Skriv början av artikeln om doftande

Nyckelord: doftande

Inlägg med doftande som nyckelord.

28/10 -21

+ 29/10 -21

Doftande favoriter

Vilka är dina 5 favoriter bland de mest utsökt doftande orkidéerna?

Nyckelord: doftande, doft

30/10 -21

Maxillaria tenuifolia doftar starkt Cocos
Cattleya labiata doftar sött
C. lueddemanniana doftar sött
Lycaste aromatica doftar pepparkaksdeg
Guckusko C. calceolus doftar milt citrus

31/10 -21

Inte lätt att bara välja fem stycken . Tycker de ska dofta gott om man är nära, men inte så starkt att det tar över andra som doftar. Tror att de var Phal. schilleriana som var den första orkidén som doftade, som köptes vid ett besök på Orchidegartneriet i Fredensborg. På fönsterbänken i mitt arbetsrum står en Oncidium Twinkle, som doftar underbart av vanilj. Har flera olika färger av den, men den vita doftar allra finast. Cattleya Little Treasure är en minicattleya som doftar gott, å är väldigt växtvillig. Uppskattar dessa mindre cattleyor som växer året om, å de blommar flera ggr. om året oxå. Jo jag är bra på matte, men kunde inte hålla igen riktigt. Har minst tio till som skulle platsat på listan av väldoftande .

31/10 -21

+ 2/11 -21

Cattleya Little Treasure, har inte sett den förrut. Woow! Börjar tro att varje teoretiskt möjlig variation finns representerad någonstans i naturen.

Jag skrev 5 mest för att inte verka för uppfodrande. Och så tänkte jag de allra mest underbara dofterna, som närmast får dig att svimma av välbehag.

De hade en förvånande fint starkt doftande orkide i Botaniskas växthus i Göteborg, i orkiderummet längst in (bredvid rummet med de köttätande växterna). Det var små, gula (med lite brunt i?), och hängde i luftiga klasar. Tyvärr har de stängt igen växthuset, så det går inte att kolla vad de heter. Kanske det var Oncidium Twinkle?

Cocos och pepparkaksdeg låter väldigt trevligt!

9/11 -21

Finns det ord som kan beskriva skillnaden i doft mellan Cattleya labiata och Cattleya jenmanii?

Gör varierande färger på dessa någon skillnad hos doften?

9/11 -21

Dryad VSOS har möte 20/11 med besök i växthusen i GBT. Det fins säkert plats för någon långväga också om intresse finns.

10/11 -21

Cattleya dowiana - otrolig doft, svår att beskriva
Cattleya jenmanii - min favvo-catt, så jag är lite opartisk. Men doften är ljuvlig.
Angtaecum didierii - jasmin
Catasetum Pierre Couret - Jenka tuggummi
Masdevallia glandulosa - kanel

14/11 -21

Känns omöjligt att välja, jag har alltid samlat på doftande arter och har odlat hundratals olika, så jag gör det enkelt för mig och väljer de fem som finns kvar i min numera betydligt mindre samling:

Brassavola grandiflora
Coelogyne cristata
Dendrobium kingianum
Neofinetia falcata
Stanhopea tigrina

Ge ditt svar

Jag söker en ljuvligt doftande orkidé som går att köpa online. Jag är ute efter något som luktar ungefär som när man kliver in i rummet med snittblommor i en blomsterbutik. Kan ni rekommendera en sådan orkidé samt säga på vilken nätbutik den säljs.

Nyckelord: orkidé, doft, doftande, blomsterbutik

21/8 -15

Kul konkret fråga!! Jag rekommenderar en Cattleya Haw Yuan Beauty Pearl (säljs bland annat av akessonorkideer.se, säkert av andra oxå). En blomma och du är i en parfymbutik. (Fast oftast blommar den med två eller fler, var beredd på att förklara dig .

Om du är nybörjare skulle jag rekommendera en Phalaenopsis Liodoro. Doftar underbart och är inte lika ljuskrävande som en Cattleya.
Orchidéhuset brukar ha Phal Liodoro. Den verkar vara slut just nu, men den kommer säkert in igen. Här kommer en länk:
http://www.orchidehuset.se/

21/8 -15

Håller med Nenne, det är en bra o lättskött orkide dessutom

21/8 -15

Tycker den luktar snus...

Bibbi, då måste ditt snus dofta underbart!

22/8 -15

Jag beställer Cattleyan först eftersom den fanns hemma. Min lägenhet har söderfönster så ljus har jag gott om. Jag har en Cattleya sedan tidigare som verkar trivas bra i min uppochnervända cylindervas med vatten på ett stort fat i botten.

Jag menade ljust under den mörka årstiden, men du kanske har bra belysning!

22/8 -15

Köpte boken Fragrant orchids här på OP och en iakttagelse man gör är att urvalsodlingen/hybridisering har gjort att dofter har minskat och i många fall helt fallit bort, mer färg och form som styrt! Dofter är ju dessutom väldigt personligt, vissa älskar en medan andra tycker den luktar illa eller för starkt. Cecilia_K som jag köpte boken av använde den för att undvika doftande orkidéer då hon lider av allergi och till slut fick sluta med dem helt. Själv var det den sköndoftande Ansellia africana som fick mig trollbunden av orkidéer, dock blir den gigantisk med tiden, min längsta bulb är ca 1,4 meter lång och hade ett par hundra blommor i senvintras

22/8 -15

Då mitt inlägg nog inte har intresse för alla och skulle bli väldigt lång kring Ansellia africana som dick nämnar ovan väljer jag att lägga upp en länk på en fantastisk "skrift" POLLINATION AND FACULTATIVE ANT-ASSOCIATION IN THEAFRICAN LEOPARD ORCHID ANSELLIA AFRICANA
http://www.academia.edu/2544466/Pollinat...

dick, hur får du plats för en sådan jätte?

