Råd / Släkten, arter och hybrider /

Nyckelord: Zygopetalum

Zygopetalum är färggranna och ofta väldoftande orkidéer som naturligt finns i svala regnskogar. Zygopetalumsläktets plantor ger stora, intensiva blommor. De är väl värda en plats i var orkidésamling, inte minst för att de är relativt enkla att odla. Plantorna uppskattar halvskugga, ganska mycket vatten och lite extra luftfuktighet. Temperatur Denna planta är relativt...

Läs hela artikeln

Inlägg med Zygopetalum som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Zygopetalum

Z.  Titanic Marlene (2) Z. 'Louisendorf' (2) Z. `Blue Baby` (1) Z. Blue Angel (2) Z. Blue Baby (3) Z. Bärbel Höhn (2) Z. hyb. (1) Z. hybrid (7) Z. Louisendorf (3) Z. Louisendorf doftande (2) Z. Luisendorff (1) Z. mackaii (1) Z. maculata (1) Z. Rhein blue baby (1) Z. Rhein Clown (1) Z. Rhein Harlekin (2) Z. syd Monkhouse (1) Z. x Acacallis cyaneae (1) zygopetalum... (1) Zygopetalumhybrid (4)

Prat om släktet Zygopetalum

Inköpt okt-18 (Coop)

Står i söderfönster på lila toaletten med vattrat glas och skugga från buskar utanför.
Satt nya bulber under 2019 (ingen blomning)

Typiska blommor för arten i lila och grönt. Doftar.

Nyckelord: Zygopetalum

Ge din åsikt

28/12 -19

Zygopetalum

 

Nyckelord: Zygopetalum

Prata om bilden
Från Askla.

Det här är en bulb av Zygopetalum maculata som jag köpte via E-bay i februari. Den sändes från Madeira och jag fick den efter bara ett par dagar. Det var första gången jag handlade på E-bay, men när den inte kostade mer än 3,5£ plus frakt 2,7£ tänkte jag att jag kan prova. Den Zygopetalum jag redan har hade inte blommat på ett par år, så jag ville ha en annan för doftens skull. Jag planterade den i bark med lite mossa i mitten den 15/2. Det nya skottet syntes för första gången den 5/5 och nu har den blivit så här lång. Det känns lovande.

Nyckelord: Zygopetalum maculata

31/5 -19

Lycka till, skottet ser fint ut

Ge din åsikt
Sjuk Zygopetalum?. Från Monkelidonk. Fri bild.

Detta är min första Zygopetalum.
Är denna sjuk på något sätt eller blir dom såhär? Alltså, mörka överst på bulberna? O får mörka blad i mitten av bladkronan liksom?
Vad ska jag göra? Buhuuu.

Nyckelord: Zygopetalum, Pajasorkidé, Bulber

1/12 -16

Du har troligtvis fått vatten i bladvecket på den nya bulben. De äldra vill jag inte yttra mig om eftersom jag inte har någon själv:)

Ge ditt svar
Sjuk Zygopetalum?. Från Monkelidonk. Fri bild.

 

Nyckelord: Zygopetalum

Prata om bilden
Zygopetalum Bärbel Höhn. Från Anna H.

Doftar starkt på morgonen men som väl är gott

Nyckelord: zygopetalum

15/10 -16

Vackra färger

15/10 -16

Väldigt vacker

15/10 -16

Vilken härlig färg!

15/10 -16

Ja den var verkligen snygg. Det var en ovanligt o-tråkig lila färg... Från en som vanligtvis inte gillar lila så mycket, hehe

15/10 -16

Tack allihop! Jag tycker om kombinationen med äppelgrön mot den blå-lila läppen. Den bleknar lite på de äldsta blommorna, mot det blå hållet.

16/10 -16

Ääälskar Zygar och speciellt sådana här färgvarianter ! ! Men de är oberäkneliga, tycker jag. Är så glada och blommande... och blommar om! Och så plötsligt tvärdöda. Lyckas inte, så jag måste läsa på om deras naturliga tillvaro, helt klart. !

16/10 -16

Haha, min första hade jag ihjäl på en månad ungefär Så jag förstår precis vad du menar. Hoppas innerligt att denna överlever.

17/10 -16

Jag har 2 st... o när jag fick dem så höll jag på att döda de nästan båda två... den ena hade till slut inga blad alls.... idag skjutter de friska nya skott och den större av dem hoppas jag på att den blommar.

