Skriv början av artikeln om gulnande

Nyckelord: gulnande

Inlägg med gulnande som nyckelord.

Hej!

Jag köpte en väldigt vacker oncidium i våras och har sedan läst på för att försöka få den att blomma om. Jag satte ut den på balkongen i slutet på juli och tog in den i slutet på augusti när nattemperaturen låg på 10 grader. Den stod skyddad från regn och stod inte i direkt solljus.

Sen när jag tog in den fick den stå i ett norrfönster för att vänja sig vid temperaturskiftet innan jag ställde den i ett syd/väst fönster.

Vad jag märkte var att några av den nyare bladen såg lite ut som dragspel, vilket jag hört ska vara om det är för torrt under tillväxten. Så jag har försökt öka luftfuktigheten med att sätta in två skålar med vatten (bredvid en annan oncidium) på fönsterkarmen.

Sen ger jag den näring varannan vecka och den får stå och "dricka" vatten ordentligt när den vattnas. Sen när det har varit varma dagar har jag varit framme med blomsprutan och fuktat bladen lät och gett den ett sprut precis på barken.

Problemet är att jag har fått 2 gula blad som jag klippte bort och nu kommer ett till (se bild), men rötterna som är synliga ser bra ut (tror jag) för dom är numera gröna och inte bleka och torra.

Ska dessutom tilläggas att jag hade inte planterat om den sen jag köpte den och det kanske bör göras, om inte annat än att sätta den i en genomskinlig kruka så jag kan se hur det står till med rötterna i botten...
Vad gör jag för fel? Jag har inte heller sett något som kan vittna om några blomstänger eller blommor.

Vad gör jag för fel? Håller plantan på att dö eller var det bara några små blad som gav upp? Inga blomstänger i sikte heller så snart vet jag inte vad jag ska göra för att få mina oncidiums att blomma...

All hjälp är varmt välkommen!

Nyckelord: gula, oncidium, omblomma, blad, rötter, gulnande

9/9 -10

Bladen på dom äldre bulberna gulnar och och torkar in eftersom, men det kommer nya bulber. Din planta har ju fina blad. Jag själv har aldrig varit riktig vän med den här sortens orkideér. Dom har inte blommat och bara dragspels blad. Men nu såg jag på min Miltassia tre blomstänglar på G. Hoppas bara det går bra hela vägen. Lycka till!

9/9 -10

Plantan ser ju fin ut, och att något blad gulnar är ingen katastrof, det händer
ibland, det kan bero på att salter ackumuleras i komposten, sådant är Oncidium
lite känslig för har jag märkt på min. Spola igenom komposten ordentligt ibland
så får Du bort det mesta av salterna.
Komposten man ser är ju inte dålig, så byta kompost är nog inte nödvändigt.
Att den inte blommar kan bero på att de oftast bara blommar en gång om året,
min blommar ungefär vid jul/nyår om jag varit noga med skötseln, annars lite senare.

9/9 -10

Jag har för mig att jag läst nånstans att det kan bli en del gula blad i samband med att man tar in plantorna på hösten. Om det gäller alla eller bara vissa kommer jag inte ihåg.

Ge ditt svar

9/9 -10

Oncidium

 

Nyckelord: oncidium, gula blad, gulnande

Prata om bilden


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.