Råd / Problem med plantor / · Ohyra och sjukdomar /

Skriv början av artikeln om Ohyra

Nyckelord: Ohyra

Inlägg med Ohyra som nyckelord.

22/9 -17

Bruna fläckar

Från Mercury.
Från Mercury.

Undrar vad jag fått dör sjukdom. Bruna fält och fläckar sprider sig långsamt. Hämmar tillväxt men dödar oftast inte plantan. Bladen gulnar oftast och lossnar. Drabbar i synnerhet Dendrobium, Cattleya, Neofinetia m.fl. Nån säger att det är en typ av spinn andra svamp/virus. Vad är det och vad behandlar jag med??? Tacksam för svar.
Mvh/ M

Nyckelord: Svamp, Virus, Ohyra

22/9 -17

Ser ut som svamp, tyvärr. När är de är så illa som på Neofinetian på bilden så lönar det sig nog bättre att köpa en ny. Annars får du vänta flera år innan plantan blir fin igen. Fast det är ju en smaksak Iofs. Var noga med att inte vattna orkideerna med samma vatten och sprayar inte med blomspruta om du inte har god luftcirkulation så att det blir helt torrt mellan bladen innan kvällern. Det är ett par saker som sprider och ger upphov till svampangrepp. hoppas att det kan ge dig några ledtrådar:)

22/9 -17

Det kan vara så att du håller de får blött också, nu talar jag bara utefter bilden, då rötterna inte ser så bra ut som de skulle kunna vara:)

22/9 -17

Jag tycker det ser ut som typiska skador efter rött spinn. Speciellt när det drabbar bladens undersidor. Hitta en lupp eller förstoringsglas och kolla på skadorna. Är det spinn och så pass långt gånget så kommer du se en massa små röda prickar. Om set är spinn så kan du behandla med ett preparat som heter Fruktträd effekt. Akta plantan för sol bara när du behandlat, kan bli brännskador av oljeemulsionen.

22/9 -17

Tack. Är alltid noga med att plantorna torkar efter vattning och i bladvecken. De är nyvattnade på bilden. Hoppas någon har tips på bra svampmedel att testa. Någon odlare jag pratade med på en utställning sa att det troligen var någon slags ohyra och ej svamp. Kanske ska spruta mot både svamp och ohyra?

22/9 -17

22/9 -17

Tack Merwic! Då verkar det vara spinn ändå. Ska testa det! Tack för infon!

Ge ditt svar
Oranga prickar och vita streck. Från Lena B. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Minst drabbade plantans blad. Från Lena B. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Blad till Moses i vassen. Från Lena B. Fri bild (ej för kommersiell användning).
"Nya" problem på kungskaktus. Från Lena B.
Ett till phalaenopsisblad. Från Lena B.
"Gamla" korkkanter på kungskaktus (mittenbladet). Från Lena B. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Oranga prickar och vitt ludd. Från Lena B. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Rötter till Moses i vassen. Från Lena B.
Mer oranga prickar och vitt ludd. Från Lena B.
Ej omplanterad. Ruttna rötter men har ok blad och rotnybildning. Inga tecken till vitt ludd eller oranga prickar. Från Lena B. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Den värst drabbade plantans blad. Från Lena B. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Jag har mina phalaenopsis i semi-hydro, lecakulor, nordvästtläge. De har trivts bra med det och blommat regelbundet, en stängel.
Efter att jag i somras var dum nog att vattna med regnvatten har jag haft massor av skadedjur: Bladlöss, sorgmyggor (botade med nematoder) och spinn (botade med rovkvalster). Inget av detta var på mina phallar. På en kungskaktus (släkt med novemberkaktus) haft något jag till sist trodde var trips (korkartade kanter). Då hade det spritt sig till en närbelägen gardenia (bruna streck och svart "skräp" under bladen). Behandlade med Raptol Insekt Effekt Spray med chrysantemumexktrakt (pyretriner) i väntan på att mina vårblommande växters pollen skulle kunna underhålla tripsätande skinnbaggar på vår inglasade altan. Jag såg lite bruna streck på mina phallar också och behandlade dem med. Nyligen har det också kommit små ojämna hål. De fanns alltså inte tidigare.

För någon månad sedan var det kallt och ljust, läs: elementen och ljuset samverkade till att några blev ganska torra och fick en del intorkade rötter. Jag vattnade igen och hade läst på lite om näringslära så jag började samtidigt med svag näringslösning regelbundet (Blomstra 1 ml/l). De svarade med att skicka upp 2-3 stänglar per planta.
När de första blommorna kommit så börjar plötsligt bladen att sloka samtidigt som rötterna ser dassiga ut. Snart är det en massa vitt ludd på de ruttnande rötterna och omgivande lecakulor. En blommar inte, har lite ruttnande rötter men ganska fräscha blad. En står långt från de andra och ser ut som vanligt. Jag vet inte vad som hänt men tänker att de måste planteras om för att inte stå mitt i rötvatten och mögel i alla fall. Försöker stimulera till rotnybildning med Thizotonic eftersom jag inte kan plantera om sex krukor på stört. Jag klipper bort alla påverkade rötter samt den nedre delen av stammen som verkar torr och död. Krukan skuras och jag återanvänder lecakulorna från områden som verkar fräscha (ca hälften) och vänder ned luftrötterna i lecan, tre krukor. I en av dem får en "avlänkad" bit Moses i vassen också husera.
På Trädgårdsmässan får jag tipset att det kan vara övernäring och att rötterna bränts. Planterar om de återstående två drabbade med helt ny leca. Hoppas på det bästa.

