Råd /
Visst händer det att vi har problem med våra orkidéer. OrkidéPrats medlemmar hjälper var dag varandra att lösa problem och räta ut frågetecken kring konstigheter på plantor.
orkidésjukhus (2) problem (10)
Olika sjukdomar och skadedjur kan drabba orkidéer. Men de går att bekämpa också. Här finner du diskussioner om problemen och om lösningarna.
bekämpningsmedel (3) bladlöss (12) falskt spinn (6) löss (6) mögel (18) ohyra (140) Provado (13) röta (19) sjukdom (22) skadedjur (12) sköldlöss (24) småkryp (5) snigel (8) spindel (5) spinn (19) svampangrepp (5) svarta prickar (18) trips (7) ullöss (59) virus (21) ...fler
Orkidéernas blad, blommor och rötter kan se konstiga ut av olika orsaker.
brun knopp (1) brännskada (2) dragspelsblad (6) gula blad (34) kladdiga droppar (3) missfärgning (1) mjuka blad (10) mutation (4) pelorisk (24) petalskada (1) skadade blad (3) skadade rötter (2) skrumpen (2) sprucket blad (2) svarta blad (1) tappar blad (6) tappar blommor (1) tappar knoppar (1) vita fläckar (3)
Hej,
Jag har en bulbophyllum i mitt terrarium som börjar få gula blad. Se bild. Det har kommit en del nya skott så det är på gång.
Kan det vara ljuset? Eller för mycket vatten?
Nyckelord: Gula blad, Bulbophyllum
Jag ser inga friska rötter, så övervattning och för lite luftväxling kan vara en orsak. Rötterna har ruttnat. Har du haft plantan länge? Gula blad kan också tyda på näringsbrist, särskilt av spårämnen som magnesium och kalcium.
Plantan är gammal och var övervattnad ett tag och rötterna gick hädan (detta var innan den fick bo i terrarium). Sen har det blivit 4 st tillväxt och dessa har börjat få små nya friska rötter, syns kanske eunte på bilden. Flyttad in till terraiet och då sakta fått gula blad vara de äldre bladen än så länge.hade hoppats på nystart för den i terraiet. Där har jag två fläktar och ett regnsystem. Men det kan vara så att den i te fått så mycket näring...
Tips på att få igång plantan?
Är det inte så att det är de gamla bladen/bulberna gulnar, just för att rötterna är dåliga och näringen tas från de gamla bladen för att bilda de nya bulberna? Tror det bara är att hoppas på att de nya bulberna med blad och rötter trivs bättre. Tiden mellan orsak och verkan är ju ofta ganska lång för orkidéer, vilket är en av svårigheterna med orkideer generellt. Min egen erfarenhet med Bulbophyllum är att de vill ha ganska ljust (typ som för Cattleya) men fuktigare, de har ju tunna rötter. Just ljuset kan generellt vara ett bekymmer i ett terrarium, då dom ofta är småväxta och således kommer längre ifrån ljuskällan än en större planta. Gör dock främst att de får svårare att blomma, men tror kanske inte det är ljuset som är det primära problemet för din del.
Hej,
Har en stor planta stanhopea som inte ser så pigg ut. Har vart så under ett tag men blivit värre. Några idéer om vad det kan vara eller tips på vad jag kan göra.
Antar att det är svamp. Har nog sprayat under vintern med dålig cirkulation.
Gustav
Om det är svamp så man kan prova spreja eller torka bladen med Atamon. Det används i livsmedel och är ofarligt för orkidéer.
Verkar vara en ampel. Får intrycket att plantan inte mår 100 och
behöver inte vara sjukdom. Kan luftfuktigheten ökas? Hänger den ute på sommaren? Om inte skulle jag prova det.
Tack för svar. Luftfuktigheten behöver nog obsolut ökas under vintern. Har den ute på sommaren, så lång tid det går. Jag har sprayat den på vintern, dock inte med jämna mellanrum. Hmmmm
Inköpt dec-19 Coop
Plac öster/norrfönster
Lik de första peloriska men med annorlunda utformade kronblad (inre). De yttre kronbladen limegulgröna med violetta prickar/strimmor längsgående med bladen.
De inre (missformade) kronbladen enhetligt rödvioletta med ljusa kanter och lite prickiga längst in.
