Skriv början av artikeln om doft

Nyckelord: doft

Inlägg med doft som nyckelord.

Inköpt på Bauhaus juni-23

Min första nopsis som doftar!

Exotiska färger, som en tropisk solnedgång: cerise prickar och läpp mot guldgul botten.
Dovare i tonen än bilderna visar. De är tagna i kvällssolens ljus.

Nyckelord: Phaelenopsis, Doft

26/6 -23

Många vackra phala du har

28/6 -23

Underbar!

Ge din åsikt

26/6 -23

Nr 44 Sunset

 

Nyckelord: Doft, phaelenopsis

Prata om bilden

26/6 -23

Nr 44 Sunset

 

Nyckelord: phaelenopsis, Doft

Prata om bilden

Köpt på Café Torpets blombänk, juni-22
Märkt "röd-lila" (i knopp)

Fick stå ute på verandan hela sommaren-23 och tackade med 4 blommor i nov-23.
Svag doft.

Nyckelord: Miltonia, Hybrid, Doft

Ge din åsikt

28/10 -21

+ 29/10 -21

Doftande favoriter

Vilka är dina 5 favoriter bland de mest utsökt doftande orkidéerna?

Nyckelord: doft, doftande

30/10 -21

Maxillaria tenuifolia doftar starkt Cocos
Cattleya labiata doftar sött
C. lueddemanniana doftar sött
Lycaste aromatica doftar pepparkaksdeg
Guckusko C. calceolus doftar milt citrus

31/10 -21

Inte lätt att bara välja fem stycken . Tycker de ska dofta gott om man är nära, men inte så starkt att det tar över andra som doftar. Tror att de var Phal. schilleriana som var den första orkidén som doftade, som köptes vid ett besök på Orchidegartneriet i Fredensborg. På fönsterbänken i mitt arbetsrum står en Oncidium Twinkle, som doftar underbart av vanilj. Har flera olika färger av den, men den vita doftar allra finast. Cattleya Little Treasure är en minicattleya som doftar gott, å är väldigt växtvillig. Uppskattar dessa mindre cattleyor som växer året om, å de blommar flera ggr. om året oxå. Jo jag är bra på matte, men kunde inte hålla igen riktigt. Har minst tio till som skulle platsat på listan av väldoftande .

31/10 -21

+ 2/11 -21

Cattleya Little Treasure, har inte sett den förrut. Woow! Börjar tro att varje teoretiskt möjlig variation finns representerad någonstans i naturen.

Jag skrev 5 mest för att inte verka för uppfodrande. Och så tänkte jag de allra mest underbara dofterna, som närmast får dig att svimma av välbehag.

De hade en förvånande fint starkt doftande orkide i Botaniskas växthus i Göteborg, i orkiderummet längst in (bredvid rummet med de köttätande växterna). Det var små, gula (med lite brunt i?), och hängde i luftiga klasar. Tyvärr har de stängt igen växthuset, så det går inte att kolla vad de heter. Kanske det var Oncidium Twinkle?

Cocos och pepparkaksdeg låter väldigt trevligt!

9/11 -21

Finns det ord som kan beskriva skillnaden i doft mellan Cattleya labiata och Cattleya jenmanii?

Gör varierande färger på dessa någon skillnad hos doften?

9/11 -21

Dryad VSOS har möte 20/11 med besök i växthusen i GBT. Det fins säkert plats för någon långväga också om intresse finns.

10/11 -21

Cattleya dowiana - otrolig doft, svår att beskriva
Cattleya jenmanii - min favvo-catt, så jag är lite opartisk. Men doften är ljuvlig.
Angtaecum didierii - jasmin
Catasetum Pierre Couret - Jenka tuggummi
Masdevallia glandulosa - kanel

14/11 -21

Känns omöjligt att välja, jag har alltid samlat på doftande arter och har odlat hundratals olika, så jag gör det enkelt för mig och väljer de fem som finns kvar i min numera betydligt mindre samling:

Brassavola grandiflora
Coelogyne cristata
Dendrobium kingianum
Neofinetia falcata
Stanhopea tigrina

Ge ditt svar

Vanda Tessellata: Var kan man köpa en som luktar gott och mycket när de blommar? En röd, blå eller lila tror jag har bra doft. Hittar ingen bra webshop, men här tycks några ha sålt den för några år sedan.