Vad jag kom fram är att vattning är lite besvärlig. För de gillar vatten, men verkar extrem känsliga om det blir för fuktigt! Så jag följer inte rekommendationer med att hålla dem lätt fuktigt hela tiden... jag vattnar först när jag tror att det är nästan helt torrt i krukan. Och så har jag borrat en hel del håll i krukans sidor så vatten rinner ut och rötter får luft. På sommaren var vattningen lättare för plantor hängde fritt i luften och torkade snabbt.

Inte är jag expert på Zygopetalum, men mina tankar kanske hjälper?

En sak till... de tolererar inte vatten i bladrosetten eller på de minsta nya skott/tillväxter heller!

17/10 -16

Kom på en sak till... då jag upplever att den är så känslig för överfukt, så verkar det också vara känslig för salter. Numera "tvättar" jag komposten varje månad.

17/10 -16

Tack för tipsen Dorra! Jag tror den förra fick vatten i bladen, förklarar varför den dog. Hoppas denna överlever!

Prata om bilden

Jag försöker desperat att rädda flera av mina orkidéer just nu. Köpte tre småplantor phalaenopsis innan jul (jag skulle så klart ha satt de i karantän men det tänkte jag inte på) och jag vet inte om det var plantorna från början eller omplanteringen i orkidékomposten från Blomsterlandet som gjorde de sjuka. Att flera av mina andra plantor också drabbades vet jag inte om det berodde på att det spred sig eller om det var för att det återigen var fel på komposten jag planterade i, eller både och.

Jag upptäckte först att alla bladen vissna och torkade, de nya plantorna såg ut att ruttna i bladrosetten. Senare upptäckte jag också som små, vita ägg i komposten på flera av mina plantor. Jag har haft flera i kuvös och de jag inte haft spagnummossa till har helt enkelt fått stå fritt i en plastpåse i väntan på ny kompost från Orchidéhuset. (Eftersom två påsar kompost från Blomsterlandet hade massa vitt "spindelnät" när jag öppnade den och såg ut som den komposten jag var tvungen att slänga från mina plantor).

Vissa plantor klarar sig just nu bättre än andra men det är fortfarande osäkert hur det kommer gå. Jag är rädd för att jag kommer förlora en Cambria och en Miltoniopsis (tror jag att det är). Jag har gjort slut på en hel flaska Provado-spray men jag ser fortfarande svarta små prickar (som jag tror är kryp) på mina två Vuylstekeara. Dessutom kan jag se små, orangea små prickar på de sjuka plantorna fortfarande

Jag hoppas verkligen att de överlever men jag börjar tro att jag gör något allvarligt fel. Eller så har jag bara för dåligt tålamod. Jag vill ju så gärna att de ska klara sig så jag är väl där och pillar lite för mycket Jag fortsätter hoppas och tar gärna emot tips och råd!

Nyckelord: Zygopetalum, Skadedjur Cambria Vuylstekeara, Miltoniopsis

6/4 -15

Jag var inte helt nöjd när jag använde Blomsterlandets orkidékompost för ett par år sedan och det var inte mina orkidéer heller.... nu planterade jag om dom eftersom dom inte verkade trivas, och komposten var väldigt kompakt och finfördelad. När jag köpte ny kompost inför denna omplantering upptäckte jag den troliga förklaringen- den från Blomsterlandet innehåller barkbitar och torv. Jag tror absolut du gör rätt i att byta kompost. Kanske skulle du också köpa mer spagnum så alla kan få sitta i tills du kan plantera i annan kompost. Jag har lyckats rädda flera plantor med hjälp av spagnum. Lycka till!

7/4 -15

Hej demonkyss de svart små prickar kan du se att de kryper eller kan du se nån rolesen eller de är på det samma plats? Kanske du har spidermites.

7/4 -15

De små vita ägg i komposten kan vara svamp. De små orange-svarta prickarna på bladen kan vara spinnkvalster. Kolla med en lupp.
Växthusspinnkvalster: är små gröna eller röda kvalster, som är ca 0,5 mm långa. Under vintern och tidig vår och sen höst kan spinnkvalstren vara röda eller orangefärgade. Det är vinterformen av kvalstren; på sommaren är de grönaktiga. Spinnkvalstren sitter främst på undersidan av bladen.
Falska spinnkvalster: är bara 0,2 - 0,3 mm, d.v.s hälften så stora som växthusspinnkvalster. De rör sig också mindre än vanligt spinn. Falska spinnkvalster är ljust orange till mörkröda i färgen, med mörka fläckar. De finns på bladens över - och undersidor. Svårt att se med blotta ögat. De är svårkämpade.
Såpspritlösning: blanda 0,2dl såpa + 0,1 dl T-röd i en liter vatten.

