Råd / Släkten, arter och hybrider / Oncidium /

Skriv början av artikeln om Oncidium Sharry Baby

Nyckelord: Oncidium Sharry Baby

Inlägg med Oncidium Sharry Baby som nyckelord.

Colmanara Jungle Monarch. Från anitta. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Här är några som blommar nu, Phalaenopsis Las Vegas, Oncidium Sharry Baby som doftar otroligt gott, Dendrobium nobile och jag tror det är en Colmanara Jungle Monarch fast när jag köpte den stod det på lappen Odontoglossum

Nyckelord: Phalaenopsis Las Vegas, Dendrobium nobile, Oncidium Sharry Baby

29/9 -21

Härlig blomning anitta , grattis till den! Jag älskar gula blommor, så den vackra mörkgula Las Vegas har jag oxå

1/10 -21

Åh, då måste det vara en Las Vegas som jag också har! Köpte den runt jul förra året och den blommade ända tills Augusti. Helt otrolig planta.

8/10 -21

Snyggt!

8/10 -21

Härlig blomning!

9/10 -21

Tack

Ge din åsikt

Starkt väldoftande och blomvillig hybrid, registrerad 1983. Present till min mor på hennes åttiofyraårsdag häromdagen.

Nyckelord: Oncidium Sharry Baby

1/7 -18

Härlig

1/7 -18

Heeelt fantastisk !!

1/7 -18

Synd att man inte kan nås av denna ljuvliga chocklad-vanilj doften

Ge ditt svar

Besökte orkidée utställningen i Trollhättan i dag, snacka om att vilja ha.... allt allt allt..... Åhh beslutångest kunde ju inte motstå att köpa med mig en Oncidium Sherry Baby den doftar underbart av vanilj. Och så blev det en vit Dendrobium nobile hybrid, en Dendrobium compactum, och en lila Dendrobium Berry oda. sååå fina.
Uställningen håller på en vecka till så vem vet, hinner nog både ett och två besök till

Nyckelord: Oncidium Sharry Baby, Dendrobium, utställning

24/1 -09

Vad kul! Är det på Blomsterlandet? Nu blev man sugen på en utflykt trots snöovädret

24/1 -09

Ja blomsterlandet har en utställning. Mycket trevligt utbud. Håller på tom. 1/2

Jösses! Det har jag helt missat! Måste tjata mig till att få åka dit...

25/1 -09

Tog mig en sväng till utställningen idag. Åh vad kul! Tack för tipset, hade säkert inte fått reda på det förrän efteråt om du inte skrivit här
Köpte mig en Masdevallia, Bulbophyllum falcatum (som jag inte vet nåt om), några småplantor av oncidium och en jättestorblommig ljuvligt doftande Cattleyahybrid.

Jag MÅSTE dit!

26/1 -09

Jasså, Azalea, det blev lite blommor . Ja det går ju inte att motstå. Lycka till med dina nya tillskott.

Ge din åsikt
Oncidium sherry baby. Från MissNina.

 

Nyckelord: Oncidium Sharry Baby

Riktigt fin blomma jag bara älskar färgerna

10/10 -08

Ja färgen på blommorna är riktigt fin... Doftar även underbart av choklad....

10/10 -08

Ååå mycket fin måste jag säga.
Jag är en oncidium älskare
// Emelie

10/10 -08

Choklad? Mums

Prata om bilden

Propetalum Mathina o Oncidium Sharry Baby köpes

Hej!

Jag klickade på köp, byt & sälj o hade förväntat mig att komma till en sida man kunde lägga in in köpesannons på... men kom till en dead end. Så jag lägger in annonsen här istället.

Jag söker en doftande Propetalum Mathina o gärna en blommande sådan. Här finns en bild av något liknande jag söker
Propetalum Mathina

Söker även en doftande Oncidium Sharry Baby o även där gärna en blommande sådan. Här finns även en bild av något liknande som jag söker
Oncidium Sharry Baby

Eftersom jag inte har något större förtroende för svenska postverket så är det en fördel om du bor på Öland eller Kalmar med omnejd så kan jag plocka upp den personligen.

Nyckelord: Oncidium Sharry Baby, KöpOchSälj, Propetalum Mathina

Ge ditt svar

24/8 -07

Oncidium

Oncidium. Från Hannah.

Jag har kollat runt lite för att hitta namnet på denna oncidium. Oncidium Sharry Baby 'Red Fantasy' Har jag nog kommit fram till att det är. Någon som har några invändningar? Den blommar med 3 stänglar från en och samma jättebulb. Ca 75 små blommor. Sötsliskig doft.

Nyckelord: Oncidium Sharry Baby

näpp inga invändningar.Har en likadan själv.Väldans vacker tycker jag-))

28/8 -07

Läcker!

Prata om bilden

16/6 -07

hej

Finns här ngn som har en sherry baby som de vill sälja? eller en delning av en sådan?
Mvh Mina

Nyckelord: KöpOchSälj, Oncidium Sharry Baby

Ge ditt svar

16/3 -07

Bild

Från tomas z3.

 

Nyckelord: Oncidium, Oncidium Sharry Baby

16/3 -07

Här på lite närmare håll. Det var 32 blommor på den när jag fick den, men nu har en trillat av. Fast finns ju några kvar så...:P

/Tomas

Prata om bilden
Bra födelsedagspresent ;). Från tomas z3.

Hej allihopa! Måste bara få visa min senaste tillökning. Fick den av min älskling i onsdags när jag fylde år. Gissa om jag blev glas...och överraskad! Det är en Oncidium och det står Red Fantasy på den. Skulle gissa att det är en del Sharry Baby i den. Och den luktar nåt alldeles otroligt. Choklad och vanilj i hela lägenheten Är det någon som vet nåt om den som har nåt bra tips? Kall- eller varmväxande?

/Tomas

Nyckelord: Oncidium Sharry Baby, Oncidium

16/3 -07

Hahaha, "gissa om jag blev GLAD" ska det naturligtvis stå :P

Grattis i efterskott till både födelsedag och orkide-present !
Jag kan tyvärr inte tillföra något om orkisen men vacker är den och att den doftar gott är ju en absolut bonus .
Monika

16/3 -07

Det rätta namnet skulle vara just Oncidium Sharry Baby 'Red Fantasy'. Det finns flera olika varianter på Sharry Baby och jag har två av dem, 'Red fantasy' och 'Tricolor'. Den vanligast och mest starkdoftande ska visst vara den som heter 'Sweet Fragrance'.


Min bild på min 'Red Fantasy'
.

Min bild på min 'Tricolor'
.

www.firstrays.com bild på en 'Sweet Fragrance'

16/3 -07

Ahaa, tack för att du hjälpte mig att reda ut begreppen lite! Din Tricolor var riktigt läcker tycker jag! Doftar den oxå gott?

/Tomas

17/3 -07

Ja, den doftar, men just min planta doftar väldigt svagt. Det kan ju bli olika för olika plantor. Jag tror Troll har en sån också, fråga honom med angående doften.

Jag köpte min för att jag gillade att den ser ut som eld med rött, orangeröd och gulvit.

de var verkligen läcker. Har inte sett något sådant tidigare. Att de doftar. Mkt eller???

Vilken fin planta du har!
Nu måste någon hjälpa mig med att reda ut begreppen kring Oncidium Sharry Baby och Red Fantasy. Jag är numera en stolt ägare till en Red Fantasy och när jag sökte på följande site: http://www.rhs.org.uk/plants/registratio... efter föräldrar och registreringsdatum så visade det sig att red fantasy är registrerad sedan 1979, medans sharry baby kommer senare. Stämmer det då att red fantasy kan vara en variant på Sharry Baby? Hur funkar det egentligen med alla dessa korsningar hit och dit? Känner mig allmänt förvirrad, kan jag säga.

17/3 -07

Linda: Hybriderna du letade efter, Sharry Baby och Red Fantasy, har inte samma föräldrar enligt RHS. De kan däremot dofta ganska lika då båda har Onc. ornitorhynchum i sig. Jag hade en Sharry Baby 'Sweet Fragrance' för många år sedan och letade lite i "stamtavlan" då.

Din planta heter Sharry Baby och har klonnamnet 'Red Fantasy'. Alla klonnamn skrivs alltid inom 'xxx'. För att få flera 'Red Fantasy' måste man antigen dela plantan eller meristemföröka. Korsar man två 'Red Fragrance' får man ingen 'Red Fragrance' klon utan en vanlig Sharry Baby. Denna i sin tur kan vara väldigt fin och få ett eget klonnamn.

Man väljer alltså ut de plantor med de egenskaper man vill ha tex doft, färg eller storlek och får identiska kopior istället för att chansa med fröplantor som alla kommer att se lite olika ut.

17/3 -07

sassa:
Ja, jag tycker den doftar rätt mycket. Allra helst när solen värmer upp den. Då kan det lukta i hela min lägenhet (som förvisso bara är 52 kvm men ändå

Här lite närmare look!

Okej, tack Margaux för att du reder ut det hela lite grann. Jag är dock fortfarande lite förvirrad kring namngivningen. Finns det alltså två olika hybrider, Oncidium Sharry Baby och Oncidium Red Fantasy samt Oncidium Sharry Baby med Red fantasy som klonnamn, dvs. Oncidium Sharry Baby 'Red Fantasy'? Råkar det bara vara så att klonnamnet heter likadant som en annan hybrid? Vill hemskt gärna lära mig detta, förlåt om jag är lite småtrög

18/3 -07

Japp Linda76, det är nog så att det finns en klon av Sharry Baby som heter Red Fantasy. Dessutom finns det en hybrid som heter Red Fantasy. Namngivningen är helt regelrätt, men kanske lite olycklig

Tack Björn!! Lite knepigt att fatta det här med namngivningen i början. Men ju mer intresserad man blir av orkidéerna, desto mer relevant känns det att förstå hur just namngivningen fungerar. Tycker inte ni också att det är ganska dålig information på vissa ställen där man köper? Kan stå bara Oncidium eller Dendrobium på en kruka. Sedan har jag varit med om felstavningar på hybrider flera gånger (och jag har bara 9 orkidéer!)...då kan det vara knepigt att hitta rätt när man vill kolla upp mer info. Nej, nu ska jag sluta klaga och i stället gå och njuta av min Red Fantasy!

Prata om bilden

Tycker ni denna planta ser frisk eller sjuk ut??

Nyckelord: Oncidium, sjuk, Oncidium Sharry Baby

16/2 -07

En närbild på ett blad..

16/2 -07

Ingen som vågar säga nåt om bladen?? Är på väg att kasta den i soptunnan här nämligen..

Släng den !

16/2 -07

Jag skulle inte ha slängt den. Min ser ut sådär också, lite svarta prickar på bladen och några torkade bladspetsar, inget att oroa sig för. Min har både blommat fint och nu växer den på bra. Jag har inte sett liknande skador på någon annan som stått i närheten så jag tror inte det är någon sjukdom. Bara brända fläckar från att solen har lyst på daggiga blad.

16/2 -07

Okej.. jag tycker den ser lite halv-vissen ut.. och den har inte blommat sen jag köpte den för 1,5 år sen!!

16/2 -07

Svårt fall det där. På helbilden ser plantan väldigt gulaktig ut på min skärm, kan ibland tyda på nån bristsjukdom. På den andra bilden syns små prickar och även silvrighet, vilket kan vara svampangrepp resp spinn/falskt spinn/trips. Finns ingen ohyra?
Personligen slänger jag aldrig en planta som inte är konstaterat död, men det är ju jag det

Släng!!

16/2 -07

Det är nog blixten som gör att den ser lite gul och silvrig ut.. det finns ingen ohyra på den!

16/2 -07

Har du haft den ute på sommaren? Det hade jag med min, den stod ute i två månader och då började den sätta stänglar.

16/2 -07

Jag har för mig att jag hade den ute i somras?? Annars ska jag absolut sätta ut den nu till sommaren igen..

Ställ den någon stans där du inte har en massa andra orkisar. Den kommer säkert att skicka upp ny skott spara dom och släng den dåliga sedan.

16/2 -07

jag tycker du ska sparaden när är den omplanterad senast? jag tycker att bullberna ser finna ut så det borde gå och få ordning på den

16/2 -07

Ja, bulberna är jättefina.. det är inte så länge sen jag omplanterade den.. det var lite för att se om den blev bättre... men det är ingen skillnad..

17/2 -07

...för att ge lite perspektiv på tråden med temat slänga eller _ spara_

Någon berest person här på forumet skrev en gång att han besökt många orkidéers växtplatser genom åren, och sett fantastiska blomningar, men bladen på de naturligt växande var sällan vackra, de var alltid lite skadade och anfrätta.

Så, jag skulle nog spara...

17/2 -07

Redan skadade blad kommer inte att reparera sig. Det är bara på de nya bladen som du kommer att se skillnad. Om de nya bulberna och bladen också ser prickiga ut så kan den ju vara sjuk. Min fick nya fina blad som inte är prickiga och trots att det var ett par månader sen de nya bladen kom så har de inte fått några prickar heller. Så jag vet att min inte är sjuk. Du kan ju göra samma bedömning av din. Den är nog frisk om nya skott ser friska ut.
Dessutom så gillar ju oncidium att stå lite skuggat, men ljust.

Ge ditt svar
Oncidium Sharry Baby. Från En person som inte är medlem längre.

Hösten är oncidiumtid. Denna doftar helt underbart!

Nyckelord: Oncidium Sharry Baby, Oncidium

oooh... vill ha! Måste kolla in lite Oncidium-bilder.

Har Du haft den länge ?
Jag har en sådan som blommar nu som jag har köpt av Troll fast blomstängeln på den är inte så lång som på din ,funderar på om det har med ålder att göra ?
Den doftar jättegott
Monika

Hei!
Det verkar finnas flera olika Sharry Baby-varianter, med olika färger och storlekar. kankse åldern påverkar med, vet inte. Men det brukar variera lite. Märkte plötsligt att den började blomma över och hade redan tappat några blommor, så jag skyndade mig att fota.
Min är modell större, den är i en nätkruka för vattenväxter 22cm. i kvadrat och börjar fylla den med. Största bulberna är 15 cm. Har haft den i alla fall 6-7 år och tagit några delningar av den, som också har blommat. Det tog ett tag innan den kom igång med blomning efter omplantering, men kommer med stängel ett par gånger/år när någon bulb har blivit färdig och det är rätt tid. Det är bra, för då kan jag njuta av doften oftare, fast det skulle vara häftigt med många stänglar på samma gång också.

Prata om bilden

9/11 -06

Rolig händelse.

Idag när jag satt och pratade med min bästis i telefon, så tänkte jag att jag kunde ju lika bra sitta i orchiderummet. Min Oncidium Sharry Baby doftar ju så underbart. : )
Ja, och sen finns ju såklart Brassia Rex där också, men den doftar ju inte lika starkt.

När jag då satt där och doftade på Sharry Baby så såg jag något knöligt i ett bladveck. Haha!!! en ny stängel! En av de gamla stänglarna blev jag ju tvungen att klippa av efter att den ramlade i golvet. Men den verkar ju vilja ha fyra stänglar så nu kom det en ny ändå. Jippy!!

Nyckelord: Oncidium Sharry Baby, Oncidium

Ge ditt svar
Oncidium Sharry Baby 'Red Fantasy'. Från Mia.P.

Här är ett litet kollage på min underbart doftande Sharry Baby. Jag köpte den från John på Etowah Greenhouse orchids för , det är ca 70 kr.

När jag köpte den i augusti hade den inga stänglar. Jag lyckades få fyra stänglar, men efter ett missöde finns det nu bara tre stänglar kvar.

Nyckelord: Oncidium, Oncidium Sharry Baby

2/11 -06

Ojojoj, vilken planta, vilka bilder!

Prata om bilden

30/10 -06

Onc. Sharry baby

Åh, nu har den slagit ut!!!

Två blommor slog ut i morse och nu tror jag att jag kommer få minst en nyutslagen blomma varje dag framöver. Ingen doft ännu, men det kommer nog om nån dag eller så.

Det var en av de knäckta stänglarna som började blomma. Tur att det finns tejp. : ) Den tappade bara tre knoppar när den åkte i golvet, resten klarade sig.

Nyckelord: Oncidium Sharry Baby, Oncidium

31/10 -06

Nu har två blommor till slagit ut. Får man bli besviken på sina blommande orchidéer? Jag är faktiskt lite besviken på min Sharry Baby, blomorna har inte den färg som jag tänkt.

Jag trodde de skulle se ut så här:


Oncidium Sharry Baby Sweet Fragrance

men istället fick jag denna färgställning:


Onc. Sharry Baby Red Fantasy

Ja, ja, jag hoppas den kommer dofta fortfarande. Men till något annat som är roligt, min Brassia Rex har precis slagit ut med sin första blomma och den blev jag helt klart inte besviken på! : ) Vilka stora blommor! Och det finns 11 knoppar till som kan slå ut. Jippy!!

Men ynka lagom hörrudu, Red Fantasy är 1000 gånger snyggare än Tricolor/Sweet Fragrance

31/10 -06

Tycker du!? Jag tycker sweet fragrance är snyggare och det var ju den jag hoppades på. Men jag vänjer mig nog vid min red fantasy och börjar tycka om den också. Den kommer nog bli rätt fin när alla fyra stänglar slagit ut. Om nu den fjärde stängeln klarar sig, den känns väldigt mjuk i toppen sen den blev knäckt. Där verkar inte tejpen ha hjälpt lika bra.

Om inte annat kan du ju köpa min Tricolor... luktar lika gott som Sweet fragrance, men har ljusgula spetsar på sepaler/petaler.
Fast det får la bli när du är i Sverige då...

31/10 -06

Nja, då behåller jag nog hellre min röda, för det är ju gult på tricoloren och det gillar jag inte. : )
Nu kände jag doften på min också. Mmmmm, va gott den doftar. Två till blommor är på gång att slå ut till imorgon. Så snart har jag nog ett litet rött och rosa doftmoln. ; )

Ge ditt svar

20/10 -06

Oncidium Sharry Baby

Oncidium Sharry Baby. Från Mia.P.

Nu ser man tydliga knoppar på en stängel. Jag väntar på väldoften. : )

Nyckelord: Oncidium Sharry Baby, Oncidium

Prata om bilden