Krukodling utan substrat

Krukodling utan substrat. Från Petter182.

19/4 -13

På förfrågan postar jag en till bild på odling i lerkrukor utan substrat. Plantan till höger är en 5 årig Laelia mixmany. Plantan till höger är en 8 årig Neofinetia falcata. Det var lite problem med att få loss dom ur krukorna men det gick till slut...!

Dom trivs utmärkt att växa så här. Det blir aldrig någon röta på rötterna. Jag kanske ansar bort högst tre fyra rötter per år och då är det bara småstumpar som måste bort.

Bäst är att vattna med regnvatten, det blir ju lätt kalkavlagringar på lera.

Nyckelord: Substratlös odling i lerkruka, Laelia, lerkruka

19/4 -13

Mycket fin resultat Petter182! Jag har odlat en cattleya warneri i en ytterfoder utan några hål en gång i tiden. Men tekniken var lite annorlunda då. Jag vattnade den två gånger i veckan genom att fylla krukan med vatten och sedan hälla ut vattnet helt. Plantan var så stor och hade så många rötter att inte någon kompost behövdes Här kommer en bild på rötterna:

19/4 -13

Från Svetlana.

Petter182. Har de blommat? Min cattleya blommade finfint:

19/4 -13

Kanonvacker! Jo dom blommar fint varje år. Jag odlar mest arter som vill ha det luftigt kring rötterna i lerkrukor som aerangis och en del angraecum mm.
Mvh
Petter

16/7 -13

Jag kör min aerides houlletiana såhär. Det funkar jättebra. Den bor i en kruka utan hål, så jag häller i vatten en gång om dagen, låter rötterna bli gröna och häller av igen. Den skjuter nya rötter som bara den. Rhyncorides Bangkok Sunset har ungefär samma, fast med hål i botten. Den har börjat skjuta de eftertraktade tunna rötterna igen. Jag är jättenöjd med det här tillvägagångssättet!

17/7 -13

Hur bär man sig åt när man börjar? Hur ser rötterna ut och Vad behöver man ? Jag har en Bangkok sunset som kanske skulle må bra i en sådan kruka. Men jag vet inte om jag vågar mej på det.

17/7 -13

Det här är så spännande och jag undrar precis som Elisabet, dvs vågar man och hur börjar man? Jag har två Neofinetia från Lasse och det verkar vara en art. som man kan odla så här.

18/7 -13

Min Bangkok Sunset bor i en oglaserad ampelkruka med ett hål i botten. Den har både de halvcentimetertjocka gröna rötterna med prickar på, men också de milimetertjocka trådigt vitaktiga rötterna. Jag pluggade igen hålet med en tuss vitmossa så att vattnet kan rinna ut, men långsammare, så rötterna hinner suga upp vad de behöver. Den står utomhus såhär års, och bladen ser mycket gladare ut nu än när den bodde inne. Köttigare så att säga. Vet inte om det egentligen är det bästa sättet att odla den på, men det fungerar bra för mig som är lite för lat för att doppa den flera gånger om dagen.

Min Aerides houlletiana bor i en lerkruka utan hål, den har satt fast sig mot kanten och sprutar nya rötter. Där häller jag på vatten som får stå ett tag, sen häller jag bara av det. Inte mer komplicerat än så. Den sköter sig själv och har stabiliserat sig alldeles. Ser jättefin ut och har också fått fina köttiga blad.

18/7 -13

Vad kul att höra att dina orkideer trivs. Det är ju främst vandor, Ascocenda, Rhynchostylis och Aerangis och andra monopodiala orkideer som trivs i lerkrukor utan substrat. Arter som har så kallade "äkta" luftrötter som jag läst att det heter någonstans.

19/7 -13

Tack för svaren. Jag har lagt en blöt kruka på sidan, på ett fat som jag tänker hålla blöt för att låta rötterna fastna på kanten.
Det är för lite rötter gem fört med krukan.
Få se vad som händer.

14/10 -14

Hur och hur ofta vattnar man i en sådan kruka?

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Petter182:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik