Råd / Problem med plantor / · Ohyra och sjukdomar /

Skriv början av artikeln om bladlöss

Nyckelord: bladlöss

Inlägg med bladlöss som nyckelord.

Oncidium Tiny Twinkle har blommat på flera stänglar i omgångar under hösten, men stänglarna har varit glest blommande, många knoppar överlevde inte sensommarens bladlusanfall. Det är första gången den blommar om hos mig, så jag är glad för det lilla. Från DJungelkatt. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: bladlöss, Onciduim Tiny Twinkle

Prata om bilden

22/4 -12

Bladlus,,

Bladlus,,. Från Anett.

Jag tittade till mina nya Orkidéer igår kväll & hittade en hel drös av sådana invånare på ena plantan, Jag tog bort dom dirrekt, i morse såg jag några till, bla denna lilla lusen, Jag har sprayat Orkidéerna med provado, Men jag ska gå och köpa såpa idag & använda det i stället.. Eller om någon här har bättre förslag så jag blir av med de små fripassagerarna,,,

Nyckelord: bladlöss, löss, Ohyra

22/4 -12

Det finns många olika medel man kan använda både giftiga och ogiftiga. Man ska inte glömma behandla odlingssubstratet heller. Du kan läsa lite om olika metoder om Du klicka högst uppe på Råd om odling mm och sedan Problem med plantor.

22/4 -12

Tack Stella, Jag är så glad för att OP finns, det finns massor med hjälp & goda råd här, Jag har stoppat ner en provadopinne i vattenkannan så ska jag vattna plantorna med det sedan, Men jag funderar om jag ska plantera om så den får helt nytt bottensubstrat..

22/4 -12

Jag brukar plantera om nya plantor. Substratet är oftatast nerbrutet. Om du använder Provadopinnar så tänk på att de innehåller även gödningsmedel så att man är försiktig sedan att ha gödning i vattnet. Du kan använda "Provadodrink" som vi har haft recept här tidigare. Det borde också finnas någonstans bland Råd. Minns inte exakt om det var 4 pinnar man krossar och blandar med en liter vatten.

22/4 -12

Jag tar 4 provadopinnar till en petflaska, dvs 1½ liter och vattnar med detta några veckor. Bladlöss har jag inte haft på mina orkidéer, men däremot en hel del ullöss.
Bladlöss på andra växter behandlar jag med såpsprit - sprayar eller bara torkar av bladen.

22/4 -12

Bladlöss går bra att behandla med bladlusspray du kan köpa på gardencenters. Det finns ingen orsak att ta till provadopinnar i överflöd, bladlöss är helt enkelt inte så svåra att bli av med. De lever förövrigt på växtens gröna delar och inte i komposten.

22/4 -12

Jag har sprayat med provadp plus och endast en sprayning gör att de levande lössen dör.

22/4 -12

I morse sprayade jag med vanlig Provado, det var det enda som jag hade hemma & sedan har jag vattnat med provadopinne i vattenkannan, jag gjorde det utifall att, Men då kan jag skippa att vattna med det då? Sedan har jag varit & köpt såpa och blandat ut i en blomduschflaska, jag kör nog hellre med såpa än med provado eftersom att jag har en del djur här hemma..

20/10 -14

Jag vet inte om detta är sant men har en kompis som är utbildad trädgårdsmästare. Hon säger art ren såpa och vatten gör ingen nytta alls. De enda det gör är att skapa skridskobana för lössen så de trillar av. Vill man ta dö på dem ska msn ha en skvätt sprit i blandningen spriten i sig ska tydligen ta dö på bladlusen. Har dock sluppit dessa plågoandar och inte provat själv.

Prata om bilden

Jag trodde ju då att vanliga gröna bladlöss inte skulle vara så svåra att bli av med. De flyttade in hos min ludisia för ett tag sen och jag duschade av den och sprayade med såpa-vatten som jag brukar, de började komma tillbaka och jag gjorde om proceduren... till slut köpte jag provado-pinnar och stoppade ner en i krukan. Det var ett par-tre veckor sen, och sist jag kollade såg jag inte en lus - nu var det fullt igen på några blad! Vad tusan?! Varför försvinner de inte och vad ska jag göra? Min stackars ludisia har blivit av med hälften av sina blad redan...

Nyckelord: Provado, Ludisia, Bladlöss

6/11 -11

Du måste bli kvitt äggen, annars kläcks nya löss med några veckors mellanrum.
Spraya med Pyretal med 7-10 dagars mellanrum, då hinner de nya lössen
inte lägga ägg eller föröka sig innan de dör, efter någon månad är Du av med dem.
Men alla växter runt omkring måste också behandlas likadant.

7/11 -11

Okej, men jag trodde provado-pinnarna skulle ta död på ägg och alltihopa? Hade bladlöss på två hibiskusar som står bredvid och där verkar pinnarna ha räckt, hittar inga löss på dem...

Vart lägger de äggen, d.v.s. vart ska jag främst spraya? Är det överallt på bladen? Blomknopparna också? Hur pass stort område runt plantan måste jag behandla? Alltså - bara de plantor som står i samma fönster eller även pelargoner som står på golvet nedanför t.ex?

7/11 -11

Det finns även Provado+ som har snabb effekt mot sugande insekter som t.ex. bladlöss, mjöllöss, stinkflyn, stritar, trips samt spinnkvalster. Provado+ har såväl kontaktverkan som systemisk verkan. Systemisk verkan varar i ca en vecka.

7/11 -11

Frukkträd effekt är mitt mirakelmedel.
Det är skitbra mot spinn i alla fall men det ska nog kunna ta bladlöss också
http://villaprodukter.se/product_info.ph...

7/11 -11

Är både Provado+ och Fruktträd effekt sånt man sprayar på alltså?

Förstår dock fortfarande inte varför pinnarna inte funkar, dels står det ju att de ska hjälpa mot bladlöss och sen funkade det ju på de andra två plantorna...

Aja, blir till att åka och spana in vad som finns i butiken, och hoppas det hjälper!

7/11 -11

Provado+ är ett spray. Svårt att säga vad det beror på om inte pinnarna hjälper. Om du har t.ex. grov kompost till orkidéerna så kan det vara det. En del brukar vattna plantorna med en "Provado-drink". Man löser i 1,25 l vatten fyra Provado pinnar och vattnar Orkidéerna med det.

7/11 -11

Bladlöss gillar inte pelargoner, så dem kan du låta bli att spraya på. Äggen klistas fast
i bladveck och lite varstans, men de föder även levande ungar, har Du barkkompost kan
de gömma sig nere i komposten och leva på rötterna, där kommer inte srayen åt den,
och pinnar gör ingen större nytta i en barkkompost eftersom den är för luftig.
Vissa generationer av bladlöss kan flyga, så alla plantor måste sprayas, annars kommer
de tillbaka gång på gång.
Jag slängde mina hibiskusar av den orsaken, spinn och bladlösse gick helt enkelt inte
att utrota på dem hur jag än bar mig åt, plantorna var 40 år gamla och stora som små träd.
Provadodrink är ganska effektiv, men inte om Du har husdjur som tuggar på bladen, bladen
blir giftiga. Katter är generellt mer känsliga för gifter än vi människor, och vissa oljor som
ingår i medel för bladlöss och andra skadeinsekter kan ge leverskador hos katter.

Ge ditt svar

Nu börjar dagstemperaturerna dra sig upp runt 15 grader i skuggan. Så nu tänkte jag börja vänja mina plantor vid att vara ute i sommar. Men det är ju bladlusinvasion!! Gröna bladlöss i mängder ju!

Hur gör ni andra? Ställer ni ut dem ändå?

Nyckelord: utevistelse, bladlöss

5/6 -10

Jag har haft mina ute dagtid i snart en månad, men jag har inte sett några bladlöss
på dem, men det beror nog på var man bor i landet.
Det borde inte vara något problem ovanför Stockholmstrakten, jag bor 20 mil norr om
Stockholm.

5/6 -10

Jag bor 30 mil norr om Stockholm och om jag gått i gräs så är jag så full i bladlöss att jag måste borsta av mig innan jag går in.

5/6 -10

Du bor för nära Ryssland , det är därifrån björkbladslössen kommer med vindarna.
Men jag skulle nog inte ställa ut plantorna om det är så mycket bladlöss i gräset att Du
måste borsta av dig.

6/6 -10

Hej Martina, Här i Järvsö är det inte fler bladlöss än vanligt än så länge. De kanske har stannat vid kusten? Jag har sett några på rosor och något till ställe. Har mina Pleione och en Masdevallia utomhus, snart dags för några Coelogyne. Har många orkidéer i växthuset nu där jag håller som lägst +10°.

