Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Sophronitis

Nyckelord: Sophronitis

Inlägg med Sophronitis som nyckelord.

16/6 -17

Sophronitis

Sophronitis. Från Misu.

Ja hoppas att det här är också en blomknopp börgan

Nyckelord: Sophronitis

16/6 -17

Tyvärr, en rot

16/6 -17

Okej önsketänkande

16/6 -17

Vad är detta för släkte?

16/6 -17

Ceruna sophronitis kommer nog inte i håg nu till vilken släkt men cattleya tror ja

17/6 -17

Nu känner jag igen släktet.
Den heter/hette Sophronitis (släktnamn) cernua (artnamn). Välkänd mini art.

Prata om bilden

19/4 -17

Sophronitis coccinea

Sophronitis coccinea. Från Misu.

Den växer så det Kanakar 3 nya fina blad,kanske den börgar nångång blomma.

Nyckelord: Sophronitis

Prata om bilden

Kommer Sophronitis helt att försvinna nu? För i så fall får man väl snart göra nya etiketter till mina nya SLC till bara LC.

Nyckelord: Sophronitis

3/12 -15

En av dom har i alla fall försvunnit för Oled

3/12 -15

bobba fett Dagens garv! Haha

4/12 -15

hihihihi, kunde ju bara inte missa ett sådant läge

4/12 -15

Ni är för roliga Inom släktet Sophronitis tror jag det finns 8-9 arter. Som jag har förstått det heter alla numera Cattleya.
Så i logikens namn blir väl då SLCCLC? Men jag tänker lite så är en hybrid vara sig en C, S eller L. Det är ju en hybrid så då kanske inte den drabbas? Men hur det än är så står det Sophronitis på mina namnlappar och så kommer det att vara.

4/12 -15

Ahaha skrattar fortfarande när jag läser! Haha.

Ang namn så är Sophronitis nu Cattleya, men jag skulle låta namn lappen vara eller bara skriva till det nya namnet. Precis som med Neofinetia falcata som nu fått namnet Vanda, vilket jag vägrar skriva på mina lappar. Jag låter det stå Neofinetia.
Och blir det krångligt så kan man ju numrera krukorna istället och skriva in i datorn vilket nummer som är en speciell variant/art. Då håller man ju samtidigt koll på hur många man har!

4/12 -15

Ok, ja då är det nog mest korrekt att SLC blir LC eftersom det bara är L och C som ingår. Men som ni säger kommer jag nog att fortsätta säga SLC tills det blir helt redundant

Ge ditt svar

Hallå hallå!
Här kommer ett mail jag fått från Kristen på New World Orchids (se nedan). Hon kommer att åka till Japan i mitten av februari, och köpa på sig mer Neofinetior mm. och om vi har några önskningar om vad vi skulle vilja ha... Även ovanliga/exclusivare plantor så är det bra om vi kan fylla i en lista redan nu. Dels för att vi då har förtur till plantorna och dels för att vi kan få hem plantor som man kanske normalt inte kan få tag på. Om ni vill ha ett formulär som ni kan fylla i så skicka mig ett PM med din mailadress så löser jag det. Förhoppningsvis åker jag själv över och hämtar plantorna eller så gör en vän till mig det i mitten av Juli så vill ni så gör vi som tidigare en sambeställning av denna också... Och som tidigare sagt kommer hon kompensera alla för detta års missöden med större bättre plantor (de vi beställer nu) och kompensation för de plantor som inte mår så bra från årets sändning. Här kommer mailet...

Dear Neo Friends,
The time has come to compose your Christmas list! Only your presents will not come until sometime next year, depending on where you live.

In February, we will be returning to Tokyo for the Japan Grand Prix International Orchid Festival (https://www.facebook.com/jgp.orchid.e). This is the 25th anniversary of the event, so it would be a great year to go if you can. If you can?t, then I can do your buying for you! Although I will be stocking up on many varieties that in low supply or gone, to make sure that you get what you want, it is helpful to pre-order. Unless your request is very expensive, no pre-payment is necessary. By the same token, please don?t ask for plants that you are not sure you want.

Generally, we purchase plants at the show, they are shipped to the US within a few days, and they undergo inspection. Next, they are forwarded to us, we check them in, pot them up, price them, and make our new list. At that point, people on the pre-order list will be the first to be contacted about plant availability, and you can add on to your order if you wish. If you live in the US, your plants will be shipped out as soon as you confirm your order. If you live in Europe, your plants will be shipped in the summer (I PROMISE!!!!!!).

Any questions, you can call (734-369-1776) or email (Kristen@newworldorchids.com) any time.

