Råd / Vattning / · Näring /

Nyckelord: Näring

När det gäller gödning finns det skillnader i hur mycket olika orkidéarter behöver. Liksom för vatten, gäller här att jordlevande tål mer gödning än epifytiska. Exempelvis Pleione-släktet kräver mycket gödning för att trivas och blomma och verkar tåla nästan hur mycket gödning som helst. Det finns många olika typer av gödning att...

Läs hela artikeln

Inlägg med Näring och synonymen 20-20-20 som nyckelord.

Jag har haft orkidéer i många, många år. Tack vare att de flesta är riktiga överlevare, så har jag fortfarande idag ett gäng. Men huuu i vilket dåligt skick de är i! De har inte fått någon näring på åratal om ens någonsin, låtit dem toktorka och därefter lämnat dem stående i vatten efter varje vattning, och haft dem planterade i riktigt nedbruten barkmedia... Ja, alla fel man bara kan göra. Men nu har jag tagit mig i kragen och försöker lära mig så mycket jag bara kan om hur man tar hand om dem på bästa sätt och ger dem de bästa förutsättningarna - för att få mina nyare plantor att fortsätta vara fina, och för att rädda de som går att rädda från mina gamla tokmisskötta stackare.

Jag följer bland annat en man från Alabama, Rick L. Orchids på YouTube - och jag bara älskar hans förhållningssätt till sina orkidéer och sätten han försöker tillhandahålla näring och bästa förutsättningarna för att verkligen få sina plantor att växa och att växa så som de naturligt gör i just naturen. Han får det att upplevas som så enkelt, och hans resultat är helt otroliga! Jag skulle så gärna vilja försöka efterlikna hans sätt att sköta om sina orkidéer, just bara för att mina döende och misskötta plantor verkligen skulle vara bra kandidater för att se om hans förhållningssätt och tankar kring att förse lämpliga näringsämnen och mängd ger resultat. Problemet är bara att han befinner sig i USA, och de produkter etc han använder sig av verkar inte finnas här hur som helst. Antar att det borde finnas något liknande, men usch vilken djungel det blev... Men jag kan tänka mig att det säkert finns några här som sitter på bra tips och svar!

Dessa tre produkter är något han hela tiden har till hands, framför allt de första två:

https://www.amazon.com/General-Hydroponi...

https://www.amazon.com/Maxicrop-1-Liter-...

https://www.amazon.com/Better-Gro-lb-Orc...

Någon som känner till dem, vet om de går att få tag på eller vet några likvärdiga produkter som finns att tillgå här i Sverige?

Novis här! Men kalcium är tydligen A och O för växternas förmåga att just växa och kunna ta till sig övriga näringsämnen etc - men då kan man ju fråga sig varför det inte finns lättillgängligt som produkt på alla hyllor i vanliga odlingsbutiker etc (jag har inte fått något napp när jag hört mig för där jag bor bland de butiker som finns här). Det är väldigt frustrerande! När man verkligen försöker sig på att göra rätt, men då blev det ett gissel med att försöka hitta på bra produkter som hjälper till att täcka in växternas alla behov.

Tacksam för synpunkter och tips!

Nyckelord: Näring

2/7 -19

Eftersom det inte är växter, djur eller narkotika så är det väl knappast några problem att skicka efter preparaten som anges i dina länkar. Frakten kostar väl en del men smakar det så kostar det.
Själv använder jag Akernes Rain Mix med tillfredsställande resultat. Jag mäter alltid ledningstalet och brukar ligga på 150 - 200 mikrosimens. Det är knappast valet av gödning som ger fina resultat utan noggrann skötsel. I naturen får ju alla växter på samma träd samma näringstillskott.

3/7 -19

Inte jag men många köper vanlig flytande blomsternäring och dosera hälften av det som står på flaskan.
Nu vet jag ju inte vilka orkide du har men är det Phalaenopsis fungera det bra

3/7 -19

Blomstra med 10-20 ggr mer vatten än angivet på flaskan funkar utmärkt, har jag använt länge. Liksom Rain Mix som nämns här ovan.

Ge ditt svar

Frågan gäller flytande näring.
Noterade att VitaGro http://www.bauhaus.se/vitagro-orkidenari... på Bauhaus kostar 3 ggr så mycket som Plantagens orkidenäring. Är det väldigt olika kvalitet på dem? Är det värt att köpa den dyrare sorten eller vilken är bäst? Jag har 12 orkidéer.

Nyckelord: pris, gödning, näring

http://rhododendron.se/Godsling%201997.p...
Min högst personliga ovetenskapliga sammanfattning av docent Tom Ericsson dokument:
En milliliter flytande växtnäring som Blomstra, Substral, Rika, Blomin = OPTIMALT vid var vattning året runt.
Föredrar man i stället att ledas i tro om att specialnäring är hyperviktigt, då får man ju stå sitt kast och betala för det.

22/5 -16

Jag använder ca 0.5-1ml flytande till två liter vatten varje vattning. Oavsett märke.
Använder jag regnvatten så har jag i ett kryddmått akerne rain mix per 2 liter.

22/5 -16

Har inte räknat Men ta som ett exempel så kan du handla en påse pulvergödning av Peter Görftner och jag är rätt säker på att det blir bättre och billigare än att bära hem vatten med osäkert innehåll

Ge ditt svar

12/5 -16

Närings fråga

Undrar vilken sammansättning i näringstillskotet är lämpligast när man bara duschar rötter?

De flesta näringslösningar man kan köpa har procentuellt högt innehåll av kväve... och kväve sprayat direkt på rötter bränner ju dessa.

Alltså är det näring med lågt kväve innehåll som rekommenderas? Vilket då?

För övrigt så skulle jag vilja efterfråga en mera utförlig guide över de olika näringslösningar.

Nyckelord: näring

12/5 -16

Som bekant är det variation hur orkideer lever... vissa i skogar, vissa på bergsslutningar, vissa på marken, vissa har pseudobulber, andra har bara luftrötter, vissa tar näring genom bladen, andra genom rötter o vissa samlar ämnen i pseudobuler, vidare lever vissa i symbios med myror, o.s.v...

Förrutom frågan i huvudinlägget, är min bifråga: vad är lämpligaste sammansättning av N, P, K, Mg med mera, för respektive grupp. Någon som vet?

I övre listen på OP under Odling etc finns mycket att läsa om näring, ett ständigt återkommande ämne på OP. Här kan man botanisera bland gamla inlägg och få många tips/synpunkter på detta med näring i alla möjliga former.
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

12/5 -16

Jag har läst alla dessa inlägg med tillhörande svar... men dessa besvarar inte min fråga som gäller korrelation mellan de olika kemiska ämnen.

Jag har googlat på olika språk o jag har youtubat.... men all jag hittar är mer av almän karaktär.

Må så hända att inbördes proportioner inte har så stor betydelse, dock vill jag gärna fördjupa mig mer inom området.

13/5 -16

Själv gödslar jag extremt lite då mycket redan finns kranvattnet och odlar mest epifyter utan stora behov av dylikt, men nu ville du förkovra dig och vad jag vet använder de som kör revers osmos tex Akernes och MSU, om den senare kan du läsa en fyllig artikel på följande länk som 5 PDF där deras rön presenteras
http://myorchidcare.com/orchid-fertilize...

13/5 -16

Tack Dick... den sida har jag lyckats googla mig till. Bra info, även om man drunknar i mindre nödiga detaljer... skulle önska mera koppling mot de enskillda arter. Har även läst Jordbruksverkets artikel om kemi i gödsel o hur olika över-/under doser visar sig... mycket nyttig o intressant... frågan är om man kan föra över denna vetenskap på orkideer.

Jag hade hoppats att hitta sammansättning om olika orkidee-arters näringsbehov under årets alla faser. Men jag är kanske onödig vetgirig....

Tack Annika o Dick iaf...

13/5 -16

Detta med gödning är en djungel och alla påstår att deras är bäst. Jag använder Akerne och MAY bara för att bolebo med 40 års erfarenhet säger att det är bra.

13/5 -16

Om det är rena arter föreslår jag att du studerar akademiska biotopstudier, då får du ett första hum om de egentligen får "gödning" alls. Pga det normalt mycket ringa behovet av gödning hos epifytiska orkidéer har nog inte några större insatser gjorts akademiskt, möjligen vid de havsnära och då troligen om Na tålighet. Det jag skrev om är ju till för att återställa ett någorlunda vatten då RO plockar bort det mesta. Vad sedan växtförädling hålls med är ju ofta hemligheter som de lever av

13/5 -16

Tackar er mina gurus här...

Till något enklare fråga... alltså första fråga i mitt huvudinlägg... vilken sammansättning när det gäller N-tålighet rekommenderar ni till Ascocentrum miniatum som har fritt hängande rötter och vattnas genom duschandet? Det gäller nog Vanda-släktet också med frilagda luftrötter...

13/5 -16

Tommy här på OP är expert på odling av Vanda, får se om han kan skriva något annars skicka honom PM

13/5 -16

MSU skall det stå i inlägg nr 6

16/5 -16

Det fanns en gång i tiden en artikel om näringstyper i Trädgårdsamatören av en forskare vid SLU, tyvärr har sidan försvunnit i min dator men det finns en annan medlem på OP som har hänvisat till den tidigare, hoppas att hen kan upprepa sidan så jag kan ladda ner den igen.
Oled: Nästa höst i Oktober har jag 50-års jubileum som hängiven amatörodlare av orkidéer.

bolebo, jag tror du menar den här artikeln, skriven av Tom Ericsson, docent vid SLU.
http://rhododendron.se/Godsling%201997.p...

16/5 -16

Tack Annika... läste artikeln och tyckte om.

16/5 -16

Tack Annika, nu har jag dels sparat den i datorn men även skrivit ut den. Jag tycker det är en lysande artikel och ger svar på frågor kring gödning/gödsling. Skälet till att jag använder Akernes (MSU) är att det är billigt och jag slipper släpa hem en massa vatten från butiken.

16/5 -16

Åkaj då 50 år då då

16/5 -16

bolebo: Vad är en amatörodlare och vad är en proffsodlare. De som jobbar med orkidé på botaniska trädgårdar? Hm...där har jag mest sett sånt som jag skulle vilja kalla amatörer. Handlare? Förhoppningsvis har de så bra omsättning på sina plantor att de inte hinner bli "eländiga" så kvar har vi dom som driver upp orkidé och säljer vidare, jo de är proffsodlare. Kan säga såhär bolebo, mycket mer givande och mycket finare att besöka ditt växthus än de botaniska jag har varit på i Sverige (har dock inte varit på alla). Med detta blir jag osäker på om jag skall kalla dig proffsodlare eller amatörodlare.

16/5 -16

Det var snällt sagt Oled. Tyvärr måste jag hålla med dig om de Botaniska trädgårdarna vad gäller tropiska orkidéer. Där jag var nyligen, i Leiden, är inget undantag. Väldigt många intressanta arter men endast ett par Bulbophyllom i blom. Jag har alltid något i blom för att glädja ögat. Däremot hade jag ett väldigt intressant samtal med växthuschefen ang. Dendr cuthbertsonii. Det får jag återkomma till en annan gång.

17/5 -16

När man läser den långa artikeln om gödning http://rhododendron.se/Godsling%201997.p... så verkar det nästan som att orkideerna skulle kunna klara sig med enbart Mälarvatten från vattenkranen här i Stockholm.
Jag använde Rain Mix på min ganska stora Cattleya intermedia hybrid några vattningar och tycker nästan att den plötsligt växte på sig väldigt mycket. För mycket?

Ge ditt svar

13/1 -16

Orchid Myst?

Hej!
Var hemma hos en kompis häromveckan och såg på fönsterbrädan en flaska "Orchid Myst" som jag sen har sett finns att köpa på wexthuset. Det är näring och typ bladglans i sprayform, färdigblandad, och lovar ju såklart guld och gröna skogar, men är det någon som har erfarenhet av den? Det står på att man ska spraya på hela plantan och ner i krukan och för mig låter det inte riktigt rätt..? Blir det inte fukt i bladvecken då?

Nyckelord: orchid myst, näring

Har också sett det där, men tror inte ett dugg på det och tänker inte prova!

13/1 -16

Jag har provat den på mina phala och på dom funkar den sjukt bra! Växte nya blad som bara den. Men på alla mina andra sorter tycker jag inte att det hände nåt överhuvudtaget. Varför vet jag inte.

14/1 -16

Intressant! Sprayade du då över hela plantan pappilainen, så att det kom även i bladvecken?

14/1 -16

Jag har också haft den och tyckte den fungerade bra, men dyr..:-)

14/1 -16

En av mina ser lite ledsen ut, kanske kan vara värt att testa på den då..!

14/1 -16

Jag körde 2-3 sprut, 20-30 cm från växten riktad mot bladen och myllan. Det blir så lite vätska så ingen risk att det blir någon vätskelagring i bladvecken. Ansåg jag iaf.

Ge ditt svar

Jag kom att tänka på detta med näringen helt plötsligt och tänkte höra vilken ni föredrar? Märker ni någon skillnad med den ni använder jämfört med annan näring?

Och! Hur ofta och mycket använder ni?

Själv använder jag blomstra orkidénäring, denna har jag 4 droppar upp till 1ml per liter vatten och beroende på hur stora plantorna är.

Nu har jag iaf beställt orchid focus grow som jag ska prova. Och de som börjar visa blomstängel anlag kommer att byta till orchid focus bloom.

Nyckelord: näring

2/4 -15

Den frågan är det många som undvikar att ställa på OP men vist
Pokon använder jag. Jag är nöjd. Sedan har orkidehuset en egen. Sedan har Trädgårdspaletten en egen mm. Dessa har jag också testat, utmärkta tror jag. Sedan har jag kört med vanlig flytande blomsternäring och givet hälften av det som står på flaskan, fungera utmärkt. Många av mina blommar aldrig men tror inte det är fel på gödningen Hur vore det att blanda ihop alla i lika dela och kalla den OPs mixture delux? Sedan är frågan också intressant, hur ofta, hur mycket, när och när med vad.

2/4 -15

Haha, hur kommer det sig?

Jo det är la viktigt också. Jag ger näring 8 av 10 vattningar för de mindre och varje gång för de större som vattnas mer sällan.:) och somliga som sprayas med flaska får näring 1 av 5 gånger:)

3/4 -15

Hej Henrik.
Jag använder Orchid Focus grow och Byta till Bloom när jag se Blomstängel och jag är jätte nöjd tills nu. Jag använda halv dose varandra vattning. Lycka till och glad påsk.

3/4 -15

Har använt lite olika, nu kör jag med Blomstra, lite olika styrkor beroende på vad jag vattnar, vattnar också med bara regnvatten.

3/4 -15

vaso härligt!:D då vet jag ungefär när jag bör byta till bloom efter grow!

elcatania det låter bra:)

3/4 -15

Jag vet inte om du har båda nu men det skillnad mellan grow och bloom är i nitrogen grow N 1.8 och bloom N 1,6 . I hope I help a little bit. )

3/4 -15

Vaso, bloom hat jag hemma,men kör för tillfället blomstra i väntan på grow:)

3/4 -15

Näring? Är det därför de inte växer...
Fy på mig! Men jag börjar i alla fall bli snällare mot mina växter igen.

Slänger in en fråga och hoppas det är ok. Tror mina kanske hade mått bra av något som stimulerade tillväxten, vad i npk skall då vara lite högre? Får för mig att blomstra är ganska bra för tillväxt, och det har jag hemma.

3/4 -15

bibbi
En kort förklaring av NPK

N= kväve ökar bladmassan alltså tillväxten.
P= fosfor ökat knoppbildning, blommning samt att det är rotstiumulerande.
K= kalium vilket skyddar växten celler gör den mer motstånds kraftig mot sjukdomar som ett exempel.

3/4 -15

då är det bara att göds på med andra ord.

3/4 -15

Japp bara å åk

Ge ditt svar

Mina phalenopsis mår bra av att stå ute på sommaren, de får bara lite solljus på e.m. I våras fick jag höra att man ska vattna med vanlig gödning, Substral o.dyl. (det trodde jag var absolut förbjudet!). Efter några veckor hade alla fått mycket fylligare blad, även de som såg soptunnefärdiga ut har hämtat sej betydligt. Någon annan som har provat detta?

Med vänlig hälsning Irene

Nyckelord: Substral, näring

6/8 -14

Jag använder Blomstra med mycket gott resultat! Dock i väldigt låg dosering.

6/8 -14

Va kul, jag har tyvärr söderläge på balkongen men funderat på hitta å något solskydd av något slag ..

Ge din åsikt

Hejsan
Jag älskar mina orkidéer och vill verkligen deras bästa som förmodligen alla här känner. Men jag har en stor brist och det är att jag inte kan förstå ord som "medel", "mycket" osv när det kommer till ljus och vatten. vilket gör att jag enbart går på känsla, jag läser av plantan på rötter och blad samt knoppar. Jag föredrr därför av den anledningen Phalanopsisar dessa kan jag läsa av väldigt bra och de trivs jätte bra. Men jag har ett växande intresse för oskideer och känner att jag vill variera mig, jag vill ha variationer i blad, blommor och växtsätt och har därför skaffat mig andra sorter med eller mindre lyckat.

Jag tror jag misslyckas med att läsa dessa eftersom jag itne förstår vad som är bra teken och jag kan inte förstå hur gammal en planta är eller så. En phalanopis förstår jag direkt vilken fas den är i, har den ett nytt blad som kommer som är ljusgrönt ger jag bara näring, har den kommande knoppar är jag lite försiktig med näring och vatten men har mycket fukt på bladen och rötterna varje dag osv..

Nu har jag ganska nyligen skaffat en Epidendrium Ballerina. Den hade en blomställning med knoppar när jag köpte den men nu har den utvecklat blomställning på alla 3 stänglarna. Så den verkar ju trivas tror jag, men ibland blommar blommor av ren stress också, så ibland är det ett tecken på välmående, men i detta fall då jag bara haft den i ca 1-2månader kan jag inte avgöra detta.

Så det som bekymrar mig är att den har rötter jag inte kan avläsa i en kruka som inte är genomskinlig och blad jag itne kan tolka. Vanliga krukväxter får ett hängit sätt om de fått för mycket/för lite vatten men det är lätt att ta reda på om den är torr eller linte. Orkide bark känns nästan alltid torr tycker jag så ända som gör att jag kan avgöra om den har tillräckligt med vatten är 1 hur fukten inne i krukan ser ut 2 hur bladen ser ut. Epidendrium har blad jag inte kan avläsa, det kommer mycket nya små blad längst nere, små "vårgröna" blad kommer och de gamla skrynklar lite ihop sig som att de är torra. Ytan blir lite som elefanthud på de äldsta bladen. Rötterna är helt vita, hela tiden? Vad ska jag göra för att den ska orka leva med mig i många år och bli större? Vad kan jag göra för att undvika blad som blir texturerade?

Snälla, jag önskar verkligen någon kan ge mig en någorlunda bra förklaring hur den ska må bra!

mvh
Miss Flower

Nyckelord: Skötsel, Epidendruim ballerina, vatten, näring, ljus

16/3 -14

Jag har en Epidendrum Ballerina, den har en stängel nu. Jag vattnar den en gång/vecka och sprayar kompostytan några ggr emellanåt. Epidendrum Ballerina vill ha mycket ljus.

16/3 -14

ska jag placera den i ett söderfönster??? Trodde i regel aldrig orkideer ville ha direkt solljus förutom vador typ? men läst att den trivs tex i florida så då lär den ju klare att söderfönster? Jag bor en taklägenhet med fönster åt öst och söder i samma rum, så det är ett väldigt ljust rum. Jag har med mina andra orkidéer i öst fönster som är ett uppåtlutande mot himlen så det är alltid ljust där men aldrig "soligt" som i södra fönstret där jag har en timjan som växter för närvarande. Jag kan även ha en i mitten av rummet så den får direkt solljus på sig men ganska långt ifrån d.v.s så den inte står precis vid fönstret utan typ 3m in i lägenheten. Ja svårt att förklara men hoppas du förstår vart jag vill komma

16/3 -14

Min Ballerina står i söderläge, inte i fönsterbräda utan en bit ifrån, i ett akvarium. Alltså på våren/sommaren får den mycket sol och höst/vinter är det lysrör som gäller.

16/3 -14

De är ganska snabbväxande och tål en del vatten på sommaren. blir bladen rynkiga så öka vattningen

16/3 -14

Jag har haft både Ballerina och Berry Oda i söderfönster, men skuggar med persienner när det är som varmast. Sommartid står dom ute och får även då mycket sol.

17/3 -14

okay vad jätte bra tusen tack för underbar hjälp!!! Då hamnar det i söderfönster, men tror det inte är 100% mot söder utan en svag lutning mot ett annat väderstreck också så funkar säkert bra. Har ljust putsat fönstrena också så nu kommer det in 40% mer ljus i alla fönster (ingen lär ha gjort det här på 5år haha) Sedan kommer jag öka vattningen. Som sagt har jag haft problem med vatten kvalitén men har nu ordnat så jag har ett liitet förråd av regnvatten som säkert kommer att uppskattas av dom små

24/3 -14

Glada nyheter ! Min ballerina stor trivs i söder fönstret, rötterna som ALDRIG förut kunnat bli gröna får en grön skiftande färg i samband med sprayning och bladen har fått en ny spänst som inte va där tidigare. Det är massa nya rötter och skott på väg så nu känner jag mig nästan som en Epidendrium expert. Mycket lyckat med ett söder fönster. Tack för eran hjälp !

Ge ditt svar

7/12 -13

Konstgödsel?

Är orchidénäringen man köper på Orchidéhuset konstgödsel?

Nyckelord: näring

7/12 -13

KAnske inte svar på din fråga men om du vill så kolla på denna länk: http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

7/12 -13

Om du avser påsarna med näring i pulverform så är svaret: JA.

7/12 -13

Tack då ska jag inte köpa sådant pulver.

7/12 -13

En organisk näring som jag använt en tid och som funkat bra är coop änglamark.

7/12 -13

Lasse: Vad heter Änglamarks gödning?

8/12 -13

8/12 -13

Tack Lasse! Hur späder du den?

Vill bara inflika att Änglamarks Växtnäring är den absolut bästa näringen till pelargoner och jag är en erfaren pelargonodlare. Jag har använt den tre säsonger och jag tar en liten skvätt i 5 - literskannan vid varje vattning och flera grannar har också märkt samma positiva resultat, dvs jättebra tillväxt och blomning.

9/12 -13

Mia, det kan variera en del beroende på art och årstid men en vanlig spädning har varit 1 ml till 3 liter vatten.

Ge ditt svar

Började: sön 29/5 -11 13:00. Avslutades: sön 29/5 -11 15:00.

Janne ska berätta för oss om sina försök med organisk gödning för orkideer. Han visar självklart sina fantastiska plantor i sitt stora växthus i Kungsängen!

Anmälan på Helenas telefon 0730737123 eller orkideprat. Skjutsning samordnas!

Passa på!

Ni behöver inte vara medlem i Östsvenska för att komma!

Nyckelord: näring, ÖSOS

19/5 -11

Ett datum på mötet utsatt här kan vara bra! Tyvärr kan jag inte komma.

19/5 -11

Söndagen den 29:e maj mellan 13-15.

19/5 -11

Jag tog mig friheten att byta från fråga till evenemang + sätta nyckelord och datum.

Berätta om ditt deltagande

Hur gör ni med näring medan orkidéerna blommar? Jag läste nyss i ett äldre nummer av Vi i villa att de avråder från att ge näring till blommande orkidéer och amaryllis. Jag har aldrig kommit på tanken att ge amaryllis näring medan de blommar, det gör jag en period före vilan.
Men orkidéerna? Senaste vattningen gav jag näring, hade inte gjort det på ett tag, och min amerikanska Paph-hybrid lessnade. Men det var kanske dags ändå efter två månader? Första blomman varade ungefär lika länge. Ingen blommande Phal har reagerat nu men jag har ibland märkt att några har vissnat rätt snart efter vattning. Kan inte säga nu om de fått näring just den gången eller ej, skriver upp men spar inte anteckningarna efter ett tag.

Nyckelord: Näring, blommande orkidéer

19/12 -10

Mina Paphar och andra orkidéer utan vintervila får näring vid varje vattning. Jag ger dock halva eller mindre än halva rekommenderade dosen. Jag sköljer nästan aldrig igenom mina krukor med rent vatten. Jag doppvattnar och de som måste ha vatten oftare, får då rent vatten från kanna.

Om du inte ger höga doser av näring borde de inte orsaka att blommorna faller. Något som däremot kan få blommorna att falla, är att plantan blir lite för torr mellan vattningarna. Skillnader i plantans saftspändhet, förkortar blommornas hållbarhet. Så se bara till att plantan alltid är saftspänd.

Jag har extraljus till mina plantor, men om jag inte haft det hade jag nog upphört med näringen mitt i vintern. Från mitten av november till mitten av februari, lite beroende på hur solig vintern är.

19/12 -10

Tack Flora, för tipset! Det kan nog stämma att min äldsta som blommade så fint, hade fått vänta lite för länge på vattning i somras när jag var i Stockholm. Jag minns just att jag blev så snopen när de blommorna föll.
Har ni som köper hybrider av Phalaenopsis lagt märke till att det sällan går att hitta några med riktigt stora blommor nuförtiden? Mina två äldsta har mycket större blommor än de senare inköpta.

Ge ditt svar

21/11 -10

Formulex

Jag har börjat använda en organisk gödning som heter Formulex och säljs av wexthuset. Den är svagt gul i färgen. Kväve 1,8 %, fosfor 1,8 % och kalium 1,95 %

Info från wexthuset om Formulex:

Formulex är en näring som är speciellt framtagen för att använda till sticklingar och små fröplantor. Formulex kan vattnas ut eller sprayas på bladen för extra snabb effekt.
Med Formulex får du snabbt knubbiga och fina sticklingar och plantor med kraftigt rotsystem.

Formulex rekommenderas även till alla växter under vår och höst, samt under vintern för de plantor som hålls vid tillväxt. Vintertid med halverad dos.

Dosering: 5ml per liter vatten Tillförs en gång per vecka./slut citat

Doseringsrådet gäller för växter i jord.

Blir det bra att jag ger 1 ml per liter vatten till phalaenopsis, cattleyor och masdevallia infracta? Hur mycket vågar jag ge Phragmipedium besseae?

Nyckelord: näring, Formulex, gödning, organisk gödning, organisk näring

Ge ditt svar

Undrar om någon har bra tips på hur man får bort fula vita fläckar/ringar på bladen efter, vad jag tror är, kommersiell spray-näring el dyl....

Nyckelord: Näring, Fläckar på bladen

16/11 -10

Gnugga försiktigt med en fuktig tops. Eller testa diskmedel, såpavatten, olja, mjölk Inte blandat utan var för sig.

17/11 -10

Tack för tipsen - ska genast testa dem!

Ge ditt svar

Hej.
Jag har enCymbidium som jag köpte i Varberg
för omkring 20 år sedan,när det var Orchideutstälning.
Den blommade bara när jag köpte den.
Den står i växthus,med skuggväv och får vatten och
näring,och växer bra.
Jag vet bara att det är en Cymbidium.
Tacksam för svar.
Bengt Krook

Nyckelord: Cymbidium, näring, ljus

20/10 -10

Får den en svalare viloperiod?

20/10 -10

20/10 -10

Hej Tommy.
Tack för en bra brukanvisning,men jag vet bara att det är en Cymbidium,och jag vill vet mer om den.
Det var därför jag sände med en bild på den,men det går kanske inte för de är så lika i bladen.
Men den var vacker annas hade jag inte köpt den,den var inte bilig.
Hälsningar
Bengt i Särö

21/10 -10

Hej Bengt

Var sände du bilden?

Ge ditt svar

28/8 -10

+ 29/8 -10

Lämpligt NPK?

Jag undrar vad som är en lämplig fördelning av NPK för orkidéer?

Är denna fördelning lämplig?

Kväve (N) 2,7%, Fosfor (P) 0,4%, Kalium (K) 1,7%

Nyckelord: NPK, näring, Biobact, gödning

28/8 -10

Jag sökte på NPK och fick ingen träff men när jag sökte på näring så läste jag i artikel att NPK bör vara lika helst eller så kan man göda med 2 olika gödningar under olika perioder.

Men skulle ni använda denna gödning under tillväxtperioden?

Jag använder främst Peters 20-20-20

28/8 -10

Det är lite olika beroende på vilken art/hybrid det gäller, och vilken kompost Du
använder, även årstiden spelar in, men Peters 20-20-20 fungerar bra.
Orchid Focus Grow (2.2-1.3-2.1) är också en mycket bra gödning, och fri från Urea,
så man slipper förgiftningssymptom och att PH-värdet blir för högt.

28/8 -10

Tackar Det gäller Phalaenopsis, dendrobium/phalaenopsis, phragmipedium besseae och Cattleya bowringiana coerulea purpurata.

Innehållet jag citerade ovan är från växtnäringen Biobact som görs av restprodukter från pappersmassatillverkning.

28/8 -10

Biobact är inte särskilt lämpligt för orkidèer, det är snarare en gödning och jord-
förbättrings medel för uteväxter, Du vill ju inte att din kompost skall brytas ner på
nolltid, och den innehåller dessutom för lite P.

29/8 -10

Tackar. Ja, jag såg att den innehåller för lite P. Biobact är även för krukväxter.

29/8 -10

Jag försöker hitta en lämplig organisk gödning, vill helst inte använda konstgödsel för miljöns skull.

Har fått hem ett prov på en gödning som heter Natures Bio Organic. Men det står att den innehåller planttillväxt-hormoner - det kan väl inte vara bra att ge?

F ö innehåller den 0,72 N, 0,42 P (P2O3) och 5,31 K (K2o).

http://www.sneckenstrom.se/art-1.asp?id=...

29/8 -10

Först, konstgödsel är nog fel utryck eftersom de ämnen gödseln innehåller finns
naturligt överallt, vad man gör är att man koncentrerar det till ett vattenlösligt salt.
Det enda skadliga med den typen av näring, är att bönder använder för mycket av det på
åkrarna utan att tillföra tillräckligt med vegetabiliskt och animaliskt avfall som håller jorden
"frisk".
Tillsats av "Microorganismer" gör att nedbrytning av komposten ökar förmycket, normalt är
det sådant man tillsätter i en vanlig kompost för att få fart på den s.k. biologiska förbränningen.
Planttillväxt-hormoner finns i några av de näringsblandningar som säljs, det är inga farliga
kemikalier, mest olika vitaminer och ämnen som finns normalt i alla grönsaker och frukt Du
äter, det finns även små mängder i jäst.
Orchid Focus Grow har nästan samma ingredienser, men ökar inte nedbrytningen.
Melass blandar jag i min vanliga gödning eftersom den ger lite bättre rottillväxt, den
finns ju att köpa lite var stans.
Att det bara är K2o i den gödningen är nog inte helt korrekt, Kaliumoxid, Kaliumsulfat,
och Kaliumkarbonat är de typer av kalium som används, där ingår några % K2o.

29/8 -10

OK, tack för info. Jag vill inte starta en miljödebatt om konstgödsel men det påverkar klimatet vid tillverkning av gödseln och jag tycker det är bättre att ta tillvara på den gödning som redan finns, men det är ju upp till var och en
Jag blev lite nyfiken på Formulex. Plant stimulator o Soil enhancer. Har mejlat wexthuset o frågat om NPK-innehåll.
http://www.wexthuset.com/default.asp?ct=...

29/8 -10

Har ni läst undersökningen de gjorde på Ulltuna om näring/gödning till växter? Tom Ericsson gjorde den, en kort sammanfattning är att kommersiella orkidénäringar kan innehålla precis vad som helst. De kan ligga långt ut åt olika håll vad det gäller sammansättningen och vanlig krukväxtnäring som t.ex. Blomstra ligger mitt emellan, eftersom det inte kan vara rätt med orkidénäringar som är varandras motpoler så menar han på att det bästa är Blomstra och det fungerar för mig med Blomstra. Notera att han pratar inte om specialsammansatta orkidénäringar med t.ex förhöjd fosfor som ska användas under några månader för att förbättra blomningen utan om den typen som finns till salu lite här och där och som ska användas hela tiden.ulltuna
En artikel finns i http://www.tradgardsamatorerna.nu/ta/ta4... fler finns om ni orkar söka.

29/8 -10

Jag får "Webbsidan kan inte hittas", Steppis. är det rätt webbadress?

30/8 -10

ängsvädd, Här är rätt adress: http://www.tradgardsamatorerna.nu/ta/ta4...
När jag tittar på vilken typ av näring som fungerar bäst, kollar jag vad proffsodlarna av orkidèer
använder för värden på N-P-K och övriga ingredienser, jag gissar att de vet bättre än många
andra eftersom deras ekonomi är beroende av att plantorna växer bra och blommar.
För Phalaenopsis finns massor av artiklar skrivna av forskare, hur man snabbast och med
minsta kostnad odlar fram plantorna till säljbara produkter, holländska odlare har blivit mycket
miljömedvetna i sin odling.
När det gäller Vanda och vilken näring som är bäst, är den jag tror mest på, vår egen Vandaexpert
Tommy, då får Ultunaforskare säga vad de vill.

