Råd / Släkten, arter och hybrider /

Nyckelord: Dendrobium

Många av dessa plantor passar bra på fönsterkarmen. Se dock upp -- vissa kräver rejält kall vila. Släktet Dendrobium fick år 1799 sitt namn av Olaf Swartz. Han skapade det av de två grekiska orden dendro (träd) och bios (liv). Han gav alltså dessa orkidéer släktnamnet 'trädlevande'. Och visst är dom det!...

Läs hela artikeln

Inlägg med Dendrobium som nyckelord.

Jag har en Dendrobium (Berry Oda) och en Oncidium (Sharry Baby) som båda nog behöver planteras om.
Men vilket substrat bör jag välja till dessa?
Har mest Phal. och de brukar nöja sig med orkideejord, som jag kan köpa på Granngården, och lite vitmossa.

Nyckelord: Oncidium, Omplantering, Dendrobium

7/10 -23

Om du väljer en mix baserat på bark så bör barkbitarna vara lite mindre äe i en mix för phalaenopsis. Blanda in lite av något fuktighetshållande som kokoschips eller spagnum.

8/10 -23

Tack @Merwic för rådet!

Ge ditt svar

Är väldigt nyfiken på vad ni använder för näring till era dendrobium. Jag bruka använda näring från Peter med NPK 20-20-20 till alla mina orkideer men jag har märkt att mina dendrobium inte gillar det för jag har svårt att få dom att blomma om. Vad jag vet är att dom gillar näring med en hög kvävehalt och att dom helst skulle ha ett NPK på 24-9-9 läste jag någonstans. Jag har letat massor men har inte hittat någon sådan näring.

Nyckelord: Näring, NPK, Dendrobium

6/10 -22

Tempväxling och bra med ljus vill de flesta dendrobium ha, nog inget fel på din gödning

6/10 -22

Dom står i ett söderfönster men det räcker nog inte Kanske borde införskaffa växtljus ändå.

7/10 -22

Ett steg i rätt riktning
Har du möjlighet så ha dem ute sommartid då får de mycket ljus och temperatur växling

9/10 -22

Många arter dendrobium vill också ha en torrare vila för att blomma. Kolla vad som gäller för din planta.

9/10 -22

Jag har 4 st Sa-Nook. Dom har alla fått varit ute i sommar. Tog in alla igår för inatt skulle det bli riktigt kallt. Dom står alltid ute förutom om det är mindre än 8-10 grader då plockas dom in. Jag låter dom torka upp mellan vattningarna och gödning får dom i mellanåt.

10/10 -22

Den går i vila nu och kräver inte mycket vatten. Gödning går bort helt fram till att du ser nytillväxt till våren.
Starkt ljus året runt. Gärna svalt vintertid med dimmig spray då och då.

10/10 -22

Jag ska inte ger den mer gödning. Problemet är att jag inte här någon växtlampa. Kan det räcka med att den står i söderfönster på vintern och ljuset från lampan på fönsterbrädan? Svalt är det i det rummet för jag har inget element på där. Tror att det är ca 14-15 på vintern.

10/10 -22

Om dendrobium har varit ute sommartid kan det räcka för blomning,
För många dendrobium räcker inte naturliga daxljus till

Ge ditt svar

Kan man få en Dendrobium Nobile att må bra i en vanlig lägenhet? Jag är rädd för att luftfuktigheten är för låg. Bladen faller snabbt av. Sätter jag på en upp och nervänd cylindervas blir luftfuktigheten hög men den cirkulerer ej (Jag ställer kruka och cylindervas på ett stort fat och häller på vatten så att orkidéen står tillsluten). Den står ljust men ej i direkt sol.

Nyckelord: Dendrobium Nobile, Dendrobium

11/5 -22

Visst kan du odla denna orkide o många andra orkideer i en lägenhet. Så lycka till!

11/5 -22

UTAN fuktskåp, dimmaskin, eller i ditt fall upp-och-ned-vänd cylindervas (växten behöver ju syre också. Det kanske hade varit idealiskt med en liknande vas-form med en massa små hål i, så att luft kan blåsa igenom medans en hög luftfuktighet fortfarande vidhålls), så är det väldigt svårt att få upp luftfuktigheten. Särskilt för en hög planta. Jag tycker inte vattenfat utspridda på fönsterbänken verkar hjälpa nämnvärt. Jag kämpar för närvarande med en Epidendrum pseudoepidendrum, som har höga stammar. Mycket sphagnum mossa ovanpå komposten, som man ofta sprejar, samt att placera många andra växter tätt omkring plantan, verkar vara de bästa sätten att få upp luftfuktigheten.
För mycket sprejande direkt på bladen är inte heller något bra sätt, då utvecklas svarta fläckar på bladen (cellerna dränks).

11/5 -22

Jag har odlat mycket Dendrobiumarter och de trivs i söder/västerfönster dock skyddade mot direkt solljus genom att jag har vinklad persienn. Vattna igenom plantan en gång i veckan t ex söndagar, ställ den på köksbänken tills vattnet runnit igenom och varannan vecka ge orkidénäring efteråt. Lycka till!

13/5 -22

"För mycket sprejande direkt på bladen är inte heller något bra sätt, då utvecklas svarta fläckar på bladen (cellerna dränks)."

Om man sprejar väldigt lätt på hand, och håller flaskan en bra bit ifrån, bildas det endast små droppar på bladen. Det blir nästan som en dimmaskin.

14/5 -22

Japp jag har odlat Den Nobilehybrider i många år utan luftfuktare, vattenfat etc. Enligt min erfarenhet så bryr de sig inte om att luftfuktigheten blir låg så länge de får tillräckligt med vatten via rötterna. Så på vintern när luftfuktigheten faller så låter jag den aldrig bli helt kruttorr i krukan utan försöker vattna innan vitmossan blir helt krispig.

14/5 -22

Jag ställer ut mina på sommaren och sedan låter jag dem stå ute tills temperaturen börjar krypa ner mot ca 7-10C och ställer in dem i ett kallt men ljust fönster under vintern. Har du ingen kall farstu eller liknande så kan du ställa den på en blombräda där du har ett fönster lite på glänt för att få det lite kyligare under vintern. Jag har mina i köksfönstret där jag knäppt av elementet under och har ena fönstret lite öppet och en LED-ramp ovanför för extraljus under den mörka tiden.

18/5 -22

Jag odlar Vanda coerulea stående i ganska bred glasskål och en "fogger" blåser kalldimma på plantan 4×15 minuter per dygn.
Mvh
Mikael

18/5 -22

Jag odlar Vanda coerulea stående i ganska bred glasskål och en "fogger" blåser kalldimma på plantan 4×15 minuter per dygn.
Mvh
Mikael

Ge ditt svar
Från Marisus.

Hej, vad ska/kan jag göra med min Dendrobium? Den har blommat om en gång med en enda ynka blomma! Går den att "snygga till"? Kan/ska man ta bort stammar? Hur får man den att blomma om? Ett skott ramlade av och det satte jag i orkidékompost och det har tagit sig och verkar må bra

Nyckelord: Dendrobium

5/3 -22

Vet du vad du har för hybrid eller art? Småskotten (keiki) kan du ta bort och plantera i kruka. I övrigt brukar man endast ta bort äldre torra stammar.

6/3 -22

+ 25/3 -22

Tack! Tyvärr vet jag inte vilken art/hybrid det är. Men nu vet jag mer än jag gjorde innan 😊

Ge ditt svar

25/11 -21

Dendrobium bellatulum

Dendrobium bellatulum. Från Peder.

 

Nyckelord: Dendrobium

Prata om bilden

21/11 -21

Dendrobium bellatulum

Dendrobium bellatulum. Från Peder.

 

Nyckelord: Dendrobium

Prata om bilden

21/11 -21

Dendrobium bellatulum

Dendrobium bellatulum. Från Peder.

 

Nyckelord: Dendrobium

21/11 -21

Dendrobium bellatulum. Från Peder.
Prata om bilden
Dendrobium Hibiki laevifolium x bracteosum. Från Peder.

 

Nyckelord: Dendrobium

18/10 -21

Vilken färg!

Prata om bilden

25/9 -21

Dendrobium bellatulum

Dendrobium bellatulum. Från Peder.

 

Nyckelord: Dendrobium

Prata om bilden
Dendrobium Hibiki Japan. Från Peder.

 

Nyckelord: Dendrobium, Hibiki

Prata om bilden

31/7 -21

Dendrobium Hibiki

Dendrobium Hibiki. Från Peder.

Första chansen att få den att blomma!

Nyckelord: Dendrobium

5/8 -21

Grattis. Blommorna står länge hos denna hybrid vilket är extra trevligt.

14/8 -21

Nästan utslagen. Från Peder.

Tack Merwic! Nu är vi nästan där.

15/8 -21

Från Peder.
Prata om bilden

21/7 -21

Nr 35 Berry Oda

 

Nyckelord: Dendrobium

Prata om bilden

Inköpt på Blomsterladan i Alingsås 20/7-21

Små och många blommor på flera stänglar. Svag honungsdoft, Violett färg som ljusnar gradvis mot vitt närmare infästningarna.

cameleonorchids.com: When the flowers have finished, cut the stalk completely away. You can put the Dendrobium Berry Oda outside from April to October. Due to the temperature fluctuations between day and night, the plant becomes stressed and therefore creates new flower buds at the end of the summer. Put the plant back in the living room in early October (or sooner if it gets colder than 5 ˚C at night). Because of the constant temperature in the living room, the plant settles down and starts to bloom beautifully.

Plan att låta den blomma ut nu inomhus och prova att sätta ut den till våren 2022.

Maj-24: Blommar med två små blommor
Har stått ute somrarna 22-23 och växt till sig med mycket grenar och blad samt luftrötter.
Blommat om ngn mer gång under den tiden.

Nyckelord: Berry Oda, Dendrobium

21/7 -21

Ser ut som en kraftig och fin planta!

Ge din åsikt

21/7 -21

Nr 35 Berry Oda

 

Nyckelord: Dendrobium

Prata om bilden

20/2 -19

Dendrobium

Dendrobium. Från Misu.

Kommer inte i håg namnet men någå olga o.s.v har små vita blommor, tycker den är då söt också utan blommor

Nyckelord: Dendrobium

20/2 -19

Fin planta

Prata om bilden