Råd / Släkten, arter och hybrider /

Nyckelord: Vanda

Inledning När jag började med orkidéer sa alla som jag frågade, att det inte gick att odla Vanda och dess släktingar i vanliga boningsrum. Det krävdes ett växthus för att lyckas med detta. Men då jag redan hade fastnat för dessa skönheter beslutade jag mig för att försöka ändå. Anledningen till att...

Läs hela artikeln

Inlägg med Vanda som nyckelord.

21/12 -23

Vanda mini

Vanda mini. Från Nille.

En av de orkideer som jag köpt här i Dominikanska Republiken.

Nyckelord: Vanda

31/12 -23

Hej, är det någon som kan försöka sig på att identifiera denna lilla Vanda

1 jan

Det blir nog svårt tror jag, det är troligen en vandahybrid. Tror även att de andra orkideerna du visar upp här är hybrider.

Prata om bilden

Hej alla orkidé älskare

Jag skulle vilja köpa en Vanda, helst en rosa men det går givetvis med andra färger också.

Nyckelord: Orkidé, Vanda

Diskutera eller uppfyll önskningen

Vanda Tessellata: Var kan man köpa en som luktar gott och mycket när de blommar? En röd, blå eller lila tror jag har bra doft. Hittar ingen bra webshop, men här tycks några ha sålt den för några år sedan.

Nyckelord: Vanda Tessellata, Vanda, Doft

Ge ditt svar
Min Vandas gulnande blad. Från MaryS. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Min vanda får gula blad in vid "stammen" som sen blir bruna underifrån och lossnar.
Jag fick en stor fin Vanda för 10 dagar sen men med flera olika bud om hur jag ska ta hand om den. Har vattnat den varannan dag i dusch de första 7 dagarna då första rådet var vattna en gång i veckan men rötterna hängde fria och vart torra så blev varannan dag. Har den nu skaffat en stor glasskål som den kan vara i med rötterna för att hålla fuktigheten och där jag kan bad-vattna den. Så igår fick den 30 minuters bad och idag vår rötterna ljusa igen så den fick en dusch utanför glasskålen innan jag sänkte in den igen.
Immat Söderfönstret så att det inte blir för starkt ljus, beställt näring och en växtlampa som ska komma imorgon.
Varför lossnar bladen och var kan jag få reda på mer hur jag tar hand om den? Jag har lånat 3 böcker om orkidéer på biblioteket men inte blivit klokare. Åkt till en växtaffär men inte blivit klockare heller då svaret var "blad ramlar av ibland". Vill inte ta död på denna skyddsling men aldrig haft en Vanda innan. Har ni några tips eller råd?

Nyckelord: , gula, blad, Vanda

https://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?...

Hittade den här artikeln om Vanda. Den är skriven av Tommy Ljunggren medlem här på op och specialist på Vanda. Hoppas du hittar något där. Själv är jag dålig på Vanda, men undrar om du duschar hela plantan, så att vatten ligger kvar i bladvecken?

26/2 -20

Först Mary.....välkommen till Orkide'Prat . Har bara några få Vanda å Rhyncostylis-plantor själv. Det jag reagerar på är att den står så nära ett fönster, å spec. nu vintertid. Likväl som att de blir varmt av solstrålar innanför rutan, så kan de bli väldigt kyligt en kall vinterdag utan sol i den kalla strålningen genom rutan. Vanda är en varmväxande orkide' så om den får de svalt/kallt går den på lågvarv och får den då mkt. vatten å spec. i bladvecken så är de lätt att de blir röta. Det är helt okej att rötterna blir "vita" å ser torra ut efter en stund, så vattna inte ideligen för att rötterna ska vara gröna. Nu på vintern duschar jag rötterna ca 2 ggr./vecka och då inte bladen. Den hänger fritt en bit från glaset under en LED-lampa, å är i blom just nu. Detta är bara lite tips, å hur de fungerar hos mig. Lycka till med den fina Vandan

24/3 -20

Fick en Vanda i oktober och den är lika fin ännu! Har en likadan glasskål som du har. Från början fick den bada (endast) rötterna i skålen någon halvtimma-1 tim var tredje dag. Men med tiden har jag blivit allt mindre orolig för den, så nu får den bada ungefär en gång i veckan. Samtidigt passar jag på att duscha bladen med en väldigt finfördelande sprayflaska, bara så bladen blir fuktiga. Den hänger i hörnet av ett öster/söderfönster. Den verkar trivas med denna behandling och har inga gula blad. Men förstås...den har inte blommat än!
Med tiden får jag väl öka på badandet igen när det blir allt varmare, kanske ska den hänga längre in i rummet på sommaren. Lycka till! Så härligt att se en vanda full med blommor!

28/3 -20

Från Dorra.
Från Dorra.

Om bladen faller mitt på stammen, så är det någon form av stress... transport stress kan vara en av orsaker. Jag överlåter dock diagnosen åt Tommy...

Dock... din Vanda kommer inte hålla sig frisk länge i en vas. Vanda rötter behöver luftcirkulation och i en vas blir det för tätt för dem. Stående luft i en vas, är en miljö för patogener. Jag vet att det kan vara omöjligt att ha nakna rötter hängande i ett fönster, men det finns olika lösningar. Själv har jag 20-tal Vandoider och jag har de utan bark, helt nakna i stora terrakota krukor i vilka jag har borrat stora hål.

Ge ditt svar
Min Vandas gulnande blad. Från MaryS. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: Vanda, blad, , gula

Prata om bilden
Vanda. Från Tydinge1242.

Säljer min Vanda. 500kr + 95kr i frakt. Fråga gärna🌿🌿 MVH Tydinge1242

Nyckelord: Vanda

Ge ditt svar

27/10 -19

Vanda

Vanda. Från Tydinge1242.

 

Nyckelord: Vanda

Prata om bilden
Från roussina.
Från roussina.

Njuter av denna skönhet, första gången den blommar hos mig.

Nyckelord: Vanda, Vandofinetia

17/9 -19

Förstår dig, en riktig skönhet

18/9 -19

Riktigt fin

18/9 -19

Härlig, doftar den?
Mvh
Mikael

19/9 -19

Har inte känt att den doftar, tyvärr

19/9 -19

Heter den här Vandofinetia pat eller Vandofinetia Pat Arcari? Jag har en V Pat Arcari och den doftar starkt.

anitta: Vad jag vet så har Neofinetia gått över till Vanda, och det korrekta namnet är idag Vanda Pat Arcari. RHS har även de uppdaterat sitt register.

20/9 -19

Ja, jag vet att det är så Sebastian men jag kallar den både och

21/9 -19

Förtjusande

Ge ditt svar
Från Lilla Mina.

Hur planterar jag om min Vanda? Den växer o växer tyvärr inga blommor. Har varit planterad i samma kruka mer än tio år. Lecakulor i botten o grov orkideekompost. Har massor med härliga luftrötter.

Nyckelord: Omplantering, Vanda, Luftrötter

4/4 -19

Hej,
jag vill börja med att säga att jag inte är Vanda-expert, men odlar 2st V . coerulea sedan 1, 5år. Dessa växer barrotade och duschas dagligen. jag har en fogar/kalldimma generator som går tre kvartar per dag, riktade mot plantorna. Inte heller jag någon blomma, men plantorna är fina.
Mvh
Mikael

4/4 -19

Kanske lite näring o ljusare placering så kanske den blir till o blomma. Sedan kan lecakulor vara mindre bra o använda då de samlar på sig salter från gödning o vatten. Men det är verkligen ett praktexemplar du har där så lycka till med blommor i framtiden.

5/4 -19

Hej,
Plantera den i en träkorg av "teak". Doppvattna varje dag. En gång i veckan med pulvernäring med n-p-k 20-20-20.
Placera i soligt fönster. När sommaren kommer och det blir varmt hänger du ut den så det blir varma dagar och lite svalare nätter. Du behöver og skrämma den lite eller få en lite förändring. Lycka till.

5/4 -19

Jag tycker inte du ska plantera om den. Istället tycker jag att du ska störa den så lite som möjligt. Någon kompost behövs inte. Däremot som övriga skriver att den bör duschas regelbundet, ibland med lite näring. Så mycket ljus som möjligt. Men viktigast är nog att den ska få en ordentlig temperatursänkning på natten. Minst 5 grader C gärna mer. Det gäller för övrigt de flesta orkidéer. Kan du ordna lite luftväxling så blir det en bonus

5/4 -19

Tack för era svar 😊. Peter skriver att jag ska plantera Vandan i en korg. Ska jag plantera ner den som den är eller behövs ngn kompost? Var får jag tag på en sån korg i "teak" vill inte ha i plast.

5/4 -19

Korg, kolla Orchidehusets hemsida Peter kanske har en till försäljning som passar

6/4 -19

Håller med bolebo om allt. Att plantera/montera om den till en träkorg medför troligen att många rötter knäcks eller går av helt. Ända anledningen att sätta den i träkorg skulle vara estetisk anser jag, om man nu gillar sådan montering. Min ända Vanda växer barrotad, å de fungerar jättebra . Lycka till i forts. med din fina planta

Ge ditt svar

Hej!
Jag söker efter cattleya och vanda orkedier! Tack för alla förslag

Nyckelord: Cattleya, Vanda, Tricolor

1/8 -18

Har en hel del olika Cattleyor samt vanda tricolor

1/8 -18

Lassse här på OP har en del samt Orchidehuset.

