Råd / Problem med plantor / · Ohyra och sjukdomar /

Skriv början av artikeln om Ohyra

Nyckelord: Ohyra

Inlägg med Ohyra och synonymerna ohyra i komposten, ohyra? som nyckelord.

17/11 -18

+ 19/11 -18

okänt kryp

Från theresen.
Från theresen.
Från theresen.
Från theresen.
Från theresen.
Från theresen.
Från theresen.
Från theresen.
Från theresen.

hej!

tack till den som kom på potatis fällan!!!
är detta falskt spinn? dom är rätt snabba.
la potatisskivor i alla orkideerna och hittade ohyra i några till + trips.
så jag kommer att lägga potatisskivor i alla mina växter och regelbundet!

jag upptäckte igår på min dendrobium phalaenopsis att bladen ser lite ruttna ut, mjuka och brunsvarta. den har inte stått kallt. den är flera år gammal. jag har skött den bra med vattning och gödning, spayar även på barken och rötterna högst upp i krukan då och då medans barken torkar upp mellan vattningarna. jag har inte köpt nån ny på ett tag och nya står i karantän.
senare såg jag små kryp på som jag inte vet vad det är. dom ser ut som rovkvalster fast mörk bruna. eller som knappnålshuvuden med knappt synliga ben och de är mörkbruna och lite blanka. ca 0,5mm.
bladen lossnar lätt. har tagit bort alla blad som går att dra bort lätt. och ställt den för sig.
vad är det och vad gör jag?

Nyckelord: ohyra, denrobium phalaenopsis

18/11 -18

Jag kan ha haft samma sak som jag upptäckte i förrgår. Blommorna på en av mina Cattleyor började ganska snart efter att de slagit ut se bleka och genomskinliga ut. Jag trodde Cattleyan fått någon sjukdom men tittade lite närmare på blomman som var full i röd/bruna små kusar. Jag klippte av blomstängeln och kastade den.

Jag vet inte vad det är eller hur jag blir av med det men gjorde en vatten/såpa/spritblandning och sprayade och duschade. Jag hittade dessa kryp även i en orkide som är planterad i spagnum. När jag drog upp lite spagnum sprang det omkring några i den så även den har jag vatten/såpa/spritat. Jag hoppas detta försvinner nu och att det inte spridit sig.

18/11 -18

Är inte expert i ämnet men de ljusa varelsen på potatisskiva är inte falskt spinn... för den är mindre o rödaktigt. Dock är det nåt sort kvalster... möjligen spinnkvalster.

De mörka o blanka påminner om sköldlöss.

Leta här på sidan under Odling-->Problem med plantor-->Ohyra och sjukdomar... där finns många nyttiga inlägg hur du/ni ska göra.

18/11 -18

de två bilderna med bara ett kryp på är tagna med lupp över så det är svårt att se storleken, tror det är x8 eller nåt. jag var ute efter att visa utseendet. det finns inga spinntrådar på så det är inte vanligt spinn och det ser inte ut som vanligt spinn med blotta ögat heller.
det är inga sköldar alls på växterna utan de mörka krypen sitter och äter vid bladfästena så bladet går att ta bort lätt.

18/11 -18

jag har kollat blad de andra inläggen men hittade inget som stämde med mitt problem

19/11 -18

jag ser vilka som är trips och hoppstjärtar, det är dom andra två sorterna jag inte vet vad det är.

Ge ditt svar

Har fått pyttesmå svarta krabater i ett par krukor med levande sphagnum. Dom är ca två millimeter långa. Alla plantor är phalaenopsis. Vad ska jag ta mig till?

För tillfället är det jättetorrt i krukorna så jag hittar lätt plantor med kusar i. Det är ju bara att knacka krukan mot ett vitt papper. Ska jag samla ihop dom och isolera dom?

Nyckelord: Phalaenopsis, Ohyra, Sphagnum

5/10 -18

Det var ett isolerat angrepp, det är bara plantorna som stått i köket precis där jag har det sista från sommarens tomatodling som ligger och eftermognar. Det måste ju vara därifrån det kommer? Det var en som var väldigt angripen, i dom andra var det inte så mycket som kom ut när jag knackade. Den värsta sköljde jag igenom väldigt mycket i duschen, bladvecken också. Ska skölja av tomaterna också. Diskade samtliga krukor noggrant i väldigt hett vatten. Om jag kan få tag på färsk sphagnum så planterar jag om dem för säkerhets skull. Vad kan det vara för kryp och kan jag göra något mer just nu?

5/10 -18

Vet inte vad du har för kryp, men täck tomaterna med fiberduk. Jag har aldrig frukt eller tomater otäckta inomhus på hösten, för de lockar till sig diverse små flugor.

Ge ditt svar

Har fått pyttesmå svarta krabater i ett par krukor med levande sphagnum. Dom är ca två millimeter långa. Alla plantor är phalaenopsis. Vad ska jag ta mig till?

För tillfället är det jättetorrt i krukorna så jag hittar lätt plantor med kusar i. Det är ju bara att knacka krukan mot ett vitt papper. Ska jag samla ihop dom och isolera dom?

Nyckelord: Phalaenopsis, Ohyra, Sphagnum

Ge ditt svar

22/9 -17

Bruna fläckar

Från Mercury.
Från Mercury.

Undrar vad jag fått dör sjukdom. Bruna fält och fläckar sprider sig långsamt. Hämmar tillväxt men dödar oftast inte plantan. Bladen gulnar oftast och lossnar. Drabbar i synnerhet Dendrobium, Cattleya, Neofinetia m.fl. Nån säger att det är en typ av spinn andra svamp/virus. Vad är det och vad behandlar jag med??? Tacksam för svar.
Mvh/ M

Nyckelord: Virus, Svamp, Ohyra

22/9 -17

Ser ut som svamp, tyvärr. När är de är så illa som på Neofinetian på bilden så lönar det sig nog bättre att köpa en ny. Annars får du vänta flera år innan plantan blir fin igen. Fast det är ju en smaksak Iofs. Var noga med att inte vattna orkideerna med samma vatten och sprayar inte med blomspruta om du inte har god luftcirkulation så att det blir helt torrt mellan bladen innan kvällern. Det är ett par saker som sprider och ger upphov till svampangrepp. hoppas att det kan ge dig några ledtrådar:)

22/9 -17

Det kan vara så att du håller de får blött också, nu talar jag bara utefter bilden, då rötterna inte ser så bra ut som de skulle kunna vara:)

22/9 -17

Jag tycker det ser ut som typiska skador efter rött spinn. Speciellt när det drabbar bladens undersidor. Hitta en lupp eller förstoringsglas och kolla på skadorna. Är det spinn och så pass långt gånget så kommer du se en massa små röda prickar. Om set är spinn så kan du behandla med ett preparat som heter Fruktträd effekt. Akta plantan för sol bara när du behandlat, kan bli brännskador av oljeemulsionen.

22/9 -17

Tack. Är alltid noga med att plantorna torkar efter vattning och i bladvecken. De är nyvattnade på bilden. Hoppas någon har tips på bra svampmedel att testa. Någon odlare jag pratade med på en utställning sa att det troligen var någon slags ohyra och ej svamp. Kanske ska spruta mot både svamp och ohyra?

22/9 -17

22/9 -17

Tack Merwic! Då verkar det vara spinn ändå. Ska testa det! Tack för infon!

Ge ditt svar
Minst drabbade plantans blad. Från Lena B. Fri bild (ej för kommersiell användning).
"Nya" problem på kungskaktus. Från Lena B.
Mer oranga prickar och vitt ludd. Från Lena B.
Rötter till Moses i vassen. Från Lena B.
Den värst drabbade plantans blad. Från Lena B. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Ej omplanterad. Ruttna rötter men har ok blad och rotnybildning. Inga tecken till vitt ludd eller oranga prickar. Från Lena B. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Ett till phalaenopsisblad. Från Lena B.
Blad till Moses i vassen. Från Lena B. Fri bild (ej för kommersiell användning).
"Gamla" korkkanter på kungskaktus (mittenbladet). Från Lena B. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Oranga prickar och vita streck. Från Lena B. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Oranga prickar och vitt ludd. Från Lena B. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Jag har mina phalaenopsis i semi-hydro, lecakulor, nordvästtläge. De har trivts bra med det och blommat regelbundet, en stängel.
Efter att jag i somras var dum nog att vattna med regnvatten har jag haft massor av skadedjur: Bladlöss, sorgmyggor (botade med nematoder) och spinn (botade med rovkvalster). Inget av detta var på mina phallar. På en kungskaktus (släkt med novemberkaktus) haft något jag till sist trodde var trips (korkartade kanter). Då hade det spritt sig till en närbelägen gardenia (bruna streck och svart "skräp" under bladen). Behandlade med Raptol Insekt Effekt Spray med chrysantemumexktrakt (pyretriner) i väntan på att mina vårblommande växters pollen skulle kunna underhålla tripsätande skinnbaggar på vår inglasade altan. Jag såg lite bruna streck på mina phallar också och behandlade dem med. Nyligen har det också kommit små ojämna hål. De fanns alltså inte tidigare.

