Råd / Problem med plantor / · Skador, mutationer och deformeringar /

Nyckelord: gula blad

Hej! Jag fick en jättevacker brudorkidé av min kära mor i 25 års present och nu vet jag inte vad som händer. Bortsett gulnade blad så har stänglarna nu blivit bruna. Detta har min mor sagt är normalt och att jag inte ska klippa bort det förrän den är helt brun. Det som...

Läs hela artikeln

Inlägg med gula blad som nyckelord.

Från pappilainen.
Från pappilainen.
Från pappilainen.
Från pappilainen.

Nu är jag riktigt irriterad och undrar varför i hela friden detta händer. Många av mina plantor (alla är av sorter som har bulber) får helt plötsligt ett eller två gula blad som ramlar av och det känns som om plantan hoppar en nyutväxt bakåt i tiden. Jag tycker jag alltid har haft detta problem men har varit mycket noggrann att inte få vatten i bladvecken. Att gamla bulbor tapar nåt blad är vanligt det är jag medveten om men vissa är inte så gamla. En till och med som ni ser på bilden kör ju upp en ny stängel från en annan bulb medans den tappar blad på dne andra. Jag vill ju att de ska växa och bli stora feta plantor ju. Någon som har en gissning?

Nyckelord: Gula blad

10/7 -16

Jag tror inte ev vatten i bladvecken är ditt problem. Plantan på den översta bilden har du i en glasytterkruka och om den står i solfönster kan rötterna brännas. Planta nr 2 uppifrån har "dragspelsblad" och sådana kan de få av antingen för lite eller för mycket vatten.
Vet inte hur du vattnar och göder dina plantor, men om du har balkong/trädgård, så ställ ut plantor med bulber i halvskugga. Duscha dem gärna dagligen och ge dem förstås näring.

13/7 -16

För torr luft kan också vara orsaken. Plantan kan tappa blad för att minska bladytan och därmed transpirationen. Ju fuktigare odlingsmiljö desto större bladverk som regel.

14/7 -16

Alla bulberna är skrynkliga, så jag tror inte dom fått eller kunnat ta upp tillräckligt med vatten och därmed även näring. Det kan vara så att du behöver vattna oftare, men det kan också vara så att rötterna inte mår bra och därmed inte kan ta upp tillräckligt med vatten.

20/7 -16

Colmanaran längst ner upptäckte jag precis hade krukan full av ullöss som hade börjat krypa upp och fylla bladen och blommorna, stora och fylliga var dom så dom har mått som kungar. Det vara bara att kasta den, jättetråkigt då den inköptes i april.

Ge ditt svar

10/7 -16

Bild

Från pappilainen.

 

Nyckelord: gula blad

Prata om bilden

10/7 -16

Bild

Från pappilainen.

 

Nyckelord: gula blad

Prata om bilden

10/7 -16

Bild

Från pappilainen.

 

Nyckelord: gula blad

Prata om bilden

10/7 -16

Bild

Från pappilainen.

 

Nyckelord: Gula blad

Prata om bilden

23/6 -16

Cymbidium problem

Planta bas. Från Aggi.
Planta. Från Aggi.

Hej! Jag har en cymbidium vars blad börjat gulna och ramla av. Jag har ingen aning om varför detta händer, inte för mycket vatten eller för lite. Den står inte heller i söderfönster så den får inte full sol eller brännskador.

Det jag har märkt är att bladen är prickiga (synd bara i motljus) lite ljusare gröna.

Har ni något tips på hur jag kan rädda plantan eller är den redan dömd? Kan jag flytta ut den utomhus och hoppas på det bästa?

Hälsningar
Agnes

Nyckelord: Cymbidium, Virus?, Gula blad

23/6 -16

Hej. Sådana prickar kan tyda på ohyra. Kolla med lupp eller förstoringsglas om du ser små kryp. Ex röda prickar = rött spinnkvalster.

Ge ditt svar

Bladen gulnar och faller av, inte alla men nåt här och där. Det syns ingen aktivitet vid de gamla blomfästen. Jag ger den så mycket ljus som det är möjligt och den har aldrig torkat ut, håller den småfuktig, ungefär som en vanlig krukväxt. Det är bara de två gamla bulberna som tappar bladen, de två nya är i prima skick men har tappat tillväxttakten, det började också komma en till ny bulb för en vecka sen. Den får näring vid varannan vattning precis som de övriga växterna, alla är Phal.

Nyckelord: Tappar blad, Gula blad, Dendrobium Nobile

11/6 -16

Den blommar väl på bar kvist, eller har jag fel

11/6 -16

Bulberna bär bara blad ungefär ett år. När de ny kommit en bit i tillväxten tappas gamla blad. Ibland tappas bladen på vintern. Är lite olika med olika korsningar o dyl.

11/6 -16

Dendrobium Nobile hybrid 'Akatzuki'. Från Annika Schröder. Fri bild (ej för kommersiell användning).

PeterB, kan du inte har din planta utomhus nu under sommaren? Den skulle säkert må bra av det, för du kanske har för torrt inne. Jag duschar de flesta av mina plantor minst en g/vecka året om, dock inte phallarna. Det är inte så vanligt att Dendrobium Nobile hybrider blommar om på gamla bulber, så du kanske inte ska förvänta dig att något händer vid de gamla blomfästena, men kul att din planta kommer med nya skott.
Jag har sedan tre år tillbaka en Dendrobium Nobile hybrid 'Akatzuki´och den har blommat om på nya bulber varje år sedan jag köpte den. Den har tappat något enstaka blad på sina gamla bulber, men både gamla och nya bulber har friska gröna blad och den blommar just nu på mitt balkongbord och har många knoppar. Så här ser min Akatzuki ut idag!

11/6 -16

Tack för hjälpen! Då vet jag hur och varför. Tyvärr kan jag inte ha plantan ute, jag har inget ute helt enkelt. Jag duschar alla mina plantor lätt varje morgon (om jag kommer ihåg det) för att hålla fuktigheten uppe, Dendr. däremot får ordentligt med vatten på både blad och bulber, känns rent spontant att det var bra. Tack och lov ska jag flytta ifrån det här lilla rummet som jag hyr och som bara har ett öst- resp ett norrfönster, det är trångt att få plats med 15 plantor på den lilla ytan. Det blir nåt tillfälligt boende i någonting som jag inte ens har ännu, hoppas att det finns mer fönster där. Då ska jag också äntligen köpa RO, dels för mina växter och dels för dotterns akvarium.

11/6 -16

Jag önskar dig lycka till både med ett nytt boende och dina plantor!

21/6 -16

Annika Schröder Tack så mycket! Det ska bli spännande att se vad för boende jag får tag på, jag ska vara ute härifrån 1/7 och har ingenting ännu. Jag har bokat rum på vandrarhem en månad till att börja med.

Men jag har en fråga till; min planta blommade över i januari och började genast sätta bulber igen i februari, den hade väl ingen kalender till hands utan chansade. Bulberna växte bra i början men för några veckor sen så tvärstannade dom i tillväxten. Dom två gamla bulberna är 33 resp. 35 cm höga medans de nya tvärstannade på 15 cm. Men den började som sagt också sätta en ny bulb för någon vecka sen. Jag ger den samma gödning som mina phal. (det känns enklast så eftersom de resterande av mina 15 plantor är phal.) och det är en ekologisk växtnäring från Änglamark. NPK = 3/1/4,5%. Jag ska ändå köpa en till näring till ph, en blombooster med högre fosforinnehåll, så jag kan väl lika gärna köpa en för den här också. Jag vet att många kör med Orkidéhusets 20-20-20 men jag har hört och sett många exempel på att det funkar minst lika bra med den metod jag använder så jag fortsätter nog med den.

22/6 -16

Jag har en stor nobile hybrid som villigt blommar 1-2 ggr/år, den tappar alltid bladen på de gamla bulberna, bladen blir först gula för att sen trilla av! Plantan ser lustig ut med ett tiotal gamla och bladlösa bulber samtidigt som andra halvan av växten består av fina tjocka bulber med gröna blad! Emellanåt sätter plantan en hel del keikisar som jag bryter av och stoppar ner i krukan! Såhär har plantan alltid uppfört sig men eftersom den villigt blommar och växer kraftigt så verkar den må prima! Jag vattnar den samtidigt som alla andra orkisar samt sprayar den när jag kommer ihåg att göra det! Nobile är en tacksam art som är mycket tålig! Lycka till!

23/6 -16

Men varför har mina bulber slutat växa? Någon som har en teori?

Peter

23/6 -16

Jag provar med en annan näring så får vi se vad som händer.
Köpte den här, någon som har provat? NPK 4-3-5 + mikronäringsämnen (vad nu det är) Har hört rätt många säga att man ska skilja på näring beroende på om det är blomning eller vila.

http://www.odla.nu/shop/giva-orkide-nari...

Ge ditt svar

Hej,

Jag har en nyinköpt sigmatostalix radicans som tyvärr får ett nytt gult blad efter det andra som sen sedan trillar bort, jag planterade om den och den får lindrigt med ljus från min ljuskälla. När jag planterade om den så såg rötterna ganska fina ut ( tror jag ). Bulberna är lindrigt skrynkliga och fattade det som att den då har fått för lite vatten?

Någon som har ett bra tips?

Nyckelord: Gula blad, sigmatostalix radicans

26/1 -16

Jag har tyvärr inga tips. Jag har haft flera och de har alla gått vidare, suck. Erbjuder medkänsla istället!

26/1 -16

Mitt tips är att ställa den så kyligt som möjligt på denna årstiden, og inte vattna för mycket. Spraya i stället lätt på bulber o blad, helst på morgonen så att den hinner torka. Det är naturligt att den tappar lite blad på vintern. Lycka till, det är en härlig liten planta, som växer fort vår o sommar, då den inte får torka ut.

26/1 -16

Googlade på den och hittade då det här gamla inlägget på OP:
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

28/1 -16

Tack så mycket för tips! Jag har ställt den lite svalare nu och testar att spraya lite lätt på den. Det är många nya skott som kommer på den så vore kul om den överlever. Och tack för medkänslan...

Ge ditt svar

10/8 -12

Bild

 

Nyckelord: prickiga blad, gula blad

Prata om bilden

17/2 -12

orkidé, gult blad

orkidé, gult blad. Från velicious.

 

Nyckelord: orkidé, gula blad

Prata om bilden

3/11 -11

gula blad

Jag har fått problem med alla mina plantor, först blir bladen liksom silvriga, sedan gulnar de och blir mjuka. Då brukar jag klippa bort dem, men efter en tid trillar de av i alla fall. Plantorna blommar som vanligt, och bildar nya stänglar. Vad är felet?

Nyckelord: ohyra, Phalaenopsis, gula blad

3/11 -11

Spinnkvalster.

3/11 -11

Hejsan, tack för svaret, men jag har noga kollat om det finns spinn, däremot har jag haft ullöss ibland som jag tagit bort manuellt. Det verkar snarare som någon sjukdom men kan inte någonstans hitta något som stämmer.

3/11 -11

Har du ullös räcker det inte att ta bort manuellt då det går i rötter också. det finns medel att köpa men har just nu glömt vad det heter. Finns tips här på forumet, sök på ullös

3/11 -11

Provado insektspray
Finns även på K-Rauta och en del andra butiker.
Men är du säker på att det är skadedjur som är problemet?

3/11 -11

Har också sprutat med Provado, men endast sprutat på plantan ej taget upp rötterna. Men en del av plantorna har de här gula bladen utan att de har haft ullös.

3/11 -11

Gule myke blader kan også være et tegn på for lite Nitrogen, for mye eller for litte vann.

3/11 -11

Mycket kan orsaka gulnande blad men tänkte när du nämner att bladen är silvriga och det blir det vid spinn angrepp. Vanlig Provado hjälper inte det ska vara Provado+

3/11 -11

OK, jag ser att jag inte har +-varianten, ska köpa den och testa.

Ge ditt svar
Från Silvantia.

Fick en vit brudorkidée strax före jul, den stod då i full blom + några kommande knoppar - har vattnat den då och då (ca var 10'e dag).
Den hade idag när jag tittade på den 2 gulnade blad som bara gick att dra rätt av från stammen, det finns 3 små blad (lite mjuka? blad under det bortfallna och det finns 3 stora gröna normala ovanför - blommorna ser ut att torka in oxå..vet inte om det har samband med de gulnande bladen. Jag funderar på om den får för lite ljus? Under det ena bortfallna såg jag precis att det ser ut att komma ett skott, men inte på andra sidan.
Den står på vår TVhylla i vardagsrummet och längst med vardagsrummet så går det ett uterum (söderläge), det kommer ju in ljus men är det nog..?
Blommorna längst ner på blomskotten börjar torka in, de paren som är nästan längst ut ser fortfarande fina ut och det ser ut att komma nya små blomskott allra längst ut, så den verkar inte ha blommat över ännu?

Har läst på forumet men tycker inte att detta stämmer in på något av det med gula blad.
Rötterna är gröna och fina, ser bara mörkgröna ut, inte svart aoch inte heller vita/skrumpnande.
Jag vill ju helst ha den fin och blommande å länge som möjligt men något verkar ha gått konstigt här?

Nyckelord: phalaenopsis, torra blommor, gula blad, torkade blommor

29/1 -11

Känns som nånting är galet med vattningen

29/1 -11

Kan hända att jag råkat få vatten på bladen där inne vid..men det förklarar inte blommorna..
Är det näringen? Fick slut på näring och glömt köpa hem..hur länge klarar de sig utan det?

29/1 -11

Att den börjat blomma ut är inget konstigt alls, du vet ju inte hur länge blommorna stått innan du fick dem. De håller länge men inte för evigt. Näring är ingen fara så här års, varannan vecka är lagom vår -höst samt vid tillväxt övrig tid om man vill

29/1 -11

Jag tänker på 2 saker, 1 som skrivs vatten stående vid bladroten, det andre är att rotsystemet på något sätt inte mår bra, därav mjuka blad mm, de skall vara tjocka och spänstiga. Om rotsystemet är skadat så kan den så klart inte ta upp vatten. Svårt att råda andra men kanske du skall fundera på att sätta om den och samtidigt kolla på rötter.

1/2 -11

Har fått gula blad på 2 andra nu oxå, inte så de faller av..verkar som att nån blomma till torkar in..har de det för torrt i luften kanske? Kanske långsökt..

1/2 -11

Har du frukt i en skål i närheten så vissnar blommorna snabbt!

1/2 -11

Nej frukt finns det bara i köket så det står inte heller i närheten..
Funderar på om en luftfuktade skulle få dom att må bättre..men det är nog bara en sån där som blåser ut kall luft lixom.

11/2 -11

Av ett annat svar tror jag att jag kommit på vad det är..för lite ljus..ska testa att sätta dom ljusare nu och se om jag klan rädda nån.

19/2 -11

Hmm..räden fortsätter..de börjar skrumpna ihop och knopparna blir snustorra och faller av..nu har jag satt dom med mer ljus och de vattnas 1 gång per vecka (sänks i kruka 10 min) med näring.
Är det så att vi har för torrt här hemma?
Funderar på om det är okej att spraya hela blomman med vatten för luftfuktigheten men sambon sa att han läst någonstans att bara rötterna ska sprutas..men de är ju i krukan.
Jag vill ju att de ska trivas här och har aldrig varit med om något liknande..

19/2 -11

Jag tycker att det låter lite tätt att vattna en gång i veckan, men jag har nog vant mina Phallar vid att inte vattnas så ofta. Och de får inte näring varje gång nu på vintern, ens när de blommar. Hur ser rötterna ut när det gått en vecka?

20/2 -11

Hm ... TV hyllan, står den nära TV ? TV alstra värme, mindre om det är en platt TV samt statisk elektricitet mm, kan det vara en förklaring?

22/2 -11

Rötterna var efter 1 vecka så att de började ljusna lite, inte helt gröna men inte heller helt vita och torra så att säga..men på väg dit nästan.
De står ovan på TV-hyllan, men TV'n står på en bänk och hyllan är lite bakom den och ovanför så att säga, så egentligen borde den inte alstra så mycket värme PÅ själva plantorna tycker jag..statisk eletricitet vet jag inte heller..hade det så här på förra stället jag bodde och hade inga problem då

Kan man sprayduscha hela plantan för att få högre luftfuktighet eller det mår de dåligt av?
Tycker att på en en del av de mer smalbladiga orkidéerna så börjar även de gröna bladen att torka ut nästan..de vill gärna rulla sig innåt..precis som en cigarr.

22/2 -11

Vattna varje vecka bör du fortsätta med. Sätt också plantan i en rejäl ytterkruka med ett bra lager lecakulor och vatten på botten.
Man kan spraya bladen också, bara man ser till att det aldrig står vatten i något bladveck.
Sen är det möjligt att din planta får för lite ljus.

22/2 -11

Du måste sätta den i ett fönster för inte har du väl TVn framför fönstret..ett västerfönster duger . Vattna den inte om rötterna är gröna....inte med vissa dagars mellanrum alltså. Den verkar ju växtvillig ...

Ge ditt svar

9/9 -10

Oncidium

 

Nyckelord: gulnande, gula blad, oncidium

Prata om bilden

Rackarns växt, enligt all litteratur jag konsulterat så är Zygopetalum-hybriderna lätta att odla samt att få till att blomma om. Rent nonsens enligt min planta som sen den flyttade in hos mig tappat ett blad i veckan samt fått bruna fläckar på några av de resterande bladen.
Enligt min reserch så vill den ha det lite fuktigare än övriga, annars får den "dragspelsblad" och det har jag erfarenhet av. Men den vill ju inte ha det för fuktigt för då blir det inte heller några glada blad, så det undviker jag.
Men lik förbaskat så vill den rackarn inte vara med om det här. En liten tröst är dock att detsamma gäller för de exemplar som min ömma moder haft, och förra helgen så erkände min mosters sambo som är en riktig hejare på det här med orkidéer att även han hade problem med dem.
MIn mormor däremot har nog magiska fingrar, för hennes planta är bland det frodigaste jag någonsin sett. Men blommar gör den inte, den heller.

Men frågan till er på denna sida: Är zygopetalum så omöjlig att få att växa och blomma om eller är det bara vi som gör något fel?

Nyckelord: Zygopetalum, Bruna prickar på bladen, Gula Blad

1/12 -09

Håller med dig...köpte två som jag kastade blev bara blad och en MASSA rötter, fick en som jag av inrådan här hade på balkongen i somras och duschade varje gång jag gick förbi också råd härifrån, när jag tog in den i höst så var det bladröta och bladen gulnade och for av ett efter ett. Aldrig mer en sån alltså.
Frodig---då kanske det är fel gödning så det blir bara en massa blad ?

1/12 -09

Zyg var den första sortens orkidéer jag gav upp med. Dom är hopplösa.

1/12 -09

Den jag hade (tills min valp åt upp plantan) växte som ogräs och blommade flera gånger om året men jag har tyvärr ingen aning vad jag gjorde med den för att den skulle trivas så. Den fick vatten en gång i veckan o lite gödning då o då som alla dom andra. Hade den inne hela året. Kanske var en snäll planta??

1/12 -09

Jag har en som jag fick för 6 år sedan och denna planta blommar troget om flera gånger om året. Jag har haft den både i badrumsfönstret åt norr, mao ganska mörkt men mycket varmt och fuktigt. Tillväxt på både blad och bulber, fast den verkar liksom växa iväg åt ett håll, en del bulber blir liksom bladlösa. Sen blev det platsbrist i fönstret (konstigt?!) så plantan åkte ut i tvrummet och stod då en bit in på ett bord. Och har precis blommat klart. Då åkte den undan i dotterns rum, norrläge, var precis och tittade på den och det är ny tillväxt på den och en ny stängel!
Köpte en annan Zygopetalum i våras mera rosa än min mörkblå, läste nånstans att de skulle kunna trivas ute så jag ställde ut den men tja nu står den här med en grön bulb - bladlös. Jag velar om jag ska slänga den eller ge den en chans till.
Jag vattnar min ung en gång i veckan och en skvätt näting då och då
De verkar vara "lite" lynniga...

1/12 -09

Min växer i ett kallt fönster och det verkar den trivas med. Läste att den var kall växande men jag vet ju inte om alla är kall växande.

2/12 -09

Skönt att man inte är ensam om problemen.
Jag har läst på en del om dem, eftersom jag tycker om att läsa. Och kommit fram till en hel del olika saker, bland annat att de vill ha sänkt nattemp. i minst två månader för att blomma bra. Helst då genom att man ställer dem ute, i skuggan, under sommaren. Vilket mor testade och nu har bulber utan blad...
Mängden vatten skall tydligen vara anpassad så att den alltid har tillgång till vatten men inte är blöt, lite mer än phal. men andra ord. Dessutom lär den vara terrest (dock fanns det olika åsikter om det) men rötterna tyder på att den inte vill ha sol på dem så det ska den slippa...
Får se hur denna fortsätter att växa, annars blir det ingen ny innan jag flyttat till andra förhållanden, endast ett fönster ger för få placeringsmöjligheter och minimal lägenhet ger dessvärre inga möjligheter till att ha ett skåp eller två att ha dem i...

Tur att man har sin Cambria (miltassa?), sina Phalenopsis och sin Epidendrum Ballerina att gläjas över när annat trilskas...

Ge din åsikt

Jag ar pa en tre mander lang semester i Sydafrika och kopte for ett par veckor sedan en phalaenopsis (kunde inte vara ifran dem). Mitt problem ar nu att plantans blad blivit gula i kanterna och understidan ar tackt av sma sma vita prickar. Innat mot bladvecken har nagra av bladen blivit nastan bruna dar prickarna sitter. Vet nagon vad det ar och hur jag kan behandla det? (Bild kommer inom kort)

Nyckelord: ohyra, phalaenopsis, gula blad

Ge ditt svar