23/3: Bladlöss!!! Hjälp!

23/3 -08

Pysslade om mina plantor i morse och upptäckte till min fasa ett ensamt grönt kryp sittandes på knoppen på min paph vietnamese x pinochio. VE OCH FASA! Vid närmare inspektion hittade jag minst 10 till INNE i knoppen, som jag försiktigt fiskade ut med en tops doppad i svagt såpa vatten... Jag försökte gå igenom hela knoppen sågott det gick med topsen, hoppas att jag såg dem i tid och fick med alla. Men det vågar jag knappt hoppas på.

Jag placerade sedan plantan i ett ensamt fönster i karantän och under observation... men vad mer skall jag göra??

PS! Detta är den andra knoppen i succsession som precis håller på att öppna sig och jag har inte sett någon ohyra på den innan eller på någon annan planta. Hur kom de in i knoppen och var kom de ifrån?

Nyckelord: bladlöss

23/3 -08

Finns det nån möjlighet att dom kommer från komposten tro ?

23/3 -08

När jag hittade bladlöss i en nyinköpt Miltoniopsis så körde jag hela Provado-kuren! Jag började med att veckla upp knopparna och ta bort de synliga lössen, precis som du. Sedan fick den stå i Provadodrink flera timmar innan jag stängde in den i en platskasse och sprayade den med Provado-plus. Nu har den stått isolerad i flera veckor och inga nya löss har synts till. De blomknoppar jag vecklade upp blev väl inte så vackra när de väl slog ut, men nu kommer ny blomstängel som jag vakar som en hök över för att se om det trots allt finns några löss kvar.

23/3 -08

Vatten+ såpa brukar oxå gå bra till bekämpning av bladlöss.
Monika

23/3 -08

Tack allihop. Tror inte de kommer ifrån konposten, jag köpte denna plantan i januari och då den hade knopp (och har har sedan blommat) så jag har inte planeerat om ännu. Men eftersom jag inte har sett några kryp innan antar jag att de måste ha kommit någon annanstans.... Eller? Hur lång tid tar det för egg att kläckas osv?

Felixan... Jag antar att jag inte får tag i provado produkter imorgon i och med helgdagen... om jag fortfarande inte ser några nya löss på tisdag skall jag fortfarande bombardera den med produkter eller skall jag avvakta och ge den en chans?? Eller skall jag spraya i förebyggande syfte med provado eller vatten och såpa även om jag inte ser kryp? Hur länge skall jag hålla den i karantän.

Tusen tack!!

23/3 -08

Jag skulle välja att spraya den nu med såpvatten och vara kvar i karantän !Provado anser jag är till för lite "tuffare" angrepp,bladlöss är ju trots allt ,ganska lätta att bli av med ?
Monika

24/3 -08

Okej. Det var lite så jag kände med... Jag använder helst inte tuffa kemikalier om jag har andra alternativ och det var ju inte så många denna gången, phew. Jag avvaktar och börjar med såpa vatten. Och för det moraliska stödet genom min första ohyra attack... TACK!!

24/3 -08

Inget fel alls i att pröva lite mildare och miljövänligare alternativ! Så följ gärna frida10:s råd! Varför jag går på med Provado från början är att då är jag mer säker på att bli av med problemen på en gång.

24/3 -08

Felixan du blir av med bladlöss med vatten+såpa oxå-garanterat !Med Provado riskerar Du bland annat att plantan stryker med av för omild behandling,jämför med att behandla med cellgifter för vanlig förkylning?
Dålig jämförelse kanske men kom inte på nåt bättre "i min värld" ?
Monika

26/3 -08

Jag var nog tillräckligt pedantisk med min såpa fylld bomullstops och jag har inte sett en enda liten lus sedan i söndags... har inte sprayat heller, bara maniskt kollat den typ 20 ggr om dagen, lol. Hoppas att jag var lyckligt lottad denna gången och fick bort hela bunten på en gång. Hur länge skall jag ha kvar plantan i karantän tror ni?

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av valkyrie66:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik