Råd / Problem med plantor / · Ohyra och sjukdomar /

Skriv början av artikeln om Provado

Nyckelord: Provado

Inlägg med Provado som nyckelord.

Jag trodde ju då att vanliga gröna bladlöss inte skulle vara så svåra att bli av med. De flyttade in hos min ludisia för ett tag sen och jag duschade av den och sprayade med såpa-vatten som jag brukar, de började komma tillbaka och jag gjorde om proceduren... till slut köpte jag provado-pinnar och stoppade ner en i krukan. Det var ett par-tre veckor sen, och sist jag kollade såg jag inte en lus - nu var det fullt igen på några blad! Vad tusan?! Varför försvinner de inte och vad ska jag göra? Min stackars ludisia har blivit av med hälften av sina blad redan...

Nyckelord: Bladlöss, Ludisia, Provado

6/11 -11

Du måste bli kvitt äggen, annars kläcks nya löss med några veckors mellanrum.
Spraya med Pyretal med 7-10 dagars mellanrum, då hinner de nya lössen
inte lägga ägg eller föröka sig innan de dör, efter någon månad är Du av med dem.
Men alla växter runt omkring måste också behandlas likadant.

7/11 -11

Okej, men jag trodde provado-pinnarna skulle ta död på ägg och alltihopa? Hade bladlöss på två hibiskusar som står bredvid och där verkar pinnarna ha räckt, hittar inga löss på dem...

Vart lägger de äggen, d.v.s. vart ska jag främst spraya? Är det överallt på bladen? Blomknopparna också? Hur pass stort område runt plantan måste jag behandla? Alltså - bara de plantor som står i samma fönster eller även pelargoner som står på golvet nedanför t.ex?

7/11 -11

Det finns även Provado+ som har snabb effekt mot sugande insekter som t.ex. bladlöss, mjöllöss, stinkflyn, stritar, trips samt spinnkvalster. Provado+ har såväl kontaktverkan som systemisk verkan. Systemisk verkan varar i ca en vecka.

7/11 -11

Frukkträd effekt är mitt mirakelmedel.
Det är skitbra mot spinn i alla fall men det ska nog kunna ta bladlöss också
http://villaprodukter.se/product_info.ph...

7/11 -11

Är både Provado+ och Fruktträd effekt sånt man sprayar på alltså?

Förstår dock fortfarande inte varför pinnarna inte funkar, dels står det ju att de ska hjälpa mot bladlöss och sen funkade det ju på de andra två plantorna...

Aja, blir till att åka och spana in vad som finns i butiken, och hoppas det hjälper!

7/11 -11

Provado+ är ett spray. Svårt att säga vad det beror på om inte pinnarna hjälper. Om du har t.ex. grov kompost till orkidéerna så kan det vara det. En del brukar vattna plantorna med en "Provado-drink". Man löser i 1,25 l vatten fyra Provado pinnar och vattnar Orkidéerna med det.

7/11 -11

Bladlöss gillar inte pelargoner, så dem kan du låta bli att spraya på. Äggen klistas fast
i bladveck och lite varstans, men de föder även levande ungar, har Du barkkompost kan
de gömma sig nere i komposten och leva på rötterna, där kommer inte srayen åt den,
och pinnar gör ingen större nytta i en barkkompost eftersom den är för luftig.
Vissa generationer av bladlöss kan flyga, så alla plantor måste sprayas, annars kommer
de tillbaka gång på gång.
Jag slängde mina hibiskusar av den orsaken, spinn och bladlösse gick helt enkelt inte
att utrota på dem hur jag än bar mig åt, plantorna var 40 år gamla och stora som små träd.
Provadodrink är ganska effektiv, men inte om Du har husdjur som tuggar på bladen, bladen
blir giftiga. Katter är generellt mer känsliga för gifter än vi människor, och vissa oljor som
ingår i medel för bladlöss och andra skadeinsekter kan ge leverskador hos katter.

Ge ditt svar

1/12 -09

Provadodrink.

Hej!
Jag ska göra en provadodrink och doppa mina orkidéer i för att få bort ullössen. Jag har tittat runt lite här på recept men inte hittat om vattnet ska vara varmt eller kallt. Så det undrar jag, ska jag ha varmt eller kallt vatten när jag gör provadodrinken?

Nyckelord: provado

1/12 -09

Det är möjligt att tabletterna löser upp sig snabbare om du använder varmt vatten men annars har det ingen betydelse. Vattnet bör dock vara rumstempererat när du doppar dina plantor precis som vid vanlig vattning.

Mvh Fredrik

Sist jag löste upp Provadopinnar använde jag varmt vatten och jag tyckte att de löstes upp fortare så. Instämmer med Fredrik om temperaturen vid vattning, jag löser upp tabletterna i en mindre mängd vatten så att jag kan justera temperaturen när jag fyller på mera. Jag beräknar 3 pinnar till 1 liter färdig lösning.

Ge ditt svar

30/11 -09

Provadospray.

Hej!
Jag har nu införskattat provadospray så nu ska mina ullöss dö. Kan någon berätta hur jag ska gå tillväga på bästa sätt? Hur mycket ska jag spraya och hur ofta? Bara en gång? Hjälp mig så lössen inte äter upp blomman.

Nyckelord: provado

30/11 -09

usch vad tråkigt att du fått det, jag har ingen erfarenhet själv, men jag har läst att har man spray så är det bästa att sätta en plastpåse över hela plantan när man sprayar, då sprids och hålls sprayen runt plantan på ett bättre sätt än om man sprayar fritt i rummet, jag förbereder mig med att läsa på om allt som skrivs här om ohyra, lycka till

1/12 -09

Gå in på www.blomsterlandet.se och sedan vidare på "orkideakuten" så kan du se hur du ska gå tillväga för att rädda din planta.

1/12 -09

Du kan göra som christina föreslår, men Du måste upprepa detta med jämna
mellanrum (7-10 dagar) till Du inte hittar några fler löss. Tänk på att de kan vara
nere i komposten också, och att de lägger ägg som kläcks till nya löss.
Det effektivaste sättet är att använda en Provadodrink och doppa krukan i den,
då tar rötterna upp giftet och plantan blir giftig och lössen dör förhoppningsvis
när de äter av den.

1/12 -09

Även provadosprayen tas upp av växten, så effekten är den samma.

1/12 -09

Det bästa du kan göra utan att använda en massa gifter rengör orchiden noga under rinnande varmt vatten,diska eller släng krukan och plantera om i ny barkkompost och du skall se att det hjälper
Glöm inte att rengöra även ytterkrukan om du använder en sådan

Ge ditt svar

Blev väldigt glad när jag läste lokalblaskan idag och såg att Blomsterlandet hade halva priset på orkidér, hoyor och olika köttätande plantor här i Karlskrona.
När sambon kom hem, så tyckte jag att vi borde åka och köpa kaffe, eftersom min koffein-abstinens var stark, tog slut redan igår....30 timmar utan kaffe är inte bra .
Hon frågar vart vi ska handla och jag föreslår Willys, som av en slump ligger 50 m från Blomsterlandet När vi kommer dit, så säger jag, "Förresten Blomsterlandet har 50% på många saker". Tur att inte blickar kan döda säger jag bara "Jag ska bara titta" blev min alfons-replik.
Fanns så klart massor av gosaker, som nu nästan var skäliga i pris, höll nere handladet och det blev en riktigt fin hybrid som fick följa med hem, i form av en p.mini mark.

Väl hemma, på fort med kaffe, sen tänkte jag att mini marken skulle få stå i vardagsrummet och pigga upp lite bland nytagna keikis på tillväxt, icke blommande plantor. Flyttar runt lite på krukorna, vänder på min stora dendrobium kingianum och ser till min fasa, blanka skadade blad, börjar genast undersöka noggrant och ser dessa små as, i form av trips!!! Dom verkar uppskatta d.kingianum, hittade på moderplantan och keikisar från den.
Första angreppet vi har av ohyra eller liknande, trots 30+ plantor.... uppgiven och besviken...fick kaffe och blev lite gladare...

Kilade ner hit till datorn och kollade info, försökt hitta en bra lösning via pratoteket och google, verkar som Provado är vägen att gå.

Några frågor:
1. 3-4 stavar till 1½ liter vatten?
2. Ska man spreja eller doppa i lösningen när det gäller Trips?
3. Ska behandling göras på alla plantor, även i anslutande rum, läste att vissa kunde flyga?
4. Några andra tips när det gäller dessa små onda varelser Trips...?

Tack på förhand

Nyckelord: bekämpa, provado, trips

10/11 -09

Doppa plantan så komposten hamnar under ytan på provadoblandningen,
de som håller till på bulber/blad kan Du ta död på med Pyretal eller vanlig såplösning.
Upprepa med 10 dagars mellanrum till Du inte ser några fler, kolla då &då med
någon månads mellanrum för säkerhets skull.
Kolla de andra plantorna också, om Du spolar igenom komposten i tvättstället
i badrummet så brukar de synas mot det vita porslinet, om det finns några.

11/11 -09

Man får rysningar om sådana historier..! Lycka till med bekämpningen! Själv lyckades jag ta dö på trips med fruktträd effekt och ros effekt. Kunde inte välja vilken jag ville ha så jag köpte båda och sparyade med båda två! Sedan dess försvann alla små kräk...

Ge ditt svar

Idag en otursdag, först välte jag ner en orkidé, sen såg jag att en Paph-hybrid hade fått en stängel, ja wow, men att den också hade vita små tussar på knoppen. Måste väl vara ullöss, antar jag. När jag tittar närmare så ser jag flera tussar och en vit stor tuss alldeles vid fästet av plantan och ner i komposten. Men inga kryp alls. Det här fanns inte för 10 dagar sen när jag vattnade.(Inser nu att jag måste inspektera oftare!)
Lönar det att att behandla med Provadospray? Har läst på här på forumet vad som står skrivet.
Antar att jag måste behandla alla i samma fönster, en annan Paph intill ser lite ledsen ut på blomman, men inga vita tussar. Behöver jag behandla de som står i ett fönster 2 meter bort också, tror ni?

Nyckelord: Ullöss, Paphiopedilum, Provado

19/10 -09

Är del ullöss så är det enligt min erfarenhet bättre med "Provadodrinken" än med sprayen. Efter att ha doppat plantorna en gång i veckan i 6 veckor i drinken så försvann de och kom inte tillbaka. Men i år när jag fick ullöss på en planta och provade bara sprayen så kom de tillbaka tyvärr.

19/10 -09

Tack Martina, hur gjorde du när du sprayade? Här på OP har någon föreslagit att man sprayar ner i en plastkasse och knyter till sen över natten, har jag för mig.

19/10 -09

Jag har ingen erfarenhet av ullöss själv (tack o lov), men jag ville tipsa om att du kan söka under nyckelorden så hittar du en hel del info om detta redan. Vattnar du verkligen bara dina paphar var 10e dag! När mina är i tillväxt och blommar vattnar jag dem ca 2 ggr/veckan.... De gillar ju inte att torka ut helt mellan varven... men det kan ju bero lite på hur du odlar så klart. Trivs de och blommar för dig så gör du naturligtvis rätt.

19/10 -09

Tack Valkyrie! Jag försöker vattna mina Paphar varje söndag, men har varit bortrest en del nu så det blev långt emellan den här gången. Har nog varit rädd att övervattna också, känner mig säkrare med Phallarna.
Jag har redan läst flera inlägg här på OP, det är därför jag undrar lite, har fått intrycket att de som hittat ullöss ser dem på plantan. Så när jag hittade denna vita tuss nästan nere i komposten då undrade jag om det kanske gått för långt för att det skulle löna sig att behandla.

20/10 -09

Jag plockade ut den på balkongen och sprayade järnet... Inte det bästa sättet säkert men men. Jag skulle nog rekommendera att du sprayar i en påse som de andra skrivit om du väljer sprayen.

Men jag rekommenderar "Provadodrinken" istället. Det var den som fick bort ullössen från mina plantor förra hösten. Tack gode gud så upptäckte jag ullössen på den här plantan innan de hunnit sprida sig (vad jag kan se, håller utkik) så jag kunde isolera den. Ska själv börja med provadodrinken åt den. Det är synd på ett sätt för det tar så hårt på plantorna. Vitmossan tvärdog och alla nya skott på plantorna slutade växa direkt. De mådde inte särksilt bra. Men vill du ha kvar de i det långa loppet så är det värt det! Det kommer nya skott nästa år!

Jag såg också ett vitt "ludd" lite här och var på plantorna. Sen lyckades jag se några rejält stora, vita "gråsuggor" också. Det är de stora lössen. An vågon anledning gick de sönder när jag petade på dem. uuuuhhh

20/10 -09

Tack Martina. Undrar om sprayen skonar plantan mer än drinken? Det här är en okänd Paph-hybrid som jag köpt onamnad, bara för att se om jag kunde få den i blom. Knoppen är stor nu, men den får väl offras antar jag.

20/10 -09

Jag upplever att sprayen är snällare mot plantan än vad drinken är... Men är det ullöss så skulle jag ha valt drinken. För mig försvann inte lössen med bara sprayen.

Lycka till!

Ge ditt svar

...att ALLTID sätta nya plantor i karantän?!??!!

Nu har jag fått ullössangrepp i år IGEN!! Hade ju ullöss ungefär den här tiden förra året också då jag hade lyckats få hem en smittad Phal. equestris.

Den här gången verkar det komma från en ganska nyinköpt Den. viriginales. Den har störst löss på sig. Nu blir det till att använda Provado igen då...

En fråga dock... Räcker det inte med att spraya med Provado Plus 2ggr med en veckas mellanrum? Det står på slaskan att den ska ta ullöss också. Förra gången så tog jag "Provadodrinken" och doppade en gång i veckan i 6 veckor. Det gjorde susen men plantorna mådde inte så jättebra efter det. Jag har flea nya bulber i plantorna och förra året så tvärdog de växande skotten när jag började med Provadodrinken...

Bläh...

Hjälp...?

Nyckelord: Provado, Provado Plus, Ullöss

15/9 -09

hej det finns provado pinnar man sätter ner i barken är inte det tillräckligt tror du? usch jag lider med dig, är själv rädd för att få det har förstått att förr eller senare åker man på det

15/9 -09

Tack christina...
Nja, jag använde "Provadodrinken" förra gången. Då löser man upp provadopinnar i vatten och vattnar med det. Men det gick väldigt hårt åt mina plantor så jag hoppas på att kunna använda sprayen den här gången...

15/9 -09

Testa med att enbart spraya med Provado plus. Det gjorde jag på mina plantor i somras och det fungerade. Sedan beror det kanske på hur pass stort angrepp det rör sig om. Mitt var ganska litet, med ett fåtal synliga löss här och där.
Lycka till!!!

15/9 -09

Det finns ett helt nytt specialmedel mot ulllöss, tillverkat av Bayers, den heter Calypso, finns i olika form och säljs på Weibulls. Den fungerar !

15/9 -09

Calypso är inte ett trevligt ämne att använda, klassas som Xn=hälsoskadlig,
gäller både djur och människa. Använd Pyretal som också fungerar, och vars
giftverkan är minimal på annat än lössen, jag använde det mot ullöss på en
Phal med gott resultat, de har i alla fall inte kommit tillbaka.
Pyrethrumbaserat medel (extrakt utvunnet ur Pyrethrumblomman) mot insekter
på inom- och utomhusväxter, som t.ex. bladlöss, vita flygare, stritar, trips, sköldlöss.

15/9 -09

Hm, får ta och skaffa hem Pyretal ändå... Jag verkar ju få hem ohyra lite då och då. Men den här gången försöker jag med Provado Plus för den har jag hemma. Jag ska ta och vattna och gödselvattna alla imorgon så ska jag spraya dem efter det.

Vet inte riktigt hur stort angreppet är. På den plantan där jag upptäckte dem, den som är ny, så kan jag urskilja lössen klart och tydligt. Har hittat smått vitt "skräp" på några andra. Men jag verkar ha upptäckt angreppet mycket tidigare än förra gången. Då hittade jag lössen när de var flera millimeter stora!! Några enstaka var ½ -1 cm stora om jag kommer ihåg rätt!! Det hade dessutom spridit sig till i princip alla plantor jag hade. Nu har jag inte hittat på alla...

Tack för alla svar! Jag provar med sprayen imorgon och upprepar om ca. en vecka igen och hoppas på det bästa!

15/9 -09

Hej "Olyckssyster"! Har gjort precis, som du och slarvat med karantänrum!! Köpte några favoritplantor i mitten av augusti i Väla! Vid hemkomsten synade jag dem väl och duschade dem, MEN satte dem inte separat i "karantän" ! !! P.g.a. platsbrist i fönstrena - "sommarkollo-orkisarna" behövde samtidigt komma in och därför blandades friska med "ullössmittade" plantor!! Har nu för 3:e ggn badat plantorna i Provado- grogg, fångat med plasttandpetare ca. 100 lusar ( i början klämdes parasiterna i hushållspapper, numera mosar jag dem galant mellan fingrarna!!) och är inne på sprayflaska nr. 2 med provado-gift!! - Men NU verkar det, som om mina "orkidételningar" är fria från dessa "luspudlar"!! Peppar, peppar ta i trä!! Kontentan av det hela är - placera nya plantor helt frånskillt den ordinarie odlingsplatsen för att slippa onödigt arbete - resp. "giftpåverkade" plantor!!! Lycka till med ditt sanerande!!

16/9 -09

Åh nej, stackare! Jo det var lite därför jag blandade mina nya plantor och de gamla. Det var rejält med platsbrist hos mig med!

Hm, du verkar ha lite problem emd att bli av med dem... Jag hade liksom hoppats att de skulle ge med sig efter två "sprayningar" med Provado plus med en veckas mellanrum... Önsketänkande? Förra gången så fick de ju bada i "Provadodrink" varje vecka i 6 veckor. Det funkade ju jättebra mot lössen som aldrig kom tillbaka men plantorna mådde skit...

Tack! Ett lycka till kan verkligen behövas... Känns ändå lite bättre att jag inte är den enda.

Plantorna som står ute har inte visat några tecken på ullöss än. Jag tänkte ta in dem för nattemperaturerna börjar gå ner lite väl mycket. Men nu får de stå kvar ett tag till iallafall tror jag.

En fråga... Sprider sig ullöss mellan olika rum? Kanske kan ställa dem i sovrumsfönstret som just nu står tomt...

16/9 -09

Når du sprayer med Provado Plus kan du la de stå i tett plastpose/sekk natten over. Fungerte bra for meg

16/9 -09

Hm, tror inte jag har så många plastpåsar. Räcker det inte med att ställa ut alla på balkongen och spraya järnet?

16/9 -09

Nej, spraya inte utomus, då slösar du bara.Ta en vanlig påse som du handlar mat i. Dels går det inte åt lika mycket spray, den är inte billig, sen slipper du få det i lungorna lika lätt. Verkar starkt för man hostar lätt efteråt, kan inte vara hällsosamt. Bara spraya i en nästan stängd påse och stäng tätt. Låt stå i påsen över natten sen ett dopp i provadobad. Så gör jag och det funkar för mig.

16/9 -09

Okej, tack HMG! Jag har alltid bara ställt ut dem och sprayat på dem så...

Ge din åsikt

18/11 -08

förebygga?

Jag har shoppat några nya plantor och en i en av dem hittade jag något som såg ut som spindelnät/mögel mitt i plantan mellan bulberna (på en miltonidium). jag hittar inga djur eller andra tecken på ohyra och har nu rengjort den. alla nya plantor står för sig själva än så länge. ska jag sticka ned provadopinnar i förebyggande syfte? kan man förebygga genom att behandla nyinköpta plantor i fall att?

Nyckelord: inköp, provado, ohyra

18/11 -08

Man ska nog inte behandla en planta med något gift innan man är säker på att det är
ohyra på den. Jag brukar nöja mig med att plantera om nya plantor i steriliserad kompost,
och spola av rötter och blad under duschen, sedan väntar jag någon vecka för att se
om det finns löss. Finns löss behandler jag med i första hand Pyretal.

18/11 -08

hur då steriliserad?
är det ok att plantera om när plantorna blommar alltså?

18/11 -08

Med steriliserad menar jag att värmebehandla barken i ugn med ca: 100-120
grader under någon timme, dels bryts barken inte ner så fort, dels överlever
inte skadedjur och skadliga virus/sporer.
Jag har planterat om blommande Phal utan problem, men jag gör det bara i nöd-
fall.

18/11 -08

steriliserar du all kompost du köper innan du använder den?
jag har förstått att provadopinnar är gift, kan växterna ta skada av att man använder de?
jag är så orolig över att mina nykomlingar har ohyra men de blommar ju så jag vet inte hur jag ska göra... kanske stoppar jag ner en halv provadopinne i den växt som jag hittade möglet/spindelnätet i och låter alla tre nykomlingar stå i karantän lääääänge.

18/11 -08

Jag steriliserar all kompost, jag återanvänder även gammal använd bark efter
att tvättat bort eventuella salter i hett vatten..
Jag har inte märkt att mina plantor har skadats av provadodoppning, men mögel
får Du inte bort med provado, och spindlar ska man vara rädd om, de käkar ohyra
till frukost, lunch och middag.
Använd gifter bara om Du är absolut säker på att plantorna verkligen har oönskade
innevånare.

19/11 -08

Plantan tar ingen skada av provadon, det är ju t.o.m. näring tillsatt i provadopinnarna. Jag hade nog planterat om först och kollat om det hjälpte och sedan använda provado (om du misstänker att det är något som man får bort med det).

Ge ditt svar

Nu ger jag upp mitt letande bland nyckelorden och ställer en fråga istället:

Är det någon som har ett recept på provadodrink att doppa orkidéer i? De ska doppas med kruka+kompost, inte barrotade. Hur många pinnar till hur mkt vatten? Ska det stå och dra innan man doppar växterna? Ska växterna stå i lösningen ett tag, i så fall hur länge? Bör/kan/ska man använda spray också?

Jag hittar inget konkret när jag letar och hoppas på er istället

Kram, Gloxinia

Nyckelord: provado, recept, provadodrink, provadopinnar

25/8 -08

Gloxinia Här finns en tråd om Provadodrink
Om jag nu fått till länkningen

25/8 -08

Tack Gunsan! Har hittat den men den ger inte riktigt svar på precis hur man ska blanda...det står i vatten, men inte hur mkt vatten (dvs styrkan på drinken). Får väl ge den en sexa provado och tonic om jag inte kommer på nåt bättre. Så hade jag blandat till mig själv

25/8 -08

Gloxinia, i en tråd av såfia , finns detta inlägg:

Av Magicboy. Inlagd 29/3 -07 15:00.
Provadopinnarna passar helt utmärkt till orkidéer! En del rötkänsliga arter ska man passa sig för att spraya då det medel man sprayar kan bli kvar i komposten. När det gäller sköld och ull-löss kan ju dessa leva nere i komposten också och då är det mycket bättre med pinnarna. Men man gör inte som det står i bruksanvisningen då denna är anpassad för blomjord. Man ska lösa upp pinnarna! 3-4 pinnar (beroende på hur pass kraftigt angreppet är) till 1,25 liter vatten. Doppa sedan krukan i vattnet och låt rinna av precis som om du vattnar den. Gör sedan om detta vid efterföljande 4 vattningar. De synliga sköldarna är inte själva lössen utan deras äggkammare och jag låter dom sitta kvar eftersom de inte gör någon skada på växten förrän dom kläcks, men ungarna dör ju vid första tuggan eftersom växten nu är giftig. När det gäller gödningen i pinnarna så är den till för transport endast och hade den inte funnits så hade inte växten sugit upp giftet.

Så även om du nu har fått bort mycket av sköldlössen så tror jag inte att dom är borta utan kommer att komma tillbaka. Har du också torkat bladen med såpa så gillar dom inte det utan hoppar på en annan planta istället!

25/8 -08

4 pinnar löses i 1,25 liter vatten och därefter doppar man ALLA plantorna! Alla plantor ska doppas, även de som inte har något synligt angrepp. De behöver inte stå och dra någon längre stund utan bara tills det slutar bubbla.

25/8 -08

Tusen stora tack till er båda Gunsan och Magicboy!

Jag verkar läsa som en kratta, ber om ursäkt för det. Tur att ni finns!

Kram, G

25/8 -08

Kram och lycka till

26/8 -08

2liter vatten och 4 pinnar. du kan slå det genom komposten och låta den stå i det några scunder. så gjorde jag och det försvann. silade sen lösningen och bevara det i en gammal saftbringare. återanvänning!

Ge ditt svar

Jag upptäckte till min fasa några sköldlöss på en av mina nyinköpta plantor (som tur är står den i karantön från resten av mina orkideer). Sköldlössen hängde alla i en klase runt en nästan helt vissnad blomma (ca 50 såg det ut som - yuck!). Jag klippte kvickt av hela blomstjälken och ut med tops och såpa vatten.

Hittade inga mer sköldlöss, men flera pyttiga ljusbruna löss? Antar att de var löss i alla fall. Bara på blommornas blad, har väl bara sett något tjugotal eller så. Har nu hållt efter dem i 3 dagar med såpa vatten (med tops och så har jag sprayat, såg inte många i dag) och idag tog jag ur den ur krukan, spolade bort allt gammalt medium och (satte den så att hela rot bollen är under vatten) i en provado lösning (4 pinnar upplösta i vatten).

Frågor:

1. Hur länge skall jag låta den stå barrotad i provado lösningen?

2. Skall jag plantera den som vanligt i ny kruka och nytt medium redan i morgon, eller skall jag vänta och göra mer?

Har inte behövt brottas med sköldlöss förut men har ju läst rysarhistorier... Tack!

Nyckelord: provado, sköldlöss, bladlöss

12/7 -08

Har inte haft sköldlöss på någon orkidè, bara på en Nerium.
Men jag skulle tro att de pyttiga lössen Du såg, är Trips, snabba
rackare, Du har ju redan gjort det Du ska så sätt den i ny kompost
och bevaka den framöver.
Man behöver bara ha den i provadolösningen 10-15 minuter.

12/7 -08

Tack för det letherneck!!! Jasså, trips...bra att veta, de har jag aldrig heller haft... Jag lät den stå i provado doppet i 2 timmar...(jag överreagearade kanske lite, men bättre säker.... ) och spolade sedan av den. Då planterar jag ut den då i ny fin kompost. Hoppas att detta var allt och de inte kommer tillbaka de små rackarna.

Hur länge tror du jag skall avvakta innan den kan komma in i orkiderummet med resten av gänget?

12/7 -08

Fiins det några lusägg kvar någonstans på plantan, så bör Du låta
den stå minst 10 dagar och kolla igen efter de ljusbruna rackarna,
de har en viss förmåga att överleva. Jag brukar lägga några potatis-
skivor på komposten, lössen syns bra mot den vita ytan, och kan inte låta
bli att krypa upp på den. Inga kryp på potatisskivan, då är det lugnt några
veckor, jag lägger sedan på en skiva med jämna mellanrum och kollar.

12/7 -08

Jag har haft sköldlöss, som invaderat flera orkidéer i ett rum.
Jag har gett dem samma behandling med såpa och provadodrink som du gett dina.
De har hittills doppats vid tre `vattningar´ i provado Nu skall jag kolla vid nästa vattning om jag hittar några fler löss, för då blir det ännu en provadoomgång
Lycka till med bekämpningen

12/7 -08

Vilket bra tips med potatisskivorna. Det skall jag prova. Tack för tipset. Gunsan, jag har planerat att vattna med provado ett par gånger framöver också bara för att vara helt säker. Vill definitivt inte ta med dessa krypen in i mitt odlignsrum. Lycka till med din bekämpning också!

12/7 -08

valkyrie66, potatisskivor fungerar inte med sköldlöss eftersom de sällan kryper
omkring ner på komposten. Så mot dem hjälper bara Gunsan OrkidéMormors råd.

13/7 -08

Undrar just vad det är för kryp du har på plantan? Sköldlöss låter mindre troligt, de brukar inte hänga i klasar, allra minst på själva blommorna. Går det inte att fotografera krypen eller beskriva dem närmare?
letherneck: Vad är det för löss som gillar potatis?

13/7 -08

Låter som ett gäng nykläckta spindelungar ....... ?

13/7 -08

Nja, en bild kan jag tyvärr inte bidra med... när jag såg den vissnande blomman med så många kryp så klippte jag kvickt hela stängeln, la i en plaståse och ut i tunnan... Det var små ca 2 mm stora mörk-brun/svarta odjur jag 'mosade en' och det sa liksom klick... jag måste skaffa en lupp eller förstoringsglas, men jag tyckte de såg lite skalbagge liknande ut - fast väldigt små. De var definitivt inte spindlar, inte utvecklade med synliga ben i alla fall. När jag säger att de hängde i klasar, kanske var det fel ord. Men om du tänker dig att de satt väldigt tätt tillsammans på hela undersidan av den vissnade blomman, det såg ut ungefär som en klase vindruvor tyckte jag. I och med att jag såg lite (ca 2 cm) av glansiga sockriga spår på ett par blad så tänkte jag sköldlöss?

