en vän till mig det i mitten av Juli så vill ni så gör vi som tidigare en sambeställning av denna också... Och som tidigare sagt kommer hon kompensera alla för detta års missöden med större bättre plantor (de vi beställer nu) och kompensation för de plantor som inte mår så bra från årets sändning. Här kommer mailet...

Dear Neo Friends,
The time has come to compose your Christmas list! Only your presents will not come until sometime next year, depending on where you live.

In February, we will be returning to Tokyo for the Japan Grand Prix International Orchid Festival (https://www.facebook.com/jgp.orchid.e). This is the 25th anniversary of the event, so it would be a great year to go if you can. If you can?t, then I can do your buying for you! Although I will be stocking up on many varieties that in low supply or gone, to make sure that you get what you want, it is helpful to pre-order. Unless your request is very expensive, no pre-payment is necessary. By the same token, please don?t ask for plants that you are not sure you want.

Generally, we purchase plants at the show, they are shipped to the US within a few days, and they undergo inspection. Next, they are forwarded to us, we check them in, pot them up, price them, and make our new list. At that point, people on the pre-order list will be the first to be contacted about plant availability, and you can add on to your order if you wish. If you live in the US, your plants will be shipped out as soon as you confirm your order. If you live in Europe, your plants will be shipped in the summer (I PROMISE!!!!!!).

Any questions, you can call (734-369-1776) or email (Kristen@newworldorchids.com) any time.

Stay warm and well,

Kristen

Nyckelord: , Sedirea japonica, Sophronitis, Dendrobium moliniforme, Cymbidium, Neofinetia, New World Orchids, NWO

26/11 -14

Finns det någon lista att kolla på eller en bra bildsida att sukta över????

26/11 -14

Ja det finns flera. Dels Kristens egen sida. https://newworldorchids.com eller https://www.orchidweb.com/category/japanese-orchids.html eller om man vill vara lite mer avancerad. http://neofinetia.com.ua/viewforum.php?f=3&sid=da25da1ffc5755b2c646efdeaafa88bd, en sida från en Ukrainsk väninna till mig. Här finns allt för mycket godsaker för att plånboken ska ha en chans att hänga med.

27/11 -14

Oh!:) vet du när man senast kan beställa på något som hon redan har?:)

28/11 -14

Senast vore nog i slutet av maj ev. en bit in i juni misstänker jag.

28/11 -14

Vad bra:D hihi ska skriva ner en önslelista och se vad jag kan spara ihop till! Haha manjushage, shunkyuden och en sedirea minmaru står helt klart högst upp!:D

Ge ditt svar

Antagligen inte en av myndigheterna godkänd diagnos, men detta drabbades jag av ikväll... Det är inte som att jag inte haft gott om kalendertid på mig att researcha mosskullar, men plötsligt händer det! Där står man med sina efterlängtade Neosar och ska... byta första blöjan, typ. Hm, det gick så där. Efter snälla råd från diverse neo-communities, slet jag ikväll upp stackarna från sin första plantering. Sedan tog jag saxen till skåpet och snodde extra nät därifrån (sådant som det ändå bara hängde barkmonterat i). Sedan utökade jag 'the void, the void!' på alla tre plantorna. Känns bättre nu! Har även städat på bilden med tangentbordet, om någon oroar sig .

Nyckelord: neofinetia, konkosei, amanagawa, shu tenno

7/11 -14

Jo ångest är en naturlig del av denna hobby

7/11 -14

Ja är det inte ullöss så är det mosskullar...

7/11 -14

Ullusångest är hemsk och den har jag nu. Har "orkidépensionat" för en kompis fem phallar, när hon är i Spanien fem veckor och spelar golf. Gissa om jag kollar dessa plantor dagligen, för tänk om något vitt äckeldjur skulle visa sig. Plantorna står på köksbordet, men ändå!
Mosskuddeångest har jag också nyligen haft och den gillade jag, för den triggade min hjärna, dvs hur f-n ska jag göra för att få ordning på "the void". Nät att bygga mossan på blev också för mig lösningen

7/11 -14

Men man MÅSTE ju inte göra mosskullar Det handlar mer om betraktarens önskemål än om plantans. Själv har jag bara några få neosar på mosskulle, de flesta sitter planterade på normalt sätt. Håller dock med om att det kan vara väldigt dekorativt.

Ja, jag vet att man inte MÅSTE, men det är kul att pröva något nytt och leka lite. Jag tror, när jag tittar på rötterna, att jag har övervattnat mina i vanlig plantering och att det här gör att de får torka ut bättre mellan vattningarna och att rötterna får mera luft. Att det också är snyggt, gör inte det hela fel!

Ge din åsikt

I dagarna drar blomningssäsongen för Neofinetia igång på allvar hemma hos mig. Just nu finns mängder av stänglar i olika utvecklingsstadier. Här är det en Neofinetia falcata Kinginrasha som förbereder sig.

Nyckelord: Neofinetia

15/6 -13

Häärligt....

15/6 -13

Ser fantastiskt ut!!

Så läcker! Förr eller senare måste jag våga mig på en Neofinetia! Lasse har du något bra nybörjarförslag till salu bland dina plantor? Skicka gärna brev till mig!
mvh
Annika

16/6 -13

Jag kommer också att få väldoft här hemma av Neofinetia Shutenno och Neofinetia Hisui, som kommer med 3 stänglar! Det blir första gångs blomning för båda.

17/6 -13

Tack alla. Kerstin: Grattis till kommande premiärer!

25/6 -13

Kinginrasha utslagen. Doft av vanilj och kokos.

26/6 -13

Vilken skönhet, grattis!
Mvh
Mikael

26/6 -13

Oj vad läcker!!

Ge ditt svar

13/5 -13

+ 14/5 -13

Neofinetia

Hej har nyligen planterat om mina Neos i mossa efter konstens alla regler. Min fråga är nu skall mossan hållas fuktig eller skall den torka upp mellan vattningarna?

Nyckelord: Neofinetia

14/5 -13

Under aktiv tillväxt ska mossan bara torka ut lätt, är mqn osäker vänta ytterligare ett dygn. De dör lättare av övervattning än torka. Extra viktigt under aktiv tillväxt är luftcirkulationen då den ökade luftfuktigheten annars kan bli ett problem.

När jag har omplanterat brukar jag låta den torka upp ordentligt 1 gång för att få veta " torrvikten" Lycka till, detta är en fantastisk orkide.

14/5 -13

De heter Neofinetia falcata och sedan brukar det tillkomma ett namn tex Neofinetia falcata 'Shutenno'

14/5 -13

Tack Dagobell för ditt råd.
Blomtjuven jag upptäckte nu mitt stavfel. Visst heter den Neofinetia falcata men jag har inget x-tra namn på min. Har för mig att den var kritvit minns inte riktigt. Hoppas på nya blommor.

14/5 -13

Jag hoppas oxå på nya blommor...

Ge ditt svar
Orkidéleverans från Thaialnd. Från Peter Göttfert.

Nu finns det nästan 100 arter i min import från Thailand. Många härliga arter av Dendrobium, Bulbophyllum, Trias mfl släkten och arter.
Se www.orchidehuset.se
Trevlig sommar också till alla orkidéälskare, Peter

Nyckelord: Vanilla mfl., Trias, Vanda, Bulbophyllum, Neofinetia, Dendrobium, Phalaenopsis

Ge ditt svar
Neofinetia falcata Jitsu-Gekkou. Från A G. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Neofinetia falcata Jitsu-Gekkou. Från A G. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Första Neofinetian som blommar hos mig iår, de flesta av mina är en månad tidigare än vanligt.

Denna odlas inte först och främst för sina blommor utan för bladen, en av de få "tiger-randiga" som har klart vita fält. Något mer böjda blad än vanligt och ljusgröna rotspetsar.

Nästan alla de Neofinetior jag har, har olika doft, denna doftar starkt av kokos med inslag av smörkola och vanlij.

Nyckelord: Neofinetia falcata Jitsu-Gekkou, Neofinetia

21/6 -11

Mmm, både gott och vackert!

21/6 -11

Den är verkligen snygg, som solljus genom lövverk. Håller med om att nästan alla neosar doftar olika, ibland är det gradskillnader och ibland fundamentalt olika dofter.

22/6 -11

Snygg och udda variant! Kul att de doftar så olika, det visste jag inte. Ännu en anledning till att ha många varianter.

22/6 -11

Wow! Den var var fin både blommorna och bladen. Grattis

22/6 -11

Lekkert alt sammen , også krukken den vokser i

22/6 -11

Graciöst ! !

22/6 -11

Vacker klon! Tydlig variegering och snyggt böjda blad.

22/6 -11

Mycket vacker med så passande kruka till!

Helt nydelig, grattis.
Krukken er virkelig flott, hvor selger de slike?

22/6 -11

Jätteläcker

22/6 -11

Grattis Anders till din mycket läckra planta!! Krukan "går inte av för hackor" , den heller!! Mycket tilltalande och avundsvärt "stileben"!! M.v.h. L8

25/6 -11

Läckert värre!!

28/6 -11

Tack för kommentarerna. Anita: Krukan (och plantan) kommer från Orchidweb i USA. Har för mig att de ska komma till Tyskland i höst.

/Anders

28/6 -11

Jag blir nästa mållös. Grattis i massor till en mycket dekorativ Neofinetia

Ge ditt svar
Neofinetia falcata Jitsu-Gekkou. Från A G. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: Neofinetia

Prata om bilden
Neofinetia falcata Jitsu-Gekkou. Från A G. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: Neofinetia

Prata om bilden
Neofinetia "Shutenno". Från Norberg.

 

Nyckelord: Neofinetia, Shutenno

10/6 -11

Hehe, såg att det vart lite "spam" varning på denna blomma. Kikade inte så noga bakåt om fler hade postat bilder på dem! Och det fanns ju några till från senaste tiden!

10/6 -11

Att nämna spam i samma mening som denna är att häda!;-p... Skämt åsido det finns alltid plats för mer neosar.

Prata om bilden