Råd / Släkten, arter och hybrider /
Skriv början av artikeln om LaeliaInlägg med Laelia som nyckelord.
Fantastiskt fin art som ger praktfull blomning.
Underbar
Oj vilken blomning och vilka färger, grattis!!
Börje (bolebo) - känner du igen den?
Jodå, Mina har inte börjat blomma än men de kommer snart. Jag tycker verkligen att det är en praktfull art, finaste? arten bland laeliorna. Flott blomma och en härligt lång stjälk.
Börje - Jag delade plantan förra hösten och när stängeln sen kom, så orkade inte knopparna slå ut. Kanske därför den blommar tidigare nu i höst.
Klart att man inte ska plantera om på hösten, men det var akut för flera plantor och bättre då, än inte alls
Helt klart, det är bättre att plantera om dom, även om det är fel tid än inte alls. Vad gäller knoppar som inte verkar utvecklas eller knopparna verkar klibba ihop så kan man ta lite ljummet vatten och tvätta dom försiktigt.
Mycket vacker
Börje - Jag minns att du sa att jag skulle göra så - men förra vintern hjälpte det inte, det blev bara två ynkliga blommor.
Konstigt nog, så klibbade dom inte alls nu, utan slog ut så snällt så
Härlig, grattis!
Mvh
Mikael
Tjusigt
Jättefin blomma Grattis. Mina har inte kommit så långt än men de e på gång.
Antal: 1 styck tillgänglig. Pris: 1050 kr per styck. Frakt: Tillkommer.
Tänkte sälja några av mina originalmålningar. Målad på Fabriano HP 31 x 46 cm med Winsor & Newton vattenfärger. Varje målning tar mellan 25-30 timmar att måla. Passa på att köpa ett original billigare än vad du skulle betala för ett konsttryck.
Vid intresse går de bra att skicka mig ett meddelande här på Orkideprat.
Priser exklusive frakt till självkostnadspris.
Nyckelord: Laelia
Kommer från s Brasilien. Odlas på fönsterbänken med extraljus under vintern.
Den ljusare bilden har fokuserat på den mörkare läppen och den andra har jag fokuserat på en vit del. Mobilkamera Samsung.
Mvh
Mikael
Helsnygg!!
Och den var inte till salu då?
Fick hem en werkhauseri via Peter nyss som har en trind knoppskida. Hoppas mycket på den!
Såå läcker!! Det är sådana här som skapar 'riskbruk' i orkidésammanhang!!
Vilken snygging!
Utsökt! Det finns så många varianter som man skulle vilja ha...
Fantastisk!! Gillar den här mörka varianten
Underbar
Älskar dessa blå läppar .
Ska efter rekommendation plantera om en Laelia i EpiWeb i plastkruka. Vilka andra orkideer skulle kunna trivas i EpiWeb i plastkruka?
Nyckelord: Omplantering, Laelia, EpiWeb
Ingen annan som vill svara så då ger jag mig på ett försök. Min personliga åsikt är att flertalet epifyter fungerar i EpiWeb, luftigt och torkar ut lagom snabbt och lär man sig att vattna och gödsla rätt så fungerar det.
Tack oled!
Jag har alla mina orkidéer i epiweb; både kruka och monterat! Jag har Aerangis, Angraecum, Haraella, Bulbophyllum, Dendrobium, Laelia, Cattleya och Phalsenopsis, det e vad jag kan komma på nu! De verkar trivas bra med det, växer och frodas!
Astro... jag är kanske för okunnig och oerfaren... men rent instinktivt känns Epiweb inte rätt... du kanske kan slå håll på mitt resonemang?
Bark media som exempel kan du byta vid omplantering... du kan också genom att byta hålla stor renlighet om det skulle angripas av svamp eller liknande. Hur är det med Epiweb? Att byta/omplantera går ju knappt om du inte har en skarp kniv och risk att skada rötterna är då stor. Det är dessutom ett fibermaterial och som sådan mera känslig för att svampar ska frodas.
Och hur beter sig plantor med hängande blomställningar? Fastnar inte blommor i Epiweb?
Ta inte det som ifrågasättande eller kritik... men jag skulle vilja förstå fördelar med Epiweb...
Jag förespråkar varken epiweb eller naturmaterial framför vartannat, det bara råkade bli över en massa epiweb när jag byggde mitt vivarium, och tänkte att jag ska testa att montera allt på det. Jag använder epiweb främst för att det inte bryts ned, när orkisarna väl etablerat sig så vill jag att de ska sitta där. Svamp, alger och liknande har jag inte sett en skymt av, tvärtom så torkar ju materialet upp snabbt så det är inte idealsikt för fuktälskande mikrober. De första plantorna monterade jag i januari och den epiweben är fortfarande som ny. Vid montering så virar jag vitmossa runt rötterna och sen får lite juteväv hålla upp allting. Jag har en Cattleya samt en Dendrobium planterade i krukor med epiweb, de frodas fint och när de behöver en större kruka så lyfter jag bara upp hela paketet med planta rötter och epiweb och sätter allt i en större kruka.
Nackdelen med epiweb som jag ser det är ju att det blir svårare att montera om en väl etablerad planta om den skulle växa sig för stor, man får helt sonika skära bort det mesta av epiweben och sätta plantan på ett nytt stycke eller så sätter man hela paketet på en ny bit epiweb.
Om jag då förstår det hela rätt, så största fördelen med Epiweb är vid montering i vivarium? Medan i andra arrangemang är det mer av tycke-frågan?
Nejdå, epiweb fungerar i alla sammanhang
Jag har epiweb-bakgrund i mitt skåp (med förhoppning om mosstiilväxt, vilket hittills lyser med sin frånvaro). Idag fixade jag i skåpet och flyttade några vägghängda barkmonterade... som tydligen växt takt in i epiweben *behind my eyes"... kändes sådär när jag insåg att jag slitit loss en massa rötter mm från epiweben .
Jag är som ni vet novis i sammanhanget, men jag är inne på Dorras resonemang: svårt att flytta och greja med epiweb! (Jag flyttar och grejar MYCKET i mitt skåp, fast bara på förekommen anledning ).
Hej Vange, är det någon särskild klon eller standard utseende?
Jag har ingen namn på klon men bild på blomman.
90:- bjudet
Grattis Dick fin planta
Det är hög tid att jag sväljer min stolthet när det gäller laelior...
För två år sedan såg jag dem på bild, och blev förälskad. Med tiden har jag köpt på mig ett antal varianter, men det är tydligt att jag inte klarar av att sköta dem på rätt sätt.
Under dessa år har jag aldrig fått en laelia i blom. Jag har ännu så länge inte dödat så värst många. Hittills är det bara en purpurata som har gått bort till följd av svartröta (tror jag). Jag har även tagit död på en halv anceps (också med hjälp av svartröta), men andra halvan lever vidare.
Just denna anceps är mitt senaste bekymmer. Den var stor när jag köpte den. Den hade börjat växa åt två håll, vilket betydde att jag behövde en mycket stor kruka för att få rum med alla rötter. Jag tog en svart plastkruka med en diameter på 40 cm och fyllde den med pinjebark. Under sommaren stod plantan ute och växte bra med nya skott på båda sidor. På ena sidan kom också en stängel, men den torkade in i september. Det bekymrade mig inte så mycket eftersom jag redan hade sett att det var en annan stängel på gång.
I oktober märkte jag dock att halva plantan började tappa blad och, ja, i princip ruttna. Jag vet inte vad det var, men jag såg att skotten började bli svarta nerifrån så jag har antagit att det var svartröta. För att förhindra att hela plantan skulle dö skar jag bort den drabbade sidan. Kvar blev 5 fina skott varav ett hade en växande stängel.
Eftersom jag fick för mig att mina tidigare problem har bottnat i att jag har odlat dem i ett alltför vattenhållande medium (när plantorna har varit inne har jag vattnat dem en gång i veckan), så planterade jag den återstående delen av min anceps i en blandning av pinjebark och lecakulor. Jag tänkte att detta borde vara en mix som torkar ut fort. Än så länge växer plantan, men nu har stängeln torkat igen.
Jag gissar att jag borde ha ett mindre vattenhållande medium, och vattna oftare, men behöver jag något mer? Plantorna står under ljusrör 10 timmar om dygnet. Anceps står i ett fönster där det kan bli som minst 10 grader plus på natten. Purpurata står i lägenheten. De får som minst 18 grader på natten.
Jag ska lägga till att jag är mest fundersam om anceps och purpurata. Jag har också några små bergslaelior, som aldrig har blommat, men det bekymrar mig inte så mycket. De är fina som de är.
Om ni har några tips är jag er evigt tacksam!
Nyckelord: Laelia
Då du nämner L purpurata och L anceps, tar vi först och konstaterar att ingen av dem är något blötdjur, dvs är relativt toleranta mot torka. L purpurata är från Brazil och vill gärna ha lite torr vintervila, mycket ljus men direkt solljus inget krav för blomning, kan ha utomhus sommartid men inte i solen då och när temperaturen medger. L anceps från Mexico och ännu mer toleranta mot torka och även kyla, behöver mycket ljus och klarar med tillvänjning sol under sommaren ute, men inget krav för blomning. Ergo mera ljus och inte fullt så blött, samt om möjligt plocka ut de grövsta bitarna +3cm samt använd bara dem och spola bort böset från barken vid omplantering, så bör iaf någon av dem komma igång
Kan tillägga att de inte vantrivs när de tagit sig ur krukan och likt Laeila lobata kan L purpurata blomma rikligare... Jag har även någon L anceps monterad på bark.
Tack dick!
På din beskrivning låter det som om deras utevistelse har varit idealisk. De har fått sol några timmar på morgonen, och därefter skugga. Och med den sommaren vi har haft så har de fått klara sig själva, och gjort det med den äran. Här i Falun har det varit sjukt bra med mycket värme och lagom mycket regn. (Jag vattnade uteplantorna 3-4 gånger under hela sommaren!)
Annars är det väl lite/stor bark och mycket vattning som gäller, om jag förstår dig rätt.
Stort tack!
Inte mycket vattning, grov bark som är genomsläpplig samt torkar upp snabbt och är luftig. Kolla på nätet, det finns mängder med uppslag, använd ordet culture + din laelia art. Håller du dem blöta/fuktiga hela tiden kommer rötan
En sak till, de gillar hög luftfuktighet och luft i rörelse. L anceps har dessutom en blomställning och blomknoppar som producerar ett ämne som är extremt klibbigt, klibbigare ju torrare du har dem och dessa bör duschas rejält eller sköljas av frekvent, samt torka upp snabbt för att inte allt ska "limmas ihop", det hände mig några gånger i början och kan se ut som de torkar in. När blommorna slagit ut på L anceps slutar jag helt med att anbringa vatten på blommorna.
Gillar de så stora krukor? 40cm då blir det ju mycket fukt på viloperioden..
Stort tack dick! Hög luftfuktighet och rörelse på luften var nyheter för mig. Det ska ordnas!
Blomtjuven: Ja, det blev nog lite för mycket bark och fukt i den krukan... :P
Lite sned och vind men ett grant mönster på läppen.
Lite krångel med att blöta upp knopparna så de öppnar sig. Den ena knoppen trillade av under pilleriet
Nyckelord: Laelia, anceps, sanderiana
Ljuuuvlig!!
Så vacker. Gillar de fina teckningarna inuti blomman. Grattis
Här var en härlig färgklick till!
Brukar duscha lite oftare och direkt på, när knopparna på Laelia från Mexiko har problem med öppnandet, men ser till att ha mycket fläkt så de torkar upp snabbt, problemet har jag aldrig haft med de från Brasilien, törs inte mekaniskt öppna dem då de verkar ibland nästan limmade samman
Underbar blomma!
Men så trist med den som trillade av!
Jag måste dela med mig av denna sida för den är så förbaskat bra. Vars så god: http://www.orchidworks.com/brazil/howtog...
Nyckelord: Laelia
Nu blommar min vackra Laelia gouldiana på båda sina långa stänglar. Det kom ett litet "sladdisskott", men det resulterade bara i en kort liten stängel med en knopp.
Den fina plantan vann jag på ett lotteri när "bolebo" (Börje) hade "öppet hus" i sitt fina växthus i Älmhult på försommaren.
Nyckelord: Laelia
Oj vad många härliga blommor! Vilken prydnad i ett novemberfönster...
Härliga
Måste vara fint att kunna njuta av en sån skönhet! Grattis!
Är så vacker. Min har precis blommat över. en avlöst av L autumnalis som är snarlik.
Mycket vacker,
Läcker, grattis!
Mvh
Mikael
Mycket vacker. Hoppas min vill blomma en dag
o, så tjusig!!
oh sån vacker prydnad. roligt att ha en sådan.
Mycket vacker
Tack alla!
Hoppas nu, att jag kan sköta om den fina plantan, så att det blir blomning nästa höst också. Börje hade ju planterat den i lerkruka och det är väl inte optimalt nu under den kalla säsongen, när luftfuktigheten inne sjunker..
Jag har några bilder på Börjes L. gouldiana jag tog igår! Är det ok att lägga upp dem i din tråd?
Självklart Norberg - det blir bara roligt att se dina foton!
Våra plantor måste ju dessutom komma från samma klon
Kalas! Här kommer några bilder!
Och visst kommer de från samma planta hos bolebo ursprungligen!
Denna har min fru fått i present! Den är jättefin och doftar en liten aning!
Vilka fantastiska foton - tack Norberg!
Jag håller med Mia, speciellt den översta bilden.
sötast
På förfrågan postar jag en till bild på odling i lerkrukor utan substrat. Plantan till höger är en 5 årig Laelia mixmany. Plantan till höger är en 8 årig Neofinetia falcata. Det var lite problem med att få loss dom ur krukorna men det gick till slut...!
Dom trivs utmärkt att växa så här. Det blir aldrig någon röta på rötterna. Jag kanske ansar bort högst tre fyra rötter per år och då är det bara småstumpar som måste bort.
Bäst är att vattna med regnvatten, det blir ju lätt kalkavlagringar på lera.
Nyckelord: lerkruka, Laelia, Substratlös odling i lerkruka
Mycket fin resultat Petter182! Jag har odlat en cattleya warneri i en ytterfoder utan några hål en gång i tiden. Men tekniken var lite annorlunda då. Jag vattnade den två gånger i veckan genom att fylla krukan med vatten och sedan hälla ut vattnet helt. Plantan var så stor och hade så många rötter att inte någon kompost behövdes Här kommer en bild på rötterna:
Petter182. Har de blommat? Min cattleya blommade finfint:
Kanonvacker! Jo dom blommar fint varje år. Jag odlar mest arter som vill ha det luftigt kring rötterna i lerkrukor som aerangis och en del angraecum mm.
Mvh
Petter
Jag kör min aerides houlletiana såhär. Det funkar jättebra. Den bor i en kruka utan hål, så jag häller i vatten en gång om dagen, låter rötterna bli gröna och häller av igen. Den skjuter nya rötter som bara den. Rhyncorides Bangkok Sunset har ungefär samma, fast med hål i botten. Den har börjat skjuta de eftertraktade tunna rötterna igen. Jag är jättenöjd med det här tillvägagångssättet!
Hur bär man sig åt när man börjar? Hur ser rötterna ut och Vad behöver man ? Jag har en Bangkok sunset som kanske skulle må bra i en sådan kruka. Men jag vet inte om jag vågar mej på det.
Det här är så spännande och jag undrar precis som Elisabet, dvs vågar man och hur börjar man? Jag har två Neofinetia från Lasse och det verkar vara en art. som man kan odla så här.
Min Bangkok Sunset bor i en oglaserad ampelkruka med ett hål i botten. Den har både de halvcentimetertjocka gröna rötterna med prickar på, men också de milimetertjocka trådigt vitaktiga rötterna. Jag pluggade igen hålet med en tuss vitmossa så att vattnet kan rinna ut, men långsammare, så rötterna hinner suga upp vad de behöver. Den står utomhus såhär års, och bladen ser mycket gladare ut nu än när den bodde inne. Köttigare så att säga. Vet inte om det egentligen är det bästa sättet att odla den på, men det fungerar bra för mig som är lite för lat för att doppa den flera gånger om dagen.
Min Aerides houlletiana bor i en lerkruka utan hål, den har satt fast sig mot kanten och sprutar nya rötter. Där häller jag på vatten som får stå ett tag, sen häller jag bara av det. Inte mer komplicerat än så. Den sköter sig själv och har stabiliserat sig alldeles. Ser jättefin ut och har också fått fina köttiga blad.
Vad kul att höra att dina orkideer trivs. Det är ju främst vandor, Ascocenda, Rhynchostylis och Aerangis och andra monopodiala orkideer som trivs i lerkrukor utan substrat. Arter som har så kallade "äkta" luftrötter som jag läst att det heter någonstans.