Grejen e att jag bara såg en eller två till utöver denna grupp. Sedan vad jag såg påblommorna var det små ljusbruna pyttiga kryp (mycket mindre än en mm) - men det var nog inte trips, för de rörde inte på sig alls. Löss? Det var inte så många, kanske 20 st över 3 dagar. Idag har jag tittat och har inte sett några med blotta ögat i alla fall. Jag väntade med att plantera den så att jag kunde kolla den bättre igen idag, men plantera hade jag tänkt göra nu... skall jag vänta? Jag tänkte vattna med provado de nästkommande veckorna för att vara säker, är det overkill kanske?

13/7 -08

Lassse, jag vet inte om de gillar potatis, men tripsen och spinn söker sig till
potatisskivorna, även sniglarna gillar dem. Jag använder skivorna bara för att
kolla om det finns löss, krypen syns bra mot den vita ytan när man lägger den
under förstoringsglaset.
Det är ett gammalt knep jag lärde mig när jag gick som lärling hos en gammal tysk
trädgårsmästare på Högfors herrgård i början på 60-talet, det finns många sådana
gamla knep som fortfarande fungerar.
valkyrie66, här har Du en bild på hur trips ser
ut.

21/4 -10

Det där tipset med potatisskivorna är ju kanon, jag testade & inte ett kryp dök upp så jag, eller mina blommor rättare sagt är antagligen fria från ohyra,,:)

Ge din åsikt

Såg idag på min Paphiopedilum Deperle White att jag hade en ganska stor ullus sittandes i ena bladvecket så nu skall odjuren utrotas! Såg redan för ett tag sedan att plantan hade något vitaktigt lite runt omkring på sig och den flyttades då genast ifrån fönsterbrädan med övriga orkidéer för att inte riskera något. Så nu tänkte jag inhandla provado, både pinnar och spray för att behandla med. Ska också köra in komposten i ugnen samt doppa fat och kruka i kokande vatten och även stryka på en såpalösning på plantan. Dom ska utrotas, vilket dom också kommer göras för jag är en riktigt envis en som inte ger mig i första taget. Det ska bli spännande att se hur det hela blir i slutändan

Nyckelord: provado, provadodrink, ullöss

7/3 -08

Det är rätt, Glenn, ge dig inte , ge dom små ulliga rackarna, vad dom tål
Du får berätta hur du lyckats med utrotningen.

Hej,

Tro eller inte, men jag har blivit av med ullössen med hjälp av lite vodka. Det blev inte synd om den skvätten….
° Först tog jag ut orkidén (en Phalaenopsis) till ett annat rum. Sedan tog jag den ur komposten och torkade bladen ordentligt med tofsar, doppade med vodka. Flera gånger på varan… Jag bytte tofsarna ofta och var noga med att det inte ska droppa in i rosetten.
° Sedan sköljde jag rötterna med vatten, torkade dom med papper och med vodka tofsar därefter…
° Krukan – ren!
° Eftersom jag odlar i leca dränkte jag substratet i hett vatten två gånger.….
° När lecan hade kallnat planterade jag om orkidén.

Detta gjorde jag den 20/1
Än så länge - inga problem…

/Lina

8/3 -08

Jag gillar heller inte ren vodka utan föredrar den utblandad med något. Förstår att ullössen hade samma inställning.....

26/5 -14

Har använt Pyretal och undrar om de är döda när de går från ljusgröna till svarta? Jag är rätt säker på att det är bladlöss.

26/5 -14

Vodkabehandling minsann..dom fick säkert en rolig sista tid dom där lössen.det var nog klackarna i taket innan dom la näsan in vädret..:-)

26/5 -14

Lössen har nu det kanske bra, dom har ju varit i sex år på sällare jaktmarker

Ge din åsikt

10/8 -07

Sommarblommor

Sommarblommor. Från Tiger.

Mina Masdevallior trivs bra ute på balkongen. Se bara på Masd. murex som blommar på en liten planta med sex blad. Min ICA-paph gläder mig återigen med en vacker blomma.
I övrigt driver jag krigföring mot bladlöss utomhus och ullöss inomhus. Slarvade med karantän till en epidendrum som jag köpte på Sofiero och det straffade sig.
Doris: Tack för tipset .... ullössen förtjänar inte tops indränkt med 70% sprit, det får bli vässad tandpetare hädanefter. Plastsäck och provado plus samt pinnar ingår i den kemiska krigföringen.

Nyckelord: Provado, Masdevallia, ullöss

Vad roligt att det blommar hos dig! Jag har också en Masdevalia som liknar en av dina – den som står som nr. 2 i raden. Den blommar igen hos mig och skänker glädje! Nr. 3 och 4 – vad heter dom? /L

Härlig ögonfröjd!

10/8 -07

Hej Lina. Nummer två och fyra är onamnade hybrider, framtagna för att passa våra fönsterkarmar, sade någon expert. Nummer tre är Masdevallia murex.

10/8 -07

Hej Eva

Masdevalliorna är verkligen en fröjd för ögat. Sommarkänslor i alla 3.

10/8 -07

Tack Bertil. Ja, jag faktiskt lite såld på masdevallia. Känner för dem som jag gör för sipporna på våren.

10/8 -07

Härliga masdevallior!
Vad de trivs bra ute nu, mina växer så det knakar och sprakar och blommar samtidigt!

Tack Eva! Masdevalia murex är sannerligen pampig!

Tack Eva! Masdevalia murex är sannerligen pampig!

Prata om bilden

Har fått nåt äckligt på en del av ffa mina phalisar. Några vita ca 2 mm stora luddiga saker. Hur får jag bort dom?
Har slängt vad jag tror är smittohärden men har inte gjort något mer än att ta bort krypen med tops och vatten+kanel i väntan på någon annans mer kunniga hjälp.
De ser ut att ha någon form av sköld är det någon sorts skalbagge som vill åt mina orkisar?!
Blä. Hjälp!
Helst så snälla gifter och åtgärder som möjligt. Både hund och katt är nyfikna.
//Jojjo

Nyckelord: ullöss, ohyra, Provado

10/12 -06

Hej Jojjo, det verkar vara ngn form av löss du har fått på din växt. Kanske både ull- och/eller sköldlöss. Jag föreslår att du har dem i karantän ett tag och kollar dem noga för de är ena envisa rackare. Jag tror det är lättare att komma tillrätta med ullöss än sköldlöss.Sköldlössen fördärvar växten snabbare än ullössen.
Plocka bort allt du ser ögonblickligen de skall inte ha en chans att överleva.
Din åtgärd är rätt och det finns många olika råd i detta sammanhanget och det mesta är värt att pröva.
Det finns en del här på forumet att läsa om detta under Alla Nyckelord Lista i spalten till vänster. Kika där är mitt tips.

10/12 -06

Vilken av dessa är det?


Sköldlöss

eller


Ullöss

Båda är minst lika odrägliga. Att plocka bort för hand är effektivt men du kan nog behöva spraya plantan med organiskt bekämpningsmedel. Leta efter "giftfritt" i affären.

ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ... Jag hoppas att de hoppar över mitt hem! Annars...... får vi meta våra krafter...... Fast... man kan ha det roligare än så!!!/ Lina

Det är ullöss som jag har. Den bilden som är längst ner. Äckliga. Plockade bort en som t.o.m hade fräckheten att vifta med antennerna! Fy fan.
SKa till Blomsterlandet och försöka införskaffa nåt ullöss-bekämpande medel. Vill inte ha ohyra på mina orkisar! gråter ilsket
//Jojjo

Jag använde Skadekryp Effekt, 500 ml, som innehåller 12 gram paraffinolja av medicinsk kvalité per liter vatten samt emulgator. Den räcker länge. Det finns också storskalig Fruktträd Effekt som man spär ut och sen sprayar på.
Jag skaffade en bordsfläkt för en lätt kontinuerlig bris över orkidéerna som höjer växtkvalitén så att ullöss mm verkar försvinna!

Har köpt bladglans idag. Ska jag spraya bara där krypen är eller hela plantan både över och undersidan av bladen?
Är så less på detta äckliga som poppar upp här och var.

//Jojjo

11/12 -06

Hej Jojo

Jag skulle inte använda bladglans då detta täpper till porerna på bladen så att dessa inte kan andas.

För många år sedan sprayade jag mina Vandor med bladglans med topp röta som följd. Jag hade sprutat på för mycket och oljan rann ner i toppen och där torkade det inte upp då det var vinter och mörkt ute. När våren kom kunde jag plocka av toppen på sex plantor som hade ruttnat.

Ett billigt och effektivt medel (enligt dom som provat) är Effekt för fruktträd som säljs på Bauhaus.

MVH
Tommy

Tyvärr finns det inget Bauhaus här i Karlstad vad jag vet om iaf. Kanske finns på andra blomsteraffärer. Får nog ta en ny runda då. suck
Blir nästan äcklad av mina kära orkisar just nu och vågar inte önska/köpa nya heller med tanke på smittan.
//Jojjo

13/12 -06

Prova det här annars länk

Tipset fick jag härifrån av någon, minns inte vem, men det fungerar på ullöss.
"Min" odlare John provade det på en planta han hade som var infekterad med ullöss och de dog på några timmar. Han lät ändå plantan stå kvar i hinken ett dygn med kolsyreisen i en behåller med varmt vatten. Nästa dag sköljde han av plantan och alla lössen trillade av döda. Flera hade redan trillat av innan han sköljde den.

Ge ditt svar