30/8 -10

Hej Anders

Tack för förtroendet!
Det går att få Vandor att blomma med Blomstra men de blommar mycket, mycket bättre med en balancerad gödning.
Thailändarna brukar köra 30-10-10 de första två åren för att plantan ska växa snabbt. Den blommar då inte utan bara växer.
Sen byter dom till 20-20-20 och sen tar det ca: ett år innan plantan börjar blomma.

Om man vattnar en längre tid med en gödning med hög Kvävehalt N, så är det svår att få plantan att blomma.

30/8 -10

Intressant, det är en hel vetenskap det här med gödning Då kan man alltså ha en gödning med mer kväve än fosfor o kalium de två första åren - bra att veta - men det kanske inte gäller för alla arter?

Jag funderar över om det finns något annat naturligt sätt att tillföra mer fosfor än via gödningsblandningen, alltså om blandningen innehåller för lite P?

Undrar hur mycket fosfor regnvatten innehåller pga föroreningar?

30/8 -10

Visst, det är riktigt att "rätt" näringstillförsel påverkar blomningen. Efter mer än 40 års odlande lägger jag inte så stor vikt vid vilken gödning jag använder, det är den parameter som förmodligen kommer sist. Innan näringstillförseln får genomslag måste man se till att växterna får: Ljus, rätt temperatur, luft/ventilation, tillräcklig luftfuktighet och vatten av god kvalitet. När detta är uppfyllt då kommer typ av näring in som pricken över i. Jag har besökt åtskilliga odlare i Nederländerna t.ex Florikultura, deras växthusmiljö påminner mer om labratorier än vanliga växthus som vi är vana att se. I sådan miljö, där man förmodligen kommit så nära det optimala som är möjligt blir val av gödning viktig. Systemen är slutna och mycket miljövänliga.
Även hos Tommy är de grundläggande förutsättningarna väl tillgodosedda och hans användning av Peter´s 20-20-20 ger den där extra knuffen hos odlingen. Hos de som kämpar med ljus och luftfuktighet spelar troligen inte växtnäringen någon roll så länge man håller sig till vanliga produkter som Blomstra, substral etc. Själv använder jag flytande Blåkorn men söker leverantör för 20-20.20 i storförpackning, främst av kostnadsskäl.
I naturen tar växterna upp den näring som finns och den del och mängd de behöver och detta är även slutsatsen i Tom Ericssons rapport som refereras i Trädgårdsamatörerna.

30/8 -10

ängsvädd, regnvatten innehåller just inget annat än möjligen försurande ämen
som svavelsyra och salpetersyra, men dessa kan omvandlas till näringsämnen
när det rinner ner i marken. Du har rätt i att gödning av plantorna är en hel vetenskap,
vilken typ av gödning man använder är lite olika beroende på vilka orkidèer man odlar.
Min erfarenhet är att Peter´s 20-20-20 och Orchid Focus Grow är de som ger bäst
tillväxt och blomning, i alla fall med de plantor, och under de förhållanden jag odlar.
Som bolebo säger, så är parametrarna ljus, temperatur och bra vatten viktigt, däremot
är de vanligaste orkidèerna, t.ex. Phalhybrider, Dendrobium och Cattleya inte så kinkiga
på luftfuktighet som man tror, de klarar sig bra med luftfuktigheten i en vanlig lägenhet
om man håller ner temperaturen till omkring 20-23 grader. Även mina Ascocenda trivs
bra, växer och blommar i samma miljö.
Det första jag investerade i var bra ljus som var billiga i drift med mycket lite värme-
strålning, alltså blev det Envirolites som var de enda som fanns att köpa då, nu finns
det betydligt större utbud av den typen.

Vill man tillverka egen organisk gödning kan man använda vanligt gräs och lövvavfall
från trädgården, röta detta i en vanlig svart sopsäck under ett antal månader, och ta
tillvara det vatten som bildas, men en varning för stanken som vattnet avger.
Jag använde den typen av gödning till mina rosor förr, fungerade alldeles utmärkt,
fungerar även på orkidèer i mycket svag koncentration, men lukten avskräcker för
inomhusbruk.

30/8 -10

Tack för tips letherneck På ett annat forum diskuterade vi organisk gödning till kryddväxter och då kom tipset upp att ta några kluttar fågelspillning (jag har undulater) och lägga i vatten men fågelspillning sägs vara kraftig gödning så man får försöka göra en svag lösning.

Jag hittade info om Orchid Focus Grow and Orchid Focus Bloom från http://www.growthtechnology.com/nute-orc...
Orchid Focus NPK Ratios
Grow 2.2: 1.3: 2.1
Bloom 1.9: 2.5: 2.6
Intressant att jämföra skillnaderna.

30/8 -10

+ 31/8 -10

Jhar själv fött upp undulater på 70-talet, Viol kobolt, Opalin, Vita albinos och Gula, jag hade
ett hundratal så det blev mycket spillning. Jag provade det i blomrabatterna framför huset,
men fågelspillning innehåller mycket urinsyra, vilket blir för starkt för att vissa plantors
rötter skulle trivas.
Men visst växte de som vill ha mycket näring väldigt bra.

30/8 -10

Vad kul Jag har bara 8 undulater o föder inte upp, tar mest hand om omplaceringsundulater.

Aha, då vet jag. Antar att det inte spelar någon roll hur svag lösning jag blandar.

31/8 -10

Det är inte farligt att prova, börja med en svag lösning till Du ser att rötterna
fortsätter att vara fina. Det är just rötterna som kan brännas om lösningen blir
för kraftig, men detsamma gäller ju all typ av gödning.

31/8 -10

Vad bra Jag läste på ett annat forum en kunnig person som skrev att växterna mår bra av varierad gödning.

31/8 -10

N 2,7% P 0,4% K 1,7% ser ut som en bra sammansättning för större delen av odlingssäsongen. Med lämplig dosering kan växten då tillgodogöra sig hela mängden och man slipper det spill av fosfor som t ex 20-20-20 för med sig. Inga växter behöver lika mycket fosfor som kväve och överskottet blir en onödig miljöbelastning.

31/8 -10

Meeen vad glad jag blir Toppen Då ska jag testa med Biobact

1/9 -10

Intressant att jämföra 2,7-0,4-1,7 med de kommersiella orkidénäringarna på http://www.tradgardsamatorerna.nu/ta/ta4...
2,7-0,4-1,7 är i termer 100 för N lika med 100-14-63 i tabellen. De kommersiella orkidénäringarna är ganska långt från din sammansättning. Jag säger inte att det ena eller det andra är rätt, men det är intressant att det skiljer så mycket.
Är det kanske så att det Bolebo säger är viktigast?
En annan fråga är ju hur mycket spårämnen som de olika näringarna innehåller?
Det är väl bara att konstatera att det är en djungel att begripa sig på vilken näring man ska använda.
För mig fungerar det med Blomstra, men det betyder ju inte att det är rätt för alla.

