Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Cattleya

Nyckelord: Cattleya

Inlägg med Cattleya som nyckelord.

21/11 -22

Onamnad Cattleya

 

Nyckelord: Cattleya

Prata om bilden

3/11 -22

3/11: Cattleya

Rötterna på mina Cattleyor växer inte samtidigt som skotten och bladen. (I alla fall inte de synliga rötterna. Möjligt att det är annorlunda djupare ner i komposten.) Rötterna växer mera nu på hösten. Är detta också att betrakta som tillväxtperiod, så de skall ha gott om vatten?

Jag hade nyss slutat för säsongen att dränka ner mina Cattleya-krukor 30 minuter en gång i veckan. Men min Cattleya jenmanii visar tecken på dehydrering, så jag gav den ordentligt med vatten idag. Den har för övrigt haft det ganska kämpigt. Den som trivs allra bäst av mina Cattleyor är faktiskt C. dowiana aurea, som ju annars anses vara svårskött.

Jag tänker, att eftersom alla mina sorter växer ganska långt söder ut, med jämförelsevis längre regnperiod, så kan jag vara ganska generös med vatten ett litet tag till. Ingen växer uppåt Costa Rica eller Panama. C. labiata växer ända ner i Brasilien. C. dowiana aurea i Colombia (kusinen, C. dowiana, växer längre norr ut.). Vet dock inte om det kommer lika mycket regn på västra sidan om Anderna.

Det tar förstås längre tid för dem att torka upp nu när det är kallare, och det mår nog inte de djupa rötterna så bra av. Försöker fläkta så mycket jag kan.

Nyckelord: Cattleya

3/11 -22

Nya rötter kommer bara på nya bryt, kommer det nya bryt är det att betrakta som tillväxt säsong

4/11 -22

Hos mig kommer nya rötterna före nya bryt.

4/11 -22

oled: Ja, det ser ut som de nya rötterna bara kommer från vårens nya skott. Bladen ser inte ut att växa mer. Men nu sätter rötterna fart istället.

Min C. labiata fick bara ett nytt skott i våras, C. jenmanii fick också bara ett nytt skott (det var även något litet som tittade fram 3 millimeter, men stannade där).

C. dowiana aurea däremot fick två nya skott som vuxit kraftigt. Ett av dessa har snabbt vuxit ikapp alla de gamla bladen. De gamla bladen ser inte ut att ha vuxit något överhuvudtaget, även fast de ser friska ut.

4/11 -22

Det är därför man ska vara försiktig med vattning och annat, dödar man rötterna på de gamla bulben blir det inga nya och hela plantan dör

4/11 -22

Olika arter Cattleya beter sig olika med hur de sätter rötter. Vissa gör det när skottet är klart, andra efter en längre vila. En liten regel är att dra ner på vattningen när nya skotter mognar/sväller. Om det kommer rötter så fortsätter man vattna sparsamt och hålla upp luftfuktigheten i krukan så att rötterna går ner i krukan och inte ut i rummet (de söker fukt). Men inte vattna som vid tillväxt, utan sparsamt. Att bulber blir skrynkliga vid vilan är helt normalt, och nödvändigt. Annars finns risk att du triggar tillväxt under vintermörkret. Till exempel C dowiana kan hållas extrent torr under vilan. Dess rötter ruttnar lätt har jag märkt.

De som sätter rötter före vilan sätter ofta sekundära rötter/förgreningar från befintliga rötter när tillväxten drar igång. Det är därför som våren generellt är en bra tid för omplantering.

5/11 -22

Bulberna på min C. labiata och C. jenmanii var skrynkliga när jag fick dem. Jag har inte lyckats få dem att svälla märkbart under våren och sommaren, trots riklig vattning. De nya skottens bulber är däremot fina och svällda. C. dowiana aurea hade svälda bulber när jag fick den (och det kanske var därför som det började växa rötter på den i december). Den kom inte från samma säljare.

Jag skall dra ner på vattningen snart. Och som Merwic betonar, då skall jag inte oroa mig om bulberna skrynklar sig mitt i vinter, utan tvärtom betrakta det positivt.

5/11 -22

Kanske rötter växer året om, eftersom det kommer dimma och fuktiga vindar in från havet även när det inte är regnperiod.

28/11 -22

Med risk för att orsaka svartröta, så vattnade jag igenom mina Cattleyor i morse. För när jag bara sprejar lätt ovanpå, då når inte vattnet ner till rötterna djupare i krukan. Men jag dränkte inte ner hela krukan i vattenbad, utan använde ett dusch-munstycke som kraftigt regn, så att vattnet rann igenom hela komposten utan att för den skull hinna bli helt och hållet genomdränkt. Men nu vågar jag nog inte vattna igen på ett bra tag.

30/11 -22

Vad jag läst, så bör man under torrperioden endast ge precis så liten mängd vatten att Cattleyan inte helt förtvinar. Samtidigt behöver ju fukten även nå fram till delarna av plantan längs in i krukan.

Ge din åsikt

Lc Egeria har slagit ut sina vackra blommor. Lc Egeria är en korsning mellan Lc Canhamiana coerulea x C walkeriana coerulea

Nyckelord: Lc Egeria, Cattleya

17/6 -20

Verkligen väldigt vackra!!

17/6 -20

Sagolikt vacker

21/6 -20

Vacker å påminner om purpurata som ju ingår med 25%.

Ge din åsikt

25/5 -20

25/5: Mer i blom

Från Xara.
Från Xara.

Det är Cattleya- och Encyclia- tider också här hemma .

Nyckelord: Encyclia, Cattleya

Ge din åsikt
Från Askla.
Från Askla.
Från Askla.
Från Askla.

Jag var i Taiwan nyligen och tog då några bilder på orkidéer som växte ute längs med gatorna. De hade också väldigt stora Phalaenopsis inne i templen, långt från dagsljus eller luftcirkulation. De fick mest bara rök från alla rökelsestickor som brann överallt....

Nyckelord: Cattleya, Phalaenopsis

13/4 -19

Där skulle man bo

13/4 -19

Härlig miljö

Ge din åsikt
Cattleya maxima var semi-alba. Från Mia.

Enligt etiketten kommer den från Schwerter och jag var med på en sambeställning därifrån för ett antal år sen - men plantan har aldrig tidigare blommat hos mig.

Nyckelord: Cattleya

9/11 -18

Härlig

10/11 -18

Premiärvacker

10/11 -18

Mycket snygg, jag är ofta extra svag för semialbaformer har jag märkt. Har selfingar under uppväxt av maxima semialba 'Misato' som jag är väldigt nyfiken på hur de ska bli.
Hur är det med doften hos din?

10/11 -18

Fin!

11/11 -18

Från Mia.

Lasse - Mycket svag doft.
Min vanliga maxima blommade för en månad sen, tänkte tyvärr inte på att kolla doften på den.

11/11 -18

Härliga!
Mvh
Mikael

12/11 -18

Den vanliga maxima är inte heller dum, minsann.

12/11 -18

Fina exemplar!

13/11 -18

Väldigt fin!

Prata om bilden

Mina 2 Cattleyor BLC Haw Yuan Perl Beauty blommade fint de första 1 ½ åren man har nu inte blommat på ett par år. Vet ej varför. De växer på och det kommer nya skott ganska ofta. De står under uppochner-vända cylindervaser på stora fat med vatten på för att uppnå 100% luftfuktighet. Varmt blir det också av växthuseffekten. De står i söderfönster med lite persienner under april - augusti. (En hel del direkt solljus ändå.) Nu i september har jag dragit upp persiennerna helt. För att få över vaserna lätt har jag bundit in bladen lite. Jag provade att låta dem stå utan vaser och med inbindningen borttagen men då skrumpnade bulberna ihop och jag satte på dem igen efter ett par månader. Jag planterar om dem med 1½ års mellanrum. Jag planterade om dem i våras. På vintern får de extra ljus från växtlampor.

Nyckelord: Cattleyor, Cattleya, blomning

3/9 -18

Jag kan bara bidra med deltagande . De flesta av mina Catts vill inte heller blomma och jag begriper mig inte på mekanismerna, även om jag läser på och testar råd & dåd (fast ibland med katastrofala följder ). Och sedan plötsligt 'händer det', vilket kanske är anledningen till att jag fortsätter att harva runt med Cattsen: när det vill sig, är det heeelt obeskrivbart...!! Ledsen att jag inte kan komma med något mer konkret .

3/9 -18

Även Cattleya är knepiga, kan blomma och blomma och sedan ta paus, du verka göra allt rätt så ha tålamod dock ska du inte av princip plantare om var 18:e månad utan bara när det är nödvändigt, min åsikt

3/9 -18

Du kan inte ha 100% luftfukt hela tiden . Det är ok på en del av dygnet men blir det 100% RF så stoppas växtens cirkulation. Ingen vätska kan avdunsta vid mättad luft och därmed kan inte växten ta upp nödvändiga näringsämnen. Det är viktigt med temperaturskillnad mellan dag och natt på min 5 grader C, gärna mer. Dessutom behöver de rörlig luft omkring sig. Orsaken till att de skrumpnade när du tog bort cylindrarna tyder på att rotbildningen var skral. Många orkidéer mår väl av att det råder en viss brist på vatten. Då måste de prioritera rotbildningen. Om du använder medelgrov tallbark (10 - 20 mm) så behöver du inte plantera om så ofta. Röllke säljer en Pinjebark från Indonesien som håller i 4 - 6 år vid normal odling. Omplantering innebär alltid att man stör växten och blomning kan utebli.

Ge ditt svar

Hej!
Jag söker efter cattleya och vanda orkedier! Tack för alla förslag

Nyckelord: Cattleya, Vanda, Tricolor

1/8 -18

Har en hel del olika Cattleyor samt vanda tricolor

1/8 -18

Lassse här på OP har en del samt Orchidehuset.

1/8 -18

Det finns en mängd orkideodlare inom EU med internetförsäljning också, bara att söka. Bästa sättet är dock att ta sig till en odlare eller en utställning och se plantan man köper, i september kommer några till Botan i Lund och möjligheten finns också att be dem ta med orkidéer ur sina lager som inte blommar, det man är intresserad av. Oftast har de bara med sig blommande eller plantor i knopp, för det är vad som går att sälja till vanliga kunder vid dessa tillställningar.

6/8 -18

Hej

Jag har tricolor till salu och en hel del andra VAnda.
Du når mig på tommy.ljunggren@gmail.com

/Tommy

Diskutera eller uppfyll önskningen

7/7 -18

7/7: AWZ import

Cattleya från AWZ Orchids. Från Merwic.

Köpte Cattleyor av Brasilianska AWZ Orchids, via en import som MSB Orchideen i Tyskland ordnade (Birgitte Meyer). Plantorna kom igår, och de var fantastiska plantor, till ett bra pris. Det enda med barrotade Cattleya är att det kan ibland vara lurigt att etablera dem. För mig blev det dessa godingar:

L. tenebrosa vinicolor x L. tenebrosa 'Richard'
C. bowringiana 'Da Estelinha de Noaves' x C labiata integra orlata 'Zas-1'
C. percivaliana 'Summit' x C. percivaliana tipo 'Remolacha' (19-6)
C. gaskelliana coerulea 'VistA Linda' (Z-360) x C- gaskelliana coerulea 'Boa Vista' (Z-360)
C. gaskelliana concolor 'Yamile' x self
C. lawrenceana x self
C. warscewiczii tipo 'Hector' x self

Många av dem var blomstora. Jag rekommenderar verkligen AWZ, MSB Orchdeen brukar ha en import varje år. Det ska bli spännande att se dem i blom framöver.

Nyckelord: Cattleya, AWZ

8/7 -18

Härligt, lycka till

8/7 -18

Riktigt spännande

8/7 -18

Verkligen spännande

8/7 -18

Bra val!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

Hej,
Jag har två Cattleya som har tunt vitt nät i barken och rötterna. Ser inga smådjur. Skulle det kunna vara spinnkvalster? Är det någon som har erfarenheter av detta? Har läst här på OrkidéPrat men hitta inget som stämde riktigt! Tack för tips

Nyckelord: Vitt nät, Cattleya, Spinnkvalster

Sök på webben efter "orchid snow mold" och se om det liknar vad du hittar. Finns en typ av mögelsvamp som växer i nätliknande mönster.

10/10 -17

Tycker du ska plantera om, skölj rötter mm ordentligt

10/10 -17

Gjorde det för kanske 2v sedan, då va det fullt med spindelnätlikande nät och komposten luktade illa. Nu är det tillbaka men väldigt lite än så länge. Irriterande! Ser kanske ut lite som snow mold. Hm..

10/10 -17

Kanske fundera på att köpa en annan kompost?

10/10 -17

Köpt pinjebark nyss och fått bara elände: barkbitar som är blöta, luktar röta och går att bryta itu mellan tummen och pekfingret. Klart olämpliga använda till cattleyor inalla fall.
Måste man importera för att få hygglig bark?! Hur gör ni?

10/10 -17

Det är en svamp som är ganska jobbig att bli av med. Det är nog bara att slänga den gamla barken och få tag på ny.
Det kommer från att det har blivit så stor efterfrågan på pinjebark att de "skördar" lite för snabbt.
Jag själv har varit tvungen att sluta och importera från de gamla importörerna då de "fuskar" med att själva köpa in det billigaste skräpet. Jag har vid ett flertal tillfällen kommit till stora odlingar i Holland där det har varit flera tusen Phalaenopsis med detta problem i krukorna. Det hela har slutat med att de har fått slängt hela partier.
Så nu silar jag allt och handpackar igen för att försöka undvika denna svamp i alla våra blandningar.

11/10 -17

Jag har hettat upp pinjebarken i ugnen för att överhuvudtaget vilja ta i den. Sedan har jag försökt bryta mellan tummen och pekfingret och slängt alla barkbitar som inte höll testet. En stor del slängdes alltså.
Fundear nu på att köpa obehandlad täckbark av pinje i stor säck men efter att ha tittat in i påsen först. (Får nog skära hål på påsen och kolla innehållet.) Bauhaus verkar ha. Kanske ställer storköparna mera kvalitetskrav än vi småhandlare.

11/10 -17

Tyvärr så vill jag nog säga tvärtom. De större tänker bara på vinster och vi mindre på att kunder ska vara nöjda.
Jag har bark som du kan köpa. Skicka ett mail till mig så kan jag göra ett bra pris. peter@orchidehuset.se

12/10 -17

Tack för svar alla!

Jag kommer att byta kompost på dessa som ser ut att behöva det och spola rent plantorna så gott jag kan.
Hör av mig snart peter och beställer bark.

12/10 -17

Ok! Skriv ett vanligt mail så kan jag packa ihop lite olika storlekar av bark till dig.

Ge ditt svar

17/2 -17

17/2: Ståtlig

Färgklick. Från Xara. Fri bild.

Cattleya Namnlappslös har slagit ut i gillestugans söderfönster, vårkänning!!

Nyckelord: Cattleya

17/2 -17

Ståtlig you name it

17/2 -17

Åh vad fin, blomman verkar vara bamsestor

17/2 -17

Xara Jag tycker den ser lika dan ut som min Cattleya jenmanii som jag köpte av Marita i somras, den slog ut häromdagen hos mig! Doftar fantastico om man stoppar näsan intill... Min blomma är ca 12 cm bred och nästan 13 cm hög.

Bara att gratulera till Namnlappslös fina blomning!

17/2 -17

Härlig

17/2 -17

Isis: Kollade igenom gamla fakturir (pålitligare system än namnlappar ) och såg att jag oxå köpte en jenmanii i juli! Mycket troligt ID?. Ja den doftar fantastiskt, behöver inte ens ha näsan så tätt intill!

anitta: Ja blomman är jättestor, större än själva plantan !

oled och Annika: tackar !

17/2 -17

Googlade runt på foto och tror mer på att den är en jenmanii än en cristata skoj åt sidan, håller med

17/2 -17

oled: Jo, jag uteslöt alldeles själv både ros & maskros i mina inledande undersökningar, men tack ändå !

17/2 -17

Härlig!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

17/2 -17

Färgklick

Färgklick. Från Xara. Fri bild.

 

Nyckelord: Cattleya

Prata om bilden

Kommer från s Brasilien. Odlas på fönsterbänken med extraljus under vintern.
Den ljusare bilden har fokuserat på den mörkare läppen och den andra har jag fokuserat på en vit del. Mobilkamera Samsung.
Mvh
Mikael

Nyckelord: purpurata, cattleya, Laelia

3/9 -16

Helsnygg!!
Och den var inte till salu då?

Fick hem en werkhauseri via Peter nyss som har en trind knoppskida. Hoppas mycket på den!

3/9 -16

Såå läcker!! Det är sådana här som skapar 'riskbruk' i orkidésammanhang!!

4/9 -16

Vilken snygging!

4/9 -16

Utsökt! Det finns så många varianter som man skulle vilja ha...

4/9 -16

Fantastisk!! Gillar den här mörka varianten

4/9 -16

Underbar

5/9 -16

Älskar dessa blå läppar .

Ge din åsikt

19/8 -16

Cattleya tenebrosa

Jag har två olika exemplar av C. bicolor och det är verkligen olika kloner. Den planta som nu blommar med två stänglar, den är ganska småvuxen och blommorna är också relativt små.
Den andra som nyss har blommat över var imponerande ståtlig med stora blommor. Själva läppen var 7 cm lång och blomman var uppåt 14 cm tvärs över. Den plantan ska jag vara extra rädd om och se om jag kan dela den

Nyckelord: Cattleya

19/8 -16

Ska väl vara en tenebrosa det där om man ser på läppens form. Fin är den i alla fall.

19/8 -16

Eller en LC Kupferprinz?

19/8 -16

Tack Christer, det var ju extra trevligt att jag har en tenebrosa - kan inte påminna mig att jag köpt nån sån
Har kollat läppen på min bicolor som blommar nu och den är ju helt annorlunda.

19/8 -16

Fin blomning, grattis! Även jag tror på C. tenebrosa.
Mvh
Mikael

19/8 -16

Mikael - tack! Sen återstår frågan - är det en Cattleya eller en Laelia??

19/8 -16

Snygg! Håller med om att det nog är en C. tenebrosa. För övrigt är C. bicolor är tvåbladig och C. tenebrosa är enbladig.

20/8 -16

Vacker

Prata om bilden