När jag nu tittar mina blommor så har rötterna (fd luftrötter) börjat ruttna igen. Bladen mår fortsatt dåligt. Dessutom hittar jag på den mest utsatta en massa oranga prickar längs med flera rötter. Lite vitt ludd här och var. På en rot finns vita streck, utgår från rotens normala teckning? Några vita lecakulor som råkade följa med från före omplanteringen har det inte växt ut något ifrån. Min Moses i vassen-stickling har däremot tagit sig fint och utvecklat ett fint nät av rötter. Har dock defekter på bladen.

Har jag fått någon typ av spinn eller är det trips som jag trodde från början? Kan det vara rotlöss, ve och fasa? Eller alltihop? Jag vore mycket tacksam för lite kvalificerade tips!

Nyckelord: phalaenopsis, ohyra, spinn

Trist! Har du kollat med lupp om det vita på bl a kungskaktusen kan vara ullöss? Skickar med en länk, som kan vara bra att läsa om dessa odjur:
http://www.biobasiq.se/produkter/nyttodj...

22/4 -17

Detta med ohyra är jag ingen erfarenhet av så den biten avstår jag. Dock kan jag garantera att dina problem inte har att göra med att du har använt regnvatten. En spontan tanke är om dina lecakulor har sugit åt sig salter från gödning, ett klassiskt problem.

Åter till bilden på Kungskaktusen. Nu har jag tittat med förstoringsglas på det vita långsmala mitt emellan de två prickarna på bladet. Jag tycker det ser ut som en ullushona.

22/4 -17

+ 23/4 -17

oled:
Nja, det var väl inte regnvattnet i sig utan att det passerat genom lite skräpiga takrännor innan det hamnade i min hink. Tyckte det där med gödningen verkade logiskt, men i både de krukor som har hälften "välnärda" lecakulor kvar och helt fräscht så få fortsätter ruttnandet.

22/4 -17

Annika Schröder:
Efter noggrann inspektion verkar det vara en aningen upphöjd ärrbildning. Däremot kan möjligen detta vara något? Jag skrapade på det lite efter fotningen och det satt hårt och jag fick inte känslan av "mosat djur", men jag kan inte säga att det är en ärrbildning heller.

22/4 -17

Gör ett nytt försök med bilden.

4/5 -17

Det verkar som om alla phallar utom en är på väg att hämta sig. Små glansiga rotändar kommer ut lite här och var.
Hyser visst hopp om den sista fortfarande, än har den inte dött. Kanske var det övernäring ändå.
Behandlar mot trips, som verkar troligast med de gnagda ränderna och svart "smuts" på undersidan av bladen. De nya små hålen har jag fortfarande inte en aning om vad det kan vara, men hoppas att Provado hjälper mot det också.

Ge ditt svar

Pillat, såpat och igår sprayade jag Raptol på min Phalaenopsis. Flera år gammal och fick invasion av bladlöss i hela blomklasen i somras, inomhus. Nu har den fått sköldlöss. Inga andra har fått eländet, de har hängt under ett träd i somras och är tuffare. Plantan är tung, otymplig i stor glasvas med lecakulor. Något tips? Andra plantor kan man bada i divrse medel, men denna.. (kämpar även med en manshög streglitzia som också får löss på vintern).

Nyckelord: ohyra, sköldlöss, raptol

Ge din åsikt

31/10 -16

Bild

Från MissJJ.

 

Nyckelord: Ohyra

Prata om bilden

30/10 -16

Kryp på blommorna

Kryp på blommorna. Från MissJJ.

 

Nyckelord: Ohyra

Prata om bilden

17/9 -15

Ohyra?

Phragmipedium Memoria Dick Clements. Från Dirfa. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Paphiopedilum fairrieanum x purpuratum. Från Dirfa. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Flyttar ohyra-frågan till en egen tråd istället. Lyckades ta några halvskapliga bilder så att ni kan se hur det ser ut. Imorse innan jag gick till jobbet lade jag potatisskivor i krukorna men efter 10 timmar verkade det trots allt rätt dött. En trips i Paph. fairrieanum x purpuratum, en snäcka i Phrag. Memoria Dick Clements och två st runda små gynnare i lilla Phrag. Sedenii (som för övrigt är den planta som ser friskast ut). Jag tror att åtminstone den ena var en klothoppstjärt (ca 0,5 mm, brun). Den andra var betydligt mindre, ca 0,1 mm och rödaktigt glänsande. Klothoppstjärt eller spinnkvalster? Tyvärr har jag förlagt min 20x-lupp.

Största rosetten på Dick Clements har rätt mycket "bös" inne i bladvecken, men där kommer jag inte åt med luppen. De yngre rosetterna ser relativt friska ut.

Bästa receptet på såpdusch? Har gulsåpa och linoljesåpa hemma.

Om ni tycker jag verkar lite hypokondrisk beror det på att jag förlorade samtliga mina orkidéer i ett ohejdbart virusangrepp för fyra år sedan... Och så är det förstås intressant att lära sig mer.

Tyvärr svårt att få bra fokus med mobilkameran.

Nyckelord: Ohyra, Phragmipedium, Paphiopedilum

17/9 -15

Använd Raptol Insekt effekt i stället för Fruktträd effekt. Kommer från samma leverantör men är mycket effektivare. Preparatet är godkänt för ekologisk odling. Var lite försiktig när du behandlar orkidéer som har ett vaxskikt på bladen, t.ex Encyclia marie eller vittelina eftersom xaxet kan lösas upp och plantan blir ful. Den överlever dock och återtar sitt utseende när de nya skotten växer ut. Samma problem får du med såpa och T-röd.

17/9 -15

Paphbladet ser ut som köldskador, kanske efter kallt vatten. Phragen kan möjligen vara ohyra som spinn eller trips.

17/9 -15

Håller med Flora angående eventuella åkommor. Min Phrag ser likadan ut på undersidan av de äldre bladen, så hon, Elsner, verkar ha haft problem med något som tuggat på Phraggarna i alla fall. Tala om ifall du hittar något när du hittar luppen.

17/9 -15

Jo när det gäller Paphen tror jag på köldskador också, för den ser frisk ut i övrigt. Det blir omplantering på söndag så då får jag titta lite närmare på Dick Clements. Tack för input!

Ge ditt svar

Jag undrar om jag frågat detta förr,men igår såg jag en liten liten vit avlång (1mm) liten insekt i en av mina phal hybriders krukor. Den satt där på en barkbit och tog det lugnt- tills jag kom närmare, då hoppade han blixtsnabbt ned i komposten och gömde sig (ja jag har hök-syn). Jag kunde nog också förnimma ett par små vingar. Med den är skit smal och den liknar inte mjöllöss eller något.

Jag har träffat på en likadan förut, och det var ett väldigt hoppande på den.
Inga skador på plantan överhuvudtaget, så jag undrar om någon vet vad detta kan vara för en rackare som tagit in på orkidé kruke hotellet? Den verkar inte ha några vänner heller.

Eftersom den är så pytteliten så kan kameran tyvärr inte fånga den på bild.

Nyckelord: ohyra

5/1 -15

Hoppsan, hoppas på en hoppande hoppstjärt

5/1 -15

En hoppande hoppstjärt? Haha:D

5/1 -15

Skulle gissa på ett rovdjur om den är så kvick, ullöss och likn svin sitter ju mest still och gnager på plantan!

5/1 -15

Ja! Han hoppar snabbare än en gasell. Men verkar inte skada plantan. Ska hålla utkik och se om det blir fler eller om den bara har förvillat sig.

5/1 -15

Ja, de heter så, hoppstjärt

Ge ditt svar

3/1 -15

Vad händer

Från babsan.

Har nu flera orkidéer som har fått sådana här blad. Efter ett tag ramlar de av. Så småningom dör plantan. Sjukdom? Vad göra?

Nyckelord: Ohyra

Vet inte vad det är, men jag skickar med en länk, som kanske kan vara användbar:
http://www.staugorchidsociety.org/cultur...

3/1 -15

Jag tror att endera är det köldskador eller så saknar plantan/plantorna rötter

3/1 -15

Länken Nenne postade är jättebra.

Det låter inte bra det där... Drabbas alla blad "samtidigt" eller dör de med de äldre först? Som en snabbare variant av naturlig växtcykel - får ett nytt blad, tappar/fäller ett gammalt, fast i det här fallet så tappar de blad snabbare än de hinner göra nya?

Hur snabbt går händelseförloppet? Det ser inte ut att vara någon form av röta eller något bakteriellt, för det har jag för mig går fort.

Mutanten, ja den länken är jättebra och den kom ursprungligen från dig för två-tre år sedan, så jag har sparat den som favorit!
babsan, har du gjort någon "rotinspektion" på någon av de som tappat sina blad? Du måste ju börja någonstans och kanske det är en bra början. obovata är ju bl a också inne på ev rotproblem! En annan fundering är om det kan vara virus, för det verkar ju smitta på dina plantor. Men som sagt, jag är urdålig på sånt´ här.

3/1 -15

Teorier: köldskador (om du relativt nyligen köpt dem o de varit utomhus en stund), gravt spinn-angrepp, trips-angrepp, svampangrepp---

3/1 -15

Nenne: Jaha, var det jag som lade ut den? Vilket minne jag inte har.
Virus var det första som dök upp i min skalle, men det brukar inte slå till på det här viset, inte på flera plantor på ungefär samma gång. Det tyder på något annat, men vad är frågan?

Håller med Blomtjuven och övriga och vill även tillägga att det kan eventuell vara brist på något näringsämne. Bild på en angripen planta kanske skulle underlätta.

4/1 -15

Jag gissar på tripps men även köld är tänkbart.

5/1 -15

Tack för alla svar. Har slängt 5-6 plantor som alla blad har trillat av. Detta problem började i somras. Nu har jag 4 plantor i fönstret som har liknande blad och som faller av. Odlar i vitmossa. Ger vatten när mossan har torkat. Får gödning vid varje vattentillfälle. Det här är rätt gamla plantor, så de har inte varit ute. Rötterna är gröna och tjocka. " Detta kanske är så kallad naturlig avgång " Det måste nog vara någon sjukdom. Hoppas inte de andra drabbas också Skickar med bild.

5/1 -15

Från babsan.
Från babsan.
Från babsan.

5/1 -15

Se verkligen ut som ett typiskt, och långt gånget, trips eller eventuellt spinnangrepp...

5/1 -15

Kan säga också att gödning varje gång med vitmossa som absorberar all gödning och håller kvar mer än bark, ihop med kruka utan hål i botten blir för mycket gödning.

Jag blir ledsen när jag ser orkidéer och även andra växter planterade i krukor utan hål i botten. Rötterna kan inte andas och det kan vara blött i botten även om du tror att mossan är torr. Vi är flera här på OP som gör hål på plastkrukornas sidor för bättre avrinning och lufttillförsel, trots att de har många hål i botten.
Frågan är om inte just detta är ditt ursprungsproblem och det är därför dina plantor har blivit sjuka. En av dina plantor har massor med luftrötter och det är förmodligen ett sätt för den att försöka överleva.
Skippa glaskrukor i fortsättningen och använd plastkrukor med många hål och ställ dem i snygga ytterkrukor, men inte av glas!

5/1 -15

När jag läste det som Nenne hade länkat till tänkte jag på svampinfektion. Där står det att bladen blir gula och sen brun/lila och slutligen svarta och trillar av tidigt. När man ser på första bilden är bladen gula/bruna/lila.