22/8 -15

Beror helt på hur man disponera sitt boende

Tänkte väl det! Orkisar både högt och lågt!

22/8 -15

Det är en fransk balkong där den bor så relativt högt fönster i dörrarna

22/8 -15

Relativt lite dörr i fönstret

Inte lätt att begripa det där!! Jag säger som di Leva brukar sjunga: "vem ska man tro på tro på"

22/8 -15

Innehavaren av orkidé och franska balkongen, Ole leker med orden som vanligt För att återgå till dofter; visste ni att Carolus Linnaeus gjorde ett av de första försöken att kategorisera lukter, sju grupper, kamfer, musk, blommig, pepparmint, eterisk, stickande/skarp, rutten

Ja, jag förstår väl det, dvs att ole leker med orden! Det gör han ju jämt och det går inte att "sätta dit" honom! Själv är jag också ganska snabb i truten, men där har jag helt klart en överman!

22/8 -15

Tro på? Jag tror på Robert Lind i Kramfors, det har väl funnits i alla tider"

https://plus.google.com/+LennartRegebro/...
Nu snart någon som blir v........
Som avslut får jag säga att det är imponerande hur mycket plats dick har till orkidé Lyckas också med sånt ingen annan klara av. Jag har i dagarna utmanat honom med vem som först får en Cattleya aurea att blomma, ett vågat utspel med tanke på att min inte har blommat på 5 år

22/8 -15

Märkligt då det var Cattleya trianae vadet gällde, är det möjligen anledningen till att Cattleya aurea inte fått att blommas?

22/8 -15

Jag försökte vrida till min fördel Men men då blir det trianae och då ligger jag risigt till

23/8 -15

Hej Emily! Jag har precis kommit hem från en härlig inköpsresa och hittat många härliga doftande orkidéer. De kommer ut i vår webshop inom kort.
Hälsningar Peter Orchidehuset

23/8 -15

Hej Emily! Jag har precis kommit hem från en härlig inköpsresa och hittat många härliga doftande orkidéer. De kommer ut i vår webshop inom kort.
Hälsningar Peter Orchidehuset

26/9 -15

Jag köpte en Phalenopsis Liodoro från Holland. Den luktade direkt när den kom eftersom den var blommande. Sedan köpte jag 2 st. BLC Haw Yuan Pearl Beauty från Åkesson Orkidéer. De hade 7 knoppar varav 3 har blivit blommor av. De luktar jättegott men inte så mycket. Man får sätta näsan i blomman för att känna det. Blir det mer med tiden eller? Hittills luktar mina Brassia Tessa starkare. Även de luktar jättegott. (som en blomsterbutik)

26/9 -15

Jag har i många år samlat särskilt på doftande orkidéer och nästan alla på min till salu-lista doftar. Rena arter doftar generellt mer än hybrider och släkten som Cattleya, Coelogyne, Dendrobium, Encyclia, Epidendrum och Neofinetia är värda att titta närmare på.

Ge ditt svar
Från Elaka de Hex.
Från Elaka de Hex.

Äntligen har alla stänglar utslagna blommor, tyvärr har en vissnat men den hade bara en blomma så jag känner mig så glad över mina 24 utslagna blommor och en kvarvarande knopp.
Den här lilla vännen har varit utsatt för ett spinnangrepp så bladverket ser väldigt trist ut, den kompenserar väl med blommorna som är ca 3,5 cm och doftar sött, honungsaktigt dagtid.
Jag köpte den för 2 eller 3 år sedan på Åsby.
Tyvärr följde det inte med någon namnetikett men man kan nog gissa att det finns kingianum och delicatum i den.
Jag odlar den i badrumsfönstret där vintertemperaturen ligger på 13- 17 grader.

Nyckelord: Doftande, Dendrobium

22/2 -13

Vilken fin läpp!

22/2 -13

Vackra!

Ge din åsikt
Röd Phalaenopsis. Från En person som inte är medlem längre.

Denna phal fick jag i Mors Dags-present i år. Den har blommat oavbrutet med de mest ljuvligt doftande blommor. Den doftar mest under dagtid och nästan inte alls på kvällarna. En helt underbart matt mörkröd färg har den också.

Nyckelord: doftande, Phalaenopsis

6/8 -07

Det är fint med så mörkröda blommor. De blommar troget månad efter månad phalaenopsisarna
Hälsn Helen

Ojoj vilken skönhet! Den härliga mörkröda färgen och så doft dessutom!! Grattis
Annette

6/8 -07

Vilken underbar färg och doftande, dvs helt oemotståndlig:-)))

Vet du var den är inköpt? Doftande Phalhybrider är väl inte så vanligt, förutom s k Liodora förståss.

6/8 -07

Mia: Jag har oxå en sådan och den är köpt på Ica.

Min orkidé är köpt på Orchidehuset i Fredensborg - inte Orchidegartneriet utan en liten butik inne i Fredensborg. Jag har köpt flera orkidéer där och alla höll mycket hög kvalitet. Denna lilla skönhet är onamnad tyvärr, men inte desto mindre vacker. Orchidehuset är värt ett besök - de har bland annat flera "babyorkidéer" och även en del carnivorer och andra växter.

Mycket vacker, blommorna ser ut som siden!

Prata om bilden
Oncidium Tiny Twinkle. Från Molle.

Hihi har äntligen fått tag i en doftande orkis och är såå glad. Luktar helt underbart!

Nyckelord: Oncidium, doftande, Oncidium Tiny Twinkle

Prata om bilden


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.