6/6 -10

Hejsan , jag bor ännu närmare Ryssland , vi har horder av bladlöss men tack och lov har mina "utegångare" inte drabbats.Det e bara rosor och björk som kryllar av löss än så länge. Nu har nyckelpigorna dessutom börjat kavla upp ärmarna och satt igång med kalasandet så läget borde vara under kontroll.
Mina har varit ute ett par veckor nu.

6/6 -10

svär lite Tycker lössen kunde ha hållit sig på andra sidan pölen! Jag som fått så fina resultat av att ha dem ute. De mår inte så jättebra just nu då min inomhusluft i nya lägenheten är allt annat än bra(och jag försummat dem lite för mkt i samband med flytt och nytt jobb). Tänkte att de skulle må mycket bättre utomhus, men om det är så mycket löss ute så vet jag inte om jag vågar.

Alf

Lyckost dig som slipper lössen. Det är inte alltid positivt att bo vid kusten. Jag hade tänkt kasta ut mina kallväxande Dendrobier och Coelogyne nu då de nya skotten verkar ha vuxit klart nu(utom C. mooreana som har lite kvar att växa på 2 bulber). Men nu tvekar jag. Väger fördelarna med att ha dem ute upp nackdelarna med lusinvasion?

Är orkidéer gourmetkäk för björkbladlöss?

6/6 -10

carmelita

Så dina har klarat sig bra alltså?! De små lössen kanske inte är så förtjust i orkidéer så länge det finns så mycket gott i form av björk och rosor?

Nyckelpigor gillar vi!

6/6 -10

Mina utegångare verkar lusfria, hittills. Det e mera det kyliga vädret jag oroar mig över. Vi var nästan på nollan inatt, igen! Tur man bor vid kusten så vattnet värmer lite.

6/6 -10

Mm, här också. Jag tänkte bara ha dem ute över dagen nu i början så de får vänja sig vid solen och kylan. Efter midsommar är risken för nattfrost över så då är det nog ok att ha dem ute dygnet runt.

Ge ditt svar

Jag har plötsligt fått en invasion av gröna bladlöss på mina luktärter. De går ju rätt lätt att blåsa bort innan jag tar in blommorna, men jag undrar ändå - går dessa gröna rackare på orkidéer också? De gillar våra rosor men inte fuchsiorna t ex.

Nyckelord: Bladlöss

24/9 -09

Jodå de gillar orkidéer också, titta på bladens undersida, speciellt på blad som gulnat lite!

24/9 -09

Tack Alf, det ska jag göra Hittade just en rackare på handleden, den hade följt med in

Ge ditt svar

Så här ett par dagar innan jul är det spännande att se att det faktiskt växer i fönstret. Två av mina Paph hybrider håller på och knoppas. Det växer sakta men säkert! Ska bli så spännande när de börjar slå ut, men det får jag inte uppleva förrän nån gång i januari nästa år antagligen Den ena är en grön/vit Maudiae och den andra är en mörk hybrid. Mina två äldsta Paffar, vill de blomma då? Nähänä, de står å stampar. Eller ja inte riktigt då, de växer på så bra, men det blir inga knoppar, än. Men jag är glad ändå för det man får.
Till min besvikelse har dock två Paffar haft/har besök av små gröna kompisar - BLADLÖSS! Jag vet hur de kom dit. Men jag hoppas de inte sprider sig mer för de verkar göra det lätt. Någon som vet? Måste man spruta såpa på alla växterna nu? Snyft... Tur att julen e här

Nyckelord: Bladlöss

Ge din åsikt

Jag upptäckte till min fasa några sköldlöss på en av mina nyinköpta plantor (som tur är står den i karantön från resten av mina orkideer). Sköldlössen hängde alla i en klase runt en nästan helt vissnad blomma (ca 50 såg det ut som - yuck!). Jag klippte kvickt av hela blomstjälken och ut med tops och såpa vatten.

Hittade inga mer sköldlöss, men flera pyttiga ljusbruna löss? Antar att de var löss i alla fall. Bara på blommornas blad, har väl bara sett något tjugotal eller så. Har nu hållt efter dem i 3 dagar med såpa vatten (med tops och så har jag sprayat, såg inte många i dag) och idag tog jag ur den ur krukan, spolade bort allt gammalt medium och (satte den så att hela rot bollen är under vatten) i en provado lösning (4 pinnar upplösta i vatten).

