Råd / Släkten, arter och hybrider / Dendrobium /

Skriv början av artikeln om Dendrobium Nobile

Nyckelord: Dendrobium Nobile

Inlägg med Dendrobium Nobile som nyckelord.

21/12 -23

Dendrobium

Dendrobium. Från Nille.

En av de orkideer som jag köpt här i Dominikanska Republiken.
Se gärna min presentation

Nyckelord: Dendrobium nobile

23/12 -23

Fina blommor. Jag tror dock inte detta är en nobile-hybrid, utan kanske en hybrid av Dendrobium bigibbum.

Prata om bilden

Kan man få en Dendrobium Nobile att må bra i en vanlig lägenhet? Jag är rädd för att luftfuktigheten är för låg. Bladen faller snabbt av. Sätter jag på en upp och nervänd cylindervas blir luftfuktigheten hög men den cirkulerer ej (Jag ställer kruka och cylindervas på ett stort fat och häller på vatten så att orkidéen står tillsluten). Den står ljust men ej i direkt sol.

Nyckelord: Dendrobium Nobile, Dendrobium

11/5 -22

Visst kan du odla denna orkide o många andra orkideer i en lägenhet. Så lycka till!

11/5 -22

UTAN fuktskåp, dimmaskin, eller i ditt fall upp-och-ned-vänd cylindervas (växten behöver ju syre också. Det kanske hade varit idealiskt med en liknande vas-form med en massa små hål i, så att luft kan blåsa igenom medans en hög luftfuktighet fortfarande vidhålls), så är det väldigt svårt att få upp luftfuktigheten. Särskilt för en hög planta. Jag tycker inte vattenfat utspridda på fönsterbänken verkar hjälpa nämnvärt. Jag kämpar för närvarande med en Epidendrum pseudoepidendrum, som har höga stammar. Mycket sphagnum mossa ovanpå komposten, som man ofta sprejar, samt att placera många andra växter tätt omkring plantan, verkar vara de bästa sätten att få upp luftfuktigheten.
För mycket sprejande direkt på bladen är inte heller något bra sätt, då utvecklas svarta fläckar på bladen (cellerna dränks).

11/5 -22

Jag har odlat mycket Dendrobiumarter och de trivs i söder/västerfönster dock skyddade mot direkt solljus genom att jag har vinklad persienn. Vattna igenom plantan en gång i veckan t ex söndagar, ställ den på köksbänken tills vattnet runnit igenom och varannan vecka ge orkidénäring efteråt. Lycka till!

13/5 -22

"För mycket sprejande direkt på bladen är inte heller något bra sätt, då utvecklas svarta fläckar på bladen (cellerna dränks)."

Om man sprejar väldigt lätt på hand, och håller flaskan en bra bit ifrån, bildas det endast små droppar på bladen. Det blir nästan som en dimmaskin.

14/5 -22

Japp jag har odlat Den Nobilehybrider i många år utan luftfuktare, vattenfat etc. Enligt min erfarenhet så bryr de sig inte om att luftfuktigheten blir låg så länge de får tillräckligt med vatten via rötterna. Så på vintern när luftfuktigheten faller så låter jag den aldrig bli helt kruttorr i krukan utan försöker vattna innan vitmossan blir helt krispig.

14/5 -22

Jag ställer ut mina på sommaren och sedan låter jag dem stå ute tills temperaturen börjar krypa ner mot ca 7-10C och ställer in dem i ett kallt men ljust fönster under vintern. Har du ingen kall farstu eller liknande så kan du ställa den på en blombräda där du har ett fönster lite på glänt för att få det lite kyligare under vintern. Jag har mina i köksfönstret där jag knäppt av elementet under och har ena fönstret lite öppet och en LED-ramp ovanför för extraljus under den mörka tiden.

18/5 -22

Jag odlar Vanda coerulea stående i ganska bred glasskål och en "fogger" blåser kalldimma på plantan 4×15 minuter per dygn.
Mvh
Mikael

18/5 -22

Jag odlar Vanda coerulea stående i ganska bred glasskål och en "fogger" blåser kalldimma på plantan 4×15 minuter per dygn.
Mvh
Mikael

Ge ditt svar
Colmanara Jungle Monarch. Från anitta. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Här är några som blommar nu, Phalaenopsis Las Vegas, Oncidium Sharry Baby som doftar otroligt gott, Dendrobium nobile och jag tror det är en Colmanara Jungle Monarch fast när jag köpte den stod det på lappen Odontoglossum

Nyckelord: Dendrobium nobile, Phalaenopsis Las Vegas, Oncidium Sharry Baby

29/9 -21

Härlig blomning anitta , grattis till den! Jag älskar gula blommor, så den vackra mörkgula Las Vegas har jag oxå

1/10 -21

Åh, då måste det vara en Las Vegas som jag också har! Köpte den runt jul förra året och den blommade ända tills Augusti. Helt otrolig planta.

8/10 -21

Snyggt!

8/10 -21

Härlig blomning!

9/10 -21

Tack

Ge din åsikt

12/10 -17

Bamsing..

Bamsing.. Från Caroline86.

Mamma fick denna av mig för x antal år sedan och varenda år efter att den har spenderat sommaren ute vill hon ge tillbaka den. Livrädd för ohyra som hon är..

I år fick jag ge med mig.. Ser ut att bli en fin blomning i år igen.

Nyckelord: Dendrobium Nobile

12/10 -17

Oj oj, spännande

Prata om bilden

Köpt i blom i somras och nu blommer den fint igen. Mina orkidéer får byta plats när de har blommat. Sätter dem på övervåningen i norrfönster när de ska vila.

Nyckelord: Dendrobium Nobile

3/1 -17

Finemangfin

Ge din åsikt
Årets första blomning. Från Astro.

Då var det dags, årets första knopp sprack upp natten till igår, jag upptäckte det när jag kokte välling till min dotter mitt i natten Lite sen är min D.nobile allt; den brukar blomma till jul och vara betydligt vitare i färgen så det var en trevlig färgklick i januarimörkret! 6 knoppar till som kommer slå ut inom ett par dagar, skoj!

Nyckelord: Dendrobium nobile

Prata om bilden

Upptäckte häromdagen att ett flertal bulber på min vildvuxna Dendrobium nobile troget börjat sätta stänglar. Brukar blomma lagom till jul så vi får ser hur det blir i år! Denna planta fick jag av min mor för 10 år sedan och den har sedan dess glatt förökat sig med både nya bulber samt keikisar, dessutom orkar den med att blomma varje år Ett par av dess avkommor ska få flytta in i mitt vivarium som jag ska uppföra snart!

Nyckelord: dendrobium nobile

6/12 -15

Grattis, alltid lika trevligt med trogna blommare!
/Mvh, I

6/12 -15

Är det keiki? Är det inte blommor som är på G ?

6/12 -15

Jodå, precis som jag skrev

6/12 -15

Läste möjligen fel men blev lite vilsen när du skriver stängel, hur som, kallas det stängel på denna nobile när den sätter blomman direkt på bulben? nåja kanske bara ordklyveri

6/12 -15

Du har en poäng där, det bildas ju faktiskt ingen stängel i den meningen!

Ge ditt svar

29/11 -15

Dendrobium nobile

Art från sydostasien som förekommer i ett antal färg- och formvarianter. Denna heter cooksonianum.

Nyckelord: Dendrobium nobile

29/11 -15

Tjusig som en dag!
/Mvh, I

29/11 -15

Otrolig vacker

29/11 -15

fin doftar säkert också gott..... ?

29/11 -15

Förtjusande

30/11 -15

Underbar!
Mvh
Mikael

30/11 -15

Riktigt fin. Grattis till fin blommning.

1/12 -15

Tack alla!
Och JA carmelita, den doftar väldigt gott

Ge ditt svar

10/5 -15

10/5: "Helg"

En sådan där som fått keikispel... Från Xara. Fri bild.

Trodde att vitsen med helger, var att man skulle vara ledig och 'återhämta' sig efter arbetsveckan. Men här började lördagsmorgonen med fotbollsträning för lilleman, hann precis hem till 11.00 när det var samling för pysslingens (storebrors) seriematch i Gnesta, typ i andra änden av hela Sörmland. Kom hem minuterna efter att gästerna anlänt: firade yngre bonussonens födelsedag denna helg. Slängde in benskydden, sänkte ett glas champagne och skyndade efter gästerna ner till hamnen, där vi åt födelsedagsmiddag. Idag upp med bonusson plus flickvän och iväg ut med dem på 'sightseeing', så att jag kunde börja stora vattningsrundan. Sedan tennis för lilleman, tennis för pysslingen, tennis för maken och mig själv, följt av skjutsande av bonusson med flickvän till tåget. Hem och duscha. Hämta lilleman hos kompis. Hämta hämtmat på lokala kebabhaket. NU soffan... (ska bli såå skönt att få vila upp sig på jobbet i morrn!! ).

Nyckelord: dendrobium nobile

10/5 -15

Ditt liv är snirkligt som rötter på fotot

Ge din åsikt
En sådan där som fått keikispel... Från Xara. Fri bild.

 

Nyckelord: dendrobium nobile

Prata om bilden
Dendrobium Nobile . Från dranse87.

Har blommat ut nu, men tur att man kan njuta av bilden.

Nyckelord: Dendrobium Nobile

4/4 -15

Bedårande

4/4 -15

De är vackra

Prata om bilden

8/12 -14

Dendrobium Nobile

Dendrobium Nobile. Från dranse87.

Ny köpta blommor, 80 kronor st. Vet inte vad denna sorten har för namn, men fin är den.

Nyckelord: Dendrobium Nobile

Den heter Dendrobium Nobile Hybrid och den är så vacker och tacksam att ha! Grattis till ett bra köp!

8/12 -14

Tack dendrobium är mina favoriter, speciellt dena varianten nobile.

9/12 -14

Den var fin

9/12 -14

Vilket bra pris

Prata om bilden
Från Clopenny.

Jag har ju hört att denna typ av dendrobium ska ha en vintervila, men vet inte riktigt hur jag ska göra..
Har fått en blomknopp i den, men de ska ju inte komma förrän i vår. Ska jag vattna den eller ska jag låta den vara?

Nyckelord: Dendrobium Nobile

Har du knopp i den så måste du vattna och ge näring!! Dendrobium Nobile hybrider kan blomma även så här års. Förra nyårshelgen hade jag tre stora, som blommade för fullt!! Med vintervila menas att de tycker om att få en svalare period under vintern, med mindre vatten och näring. Jag har flera Dendrobium i en sval, ljus källare där pelargonerna övervintrar, men ser jag att det kommer knoppar får de komma upp i värmen igen. Lycka till!
I lägenheten kan du stänga av elementet där din Dendrobium står, men som sagt inte nu när den kommer med knopp.

Ge ditt svar

5/5 -14

Dendrobium nobile

Denne arten er en av de som brukes mest i hybridisering. Jeg har selv planer for dens framtid Kjøpte den ifjår og pottet den i en større krukke og nå måtte jeg bare potte den om igjenn for den har vokst seg dobbelt så stor bare på halvt år. Vakker blomst med mye potensiale for spennende hybrider

Nyckelord: dendrobium nobile

5/5 -14

Härlig färg-kombo på denna!

Ge ditt svar

En Dend som snälla Nenne skänkte mig för en tid sedan, är nu inne på sin ANDRA blomningsomgång hos mig , ingen hejd på denna lilla!

Nyckelord: Dendrobium nobile

Va´ kul att den lilla sköter sig. Det ser ut som den blommar om på gamla bulber, eller ser jag fel?

2/5 -14

Härligt.grattis

2/5 -14

Jajamen, Nenne, den blommar om på båda?!

2/5 -14

Kul att luftombyte (hm...eller personbyte) kan ge så fint resultat

oled, det är nog både luftombyte, fönsterbyte och ägarbyte som bidrar, men sen finns det en sak till och det är min stora Mamma Dend! Så fina gener är det nog också, så lite stolt är jag!

3/5 -14

Härligt med flitiga blommar! Söt är den också!

3/5 -14

Nenne

Xara, jag har hälsningar från Mamma Dend! Efter blomningen i vlntras ställde jag ner henne i pelargonkällaren med den nya belysningen. Har precis varit ner och vattnat och Mamma Dend kommer nu med nya knoppar!

4/5 -14

Härligt, grattis!!

4/5 -14

Grattis till både mamman och barnet

Ge ditt svar