Skriv början av artikeln om Provadopinnar

Nyckelord: Provadopinnar

Inlägg med Provadopinnar som nyckelord.

Har trips på en phalaenopsis i barken och plantan mår inte dåligt, men den kommer kanske börja bli dålig. Köpt provadopinnar och har letat i eran historik, vissa säger att man bara ska trycka ner och sedan finns det vissa som säger att man ska lösa upp dem i vatten. Vad rekommenderar ni?

Nyckelord: Trips, Provadopinnar

21/9 -15

Trips håller sällan till i barken eftersom de lever på att suga näring ur bladen. De flesta kryp som håller till nere i krukan är inte direkt skadliga för plantan.

21/9 -15

Pinnarna är nog inte så effektiva i barken. I vanlig blomjord gör det bättre verkan.

21/9 -15

Jag tyckte dom likna det.. Vad kan det då vara? De har små vita larver också, jättesmå? Själva insekterna är snabba som attan..

21/9 -15

Hoppstjärtar kanske???

21/9 -15

De är inte skadliga vad jag läst, men man kan plantera om dem för de kan var tecken på att substratet är gammalt.. Stämmer det?

21/9 -15

Absolut, har man mycket kryp i substratet bör man fundera på omplantering snarare än insektsgift.

21/9 -15

Lämnat tillbaka provadopinnar och köpt ny bark, här är vi snabba i vändningarna ..:-)

Ge ditt svar

Så var det min tur.... De är ulliga men långt ifrån gulliga, bosatta i skåpet, ursprunget verkar vara min Phal. equestris för där är det mest vete' sjutton om jag hade sett dem lite tidigare om jag ej varit bekväm och dushat istf att doppa.
Nåja. Jag insåg fakta för ungefär 50 minuter sedan och krigsmaterial har införskaffats i form av Provadopinnar samt Provado+ spray.
Jag har en plan på att servera en provadogrogg till dem men eftersom mina plantor är monterade funderar jag lite över hur länge jag bör doppa dem(har inte hittat i pratoteket) efter doppning tänkte jag mig en käck liten Provado + dusch i själva skåpet.
Några tips angående förfarandet???

Nyckelord: Kemisk krigsföring, Ullöss, Provadopinnar, Provado+

16/11 -09

Du kan doppa hela plantan, utom knopparna, utan några problem,
använd spray på knopparna för det är vid dem de brukar lägga äggen.
Avkomman ska ju ha möra fina knoppar att förstöra när de kläcks.
Du kan säkert använda spray även i själva skåpet, men har Du mossa
i skåpet är det väldigt svårt att komma åt de små lössen.

16/11 -09

Tack leatherneck! Det är en himla tur att hela skogen är full av mossa så jag kan nog byta ut mina tussar eller kanske satsa på tropisk i stället

17/11 -09

Skippade provadodrinken, har däremot sprayat friskt i skåpet efter att mossan lyfts ut och hamnat i kaminen. Då sprayen landat ordentligt lyftes plantorna ur skåpet och städning gjordes på botten samt väggar. nu kommer det orättvisa! Mina #!%><//¤&+\\\\ ullöss har fått mig att spendera 8 cl whisky(inte katten) på rengöring av skåpet emedan jag själv suktad av ångorna fick nöja mig med 2 cl eftersom det är arbetsdag i morgon åxå.
De som överlevt provadon borde dött av spritförgiftning men eftersom man aldrig kan vara säker blir det upprepad behandling

17/11 -09

Stakkars deg, håper du har klart å ta knekken på udyrene.

18/11 -09

Elaka de Hex, lössen bör väl ha dött ganska glada i alla fall.
Du hade ju kunnat använt vanlig T-sprit istället till skåpet, eller
vanligt All-rent duger det också.

18/11 -09

Frågan är om du inte slösade den mängden Whiskey på ingenting...ska inte spriten vara 70% för att de ska torka ut o döda de små #¤!&# ullössen??

18/11 -09

Tänkte inte på det..... Med tanke på deras ringa storlek borde promillehalten bli tillräckligt hög även av 40%, vet ju hur man själv kan bli

19/11 -09

hur vet ni att det alltid är ulllus?? kan det inte vara vanligt mögel när dom står i ett skåp?? ser man att dom rör sig?

Du har den karakteristiska formen som syns väldigt tydligt på denna bild och på bilden som jag tog på min bessea. Du ser ett långspröt på den samt några små "hår" intill dessa och en Stor oval form på kroppen om man tittar väldigt noga så har dem även tvärgående fåror på kroppen. Och om man tittar på dem under en liten tid så ser du ofta att dem rör sig, dem kan vifta med dem långa spröten ibland

19/11 -09

tack för svar sway vad äckligt har haft tur än så länge peppar peppar

förstorade så är dem vidrigare än den värsta dinosaurien tro mig..... hua.

19/11 -09

De är också de enda lössen som är helt vita, så de syns ju bra när de
har växt till sig lite.

19/11 -09

ja usch dessa ullöss har även flyttat hem till mig, hittade dem på en dendrobium nobile hybrid idag. Hur funkar det trivs de på alla krukväxter eller är det bara orkideer som tycker om?? Har lite dåligt med plats för att isolera den. Alla sommarväxter har ju flyttat in nu. kan jag ha den bland de vanliga "gröna" krukväxterna eller ska jag röja fram en egen liten plats åt den tycker ni. ???

19/11 -09

De där jäklarna trivs på de flesta växter, jag hade dem på en klotkaktus
för många år sedan.
Du måste isolera den så fort som möjligt, och kolla alla som stått i närheten
av den.
Ställ den i badrummet eller i alla fall långt ifrån andra plantor, och inget
doppande i samma vatten som andra plantor vid vattning.

19/11 -09

De är besvärliga att bli av med - kräver att man kontrollerar och efterbehandlar i flera veckor(=månader ...) de sitter ofta gömda på torra platser, dessutom så ger "ullet" dem ett skydd mot besprutning, så det krävs att man har ett vätmedel i besprutningsvätskan (om man vågar är lite såpa effektivt). Bäst är att börja med en spetsig pinne (typ bambupinne för grillspett) och klämma sönder alla man ser och vara noga med bladveck och andra skrymslen, sedan spruta. Tyvärr med en grov och ej så fuktighetshållande kompost kan de med förkärlek sitta och mumsa på rötterna, så ser man ullöss runt stam/rotdelen är det bara att skaka bort all kompost för att behandla HELA plantan!

19/11 -09

Okey, tack ja då får den stå på tvättmaskinen tillsvidare. Så ska jag hitta ett lämpligt ställe i helgen. Den har som tur är bara stått brevid en annan dendrobium nobile hybrid samt två gamla julstjärnor. Som snarare ser ut som början på träd nu efter 3år men dom kan jag offra utan alltför många tårar

Ge din åsikt

Nu ger jag upp mitt letande bland nyckelorden och ställer en fråga istället:

Är det någon som har ett recept på provadodrink att doppa orkidéer i? De ska doppas med kruka+kompost, inte barrotade. Hur många pinnar till hur mkt vatten? Ska det stå och dra innan man doppar växterna? Ska växterna stå i lösningen ett tag, i så fall hur länge? Bör/kan/ska man använda spray också?

Jag hittar inget konkret när jag letar och hoppas på er istället

Kram, Gloxinia

Nyckelord: provado, provadopinnar, recept, provadodrink

25/8 -08

Gloxinia Här finns en tråd om Provadodrink
Om jag nu fått till länkningen

25/8 -08

Tack Gunsan! Har hittat den men den ger inte riktigt svar på precis hur man ska blanda...det står i vatten, men inte hur mkt vatten (dvs styrkan på drinken). Får väl ge den en sexa provado och tonic om jag inte kommer på nåt bättre. Så hade jag blandat till mig själv

25/8 -08

Gloxinia, i en tråd av såfia , finns detta inlägg:

Av Magicboy. Inlagd 29/3 -07 15:00.
Provadopinnarna passar helt utmärkt till orkidéer! En del rötkänsliga arter ska man passa sig för att spraya då det medel man sprayar kan bli kvar i komposten. När det gäller sköld och ull-löss kan ju dessa leva nere i komposten också och då är det mycket bättre med pinnarna. Men man gör inte som det står i bruksanvisningen då denna är anpassad för blomjord. Man ska lösa upp pinnarna! 3-4 pinnar (beroende på hur pass kraftigt angreppet är) till 1,25 liter vatten. Doppa sedan krukan i vattnet och låt rinna av precis som om du vattnar den. Gör sedan om detta vid efterföljande 4 vattningar. De synliga sköldarna är inte själva lössen utan deras äggkammare och jag låter dom sitta kvar eftersom de inte gör någon skada på växten förrän dom kläcks, men ungarna dör ju vid första tuggan eftersom växten nu är giftig. När det gäller gödningen i pinnarna så är den till för transport endast och hade den inte funnits så hade inte växten sugit upp giftet.

Så även om du nu har fått bort mycket av sköldlössen så tror jag inte att dom är borta utan kommer att komma tillbaka. Har du också torkat bladen med såpa så gillar dom inte det utan hoppar på en annan planta istället!

25/8 -08

4 pinnar löses i 1,25 liter vatten och därefter doppar man ALLA plantorna! Alla plantor ska doppas, även de som inte har något synligt angrepp. De behöver inte stå och dra någon längre stund utan bara tills det slutar bubbla.

25/8 -08

Tusen stora tack till er båda Gunsan och Magicboy!

Jag verkar läsa som en kratta, ber om ursäkt för det. Tur att ni finns!

Kram, G

25/8 -08

Kram och lycka till

26/8 -08

2liter vatten och 4 pinnar. du kan slå det genom komposten och låta den stå i det några scunder. så gjorde jag och det försvann. silade sen lösningen och bevara det i en gammal saftbringare. återanvänning!

Ge ditt svar