Inlägg med Bulber som nyckelord.
Detta är min första Zygopetalum.
Är denna sjuk på något sätt eller blir dom såhär? Alltså, mörka överst på bulberna? O får mörka blad i mitten av bladkronan liksom?
Vad ska jag göra? Buhuuu.
Nyckelord: Bulber, Pajasorkidé, Zygopetalum
Du har troligtvis fått vatten i bladvecket på den nya bulben. De äldra vill jag inte yttra mig om eftersom jag inte har någon själv:)
På min nobile så blir de slutblommade bulberna skrynkliga för att till sist tyna bort, och precis så ska det vara
Astro håller inte med dig! På min Dend Nobile 'Akaktzuki' är alla bulber, dvs både gamla som har blommat och nya som blommar nu, lika frodiga, tjocka och fulla med gröna blad. Så det finns nog inte något självklart rätt eller fel hur en Dend hybrid beter sig. Min är tre år gammal och har blommat om varje år sedan jag köpte den.
Se där, då skiljer det sig även inom släktet, spännande
Ska dock tillägga att mina överblommade bulber inte omgående skrumpnar, det kan ta upp till ett år eller så, det är en pågående process!
Så det är helt normalt då?
Plantor kan förstås bete sig olika, så vad som är normalt eller inte är nog svårt att säga. På Astros planta torkar de gamla bulberna och tynar bort och på min är de efter tre år fortfarande tjocka med gröna blad. Om du sköter din planta bra med vatten, näring och gärna utomhus i halvskugga under sommaren, så får du säga OK till hur den beter sig.
Tack, då vet jag.
Jag blev skrynklig först efter 60 år... men har inte vissnat än.
Nä det är väl tur det
Tror den skulle trivas med likasinnade så skicka den till äldreboendet
En bild vore bra
Fungera som vatten och näringsmagasin så bara låt dem vara
Så dom kommer inte blomma? Är dom avklippta eller hur har de blivit så?
Det är säkert gamla bulber, som har blommat, som är borttagna. Det är sällan Dend Nobile hybrider blommar om på bulber, som har blommat och de skärs ofta bort i odlingen. Däremot kan det komma nya skott bredvid de gamla bulberna och jag tycker det ser ut som du har nya skott i krukan.
Ska man beskära färdigblommade bulber eller kan jag bara låta de va?
Bara att låta dem vara tycker jag
Låt dem vara! De kan bli bladlösa och det kan ju se tråkigt ut, men det kan man stå ut med tycker jag. Man ska inte "böka" för mycket med plantorna och framförallt inte nu på senhösten.
Tack för er hjälp.
Jag tycker det kan vara kul att föröka dom med gamla bulber o dessa små ger lagom många nya plantor. Klipp av en och lägg den på sidan uppe på fuktig vitmossa så kommer det ganska kvickt nya plantor utmed stammen. Där blommorna en gång satt
Morfeus, tror du att det funkar i höstmörkret utan extrabelysning? Har en Nobilehybrid, som jag kan testa på, men kanske bäst att vänta till våren?
Tror det funkar lite när som helst. Jag har alltid fått skott när jag provat men det blir säkert bättre kvalitet på våren.
Men tror inte det suttit blommor på dessa, för det syns väl var blommor suttit?
Så här ser blomresterna ut på en Nobilehybrid och jag klipper inte bort allt förrän det har torkat helt. Blommorna kommer vid ögonen/banden på bulberna, så du får kolla där.
Det kan ju ha varit blommor på dom gamla bulberna om dom är avklippta eftersom blommorna växer högre upp på plantan. Ta inte bort de gamla bulberna för dom fungerar vatten/näringsreservoarer. Men man kan dela plantan och då ska det finnas minst 3-4 bulber i varje delning. Man kan också plantera en bakbulb för sig och så småningom växer det ett nytt skott. Jag har planterat bakbulber vilken årstid som helst och det funkar men det är klart på våren är det nog mer fart på tillväxten.
Jag kanske var otydlig: Det är blomrester, som får torka helt innan jag klipper bort dem. Gamla bulber tar jag inte bort, för de gör nytta, precis som du skriver stella
Stella Vad är en bakbulb? Behövs det bara en bulb om man tar en bakbulb?
Bakbulb är en som växer allra längst bak, gammal bulb. Då ska det vara bara den enda man planterar. Om man delar plantan dvs. 3-4 bulber då ska den nya bulben som växer blomma, men om man planterar en bakbulb då tar det några år innan den är blomfärdig.
Förstår jag det rätt, en bakbulb är en bulb som redan blommat och sitter längst från de nya?
Japp, du har förstått helt rätt.
Åh så bra. Får se hur jag gör till våren när den ska omplanteras.
Dagens skörd, Jag har köpt Coelogyne cristata, Innan jag fick hem den s hade jag köpt en lagom stor orkidékruka, orkidéjord & mossa hade jag redan hemma, Men krukan blev ju pytteliten & bulberna får ju inte alls plats i den, Så just nu har jag en lite större ful kruka, Men jag lära fixa ngt bättre åt dom, Så nu behöver jag hjälp, Vad funkar bäst åt Coelogyne cristata?
Nyckelord: bulber, Coelogyne cristata
Vad är frågan egentligen?
Jag har mina i flätade amplar/korgar av pilkvistar med mossa och medelfin bark,
fungerar bra tycker jag, jag får vattna ganska ofta på sommaren när det inte regnat
på någon vecka. Korgarna är 30 cm. tvärsöver och 20 cm höga, och plantorna var ungeför
så stora som din när jag planterade dem i korgarna, det var för 3 år sedan, nu hänger
det bulber över kanterna, så det är snart dags att dela dem.
Coelogyne cristata är nog de enda av mina orkidèer som aldrig kan få för mycket vatten på
sommaren.
Så här gjorde jag så länge, Jag gjorde flera hål i botten på plastbyttan, och sedan har jag lecakulor i botten & sedan har jag mossa & orkidéjord, Jag hoppas det funkar så annars får jag hitta på ngt annat sedan,, Frågan är väll igentligen vilket som funkar bäst att odla den i, Men jag har läs på lite nu & frågat runt så får se om jag fixar att hålla den vid liv,:))
Själv odlar jag Snödrottningarna i amplar (vanliga plastamplar för sommarblommor), vilket jag tycker funkar bra. Känner att det börjar bli dax för omplantering för ett par av dom då bulberna utanför krukkanten börjar bli rätt många...Som tidigare sagts så trivs den alldeles utomordentligt ute på sommaren, dessutom tycker jag blomningen är extraordinär!
Snödrottningen verkar tåla hur mycket fuktighet som helst så mina tankar går åt rockwoolhållet. Hade kanske varit ide att testa.
Är det någon som försökt med sådant vattenhållande material?
Hejsan!
Nu behöver jag lite hjälp här, Jag köpte nu här strax efter jul några vilande orkidéer,
Bland annat två Cambria och en Oncidium, dom har ju bulber, men hur skall jag sköta dom egentligen?? Några bulber är alldeles skrynkliga som om dom fick för lite vatten, några bulber & blad gulnar som om dom fick för mycket vatten!!
Jag har orkidéerna i ett söderfönster med tilläggsbelysning. Det är inte så varmt i rummet, eller i lägenheten över huvudtaget, tempen ligger mellan 17-18-20 grader,
Jag såg nyligen spinn på min Dendrobium så jag har duschat alla mina växter med såp/sprit-vatten några gånger, och jag satte ner provadopinnar i krukorna.. Några utav bulberna på min ena Cambria är stora & fina medans några andra är så fula och eländiga:// Jag funderar på om jag kanske ska plantera om & spara dom bulberna som ser bra ut, Eller hur tycker ni att jag skall göra??
Nyckelord: Gula bulber, Bulber, Skrynkliga bulber
De kanske får för lite vatten? Kanske har de smittats, då brukar bladen gulna... När man planterar om ska alla bulberna hänga med, även de som fällt bladen. Även när man delar.
Det är naturligt att äldre bulber tappar sina blad, men det är viktigt att låta bulberna vara kvar. Det är vatten och näringsreservoarer. Det har varit diskussion om Provado pinnar eftersom dom innehåller näring så plantorna blir övergödslade. Pinnarna är mera passande till vanlig blomjord.
Jag är fullkomlig nybörjare så jag har dålig koll, men bilden på cambrian med de gulnade bulberna liknar hur min colmanara massai red såg ut, och den hade sniglar i barken som knaprade på rötter och liknande. Efter en omplantering och några genomvattningar med kaffe + vatten enligt tips i gamla trådar här har ett nytt skott kommit fram. Så plantan har inte fortsatt försämras i alla fall... Men om sniglarna var grundorsaken till bulberna eller bara råkade finnas där vet jag faktiskt inte...? Jag stack ner en provadopinne i omplanteringen, vet inte om det är därför skottet tagit fart, men det var nog onödigt med den.
Äldre bulber brukar skrynkla i hop sig (de tycks åxå få åldersrynkor ) gulna i bladen och släppa dem.Det brukar vara nya bulber på väg upp samtidigt. Jag tror inte du ska plantera om, de fula bulberna gör fortfarande stor nytta för hela plantan och det finns fortfarande gott om plats i dina krukor.
De flesta bulbförsedda orchidéerna har tunna rötter och de är känsliga för blöt kompost, fin luftig bark som släpper igenom vatten bra så de kan torka upp relativt snabbt är att föredra.
Tack för svaren, Då¨avvaktar jag med att plantera om dom så får vi se hur det utvecklar sig, Jag hittade ju nyligen spinn på växterna så jag har behandlat dom så det kanske beror på det, först att jag nyligen köpte dom, vattnade rejält i diskhon & såg sedan spinnet & därefter jag har behandlat dom,,Det kanske blev lite för mycket på en gång,,:)
Jag är så van med Phal. och deras känslighet mot stående vatten i bladrosetten, och känner mig därför lite osäker på om det går bra att spray-vattna bladen på släkten med bulber - som Bulbophyllum och Liparis - Är de lika "ömtåliga" eller kan man duscha dem utan risk för skadliga följdeffekter?
Nyckelord: Duscha orkideer, bulber
Jeg gjør det. Men bare på morgenen eller formiddagen sånn at vannet rekker å fordampe mens lyset er på. Jeg har nesten alle plantene mine under lys og viftene er på. Når jeg sprayer de så tar det ca halv time til alt av vanndråper er borte.
Tack för svaret Olga. Vad bra, då kan jag lugnt duscha på
Köpte en fin Bulbophyllum picturatum av Perser och eftersom jag är helt ny på detta släkte och bulber överhuvudtaget förresten... - så vill jag bara veta hur jag ska göra när jag vill plantera ihop bulberna som bildats- och nu hänger utanför krukan med dem inuti. De nya bulberna har fått ett fint rotsystem och jag undrar om jag kan klippa i rotstammen (heter det så?) som sammanlänkar bulberna så att de nya bulberna blir fria och sedan plantera ihop dem med de andra eller om det är bättre att göra på något annat sätt.
Undrar även om jag ska ta en större krukstorlek eller behålla samma?
Nyckelord: Delning, Bulber, Bulbophyllum picturatum
Absolut bästa tror jag är om du kan ha en lite kruga intill den "gamle " och sticka ned bulbe i om du förstår vad jag menar. Du kan klippa av men tror då att tillväxten initialt blir långsammare, men vist går det. Om du vill montera så ta bart eller EpiWeb med lite spagnum och placera intill och montera bulben, vänta till tillväxt har kommit igång och klipp sedan
Nej, tillväxten vill jag ju inte stoppa upp. Jag får försöka lirka i de nya bulberna i krukan. Vilken tur att jag inte hunnit gå loss med saxen ännu!
Om det blir svårt att få plats med bulberna - kan jag ta en större krukstorlek då?
Hej,
Jag har en sån där vanlig oncidium som när den blommar har väldigt många gula blommor.
Den verkar må bra, tror jag, i det att alla bladen är jämngröna och fasta och den skjuter en ny blomstängsel just nu...
MEN bulberna är väldigt skrynkliga (alla utom de nyaste) och jag vet inte om det beror på att jag vattnar för lite eller för mycket. Jag vattnar den i princip en gång i veckan samtidigt som mina brudorkideer.
Jag försöker titta på rötterna och de är ljusbruna och ser väl okej ut men de längst ner i krukan går lätt av när man tar på dem så att endast den innersta "tråden" är kvar. Jag planterade om den i våras just för att titta på rötterna och kapade då en hel del "ruttna" rötter - dock utan att bulberna blev fylligare.
Sen har blomman också en stängsel kvar från förra blomningen och jag förstår inte riktigt hur jag skall skära av den utan att skada blomman. Stängseln är nu helt ljusbrun och tydligt på väg bort - dock utan att verka självlossna från basen.
Är det en vass sax och lite kanel som ska till?
Bladen är som sagt fina, men väldigt fasta och i många fall veckade så att man inte kan veckla ut dem utan skada. Är detta vanligt eller önskvärt, eller hör det ihop med vattenbrist/överflöd?
Den får orkidehusets näring ca varannan vecka.
LIte råd, någon?
Julia
Nyckelord: blomstängsel, oncidium, bulber
Veckade blad (dragspelsblad) beror på ojämn vattning när bladen
växer, skrynkliga bulber är också ett tecken på för lite vatten.
Vattna ska man inte göra efter ett strikt veckoschema, utan vattna när
plantan behöver vatten, vilket beror på olika faktorer som hur fort komposten
torkar ut, plantan är i tillväxt och liknande, det kan betyda att vissa plantor
kanske behöver vatten 2 gånger/vecka eller var 10:de dag, så plantor kan ha
lite olika vatten/näringsbehov under olika tider på året.
Fina tunna rötter är känsligare för torka, än de med feta rötter, som t.ex.
Phalaenopsis, och vill helst ha en lite fuktig, men inte blöt kompost, hela tiden.
Du behöver inte kapa bort stängeln förrän den är helt torr, och då
kapar Du den så långt ner som Du kommer åt, men det blir alltid en liten
bit kvar som man inte kommer åt utan att riskera att skada bladen.
Rötterna kan vara lite bruna utan att det är något fel, och det brukar komma
nya fina rötter när de nya bulberna växer fram.
Min erfarenhet (och vad som står i literatur) är att dragspelsblad ofta beror på för låg rf. Min lösning på detta har varit att ha låg "balja" fylld med leca och fylla på med vatten till straks under lecan. Sedan placera sina orkide på lecan. I övrigt håller jag med "fregående talare"
Ett par av mina är knepiga och jag får dragspelsblad på de nya skotten, även under sommarmånaderna när plantorna hänger ute.
Precis samma erfarenhet som du. Men med " balja" under när den står inne så klara den sin utvistelse bättre. Min trivs bäst i äppelträdet
Hej, tack för alla svar!
Bladen är dock inte "dragspelsblad" utan veckade på andra sätt... en är exempelvis snurrad i spiralform... äsch, jag ska ladda upp bilder någon gång!
Min första tanke är att de fått för mycket vatten. Kanske du ska kolla att vattnet inte står för högt?
jag tror att det är något anat då hållen sitter på kanten av krukan så det överflödiga vattnet rinner ut så det kan aldrig bli för mycket.
Har du haft den länge i semihydro? Jag har för mig att jag läst att övergångsperioden, innan plantan vant sig vid det nya systemet, kan ge lite reaktioner, men tyvärr kommer jag inte ihåg riktigt hur. Hur mår rötterna?
den har varit planterad i semihydro i ca fem månader den har inga rötter och den hade inga rötter när jag planterade den. tänkte kasta den men så fick jag se att den hade två nya skott på väg så då kunde jag inte göra mig av med den.
pake, jag kommer ihåg ditt inlägg om att odla Zyg i semihydro och jag övervägde det själv faktiskt. Men jag valde att göra en blandning av bark och mossa, hälften av varje + lecakulor i botten på ytterkrukan med en skvätt vatten. Den har aldrig fått torka ut och den mår jättebra och har just nu två kraftiga blomstänglar och bladen är gröna och fina utan bruna toppar. Om din Zyg inte har några rötter tror jag att du måste hitta en annan lösning än semi-hydron. Utan rötter lär den ju dö. Jag vet inte om standardreceptet med mossa kan vara lösningen även för Zyggen? Du kan ju pröva i alla fall.
det får bli vittmossa för den sen får det bli någon form av blandning med mossa om den repar sig. Får hitta nogon att odla i semihydro är det någon som har tips på lämpliga arter att odla i semihydro kan bara koma på cattleyor som är lämpliga för den sortens odling
Pake jag tror nog att zyg kan trivas i semihydro, men de måste nog ha bra rötter först. Och Felixans tips ovan verkar väldigt bra, det ska jag prova när det blir dax att sätta om igen.
bullberna blir bara mjukare och mjukare. tror ni att det går att rädda dom nya skotten och sätta dom i vitmossa? Genom att ta bort dom från bullberna den ena kan man se att den har rötter på gång.
jag tar i morgon bort skotten från bullberna och hoppas att det går och rädda dem. bullberna blir bara mer och mer mjuka och dåliga.
Det låter vettigt, pake, nästan det enda som kvarstår att prova, och så hålla tummarna. Jag håller en tumme för att det ska gå bra
En av mina dendrobium nobile trivs ypperligt i semihydro. bara leca o ett hål i botten av en glaskruka. Den står ute också men skyddad från allt förmycket ljus då rötterna är exponerade.
Hejsan,
Jag håller ängsligt koll på mitt startpaket av pleione bulber från Björn... jag har aldrig försökt mig på bulber av någon sort... har någon ett kort på (eller kan beskriva) hur de skall se ut när de vill komma ut ur kyskåpet? Vet inte riktigt om jag vet vad jag skall titta på... skall de börja växa mycket inne i mörkret?? TACK!!!
Nej inte så mycket men en bit. Ofta är det största skottet lika stort eller något större än bulben när jag tar ut mina, om jag minns rätt. Det brukar vanligen ske i mars. Inte sällan kan blomknoppen då redan anas inuti skottet.
Lite nyfiket undrar jag vilka sorter som ingick i startpaketet?
oh hej... jag såg inte att någon hade svarat. just nu tittar ett litet (ca en halv centimeter) grönt skott ut... jag håller bara utkik efter när det börjar växa mera då. är det okej om de ligger kvar i de individuella små plastpåsarna de kom i (de ligger sedan inne i lite tidningspapper) eller skall jag ta ut dem?
mitt startpaket kom med en pleione 'adams', 'britannia doreen', 'danan', 'orinoco gemini', och en 'alishan merlin'. blir de fina tror du??
Det låter som ett bra startfält. Jag tror att jag vet hur åtminstone fyra av dem ser ut, alla fina med egen karaktär Orinoco 'Gemini' sägs vara den mest rikblommiga av alla Pleione. Bilder finns att hitta men det kanske är roligare att inte veta? Det går troligen bra att ha dem kvar i plastpåsarna, men personligen brukar jag förvara i papper istället som är luftigare, eller öppet i krukorna om de är planterade ... tidvis är det mer Pleione än mat i mitt kylskåp
Jaa, jag har kikat lite tå webben - hittade bilder på alla utan 'adams'. mer eller mindre olika nyanser av rosa verkar det som... så jag hoppas att mysterie plantant adams är lite annorlunda kanske (jag tycker 'aurita' 'krakatoa', och 'piton' är vackra). men det spelar inte så stor roll, jag har aldrig odlat bulber (inte ens tulpaner) så det är ett experiment och en läro upplevelse. hoppas dock att jag lyckas blomma dem alla, håller tummarna. i så fall blir det nog mer nästa år, de är mycket fina tycker jag.
