Råd / Problem med plantor / · Ohyra och sjukdomar /

Skriv början av artikeln om trips

Nyckelord: trips

Inlägg med trips som nyckelord.

30/10 -16

+ 2/11 -16

Kryp på brudorkidé

Kryp på brudorkidé. Från MissJJ.

Jag köpte två brudorkidéer nyligen. De var väldigt fina, sen åkte jag bort en vecka och när jag kom tillbaka har den ena tappat sina blommor och den andra såg lite ful ut i blombladen. Häromdagen såg jag att det var små svarta avlånga kryp som promenerade omkring på blombladen. Jag sköljde bort dem men nu är det några där igen. Vad är det och vad ska jag göra? De är bara på blommorna så vitt jag kunnat se. De gröna bladen ser friska ut.

Nyckelord: Trips, Brudorkidé

30/10 -16

Det ser ut som trips, testa att spraya med såplösning.

30/10 -16

Ok tack, då ska jag prova det. Såg att det spridits till en gammal orkidé som blommar nu med
Om du klickar på bilden så syns djuret ganska tydligt.
Kan det spridas till andra krukväxter? Och om blommorna är borta finns de kvar i krukan sen? Jag ser dem ingen annanstans än på blommorna.

Under fliken "Odling etc/Problem med plantor" i övre listen på denna sida, kan du läsa mer om trips och andra ohyror. Där kan du också få tips om hur du behandlar dina plantor.

30/10 -16

Ok, tack snälla. Ska kolla det. Sorg nu. Det var spridits till andra växter också...

30/10 -16

När jag hade drabbats av typiska ullöss så fanns också en massa små, svarta kryp. Det var väl hanlössen. Skulle detta kryp kunna vara en ullushane?

Ullössen är vita och hanen bara 1 m m lång. Läs mer här om dem:
http://www.biobasiq.se/skadegoerare/ullo...

30/10 -16

Jag har läst samma info, men det är aldrig några bilder på hanarna. Är dom säkert vita?

30/10 -16

Har googlat: Ullössens hannar har vingar och två långa spröt baktill. På bilderna är dom rätt så långsmala. Man skulle gärna se en bättre förstoring av otäckingen på phalaenopsisen.

30/10 -16

Det enda ulliga jag sett är en liten vit ullboll på ca 1-2 mm i ena bladrosetten. Men det kan ju ha varit något annat.. Dessa svarta skitstövlar sitter mestadels under bladen på mina krukväxter utom på brudorkidéerna. Där har jag hittat dem på blommorna och i en bladrosett var det ett gäng, ca 4-5. Jag har inte sett något annat. Lite svarta prickar på de angripna blommorna. Ev var krypen lite mer bruna på en krukväxt. Krypen är ca 1-2 mm. Har en droppformad stjärt och spröt fram men kan inte se att de har vingar.
Har duschat av några av dem och sedan sprutat med såpvatten. Ställde ut lite gröna växter och hoppas krypen fryser ihjäl.. De försvann faktiskt på de två jag provade det med. Nu har jag lagt potatiskivor på jorden för att se om något dyker upp där imorgon.

30/10 -16

Alla år har jag klarat mig med Provado + och Yes. Numera finns inte + nu bara Calypso men har klarat mig, dock nu skaffat Raptol bara i fall att.

En liten vit ullboll kan vara tecken på ullöss, men det stämmer inte med de svarta krypen du beskriver.
Ytterligare två länkar om ullöss, en från OP och en från Blomsterfrämjandet.
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...
http://www.blomsterframjandet.se/website1/1.0.1.0/162/1/
Länken till Blomsterfrämjandet funkar tyvärr inte, men googla på ullöss Blomsterfrämjandet.

31/10 -16

Jag vet inte vad det kan vara. Inget av krypen stämmer in 100%. Känns lite som trips men de har inga vingar. Om de inte får det när det blir större. Någon ullushona har jag inte sett. Allt här ser mer ut som skalbaggar...
På potatisarna idag var det två olika. I alla orkidéer jag inte duschat och sprutat såpvatten på kryllade det av pyttesmå runda kryp och på den som är på överbilden var det massor av dessa avlånga i olika
storlekar trots dusch och såpavatten.

31/10 -16

Oled jag har klarat mig utan ohyra inomhus tidigare. Jag har hittat en hel del på nätet om det skulle vara trips. Fanns inget på Willys, är det bara blomsteraffärer som har sånt där?

31/10 -16

Jag har köpt Provado Calypso på Ica Maxi. Även Coop Forum har det + en massa andra medel.

31/10 -16

Jag har köpt min/mina i blomsteraffär

På den här sidan finns också mycket att läsa och många bilder på olika "fulingar":
http://www.nyttodjur.se/skadevolder/trip...

31/10 -16

Det är trips. De har vingar men det är mlt svårt att se vingarna då de är infällda.

2/11 -16

Hej, blomtjuven. Jag har också kommit fram till att det är Trips. En bra början Läste att trips även kan vara vinglösa och även unga trips är utan vingar. Jag också kommit fram till att det nog inte var de nya orkideerna som smittade. Däremot blev de väldigt mumsiga när jag ställde dem i det angripna fönstret. Tyvärr möblerar jag om blommor och har på så vis spritt sig till andra fönster.
Tror jag fått bort Tripsarna från alla orkideerna med såpvatten utom de två nya. Kan det vara en idé att byta kompost? Har inte satt om dem sen jag köpte dem.
Annars är yuccapalmerna värst angripna.

2/11 -16

Släng dina billiga växter som känns ersättningsbara o försök rädda de finare är mitt råd en insektsspray tar nog död på tripsen, eftersom de kan flyga när man rör plantan så är det bättre än att flytta plantan till dushen.

2/11 -16

Med kryp är det bra att byta komposten, ja. Mycket bös som gömmer sig där. Diverse gottigheter kan man hitta om man gräver, haha. Hoppas det ordnar sig med dina plantor! Saxat från AOS:

"The winged adults (males and females) are found mainly on flowers and developing growths. Females deposit their eggs beneath the surface of the plant tissue. Often the only visible evidence of this is the callus tissue formed by the orchid in response to the wound. The nymphal (immature) stages are creamy yellow to pale orange and resemble adults without any wings. The nymphs feed on the tender young plant growths, then drop to the medium to pupate. The pupae are a darker orange color than the nymphs. As they are generally below the surface of the medium, they are unlikely to be spotted and more difficult to control with pesticides. When they emerge as winged adults, they fly back up to the plant to feed, lay eggs and begin the cycle once again."

Ge ditt svar

Har trips på en phalaenopsis i barken och plantan mår inte dåligt, men den kommer kanske börja bli dålig. Köpt provadopinnar och har letat i eran historik, vissa säger att man bara ska trycka ner och sedan finns det vissa som säger att man ska lösa upp dem i vatten. Vad rekommenderar ni?

Nyckelord: Provadopinnar, Trips

21/9 -15

Trips håller sällan till i barken eftersom de lever på att suga näring ur bladen. De flesta kryp som håller till nere i krukan är inte direkt skadliga för plantan.

21/9 -15

Pinnarna är nog inte så effektiva i barken. I vanlig blomjord gör det bättre verkan.

21/9 -15

Jag tyckte dom likna det.. Vad kan det då vara? De har små vita larver också, jättesmå? Själva insekterna är snabba som attan..

21/9 -15

Hoppstjärtar kanske???

21/9 -15

De är inte skadliga vad jag läst, men man kan plantera om dem för de kan var tecken på att substratet är gammalt.. Stämmer det?

21/9 -15

Absolut, har man mycket kryp i substratet bör man fundera på omplantering snarare än insektsgift.

21/9 -15

Lämnat tillbaka provadopinnar och köpt ny bark, här är vi snabba i vändningarna ..:-)

Ge ditt svar

15/5 -10

15/5: Trips

Sådana här små kryp har jag bland mina blommor(Hoyorna), jag har lyckats döda två stycken kryp än så länge, och jag behandlar alla mina växter med provado-pinnar i alla blommmor, vattnar med provado i vattnet och duschar med spritsåpa, men jag vet inte om jag gör rätt eftersom att krypen dyker upp ibland även om det är långt mellan varven. För visst är det trips, krypen på bilden?

Nyckelord: Trips, Ohyrebehandling, Småkryp

15/5 -10

Exakt hur stort är det där stackars krypet ?. Svårt att säga, men det ser en smula för stort och skalbaggsliknande ut för att vara ett trips.

15/5 -10

Jag TROR att trips är smalare. De tog jag bort med Fruktträd Effekt. Tycker också att det ser ut som en vanlig bagge/insekt.

15/5 -10

Den är max 1-2 millimeter lång, den kan se tjock ut för jag klämde ihjäl den.. Men om det inte är trips vad kan det då vara? den har vingar och den där kunde flyga för den flög alldeles förbi mig när jag vattnade blommorna..:/

Ge din åsikt

Blev väldigt glad när jag läste lokalblaskan idag och såg att Blomsterlandet hade halva priset på orkidér, hoyor och olika köttätande plantor här i Karlskrona.
När sambon kom hem, så tyckte jag att vi borde åka och köpa kaffe, eftersom min koffein-abstinens var stark, tog slut redan igår....30 timmar utan kaffe är inte bra .
Hon frågar vart vi ska handla och jag föreslår Willys, som av en slump ligger 50 m från Blomsterlandet När vi kommer dit, så säger jag, "Förresten Blomsterlandet har 50% på många saker". Tur att inte blickar kan döda säger jag bara "Jag ska bara titta" blev min alfons-replik.
Fanns så klart massor av gosaker, som nu nästan var skäliga i pris, höll nere handladet och det blev en riktigt fin hybrid som fick följa med hem, i form av en p.mini mark.

Väl hemma, på fort med kaffe, sen tänkte jag att mini marken skulle få stå i vardagsrummet och pigga upp lite bland nytagna keikis på tillväxt, icke blommande plantor. Flyttar runt lite på krukorna, vänder på min stora dendrobium kingianum och ser till min fasa, blanka skadade blad, börjar genast undersöka noggrant och ser dessa små as, i form av trips!!! Dom verkar uppskatta d.kingianum, hittade på moderplantan och keikisar från den.
Första angreppet vi har av ohyra eller liknande, trots 30+ plantor.... uppgiven och besviken...fick kaffe och blev lite gladare...

Kilade ner hit till datorn och kollade info, försökt hitta en bra lösning via pratoteket och google, verkar som Provado är vägen att gå.

Några frågor:
1. 3-4 stavar till 1½ liter vatten?
2. Ska man spreja eller doppa i lösningen när det gäller Trips?
3. Ska behandling göras på alla plantor, även i anslutande rum, läste att vissa kunde flyga?
4. Några andra tips när det gäller dessa små onda varelser Trips...?

Tack på förhand

Nyckelord: bekämpa, provado, trips

10/11 -09

Doppa plantan så komposten hamnar under ytan på provadoblandningen,
de som håller till på bulber/blad kan Du ta död på med Pyretal eller vanlig såplösning.
Upprepa med 10 dagars mellanrum till Du inte ser några fler, kolla då &då med
någon månads mellanrum för säkerhets skull.
Kolla de andra plantorna också, om Du spolar igenom komposten i tvättstället
i badrummet så brukar de synas mot det vita porslinet, om det finns några.

11/11 -09

Man får rysningar om sådana historier..! Lycka till med bekämpningen! Själv lyckades jag ta dö på trips med fruktträd effekt och ros effekt. Kunde inte välja vilken jag ville ha så jag köpte båda och sparyade med båda två! Sedan dess försvann alla små kräk...

Ge ditt svar

8/3 -09

Trips i krukan?

