Inlägg med rötter som nyckelord.
Efter sjukdomsfall i familjen i höstas börjar jag, som är total nybörjare, se om mina orkidéer igen. De har vattnats o duschats men inte något annat. De jag har planterat själv är i Icas orkidejord, alltså blandning av bark, fibrer o jordrötter (tror jag).
Jag tycker de nya rötterna ser ut som om de är typ jordrötter, inte luftrötter? Ska jag peta ner dem i jorden eller vänta ett par månader tills jag kan plantera om? Det gäller de två Cattleya skinneri och en Codogyne fimbrata (den lilla med tre bulber). Är det dags att plantera Cattleyan som nu bor i plastpåsen?
Min Stanhopea jenischiana har blad som vitnar. För lite ljus kanske? Har ingen extrabelysning utom prydnadsfönsterlampa. Kan inte köpa speciallampor just nu, kan vanliga spotlights hjälpa så länge? Som ni ser räcker inte ens dagsljuset o solljuset till längre... 1,5 m snö utanför fönstret är just nu ett rejält problem!
Nyckelord: rötter
Att rötterna söker sig på ytan kan bero på att du vattnar för lite. De vita bladen kan bero på låg fuktighet, kolla eventuellt även efter ohyra.
Mvh
Mikael
Aha. Jag har vattnat sparsamt en gång i veckan, ska testa att öka lite. Duschat dem varje dag dock, men häruppe är ju vintrarna torra. Ohyra, huvva det vill jag inte ha! Såpvatten, ett antal gånger gissar jag?
Spännande - aldrig hört talas om. Skulle kunna tänka mig att Coelogyne fimbriata eller annan som växer med revor kunde ha den egenskapen. Vilken är arten?
Följer..
Har nog bara hört att vissa Phalaenopsis kan skjuta skott från rötter. Följer med intresse.
Till att börja med......fina rötter! Det jag ser på bilden är bara rötter, där några har den gröna färgen. Har aldrig sett rötter som utvecklat sig till nya plantor. Jag har en Mexipedium xerophyticum som kan skjuta långa revor nere i greenmixen, å komma upp en bra bit fr. plantan. Men de e ju inga rötter som ger nya plantor, utan revor/utlöpare eller vad man nu kallar de. Intressant detta, så hoppas du hör av dig vad som händer
Nyckelord: Cattleya Intermedia, rötter
Fina rötter
Hittade en intressant artikel om Cattleyors rotbildning på Svenska Orkidesällskapets hemsida.
Tydligen vägrar vissa Cattleyor att bilda nya rötter förrän de har blommat. Om Cattleyan odlas för torrt så får den svårt att klara sig utan rötter och får också svårigheter att blomma. Tala om ond cirkel.
http://www.orchidforum.eu/files/Cattleya...
Nyckelord: Cattleya, Rötter, Bilda nya rötter
Oftast kommer en rotlös planta blomvägra något eller ett par år innan den kommit igång igen. Ett gammalt knep är att lägga den rotlösa plantan i en öppen plastpåse med lite levande vitmossa i botten, tills rotbildning sker.
Mvh
Mikael
Hm.. utan att läsa allt så tolkar jag att han avser vad som kan hända vid låg RH. Det jag kan se i mitt odlande är att när ny bulb kommer så kommer även rötter och med tur senare blomning
Ja, en närmast erotisk syn fick jag när jag gjorde min dagliga safari tripp i köket. Neo f. Kirin Maru hade en rot som bäst skulle beskrivas som ståndaktig.
Är det flera här som har kort på knasiga rötter? Haha
Nyckelord: rötter
:D ja de är ju lite såna, vissa mer än andra:)
Är det min unge som beter sig så där?
Lasse- jajemen!;) haha
Vilket underbart ihopplock:D
De som pussas är ju för söta!!
Härligt med tillväxt
Upptäckte idag att C. guatemalensis fått rötter, delvis utanför kruka. Rötterna utanför kommer inte må lika bra som om de var inuti. Men om jag planterar om kan rötterna skadas.
Hur skulle ni göra - plantera om eller låta vara?
Nyckelord: Cattleya guatemalensis, rötter
Jag skulle låta dem vara och plantera om senare.
Jag skulle sätta allt som det är i en större kruka för att bibehålla luftfuktigheten till den stora roten. Kanske se till att rötterna inte växer fast i den yttre krukan. Tror att chansen till blomning blir större så. Sen plantera om när bulben är utväxt och nya små rötter börjar komma på nästa utväxt.
Skador på cattleyarötter resulterar oftast i att ett års blomning uteblir. Det växer ju inte ut nya rötter på skadade som det gör på t ex Phalaenopsis.
Bilden som finns på IOSP's sida bådar om en utsökt färgad planta. Lycka till!!
Vill också ha.......
Akkurat googlet den....fantastiske farger! Den er ført på ønskelisten
Varför inte klippa till en kruka så den passar utanför den befintliga krukan och fylla på med ny kompost så plantan kan fortsätta att växa i lugn och ro? Tejpa fast de bägge krukorna vid varandra. När du tycker att plantan i den "nya krukan" är stor nog och tillfället är lämpligt så är det bara att klippa isär plantorna och plantera om dem på vanligt sätt.
Bolebos förslag är nog det bästa sättet nu när rötter är så långa. Jag försöker bevaka och när nya rötter tittar fram plantera. jag om direkt. Att skada nya rötter på typer som Cattleya och Laelia är inget bra. Det är i princip bara vid nya bulb det kommer nya rötter
Tack bolebo. Jag ska prova en yttre kruka. Lite läskigt med fuktigheten som kan byggas uppp i inre krukan, men jag får vara observant under kommande året. Tack igen!
Usch vad dåligt samvete jag får... . Så här ser de flesta Catts ut här hemma, kommer ju aldrig hitta en passande tid att plantera om dem
.
Björn: Om du är orolig för att den del av plantan som står i den ursprungliga krukan ska få det för fuktigt, nu när de nya rötterna kommer i en ny krukdel, kan du med fördel redan nu bestämma var du vill dela plantan. Skär ett smalt "v" genom 1/3 - 1/2 av rizomet framför den bulb som kommer att bli den som blir ledande i framtiden. C.guatemalense bryter lätt och bildar mycket rötter som snabbt fyller krukan. Jag har ett par hybrider där denna ingår som ena föräldern. Om du inte vill skära i plantan nu så kan du "strypa" rizomet med en tunn rostfri ståltråd. Dra åt hårt med en smal plattång.
Det beror oftast på för torr luft. Dom fina rötterna brukar torka in. Men dom brukar sända ut grövre rötter i torr luft, det är i alla fall min erfarenhet. Har odlat vandor bäst i stora lerkrukor som är lättare att hålla fuktiga. Man kan placera vandan med korgen i en lerkruka och lägga vitmossa i korgen.
Det vita på rötterna är döda celler och vill minnas att det kallas velamen. Normal doppar man Vanda rötter i ca 20 minuter (eller till rötter ser gröna ut) sådär 3 ggr per vecka (man kan även duscha varje dag). Om de inte har varit "vattnade" på detta sättet på länge så tar det mycket längre tid för vatten att tränga genom melamen och då får rötter vara i vatten tills att de blir gröna, kan ta uppåt 1 timme eller 2. Men OBS se till att det inte står kvar vatten i bladvecken när du hänger den/dem tillbaka
Min lilla planta som flyttade hem till mig satt i en väääääldigt liten kruka och rötterna står åt alla håll som ni kan se på bilden. Hur ska en omplantering så till i praktiken egentligen?
Nyckelord: Phalaenopsis, rötter, omplantering
Tycker krukans storlek ser helt ok ut enl vad jag kan se men röttera kan man lirka ner om det går. Ser ut som det borde gå att blöta upp den ordentligt o lirka ur rötterna i botten ta bort komposten från rötterna sen klämma ner alltihopa igen genom att stoppa i alla rötterna först, sen på med komposten, då pressas rötterna sakta nedåt i proceduren
Ta annars ett nr större kruka
Tack för ditt svar Blomtjuven. Du får det att låta så enkelt Men jag ska prova. Det gör väl inget om nån rot råkar gå sönder? För roten som växt ut och sen växt in igen ser ju ut att ligga illa till
Hehe Det kan ta en stund, men det är egentligen ganska enkelt. Nej det gör ingenting, den ser ut att ha ett bra rotsystem. Går många rötter sönder kan man prova att låta plantan vara lite torr ett par veckor efter omplantering.
Klippa upp krukan är också ett alternativ - då är chansen ännu större att rötterna kommer ur intakta...
http://www.youtube.com/watch?v=eltB127l4...
Jag tycker att jag lärde mig mycket av den här videon och jag tycker att det är snyggt och bra med glaskruka.
Ja, det må vara snyggt med glaskruka, men bara ett hål i botten kan det bli för blött, unket och för varmt för orkidérötter, särskilt på sommaren när det är varmt och solen värmer. Bättre med plastkruka, man kan göra extra hål. Man kan ha plastkrukan i en snygg ytterkruka.
Ja Cecilia, saxen har jag tänkt som ett alternativ. Jag menar jag ska ju ändå byta till större kruka. Hyltran: jag bytte till glaskruka men fick nått konstigt vitt på komposten så jag bytte ganska illa kvickt tillbaka till plast. Jag har hittat ganska fina plastkrukor på plantagen med tillhörande fat så jag kör stenhårt på dom. Men tack för tipset.
Låt rötterna växa lite till, att dom är ca 5 cm sen kan man plantera dom i en egen kruka.
Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 06:29:34 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
fre 26 aug
lör 27 aug
sön 28 aug
mån 29 aug
tis 30 aug
ons 31 aug
tors 1 sep
fre 2 sep
lör 3 sep
sön 4 sep
mån 5 sep
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter