Skriv början av artikeln om Cattleyor

Nyckelord: Cattleyor

Inlägg med Cattleyor som nyckelord.

Mina 2 Cattleyor BLC Haw Yuan Perl Beauty blommade fint de första 1 ½ åren man har nu inte blommat på ett par år. Vet ej varför. De växer på och det kommer nya skott ganska ofta. De står under uppochner-vända cylindervaser på stora fat med vatten på för att uppnå 100% luftfuktighet. Varmt blir det också av växthuseffekten. De står i söderfönster med lite persienner under april - augusti. (En hel del direkt solljus ändå.) Nu i september har jag dragit upp persiennerna helt. För att få över vaserna lätt har jag bundit in bladen lite. Jag provade att låta dem stå utan vaser och med inbindningen borttagen men då skrumpnade bulberna ihop och jag satte på dem igen efter ett par månader. Jag planterar om dem med 1½ års mellanrum. Jag planterade om dem i våras. På vintern får de extra ljus från växtlampor.

Nyckelord: Cattleya, Cattleyor, blomning

3/9 -18

Jag kan bara bidra med deltagande . De flesta av mina Catts vill inte heller blomma och jag begriper mig inte på mekanismerna, även om jag läser på och testar råd & dåd (fast ibland med katastrofala följder ). Och sedan plötsligt 'händer det', vilket kanske är anledningen till att jag fortsätter att harva runt med Cattsen: när det vill sig, är det heeelt obeskrivbart...!! Ledsen att jag inte kan komma med något mer konkret .

3/9 -18

Även Cattleya är knepiga, kan blomma och blomma och sedan ta paus, du verka göra allt rätt så ha tålamod dock ska du inte av princip plantare om var 18:e månad utan bara när det är nödvändigt, min åsikt

3/9 -18

Du kan inte ha 100% luftfukt hela tiden . Det är ok på en del av dygnet men blir det 100% RF så stoppas växtens cirkulation. Ingen vätska kan avdunsta vid mättad luft och därmed kan inte växten ta upp nödvändiga näringsämnen. Det är viktigt med temperaturskillnad mellan dag och natt på min 5 grader C, gärna mer. Dessutom behöver de rörlig luft omkring sig. Orsaken till att de skrumpnade när du tog bort cylindrarna tyder på att rotbildningen var skral. Många orkidéer mår väl av att det råder en viss brist på vatten. Då måste de prioritera rotbildningen. Om du använder medelgrov tallbark (10 - 20 mm) så behöver du inte plantera om så ofta. Röllke säljer en Pinjebark från Indonesien som håller i 4 - 6 år vid normal odling. Omplantering innebär alltid att man stör växten och blomning kan utebli.

Ge ditt svar

Hejsan
Vad är detta för orkidéer ( dom doftar underbart)
och hur skall jag sköta dom?
Hur bäst behandlar jag min Vanda?
Hur ofta vattnar jag cattleyor?

Nyckelord: Skötselråd, Cattleyor, Vanda

17/2 -13

Du har inga bilder??????

17/2 -13

Ingen bilde, nei. Og når det kommer til odling av Vanda og Cattleya så er det nok å skrive " Vanda orchid care" i google så får man hundrevis av svar. samme med Cattleya.

17/2 -13

Om Du tittar här till höger spalt, så har Mikael Gustafsson en `Cattleya kurs`. Där kanske Du hittar någonting.

Ge ditt svar

Igår natt va det 11,2 grader här...Det har regnat en massa så jag bar in mina Cattleyor för att torka upp lite härom kvällen. Det tycks mig att rekommendationerna brukar va att de inte ska ha lägre än 15 grader... Hur gör ni Cattleya-odlare tar ni in dem nu eller vad?

Nyckelord: utevistelse, ta in, Cattleyor, nattemperatur

10/8 -12

T o m här på Öland, så var det under 11 grader förra natten och kan nog bli rätt svalt i morgon bitti igen. Men jag tar inte in några nu, dom är rätt härdade och jag misstänker att det kan bli kalla nätter i Sydamerika också.
Däremot låter jag inte mina stå i för mkt regn. Jag har ganska många Cattleyor och dom i backar ute på bord i trädgården. Sen några dar i full sol.
Om det blir mer än nån mindre regnskur, så bär vi upp backarna under markisen på altanen, alternativt sätter in dem i växthuset. Jag hoppas kunna ha dem ute, i alla fall dagtid, några veckor till.

12/8 -12

Cattleya gaskelliana alba. Från skrubbhaxan. Fri bild.

Jag tar in de som blommar över natten eftersom tempen kryper ner mot 12-13 grader,
de andra får stå kvar ute ett tag till.

12/8 -12

Dom som blommar har jag i vardagsrummet hela tiden - vill ju njuta av blommorna och inte riskera att dom skadas av nån regnskur
Just nu blommar min vinterblommande percivalliana med en extra blomma och primärhybriden Minerva har sju stora knoppar

12/8 -12

Tack för era svar och extra kul med vackra blommor. Cattisarna åkte ut igen efter att ha varit inne och torkat upp och det va bra för i natt var det över 15 grader igen! Jag köpte en Blc Haw Yuan Beauty av Marita och den har inte hunnit vara ute så mkt eftersom jag inte vill ha blommorna ute - skulle bli tokig om någon insekt käkade upp dem! Jag har en percivalliana ungplanta och den får vara ute - kul att se att den kan blomma även på sommaren...
/Mvh, I

12/8 -12

Av mina Cattleyor så är det C. maxima (höglandsvarianten) som kräver svala nätter för att sätta knopp, den får stå ute till temperaturen går strax under 10C.
Mia: Härligt att få se en bild på sommarblommande C. percivalliana, jättefin!
Mvh
Mikael

12/8 -12

Tack Mikael - mkt intressant att höra att det faktiskt finns Cattleyor som gillar under + 10 C. Catt. maxima är vacker tycker jag - är den ljuskrävande och svår eller är den lätt? Jag har inte haft så stor tur med Catt. hittills, så jag blev glad när jag kunde få den jag köpte av Marita under senvåren att behålla knopparna och blomma på den bulb som hade blomskida när den kom. Sedan va det kul att även nästa bulb som inte kommit riktigt lika långt vid köpet oxå utvecklade knoppskida och nu börjat blomma senaste veckan! Vid basen på den nu överblommade första bulben att blomma, kommer nu oxå ett nytt skott så det verkar ju gå vägen med denna, hurra!
Jag har bara morgon till eftermiddagssol här nämligen...
/Mvh, I

Ge ditt svar
cattleyor i vinter mörkret. Från Ivan V..

 

Nyckelord: cattleyor

6/2 -12

Underbar vårkavalkad!

6/2 -12

Mmmm känner igen C. percevalliana, men vad är den till vänster, en C. skinneri hybrid?
Mvh
Mikael

7/2 -12

Mikael
Du har rätt .Överst är din klon- percivaliana under den är percivaliana "Marco" från O&M med större blommor och den till
vänster är skinneri Heiti Jacobs från Dichea .Skinneri har flera bulber med bl.skydda och en bulb med 2 blommor ca 11 cm i diametar.
Mvh
Ivan

7/2 -12

Väldigt vackra. Fina färger

7/2 -12

Tack för informationen!
Mvh
Mikael

8/2 -12

Mycket fina

Prata om bilden

Utropspris: kr. Frakt: Ingår.

Sön 12/10 -08 21:15 var auktionen slut ...men 2 minuter återstår alltid vid nytt högstabud (info).

Jag försöker nu sälja 7 av mina Cattleyor i ett paket.
Självimporterade från Thailand.
Lyckades på 3 timmar solbränna dom stackarna.
Blomklara.
Alla 7 har nya fina skott på olika stadier.
Vid köptillfället beställde jag:
Lc "mothers day" AM.Cst
Bc. Jiara Charming
C. Moscombe X Morning sun
Blc. Arom Gold
Blc. Varut worth
Blc. Dora Louise Capon
När jag kom hem var inte plantorna märkta utan låg tillsammans i ett paket bara.
Levereras barrotade med vitmossa.
Vet ej portopriset än.
Utropspris:200:-

Nyckelord: Cattleyor

Nu får du förtydliga lite : Du skriver att du säljer 7 st , på bilden har du fem stycken och när du beskriver namnen så är det 6 stycken????

SMUGGELORKIDEER FY SKÄMS

11/10 -08

Smuggla är kanske lite väl stark ord när det gäller vanliga växthushybrider

hur är det med regler egentligen?Är det inte bara in-vitro alltså flaskplantor man får ta med,även om det är hybrider så är det väl smuggling.

11/10 -08

Jo, det är smuggling även om det är hybrider (om man inte har CITESintyg såklart, och det kanske finns i detta fall?). Problemet är dock att det, utifrån vad jag förstått, säljs en hel del plantor i Thailand och försäljarna säger att det är helt ok att ta med dem hem till Sverige. Det är en lögn, såklart, men många går på det.

11/10 -08

Hej bulbo och Nise

Om ni nu ska kritisera andra så kanske ni kan komma fram och inte gömma er bakom en fasad.

MVH
Tommy

11/10 -08

Att jag har pengar i plånboken ... behöver inte betyda att jag har rånat en bank

11/10 -08

Hybrider - ja inte är det knark i alla fall.

11/10 -08

Även orkidèhybrider är ju beroendeframkallande-:-)

Tommy kritiserade jag någon eller undrade jag jag om även hybrider inte är smuggel plantor om man inte har dem rätta pappren.Och jag gömmer inte mig bakom en fasad,du borde skämmas som hoppar på en utan att jag har gjort någonting,men jag tar det med en nypa salt för att det just kommer från dig ,så lägg ner och låt inte den här tråden bli nu till en bok där du nu kommer fortsätta skriva en massa struntprat.FÖR JAG GJORDE INGET FEL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

12/10 -08

Nä, struntpratet står ju du för!
Vem du nu än är?

12/10 -08

Tommy: Anonymitet är inget problem i sig. Alla här får själva välja hur mycket info de vill berätta om sig själv. Självklart kan info om personen böra at man får ytterligare förtroende för personen och därför lyssnar mer på personen i fråga, så jag rekommenderar alla medlemmar att skriva om sig själva och ladda upp en profilbild. Men, det är frivilligt. Anonymitet bör därför inte användas som argument i en diskussion.

12/10 -08

Hej Björn

För mig är det ett problem.
Det är väl upp till var och en att ha vilken uppfattning man vill. Oavsett vad du eller någon annan tycker.
Jag gillar inte när man inte kan stå för sina åsikter. Och det står jag för.

MVH
Tommy

12/10 -08

"Bulbo" Jag tror inte du kom med någon anklagelse om smuggling i dina rader ... men om man läser dina rader efter "Nise´s" inlägg, som är en direkt anklagan om smuggling, så kan man olyckligt i dina rader koppla ihop en eventuell antydan till anklagelse över smuggling.
Det blir lite missförstånd ibland, det händer mig ofta ...... så är man inte tydlig från början, så kan det vara bra att göra en ödmjuk förtydligande i efterhand
Ps . Det är så jag har läst in detta ..... och det är möjligt att jag är ensam om det
Angående din fråga .... så är jag ganska dålig på detta med regler över införsel, men jag har svårt att tro att alla flaskodlade får tas in ... om de nu är fridlysta/utrotningshotade.

12/10 -08

Tommy: Ett förtydligande. Jag pratar inte anonymitet generellt, utan specifikt här på OrkidéPrat och i relation till enstaka medlemmars 'profil'.

12/10 -08

Ewert: Alla flaskor får tas in, även de om innehåller arter som ligger på CITES Appendix A (de mest hotade arterna).

12/10 -08

"Björn" Tack för ett snabbt svar ..... har aldrig prövat detta med flaskor, men funderar lite på att prova nu till våren ... men har inte riktigt bestämt mig för vilken art det blir

Är detta ett problem, eller är det det inte?
Jag bjuder i all fall 200:-
För det var väl auktion?

Ewert jag är glad att någon förstår mig för jag svarade bara på kamillas svar och inte nise.Tommy det står på svenska så LÄS innan du öppnar din mun och sluta bete dig som en kärring,jag svarade på Kamillas SVAR fatta eller är du trög.För då kan du ju anklaga Björn också för att han skriver det samma att det är smuggling om det inte är flaskplantor,det verkar att vissa personer inte läser eller kan läsa vad det står innan dem börjar attackera andra.Jag lider med dig stackars tommy men du är ju den du är så jag förstår och kan bara skratta åt dig

12/10 -08

210:-

Börjar ångra att jag skrev ursprunget. Men det är 7 plantor till salu, fick inte plats med alla på bilden. De andra två ser likadana ut. Ja, det är bara 6 namn för det sjunde namnet var Ascosenda och jag vet nu att någon sådan fick jag inte. Smuggel eller inte. Tullarna tittade i min väska och sa ingenting om de 12 plantorna eller 14 flaskorna som jag hade där. Ungefär samma reaktion som när tullarna kollar min bil och inte bryr sig om all alkohol jag har med mig över bron.
Who cares. Plantorna är friska och jag med. Om någon har problem med ursprunget.....Bjud inte på denna auktion.

12/10 -08

Har tullarna sett dem och inte agerat - då är det definitivt inte att betrakta som smuggel.

Piali - Du skriver att de är blomklara. För mig ser det ut som dom har minst 2 år fram till blomning. Jag kanske missförstått dig.

Jag säger inte emot dig. Min svägerska har en som blommar som inte har större blad än mina. Men jag kan inte så mycket om Cattleyor så det var bara ett antagande från min sida. Sorry

230:-

230:-

12/10 -08

Hej Bulbo
Undrar bara om vi känner varandra eftersom du vid två tillfälle nu refererat till hur jag brukar vara?? Tror inte du har någon aning om detta.
Kärring eller inte, så är det ju inte jag som beter mig som en i alla fall.
Vad jag reagerar mot är inte ATT du tar upp frågan om smuggling utan VARFÖR du överhuvudtaget tar upp det. Finns det någon anledning till detta??
Om du nu ska fortsätta att kasta ur dig otrevligheter så kanske du kan ha så mycket stake att du VÅGAR berätta vem du är.
MVH
Tommy

12/10 -08

Snälla Tommy - Gör upp det här privat

12/10 -08

Snälla Bulbo och Tommy kan ni inte skicka PM till varandra istället så slipper vi er konversation i tråden. Det är trots allt en auktion. Och jag är mer än hjärtligt trött på negativa inlägg. Tack för mig!
Mvh Jeanette

?!?!?!?!? Är det någon som bjuder eller?

Ja, jag har bjudit...

Grattis Reuben!
Jag tror minsann du vann.
Pm kommer.

Och, jag tror jag vann. Roligt! Jag har inga Cattelyor sedan tidigare så de blir mina första...

12/10 -08

Tredubbel glädje! Grattis!

Ge ditt bud

Hej kära vänner!

Har plöjt igenom gamla inlägg om belysning och är vid det här laget yr i skallen. Gör det enkelt för mig och ställer frågan här.

Vill först berätta att jag förra hösten på inrådan av en kille på Osram skaffade mig en Flora lux elreflektor, som är en hallogenspott på 20w men ska motsvara 100w. På en halv meters avstånd ger den, enl. uppgift, 1 500 lux. Björn skriver på Neovita att 10 lux motsvarar 1 footcandela och det skulle innebära en belysning som ger endast 150 fc. Om jag har fattat rätt förstås. Det verkar ju otroligt dåligt.

I vinter har jag haft Cattleyahybrider under denna lampa och vill höra vad ni tror om det. De har i alla fall utvecklat knoppar och blommor ur redan befintliga knoppskidor men ...

Min andra fråga gäller att jag planerar att skaffa mig lysrör, som jag ska ha i ett fönster som är 150 cm långt och 18 cm djupt. Där hade jag tänkt ha Cattleyorna, som för övrigt blivit fler. Vad ska jag då välja. Helst skulle jag villa ha rören hängande i kedjor, så att jag kan reglera höjden. Hur ordnar man detta, så att man fortfarande kan öppna fönstret? Vilka rör behöver jag och hur många.

Vad gäller kostnaden, så är en låg strömförbrukning viktigare än ett lågt inköpspris.

Åh, snälla hjälp mig.
Birgitta

Nyckelord: Belysning, Cattleyor

2/9 -08

Jag själv har en ramp med två 58W Philips TLD 865 dagsljusrör, den rampen är lite för
stor för ditt fönster. Men det finns mindre ramper med T5 rör som ger samma ljusutbyte
med mindre watt-tal, och kan hängas i s.k. Easy rolls (höj-Sänkbara) från taket.
Min ramp ger ca: 10000 lumen 2 dm under rören, den räcker för att ge blommor på
alla de plantor jag har, Cattleyor, Dendrobium, Odontoglossum, Oncidium och Phal.
även 1.5 meter från fönstret, men till Vandorna är det för lite.

Hej och tack. Var får man tag i Easy rolls? 10000 lumen, hur många fc är det? Ska man ha reflektorer till t5 rör och hur många behöver jag?
Birgitta

3/9 -08

10 000 lumen blir ca 929 fc. En käck lumen / fc knverterare hittar du här Har inga T5 rör själv (för dyra och inte så snygga inne i hemmet...), men med reflektorer kan du nästa dubbla ljusstyrkan så det skulle jag rekommendera.

Vad har du själv för tilläggsbelysning, om du har någon?

3/9 -08

Easy rolls får Du tag i Här
Titta under Belysning tillbehör, de har även flera typer av
olika blombelysningar.

Jag har för närvarand bara en 2×58W lysrörsramp och några halogenspottar,
men jag ska skaffa 3 stycken 200W lågenergilampor med reflektorer, lamporna
ger 15.000 lumen per styck vilket borde räcka även till de mest krävande plantorna.

Hej och ursäkta att jag är en aning envis.

Har pratat med Micke på Dusk idag och han rekommenderar mig två 80w t5 rör, ett med dagsljus och ett med blå/rött ljuset. Varje rör ger 6200 lumen och när han räknar ut fc, så multiplicerar han lumen, alltså 12400 tillsammans, med 0,7 och får då ca 8000 fc.
När han gjort denna uträkning menar han att det räcker gott och väl till Cattleyor och även till de mest ljuskrävande Laelorna.

Jag skulle vara tacksam om jag kan få kommentarer till hans sätt att räkna ut fc och också till hans rekommendation av rör.

Med vänliga hälsningar

Birgitta

8/9 -08

Fugerar alldeles utmärk till Cattleyorna, även Laelia klarar sig med det ljuset
om Du har dem nära under armaturen. Jag har mina 20-30 cm under liknande
ljusmängd, de blommar med jämna mellanrum.

Tack Letherneck, du är väldigt flitig att svara på alla möjliga frågor.
Jag beställer Mickes rekommendation och det är skönt att kunna komma till skott.
Jag är vetgirig och om du eller någon annan har en kommentar till uträkningen av fc, så skulle jag öka mina kunskaper.

Ha det gott allihop
Birgitta

8/9 -08

Hej Nyfiken
Var Micke fått faktorn 0,7 från är en bra fråga. Söker man på nätet hittar man lätt att 1 footcandle = 10.76391 lux eller lux = fc x 10.752 dvs en faktor ca 0,1 och inte 0,7.
Jag håller dock med om att två 80W t5 räcker mycket långt som extraljus till befintligt ljus från fönstret.

8/9 -08

Magnus, jag räknar bara 1×10 när jag omvandlar fc till lux. Men när amerikanare
räknar fram sina värden, så utgår de från att deras 100wattare ger 1500–1700
lumen medan den europeiska 100wattaren ger 1200–1400 lumen, det kanske
är det Micke på Dusk tagit med i sin beräkningen.
Bara en gissning från min sida.

Lustigt men Micke ringde mig just och berättade att han blandat ihop faktorerna. Han har varit på utställningen i Stockholm och pratat om helt andra saker där faktorn 0,7 är viktig.
Det är 0,1 som ska multipliceras och då stämmer allt. Men jag har beställt det han rekommenderat mig och nu vill jag tacka alla som hjälpt mig.

Birgitta

Ge ditt svar

Läste i en bok av författaren : Arne Sanfridsson följande:
citat" Vissa Cattleyor blommar inte, om de inte efter avslutad tillväxt får en period med mörka nätter. Det räcker med att sätta in plantan i en mörk garderob under ca 2 veckor, minst 14 tim per dygn. Plantan kan i nödfall stå där hela den tiden utan att ta skada" slut citat.

Har någon erfarenhet av detta, iså fall vilka Cattleyor är inbegripna i denna skötsel?

Nyckelord: Cattleyor

25/8 -08

Gammalt skrock gissar jag, vilka vilda Cattleyaarter växer i totalt mörker
någon gång under året.
Däremot kan jag nog tro att det gäller någon art som kräver korta
dagar för knoppsättning, då räcker det nog med våra korta vinterdagar.

25/8 -08

Jag har fattat det som att de behöver lite extra ljus på vintern. Men det är ju klart, vill de trots det inte blomma kan man i alla fall hota med garderoben! Men vad vet jag? En Cattleya-expert får uttala sig i stället.

25/8 -08

Felixan, Du har rätt i att de behöver mycket ljus även på vintern, men
man kortar ner tiden som ljuset är på, i detta fall skulle man ge ljus under
10 timmar, sedan ska det vara mörker.

Ge ditt svar

i dag kom det Cattleyor med posten en Cattleya som är vit med röd läpunder står det Blc. Chong kooswan+ Blc.Mem. Tang kan det vara föräldrarna ? och en Sweet Purple Cattleya Blc. Mahina Yahiro + Blc. Korat pink

Nyckelord: Cattleyor, flaska

Ge din åsikt