Upptäckte vid vattning att jag har ohyra i en Brassia Toscane. Insekternas utseende påminner mycket om trips, dock kan jag bara hitta dem i rotsystemet (krukan). Jag kan inte se några som helst symtom hos plantan, inga silveraktiga eller barkliknande beläggningar på bladen.
Frågan är alltså; är detta trips, men i ett tidigt stadie av angrepp? Om inte, vad är det? "Ofarliga" insekter?
Bör jag behandla? Om ja, hur? Provado Plus?
Gjorde potatisskalstricket i mina andra plantor och kunde hitta ett fåtal av insekterna i ytterliggare två plantor. Behandling av dessa?

//Martin

Nyckelord: Trips, Brassia Toscane

8/3 -09

Det finns lite olika arter av tripsar, somliga av dem är inte skadliga för
plantor, andra är mycket skadliga t.ex. Frankliniella occidentalis
Mer Info här
och här

8/3 -09

Tack för svar.
Hur gör jag då? Det är ju svårt för mig som lekman att artbestämma just mina kompisar.

Ska jag:
a: Behandla med Provado Plus, eller,
b: avvakta behandling tills dess att jag kan konstatera skador orsakade av insekten

Plantan i fråga är i praktfull blomning och verkar helt opåverkad av insekterna.

//Martin

8/3 -09

Jag har liknande kryp i komposten på några plantor, de ser inte ut att
skada plantorna, så jag använder bara genomspolning av krukorna
var 14:nde dag med vanligt vatten, det håller dem i schack.
Du kan behandla med provadodoppning, recept finns under "Råd och bilder",
behandla med 10 dagars mellanrum till krypen är borta.
I de krukor jag har spindlar eller pyttesmå myror i, finns det inga kryp.

8/3 -09

Tackar, tackar..
Ok, jag kör helt enkelt provadodopp istället för normalt vattningsdopp.
Jag antar att jag gör detta med samtliga plantor.
Med "genomspolning", menar du normalt vattendopp?
//Martin

8/3 -09

Med genomspolning menar jag under kranen med lagom starkt
tryck i vattenstrålen, tillräckligt mycket så att vattnet inte hinner rinna
ut genom hålen i botten, utan rinner ut över krukkanten.
Gör Du det i ett vitt tvättställ ser Du hur många kryp Du lyckats spola
ut, de syns mot det vita. Metoden funkar bra om det är mest bark i
komposten, har Du mossa som kompost fungerar det inte lika bra.
Spola igenom måste Du ändå göra med vissa arter/plantor eftersom
provadotabetterna innehåller gödning/salter som lagras upp och kan
skada de plantor som inte klarar den övergödning som blir.

Ge ditt svar

Sur, Åsa är jättesur! Har precis konstaterat att jag har en praktinfekterad nobile hybrid som huserar trips i alla levnadsstadier. Någon med ruggigt bra kur mot dessa elaka kryp? Vill försöka rädda det som står på fönsterbrädan i vardagsrummet om jag kan... Mest hybriderna som bor där visserligen men ändå...
Funkar provado? Eller ska det vara såpa? Eller rapsoleblandning som jag oxå läst? Vad har ni testat och vad har funkat för er??? Eller ska jag hiva skiten direkt?
//Åsa

Nyckelord: trips, ohyra

18/5 -07

Fy för den, jag vet precis hur du känner det, Åsa. Jag slängde min fina, blommande hibiskus tidigare i veckan pga spinnangrepp. Har visserligen bara en phal i det fönstret men nu får den stå kvar i karantän. Det enda jag hade hemma bekämpningsväg var ros1 och skulle ändå inte ta spinn, då hibiskusen fick ut. Har länge varit förskonad från ohyra så jag vet inte riktigt vad man ska använda, som är bättre mot miljö och växter än ros1 (den flaskan är duktigt gammal). Jag hade duschat plantan ordentligt i väntan på bra råd, Åsa. Lycka till!

18/5 -07

Det verkar som provado Pluss funkade för mig, fick Trips på 2 kingianum och en epidendrium för ett par månader sen, Sprayade med parrafin oljebaserat medel.Fick sen ett tips om att använda provado PLUSS. Har inte sett att det skulle vara kvar några djur efter den kuren, plantorna har börjat frächa till sig igen. Fick även tips om att först duscha med ljummet vatten ,håll plantan upp o ner, för sprayen är kall och kyler ner plantan annars, spraya när den är ny-duschad.fuktig. Efter två sprayer med 4-5dagars mellanrum med provado Pluss fick dom parrafinoljan(Skadekryp Effekt) ett par ggr med en veckas mellanrum. Isolera plantorna från de friska under behandlingen. De plantor som stod närmast de sjuka, och som såg friska ut fick bara parafinolja, ifall de hade djur, de har inget fått sen iallafall. Har även provat rapsoljebaserat mot mögel o svamp och det verkar funka bra.

18/5 -07

Jag har blandat till såpspritlösning (1 L vatten, 1 dl T-röd, 2 dl grön såpa) och sprayat/torkat av mina plantor med. Det verkar fungera. Tyvärr inte mot sniglar dock (

Ett hett tips är att ta bort alla blad som de har "ätit" på. Det är så att de små rackarna lägger ägg i bladen. Omöjliga att se med ögat. De har ungefär en cykel på 3-4 veckor, sen är de fullvuxna och lägger nya ägg. Därimellan är de också i ett larvstadie. Då kan man se en lite, liten ljus larv med två svarta prickar på. Kanske solglasögon? Allt är sant, utan kanske det sista... Lycka till och ge inte upp.

17/2 -09

Hittade denna tråd när jag sökte på trips, och undrar: fungerade din blandning fortsatt bra, plopp?

17/2 -09

Säluttern, de är ganska lätta att bli av med, de dör av de flesta oljebaserade
medel, jag har mest använt Pyretal som innehåller en oljeemulsion. Och
eftersom även såpa är en form av olja borde det fungera lika bra.

17/2 -09

Ki, såpsprit funkar bra mot det mesta men det som jag haft störst problem med, sniglar och spinn, bryr sig inte skvatt om såpsprit... Rena om mun och fötter har de glatt partajat vidare... Sniglarna har jag lyckats bli av med genom att sila vattnet mellan varje planta och spinnet har jag bekämpat med Provado+.

17/2 -09

"Plopp" Kanske ren sprit eller såpa var för sig skulle fungera .... själv så har jag aldrig förstått varför man har de båda ihop, för mig känns det som de tar bort varandras effekter !
Såpavatten (eller oljor) är till som jag ser det, för att ta bort ytspänningen på ohyran. Så det inte blir några luftfickor på deras kropp, där de då kan hämta syre och överleva .... så som det skulle blivit med rent vatten !
Men med spriten dödar man ohyran med själva vätskan, men den är samtidigt rengörande och då samtidigt tar då bort såpvattnet effekt !
Bara tankar som jag har levt efter ......

17/2 -09

Vad e det för sorts sprit man isf ska använda?

17/2 -09

Blomtjuven, t-sprit sägs det, men som Ewert säger, det går nog bra
med bara såpvatten, det är ju ett gammalt knep mot ohyra, dessutom
mer skonsamt mot plantan, all sprit är ju egentligen lösningsmedel
som löser upp fett, såpan är ju i grunden fett som genom en kemisk
process gjort om till såpa.

13/8 -09

Jaha, så var det dags för trips på orkidéerna! De fanns för ett tag sen på några orkidéer i tvättrummet som sonika åkte ut, hann inte annat. Men nu upptäckte jag dem i köket också, bland annat på min fina Dendrobium White Surprise från Sofiero. Jag som varit så nöjd med alla blomster i sommar...
Letherneck, om jag börjar med såpvatten enligt tråden här, är det en liter vatten och två dl såpa i så fall? Dvs samma som i plopps blandning med även T-röd? För enligt Ewert (hej Ewert, var är du?) så borde spriten och såpan nästan motverka varandra, så jag tänkte skippa T-röd t.v.

13/8 -09

Ingegerd15, jag vet inte om det behövs så mycket såpa till 1 liter vatten, men
Du kan lägga till lite vanlig matolja (Rapsolja) för att kväva tripsen.
Det man vill uppnå är att lösa upp ytspänningen med såpan för att få vatten och
olja att bli en emultion, när Du sprayar lösningen på krypen så fastnar oljan på
dem och de kvävs. Det är visserligen effektivare att använda Pyretal, men det medlet
innehåller giftiga ämnen och bör väl bara tas till i nödfall.