Nyckelord: Doft, Vanda Tessellata, Vanda

Ge ditt svar

Min Brassia Tessa blommar nu och luktar väldigt gott, men inte så starkt. Jag antar att Brassia-släktet luktar liknande allihopa. Vilken Brassia luktar starkast?

Nyckelord: lukt, brassia, doft

Ge ditt svar

Hur ser era listor ut över de tre mest väldoftande och de som inte luktar lika trevligt? Och hur upplever ni dofterna? När någon beskriver en sak som God citrus brukar någon annan säga diskmedel eller kemisk sörja.

Personligen äger jag inga orkidéer med doft på grund av viss känslighet. Men konstigt nog tål jag flertalet Heya och Amorphophallus och andra likdoftande de växter.

Men tänkte testa på några orkideer som doftar för att se om jag fortfarande reagerar likadant.

Nyckelord: Lukt, Doft, Stank

7/11 -15

Doftar bäst Maxillaria rufescens - den doftar äppelkaka med vaniljsås, tyvärr har jag hittills inte lyckats knäcka koden till dess krav... Cycnodes Wine Delight tycker jag luktar värst, namnet till trots. Men jag har nog inte upplevt de där skitluktande orkidéerna nämnvärt. Dendrobium farmerii är väldigt lättodlad hos mig & blommar flera gånger om året, blommorna håller dock inte mer än 1-2 veckor, den doftar väldigt gott pafyrmerat när solen ligger på blommorna. Restrepior & Masdevallia kan lukta lite svampaktigt, men det är så svagt att man bara märker det när man sätter näsan intill & det behöver man ju inte! Flertalet Afrikanska orkidéer doftar & jag tycker Angraecum calceolous doftade svagt på natten. Angraecum magdalenae doftar mer oxå under natten - jag hade den i sovrummet & det var mkt trevligt att komma in där för att lägga sig tyckte jag (jag sover med fönstret öppet oxå så det kan ju påverka styrkan på doften).
/Mvh, I

8/11 -15

Av mina (som jag fått i blom) tycker jag nog att Encyclia fragrans, Dendrobium fleckeri och Angreacum diderii leder i doftlistan.
fleckeri är dessutom vänlig och blommar rätt ofta så den får jag njuta av rätt ofta

8/11 -15

Väldigt kul att läsa det ni skriver. Av någon konstig anledning har jag alltid reagerat på just orkideer som doftar, inte lika mycket för annat. Och Hoyor och Amorphophallus reagerar jag inte alls på.

Nåväl, har i alla fall skaffat mig en Slc. Indian Fire (men vet inte om den luktar eller ej så jag reagerar på den)

8/11 -15

Väldigt kul att läsa det ni skriver. Av någon konstig anledning har jag alltid reagerat på just orkideer som doftar, inte lika mycket för annat. Och Hoyor och Amorphophallus reagerar jag inte alls på.

Nåväl, har i alla fall skaffat mig en Slc. Indian Fire (men vet inte om den luktar eller ej så jag reagerar på den)

9/11 -15

Tycker min Beallara Tahoma Glacier Green luktar som gamla insektsdödarsprayen Raid. Men inte så starkt gudskelov.

9/11 -15

Väldigt väldigt god och ganska stark doft, Neofinetia. Också ganska stark doft har Aerangis distincta x biloba. Lättare doft Brasavola nodosa.

9/11 -15

Det är svårt att slå stanhopeorna när det gäller doftstyrka. Min favorit är stanhopea hernandezii som luktar som en gigantisk fruktsmoothie när den blommar. Som många starkt doftande orkidéer håller blommorna bara knappt en vecka, men under den veckan doftar hela huset. Stanhopea saccata är också underbar: Den doftar något glöggliknande. En annan favorit är stanhopea occulata som luktar Chokladpucko.

9/11 -15

Phalaenopsis bellina luktar gott med just citrusdoft. Har min i skåp så det blir till att "glänta" på dörren för att känna den.

Phal Sweet Memory Liodoro (Deventeriana (amabilis x amboinensis) x violacea doftar underbart av söt citrus och har fantastiska färger på blommorna. Jag har tre stora fina plantor, som har några år på nacken, och jag vårdar dem ömt!

Ge ditt svar

Jag söker en ljuvligt doftande orkidé som går att köpa online. Jag är ute efter något som luktar ungefär som när man kliver in i rummet med snittblommor i en blomsterbutik. Kan ni rekommendera en sådan orkidé samt säga på vilken nätbutik den säljs.

Nyckelord: blomsterbutik, orkidé, doft, doftande

21/8 -15

Kul konkret fråga!! Jag rekommenderar en Cattleya Haw Yuan Beauty Pearl (säljs bland annat av akessonorkideer.se, säkert av andra oxå). En blomma och du är i en parfymbutik. (Fast oftast blommar den med två eller fler, var beredd på att förklara dig .

Om du är nybörjare skulle jag rekommendera en Phalaenopsis Liodoro. Doftar underbart och är inte lika ljuskrävande som en Cattleya.
Orchidéhuset brukar ha Phal Liodoro. Den verkar vara slut just nu, men den kommer säkert in igen. Här kommer en länk:
http://www.orchidehuset.se/

21/8 -15

Håller med Nenne, det är en bra o lättskött orkide dessutom

21/8 -15

Tycker den luktar snus...

Bibbi, då måste ditt snus dofta underbart!

22/8 -15

Jag beställer Cattleyan först eftersom den fanns hemma. Min lägenhet har söderfönster så ljus har jag gott om. Jag har en Cattleya sedan tidigare som verkar trivas bra i min uppochnervända cylindervas med vatten på ett stort fat i botten.

Jag menade ljust under den mörka årstiden, men du kanske har bra belysning!

22/8 -15

Köpte boken Fragrant orchids här på OP och en iakttagelse man gör är att urvalsodlingen/hybridisering har gjort att dofter har minskat och i många fall helt fallit bort, mer färg och form som styrt! Dofter är ju dessutom väldigt personligt, vissa älskar en medan andra tycker den luktar illa eller för starkt. Cecilia_K som jag köpte boken av använde den för att undvika doftande orkidéer då hon lider av allergi och till slut fick sluta med dem helt. Själv var det den sköndoftande Ansellia africana som fick mig trollbunden av orkidéer, dock blir den gigantisk med tiden, min längsta bulb är ca 1,4 meter lång och hade ett par hundra blommor i senvintras

22/8 -15

Då mitt inlägg nog inte har intresse för alla och skulle bli väldigt lång kring Ansellia africana som dick nämnar ovan väljer jag att lägga upp en länk på en fantastisk "skrift" POLLINATION AND FACULTATIVE ANT-ASSOCIATION IN THEAFRICAN LEOPARD ORCHID ANSELLIA AFRICANA
http://www.academia.edu/2544466/Pollinat...

dick, hur får du plats för en sådan jätte?

22/8 -15

Beror helt på hur man disponera sitt boende

Tänkte väl det! Orkisar både högt och lågt!

22/8 -15

Det är en fransk balkong där den bor så relativt högt fönster i dörrarna

22/8 -15

Relativt lite dörr i fönstret

Inte lätt att begripa det där!! Jag säger som di Leva brukar sjunga: "vem ska man tro på tro på"

22/8 -15

Innehavaren av orkidé och franska balkongen, Ole leker med orden som vanligt För att återgå till dofter; visste ni att Carolus Linnaeus gjorde ett av de första försöken att kategorisera lukter, sju grupper, kamfer, musk, blommig, pepparmint, eterisk, stickande/skarp, rutten

Ja, jag förstår väl det, dvs att ole leker med orden! Det gör han ju jämt och det går inte att "sätta dit" honom! Själv är jag också ganska snabb i truten, men där har jag helt klart en överman!

22/8 -15

Tro på? Jag tror på Robert Lind i Kramfors, det har väl funnits i alla tider"

https://plus.google.com/+LennartRegebro/...
Nu snart någon som blir v........
Som avslut får jag säga att det är imponerande hur mycket plats dick har till orkidé Lyckas också med sånt ingen annan klara av. Jag har i dagarna utmanat honom med vem som först får en Cattleya aurea att blomma, ett vågat utspel med tanke på att min inte har blommat på 5 år

22/8 -15

Märkligt då det var Cattleya trianae vadet gällde, är det möjligen anledningen till att Cattleya aurea inte fått att blommas?

22/8 -15

Jag försökte vrida till min fördel Men men då blir det trianae och då ligger jag risigt till

23/8 -15

Hej Emily! Jag har precis kommit hem från en härlig inköpsresa och hittat många härliga doftande orkidéer. De kommer ut i vår webshop inom kort.
Hälsningar Peter Orchidehuset

23/8 -15

Hej Emily! Jag har precis kommit hem från en härlig inköpsresa och hittat många härliga doftande orkidéer. De kommer ut i vår webshop inom kort.
Hälsningar Peter Orchidehuset

26/9 -15

Jag köpte en Phalenopsis Liodoro från Holland. Den luktade direkt när den kom eftersom den var blommande. Sedan köpte jag 2 st. BLC Haw Yuan Pearl Beauty från Åkesson Orkidéer. De hade 7 knoppar varav 3 har blivit blommor av. De luktar jättegott men inte så mycket. Man får sätta näsan i blomman för att känna det. Blir det mer med tiden eller? Hittills luktar mina Brassia Tessa starkare. Även de luktar jättegott. (som en blomsterbutik)

26/9 -15

Jag har i många år samlat särskilt på doftande orkidéer och nästan alla på min till salu-lista doftar. Rena arter doftar generellt mer än hybrider och släkten som Cattleya, Coelogyne, Dendrobium, Encyclia, Epidendrum och Neofinetia är värda att titta närmare på.

Ge ditt svar

Jaha, då var man här igen... Någon planta doftar - men vilken? Plantor bärs hit och dit. Isolera - känna efter. Bocka av, börja om.
Snart har jag förhoppningsvis svaret på vem som måste flytta. Alltid tråkigt, men tyvärr nödvändigt.
Situationen kan kortfattat och precist sammanfattas i: Allergi SUCKS!

Nyckelord: Allergi, Doft

25/7 -12

Det är så tråkigt med allergi Min make har astma men han tycks inte vara så allergisk mot mina plantor för jag har doftande orkidéer men han reagerar inte på dom. Däremot kunde jag inte ha en porslinsblomma, den doften var för stark och jag fick ge bort den växten.

26/7 -12

Om du har många plantor så blir det svårt att lokalisera "boven", dessutom kan det vara kombinationen mellan olika dofter som besvärar dig. Som du kanske vet så är kraftigt doftande orkidéer inget köpargument för mig.

26/7 -12

Jag stoppade näsan i de plantor som blommar igår vid olika tidpunkter, och på kvällen kände jag att min Phal. celebensis verkar utsöndra något som jag reagerar på. Den har ingen DOFT i den bemärkelsen, men något litet doftaktigt kan jag ändå känna. Efter att ha haft celebensis instängd i ett eget rum under natten och nu på förmiddagen är jag 99,9 % säker på att det är den som jag inte tål. Har även konstaterat att också Phal. fasciata (inte så oväntat) är med och framkallar mina starka allergireaktioner...

Ge din åsikt

Jag trodde att jag gjort det enkelt för mig och min doftkänslighet när jag valt in Phal. equestris i min samling. Enligt vad jag läst mig till så saknar ju denna art doft. Men... likväl så doftar min equestris var. rosea. Vet inte om jag ska skratta eller gråta åt denna upptäckt. Ironiskt är det iallafall!

Nyckelord: Doft, Phalaenopsis equestris var. rosea

2/2 -12

Det var verkligen ironiskt. Jag älskar doftande orkidéer och ingen av mina P. equestris doftar minsann!

2/2 -12

Pga doft måste jag avvara den ovannämda + Phal. deliciosa + Phal. Braquestris. Du kanske är intresserad av att bli nytt hem till en/flera?

2/2 -12

Vissa equestris doftar ju svagt, det har jag oxå märkt. Hur ser blommorna ut på din equestris, kanske intresserad...

2/2 -12

Ja, jag ska väl inte påstå att de fyller ett helt rum - men visst doftar de tillräckligt för att jag (som är överkänslig) ska reagera. Det finns bilder på rosea, deliciosa & Braquestris i mitt album

2/2 -12

Här är ytterligare en bild på "boven" (equestris var. rosea)

2/2 -12

Är blommorna så ljusa i verkligheten?

3/2 -12

De har en liten, liten mer rosa ton - men är blekrosa i färgerna.
Lägger till ytterligare en bild (tagen nyss). Denna färgen är mer rättvis!

3/2 -12

Ja, den är jättefin, men rätt lik en av mina, dock ser denna blekare ut i färgen.

3/2 -12

Den behöver som sagt ett nytt hem och du får gärna köpa den av mig om du vill. Hör isåfall av dig via PM.