1/8 -18

Det finns en mängd orkideodlare inom EU med internetförsäljning också, bara att söka. Bästa sättet är dock att ta sig till en odlare eller en utställning och se plantan man köper, i september kommer några till Botan i Lund och möjligheten finns också att be dem ta med orkidéer ur sina lager som inte blommar, det man är intresserad av. Oftast har de bara med sig blommande eller plantor i knopp, för det är vad som går att sälja till vanliga kunder vid dessa tillställningar.

6/8 -18

Hej

Jag har tricolor till salu och en hel del andra VAnda.
Du når mig på tommy.ljunggren@gmail.com

/Tommy

Diskutera eller uppfyll önskningen

19/5 -18

Snyggt!

19/5 -18

Ja mycket fint!
Mvh
Mikael

19/5 -18

Så imponerande vackert!!! Och så ser man upphovmannen spegla sig i glasset medan han filmar

19/5 -18

Så fantastiskt vackra blommor.

20/5 -18

WOW "A walk through the jungle" verkligen tjusigt Har du eventuellt småplantor till salu ?

Ge ditt svar
Från miia.

 

Nyckelord: Vanda

12/12 -17

Wow

12/12 -17

Säger oxå wow. Härligt att se dem utomhus

Ge ditt svar

30/9 -17

Köpt Vanda!

Man blir ju lite påverkas av att läsa OP. Så nu har jag via Peter G köpt en Vanda från Karge. Den ska vara rosaprickig. Och så kom det en jätte med stor knoppstängel!
Nu gäller det bara att klura ut lämplig belysning till den. Ska kanske testa tipset om LED-strålkastare från Clas Ohlson.

Nyckelord: Vanda

30/9 -17

Är det den på 14,8 W ?

30/9 -17

På nätet ser ut att finnas bara 15 w. (20 w är med rörelsedetektor). Just nu 20% rabatt för stamkunder. Kan 15 wattaren funka tror du oled?

30/9 -17

Hur ser det ut i övrigt, hänger den i ett fönster? Väderstreck? LED 15 motsvarande ca 90 W glödlampa.

Oj, du har fått ditt paket från Peter redan? Jag väntar fortfarande på mitt...

1/10 -17

Led på kjell /& Co är bättre 10,20, 50 & 100w. Ingen rörelsedeckare, vatten beständiga och 100wattaren har 8000 lumen.

https://www.kjell.com/se/sortiment/el-ve...

dessutom billigare än en lysrörsramp

1/10 -17

Som tilläggsbelysning tror jag den fungerar

Ge ditt svar

16/7 -17

Vanda problem

Från wtb.
Från wtb.
Från wtb.
Från wtb.

Hej.
Jag köpte en vanda på rean för ett tag sedan, tänkte att jag skulle börja så då jag aldrig haft en vanda.

Dock så var inte rötterna bra och bladen blev mer och mer skrynkliga, och efter att läst på lite så klippte jag av de dåliga och sen några veckor tillbaka har jag haft den hängt upp och ner för att få den att producera nya rötter, men den vissnar ner mer och mer och för några dagar sedan blev den gul på stammen och bladen börjar ramla av.

Jag sprayar den med svag gödning, socker och vatten som jag läste att man skulle göra. Nu funderar jag på om det är svamp?

Tror ni att det är någon idé att fortsätta eller ska jag ge upp?

Nyckelord: Gulnar, Ledsna blad, Vanda

16/7 -17

Vanda trivs och är hyfsat lättskötta om de får mycket ljus och rötter duschas flitigt eller doppas i en typ hink. De gillar gödning. Upp och ned, socker mm hjälper inte.

16/7 -17

Behåll den, har troligen chockats i samband med att dess miljö blivit en helt annan än där den drevs upp. Rötterna du har ser OK ut fast lite brutna här och där men låt tiden utvisa om den själv kommer igång, rättvänd och duscha ofta men låt den absolut torka upp mellan vattningar. Värme gillar de också något som många glömmer av och att luften inte helt står stilla, men sätt den inte i kalldrag. Sedan är det nog så att den undre delen av plantan blir som en bar pinne men det gör inget i sig för jag har några där det inte gått att undvika då jag köpt dem sent på året innan vår vita sommar inträder, men dessa hämtade sig och samtliga har blommat om här i Sverige, har mina i direkt solljus i söderläge och endast våren som man kan se att bladen blir lite rödblå men det försvinner efter några veckor och de blir sunt gröna. Lycka till!

16/7 -17

Tack för svar. Vänder jag den rätt och gör som jag gjorde innan den började ledsna och hoppas på det bästa

Ge ditt svar
Närbild Vanda motesiana. Från timo. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Vanda motesiana blommar lätt.

Nyckelord: Vanda motesiana, Vanda

18/6 -17

Fin

Prata om bilden