5/1 -15

Jag håller med om det med näringen i kombination med våt mossa i glaskruka som denna blir väldigt kall, så står den sedan i fönster så kan jag tänka mig att det blir för kallt för rötterna. Sedan ser det också ut att vara falskt spinnkvalsterangrepp med. Tråkigt.....

......och för varmt på sommaren, så rötterna bränns. Enl babsan, så började plantorna få problem i somras.

5/1 -15

Jag har glaskrukor som ytterkrukor på någr av mina Phal, med plastkruka inuti då. Går bra... Men jag kan tänka mig att solgass inte är en fördel.

6/1 -15

Jag har odlat mina plantor i glaskrukor och mossa i ca 10 år, stått i samma fönster i alla år.Element under. De har vuxit och blommat varje år. Solen står inte på hela dagen. Har ett tjugotal orkidéer som ser fina ut. Att det är mitt odlingsätt tror jag inte på.
Det här är en sjukdom, men vad. Får slänga de fyra och hoppas att de andra inte har blivit smittade.
Tack för alla inlägg.

Ge ditt svar

Har läst i flera äldre odlingshandböcker att nikotin kan användas vid behandling av ohyreangrepp. Som jag förstod det brände man det i växthus. Dock blev detta förbjudet pga att det är giftigt även för människor. Min tanke är nu att man skulle kunna använda sådant nikotin som används i e-cigaretter för att få bort ohyra genom att vattna eller spraya med det. Är jag ute och cyklar? Kan det fungera? Är det så giftigt att det vore dumt att använda?

Nyckelord: Ohyra, Nikotin

Jag som måste ta reda på allt och lära mig mera hittade denna sida när jag googlade lite. Verkar vara bra att ha tillgång till fimpar!
http://lantliv.ifokus.se/discussions/511...

19/1 -14

Verkar vara ett mindre trevligt arbete att hantera fimpar och jag har (som tur är) dålig tillgång på fimpar. Vore mer lätthanterligt att använda en luktlös vätska förpackad i en smidig flaska

20/1 -14

Jag brukar köpa en snusdosa med sådana snus påsar och lägga i vattnet. Funkar skitbra och är inte äckligt om man köper snus med vita påsar.

20/1 -14

Tänk på att tobak ofta innehåller tobaksmosaikvirus (TMV) vilket kan smitta orkidéerna.

20/1 -14

Om man köpar nikotinvätska till e-cigaretter kanske det också innehåller virus

Ge ditt svar

Har sett att en av Phraggarna inte är allt för fin i bladen, det är mest på insidan som bladen ser fläckvis blaskiga ut (lite som Cat.-bladen då de hade rött spinn), på andra ställen ser det fläckvis lite klibbigt ut. Jag misstänker förstås ohyra, men vet inte vad det är frågan om?
Hade tänkt lämna denna hos "orkidé-vakten" men är det ohyra på den är risken för stor att det sprider sig kanske...

Nyckelord: Ohyra

9/11 -13

Ingen som har några idéer? Sista flyttvändan avgår imorgon så måste bestämma om den lämpar sig för orkidévakt eller inte... Sättet bladen lakats ur på påminner mig om trips eller rött spinn (men då var det inte kladdigt på sina ställen?), men ser inget med blotta ögat alls.
Första gången jag såg det trodde jag bara att bladen hamnat i kläm men nu är det på för många olika ställen för att det ska vara sannolikt.

Jag har inga egna idéer, men Mutanten visade för ett tag sedan bild på en Paph, tror jag det var, som hade något på bladen, som liknar ditt! Hon länkade med den här sidan, så kanske du kan hitta något där:
http://www.staugorchidsociety.org/cultur...

9/11 -13

Var du testat med att dra med ex en bomullstuss där det är rött? Visserligen har jag aldrig upplevt att rött spinn gett sådana skador, men prova för säkerhets skull.

9/11 -13

Tack för tipset, Nenne men jag hittar inget där som jag tycker stämmer helt överens med det jag ser på Phraggen...
Mia, det blir enstaka orange/rostfärgade fläckar, men jag ser inte spinn som jag gjorde när jag hade det på Catasetum, och då var det inte heller kladdigt på sina ställen. Skadorna på bladen syns på undersidan, och lite kladd finns längst med kanterna på ovansidan av bladen också.
Kanske bäst att såpakurera oavsett..

Annika, har du inte Fruktträd Effekt hemma?

9/11 -13

Det finns en variant på Frukträd effekt som heter Raptol. Från samma tillverkare som Fruktträd effekt av rapsolja men har en tillsats av Pyretrum så preparatet har en direkt effekt mot de vanligaste ohyrorna. Finns troligen inte i vanliga handeln men går att beställa per tel 0430-31165 från Biobasiq i Laholm. Finns i 1l förpackning. Jag använder det och är mycket nöjd.

9/11 -13

Nenne, faktiskt inte, har inte sprungit på medlet någonstans...
bolebo, tack för tipset!

Vore ju en fördel dock om jag visste vad jag tampas med, ser ingen ohyra, och nu när jag tvättat av den var de enda missfärgningarna pga vanligt smuts, vad jag kan se.

Annika, här kommer länk till Neudorff, som tillverkar Fruktträd Effekt. Gå in under återförsäljare och lägg in ditt postnummer, så kan du se var det finns i din närhet. Vad jag har förstått så finns det också på Bauhaus, men det får jag inte upp när jag lägger in mitt postnr. Köpte mitt på COOP Forum.
Måste nog skaffa Raptol också, som bolebo tipsar om! Det är guld värt att ha bra medel hemma, när ohyran slår till eller använda i förebyggande syfte, som jag numera gör!
http://www.neudorff.se/produkter/promana...

9/11 -13

Raptol Insekt Effekt köpte jag på Coop Forum för ngn vecka sedan när mitt gamla tog slut, det har röd hatt (så blir det lättare att leta bland hyllorna!). Det är ofarligt för husdjur och humlor och sådana kryp, dessutom luktar det snudd på gott oxå, iaf i jämförelse med systemiska Provado Plus... Det är de förbaskade vaxlössen som brukar härja här, men Insekt Effekt får dem under kontroll när de ger sig på orkisarna!
/Mvh, I

Isis, då ska jag kolla på Coop Forum i Västerås! Det är så skönt med medel som är ofarliga för andra värdefulla djur, som t ex humlor, som är mina favvisar!

10/11 -13

Tack för länken Nenne, visade sig att Coop ska vara återförsäljare på den nya orten!
Men det känns fortfarande lite knepigt att inte kunnat lista ut vad det är med Phraggen. Eftersom orkidévakten tar över skötseln idag har jag ordinerat karantän och utvärdering

Ge ditt svar

Dagens vattningsrunda tog en ände av förskräckelse! På mina nya catasetinae från Orchid Inn, samma art från Schwerter och på min Dend. polysema är det nu fullt av äckliga små-små röda figurer - kan någon hjälpa mig att kvickt identifiera dem!?

De tunna bladen på Cat. är fulla av sav, på Dend. syns än så länge de små kreaturen bara, de ränner runt över undersidan på bladen.

Hur utrotar jag bäst detta, vad det nu än är? Är smittorisken stor? De Paphar som stått i samma fönster verkar peppar-peppar inte drabbade än...

Nyckelord: Röda prickar, Ohyra

23/6 -13

Det kan vara spinn, lite svårt att bedöma storleken på dem.

23/6 -13

De är toksmå, de ter sig bara som pytteprickar... De största är nog knappt ens en mm..?
Tydligt är dock att de plågar växterna, på Cat. verkar bladen sugas ut?
Hur behandlar man om det är spinn? Såpa/t-röd-lösning?

23/6 -13

Läser nu att växter med falska spinnkvalster (som är orange-röda och pyttesmå) bör kastas

23/6 -13

Catasetinae pleier å få lett ohyra for de har så tynne og gode blader. men det er heldighvis ikke så vanskelig å bli kvitt de. Insektsåpe funker fint. jeg lager en blanding av diskmedel, neem olje og bakepulver og da tar mann både ohyra og sopp og det fungerer preventivt. Lukter litt spesielt men er effektivt. Ellers isteden for neem olje kan du bruke raps. Og de kan ikke utvikle resistens mot det. Man både vasker de fysisk av og omsluttes de med en kappe av olje og såpe slik at de ikke får puste, men da må du passe på å dekke alt. Enten vaske god med bomull eller dyppe hele planten i løsningen. Har brukt Provado noen ganger, men ser at de plantene som fikk denne behandlingen får ohyra igjenn, men de andre forblir problemfrie. Det som er greit med Catasetinae er at de mister bladene uansett og da får du neste gang friske og fine blader

23/6 -13

Kastes???? Da burde jeg kaste de fleste mine Catasetinae Smittefaren er stor hvis plantene er i fysisk kontakt for de kan ikke fly. Det jeg ville ha gjort er ta til side de plantene som er infisert og behandle de som jeg fortalte deg. Jeg ville bare tatt en sikkerhetsvask på de som står rundt også, tar ikke lang tid. Etter en uke sjekker du hvis du ser noen av disse små på plantene og ta en vask til. Spinnmidd forresten liker ikke høy fuktighet og forekommer oftest når det er litt tørt så kanskje å øke luftfuktigheten ville ha vært noe i tillegg. Og anbefaler deg å skaffe deg en slik liten lupe:
http://www.ebay.co.uk/itm/GOLD-JEWELERS-...
De er lett å bli kvitt, ingen grunn å kaste plantene eller beskymre seg for mye

23/6 -13

Olga, jag blandade vatten, såpa och lite t-röd, ska jag göra en annan blandning utan t-röd och doppa hela plantan i tycker du?

23/6 -13

Desverre vet jeg ikke hva t-rød er. Jeg personlig foretrekker å brukke bomull og vaske godt for da ser jeg at jeg vasker de av.

23/6 -13

Hela plantan åkte ner i blandningen (t-röd är en slags sprit) Även Paphinian hade spår av småkrypen, så den fick ett dopp den med.
Klarar Catastinae att stå ute tro? Det vore bästa stället för karantän, står orkidéer i alla andra fönster...

23/6 -13

Om det är spinn är det rött spinn kanske, de kan man se med blotta ögat. Falskt spinn ser man inte, de är så små.

23/6 -13

Tycker de är svåra att bli av med, rätt var det är dyker de upp någon annanstans än från början...:/

23/6 -13

Catasetinae klarer ikke temperaturer under +16 så jeg ville ikke ha satt de ute. Det trengs ikke med store avstand for å skylle de, så lenge de er ikke i fysisk kontakt. Enig med stella at falsk spinn er vanskelig å se med blott øye, men skaden kan man tydelig se. Men du tar alt med denne løsningen. Jeg hadde ikke noe problemer å bli kvitt de. Vasket alt skykkelig når de er observert til og med vinduskarmen og pottene, vaske plantene igjenn om en uke og øke luftfuktigheten. Jeg har alle mine over 50 Catasetinae i drivhuset hvor det er veldig høy luftfuktighet og jeg har ikke observert noe som helst ohyra. Og når Catasetinae mister bladene sine så er det ingen mat for de heller.

23/6 -13

stella, jag har ingen aning, men det går ju att se dem, men de är duktigt små...

Blomtjuven, vilka metoder har du använt för utrotning?

Olga, synd, då är alternativet att flytta på de Paphar som stått i samma fönster och låta de angripna stå kvar, och hoppas att de inte angripits de med. Nu när jag tvättat bladen på catasetinae syns skadorna mer tydligt.

23/6 -13

Det är mycket diskussion om gifter och sånt, men jag har använt Provado+. Det tar kål på det mesta, alltså ohyra inte växten Jag behandlar plantan ett par gånger med det hellre än att håller på i evigheter att kämpa med något annat som inte är så effektivt.

23/6 -13

Tack för alla snabba svar, när man väl upptäcker ohyra vill man ha bort den direkt!
Jag behandlade med såpa/t-röd/vatten, Dend. åkte ut på verandan, de andra står i fönstret igen och de som inte verkade drabbade fick flytta till ett eget fönster (avtvättade) för observation.
Bör man vänta runt en vecka med att upprepa tvätten?

23/6 -13

Ja, man brukar upprepa behandlingen efter 7-10 dagar.

23/6 -13

Jag behandlar alla mina, drygt 100 st preventivt med neem olja. Köper min på veda lila.se. viktigt att ta både under å ovansida. Neem olja är även antibakteriell och ett fungicid. Doftar speciellt men det går snabbt över. Plantorna blir även blanka å fina, spinn hos mig är ett minne blott.

23/6 -13

Jag använder Provado+ och soppåsen
Jag orkar bara inte med att hålla på att tvätta igen o igen o spraya flera gånger...de kommer tillbaka...eller kommer in med nya plantor.. Har ett fönster där jag haft spinn,, Har ingen möjlighet att ha många i karantän och inga fönster att ha som karantän, vilket gör att plantorna far illa av att stå i otillräckligt ljus under karantänen..

23/6 -13

Dagobell, vad består neem-olja av? Funkar det till mer än spinn?

Blomtjuven, jag håller med om svårigheten med karantän, men Catasetinae från USA måste bara räddas

23/6 -13

Jag har sagt det förr och jag säger det igen!
Frukträd Effekt!
länk

23/6 -13

Neem.olja kommer ifrån det indiska neem trädet, jag vet inte hur det utvinns. Det är en tjock bärnstensfärgad olja som doftar lökaktigt. Det är en universal olja, bra mot all ohyra och dessutom antibakteriell å svamphämmande.

23/6 -13

Man kan droppa oljan på en bommulsrondell eller använda i en sprayflaska. Jag använder båda sätten, det funkar fint.

23/6 -13

Mattias: Består det bara av rapsolja? :S

24/6 -13

Jag skiter i vad den innehåller. Det enda jag bryr mig om är att den räddade hela min samling när jag hade ett större angrepp. Jag testade både provado och rovkvalser utan framgång. Sen jag sprayade varje planta med Fruktträd Effekt har jag knappt sett till ett spinn.

24/6 -13

I min mening är allt som funkar bra, den här gången tog jag det jag hade hemma, vilket var såpa och t-röd.
Men dyker det upp igen och detta inte funkar är jag klart öppen för neem-olja (läste att den kallpressas ur träden) eller Fruktträd effekt.
Som jag förstår det när jag läst om dessa preparat är deras funktion primärt den att de är oljebaserade (=kvävande?)..?

24/6 -13

Man kan jo ta alt sammen: neem, såpe og provado jeg har gjort det og funker veldig bra. Neem brukkes jo for mennesker mor eksem og tørr hud så hendene blir myke og fine Og bladene blir så utrolig fine etter behandlingen, den brukkes jo som bladglans også. Jeg tar den noen ganger på bladene bare for estetikken

24/6 -13

Ni har inte märkt av fläckar på bladen efter att de oljebehandlats och sedan utsatts för sol? Fått för mig att det kan bli fläckar av det och att bladen inte kan andas normalt?

24/6 -13

Jag har inte märkt nått. Viss transpirering gällande fotosyntes sker nog ändå. Det är ju organiska oljor. Sen ska man ju vara försiktig att spraya oavsett med vad vid solsken pga fläckrisk.

26/6 -13

Jag skulle vara lite försiktig med att doppa hela plantorna i T röd då de kan torka ut. Jag har däremot följt Mattias recept med Fruktträd effekt och det funkar utmärkt här också.

26/6 -13

Har problem med rött spinn. Provat provado, den fungerar utmärkt men har man många plantor så är det svårt att spraya alla. Provadon tar slut fort det är så små sprayflaskor och den kostar mycket. Spinnen kommer tillbaka men jag lyckas hålla dom i schack ännu så länge.

Tack för alla tips förresten!!

26/6 -13

Frukträd effekt verkar bara inehålla rapsolja eller någon olja som är baserad på rapsolja. Måste prova den för jag är trött på de här röda jäkla spinnkvalstren som bara kommer tillbaka!!

26/6 -13

Prova ren rapsolja?

27/6 -13

För 1,5 år sedan tog jag hjälp av er här på OP som helt grön, med en totalinvasion i nya Phraggar av trips. Det bokstavligen exploderade! Innan jag på inrådan slängde alla nyinköp, så testade jag en behandling med paraffinolja och vatten. Jag minns inte blandningen, men jag sprejade på för allt jag var värd, och denna geggiga komposition gjorde ohyran klart olycklig, de blev sega och kom fram från sina gömslen. Så då tog jag dem med tops och mosade, en efter en. Efter en 60-80 kryp började det ta slut och jag tror behandlingen hjälpte en del, hur pass väl den kunde ha hjälpt vet jag i slutändan inte då plantorna åkte i soporna (vilket tack och lov funkade tilll 100%). Kontentan av detta är att det låter som att oljebaserade blandningar kan funka rätt så bra, t.ex. fruktträd effekt, eller annan olja?

27/6 -13

Markus G, det tror jag du har rätt i, men jag har haft lite tur i oturen, nu en halv vecka senare står sig alla plantor trots min behandling. Men så var det bara 0,2 dl t-röd på en liter vatten och 0,2 grönsåpa.

Petter182, jag håller med, Provado kan nog göra det som det ska, men det tar verkligen slut fort (särskilt om man även sprejar rotsystem) och är dyrt.

27/6 -13

Calypso konsentrat funker fint og er nok til mange liter. Lag en blanding av grønnsåpe, rapsolje og litt calypso om ca en ukers tid. Det burde ta det meste slik at du er sikker at alt er borte.

Ge ditt svar

Gott folk, här kommer en fråga om ohyra. Orkidén i fråga köptes förra årsskiftet och hade då ett fåtal ljusare prickar under bladen, jag nöp bort dem och det blev som torra, ljusa gropar in i bladet. Inget mer med det. Men så planterade jag om den i förra veckan, och idag ser jag att det finns lite mer småklungor med prickarna. Jag googlade och läste om honungsdagg, undrar om det inte är det klibbet jag har under bladen nu? Det syns lite grann på övre bilden. Med andra ord - är detta sköldlöss? Ingen av de plantor som stått i närheten under året verkar drabbade av samma fenomen...

Nyckelord: Honungsdagg, Sköldlöss, Ohyra

19/3 -13

Det kan också vara edema, läs mer här:
http://www.staugorchidsociety.org/PDF/Ed...

19/3 -13

Det är INTE sköldlöss!!!...det är nån form av blåsor som man kan se på främst Phal hybrider....som Svetlana skriver

19/3 -13

Har slagits med sköldlöss hela vintern på ett apelsinträd, de såg inte riktigt ut sådär fast ja inte helt olikt heller, kanske beror på hur bladstruktur och sånt ser ut. Tycket även att sköldlössen på den satt ganska många på centrerade ställen, t ex efter en gren.
Jag gav upp efter några månaders behandling och grenarna började svartna medans sköldlössen fortsatte käka på, nu står den ute och är nog stendöd, hoppas det går bättre för dig!

19/3 -13

Elcatania, det är inte sköldlöss!

19/3 -13

De ser ut som typiska korkbildningar ( en typ av ärrvävnad ), så Svetlanas inlägg har all nödvändig info.

19/3 -13

Blomtjuven Nej, jag såg att du svarade samtidigt som mig! Ja, då var det inte konstigt att de inte såg likadana ut som mina

19/3 -13

Tack för alla svar!
Efter att ha googlat på "edema" (alltså ödem) är jag benägen att tänka att det faktiskt är det som det rör sig om...!

Ledtrådarna jag tänker på är att;
- plantan hade ett fåtal av dessa prickar då jag köpte den vid förra årsskiftet, under året har det inte blivit mycket värre än detta fåtal.
- jag nöp dessa prickar då jag köpte den, de är nu istället små ljusa intorkade gropar, vilket verkar stämma överens med sprucket "edema", eller korkbildningar som Flora skriver om.
- i vinter har jag sett att krukan haft svårt att torka upp ordentligt, så jag planterade om den i veckan som var.
- det är först under vintermånaderna som jag tycker mig sett att det kommit små klungor av mer prickar, men jag har aldrig sett några småkryp. Det låter som att man får syn på själva lusen om man har sköldlöss?
- och ingen av de omgivande plantorna, som ju stått där i runt ett år, visar (peppar-peppar) några tecken på dessa prickar.

- men, vad är då vätskan, som finns lite fläckvis på ett par, tre ställen?

Så, det kanske är ödem! Alltid lär man sig något nytt, tänk att brudorkidéer får ödem Jag ska tillägga att orkidén jobbar på en ny stängel och verkar kry i övrigt, förutom de nedersta bladen som är lite matta och rosiga i kanterna.

19/3 -13

Kan ju mycket väl vara sockerdroppar. Det är vanligt att vissa hybrider och andra sorter o arter läcker sådant för skojs skull. Har mkt sånt på en fläckig hybrid.."vahettedennuigen" och Ph cornu-cervi gör massor av sånt.

19/3 -13

Blomtjuven, jag har sett de dropparna på cornu cervi, men då kom det på stängeln, nu är det ju här och där på bladen, kan det vara sådana välmåendes-droppar ändå?

19/3 -13

ja de kommer på bladen oxå

19/3 -13

En del av mina brukar också få sockerdroppar. Jag brukar torka bort dem, om det vill sig illa kan ett nytt skott eller en ny blomknopp ruttna bort.

19/3 -13

Den genomskinliga vätskan är stärkelse. Om ni smakar på den så är det sött! Det finns olika förklaring till varför stärkelse utsöndras. Det ena är att plantan har ohyra och försöker "klibba" fast inkräktaren genom stärkelsen. Men det kan också finnas vid tillväxt eller blomning och är då inget problem. Det går oftast ej att torka bor utan det kommer tillbaka direkt.

19/3 -13

Då pustar jag officiellt ut och väljer att tänka på dropparna som ett tack för omplanteringen

19/3 -13

Peter. om man fuktar fingrarna går det att få bort.

19/3 -13

Det finns även en annan förklaring. Plantan utsöndrar dessa sockerdroppar för att locka till sig myror som skydd mot ohyran, detta är ett slags ömsesidigt fördelaktigt symbios mellan växter och insekter. Det är många orkidéer som i naturen lever i sådan symbios med myror.