Ge din åsikt
Oncidium men vilken?. Från tegist.

Önskar namn på denna vackra skapelse. Doftar mycket gott.

Nyckelord: oncidium, doft

Prata om bilden

6/4 -11

oncidium

oncidium. Från tegist.

Hejsan hej.. bara älskar doften på denna. Men jag vet ej va den heter!

Nyckelord: doft, Oncidium

14/10 -13

Jättesöt

Prata om bilden

Verkligen älskar denna Phal. - men tyvärr så doftar den ju och jag kan inte ha dem (får allergiska reaktioner)...

Känner någon till om det går det att få tag på en schilleriana utan doft? Ja, andra doftande Phal. arter oxå för den delen i en odoftande version...?

Nyckelord: doft, Phalaenopsis schilleriana

17/12 -10

Puttar upp denna fråga

17/12 -10

P. stuartiana tycker i alla fall jag är lite lik (de vita varieteterna), men om jag inte missförstått det helt kan den dofta lite den med(?)

17/12 -10

Ja, stuartiana är ju oxå en favorit, men tyvärr - precis som du skriver - en doftande orkidé det med...

17/12 -10

Min erfarenhet är att de inte doftar särskilt mycket, men är du väldigt känslig för dofter finns det ju doftlösa hybrider med schillerianaia i sig och som likan ursprungsplantan.

17/12 -10

Wiganiae eller Philadelphia, shilleriana x stuartiana doftar nog inte fast det är
r ju en hybrid, men mycket söt och läcker med fläckiga blad

18/12 -10

Tack för era tips! Eftersom jag helst vill ha de rena arterna av dessa får jag helt enkelt sniffa på dem på någon utställning och låta näsan avgöra om jag kan ha dem eller ej...

18/12 -10

Min erfarenhet av phalanopsis doft är att den är mjuk och inte skärande som vissa hoyor eller starkt doftande orkidér, men att låta näsan avgöra låter gott.

Ge ditt svar

Jaa, på helt eget bevåg har orkisarna startat en tävling om att dofta starkast.

Har lovat Phal Miva Fokus att berätta att det var hon som startade det hela. Någon vecka efter att hon kom till oss öppnade hon sin första blomma och spred en ljuvlig och stark doft i mitt vardagsrum. Men inte kunde hon väl ana vad detta skulle få för resultat. C. forbesii, som också står i vardagsrummet, öppnade snabbt sina två knoppar och blandade sin väldoft med Phalens. Javisst luktar forbesii himla gott men om sanningen ska fram, inte riktigt lika starkt. Jaha, Brassadan, som blommade i februari och i maj och som hade ny stängel la sig i det hela och slog ut några av sina små blommor och genast fylldes rummet av kryddat brännvin.

Nu var doften så påtaglig att den kändes ut på balkongen, där en Brassiahybrid slog ut sina väldoftande blommor på sin tredje stängel för i år. Vid det här laget stod det klart för alla och en var att det gällde att hänga med och Miltoniopsis, som är äldst i gården, tog upp kanpen genom att släppa ifrån sig väldoft från ytterligare en stängel och snabbt därefter ville inte min Miltoniahybrid vara sämre utan blandade sig i doftkaskaden med några blommor på sin första stängel.

Men nu hördes knorranden. Protesterna haglade över hela bostaden, tre Cattleyahybrider påpekade högljutt att de minsann blommat rikligt under våren och nu ansträngde sig till det yttersta för att producera många skott och tänkte starta en egen tävling senare. Till detta anslöt sig en Paph, som låter sitt nya skott växa så det knakar och Pinochion lät höra sin späda stämma och påminde om att hon har både blommor och knoppar och kan väl inte hjälpa att hon inte blivit begåvad med doft och detta instämde Phal. Everspring i med sina fem blommor. Från balkongen ropade D. kingianum att hon krävde att jag skulle berätta att hon fyllt mitt kök med den härligaste honungsdoft under tidig vår och att hon nu skyndade sig att komma med en hel mängd nya skott.

Nu har Miva Fokus blivit sur och kastat ifrån sig delar av sin blomma och anledningen är att jag berättat att jag tänkte låta en Doftranka delta i tävlingen. Hon har blommat hela våren och sommaren och är verkligen doftstark. Jo då, hon fick vara med om jag lovade att kalla henne för en "vanlig simpel krukväxt", så låt gå för det då.

Som en del av er vet, kan jag inte lägga in foton, så ni får hålla till godo med denna lilla illustration över vad som pågår här hos mig.

Mvh
Birgitta

Nyckelord: doft, Blommor

16/8 -08

Vem behöver bilder med så målande beskrivningar! Däremot önskar jag att man kunde skicka doftmeddelande!

16/8 -08

Sicken härlig doftillustration Nyfiken!

Så underbart Birgitta! Tack för ditt fina inlägg. Jag riktigt känner alla dofter i näsan! Jag säger som Jannie: doftmeddelande hade inte varit dumt. Jag är så dålig på att beskriva dofter men det hindrar inte att jag njuter av dom!!
/Annette

16/8 -08

På tal om Doftranka som måste vare den starkast doftand blomma som finns, så har den faktiskt äcklast mig för att doften varit för stark, och då blir det inte väldoft längre. Däremot har ju Porslinsblomman en kraftig doft, men den doften blir aldrig övermäktig. Jag håller tummarna för nopsisen För det var väldoft vi pratade om?

16/8 -08

Bästa berättelsen EVER!!!!!!!!

Jag säger samma som Jannie - vem behöver bilder ! !!!

16/8 -08

Tusen tack för din ljuvligt doftande berättelse! Vem kan toppa det här? Nu väntar jag spänt på en målande beskrivning av den andra sidan av doftskalan; de orkidér som inte doftar utan luktar eller rent av stinker:D Häromdagen lärde jag mig att det finns vissa C percivaliana som luktar gamla strumpor eller ännu värre...

16/8 -08

OBS! Se doftbeskrivningar av Bulbuphyllum. Ruttet lik osv. Det är inte doft det är stank. Jag avstår.

Mina orkisar hälsar och tackar.

Nej Spindeln, det gällde inte att tävla i väldoft utan i starkast doft (rena turen att jag inte har stinkande växter hemma). Ett tag tänkte jag styra upp det hela, så att det skulle handla om vem som kan dofta godast. Detta måste jag avstå ifrån. Det skulle ställt alldeles för stora krav på mig och min förmåga att beskriva dofter och det är jag urdålig på.
Tror ni att man kan träna upp den förmågan?
Birgitta

16/8 -08

Åh, det är nästan så att man känner dofterna ...:-) Härlig berättelse och idé, Nyfiken!
Det blir som en liten feber i sig det där, att försöka skaffa sig doftande plantor så att man har någon väldoft att njuta av helst hela året runt, en samlaridé så god som någon!
Man kan träna upp sitt luktsinne och sin förmåga att särskilja och beskriva dofter, det gör bland annat dem som blir högre skolans vinkännare. Och förstås parfymörer oxå! Med parfymer ska man ju urskilja toppnot (den doft som först känns) hjärtnot (den som känns "under" toppnoten, och basnot (den som stannar kvar länge) och var och en av dessa noter kan bestå av flera dofter. Det hade varit himla kul att få prova på en sån lektion med mängder av dofter i små provflaskor, jag är säker på att man ganska snabbt hade utökat sitt ordförråd och sin förståelse för dofters indelning i t.ex. vad som är fruktigt, kryddigt, blommigt osv.
Det finns speciella dofttävlingar för orkidéer - det hade jag bra gärna velat vara med på! Tänk att få gå runt och sniffa och känna subtila skillnader, samt få höra de riktiga doftexperterna beskriva en doft samtidigt som man upplever den - det måste vara som att få öppna dörren till en helt ny värld
I boken "Fragrant Orchids" skriver författaren Steven A. Frowine att man i Sydafrika vid orkidédoftstävlingar använder fyra grundindelningar för dofterna:
1) intensitet: alltså hur stark doften är
2) spridning: hur nära man behöver komma för att känna doften
3) behaglighet: om doften upplevs som behaglig eller obehaglig
4) elegans: om doften känns rundare och mer parfymlik anses den elegant, medan däremot inslag av kemiska noter eller "tunna" doftintryck drar ner eleganspoängen.
Man kan få 1-10 poäng i vardera kriterium, förutom i behaglighet som kan ge ända upp till 20 poäng, och alltså skulle en maxpoäng vara 50 poäng.
Den boken rekommenderas varmt till alla som är intresserade av orkidéernas doft, då den har en bra indelning där man snabbt kan söka upp plantor t.ex. efter doftintensitet, tid på dygnet då plantan doftar, tid på året den brukar blomma, och inte minst vilken svårighetsgrad den anses ha att odla, med mera.
Dofter är en spännande värld, och högst subjektiv. Vi har blivit förslappade i våra doftmuskler hävdade någon, för att vi utsätts för så mycket kemiska och konstgjorda dofter och gör allt vad vi kan för att dölja naturliga dofter (eller odörer var kanske vad som avsågs) att vi inte längre litar på våra näsor... då passar det väl utmärkt att regelbundet ha doftgympa bland sina orkidéer!

16/8 -08

Jag har hittat på nätet en intressant del av Linet Hammans föreläsning om dofter som kan hjälpa en bit på vägen när man ska beskriva dem:

"....CLASSIFYING FRAGRANCES

When we first smell an orchid flower we relate it to substances we have already identified such as rose, hyacinth, cinnamon or jasmine. With more experience of sampling orchid fragrances we begin to relate scents to a particular orchid species.

Publications dealing with the description and classification of scent impressions abound in the specialist literature. For this lecture's purpose I am omitting the complex chemical names and will stick to a simple but effective classification .

Certain fragrances can be related to certain colours. The major colour groups are:

1. white floral image - a soft fragrance
The white-floral scents incorporate the very pleasing scent notes of jasmine, tuberose, orange flower, honeysuckle etc. These flowers really are white in the majority of cases and release their scent mainly during the late evening or night. Most are pollinated by moths which use the scent and white colouring as pointers to the flower.

2. rosy floral image - a sweet, rosy smell almost like Turkish Delight
The scent of cyclamen, lily of the valley, sweet pea and rose identify this group. Sunlight and warmth trigger scent production.

3. Yellow scents - strong, citrus-like freesia fragrance

4. brown scents - reminding of spices ; cloves, coriander; caraway and cinnamon
Typical scent of a carnation.

5. Green scents - a mossy, wet / forest scent

6. dark smells - mostly unpleasant; musty, stale-socks

Remember that orchid fragrances are in many instances combinations of different fragrant compounds...."

Oh så intressant ni gjort den här tråden, tack!

16/8 -08

Helt underbar tråd det här - Jag ryyyyyser!

Tack för ett underhållande och trevligt inlägg Birgitta!

16/8 -08

Tack Birgitta för ditt doftinlägg som inte kan beskrivas i bild! Tack till er andra för intressant beskrivning av dofter.

16/8 -08

Härligt att läsa! Jag börjar helt plötsligt tänka på mina orkideer på ett annat sätt...

En kingianum jag hade för flera år sedan doftade så starkt att jag fick ta ut den ur vardagsrumet för att få lite "TV-lugn och ro"!

16/8 -08

Birgitta, tack för en underbar beskrivning av dina orkidéers dofttävling.
Jag kan riktigt känna alla goda dofter som ingår i tävlingen
Miva Fokus tycker jag visar på storsinthet, när hon trots protester, lät Doftrankan få delta i tävlingen
Kanske har orkidéerna smittats av OS-feber det verkar som de inte bara tänker ha en `doftgren´utan en `bulbgren´också

Jag blev så inspirerad av detta doftprat att jag går och sniffar på alla mina orkisar. (mer än vabligt) Upptäckte alldeles nyss att min Miva Barbara x mannii doftar. Den har blommat flera gånger hos mig men jag har inte känt doften. Nu ska vi se: en inte såå intensiv doft skulle gissa på 4, elegant doft på ca 6, man måste sticka näsan i blomman för att känna doften 2, doften är mycket behaglig 12. ,Nu vet ni precis hur den doftar va
Annette

17/8 -08

Ja Annette, exakt. Vilken härlig doft

Jajjemen, det var tydligt och exakt

17/8 -08

Anette, fint foto och vacker blomma ett pluss med doften:

17/8 -08

En sådan har jag också, Annette! Nästa gång den blommar ska jag sticka näsan i den!

19/8 -08

hittade denna sida där det finns förklarat vad olika orkidéer doftar http://faq.gardenweb.com/faq/lists/orchi...

20/8 -08

såfia - vilken rolig sida! läs särskilt om bulbosarna, hehe..

"echinolabium – Partially decomposed rat"

Ge din åsikt