Mitt recept är: 1½ dl. T-röd, 1 dl. såpa och 7½ dl. vatten.

13/8 -09

Jag hade två sorters ohyra i mitt skåp för ett tag sedan och jag är ganska säker på att ena var trips och det andra falskt spinn. Tripsen var långsmala och hade vingar och skuttar iväg snabbt. Bladen fick silvriga fläckar. Jag sprayade med både Fruktträd effekt och Ros Effekt. (jag köpte Ros för att det stod att den tar trips, deras ägg och larver. ) Jag har inte sett något sedan dess. Båda dessa innehåller ju olja som man säkert kan blanda till själv.
Lycka till!

13/8 -09

Tack för alla tips! Det som gör mig lite förbryllad är att jag inte sett några fläckar på bladen så som det beskrivs att det kan bli. Det jag ser är små svarta kryp som kommatecken, som inte rör sig så snabbt alls. För flera år sedan, och för drygt en månad sedan, såg jag tydliga tvärränder på mitten av liknande kryp, men det gör jag inte nu.
Kan det vara något annat än trips? Två orkidéer där jag sett dessa kryp har börjat få vissnade blommor, på Dendr. ser de vissnade blommorna väldigt randiga ut i strukturen. Den vissnar nerifrån, medan en Phal.hybrid vissnar uppifrån, det brukar de ju inte göra, eller?

13/8 -09

Jag skickade ett blad till en expert för identifiering när jag först inte fick bort det. Det var till en firma som säljer rovdjur som äter upp skadedjuren. Har inte namnet just nu. Men sedan hittade jag fruktträd effekt och behövde inte köpa några rovdjur.

Ge ditt svar

Är på riktigt dåligt humör. Min skorpionliknande tripps har kommit tillbaka trots att jag behandlat minst 70 plantor under hösten. Upptäckte detta igår. Min Rosy Dawn hade fullt med djur i bladveckan. Dom jäklarna har ätit både blad och rötter. Upptäckte det genom att nedersta bladen blev gula och hängiga. Plantan hade tre nya skott. Nu har jag väl djuren på de flesta av mina paphar och phragar. Har bekämpat detta djur i snart två år. Tror inte jag är rätt person att fråga hur man skall odla sina paphar. Min samling är inget att vara speciellt stolt över.

Tror jag ger upp .
Hälsar
Thomas

Nyckelord: ohyra, trips

20/12 -05

Hej Thomas

Har du provat Neem Oilja???
Förr om höstarna kom alltid tripsen som ett brev på posten men sen jag börja att regelbundet spruta mina plantor så visar dom inte sig mer.

Fördelen med Neem Olja är att skadedjuren inte blir resistenta mot detta medel plus att det är helt ofarligt för nyttodjur och för oss människor. Oljan verkar på två sätt, dels med direkt verkan och dels genom att den lagras i rötter och blad. Den gör också att ohyran inte kan föröka sig.

Beställde min burk från ett företag i England, det tog ca: 1 vecka innan paket kom.
Företaget heter M.A.M. Horticulture, du kan nå dom via mail på LaeliaM@aol.com.
Detta företag är generalagenter för DYNA-GRO:s produkter.

Lycka till!

/Tommy Ljunggren

20/12 -05

Jag gav bort mina oöppnade flaska med Neem olja till en behövande medlem men det var innan angreppet tagit fart. Hade köpt flaskan i Tyskland. Tack för rådet. Har testat sprutning med Pyrex och doppning i Confidor. Har även testat Metasystox (systemverkande och förbjudet) men det bara skrattar dom åt, verkar inte ha läst hur farligt medlet är.
Hälsar
Thomas D

Hej Thomas,
Testa att spruta med lösning av parafin- eller rapsolja. Kväver garanterat odjuren och inga biverkningar.
Hälsn P-G

Ge din åsikt