1/9 -10

Ja, denna näring är ju organisk och innehåller en massa annat också - jag vill ju ha en organisk gödning.

Man kanske kan kombinera Biobact med någon organisk plantstimulator som hjälper växten att utnyttja det NPK som finns i jorden. Ex.vis SM3 (Sea-Magic3). Det finns SM6 också som är mer koncentrerat.
http://www.runabergsfroer.se/asp/Main.as...

http://www.chaseorganics.co.uk/

Jag ska ta reda på vilka fler organiska växtstimulerare som finns.

Jag har en fråga till Lasse eller någon annan: Lasse skrev att Biobact funkar för större delen av odlingssäsongen - när funkar den och när ska man ha en annan gödning?

1/9 -10

Jag håller på med en artikel om organisk gödning. Försöker få fram info om både makro- och mikronäring men det är inte det lättaste. När jag köpt biobact hoppas jag kunna läsa på flaskan vad den innehåller.

Här är min artikel:
http://www.skoldpaddormedmera.se/odlingg...

1/9 -10

Det finns en del forskning om just effekten av olika typer gödning som publicerats
i Journal of American Society for Horticultural Science.
Bl.a. en som heter: Fertilizer Source and Medium Composition Affect Vegetative Growth
and Mineral Nutrition of a Hybrid Moth Orchid.
Läser man den forskning som rör just Phalaenopsis så är det viktigt att ta hänsyn till många
faktorer vid val av sammansättning avseende N-P-K för att få bästa resultat.
Ljus, temperatur, ph-värde, typ av kompost, art av orkidè, o.s.v., så rent generellt går det inte
att säga vilken typ av N-P-K-blandning som är lämpligast under alla förutsättningar.
Det är viktigast att skilja på odling i sphagnum och ren bark, mellan dessa medium
skiljer det ganska mycket vilka N-P-K-blandningar, inklusive spårämnen, som är bäst
för tillväxten.

1/9 -10

När det gäller olika näringspreparat är det viktigt att veta hur mycket som är lämplig dos. När det gäller t.ex. Peter´s 20-20-20 så finns det rekomendationer som bygger på att man mätt ledningstalet när man gjort sin blandning. Ledningstalet bör hålla sig under 200 mikrosiverts. Vid 300 är blandningen skadlig för de flesta orkideer. Nu är ledningstalet ett något trubbigt vapen, det säger inget om vilka salter som ger aktuellt värde men använder man sig av vanliga på marknaden förekommande preparat hamnar man tillräckligt rätt. "Konflikten" mellan de som tror på organisk gödning och de som använder oorganiska preparat handlar mer om inställning än vetenskap och beprövad erfarenhet.
Steppis pekar på en intressant företeelse: De specialprepararat för orkideer som alla framhåller sin förträfflighet innehåller de mest skiftande koncentrationer av NPK, Hur är detta möjligt? Någon kombination borde vara bäst. Självklart är det inget annat än "smart" marknadsföring. Flaskorna brukar emellertid vara snygga.
Värt att notera är att Peter´s 20-20-20 inte är en specialgödning för orkideer utan "for all purposes" som de själva skriver. Framgången för många med denna gödning är att det finns tillräckligt med med NPK för varje behov. Det överskott som blir rinner bort och ev belastar miljön. Dock torde vår hobbys miljöbelastning i detta avseende vara försumbart.
Jag har tidigare använt fiskemulsion, det gav också bra resultat men luktade fruktansvärt. Kvarvarande parti har jag gett till min bror som är jägare. Fiskemulsion är ett fantastiskt lockbete för vildsvin. De står nära nog i kö för att bli skjutna och i stället för vackra illaluktande orkideer får jag emellanåt en stek eller filé som doftar underbart vid tillagning.

1/9 -10

Är det någon här som använt Biobact till orkidéer ?.

Jag har nämligen dålig erfarenhet med Biobact i porösa lerkrukor eftersom den tas upp av den porösa krukan, som sedan svettades brunt snor på utsidan varje gång jag vattnade. Det bruna snoret fortsatte att uppträda på mina pelargonkrukor så länge som ett år efter att jag slutat använda Biobact.

Jag undrar därför om det inte kan finnas risk att den bruna sörjan i Biobact tas upp av ex. kokosfibrer, vitmossa och bark. Jag skulle inte våga gödsla med Biobact av oro för att komposten skulle bli igensatt med brunkläggigt slem.

1/9 -10

ängsvädd: Jag har aldrig använt Biobact och vet inget om det preparatet. Det jag syftade på var bara sammansättningen av NPK. Sen är det ju som letherneck säger att även odlingsmaterial och andra faktorer spelar in. Vitmossa förmultnar t ex långsamt medan andra organiska material bryts ner snabbare och ger en större förändring av näringsbilden.
Själv använder jag Blomstra som grundstomme men ger också organisk näring, främst Änglamark. Det senare innehåller mer fosfor och kalium och kan åtminstone vara ett bra komplement när det börjar bli dags för blomning har jag tänkt mig.
bolebo: Visst kan vår hobbys miljöbelastning verka försumbar, men nästan alla miljöbelastande handlingar verkar försumbara när man ser dem var för sig. Detta tror jag är ett av mänsklighetens större problem. Tanken att just min lilla handling saknar betydelse.
Helheten är trots allt summan av alla försumbara handlingar.
Det är som med riksdagsvalet. Jag gissar att du inte kommer rösta? Din röst är totalt försumbar, precis som min och alla andras

1/9 -10

bolebo, hur mäter man ledningstalet för barrotade plantor för till dem är Peter 20-20-20
suveränt. Och visst finns det vetenskap och beprövad erfarenhet bakom vilken gödning som
är mest lämpad för odling av de olika arter/hybrider orkidèer som säljs. Det finns ganska mycket
forskning på just det området som utförts på uppdrag av proffsodlare, och jag skulle inte tro att
storodlare vill förlora några miljoner euro varje år genom att ge felaktig typ av gödning till sina
plantor.
Det finns också forskning om vilken typa av kruka,transparenta eller matterade krukor, tillsammans
med typ av kompost och gödning (125 N,12 P,100 K) som ger bästa tillväxt på blad och mängden
rötter under en fast tidsrymd av 30 veckor, studien utfördes av M.G. Blanchard and E.S. Runkle för
Michigan State University Department of Horticulture.
Det finns också Wang, Y.T. and Konow, E.A. 2002. Fertilizer source and medium composition affect vegetative growth and mineral nutrition of a hybrid moth orchid.

Det är ju också värt att notera att Peter's även säljer Orchid Special 30-10-10, Classic Blossom
Booster 10-30-20 och Jack’s Classic 7-5-6. http://www.jacksclassic.com/756.html

1/9 -10

Ja, jag får prova mig fram helt enkelt - helt enkelt - ha . Har hittills använt Änglamarks växtnäring, väldigt sparsamt.. Kul att du också använder den som en del av gödningen Lasse. F ö tänker jag som dig ang. det här med miljön.

Flora - hmmm det låter inget vidare, får ha koll på det. Har för tillfället bara en orkidé i lerkruka. Jag kommer att skölja ur krukan ibland, hoppas på att det kommer funka bra. Änglamark som också är en brun mullrik gödning har funkat bra med plastkruka, bark o levande sphagnum iaf, dock har jag gödslat v ä l d i g t sparsamt.

2/9 -10

Levande spagnum kan möjligen ha nytta av mullämnen och barken kanske inte drar åt sig så mycket. Kokosfibrer som absorberar mycket vätska kan vara ett problem i sammanhanget.

Var trött igår, så det blev kanske ett något rörigt inlägg.

De där bruna svettpärlorna på krukorna var otroligt jobbiga och fula. Kladdade av sig på omgivning och mej.

2/9 -10

Letherneck: Du mäter näringsvattnet på precis samma sätt för barrotade plantor som för de som står i något medium. Du stoppar helt enkelt ner sonden i vattnet med näringslösningen. När jag skriver att det saknas belägg för att organisk gödning är bättre än oorganisk, vad gäller näringstillgång, så handlar det just om detta och inget annat! Det är väl synnerligen självklart att det forskas inom odling såväl som mycket annat.
Vad är det för behov du försöker tillfredsställa genom att i genmälen blanda in saker som inte berörts av inlägget i fråga? Innan du kastar dig över tangentbordet, läs de olika inläggen flera gånger så du förstår vad som avses.
Lassse: Håller med dig (men jag kommer att rösta). Det jag menar är att vårt näringsspill är försumbart jämfört med våra andra miljöstörande odlingsaktiviteter t.ex åka till GIOS, elanvändning, långväga transporter etc.

2/9 -10

Bolebo:

"Värt att notera är att Peter´s 20-20-20 inte är en specialgödning för orkideer utan "for all purposes" som de själva skriver. Framgången för många med denna gödning är att det finns tillräckligt med med NPK för varje behov. Det överskott som blir rinner bort och ev belastar miljön"

Är det inte skadligt för orkidérötterna att ge dem för mycket näring? Man hör ju mycket om att rötterna "bränns". Är det bara ledningstalet som är viktigt, inte övervikt av vissa av ämnena? Säg t.ex. att man skulle ge en näring som håller sig till rätt ledningstal, men alldeles för mycket P och K, t.ex Blomstra eller POKON, är det ofarligt?
Jag såg vad du skrev om kommersiella gödningar, men de skiljer sig ju våldsamt åt vad det gäller sammansättningarna

Eller egentligen skulle kanske frågan vara; vad är ledningstalet egentligen? Om jag förstått det rätt så är det ett mått på hur mycket salter som är i lösningen, men vad innebär det för växten? Reagerar växten på den allmänna koncentrationen eller på respektive ämnes koncentration? För att överföra det till pH, en syrablanding med ett konstant pH blir ju inte mer frätande om jag ändrar andelarna av de ingående syrorna, gäller det samma orkidérötternas reaktion eller inte vid konstant ledningstal?

2/9 -10

Steppis, vad man gör är egentligen att mäta ledningsförmågan i substratet
genom att extrahera vattnet i t.ex. barken, sedan mäter man ledningstalet, då
får man fram ett tal som skall tala om hur hög syranivån (pH) här, enkelt utryckt.
I vatten från en kompost av bark/torv är t.ex. halterna av Ammoniumkväve, Kalcium,
Järn, nitratkväve o.s.v. mycket högre, än i en kompost av enbart bark, så man kan säga
att ren bark stjäl viktiga komponenter av näringen till sin egen nedbrytning, det är en av
orsakerna till att jag "glaserar" min bark i ugnen, vilket hindrar nedbrytningen under
betydligt längre tid än obehandlad bark.
Men just ledningsförmågan i komposten är inte det allra viktigaste, det viktigaste
är vilka värden av de olika nödvändiga närings och spårämnen som finns i själva
växten, då mäter man halterna i t.ex. bladen.
Odlar man i ren bark är t.ex. halten P i bladen dubbelt så högt jämfört med odling
i bark/torv, och i övrigt samma odlingsförhållanden.
Forskningen visade att oavsett om man använde ren bark eller bark/torv-kompost, var
värderna på P och K detsamma i båda typern av kompost, näringslösningen man
använde var 20N-2.2P-15.8K och 20N-8.6P-16.6K.
Vad man ska eftersträva är att komposten ska ha ett pH-värde lite under 6.
Lasses mossa stjäl inga näringsämnen, och håller även ner pH-värdet, vilket betyder
att han kan använda en helt annan typ av gödning till sina plantor än jag, som odlar
de flesta i ren bark, och ändå ge sina plantor den näring de behöver, likadant för de
som odlar i "inert" material, typ Epiweb och liknande.
Skillnaden mellan organisk och oorganisk gödning, är att organisk påskyndar ned-
brytningen av komposten, vilket i sin tur får de konsekvenser som beskrivs ovan,
vid all nedbrytning av organsikt material måste bakterierna använda energi, vilket
stjäls från omgivningen=den näring som plantan ska ha.
Detta är inga problem ute i trädgården, men i en kruka med begränsad tillgång
till yttre näringskällor ställer det till problem, ungefär som Flora skriver i sitt
inlägg.

Ge ditt svar

11/8 -10

Näring

Jag använder inte orkidéenäring till mina blommor men tänkte jag skulle börja och se om de mår bra av det. Hur är det nu när de blommar, ska man ge näring då eller enbart när de vilar? Och är det näring vid varje vattning som gäller?

Nyckelord: näring

11/8 -10

eller gödning kanske det heter, nu blir jag osäker... Men jag menar sånt man häller i blomvattnet.

11/8 -10

Jag använder Blomstras orkidénäring, men jag har inga "komplicerade" orkidéer med speciella behov. Det står bra på flaskan om hur man doserar, men jag vet att det finns olika sätt att ge näring här bland alla OP-are. Gå in under Pratoteket, Vattning och näring, och läs t ex ett inlägg om Blomstra!

11/8 -10

Näringsbehovet är lite olika också beroende på kompostens sammansättning
om man vill vara mycket noga. Men generellt sett, kan man använda vilken orkidè-
näring som helst, även om jag personligen tycker att Peters 20-20-20 eller Orchid
Focus från wexthuset blir billigast i längden.
Jag ger 1/4 dos näring varje vattning till de som är i tillväxt, men blöter rötterna innan
jag ger gödningen för att inte riskera att "bränna" rötterna. De som vilar får bara näring
sporadiskt.

11/8 -10

Jag använder vanlig Blomstra vid varje vattning. Svag dos, en ml per liter vatten när plantorna växer eller blommar. När orkidéerna inte växer (vilar) får de ingen näring.

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.