Frågor:

1. Hur länge skall jag låta den stå barrotad i provado lösningen?

2. Skall jag plantera den som vanligt i ny kruka och nytt medium redan i morgon, eller skall jag vänta och göra mer?

Har inte behövt brottas med sköldlöss förut men har ju läst rysarhistorier... Tack!

Nyckelord: bladlöss, sköldlöss, provado

12/7 -08

Har inte haft sköldlöss på någon orkidè, bara på en Nerium.
Men jag skulle tro att de pyttiga lössen Du såg, är Trips, snabba
rackare, Du har ju redan gjort det Du ska så sätt den i ny kompost
och bevaka den framöver.
Man behöver bara ha den i provadolösningen 10-15 minuter.

12/7 -08

Tack för det letherneck!!! Jasså, trips...bra att veta, de har jag aldrig heller haft... Jag lät den stå i provado doppet i 2 timmar...(jag överreagearade kanske lite, men bättre säker.... ) och spolade sedan av den. Då planterar jag ut den då i ny fin kompost. Hoppas att detta var allt och de inte kommer tillbaka de små rackarna.

Hur länge tror du jag skall avvakta innan den kan komma in i orkiderummet med resten av gänget?

12/7 -08

Fiins det några lusägg kvar någonstans på plantan, så bör Du låta
den stå minst 10 dagar och kolla igen efter de ljusbruna rackarna,
de har en viss förmåga att överleva. Jag brukar lägga några potatis-
skivor på komposten, lössen syns bra mot den vita ytan, och kan inte låta
bli att krypa upp på den. Inga kryp på potatisskivan, då är det lugnt några
veckor, jag lägger sedan på en skiva med jämna mellanrum och kollar.

12/7 -08

Jag har haft sköldlöss, som invaderat flera orkidéer i ett rum.
Jag har gett dem samma behandling med såpa och provadodrink som du gett dina.
De har hittills doppats vid tre `vattningar´ i provado Nu skall jag kolla vid nästa vattning om jag hittar några fler löss, för då blir det ännu en provadoomgång
Lycka till med bekämpningen

12/7 -08

Vilket bra tips med potatisskivorna. Det skall jag prova. Tack för tipset. Gunsan, jag har planerat att vattna med provado ett par gånger framöver också bara för att vara helt säker. Vill definitivt inte ta med dessa krypen in i mitt odlignsrum. Lycka till med din bekämpning också!

12/7 -08

valkyrie66, potatisskivor fungerar inte med sköldlöss eftersom de sällan kryper
omkring ner på komposten. Så mot dem hjälper bara Gunsan OrkidéMormors råd.

13/7 -08

Undrar just vad det är för kryp du har på plantan? Sköldlöss låter mindre troligt, de brukar inte hänga i klasar, allra minst på själva blommorna. Går det inte att fotografera krypen eller beskriva dem närmare?
letherneck: Vad är det för löss som gillar potatis?

13/7 -08

Låter som ett gäng nykläckta spindelungar ....... ?

13/7 -08

Nja, en bild kan jag tyvärr inte bidra med... när jag såg den vissnande blomman med så många kryp så klippte jag kvickt hela stängeln, la i en plaståse och ut i tunnan... Det var små ca 2 mm stora mörk-brun/svarta odjur jag 'mosade en' och det sa liksom klick... jag måste skaffa en lupp eller förstoringsglas, men jag tyckte de såg lite skalbagge liknande ut - fast väldigt små. De var definitivt inte spindlar, inte utvecklade med synliga ben i alla fall. När jag säger att de hängde i klasar, kanske var det fel ord. Men om du tänker dig att de satt väldigt tätt tillsammans på hela undersidan av den vissnade blomman, det såg ut ungefär som en klase vindruvor tyckte jag. I och med att jag såg lite (ca 2 cm) av glansiga sockriga spår på ett par blad så tänkte jag sköldlöss?

Grejen e att jag bara såg en eller två till utöver denna grupp. Sedan vad jag såg påblommorna var det små ljusbruna pyttiga kryp (mycket mindre än en mm) - men det var nog inte trips, för de rörde inte på sig alls. Löss? Det var inte så många, kanske 20 st över 3 dagar. Idag har jag tittat och har inte sett några med blotta ögat i alla fall. Jag väntade med att plantera den så att jag kunde kolla den bättre igen idag, men plantera hade jag tänkt göra nu... skall jag vänta? Jag tänkte vattna med provado de nästkommande veckorna för att vara säker, är det overkill kanske?

13/7 -08

Lassse, jag vet inte om de gillar potatis, men tripsen och spinn söker sig till
potatisskivorna, även sniglarna gillar dem. Jag använder skivorna bara för att
kolla om det finns löss, krypen syns bra mot den vita ytan när man lägger den
under förstoringsglaset.
Det är ett gammalt knep jag lärde mig när jag gick som lärling hos en gammal tysk
trädgårsmästare på Högfors herrgård i början på 60-talet, det finns många sådana
gamla knep som fortfarande fungerar.
valkyrie66, här har Du en bild på hur trips ser
ut.

21/4 -10

Det där tipset med potatisskivorna är ju kanon, jag testade & inte ett kryp dök upp så jag, eller mina blommor rättare sagt är antagligen fria från ohyra,,:)

Ge din åsikt

Pysslade om mina plantor i morse och upptäckte till min fasa ett ensamt grönt kryp sittandes på knoppen på min paph vietnamese x pinochio. VE OCH FASA! Vid närmare inspektion hittade jag minst 10 till INNE i knoppen, som jag försiktigt fiskade ut med en tops doppad i svagt såpa vatten... Jag försökte gå igenom hela knoppen sågott det gick med topsen, hoppas att jag såg dem i tid och fick med alla. Men det vågar jag knappt hoppas på.

Jag placerade sedan plantan i ett ensamt fönster i karantän och under observation... men vad mer skall jag göra??

PS! Detta är den andra knoppen i succsession som precis håller på att öppna sig och jag har inte sett någon ohyra på den innan eller på någon annan planta. Hur kom de in i knoppen och var kom de ifrån?

Nyckelord: bladlöss

Finns det nån möjlighet att dom kommer från komposten tro ?

23/3 -08

När jag hittade bladlöss i en nyinköpt Miltoniopsis så körde jag hela Provado-kuren! Jag började med att veckla upp knopparna och ta bort de synliga lössen, precis som du. Sedan fick den stå i Provadodrink flera timmar innan jag stängde in den i en platskasse och sprayade den med Provado-plus. Nu har den stått isolerad i flera veckor och inga nya löss har synts till. De blomknoppar jag vecklade upp blev väl inte så vackra när de väl slog ut, men nu kommer ny blomstängel som jag vakar som en hök över för att se om det trots allt finns några löss kvar.

Vatten+ såpa brukar oxå gå bra till bekämpning av bladlöss.
Monika

23/3 -08

Tack allihop. Tror inte de kommer ifrån konposten, jag köpte denna plantan i januari och då den hade knopp (och har har sedan blommat) så jag har inte planeerat om ännu. Men eftersom jag inte har sett några kryp innan antar jag att de måste ha kommit någon annanstans.... Eller? Hur lång tid tar det för egg att kläckas osv?

Felixan... Jag antar att jag inte får tag i provado produkter imorgon i och med helgdagen... om jag fortfarande inte ser några nya löss på tisdag skall jag fortfarande bombardera den med produkter eller skall jag avvakta och ge den en chans?? Eller skall jag spraya i förebyggande syfte med provado eller vatten och såpa även om jag inte ser kryp? Hur länge skall jag hålla den i karantän.

Tusen tack!!

Jag skulle välja att spraya den nu med såpvatten och vara kvar i karantän !Provado anser jag är till för lite "tuffare" angrepp,bladlöss är ju trots allt ,ganska lätta att bli av med ?
Monika

24/3 -08

Okej. Det var lite så jag kände med... Jag använder helst inte tuffa kemikalier om jag har andra alternativ och det var ju inte så många denna gången, phew. Jag avvaktar och börjar med såpa vatten. Och för det moraliska stödet genom min första ohyra attack... TACK!!

24/3 -08

Inget fel alls i att pröva lite mildare och miljövänligare alternativ! Så följ gärna frida10:s råd! Varför jag går på med Provado från början är att då är jag mer säker på att bli av med problemen på en gång.

Felixan du blir av med bladlöss med vatten+såpa oxå-garanterat !Med Provado riskerar Du bland annat att plantan stryker med av för omild behandling,jämför med att behandla med cellgifter för vanlig förkylning?
Dålig jämförelse kanske men kom inte på nåt bättre "i min värld" ?
Monika

26/3 -08

Jag var nog tillräckligt pedantisk med min såpa fylld bomullstops och jag har inte sett en enda liten lus sedan i söndags... har inte sprayat heller, bara maniskt kollat den typ 20 ggr om dagen, lol. Hoppas att jag var lyckligt lottad denna gången och fick bort hela bunten på en gång. Hur länge skall jag ha kvar plantan i karantän tror ni?

Ge din åsikt

Jag blir tokig!
Nu har jag plockat bladlöss hela kvällen!
Hade min Afrikansk blå lilja i rummet med orchidéerna och får nu betala bittert för det. Får skylla mig själv!
Ah, där dog en till! Jag ska inte ger mig!

Nåt annat:
det sägs ju att färsk frukt som äpplen inte går bra ihop med orchidéerna men mina står i köket med just detta och vill bara fortsätta blomma hur mycket som helst.
Så det kanske inte gör så mycket?!

/kathrin

Nyckelord: bladlöss, frukt

7/10 -07

Uscha, för bladlöss!
Anledningen till att man inte ska ha fruk och blommor i närheten av varandra är att fruk, speciellt äpplen, utsöndrar en vis gas som gör att blommorna vissnar fortare.

Ge din åsikt

10/9 -07

Bladlöss grrrrr

Nån som har nått bra tips på hur jag ska bli av med mina bladlöss? Har kämpat i en månad nu och jag e inte av med dom. Har sprayat med Subtrals insektssåp, men det känns som att det inte räcker! Tips tages tacksamt emot:)

Nyckelord: bladlöss

Hej
Spola bort de du ser med en hård stråle vatten och spraya sedan med Provado spray-hjälper garanterat ! Lycka till

10/9 -07

Oki, vart hittar jag provado? Har blomsterlandet det?

10/9 -07

Vanlig Provado finns på många ställen - visst har Blomsterlandet det, men jag tror inte att du behöver åka så långt. Här i Färjestaden finns det t o m på Kvantum!!

Ge ditt svar

Har hittat både snäckor och bladlöss på mina nya Vandor.Undrar om någon vet hur jag blir kvitt dessa problem?
Alla Vandorna sitter i korgar så jag kan ju knappast byta komposten
Otroligt tacksam för effektiva svar.
Mvh Rebecca

Nyckelord: snäckor, bladlöss

I första hand skulle jag spolat hela plantan med en hård duschstråle,det räcker förmodligen !
Spola in mellan bladen oxå,häng plantan upp o ner några timmar så vattnet rinner ur bladvecken
Monika
PS Om du har en bordsfläkt så sätt på den så torkar de snabbare,sen håller du "dunderkoll " på den de närmaste dagarna och isolera den DS

9/2 -07

Snäckorna är inte så lätt att bli av med, de lägger ägg och de är små. Jag brukar spola igenom kompsten då och då, för då spolas de fullvuxna snäckorna bort. Så jag har köpt Snigelfritt, ett slags pellets som inehåller järnfosfat, dessa lägger jag på en bit toapapper som jag sedan lägger i krukan. Toapapperet har jag så att pellets inte trillar ner i barken. Sedan duschar jag pellets och toapperet i krukan varje kväll. Jag har nu testat denna metod i några veckor, sedan tänker jag göra om det igen om en vecka. Sedan får jag se om det dyker upp några snäckor. Tydligen ska sniglar tycka att pellets är mums mums, så de äter ihjäl sig. Men eftersom rötterna på en Vanda hänger fritt så passar inte metoden dig, spola bort dem bara.

11/2 -07

Mankan hänga in potattisskivor oh vittja dem regelbundet samtidigt som man kör pellets, i vandaläget bara potatis eller ha väl fuktad pellets på en böjd tesked som du hänger in bland rötterna.
Tydligen doftar pelletsen eftersom sniglarna tyks söka upp dom...
Thomas

15/8 -07

Efter en varm bilresa hem från Helsingborg, fick min nyinköpta Ascocentrum ett bad tillsammans med Rhynchostylisen (tyvärr).
På Ascocentrumen hittade jag en snigel,en liten, liten rackare.
I går blev de duschade, men fick i kväll de bada, fast i olika omgångar.
I vattnet från Ascocentrumen fanns åter igen sniglar, tre stycken.
Hur lång tid tar det för snigelägg att kläckas? Det vore bra att veta hur lång tid jag behöver isolera plantan från andra plantor, efter det att jag fångar sista snigeln.
Eftersom plantan hänger med bara rötter är det inte så lätt att köra med pellets, råa potatishalvor eller öl.
Tills vidare får jag dränka, plocka alla jag ser och hoppas jag lyckas spola bort de ägg som finns kvar innan de kläcks.

GUNSAN: I somras började du ju med provado kuren hemma hos mig ....som jag avslutade nu (nr3 ggn). MEN VE OCH FASA jag hittade ändå en snigel den var ca 3 cm stor (äckel)..... och en liten snäcka på en dendrobium,,,, SKALL MAN HÅLLA PÅ LÄNGRE MED PROVADO KUREN (1.25 L VATTEN TILL 4 PROVADO PINNAR)
Var kan man köpa denna sk snigelmat som sniglarna skall dö av,,,och hur mycket skall man ge dom?

tina

tina:snigelfritt hittar Du säkert på Blomsterlandet eller handelsträdgårdar !Det har jag använt mot sniglar med stor framgång .Provado är nog inte det bästa mot sniglar-vad jag vet ?
provado spray har jag använt mot ullöss med framgång.
Lycka till och tack för senast
Monika

Monika: tack för svaret, skall ge mig ut på jakt efter sniget fritt... ; )
Mycket trevligt att träffs på väla.
tina

15/8 -07

Sniglar gillar inte kaffe, caffeinet är nämligen nervtoxiskt för dem. Jag har vid något tillfälle låtit en drabbad kruka stå å dra i en kaffeblandning enl 1:9, det tog knäcken på dem jag hade. Men då caffeine är stimmulerande för plantan bör man inte använda det för ofta, eftersom man kan stressa ihjäl plantan. Någon enstaka behandling klarar de dock av.
//Åsa

Hej Åsa. Jag får nog ta och ställa alla i kaffeblasket och lägga i snigelfritt dock inte på samma gång,,,,vet du,,,dom kommer från plantan i Nydala...den som vi fick av hnm,,,har du hittat några äckelpäckel därifrån? Alltså när jag tog i denna 3 cm snigeln så bara hm (skämmmmmigt) skrek jag,,,den var så äcklig. tina

15/8 -07

Inget svar men väl en fråga. Hittade djur i mina inköpta plantor. Små vita saker som krälar kring, förmodar att det antingen är ullöss eller sköldlöss i tidigt stadium.
Arghhh och jag som vill ha in dom i skåpet nuu. Väl att jag har en sambo som sa att karantän e bra helst en vecka eller två.....

Får bekämpa dom.
Har något som heter Pyrsol med verksam beståndsdel Pyretriner I och II samt innehåller Piperonylbutoxid. SKall vara bra mot diverse skade insekter.
Kan jag använda det, nån som vet?

Ge ditt svar

....vá tusan, var ifrån kommer alla de små gröna varelserna?
Jag har i min enfald trott, att de bara finns på mina växter i trädgården på sommaren.
Men fel, fel fel.
Nu har en armé med små gröna kryp, invaderat blomstänglar med knoppar, på en Oncidium
De är nu attackerade med Neem-olja.
Hjälper inte detta, får jag ta till med hårdhandskarna.
Kan det vara vanliga bladlöss?

Nyckelord: ohyra, bladlöss

7/12 -06

Hej Gunsan!
Jag har också haft problem med de gröna på mina Oncidium i år. Inte annars.
De är lömska de rackarna innan man upptäcker dem måste man ju nästan vända ut och in på blomman , eftersom de gärna sitter under blombladen.
Min ena hann de äta musten ur toppknopparna så de slog aldrig ut. Den andra klarade sig lite bättre den hade en tidigare blomning och inte så späda knoppar när jag upptäckte dem.
De har faktistkt också saboterat min dendrobiumphalaenopsis, men som
tur var hann jag rädda den också.Är det månne ett lusår iår. Jag frågar mig det eftersom jag inte drabbats så hårt tidigare.

7/12 -06

Vad använde du dig av, i kriget mot dessa?

Synd att det är så sent på året, annars har du nog kunnat ha några nyckelpigor om det är löss förstås. Kläm ihjäl dom bara!

7/12 -06

Ninalina,jag hittade en nyckelpiga i köket förra veckan.
Hon fick, innan jag upptäckt huliganerna, flytta in i just det fönstret som Oncidiumen finns.
Dessvärre har hon inte synts till sedan dess.
Hon har kanske gått och vila, för att låta maten sjunka

7/12 -06

Jag handplockar och klämmer ihjäl de flesta mellan fingrarna. Det blir så klibbigt, men i alla fall, jag vill ha bort dem riktigt. Sedan blir det karantän, såpvatten i omgångar under alla blad.

7/12 -06

ALLT (nästan...) är tillåtet i kampen mot sådana otäckingar! Såpvatten, provado, strypning - var för sig eller på en gång!
(Hur är det förresten, har du fått Christer att skjutsa in dig till stan än? Om och när kan du väl höra av dig, så bjuder jag på en fika om jag är hemma?)

7/12 -06

Jannie, vi har inte varit i stan ännu.
"Färdtjänst" är beställd, men inte när. Måste kunna ha skor på båda fötterna först.
Men det GÅR på rätt håll
Lovar höra av mig, vi kommer gärna om det pasar dig då.
Angående ilskan mot de små gröna, säger jag som Tina´s Philip sa, vid myrinvation i huset,, "går dom in till min x-box så stryper jag varenda myra".
Det är jag också beredd att göra med mina inkräktare, om de fortsätter med att terrorisera min Oncidium.

7/12 -06

Hej Gunsan, när vi var hos Sven så pratade han om att han sprutade bladglans mot inkräktarna, det tyckte han var effektivt, / Lena

Ja ,bladglans eller Neem olja ska vara bra !
Det har ju varit så milt väder så det är säkert bladlöss !
Hörde av en hundägare som hittat fästingar på sin hund i veckan ?!
monika

7/12 -06

+ 8/12 -06

Vinranka, det kommer jag ihåg nu när du berättar det.
Minnet är bra, men väldigt kort
Kanske det var Nisse, som distraherade mig, med sitt spinnande i mitt knä.
För visst var det väl det katten hette?
frida 10, fästingar nu. Då är det ett bevis på att vädret vi har nu, inte är vinterväder.
Det ska helt enkelt inte finnas risk för några fästingar på vintern. Under fem grader, ska de försvinna. (enl. veterinär).
Du menar väl inte att hundägaren använde Neemolja som fästingmedel till sin hund.
Tänk om det fungerade, vad skönt det skulle va att slippa allt annat, för att skydda sina små älsklingar från dessa små ,men otrevliga och farliga spindeldjur.

Nä,det gjorde hon inte men det vete 17 om man inte skulle kunna göra det ?Neem-olja har ju ett stort användn.område !
Har Du läst om det på nätet ?
Bl a till förhårdnader på fötter,till behandling av reumatism och även som förebyggande mot oönskad graviditet ! Men fråga mig inte hur man använder det då ?? Haha
Monika

8/12 -06

Min katt hade öronskabb som liten. Då fick jag smörja in hennes öron med rapsolja. Nästan hela katten blev nersmetad och uttrycket att se ut som en dränkt katt fick en ny innebörd. Det tog flera veckor att bli av med oljan efteråt, men effektivt mot skabben var det. Olja funkar som synes mot både skabb och löss, så varför inte också mot fästingar? Frågan är väl bara hur mysigt det är med en nyoljad hund i huset. Vad är egentligen Neem-olja för resten?

Håller nog med dej Kajsa förutom fästingarna. Förr kunde man gnida in både det ena och det andra på fästingar, men det resulterade bara i att de sprutade in mera gift i värddjuret. Enligt dagens ordinationer ska de bara dras rätt ut. Däremot vad gäller annan ohyra funkar det säkert.

8/12 -06

Kajsa B, om du söker på Neemolja under "Alla Nyckelord" , får du veta mer om oljan.
Den jag har har jag köpt genom Tommy här på OrkidéPrat.
frida10, Säluttern har ett inlägg om Neemolja mot fästingar, också under "Alla Nyckelord".
Ska vi testa att smörja in våra hundar med oljan nästa fästingsäsong?
När det gäller da aktuella lössen på Oncidiumen, så är de nu inaktuella.
Det räcker nu att skaka stjälken lite, så faller de som "döda flugor". För säkerhets skull, skall plantan om några dagar få ännu en duschning med oljan.

Härligt att det gick så lätt Gunsan .
Tänkte att man kanske skulle kunna ta neemoljan på ett halsband på hunden nästa säsong ? Vad tror du?
Monika

Ge ditt svar