För någon månad sedan var det kallt och ljust, läs: elementen och ljuset samverkade till att några blev ganska torra och fick en del intorkade rötter. Jag vattnade igen och hade läst på lite om näringslära så jag började samtidigt med svag näringslösning regelbundet (Blomstra 1 ml/l). De svarade med att skicka upp 2-3 stänglar per planta.
När de första blommorna kommit så börjar plötsligt bladen att sloka samtidigt som rötterna ser dassiga ut. Snart är det en massa vitt ludd på de ruttnande rötterna och omgivande lecakulor. En blommar inte, har lite ruttnande rötter men ganska fräscha blad. En står långt från de andra och ser ut som vanligt. Jag vet inte vad som hänt men tänker att de måste planteras om för att inte stå mitt i rötvatten och mögel i alla fall. Försöker stimulera till rotnybildning med Thizotonic eftersom jag inte kan plantera om sex krukor på stört. Jag klipper bort alla påverkade rötter samt den nedre delen av stammen som verkar torr och död. Krukan skuras och jag återanvänder lecakulorna från områden som verkar fräscha (ca hälften) och vänder ned luftrötterna i lecan, tre krukor. I en av dem får en "avlänkad" bit Moses i vassen också husera.
På Trädgårdsmässan får jag tipset att det kan vara övernäring och att rötterna bränts. Planterar om de återstående två drabbade med helt ny leca. Hoppas på det bästa.

När jag nu tittar mina blommor så har rötterna (fd luftrötter) börjat ruttna igen. Bladen mår fortsatt dåligt. Dessutom hittar jag på den mest utsatta en massa oranga prickar längs med flera rötter. Lite vitt ludd här och var. På en rot finns vita streck, utgår från rotens normala teckning? Några vita lecakulor som råkade följa med från före omplanteringen har det inte växt ut något ifrån. Min Moses i vassen-stickling har däremot tagit sig fint och utvecklat ett fint nät av rötter. Har dock defekter på bladen.

Har jag fått någon typ av spinn eller är det trips som jag trodde från början? Kan det vara rotlöss, ve och fasa? Eller alltihop? Jag vore mycket tacksam för lite kvalificerade tips!

Nyckelord: ohyra, spinn, phalaenopsis

22/4 -17

Trist! Har du kollat med lupp om det vita på bl a kungskaktusen kan vara ullöss? Skickar med en länk, som kan vara bra att läsa om dessa odjur:
http://www.biobasiq.se/produkter/nyttodj...

22/4 -17

Detta med ohyra är jag ingen erfarenhet av så den biten avstår jag. Dock kan jag garantera att dina problem inte har att göra med att du har använt regnvatten. En spontan tanke är om dina lecakulor har sugit åt sig salter från gödning, ett klassiskt problem.

22/4 -17

Åter till bilden på Kungskaktusen. Nu har jag tittat med förstoringsglas på det vita långsmala mitt emellan de två prickarna på bladet. Jag tycker det ser ut som en ullushona.

22/4 -17

+ 23/4 -17

oled:
Nja, det var väl inte regnvattnet i sig utan att det passerat genom lite skräpiga takrännor innan det hamnade i min hink. Tyckte det där med gödningen verkade logiskt, men i både de krukor som har hälften "välnärda" lecakulor kvar och helt fräscht så få fortsätter ruttnandet.

22/4 -17

Annika Schröder:
Efter noggrann inspektion verkar det vara en aningen upphöjd ärrbildning. Däremot kan möjligen detta vara något? Jag skrapade på det lite efter fotningen och det satt hårt och jag fick inte känslan av "mosat djur", men jag kan inte säga att det är en ärrbildning heller.

22/4 -17

Gör ett nytt försök med bilden.

4/5 -17

Det verkar som om alla phallar utom en är på väg att hämta sig. Små glansiga rotändar kommer ut lite här och var.
Hyser visst hopp om den sista fortfarande, än har den inte dött. Kanske var det övernäring ändå.
Behandlar mot trips, som verkar troligast med de gnagda ränderna och svart "smuts" på undersidan av bladen. De nya små hålen har jag fortfarande inte en aning om vad det kan vara, men hoppas att Provado hjälper mot det också.

Ge ditt svar

Pillat, såpat och igår sprayade jag Raptol på min Phalaenopsis. Flera år gammal och fick invasion av bladlöss i hela blomklasen i somras, inomhus. Nu har den fått sköldlöss. Inga andra har fått eländet, de har hängt under ett träd i somras och är tuffare. Plantan är tung, otymplig i stor glasvas med lecakulor. Något tips? Andra plantor kan man bada i divrse medel, men denna.. (kämpar även med en manshög streglitzia som också får löss på vintern).

Nyckelord: ohyra, raptol, sköldlöss

Ge din åsikt

31/10 -16

Bild

Från MissJJ.

 

Nyckelord: Ohyra

Prata om bilden

30/10 -16

Kryp på blommorna

Kryp på blommorna. Från MissJJ.

 

Nyckelord: Ohyra

Prata om bilden

17/9 -15

Ohyra?

Paphiopedilum fairrieanum x purpuratum. Från Dirfa. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Phragmipedium Memoria Dick Clements. Från Dirfa. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Flyttar ohyra-frågan till en egen tråd istället. Lyckades ta några halvskapliga bilder så att ni kan se hur det ser ut. Imorse innan jag gick till jobbet lade jag potatisskivor i krukorna men efter 10 timmar verkade det trots allt rätt dött. En trips i Paph. fairrieanum x purpuratum, en snäcka i Phrag. Memoria Dick Clements och två st runda små gynnare i lilla Phrag. Sedenii (som för övrigt är den planta som ser friskast ut). Jag tror att åtminstone den ena var en klothoppstjärt (ca 0,5 mm, brun). Den andra var betydligt mindre, ca 0,1 mm och rödaktigt glänsande. Klothoppstjärt eller spinnkvalster? Tyvärr har jag förlagt min 20x-lupp.

Största rosetten på Dick Clements har rätt mycket "bös" inne i bladvecken, men där kommer jag inte åt med luppen. De yngre rosetterna ser relativt friska ut.

Bästa receptet på såpdusch? Har gulsåpa och linoljesåpa hemma.

Om ni tycker jag verkar lite hypokondrisk beror det på att jag förlorade samtliga mina orkidéer i ett ohejdbart virusangrepp för fyra år sedan... Och så är det förstås intressant att lära sig mer.

Tyvärr svårt att få bra fokus med mobilkameran.

Nyckelord: Ohyra, Paphiopedilum, Phragmipedium

17/9 -15

Använd Raptol Insekt effekt i stället för Fruktträd effekt. Kommer från samma leverantör men är mycket effektivare. Preparatet är godkänt för ekologisk odling. Var lite försiktig när du behandlar orkidéer som har ett vaxskikt på bladen, t.ex Encyclia marie eller vittelina eftersom xaxet kan lösas upp och plantan blir ful. Den överlever dock och återtar sitt utseende när de nya skotten växer ut. Samma problem får du med såpa och T-röd.

17/9 -15

Paphbladet ser ut som köldskador, kanske efter kallt vatten. Phragen kan möjligen vara ohyra som spinn eller trips.

17/9 -15

Håller med Flora angående eventuella åkommor. Min Phrag ser likadan ut på undersidan av de äldre bladen, så hon, Elsner, verkar ha haft problem med något som tuggat på Phraggarna i alla fall. Tala om ifall du hittar något när du hittar luppen.

17/9 -15

Jo när det gäller Paphen tror jag på köldskador också, för den ser frisk ut i övrigt. Det blir omplantering på söndag så då får jag titta lite närmare på Dick Clements. Tack för input!

Ge ditt svar

Jag undrar om jag frågat detta förr,men igår såg jag en liten liten vit avlång (1mm) liten insekt i en av mina phal hybriders krukor. Den satt där på en barkbit och tog det lugnt- tills jag kom närmare, då hoppade han blixtsnabbt ned i komposten och gömde sig (ja jag har hök-syn). Jag kunde nog också förnimma ett par små vingar. Med den är skit smal och den liknar inte mjöllöss eller något.

Jag har träffat på en likadan förut, och det var ett väldigt hoppande på den.
Inga skador på plantan överhuvudtaget, så jag undrar om någon vet vad detta kan vara för en rackare som tagit in på orkidé kruke hotellet? Den verkar inte ha några vänner heller.

Eftersom den är så pytteliten så kan kameran tyvärr inte fånga den på bild.

Nyckelord: ohyra

5/1 -15

Hoppsan, hoppas på en hoppande hoppstjärt

5/1 -15

En hoppande hoppstjärt? Haha:D

5/1 -15

Skulle gissa på ett rovdjur om den är så kvick, ullöss och likn svin sitter ju mest still och gnager på plantan!

5/1 -15

Ja! Han hoppar snabbare än en gasell. Men verkar inte skada plantan. Ska hålla utkik och se om det blir fler eller om den bara har förvillat sig.

5/1 -15

Ja, de heter så, hoppstjärt

Ge ditt svar

3/1 -15

Vad händer

Från babsan.

Har nu flera orkidéer som har fått sådana här blad. Efter ett tag ramlar de av. Så småningom dör plantan. Sjukdom? Vad göra?

Nyckelord: Ohyra

3/1 -15

Vet inte vad det är, men jag skickar med en länk, som kanske kan vara användbar:
http://www.staugorchidsociety.org/cultur...

3/1 -15

Jag tror att endera är det köldskador eller så saknar plantan/plantorna rötter

3/1 -15

Länken Nenne postade är jättebra.

Det låter inte bra det där... Drabbas alla blad "samtidigt" eller dör de med de äldre först? Som en snabbare variant av naturlig växtcykel - får ett nytt blad, tappar/fäller ett gammalt, fast i det här fallet så tappar de blad snabbare än de hinner göra nya?

Hur snabbt går händelseförloppet? Det ser inte ut att vara någon form av röta eller något bakteriellt, för det har jag för mig går fort.

3/1 -15

Mutanten, ja den länken är jättebra och den kom ursprungligen från dig för två-tre år sedan, så jag har sparat den som favorit!
babsan, har du gjort någon "rotinspektion" på någon av de som tappat sina blad? Du måste ju börja någonstans och kanske det är en bra början. obovata är ju bl a också inne på ev rotproblem! En annan fundering är om det kan vara virus, för det verkar ju smitta på dina plantor. Men som sagt, jag är urdålig på sånt´ här.

3/1 -15

Teorier: köldskador (om du relativt nyligen köpt dem o de varit utomhus en stund), gravt spinn-angrepp, trips-angrepp, svampangrepp---

3/1 -15

Nenne: Jaha, var det jag som lade ut den? Vilket minne jag inte har.
Virus var det första som dök upp i min skalle, men det brukar inte slå till på det här viset, inte på flera plantor på ungefär samma gång. Det tyder på något annat, men vad är frågan?

Håller med Blomtjuven och övriga och vill även tillägga att det kan eventuell vara brist på något näringsämne. Bild på en angripen planta kanske skulle underlätta.

4/1 -15

Jag gissar på tripps men även köld är tänkbart.

5/1 -15

Tack för alla svar. Har slängt 5-6 plantor som alla blad har trillat av. Detta problem började i somras. Nu har jag 4 plantor i fönstret som har liknande blad och som faller av. Odlar i vitmossa. Ger vatten när mossan har torkat. Får gödning vid varje vattentillfälle. Det här är rätt gamla plantor, så de har inte varit ute. Rötterna är gröna och tjocka. " Detta kanske är så kallad naturlig avgång " Det måste nog vara någon sjukdom. Hoppas inte de andra drabbas också Skickar med bild.

5/1 -15

Från babsan.
Från babsan.
Från babsan.

5/1 -15

Se verkligen ut som ett typiskt, och långt gånget, trips eller eventuellt spinnangrepp...

5/1 -15

Kan säga också att gödning varje gång med vitmossa som absorberar all gödning och håller kvar mer än bark, ihop med kruka utan hål i botten blir för mycket gödning.

5/1 -15

Jag blir ledsen när jag ser orkidéer och även andra växter planterade i krukor utan hål i botten. Rötterna kan inte andas och det kan vara blött i botten även om du tror att mossan är torr. Vi är flera här på OP som gör hål på plastkrukornas sidor för bättre avrinning och lufttillförsel, trots att de har många hål i botten.
Frågan är om inte just detta är ditt ursprungsproblem och det är därför dina plantor har blivit sjuka. En av dina plantor har massor med luftrötter och det är förmodligen ett sätt för den att försöka överleva.
Skippa glaskrukor i fortsättningen och använd plastkrukor med många hål och ställ dem i snygga ytterkrukor, men inte av glas!

5/1 -15

När jag läste det som Nenne hade länkat till tänkte jag på svampinfektion. Där står det att bladen blir gula och sen brun/lila och slutligen svarta och trillar av tidigt. När man ser på första bilden är bladen gula/bruna/lila.

5/1 -15

Jag håller med om det med näringen i kombination med våt mossa i glaskruka som denna blir väldigt kall, så står den sedan i fönster så kan jag tänka mig att det blir för kallt för rötterna. Sedan ser det också ut att vara falskt spinnkvalsterangrepp med. Tråkigt.....

5/1 -15

......och för varmt på sommaren, så rötterna bränns. Enl babsan, så började plantorna få problem i somras.

5/1 -15

Jag har glaskrukor som ytterkrukor på någr av mina Phal, med plastkruka inuti då. Går bra... Men jag kan tänka mig att solgass inte är en fördel.

6/1 -15

Jag har odlat mina plantor i glaskrukor och mossa i ca 10 år, stått i samma fönster i alla år.Element under. De har vuxit och blommat varje år. Solen står inte på hela dagen. Har ett tjugotal orkidéer som ser fina ut. Att det är mitt odlingsätt tror jag inte på.
Det här är en sjukdom, men vad. Får slänga de fyra och hoppas att de andra inte har blivit smittade.
Tack för alla inlägg.

Ge ditt svar

28/1 -14

Ohyra?

Jag får på några orkidéer en litet gul/grönt litet djur på undersidan av bladen. Dom ser ut som små flugor, förutom att dom inte är svarta.

Är det flugor eller är det något betydlig elakare?

Om det är någon ohyra skulle jag gärna vilja ha ett tips på något bekämpningsmedel. Det ser inte ut som sköld eller ull löss.

Nyckelord: Ohyra?

28/1 -14

Bladlus ??

28/1 -14

Provado Insektsspray eller Provado PLUS Insektsspray borde kunna hjälpa dig. Läs på flaskan och köp den du tror mest på. Båda är verksamma mot bladlöss samt en hel del annat, som man inte vill ha på sina plantor.

28/1 -14

Bladlus kan det vara men jag trodde dom var svarta prickar. Skall prova Provado.
Tack för hjälpen!

28/1 -14

Det finns både svarta och gröna bladlöss. Lycka till!

Ge ditt svar

Har läst i flera äldre odlingshandböcker att nikotin kan användas vid behandling av ohyreangrepp. Som jag förstod det brände man det i växthus. Dock blev detta förbjudet pga att det är giftigt även för människor. Min tanke är nu att man skulle kunna använda sådant nikotin som används i e-cigaretter för att få bort ohyra genom att vattna eller spraya med det. Är jag ute och cyklar? Kan det fungera? Är det så giftigt att det vore dumt att använda?

Nyckelord: Nikotin, Ohyra

19/1 -14

Jag som måste ta reda på allt och lära mig mera hittade denna sida när jag googlade lite. Verkar vara bra att ha tillgång till fimpar!
http://lantliv.ifokus.se/discussions/511...

19/1 -14

Verkar vara ett mindre trevligt arbete att hantera fimpar och jag har (som tur är) dålig tillgång på fimpar. Vore mer lätthanterligt att använda en luktlös vätska förpackad i en smidig flaska

20/1 -14

Jag brukar köpa en snusdosa med sådana snus påsar och lägga i vattnet. Funkar skitbra och är inte äckligt om man köper snus med vita påsar.

20/1 -14

Tänk på att tobak ofta innehåller tobaksmosaikvirus (TMV) vilket kan smitta orkidéerna.

20/1 -14

Om man köpar nikotinvätska till e-cigaretter kanske det också innehåller virus

Ge ditt svar

Har sett att en av Phraggarna inte är allt för fin i bladen, det är mest på insidan som bladen ser fläckvis blaskiga ut (lite som Cat.-bladen då de hade rött spinn), på andra ställen ser det fläckvis lite klibbigt ut. Jag misstänker förstås ohyra, men vet inte vad det är frågan om?
Hade tänkt lämna denna hos "orkidé-vakten" men är det ohyra på den är risken för stor att det sprider sig kanske...

Nyckelord: Ohyra

9/11 -13

Ingen som har några idéer? Sista flyttvändan avgår imorgon så måste bestämma om den lämpar sig för orkidévakt eller inte... Sättet bladen lakats ur på påminner mig om trips eller rött spinn (men då var det inte kladdigt på sina ställen?), men ser inget med blotta ögat alls.
Första gången jag såg det trodde jag bara att bladen hamnat i kläm men nu är det på för många olika ställen för att det ska vara sannolikt.

9/11 -13

Jag har inga egna idéer, men Mutanten visade för ett tag sedan bild på en Paph, tror jag det var, som hade något på bladen, som liknar ditt! Hon länkade med den här sidan, så kanske du kan hitta något där:
http://www.staugorchidsociety.org/cultur...

9/11 -13

Var du testat med att dra med ex en bomullstuss där det är rött? Visserligen har jag aldrig upplevt att rött spinn gett sådana skador, men prova för säkerhets skull.

9/11 -13

Tack för tipset, Nenne men jag hittar inget där som jag tycker stämmer helt överens med det jag ser på Phraggen...
Mia, det blir enstaka orange/rostfärgade fläckar, men jag ser inte spinn som jag gjorde när jag hade det på Catasetum, och då var det inte heller kladdigt på sina ställen. Skadorna på bladen syns på undersidan, och lite kladd finns längst med kanterna på ovansidan av bladen också.
Kanske bäst att såpakurera oavsett..

9/11 -13

Annika, har du inte Fruktträd Effekt hemma?

9/11 -13

Det finns en variant på Frukträd effekt som heter Raptol. Från samma tillverkare som Fruktträd effekt av rapsolja men har en tillsats av Pyretrum så preparatet har en direkt effekt mot de vanligaste ohyrorna. Finns troligen inte i vanliga handeln men går att beställa per tel 0430-31165 från Biobasiq i Laholm. Finns i 1l förpackning. Jag använder det och är mycket nöjd.

9/11 -13

Nenne, faktiskt inte, har inte sprungit på medlet någonstans...
bolebo, tack för tipset!

Vore ju en fördel dock om jag visste vad jag tampas med, ser ingen ohyra, och nu när jag tvättat av den var de enda missfärgningarna pga vanligt smuts, vad jag kan se.

9/11 -13

Annika, här kommer länk till Neudorff, som tillverkar Fruktträd Effekt. Gå in under återförsäljare och lägg in ditt postnummer, så kan du se var det finns i din närhet. Vad jag har förstått så finns det också på Bauhaus, men det får jag inte upp när jag lägger in mitt postnr. Köpte mitt på COOP Forum.
Måste nog skaffa Raptol också, som bolebo tipsar om! Det är guld värt att ha bra medel hemma, när ohyran slår till eller använda i förebyggande syfte, som jag numera gör!
http://www.neudorff.se/produkter/promana...

9/11 -13

Raptol Insekt Effekt köpte jag på Coop Forum för ngn vecka sedan när mitt gamla tog slut, det har röd hatt (så blir det lättare att leta bland hyllorna!). Det är ofarligt för husdjur och humlor och sådana kryp, dessutom luktar det snudd på gott oxå, iaf i jämförelse med systemiska Provado Plus... Det är de förbaskade vaxlössen som brukar härja här, men Insekt Effekt får dem under kontroll när de ger sig på orkisarna!
/Mvh, I

9/11 -13

Isis, då ska jag kolla på Coop Forum i Västerås! Det är så skönt med medel som är ofarliga för andra värdefulla djur, som t ex humlor, som är mina favvisar!

10/11 -13

Tack för länken Nenne, visade sig att Coop ska vara återförsäljare på den nya orten!
Men det känns fortfarande lite knepigt att inte kunnat lista ut vad det är med Phraggen. Eftersom orkidévakten tar över skötseln idag har jag ordinerat karantän och utvärdering

Ge ditt svar