19/3 -13

Myrorna kan jag också skriva under på. Ville dock inte berätta om dem då en del kanske blir rädda att det skall bli myrinvasion hemma!!!!!!!
En liten story. När jag och Anders Wigh var i Costa Rica så var vi väldigt imponerade av bladskärsmyrorna. De är oerhört häftiga krigare och det finns många härliga filmer på nätet om dem. Om de hjälper i detta vet jag ej, troligtvis inte utan det är andra myror.
Men som vanligt är det härligt i naturen och se hur krångligt eller logiskt allting är.

Ge ditt svar

OK, nu har potatistricket gjort sitt och levererat följande uschliga resultat på två av plantorna. Ingenting på någon av de andra. Men de var sannerligen inte lätta att se...

Monster 1:
Bor i en Oncidium Sharry Baby. Kryper omkring relativt långsamt. 1×0,5 mm, ser ut att ha 6 ben och spröt fram. Har bara kommit upp från komposten, bladen har dock långa stråk av rödbrunsvarta prickar. Inga silvriga blad vad jag tycker. Inga nät eller något rött när man torkar av bladen, vilket även gjorts med tops i veck etc.
Kan det vara rött spinn ändå?

Monster 2:
Bor i en Brassia Eternal Wind. Kryper omkring snabbt, irrar lite planlöst. Mer långsmal, svårt att se på bilderna men har kanske 8 ben och spröt fram. Mörkare färg, brunsvarta. 1×0,1 mm. Har bara kommit upp ur komposten, liiiiite silveraktiga blad kanske men med samma rödbrunsvarta prickstråk. Ej heller här några nät eller smuts när man torkar av bladen.
Falskt spinn?

Jag har en flaska Provado Plus hemma men undrar:
1. hur det är när man har två katter. De brukar inte tugga på växterna men man vet ju aldrig... Den ena har i mina nybörjardagar redan varit på väg att dö en gång efter att ha vält en vas med vita liljor och tvättat av sig det röda frömjölet så jag vill helst undvika fler traumatiska äventyr.
2. Krypen bor ju i komposten? Var ska jag spaya, bladen eller komposten, eller både och?

Vad tror ni?

Nyckelord: katter, ohyra, provado plus, falskt spinn, rött spinn

18/8 -12

Svårt att avgöra på de små bilderna...men ser inte direkt ut som skadeinsekter... :S Lite osäker när det gäller den rödaktiga...

Menar du att liljornas pollen är farligt för katter?

18/8 -12

Ok... bilderna är inte de bästa jag vet... jag ska se om jag kan åstadkomma några bättre.

Ja, liljeväxter generellt är giftiga vad jag har förstått och jag hade stora fina vita väldoftande liljor i en vas inför en lägenhetsvisning (värsta klichén ...) När ena katten välte vasen fick han blommorna på sig och blev alldeles röd på huvudet av pollenet så det var den slutsatsen jag drog när han 2 dagar senare blev vrålsjuk och fick bo hos veterinären med dropp i en vecka. Nära döden med allvarligt njurhaveri... Om det sen var toxiciteten i sig, eller att han nog fick i sig rätt mycket när han tvättade sig vet jag inte. Men det har inte stått några liljor här inom vältavstånd sen dess i alla fall

18/8 -12

Ojojdå! Vilken tur att han klarade sig då! Om du undrade över orkideer så är de flesta, om inte alla, ofarliga!

18/8 -12

Jag känner inte igen småkrypen, men har själv katt angående Provado-frågan... Jag tänker att provado är ett sk. systemgift, vilket innebär att hela plantan tar upp det. Därför försöker jag själv hålla de behandlade plantorna på sådana ställen att katten inte kommer åt just dem... Sedan tänker jag på att ha dem på säkert avstånd när jag vattnar, kommer kissen åt dricker han hur vattningsbunken nämligen.

18/8 -12

Men då kanske jag har sån tur att de är ofarliga då? Bara vanliga kryp

Ja det var nära ögat den gången, hua. Sen har det inte funnits några blommor alls här nästan, tills för 2 månader sen när jag fick en konstig orkidésjukdom som har vissa likheter med samlartvång. Och vad jag kunde hitta då var att de flesta är ofarliga. Dessutom har de lite tjockare blad och det verkar katterna inte så intresserade av. Bäst tycker man om tulpaner. Och blad- eller isbergssallad!

Mina dricker gärna ur vattningsvattnet också så det håller jag dem alltid borta från eftersom det är gödning i det. Vet inte om det är farligt men det känns bäst så...

18/8 -12

Nr 1 och fyra ser ut som något kvalster. Om de är något spinnkvalster är svårare att säga. Har själv en del kvalster som inte verkar ge sig på plantorna, utan håller sig företrädesvis sig till komposten. De långsmala ser ut som hoppstjärtar och gillar fuktig kompost. Om du petar på dem så skall de fly som namnet säger genom att hoppa iväg. De äter svamp/döda växtdelar m.m och vad jag känner till skall de inte ge sig på plantor.

mvh,

Christer

18/8 -12

Tack för mer input! Ja jag undrar om inte de små snabba typerna faktiskt hoppade. Jag ska fortsätta undersökningen imorgon med nya potatisbitar

Ge ditt svar

13/6 -12

Orkidé löss

Vad är det för ohyra på min Ulla??

Nyckelord: Ohyra, Cypripedium Ulla Silkens.

13/6 -12

Ser ut som bladlöss, plocka bort dom!
Mvh
Mikael

13/6 -12

Cypripedium Ulla Silkens. Från Eken..

Hur då?
De är pyttesmå, och så fort man rör dem så söndrar de ut nån konstig vätska,
Men jag tror ändå att det är så gott som kört för just den knoppen, för när jag skulle ränsa bort bladlössen såg jag att knoppen var brun på baksidan,

Men man har ju i alla fall mycket annat att glädja sig åt....

Ge ditt svar