7/4 -15

Skulle gå tillbaka med komposten och göra butiken uppmärksamm på problemet. Då har de oxå chansen att rätta till ev problem som uppstått. Kan ju va så att det kan drabba flera och de sparas ju om du går tillbaka med varan. Hoppas det löser sig på bästa sätt.

10/4 -15

Oj, vad många svar! Vad snälla ni är!
Jag får studera de små krypen lite närmare och försöka reda ut vad det kan vara. Ny orkidékompost från Orchidéhuset har kommit så imorgon blir det till att bädda in dem i ny, fräsch kompost så får vi se vad de tycker om det. Får väl försöka skrapa ihop till en beställning på spagnum och Provado också. För nu är det krig! Såpspritslösning låter ju också som en idé men de tar inte skada av det?

Så får jag väl också som du säger Larsa, gå tillbaka med den kassa komposten till Blomsterlandet.. Synd om fler ska drabbas.

11/4 -15

Såpspritlösningen är inte skadligt. Använd det proportioner som rekommenderats

Ge din åsikt

19/7 -14

Zygopetalum

Zygopetalum. Från sirdann.

Smuk & dufter skønt i hele stuen .

Nyckelord: Zygopetalum

20/7 -14

20/7 -14

Den nederste orkide er "bare" en almindelig men smuk Phalaenopsis.

21/7 -14

De är färggranna!

Prata om bilden

Köpte mig idag en Zygopetalum hybrid.
Hade en sån tidigare och googlade för hybrid namn, då hittade jag någonstans att det ska vara Louisendorf men när jag googlar nu på det namnet ser det helt annorlunda ut. Så denna kanske har inget hybridnamn. Doftar underbart.

Nyckelord: Zygopetalum

2/4 -14

Ja de kan verkligen dofta helt fantastiskt!! Vackra är det oxå .

Jättefin och jag förstår att den doftar härligt! Tyvärr har jag aldrig lyckats med dem.

2/4 -14

Tack. Som sagt har jag haft en tidigare och det gick inte så bra men jag tänkte prova en gång till.

2/4 -14

Hej! Det är som du säger ingen Louisendorf. Denna har mycket av Zygopetalum mackai i sig men så vitt jag vet har den inget registrerat hybridnamn ännu.

2/4 -14

Tack Peter!

2/4 -14

Grattis! Dom kan verkligen dofta gott!

2/4 -14

tror det är en zygopetalum bärbel höhn !

2/4 -14

missflower, Ja den är lik Bärbel Höhn men det finns så många den liknar tex. Zyg Rhein Blue, Zyg B.G. White ´Stonehurst´, Zyg Kiwi Geyser x Jumpin Jack så man vet inte med säkerhet vad som ingår i hybriden

2/4 -14

Om man köper orkidé i en affär kan man aldrig vara säker om den inte har ett namn tyvärr. Finns så mycket hybrider Men fin är den verkligen! Hoppas den kommer trivias hos dig :3! Jag har också just köpt en zygopetalum, och de vill ha mer ljus en jag trodde. Men man får se om ½år hur den mår

Ge din åsikt
Från elcatania.

Yes den här lilla gynnaren förgyller mina dagar just nu, det är andra blomningen sen den kom till mig från MÅ och den är, än så länge iaf, väldigt praktisk i sin storlek

Att det svenska namnet är Pajasorkidé kan jag verkligen förstå

Lättskött planta som hängde ute i somras och nu bor i mitt köksfönster, vattnar det ca 1 gång i veckan nu och oftare under sommaren.

En bild på Dtps Purple Gem också, bara härligt att se lite solljus på plantorna

Nyckelord: Zygopetalum syd Monkhouse

18/1 -14

Zygar är tacksamma!

18/1 -14

Zygen var fin. Jag har haft ett par stycken men det är ett släkte jag inte riktigt lyckas med.

18/1 -14

Soltörsten är enorm, snygga

18/1 -14

Snygg pajas

18/1 -14

Jättefina spec. pajasen härliga färger

19/1 -14

Tack alla! Ja jag gillar verkligen färgerna på den här zygen, den ger mig lite djungelfeeling!

21/1 -14

Doftar nu på kvällstid av vanilj, väldigt härligt

21/1 -14

Så härligt! De flesta Zygar doftar gott, synd att man inte har tur med dom.

22/1 -14

Underbar pajas

Ge din åsikt

Jag vill veta vad en blommande Zygopetalum och en blommande Miltoniopsis kostar samt var de finns att köpa i Stockholm.

Nyckelord: Miltoniopsis, Var i Stockholm?, Zygopetalum

18/12 -13

Måste väl finnas på närmsta IKEA- eller Plantagen-varuhus för mellan 50 - 125 kronor. Här nere finns de överallt i varuhusen, lite dyrare ibland, samt i traditionella blomsteraffärer till oftast mycket högre pris.

Edwin, så här inför jul och nyår svämmar butikerna över av vita Phalaenopsis, så jag tror du får svårt att hitta dina önskeplantor just nu. Här i Västerås finns de ibland på IKEA, PLantagen och Blomsterlandet och väldigt sällan i traditionella blomsteraffärer. Såg stora fina Zyggar i september i en nyöppnad blomsteraffär i city och de kostade nästan 400:-. Mitt råd till dig är att du får ge dig ut och leta, men ha inte så stora förhoppningar. Lycka till!
Det vore kul att få veta om du hittar några och i så fall var.

18/12 -13

Tror båda finns i plantagen i frescati. Alltså plantagen bredvid Bergianska

Diskutera eller uppfyll önskningen

11/11 -13

Zygopetalum, blå

Förutom Phaleonopsis har jag 2 Oncidium. Dessutom har jag en orkidé som kan vara en Miltonia, Miltoniopsis eller Oncidium. På etiketten stod det "Orchid, half shade in summer, sun in winter,18-24 C both perods,water every 5-7 days in summer,7-10 days in winter,fertilize every 30 days in summer, every 60 days in winter." Vad kan det vara för art? Häromdan när jag köpte min 20.e Phaleonopsis fick jag en broschyr om olika orkidéer. Zygopetalum skulle ge massor med blommor och vara lätt att få att blomma om. Dårför om den verkligen är lättskött funderar jag på att skaffa en. Helst vill jag ha en som är riktigt blå. Jag vill absolut inte ha en som är nästan vit. Finns det en sådan som jag önskar att köpa? Vad kostar ett blommande exemplar? Var i Stockholm finns den att köpa? Tack för alla svar gärna med tips om bilder på webben med de olika färgerna i dagsljus (ej mörkad bild) som Zygopetalum finns i.

Nyckelord: Zygopetalum, lätt att få att blomma om, blå, vinterblommande, blomrik

Ge ditt svar

10/5 -13

Vackra zygen

Köpte den med stängel och nu är nästan alla utslagna, fast ett antal knopp finns kvar. Doftar undrbart!!

Nyckelord: zygopetalum

10/5 -13

Stilig Med underbar doft

Ge ditt svar

1/5 -13

3-pack penséer

3-pack penséer. Från Xara. Fri bild.

3-pack penséer var vad jag skulle ha. Men det går inte så bra för mig att passera orkis-bordet: som att få knattarna att passera godishyllorna...

Nyckelord: zygopetalum, brudorkidé

1/5 -13

Vilka ovanliga, härliga penseer du fått tag i!

1/5 -13

Eller hur! Och nu har en av dem flyttat in i blomfönstret! De andra har tagit plats i fönstret i gillestugan, där fanns det nämligen ett par lediga decimetrar efter att jag flyttat en massa oväsentliga fotoramar eller vad det var för skräp som stod där innan.

Det måste vara en ny sorts pensé, för jag har aldrig sett den förut. Här i Västerås har Plantagen penséutförsäljning, dvs nästan gratis, pga den sena våren, men det är nog inte denna sort!!
Känner igen det där med att "möblera" om i blomfönster, för att kunna trycka in någon extra planta och det går ju alltid!!

2/5 -13

Känner igen det där, har själv väldigt svårt att komma ut från blomsteraffären utan orkisar
Åh karln bara skakar på huvudet när jag kommer hem!

Prata om bilden

15/2 -13

Tulpaner

Stannade till på Plantagen på väg hem från jobbet, för att köpa tulpaner till helgen. Kom hem med detta. Och tulpanerna då? Nä, dem glömde jag.

Nyckelord: Miltonia, paphar, zygopetalum..., brassia

15/2 -13

Använde min Samsung Galaxy- platta för både text och bild ovan, men det verkar fortfarande fungera sådär?! Nu är vår digitalkamera i Alperna utan mig (sportlov), så jag hoppas att ni är kreativa läsare och inte har ont i nacken när ni vill läsa mina inlägg!

Ge ditt svar