Tack för svaren. Jag har lagt en blöt kruka på sidan, på ett fat som jag tänker hålla blöt för att låta rötterna fastna på kanten.
Det är för lite rötter gem fört med krukan.
Få se vad som händer.
Hur och hur ofta vattnar man i en sådan kruka?
Det här med orkidéer är som en drog, man vill bara ha mer och fler.. Så idag kom DHL med ett nytt paket med växter till mig, 9 stycken Laelia arter (Laelia bahiensis, cinnabarina, grandis, harpophylla, perrinii coerulea, purpurata var. werkhauseri, sanguiloba, tenebrosa, tereticaulis) och en Dendrobium lawesii 'Red x Orange'!
Nyckelord: Dendrobium lawesii, Laelia
Slike pakker elsker jeg Gjett hvor glad jeg var når jeg pakket ut 35 planter
Härligt!
Kul med paket vart är det bra att köpa orkidèer via nätet?
Jag har än så länge varit mest nöjd med Schwerter Orchideenzuch och har gjort många beställningar från dem av den anledningen även om frakten ligger högt (€22,50), men det är leverans ända fram till dörren
Har även beställt från Popow och Großrächener. Varit så där med de plantor jag fått från dem, men kvalitén kan variera otroligt med växter. Man får ha i åtanke att de har många plantor och bara plockar det de har, inte som när man handlar "live" då man vrider, vänder och granskar plantan utan och innan.
Det här med Orchideer är en drog,tveklöst.man kan aldrig få nog när man väl gått ner sig i orchideeträsket.man undrar alltid om det väntar ännu häftigare upplevelser bakom nästa hörn.blicken blir glasartad och man drabbas av ett febrigt habegär och händerna skakar när man öppnar den senaste leveransen dhl kommit med..men jag skulle inte byta ut det mot någon annan drog ..
Det var ett rejält parti. Ser fina ut.
Ja, det vore mer spännande att se hur de ser ut idag - hur många har överlevt & blommat?
/Mvh, I
Ja, det måste vara nyhetstorka på OP, eftersom flera år gamla inlägg börjar dyka upp igen!! Det här är ju från 2012 och igår dök det upp ett från 2013!
Jaha det missade jag :d Men visa då hur de ser ut i dag!
Nu står många av mina orkideer redo för blomning. Jag har märkt att Phal. violacea Borneo (bellina) har fått 2 blomstjäljar, även så Phal. hieroglyphica. Phal. violacea är i full blom. Till min förvåning ser det även ut som om Encyclia cordigera var semialba tänker blomma. Det tycker jag kommer att bli spektakulärt. Den har ju normat 2 smal läderaktiga blad per bulb, men den nya bulben verkar ha en blomsskida, hoppas jag. Laelia lobata kommer att blomma rätt tid i år och Laelia sincorana måste ju blomma snart, blomknoppen blir bara större och större, den är nu större än blad och bulber.
Nyckelord: Laelia, Phalaaenopsis och Encyclia
Härligt, Spindeln!
Då hoppas jag vi får se bilder på de fina blommorna framöver
Ja Spindeln, visst är det roligt när det börjar röra på sig ordentligt!
Nyckelord: Projekt Cattleya, Laelia, Cattleya
Ja, jag håller med. Bladen på Cattleyan är knappast skrynklig alls längre, min har fått en ny bulb med två frächa blad. Laelian har också fått en ny bulb fast bladen har inte öppnat sig riktigt ännu, men kanske till helgen då vi ska få riktigt fint väder
Laelian växer och mår fint i skåpet men Cattleyan är för var dag ett steg närmare komposten,den enda "levande"bulben som var på den från början har fått 2 st nya rotspetsar men.....
Monika
Efter olyckan när den for i golvet för 2-3 månader sedan, så har den inte hämtat sig ....utan det går sakta åt komposten även här.
Har nu satt ut den på altanen, så får det bli som det blir .... lägger inte mera energi på denna plantan !
Det där ser väl inte så farligt ut Ewert. Jag kan lova att min planta har en betydligt dystrare uppsyn, men än så länge har jag inte förlorat hoppet.
"Lassse" .... ja, jag hoppas du har rätt .... men jösses hur ser din då ut ?
Ok, då får jag hoppas att vårsolen sätter fart på min "Hulk"
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 00:49:09 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter