Arg, ledsen men främst besviken och fundersam

Från pappilainen.

10/7 -16

Nu är jag riktigt irriterad och undrar varför i hela friden detta händer. Många av mina plantor (alla är av sorter som har bulber) får helt plötsligt ett eller två gula blad som ramlar av och det känns som om plantan hoppar en nyutväxt bakåt i tiden. Jag tycker jag alltid har haft detta problem men har varit mycket noggrann att inte få vatten i bladvecken. Att gamla bulbor tapar nåt blad är vanligt det är jag medveten om men vissa är inte så gamla. En till och med som ni ser på bilden kör ju upp en ny stängel från en annan bulb medans den tappar blad på dne andra. Jag vill ju att de ska växa och bli stora feta plantor ju. Någon som har en gissning?

Nyckelord: Gula blad

10/7 -16

Jag tror inte ev vatten i bladvecken är ditt problem. Plantan på den översta bilden har du i en glasytterkruka och om den står i solfönster kan rötterna brännas. Planta nr 2 uppifrån har "dragspelsblad" och sådana kan de få av antingen för lite eller för mycket vatten.
Vet inte hur du vattnar och göder dina plantor, men om du har balkong/trädgård, så ställ ut plantor med bulber i halvskugga. Duscha dem gärna dagligen och ge dem förstås näring.

13/7 -16

För torr luft kan också vara orsaken. Plantan kan tappa blad för att minska bladytan och därmed transpirationen. Ju fuktigare odlingsmiljö desto större bladverk som regel.

14/7 -16

Alla bulberna är skrynkliga, så jag tror inte dom fått eller kunnat ta upp tillräckligt med vatten och därmed även näring. Det kan vara så att du behöver vattna oftare, men det kan också vara så att rötterna inte mår bra och därmed inte kan ta upp tillräckligt med vatten.

20/7 -16

Colmanaran längst ner upptäckte jag precis hade krukan full av ullöss som hade börjat krypa upp och fylla bladen och blommorna, stora och fylliga var dom så dom har mått som kungar. Det vara bara att kasta den, jättetråkigt då den inköptes i april.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av pappilainen:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik