Snäckor och bladlöss!

9/2 -07

Har hittat både snäckor och bladlöss på mina nya Vandor.Undrar om någon vet hur jag blir kvitt dessa problem?
Alla Vandorna sitter i korgar så jag kan ju knappast byta komposten
Otroligt tacksam för effektiva svar.
Mvh Rebecca

Nyckelord: snäckor, bladlöss

9/2 -07

I första hand skulle jag spolat hela plantan med en hård duschstråle,det räcker förmodligen !
Spola in mellan bladen oxå,häng plantan upp o ner några timmar så vattnet rinner ur bladvecken
Monika
PS Om du har en bordsfläkt så sätt på den så torkar de snabbare,sen håller du "dunderkoll " på den de närmaste dagarna och isolera den DS

9/2 -07

Snäckorna är inte så lätt att bli av med, de lägger ägg och de är små. Jag brukar spola igenom kompsten då och då, för då spolas de fullvuxna snäckorna bort. Så jag har köpt Snigelfritt, ett slags pellets som inehåller järnfosfat, dessa lägger jag på en bit toapapper som jag sedan lägger i krukan. Toapapperet har jag så att pellets inte trillar ner i barken. Sedan duschar jag pellets och toapperet i krukan varje kväll. Jag har nu testat denna metod i några veckor, sedan tänker jag göra om det igen om en vecka. Sedan får jag se om det dyker upp några snäckor. Tydligen ska sniglar tycka att pellets är mums mums, så de äter ihjäl sig. Men eftersom rötterna på en Vanda hänger fritt så passar inte metoden dig, spola bort dem bara.

11/2 -07

Mankan hänga in potattisskivor oh vittja dem regelbundet samtidigt som man kör pellets, i vandaläget bara potatis eller ha väl fuktad pellets på en böjd tesked som du hänger in bland rötterna.
Tydligen doftar pelletsen eftersom sniglarna tyks söka upp dom...
Thomas

15/8 -07

Efter en varm bilresa hem från Helsingborg, fick min nyinköpta Ascocentrum ett bad tillsammans med Rhynchostylisen (tyvärr).
På Ascocentrumen hittade jag en snigel,en liten, liten rackare.
I går blev de duschade, men fick i kväll de bada, fast i olika omgångar.
I vattnet från Ascocentrumen fanns åter igen sniglar, tre stycken.
Hur lång tid tar det för snigelägg att kläckas? Det vore bra att veta hur lång tid jag behöver isolera plantan från andra plantor, efter det att jag fångar sista snigeln.
Eftersom plantan hänger med bara rötter är det inte så lätt att köra med pellets, råa potatishalvor eller öl.
Tills vidare får jag dränka, plocka alla jag ser och hoppas jag lyckas spola bort de ägg som finns kvar innan de kläcks.

15/8 -07

GUNSAN: I somras började du ju med provado kuren hemma hos mig ....som jag avslutade nu (nr3 ggn). MEN VE OCH FASA jag hittade ändå en snigel den var ca 3 cm stor (äckel)..... och en liten snäcka på en dendrobium,,,, SKALL MAN HÅLLA PÅ LÄNGRE MED PROVADO KUREN (1.25 L VATTEN TILL 4 PROVADO PINNAR)
Var kan man köpa denna sk snigelmat som sniglarna skall dö av,,,och hur mycket skall man ge dom?

tina

15/8 -07

tina:snigelfritt hittar Du säkert på Blomsterlandet eller handelsträdgårdar !Det har jag använt mot sniglar med stor framgång .Provado är nog inte det bästa mot sniglar-vad jag vet ?
provado spray har jag använt mot ullöss med framgång.
Lycka till och tack för senast
Monika

15/8 -07

Monika: tack för svaret, skall ge mig ut på jakt efter sniget fritt... ; )
Mycket trevligt att träffs på väla.
tina

15/8 -07

Sniglar gillar inte kaffe, caffeinet är nämligen nervtoxiskt för dem. Jag har vid något tillfälle låtit en drabbad kruka stå å dra i en kaffeblandning enl 1:9, det tog knäcken på dem jag hade. Men då caffeine är stimmulerande för plantan bör man inte använda det för ofta, eftersom man kan stressa ihjäl plantan. Någon enstaka behandling klarar de dock av.
//Åsa

15/8 -07

Hej Åsa. Jag får nog ta och ställa alla i kaffeblasket och lägga i snigelfritt dock inte på samma gång,,,,vet du,,,dom kommer från plantan i Nydala...den som vi fick av hnm,,,har du hittat några äckelpäckel därifrån? Alltså när jag tog i denna 3 cm snigeln så bara hm (skämmmmmigt) skrek jag,,,den var så äcklig. tina

15/8 -07

Inget svar men väl en fråga. Hittade djur i mina inköpta plantor. Små vita saker som krälar kring, förmodar att det antingen är ullöss eller sköldlöss i tidigt stadium.
Arghhh och jag som vill ha in dom i skåpet nuu. Väl att jag har en sambo som sa att karantän e bra helst en vecka eller två.....

Får bekämpa dom.
Har något som heter Pyrsol med verksam beståndsdel Pyretriner I och II samt innehåller Piperonylbutoxid. SKall vara bra mot diverse skade insekter.
Kan jag använda det, nån som vet?

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av rebson:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik