Skriv början av artikeln om lukt

Nyckelord: lukt

Inlägg med lukt som nyckelord.

Min Brassia Tessa blommar nu och luktar väldigt gott, men inte så starkt. Jag antar att Brassia-släktet luktar liknande allihopa. Vilken Brassia luktar starkast?

Nyckelord: doft, brassia, lukt

Ge ditt svar

Hur ser era listor ut över de tre mest väldoftande och de som inte luktar lika trevligt? Och hur upplever ni dofterna? När någon beskriver en sak som God citrus brukar någon annan säga diskmedel eller kemisk sörja.

Personligen äger jag inga orkidéer med doft på grund av viss känslighet. Men konstigt nog tål jag flertalet Heya och Amorphophallus och andra likdoftande de växter.

Men tänkte testa på några orkideer som doftar för att se om jag fortfarande reagerar likadant.

Nyckelord: Lukt, Doft, Stank

7/11 -15

Doftar bäst Maxillaria rufescens - den doftar äppelkaka med vaniljsås, tyvärr har jag hittills inte lyckats knäcka koden till dess krav... Cycnodes Wine Delight tycker jag luktar värst, namnet till trots. Men jag har nog inte upplevt de där skitluktande orkidéerna nämnvärt. Dendrobium farmerii är väldigt lättodlad hos mig & blommar flera gånger om året, blommorna håller dock inte mer än 1-2 veckor, den doftar väldigt gott pafyrmerat när solen ligger på blommorna. Restrepior & Masdevallia kan lukta lite svampaktigt, men det är så svagt att man bara märker det när man sätter näsan intill & det behöver man ju inte! Flertalet Afrikanska orkidéer doftar & jag tycker Angraecum calceolous doftade svagt på natten. Angraecum magdalenae doftar mer oxå under natten - jag hade den i sovrummet & det var mkt trevligt att komma in där för att lägga sig tyckte jag (jag sover med fönstret öppet oxå så det kan ju påverka styrkan på doften).
/Mvh, I

8/11 -15

Av mina (som jag fått i blom) tycker jag nog att Encyclia fragrans, Dendrobium fleckeri och Angreacum diderii leder i doftlistan.
fleckeri är dessutom vänlig och blommar rätt ofta så den får jag njuta av rätt ofta

8/11 -15

Väldigt kul att läsa det ni skriver. Av någon konstig anledning har jag alltid reagerat på just orkideer som doftar, inte lika mycket för annat. Och Hoyor och Amorphophallus reagerar jag inte alls på.

Nåväl, har i alla fall skaffat mig en Slc. Indian Fire (men vet inte om den luktar eller ej så jag reagerar på den)

8/11 -15

Väldigt kul att läsa det ni skriver. Av någon konstig anledning har jag alltid reagerat på just orkideer som doftar, inte lika mycket för annat. Och Hoyor och Amorphophallus reagerar jag inte alls på.

Nåväl, har i alla fall skaffat mig en Slc. Indian Fire (men vet inte om den luktar eller ej så jag reagerar på den)

9/11 -15

Tycker min Beallara Tahoma Glacier Green luktar som gamla insektsdödarsprayen Raid. Men inte så starkt gudskelov.

9/11 -15

Väldigt väldigt god och ganska stark doft, Neofinetia. Också ganska stark doft har Aerangis distincta x biloba. Lättare doft Brasavola nodosa.

9/11 -15

Det är svårt att slå stanhopeorna när det gäller doftstyrka. Min favorit är stanhopea hernandezii som luktar som en gigantisk fruktsmoothie när den blommar. Som många starkt doftande orkidéer håller blommorna bara knappt en vecka, men under den veckan doftar hela huset. Stanhopea saccata är också underbar: Den doftar något glöggliknande. En annan favorit är stanhopea occulata som luktar Chokladpucko.

9/11 -15

Phalaenopsis bellina luktar gott med just citrusdoft. Har min i skåp så det blir till att "glänta" på dörren för att känna den.

Phal Sweet Memory Liodoro (Deventeriana (amabilis x amboinensis) x violacea doftar underbart av söt citrus och har fantastiska färger på blommorna. Jag har tre stora fina plantor, som har några år på nacken, och jag vårdar dem ömt!

Ge ditt svar

Nu har jag haft min Pleione planterad någon vecka. Men. Den luktar gammal urin.

Den förra som jag råkade döda luktade också gammal urin. Är det bara mina pleione som luktar illa eller ska de helt enkelt lukta så? Den förra (P. formosana) luktade så från det att jag tog ut den från kylskåpet tills det att den hamnade i soporna några månader senare... Nu har den nya också börjat lukta.

Åsikter?

Nyckelord: Pleione Tolima, Pleione, Lukt

20/3 -11

Ehm...har den ruttnat?

20/3 -11

Har du koll på vad dina familjemedlemmar håller på med ?

20/3 -11

En revirhävdande katt ?

20/3 -11

Eller neandetalare ?

20/3 -11

För att summera så ska det ju inte lukta kiss i alla fall...

Huruvida lukten kommer från en källa i krukan eller tillsätts där från extern aktör har jag dock ingen aning om...
Våran katt (även känd som kattskrället) har en fäbläs för att kissa i fikonträdskrukan här hemma och då luktar ju den stackarn kiss...

20/3 -11

Ja, det kattskrället kan man kalla kisse-katt

20/3 -11

Kisse me Tiger..

20/3 -11

Jag lät min chef, fröken Kattelände läsa det här, samtidigt som jag klart och tydligt förklarade vad som skulle hända om någon av mina orkidéer blivit förorenade.
Hon tittade förnärmad på mig och jag svär på att hon mumlade: "Vänta bara"...

Ps.
Hoppas du hittar orsaken till odören eller att någon kommer med en bättre förklaring än vad vi har lyckats knåpa ihop

20/3 -11

Men, vad har ni för katter som kissar i blompottorna? Min katt han är så klok så, han vet att han har en egen potta å strila i (det har iaf aldrig hänt att min kissemiss har gjort en kiss-miss)

21/3 -11

Jag vet faktiskt inte varför hon gillar fikonträdet, förra sommaren använde hon sig även av vinrankans kruka och bajsade i. Sedan dess kallas hon kattskrället och fick en extra låda ställd på balkongen i vår lilla lägenhet. Min första katt gillade också krukorna (inte särskilt ovanligt tror jag) men jag hade som väl var inte så stora krukor att hon fick plats, medan katten innen kattskrället aldrig skulle fått för sig att göra något sådant. Nu står det pinnar i krukan så hon inte får plats att sätta sig där.

21/3 -11

Det är garanterat ingen katt som kissat i den. Ehm, ingen neanderthalare heller.

Det är också en helt annan kruka än förra gången, en annan art än förra gången och annat odlingsmedium än förra gången jag odlade en Pleione.

Den förra växte fint och trivdes men luktade ändå gammalt kiss. Nu börjar den här också lukta. Fattar ingenting. Har inte ens vattnat den eftersom den inte fått några rötter än. Bara fuktat vitmossan lite lite så den inte blir stenhård.

21/3 -11

Blomtjuven: Det har den inte. Den växer och ser frisk ut! Men luktar som... en ostädad offentlig toalett.

21/3 -11

Färsk vitmossa luktar lite surt!

21/3 -11

Jo det minsta man kan begära är väl att dom luktar som en städad offentlig toalett

21/3 -11

Alf: Jo men inte så här starkt. Jag odlar några orkidéer i ren vitmossa. De luktar inte såhär.

oled: Jo

21/3 -11

Mossan kanske har förvarats i tät förpackning utan att vara helt torr? Då sker en jäsningprocess som ger en mindre trevlig lukt.

22/3 -11

Den förra Pleionen var inte planterad i mossa och den luktade offentlig toa iallfall.

Ge din åsikt


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.