Nyckelord: Pelorisk, Phalaenopsis
Inköpt Jan-19
Placering norr-/österfönster
Blommar:
Febr-20
Febr -21 (fortf i Juli)
Febr-22
Blommor mörkt brunrosa med mässingsgul nyans och prickar mot basen.
Svårfångad färg på bild! Framstår både som röd och violett i olika ljus. Upplagd bild dock så nära jag kan komma.
Nyckelord: Phalaenopsis, Pelorisk
Hej!
Har länge (ngr år) haft svarta prickar på bladen på denna orkidé, kommer inte ihåg vad den heter. Jag tror jag köpte den som en väldigt lite planta i Singapore för några år sen.
Den växer men har inte blommat, det verkar heller inte sprida sig till andra orkidéer. Prickarna har funnits i flera år, så det är inte vattenskador från sol.
Vad är det & finns det något sätt att få den "frisk" igen?
Jag la ut denna frågan för 1 år sen eller nåt, men fick inga svar, så jag hoppas någon vet vad det är!!
/ Anna
Nyckelord: Sjukdom, Svamp, Svarta prickar
Kan eventuellt vara ett svampangrepp. Mer info finns här
Hej!
Har länge (ngr år) haft svarta prickar på bladen på denna orkidé, kommer inte ihåg vad den heter. Jag tror jag köpte den som en väldigt lite planta i Singapore för några år sen.
Den växer men har inte blommat, det verkar heller inte sprida sig till andra orkidéer.
Vad är det & finns det något sätt att få den "frisk" igen?
/ Anna
Nyckelord: Sjukdomar, Svarta prickar
Jag skulle låta det vara om det inte spridit sig till andra orkidéer. Ha bara koll på om de blir sladdriga. Bladen kan ju haft vatten på sig och fått brännskador.
Tänkte ta med en Dendrobium till monter på Botan i helgen men snigeljävel har ätit alla stänglar och sedan har jag fått första barnbarnet, en Elliot, väger som dicks cristata 3600 gram och lika lång som krukans diameter 51 cm
Nyckelord: Snigel
Ja, livet är fyllt av både med - och motgångar! Tycker förstås att Elliot är bäst att få, eller hur? En Dendrobium kan du väl komma över. Så heja morfar, för nu blir det nya tider!!!
Tack Annika
Om man nu ska vara petig har jag blivit farfar
Grattis återigen till tillskottet
cristata frös nästan ihjäl när Börje och jag var på turne förra året så mest bruna bulber (80%) så den väger inte så mkt som Elliot längre.
För övrigt var Elliot en av huvudfigurerna i Steven Spielberg's film E.T. the Extra-Terrestrial den lilla snälla pojken!
Sorry rätt ska vara rätt! Grattis farfar Ole!
Himmel vad superjobbigt när även en så'n rör ti?l odlandet ! GRATTIS!!
Grattis till din nya titel! Mysigt..
Grattis Oled!
Grattis!
Hej hörni,
Jag planterade precis om en Phalaenopsis Mini Mark som jag haft i en och en halv vecka, och såg då att det satt en ullus under en av klämmorna som håller stängeln upprätt. Jag har inte kunnat se några fler ullöss vare sig på plantan eller i komposten, och plockade såklart bort den lilla rackaren. Men vad gör jag nu, ska jag behandla plantan på något sätt eller ska jag vänta och hoppas att det bara var den?
Nyckelord: Ullöss
Caroline, läs länken jag bifogar! Tror inte du har bara en lus och börja med att isolera plantan.
http://www.biobasiq.se/skadegoerare/ullo...
Jag fick ju som tidigare aviserats (= tjatats om) ett ullusangrepp på mina älskade, superblomvilliga Phal. Timothy Christopher. Och jag kämpade, ja, och det var BARA dessa phals som var angripna på detta fönsterbräde (som jag nu behandlar som ett karantän-bräde). Men jag gav upp kampen: de gömmer sig i veckor nere i komposten och nopsisar verkar extra utsatta (ingen annan på samma fönsterbräde har hittills uppvisat en enda lus). Du har en ny nopsis och jag rekommenderar det värsta: "Brännbart" (beroende på vilka avfallsfraktioner ni har, men INTE kompost!! Spridningsrisk??).
Okej, tack för svar! Jag har bara två orkidéer så jag är inte jätteorolig över spridningsrisken. Jag provar spreja dem med såpvatten till att börja med så får vi se hur det utvecklar sig
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 09:32:10 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter