Skriv början av artikeln om Brudorkidé

Nyckelord: Brudorkidé

Inlägg med Brudorkidé som nyckelord.

Nr 1 Stora vita brudorkidéen. Från Natasha. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Gåva från barn på förskolan vt-18

Foto sept 2018 - senaste blomningen
Största orkidén just nu. Bor i stora glaskrukan.
Plac oftast på matsalsbordet en bit från fönstren men ljus från tre håll. Just nu i österfönstret.

Behandlad för ull-löss 2018 och var en av få överlevare.

Stora, rent vita blommor med lite gult inne i läppen.

Nyckelord: Brudorkidé, Phalaenopsis

7/12 -19

Ull-löss är ngt. som man inte vill ha, så de gäller att inspektera plantorna regelbundet så man upptäcker dem tidigt. Hur behandlade du dina plantor?

8/12 -19

Tog ut dem ur krukorna, mördade så många löss jag kunde för hand eller med trubbig penna i bladvecken, sedan dränkte jag dem i en spann med ljummet såpvatten 5-10 min (osäker på tiden). Under tiden tömde jag krukorna och hällde kokhett vatten över dem jag inte kunde byta ut mot nytt (inkl ytterkrukorna).
Plantorna fick torka hängande uppochner - det sista blåste jag torrt med hårfönen på svag effekt. Omplantering i ny jord och rejäl tvätt/desinficering av fönster/fönsterbräda mm.
Det fungerade faktiskt väldigt bra, men tyvärr fick några återfall och då åkte de ut.
En eftersläntare fick stå på glasverandan (väst/norrläge) efter behandling hela sommaren - har aldrig haft en orkideé som växt så kraftigt! LOL

8/12 -19

Den vita Phalaenopsisen är klar favorit i detta släkte hos mig trots att jag inte odlar någon. För mer än 50 år sedan lyckades jag tjata mig till att få köpa en planta av en odlare i Tungelska, strax söder om Stockholm. Pris 50 kr, motsvarar säkert 500 kr idag. Hade den i många år men nu är den borta.

Ge din åsikt

15/12 -18

Phalaenopsis

Phalaenopsis. Från desideria.

En vanlig brudorkidé, älskade den här färgen och kunde inte gå förbi

Nyckelord: brudorkidé, phalaenopsis

15/12 -18

Jättefin!!

15/12 -18

Förtjusande

16/12 -18

Bra köp

19/12 -18

Tack Bra köp med tanke på att det var Black Friday och den kostade 39,90 haha

Prata om bilden

25/9 -17

Sjuk brudorkidé

Från MissJJ.

Vad kan min brudorkidé råkat ut för? Den har haft så här i ca 1 år. Bruna fläckar och de nya bladen som växer ut är små och deformerade.

Nyckelord: Sjukdom, Bruna fläckar, Brudorkidé

Titta efter ohyra. Stryk ett lätt fuktat hushållspapper under bladen och se om det fastnar små små prickar på pappret. Då är det spinnkvalster eller trips.

25/9 -17

Tack för svar! Det är inte trips. Det har jag haft på alla andra orkidéer och växter förra hösten och det här ser annorlunda ut. Blir det inte "spindelväv" av spinn? Verkar inte heller smitta då den stått med andra orkidéer utan att de påverkats...

25/9 -17

Tror den behöver omplanteras, den ser ut att ha det trångt i krukan. Lite större kruka o färsk mossa o bark kommer nog o göra susen

25/9 -17

En del orkide'er av olika släkten, som fått fula blad så man blir orolig för smitta av något slag, har i stället visat sig ha murkna rötter. Renputsning av rötterna och omplantering i ny fräsch bark har då gjort susen och dom nya bladen är helt perfekta.

28/9 -17

Tack för svar! Den stod inte i någon kruka utan jag hade tagit bort komposten och ställt den i en skål med lite vatten tillfälligt. Jag ska se om den börjar må bättre av ny kompost och jag hade i samband med det putsat rötterna... Man kan ju hoppas att det hjälper!

Ge ditt svar
Från Aurora.
Från Aurora.
Från Aurora.
Från Aurora.

Hjälp! Är relativt oerfaren vad gäller orkidéer och undrar vad det kan vara för fel på min stackars orkidé? Det är det första jag fick för flera år sen och den har för det mesta verkat må väldigt bra, men detta mystiska har plågat den någon tid. I stort sett verkar plantan frisk men då och då gulnar bladen och ramlar av och även de "friska" bladen har de här konstiga fläckarna... Kan det vara någon svampsjukdom? Vad göra i så fall? All hjälp mottages tacksamt!

Nyckelord: Brudorkidé, svampangrepp, sjukdom

18/4 -17

Kan du ta ett kort på undersidan av det fula bladet på keikin?

18/4 -17

Verkar mest troligt som svampangrepp men andra faktorer kan vara solbränna eller köldskada..

Ge ditt svar
Hela blomman. Från Madeleinelarssons.
Närbild på nya lilla blomman. Från Madeleinelarssons.

Hejsan!😊 Hur mår min orkidé? På 1,5 år har den bytt fönster två gånger och efter sista flytten växte en ny liten växt ut nere på stammen. Är den stressad? Eller mår den bra?

Är det kanske dags att plantera om den?

Nyckelord: Phalaenopsis, Brudorkidé

Din planta har fått en keiki = barn på hawaianska och den behöver absolut planteras om. Plantan ska djupare ner i krukan, så de nu synliga rötterna kommer ner i ny kompost. Ser att den har många torra rötter/rotdelar och dessa ska du klippa bort. Även mjuka sladdriga rötter längre ner i krukan ska du ta bort. Om keikin har egna rötter och lätt kan separeras från moderplantan kan du sätta den i egen kruka. Lycka till
Här kan du få lite tips från Orchidéhuset.
http://www.orchidehuset.se/index.php/omp...

29/1 -17

Tack snälla! Då får den planteras om, tror dock inte att jag vågar separera keikin än då jag har svårt att urskilja vilka eventuella rötter som hör till just den

När du har tagit upp plantan ur krukan kan du skölja av rötterna med ljummet vatten. Då blir det lättare att se vilka rötter som hör till moderplantan resp keikin och ta beslutet utifrån det.

29/1 -17

Bra tips då får jag se sen hur det blir

Ge ditt svar

30/10 -16

+ 2/11 -16

Kryp på brudorkidé

Kryp på brudorkidé. Från MissJJ.

Jag köpte två brudorkidéer nyligen. De var väldigt fina, sen åkte jag bort en vecka och när jag kom tillbaka har den ena tappat sina blommor och den andra såg lite ful ut i blombladen. Häromdagen såg jag att det var små svarta avlånga kryp som promenerade omkring på blombladen. Jag sköljde bort dem men nu är det några där igen. Vad är det och vad ska jag göra? De är bara på blommorna så vitt jag kunnat se. De gröna bladen ser friska ut.

Nyckelord: Trips, Brudorkidé

30/10 -16

Det ser ut som trips, testa att spraya med såplösning.

30/10 -16

Ok tack, då ska jag prova det. Såg att det spridits till en gammal orkidé som blommar nu med
Om du klickar på bilden så syns djuret ganska tydligt.
Kan det spridas till andra krukväxter? Och om blommorna är borta finns de kvar i krukan sen? Jag ser dem ingen annanstans än på blommorna.

Under fliken "Odling etc/Problem med plantor" i övre listen på denna sida, kan du läsa mer om trips och andra ohyror. Där kan du också få tips om hur du behandlar dina plantor.

30/10 -16

Ok, tack snälla. Ska kolla det. Sorg nu. Det var spridits till andra växter också...

30/10 -16

När jag hade drabbats av typiska ullöss så fanns också en massa små, svarta kryp. Det var väl hanlössen. Skulle detta kryp kunna vara en ullushane?

Ullössen är vita och hanen bara 1 m m lång. Läs mer här om dem:
http://www.biobasiq.se/skadegoerare/ullo...

30/10 -16

Jag har läst samma info, men det är aldrig några bilder på hanarna. Är dom säkert vita?

30/10 -16

Har googlat: Ullössens hannar har vingar och två långa spröt baktill. På bilderna är dom rätt så långsmala. Man skulle gärna se en bättre förstoring av otäckingen på phalaenopsisen.

30/10 -16

Det enda ulliga jag sett är en liten vit ullboll på ca 1-2 mm i ena bladrosetten. Men det kan ju ha varit något annat.. Dessa svarta skitstövlar sitter mestadels under bladen på mina krukväxter utom på brudorkidéerna. Där har jag hittat dem på blommorna och i en bladrosett var det ett gäng, ca 4-5. Jag har inte sett något annat. Lite svarta prickar på de angripna blommorna. Ev var krypen lite mer bruna på en krukväxt. Krypen är ca 1-2 mm. Har en droppformad stjärt och spröt fram men kan inte se att de har vingar.
Har duschat av några av dem och sedan sprutat med såpvatten. Ställde ut lite gröna växter och hoppas krypen fryser ihjäl.. De försvann faktiskt på de två jag provade det med. Nu har jag lagt potatiskivor på jorden för att se om något dyker upp där imorgon.

30/10 -16

Alla år har jag klarat mig med Provado + och Yes. Numera finns inte + nu bara Calypso men har klarat mig, dock nu skaffat Raptol bara i fall att.

En liten vit ullboll kan vara tecken på ullöss, men det stämmer inte med de svarta krypen du beskriver.
Ytterligare två länkar om ullöss, en från OP och en från Blomsterfrämjandet.
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...
http://www.blomsterframjandet.se/website1/1.0.1.0/162/1/
Länken till Blomsterfrämjandet funkar tyvärr inte, men googla på ullöss Blomsterfrämjandet.

31/10 -16

Jag vet inte vad det kan vara. Inget av krypen stämmer in 100%. Känns lite som trips men de har inga vingar. Om de inte får det när det blir större. Någon ullushona har jag inte sett. Allt här ser mer ut som skalbaggar...
På potatisarna idag var det två olika. I alla orkidéer jag inte duschat och sprutat såpvatten på kryllade det av pyttesmå runda kryp och på den som är på överbilden var det massor av dessa avlånga i olika
storlekar trots dusch och såpavatten.

31/10 -16

Oled jag har klarat mig utan ohyra inomhus tidigare. Jag har hittat en hel del på nätet om det skulle vara trips. Fanns inget på Willys, är det bara blomsteraffärer som har sånt där?

31/10 -16

Jag har köpt Provado Calypso på Ica Maxi. Även Coop Forum har det + en massa andra medel.

31/10 -16

Jag har köpt min/mina i blomsteraffär

På den här sidan finns också mycket att läsa och många bilder på olika "fulingar":
http://www.nyttodjur.se/skadevolder/trip...

31/10 -16

Det är trips. De har vingar men det är mlt svårt att se vingarna då de är infällda.

2/11 -16

Hej, blomtjuven. Jag har också kommit fram till att det är Trips. En bra början Läste att trips även kan vara vinglösa och även unga trips är utan vingar. Jag också kommit fram till att det nog inte var de nya orkideerna som smittade. Däremot blev de väldigt mumsiga när jag ställde dem i det angripna fönstret. Tyvärr möblerar jag om blommor och har på så vis spritt sig till andra fönster.
Tror jag fått bort Tripsarna från alla orkideerna med såpvatten utom de två nya. Kan det vara en idé att byta kompost? Har inte satt om dem sen jag köpte dem.
Annars är yuccapalmerna värst angripna.

2/11 -16

Släng dina billiga växter som känns ersättningsbara o försök rädda de finare är mitt råd en insektsspray tar nog död på tripsen, eftersom de kan flyga när man rör plantan så är det bättre än att flytta plantan till dushen.

2/11 -16

Med kryp är det bra att byta komposten, ja. Mycket bös som gömmer sig där. Diverse gottigheter kan man hitta om man gräver, haha. Hoppas det ordnar sig med dina plantor! Saxat från AOS:

"The winged adults (males and females) are found mainly on flowers and developing growths. Females deposit their eggs beneath the surface of the plant tissue. Often the only visible evidence of this is the callus tissue formed by the orchid in response to the wound. The nymphal (immature) stages are creamy yellow to pale orange and resemble adults without any wings. The nymphs feed on the tender young plant growths, then drop to the medium to pupate. The pupae are a darker orange color than the nymphs. As they are generally below the surface of the medium, they are unlikely to be spotted and more difficult to control with pesticides. When they emerge as winged adults, they fly back up to the plant to feed, lay eggs and begin the cycle once again."

Ge ditt svar
Ny planta utan egna rötter. Från Krut. Fri bild.

Har två stora och livskraftiga brudorkidéer som sedan många år blommat generöst halvannat år. Men i år händer detta: Istället för blomknoppar kommer blad längst ut på stängeln. Inga luftrötter syns till så det är inte fråga om någon keikis i vanlig mening. Ska jag låta dem växa kvar som siamesiska tvillingar eller kommer de att stjäla kraften från moderplantorna och bör skäras av?

Nyckelord: Siamesisk tvilling, Brudorkidé, Ingen keikis

23/7 -16

Tror nog att det kommer rötter på den om du vill vänta på det Jag skulle kalla den en keiki iaf

23/7 -16

Då väntar jag! Tack!

Håller med obovata, dvs att du ska vänta. Jag har en Phalaenopsis som sätter keiki hela tiden och rötterna kommer snabbt på dem. Men en Dendrobium Nobile Hybrid "Akatzuki" kom med en keiki för snart ett år sedan och först nu kommer rötter på keikin. Så vänta och se vad som händer!

3/11 -16

Tre månader senare: Moderplantorna blommar med full kraft. Keikisarna följer efter med både blomskott och luftrötter. Kul!

3/11 -16

Roligt när det slutar bra..!

3/11 -16

Vad roligt! Visa gärna ett innan/efter-kort, vore kul att se

30/9 -18

Två som ska få eget boende. Från Krut. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Det hade jag så gärna gjort, men jag har förlorat all dokumentation, har några halvkassa foton kvar bara.
I alla fall, när keikisarna blommat färdigt knipsade jag av dem och de fick flytta till egna krukor. De blommade vänligt nog redan året därpå och på bilden ser du en av dem närmast kameran, därefter den feta moderplantan och så syskonet några snäpp bakom. Nu har det gått trekvarts år och en av keikisarna har precis börjat skjuta ut en blomstängel igen, och moderplantan två. Vilken aktivitet va!

Ge ditt svar

24/5 -15

Blommor

När man inte har haft mer än 2 blomstänglar, och den sedan inte kommer med fler på ca två år, kan man räkna med att den inte tänker blomma någon mer gång? (gäller brudorkide)
När är det dags att skiljas, eller ska jag fortsätta att hoppas. . . Hälsningar vitmossan

Nyckelord: Brudorkide

24/5 -15

Man får ga tålamod:) och jöpa massa andra roliga orkidéer under tiden;)

Vissa kan ta pauser på flera år ibland:)

24/5 -15

Ryktet säger att vissa odlare hormonbehandlar för att få snabbare tillväxt och blomning för att kunna sälja så billigt som möjligt. Det sägs då att de aldrig blommar om, detta är ryktet är inget jag kan verifiera. Dock om man har skött en Phala ordentligt skall den normalt inte vila 2 år eller mer. Men vist allt är möjligt.

Jag har två Phallar från Peter: Green Juvel och Nobby´s Shadow ´Nobby`och de har latat sig, dvs inte blommat, och jag tror det är tre år sedan sista blomningen. Sköts lika ordentlig som alla mina andra plantor, har fina rötter och fint bladverk, men ingen blom. Men det är bara att vänta, för förr eller senare så händer det!

24/5 -15

Tack för svaren. Roligt att ni svarade. Jag fortsätter att vänta, att hoppas och att träna mitt tålamod.

24/5 -15

En kan lära sig att uppskatta bladverket oxå, det är något jag får träna mycket på . (Fast det ÄR lite stänglar på gång här och där, trogen vinner!)

Ge ditt svar

10/1 -15

Fråga

Från kalle 1.

Den blommar för 3 gången sen inköps dagen 20/10-13 undra om någon kan tala om det riktiga namnet på den

Nyckelord: Brudorkide

10/1 -15

Härligt med en så blomvillig en.

Det enda som går att säga med säkerhet är att det är en Phalaenopsis (Phalaenopsis = brudorkidé) och att det är en hybrid. Någon närmare identifikation är omöjlig tyvärr. Det finns så många Phalaenopsishybrider, registerade och oregistrerade och väldigt många är snarlika varandra, att det är omöjligt att säga vilken det skulle kunna vara.

Den är vacker oavsett och helt uppenbart trivs den hos dig.

10/1 -15

Kul, fin blomning !

Ge ditt svar

5/1 -15

Konstig knopp

Konstig knopp. Från de_hex. Fri bild.

 

Nyckelord: brudorkide

Prata om bilden

Hej! Jag råkade glömma mina två brudorkideer ute på inglasade balkongen inatt och det blev som oväntat frysgrader. Jag brukar ställa ut dem där under dagen för att det blir så varmt där.

Men nu efter frysgraderna hänger de och luktar gräs. Bladen ser lite genomskinliga ut. Kommer de dö eller fortsätta leva? Vad borde jag göra nu?

Nyckelord: Frysgrader, Brudorkidé

Ge ditt svar

Hej på er!
Jag och min sambo håller på att flytta och renoverar just nu den nyköpta lgh. I österfönstret i köket vill jag skapa ett insynsskydd med hjälp av våra brudorkidéer (ca 12 st) genom att de hänger/odlas i hönsnät. Har någon nåt bra tips på hur man ska gå tillväga? Eller annat sätt att placera ut plantornea över hela fönsterytan? De ska alltså inte stå i krukor på fönsterbrädet. tacksam för svar!

Nyckelord: kök, Hängande, Brudorkidé

Jag har massor med orkidéer i amplar och det ger också ett bra insynsskydd om man hänger dem på olika höjder och då får man också plats med flera.
IKEA har en snygg ampel, som dessutom har en plastskål invändigt, så det rinner inte efter vattning! Bifogar en länk till den:
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/produc...

7/4 -14

Jag tror att hönsnäts"bollar" fyllda med sphagnum-mossa, alt. mossbollar virade med klädd växttråd där du fäster orkidéerna försiktigt vid/i bollarna och duschar med spray morgon och kväll borde funka. Ett annat alternativ är produkten BOSKKE http://www.boskke.com/products/skyplante... Det är en produkt jag själv funderat på att införskaffa då många brudorkidéer ju egentligen växer uppochner.

8/4 -14

Om du skulle bygga en träram eller så att spänna upp något nät i (hönsnät tenderar att brista med tiden, du kan använda galvaniserat nät som man annars har till bygge) så finns det (eller åtminstone fanns) häng-clips på Schwerter, som du sätter i krukkanten och i nätet, så hänger de där de ska

Ge ditt svar
Från VargenJ.

Den blommar! Den blommar! Äntligen blommar den! glädjedans runt i huset

Phalaenopsisen som hittades i ett soprum blommar nu! Woho!

Den är så fin ♥

Nyckelord: brudorkidé, phalaenopsis

30/11 -13

Hurra!! En sann välgärning att rädda den, vilket nu belönats! Grattis!

30/11 -13

Här blev det "skräppost" på OP grattis
Se upp med Provadomoderatorn

30/11 -13

Xara: Tack! Ja, pappa tar orkidéer hem när han hittar dem. Hoppas på fler "skräpblommor" snart

oled: Haha Tack! Provadomoderatorn?

30/11 -13

Moderator vet du vad är..provado är ett mycket använd medel mot skadedjur på växter...skadedjur = såna som lägger upp skräppost på OP. Alltså Provadomoderator

1/12 -13

Ahahahahahaa! Gud, vilket dåligt skämt :P

1/12 -13

Grattis efter lång väntan

Ge din åsikt
Från VargenJ.
Från VargenJ.

Ja, den fortsätter växa och med den växer otåligheten hos mej. Jag vill att den ska blomma NU! Så jäkla nyfiken så det är inte sant. I need to know now

Den har dessutom slängt ut början på en ny stängel nere vid roten. Iiiiiih! Jag vet inte vad jag gör, men vad jag än gör så är det tydligen bra nog

Nyckelord: phalaenopsis, brudorkidé

10/10 -13

Den där otåligheten känner jag igen ! Ibland sägs det ju att ICA-nopsisar och motsvarande "drivs för hårt", till skillnad från andra. Men jag skulle emellanåt gärna vilja veta hur man "driver dem hårt", haha! (Usch, nu hamnar jag väl hos orkidéombudspersonen igen :-D)

Jag har en ICA-nopsis, ett monster både i blad och rötter, som jag tänkte slänga pga platsbrist. Hemska tanke och jag törs knappt säga den högt! Nåväl, när jag lyfte ner den från gardinstången (den hänger i ampel) såg jag en ny tjock stängel som var på gång på plantans baksida. Den hänger förstås kvar i sovrummet! Vilken tillväxt det är t ex på ICA nopsisars stänglar i jämförelse med stänglar på primärhybrider och rena arter. ICA-stängeln är idag ca 1 dm lång och det har tagit ca 3 veckor. Så VargenJ, förmodligen kommer det att gå undan och ge den så mycket sol du kan.

11/10 -13

Så otålig! Blomma nuuuuuuu!

Men Nenne, vilken ful tanke! Om du inte vill ha den kvar kan jag ta den

Ge din åsikt
Från VargenJ.

Pappa hittade ännu en "skräpblomma" i soporna. Denna gång i full blom! Stackars orkidé. Bli slängd i ett soprum vid denna tiden

Den är såååå fin! Hur kan nån slänga bort henne bara så där? Stackars brud ♥

Förutom sopslängningen är det inget fel alls på den. Nån har tagit väl hand om den och sen slängt den.

Edit:
Gick igenom Phalaenopsis-kategorin efter ett namn på denna orkidén och fann Phal. Brandy Parfait. Kan detta vara en sån?

Nyckelord: brudorkidé, phalaenopsis

Det är tur att pappa och du räddar dem! Den är jättefin och tyvärr finns det personer, som inte förstår att uppskatta orkisar.

4/10 -13

Nenne,
jag har sett det. Så ledsamt
Hittills har han tagit hem tre stycken, varav två hade blommat över. En av dom är på g med två nya stänglar

4/10 -13

Att försöka namnge okända orkideer är tyvärr iprincip omöjligt. Det är en djungel av liknande blommor. En del hybrider är dessutom namnlösa, icke registrerade.

4/10 -13

Jag har en liknande hybrid som jag köpt på IKEA för flera år sedan. Den står i trapphusfönstret sen ett par år och blommar villigt ändå. Just nu har den gamla stängeln torkat in och en ny är på väg såg jag idag. Blommorna står väldigt länge.

4/10 -13

Vi har en precis likadan på fritiset där jag jobbar den blommar så troget och barn och vuxna tycker att den är så fin...Så länge du lever har hon säkert ett bra hem. Grattis

Ge din åsikt


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.