Stay warm and well,

Kristen

Nyckelord: Cymbidium, Neofinetia, Dendrobium moliniforme, Sedirea japonica, New World Orchids, Sophronitis, NWO,

26/11 -14

Finns det någon lista att kolla på eller en bra bildsida att sukta över????

26/11 -14

Ja det finns flera. Dels Kristens egen sida. https://newworldorchids.com eller https://www.orchidweb.com/category/japanese-orchids.html eller om man vill vara lite mer avancerad. http://neofinetia.com.ua/viewforum.php?f=3&sid=da25da1ffc5755b2c646efdeaafa88bd, en sida från en Ukrainsk väninna till mig. Här finns allt för mycket godsaker för att plånboken ska ha en chans att hänga med.

27/11 -14

Oh!:) vet du när man senast kan beställa på något som hon redan har?:)

28/11 -14

Senast vore nog i slutet av maj ev. en bit in i juni misstänker jag.

28/11 -14

Vad bra:D hihi ska skriva ner en önslelista och se vad jag kan spara ihop till! Haha manjushage, shunkyuden och en sedirea minmaru står helt klart högst upp!:D

Ge ditt svar
(Laelia) Sophronitis Purpurata helstorlek. Från Jans Orkidéer.

Eftersom det finns ett stort intresse för Sophronitis Purpurata, så vill jag visa hela plantan och dess omfång av blommor då den blommade under juli-augusti förra året. Plantan var mycket medfaren när jag köpte den, men återhämtade sig snabbt och har sedan utvecklats över mina förväntningar. Att få sex blommor samtidigt tillhör inte de vanligaste. Men plantan vill ha mycket ljus, det var det som gjorde att den blommade för tidigt, normalt brukar denna planta blomma på senhösten eller vinter.

Nyckelord: Laelia, Sophronitis purpurata, Sophronitis

9/4 -07

Riktigt härlig! Doftar den?

Finns redan med på önskelistan med den åker nog upp några enheter.

Fantastiskt vacker !
Monika

9/4 -07

Underbar! skaffade en Laelia purpurata själv förra året, efter att ha sett bilden av din på din hemsida.

9/4 -07

Helt underbar!!!!!!!!!!!!!!!!!

9/4 -07

Häftig, snygga färger.

9/4 -07

Vilken läckerbit. En sådan önskar jag mig i ett påskägg nästa år.

9/4 -07

Underbart vacker, hur länge står sig blommorna? Jag köpte själv en planta förra året och den sätter fullt med rötter nu, brukar din planta växa under sommaren? Anledningen att jag frågar är att man i viss litteratur kan läsa att den tillväxer under vintern?
mvh
Mikael

11/4 -07

På frågan om den doftar, så kan jag säga den den doftar en aning.
Hälsar Jans Orkidéer

Prata om bilden

24/3 -07

Bild

Från Gtgoon.

 

Nyckelord: Sophronitis

Prata om bilden
Från Gtgoon.

Gullig liten grej, plattare men lite mindre blommor än min coccinea men Sophronitis är ju egentligen något man kan ha hur mycket som helst av, eh?

Nyckelord: Sophronitis grandiflora, Sophronitis

24/3 -07

Den är mycket vacker. En sådan måste du ha också.

24/3 -07

Jag förstår att du är glad för den här!

24/3 -07

Jag gillar gulliga små grejer mer och mer!!!

Vilken härlig liten goding! Jag har en cernua men den har inte blommat ännu!! Suck!

24/3 -07

Vilken sötnos och vilken underbar färg!!!
Anette

Helt underbar röd färg!

Lördagsgodis!

Mums vilken färg !

24/3 -07

Grattis till blomningen, grandifloran är väl inte precis känd för att vara blommvillig.

24/3 -07

Fantastisk färg!, grattis.
mvh
Mikael

24/3 -07

Hur var det nu, är det din eller inte? Sluta retas.

24/3 -07

Tackar för alla kommentarer, när den hörde dem blev den ännu rödare.

Spindeln: Yes, det är min planta på bilden. Däremot så köptes den i knopp så jag är tyvärr inte ansvarig för blomningen.

24/3 -07

Då måste jag säga grattis till fin planta. Var har du köpt den?

24/3 -07

Det var på Orchidéhuset en vecka sen. Men den här var den sista.

Ge ditt svar

25/11 -06

Sophronitis coccinea

Sophronitis coccinea. Från Gtgoon.

Proportionerna är ju bara för bra.

Nyckelord: Sophronitis coccinea, Sophronitis

Helt klart bra proportioner... tänk om det vore så på vissa andra orkideer...

25/11 -06

Den var ju härligt julröd, är det ett av dina inköp i veckan? Är den inte snudd på lite (h)julbent oxå, om man har en vid definition Läcker vitamininjektion mot gråtrötthet!

Prata om bilden

hej svejs! jag ska åka till brasillien i januari, kanske ngn har nåt tips på vad man kan se i orkidéväg där? sophronitis är väl deras nationalblomma, jag har hört att de har stora utställningar med BARA sophrosötisar... är det verkligen sant? hoppas någon vet...
det är säkert någon som vet vad som gäller med att ta med sig blommor hem därifrån också?? hur skaffar man CITES till exempel, ska man känna ngn speciell person, hehe...
ska vara där i tre månader, runt rio och sen uppåt recife och kanske amazonas, och en sväng till argentina också, måste göra den obligatoriska släktturnén där...
hoppas ni har några bra tips!

Nyckelord: Sophronitis, införsel, Brasilien

Vad kul! Är tyvärr jättedålig på vad man kan hitta var. Det är fem år sedan jag var där, och på den tiden hade jag inte förstått orkidéernas storhet. Ska du ner mot Argentina hoppas jag du inte missar Foz do Iguacu. Parken är jättemysig och du kanske ser en orkidé eller två där. Annars var jag mest i Atlantregnskogen runt Paraty (SP). Jag såg ingen orkidé, men min sambo som kommer därifrån har berättat om olika cattleyor (och lika många ormar) som han sett när han jobbade som ideel skogsvaktare.

23/11 -06

Alvim Seidel har ett av världens största orkidéplantskolor. Där kan du hitta så mycket orkidéer så du storknar. Han kan dessutom ordna så du får hem plantorna lagligt: du beställer ett svenskt CITES-tillstånd medan han ordnar det Brasilianska och sedan tar du med plantorna när du fått tillståndet eller så skickar han plantorna till Sverige.

Ge ditt svar

1/11 -06

Laelior

Och, nu till allas favoritämne: nomenklatur!

Denna gången undrar jag vad som egentligen är en Laelia och vad som är en Sophronitis? Det verkar som om att typ alla Laelior gått och blivit Sophronitisar. Och vad är egentligen skillnaden mellan dessa? Rent utseendemässigt tycker jag den gamla indelningen var mer logisk.

Nyckelord: nomenklatur, Laelia, Sophronitis

1/11 -06

Jag håller med dig Jimmy.
Det är tydligen så att de Brasilianska Laeliorna är överförda till Sophronitis.

/Tommy

1/11 -06

Jo, det är lite konstigt att Sophronitis nu innehåller så många arter. Men som 'vän av ordning' (hehe) så är det ju trevligt når vetenskapsmännen hittar fel i de namnsystem vi har och rättar till dem.

24/11 -06

Nu har de visst ändrat tillbaka. I alla fall enligt Jay Pfal och Peter Och Andres på OH.

Ge ditt svar

Min favorit blomma, bilden är inte min och jag vet ännu inte hur min kommer att se då den blommar eftersom färgen kan variera. Men den är verkligen vacker.

Nyckelord: Sophronitis lobata, Sophronitis

11/9 -06

Heter det Inte Sophronitis eller är det ett nytt släkte med gamla Laelior?

11/9 -06

Jag stavade fel, lite slarvigt, ursäkta mig.

Ojdå, hör lobatan til Sophronitis numera? (Tror jag har hört rykten om det förut med.) För en som har orkisar som hobby verkar det ju lite ologiskt. Svårt att hänga med.
Men "dom" har kanske inte blivit färdiga med att ordna om i släktena ännu. (Vilket dom väl antagligen aldrig blir för det är ju lätt att tänka sig att det hela tiden kommer fram "nyare och bättre" sätt att klassificera.)
Hur stor är din planta Spindeln? Jag har ochså en ungplanta på tillväxt. Håller med om att den är fin! Och ska dofta gott.

13/9 -06

Min är en delning med fyra bulber, och en på tillväxt. Den köpte jag i våras och det ser ut som den blommat strax före den skickades till mig. Så det gäller att den får tillräckligt med ljus nu till vintern så att den möjligtvis kan blomma nästa år.

15/11 -07

Kära Laelia lobata eller Sophronites eller Cattleya lobata. Vad heter den idag tro? Jag har fått timeingen fel på denna skönhet. Den har en liten blomskida med en blomknopp som tittar ut. Den ska annars blomma på våren.

Ge ditt svar