Råd / Släkten, arter och hybrider / Dendrobium /

Skriv början av artikeln om Dendrobium nobile

Nyckelord: Dendrobium nobile

Inlägg med Dendrobium nobile som nyckelord.

Hej, min dotter råkade tappa en tallrik på blomman igår och en bulb bröts av vid rotfästet. Den är inte helt av men väldigt nästan. Hade det varit en tomat hade jag kunnat tejpa ihop det målartejp och glömma bort det. Men vad ska jag göra med det här? Det känns som jag borde klippa bort den och pensla snitt ytan för att det inte ska komma in tråkigheter. Men teoretiskt så kan jag väl också binda upp den och hoppas på det bästa men det känns spontant vettigare att klippa bort den. Det händer naturligtvis när den för första gången på tre eller fyra år bevärdigar mig med knoppar, men tack och lov så verkar dom två bulberna oskadda, får kolla noggrannare när jag kommer hem från jobbet. // Peter

Nyckelord: Dendrobium nobile, Bulb, Avbruten

16/12 -18

Sätt bulben på fuktig mossa.

17/12 -18

Hittade denna (den länkar till en pdf-fil). Sidan 5 är nog mest intressant i det här fallet.

Se även exempelbild som jag lånade från webben. Kanske något värt att testa? (Man behöver inte stycka bulben i bitar, det går bra att lägga den på sphagnum-mossa i ett stycke).

Ge ditt svar

12/10 -17

Bamsing..

Bamsing.. Från Caroline86.

Mamma fick denna av mig för x antal år sedan och varenda år efter att den har spenderat sommaren ute vill hon ge tillbaka den. Livrädd för ohyra som hon är..

I år fick jag ge med mig.. Ser ut att bli en fin blomning i år igen.

Nyckelord: Dendrobium Nobile

12/10 -17

Oj oj, spännande

Prata om bilden

Jag har fått "bulber på bulberna" utan att jag märkt det. Jag har bytt plats på den och slutat skämma bort den så mycket, bara duttat på lite vatten så att den hållit sig någorlunda fuktig. Typ organiserad misshandel.

Vad ska jag göra med dom nu? Dom är ca en dm långa och har väl utvecklade rötter (det var rötterna som jag inte hade upptäckt). Hur ska jag skära av dom, precis vid basen där dom växer ut? Ska dom planteras direkt eller ska jag vänta lite?

Eller ska jag vänta helt och hållet ifall den skulle bestämma sig för att blomma senare? Den här plantan har haft sin egen tidsuppfattning ända sen jag fick den.

Nyckelord: Dendrobium Nobile, Rötter, Keiki

Ge ditt svar

Köpt i blom i somras och nu blommer den fint igen. Mina orkidéer får byta plats när de har blommat. Sätter dem på övervåningen i norrfönster när de ska vila.

Nyckelord: Dendrobium Nobile

3/1 -17

Finemangfin

Ge din åsikt

I julas fick jag en vacker, vit, Dendr. Nobile av min dotter och den var i full blom med massor utav blommor. Men istället för att gå till vila när den blommat över, som en snäll D. ska göra, så började den direkt sätta två nya bulber. De här bulberna växte till 15 cm och vägrade växa mer än så.

Istället började den direkt med ytterligare två nya bulber. De bulberna har nu blivit två tre cm längre än de "första nya" och just nu är jag osäker på om de tänker bli längre, har inte riktigt kompetensen för att avgöra om det bara är ett blad i toppen som det brukar vara när den vuxit klart. Det är med andra ord en olydig D. som inte vet sitt eget bästa.

FRÅGAN är denna; kan jag på något vis skrämma den till normalt beteende? Ska jag låta den torka ut rejält? Ska jag riskera möss och ta ned den till mörkret och en något lägre temperatur i källarförrådet? Ska jag mobba den?
Den har nyss fått ett fönster med betydligt mera ljus än den haft de senaste fyra månaderna och kommer nog trivas där till sommaren. Innan dess stod den relavit soligt till i ett östligt fönster och i den mån jag kunde flyttade jag den till ett soligare rum om det inte var gäster där så fick den stå där i direkt söderljus.

Jag fyller år om några dagar, det ska bli spännande att se vad Linnéa kommer med då. Kanske en Encyclia, jag hoppas det för jag har velat ha en sån länge. Men om det sen finns äkta sådana på Plantagen & Co vet jag inte, det kanske är konsum-hybrider det också? Jag har pratat med ex-frun och hon kommer att lägga in veto mot ett par fruktansvärda D. Nobile som vi såg på Plantagen, de var uppknutna till två halvcirklar.

Nyckelord: Torka, Vintervila, Dendrobium Nobile

10/11 -16

Hybrider är oförutsägbara och rycker du skall låta den växa

10/11 -16

När en D.nobile blommar/har blommat över så ska den inte vila utan få vatten och näring samt ganska varmt så den orkar växa. Betänk klimatet den kommer ifrån. När senvåren/sommaren kommer med säkra temperaturer kan du sätta ut den på balkong eller liknande. Vattna rikligt och ge den näring enligt ditt vanliga mönster. När sommaren är slut och hösten börjar bli kallare, ner mot 5 grader C, så tag in den i ett ljust frostfritt ställe och låt bli att vattna/göda den tills knopparna har utvecklats ordentligt. Nu kan du återuppta vattning etc. Snart har knopparna utvecklats till blommor.
Hur ser man att bulberna vuxit klart? När det översta/sista bladet utvecklats så står det rakt upp och bulben är hoptryckt som om någon försökt att nypa av den.
De här två bulberna blev avbrutna i sin tillväxtfas genom att du försökte få den i vila, kanske fortsätter de att växa om de får vatten och näring eller så bryter plantan om och ger nya buller som ska behandlas enl ovan.

10/11 -16

Den har inte kommit några knoppar eller keikis sen den blommade över vid nyår. Jag har inte gjort någonting särskilt eller ovanligt med den hittills, den har stått på sin vanliga plats i sitt vanliga fönster (men nu blir det ett nytt eftersom jag flyttat) och blivit vattnad så att den hållit en jämn fuktighet och har fått näring varannan vattning. Jag har varit noggrann med att bulberna inte blivit skrynkliga. Så då fortsätter jag med allting som vanligt helt enkelt och så får vi se vad som händer när den fått vara på sommarkollo på balkongen?

Ge ditt svar

Bladen gulnar och faller av, inte alla men nåt här och där. Det syns ingen aktivitet vid de gamla blomfästen. Jag ger den så mycket ljus som det är möjligt och den har aldrig torkat ut, håller den småfuktig, ungefär som en vanlig krukväxt. Det är bara de två gamla bulberna som tappar bladen, de två nya är i prima skick men har tappat tillväxttakten, det började också komma en till ny bulb för en vecka sen. Den får näring vid varannan vattning precis som de övriga växterna, alla är Phal.

Nyckelord: Tappar blad, Gula blad, Dendrobium Nobile

11/6 -16

Den blommar väl på bar kvist, eller har jag fel

11/6 -16

Bulberna bär bara blad ungefär ett år. När de ny kommit en bit i tillväxten tappas gamla blad. Ibland tappas bladen på vintern. Är lite olika med olika korsningar o dyl.

11/6 -16

Dendrobium Nobile hybrid 'Akatzuki'. Från Annika Schröder. Fri bild (ej för kommersiell användning).

PeterB, kan du inte har din planta utomhus nu under sommaren? Den skulle säkert må bra av det, för du kanske har för torrt inne. Jag duschar de flesta av mina plantor minst en g/vecka året om, dock inte phallarna. Det är inte så vanligt att Dendrobium Nobile hybrider blommar om på gamla bulber, så du kanske inte ska förvänta dig att något händer vid de gamla blomfästena, men kul att din planta kommer med nya skott.
Jag har sedan tre år tillbaka en Dendrobium Nobile hybrid 'Akatzuki´och den har blommat om på nya bulber varje år sedan jag köpte den. Den har tappat något enstaka blad på sina gamla bulber, men både gamla och nya bulber har friska gröna blad och den blommar just nu på mitt balkongbord och har många knoppar. Så här ser min Akatzuki ut idag!

11/6 -16

Tack för hjälpen! Då vet jag hur och varför. Tyvärr kan jag inte ha plantan ute, jag har inget ute helt enkelt. Jag duschar alla mina plantor lätt varje morgon (om jag kommer ihåg det) för att hålla fuktigheten uppe, Dendr. däremot får ordentligt med vatten på både blad och bulber, känns rent spontant att det var bra. Tack och lov ska jag flytta ifrån det här lilla rummet som jag hyr och som bara har ett öst- resp ett norrfönster, det är trångt att få plats med 15 plantor på den lilla ytan. Det blir nåt tillfälligt boende i någonting som jag inte ens har ännu, hoppas att det finns mer fönster där. Då ska jag också äntligen köpa RO, dels för mina växter och dels för dotterns akvarium.

11/6 -16

Jag önskar dig lycka till både med ett nytt boende och dina plantor!

21/6 -16

Annika Schröder Tack så mycket! Det ska bli spännande att se vad för boende jag får tag på, jag ska vara ute härifrån 1/7 och har ingenting ännu. Jag har bokat rum på vandrarhem en månad till att börja med.

Men jag har en fråga till; min planta blommade över i januari och började genast sätta bulber igen i februari, den hade väl ingen kalender till hands utan chansade. Bulberna växte bra i början men för några veckor sen så tvärstannade dom i tillväxten. Dom två gamla bulberna är 33 resp. 35 cm höga medans de nya tvärstannade på 15 cm. Men den började som sagt också sätta en ny bulb för någon vecka sen. Jag ger den samma gödning som mina phal. (det känns enklast så eftersom de resterande av mina 15 plantor är phal.) och det är en ekologisk växtnäring från Änglamark. NPK = 3/1/4,5%. Jag ska ändå köpa en till näring till ph, en blombooster med högre fosforinnehåll, så jag kan väl lika gärna köpa en för den här också. Jag vet att många kör med Orkidéhusets 20-20-20 men jag har hört och sett många exempel på att det funkar minst lika bra med den metod jag använder så jag fortsätter nog med den.

22/6 -16

Jag har en stor nobile hybrid som villigt blommar 1-2 ggr/år, den tappar alltid bladen på de gamla bulberna, bladen blir först gula för att sen trilla av! Plantan ser lustig ut med ett tiotal gamla och bladlösa bulber samtidigt som andra halvan av växten består av fina tjocka bulber med gröna blad! Emellanåt sätter plantan en hel del keikisar som jag bryter av och stoppar ner i krukan! Såhär har plantan alltid uppfört sig men eftersom den villigt blommar och växer kraftigt så verkar den må prima! Jag vattnar den samtidigt som alla andra orkisar samt sprayar den när jag kommer ihåg att göra det! Nobile är en tacksam art som är mycket tålig! Lycka till!

23/6 -16

Men varför har mina bulber slutat växa? Någon som har en teori?

Peter

23/6 -16

Jag provar med en annan näring så får vi se vad som händer.
Köpte den här, någon som har provat? NPK 4-3-5 + mikronäringsämnen (vad nu det är) Har hört rätt många säga att man ska skilja på näring beroende på om det är blomning eller vila.

http://www.odla.nu/shop/giva-orkide-nari...

Ge ditt svar

Som jag skrev tidigare så fick jag en sån av min dotter i julas. Men den rackarn blommade över alldeles för snabbt och istället för att gå till viloläge så satte den igång med att skapa två nya bulber som kommer så sakteliga.

Men jag är lite förvirrad för jag får olika bud om vattningen i det här läget, på en del ställen sägs att den ska vara fuktig hela tiden och på andra sägs att den ska torka ut mellan vattningarna. Det senare känns lite skumt med tanke på att en bulb i princip är lyxförpackat vatten. I övrigt så får den så mycket ljus som möjligt, det verkar alla vara överens om.

Nyckelord: Dendrobium Nobile, Ljus, Bevattning

27/4 -16

Jag vattnar min när jag känner att det är torrt en bit ner i krukan. Jag sticker ner ett finger och känner efter. Jag har 4 nya bulber.

27/4 -16

Mina stackare vattnas lika sällan som alla andra orkisar, haha, men de verkar inte överdrivet ledsna för det. De står dessutom i norrfönster allihopa, så det blir begränsat med ljus.

27/4 -16

Detta med vattning är inte så enkelt. 2 saker att tänka på, för mycket vatten kan skada rötter, för lite vatten skrumpna bulb och ingen blomning. Sedan om man låter komposten torkar ut för mycket kan den inte ta till sig vatten om man vattnar utan då får man doppa. Jag tycker inte komposten skall vara snustorr mellan vattning utan lätt "fuktig".

27/4 -16

29/8 -17

Ge ditt svar

Den fina vita D. N. som jag fick av min lilla dotter i julklapp blommade tyvärr över alldeles för snabbt. Men nu har två nya bulber tittat upp istället och det är ju också roligt. Men nu blir jag hönsmamma eftersom det är min enda "riktiga" orkidé utöver två söta små Phal. Soft Cloud, såvitt jag vet åtminstone.

Min fråga är vad jag ska göra nu? Jag kan inte påverka värmen i någon större utsträckning utan risk för möss och det enda jag kan göra åt ljuset är att flytta den längre in i rummet. Vattningen kan jag ju åtminstone fixa.

Kommer alla blad att falla av? Kommer bulberna att förändras? Törs jag hoppas på några nya blommor på de gamla bulberna eller blir det keikis för hela slanten? Det skulle ju vara kul för Nea att få en sån från "sin egen" planta.

Nyckelord: Bulber, Dendrobium Nobile

10/2 -16

Nu ska den ha så mycket ljus som möjligt. Vintervila betyder absolut inte mörker, däremot lite mindre vatten och svalare (som du har svårt att ge den).
Sen får du vänta och se vad som händer. Vissa tappar bladen på gamla bulber, andra gör det inte. Vissa blommar om på gamla bulber, andra gör det inte.

10/2 -16

Tack Nenne!
Jag har spenderat en hel del tid med Googlande och tubande och efter vad jag förstår så har min planta hoppat över en fas. Den har gått direkt från blomningsfasen till tillväxtfasen och hoppat över vintervilan, det är åtminstone det intryck jag får. Så det kanske är för sent att dra ner på vattningen, risken är väl att tillväxten stannar? Men det kanske kan vara bra att bromsa upp den ett tag?
Allting kommer att bli så väldigt mycket lättare när jag så småningom flyttar tillbaka till huset, då har jag en övervåning som kan bli väldigt sval om vintern eftersom jag inte använder dom rummen och bara värmer upp dom lite grann. Då kan jag ha olika "klimatzoner" med olika temperaturer och ljusförhållanden. Det blir bara jag i ett hus på 150 kvm så jag kan göra vad sjutton jag vill utan förhandlingar.
Så det är väl egentligen bara frågan om hur jag ska göra med vattningen nu med tanke på den överhoppade fasen och sen vänta och se vad det blir av alltihopa.

10/2 -16

Jag skulle vattna och ge näring som vanligt, eftersom du har tillväxt på plantan. Tycker nog det är för sent att konstruera någon form av vintervila.
Har du läst det här inlägget?
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

10/2 -16

Tack för tipset, ska kolla länken. Då fortsätter jag som vanligt, någonstans tyckte man att man ska ge mer näring under tillväxten men det vete sjutton. Det känns som att det skulle kunna bli som en sockerskadad femåring, fullt ös ända tills den stupar av utmattning. Håller mig till näring vid varannan vattning.

Ge ditt svar
Årets första blomning. Från Astro.

Då var det dags, årets första knopp sprack upp natten till igår, jag upptäckte det när jag kokte välling till min dotter mitt i natten Lite sen är min D.nobile allt; den brukar blomma till jul och vara betydligt vitare i färgen så det var en trevlig färgklick i januarimörkret! 6 knoppar till som kommer slå ut inom ett par dagar, skoj!

Nyckelord: Dendrobium nobile

Prata om bilden

Upptäckte häromdagen att ett flertal bulber på min vildvuxna Dendrobium nobile troget börjat sätta stänglar. Brukar blomma lagom till jul så vi får ser hur det blir i år! Denna planta fick jag av min mor för 10 år sedan och den har sedan dess glatt förökat sig med både nya bulber samt keikisar, dessutom orkar den med att blomma varje år Ett par av dess avkommor ska få flytta in i mitt vivarium som jag ska uppföra snart!

Nyckelord: dendrobium nobile

6/12 -15

Grattis, alltid lika trevligt med trogna blommare!
/Mvh, I

6/12 -15

Är det keiki? Är det inte blommor som är på G ?

6/12 -15

Jodå, precis som jag skrev

6/12 -15

Läste möjligen fel men blev lite vilsen när du skriver stängel, hur som, kallas det stängel på denna nobile när den sätter blomman direkt på bulben? nåja kanske bara ordklyveri

6/12 -15

Du har en poäng där, det bildas ju faktiskt ingen stängel i den meningen!

Ge ditt svar

29/11 -15

Dendrobium nobile

Art från sydostasien som förekommer i ett antal färg- och formvarianter. Denna heter cooksonianum.

Nyckelord: Dendrobium nobile

29/11 -15

Tjusig som en dag!
/Mvh, I

29/11 -15

Otrolig vacker

29/11 -15

fin doftar säkert också gott..... ?

29/11 -15

Förtjusande

30/11 -15

Underbar!
Mvh
Mikael

30/11 -15

Riktigt fin. Grattis till fin blommning.

1/12 -15

Tack alla!
Och JA carmelita, den doftar väldigt gott

Ge ditt svar
Gammal bulber med knopp. Från Aggi. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Nya bulber med knoppar. Från Aggi. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Idag såg jag att min Dendrobium Nobile som har fått två nya bulber med knoppar även har fått en knopp på en av de gamla bulberna!

Nyckelord: Knopp, Bulb, Dendrobium Nobile

19/11 -15

Grattis! Det är roligt när man ser nytillväxt och blomknoppar

Ge din åsikt

10/5 -15

10/5: "Helg"

En sådan där som fått keikispel... Från Xara. Fri bild.

Trodde att vitsen med helger, var att man skulle vara ledig och 'återhämta' sig efter arbetsveckan. Men här började lördagsmorgonen med fotbollsträning för lilleman, hann precis hem till 11.00 när det var samling för pysslingens (storebrors) seriematch i Gnesta, typ i andra änden av hela Sörmland. Kom hem minuterna efter att gästerna anlänt: firade yngre bonussonens födelsedag denna helg. Slängde in benskydden, sänkte ett glas champagne och skyndade efter gästerna ner till hamnen, där vi åt födelsedagsmiddag. Idag upp med bonusson plus flickvän och iväg ut med dem på 'sightseeing', så att jag kunde börja stora vattningsrundan. Sedan tennis för lilleman, tennis för pysslingen, tennis för maken och mig själv, följt av skjutsande av bonusson med flickvän till tåget. Hem och duscha. Hämta lilleman hos kompis. Hämta hämtmat på lokala kebabhaket. NU soffan... (ska bli såå skönt att få vila upp sig på jobbet i morrn!! ).

Nyckelord: dendrobium nobile

10/5 -15

Ditt liv är snirkligt som rötter på fotot

Ge din åsikt
En sådan där som fått keikispel... Från Xara. Fri bild.

 

Nyckelord: dendrobium nobile

Prata om bilden
Dendrobium Nobile . Från dranse87.

Har blommat ut nu, men tur att man kan njuta av bilden.

Nyckelord: Dendrobium Nobile

4/4 -15

Bedårande

4/4 -15

De är vackra

Prata om bilden