PS! att orinoco gemini gillar att blomma var kul att veta, tack!
Jo rosa i olika toner är ju nån sorts grundfärg för Pleione, även om det finns ganska många främst vita och gula varianter också. Men inbitna pleionesamlare stirrar rätt mycket på mindre detaljer också - som 'Doreens' snygga läpp, 'Merlins' vita spetsar osv.
Håller med om att aurita, Krakatoa (= x christianii) och Piton är väldigt fina arter/hybrider. F n har jag bara någon aurita att avvara, övriga kan komma till hösten.
Hej,
Jag köpte också startpaketet, eftersom det var lämpligt för nybörjare. Jag har inte kunnat hitta info om vilka arter som ingick (kan bero på att jag inte ser någonting). Men visst borde det väl vara samma arter i alla startpaketen, eller vad tror ni?
Hur som helst, jag väntar med spänning på att det ska bli dags att plantera dem.
Lycka till med dina Valkyrie66 önskar Birgitta
Birgitta det är ju tänkbart att det är samma sorter, men det brukar inte framgå av Butterfields katalog vilka som ingår. Så riktigt säker kan man nog inte vara. Om inte Björn vet förstås?
Namnen brukar stå skrivna på de små plastpåsar som bulberna ligger i.
Oi sann, å jeg som heter Doreen til mellomnavn da gitt.
Det är 5 av 6 olika sorter som skickats i vart paket. De olika paketen består alltså av 5 av 6 olika sorter.
Hej, Lasse har du dem i kylen även efter planteringen och när är det så dags att ta ut dem, inte så kul med blommande plantor undanstoppade i kylen. Jag tänkte flytta mina till ett rum med ca 13-14 grader men det är kanske för varmt. När vågar man sätta de på balkongen.
Birgitta
Mest skriver vi ju här om hur fina våra orkisar är när de blommar, men den mesta tiden oblommar ju ändå orkisar.
Jag var tidigare mycket mer intresserad av blommorna än blad, rötter och bulber, men börjar nu skifta lite.
Självklart är blommor fortfarande kronan på verket, men jag uppskattar mer och mer bulberna och rötterna. Tycker det är härligt att se hur rötterna växer och se de gröna fina spetsarna, då vet man att man gör nåt rätt liksom.
Så här kommer nu en bildserie tillängnad rötter och bulber .
Några smakprov:
Leptotes unicolorDet är ju detta man springer o kollar efter när man har varit i från dom ett tag, Är det några nya skott eller rötter eller knoppar?
Å visst, nåt nytt har dykt igen=glädje. Det är ju tecken på att de trivs.
VÄLDIG intressant bild-reportage!
Jag saknar bara namn på plantor - nyfiken!
Väldigt läckra bilder.
Den längst ner....vad är det för något spännande?
Annelie
Mia! Dina bilder gör mig så sentimental! Dina ord är ”mitt i prick”, om man tänker på vad många känner…..
Jag minns att jag pratade med en vän precis då jag ”började” med orkidéer… ”Usch!” –sa hon. ”Bara blad… blad i evigheter!!!” Jag förstod inget då. Jag tänkte: Grönväxter är väl OK!… Idag är jag glad att jag har tänkt så! Orkidéerna blev en ny värld för mig. En fostran till tålamod…
Tack för de talande bilderna, Mia.
/Lina
Just det! detta är den stora glädjen att kolla och se hur de trivs. blommorna är ett extra plus att visa upp. Men å andra sidan; vill de inte blomma på flera år, så blir man fundersam vilken åtgärd som skall vidtagas. Jag har förresten ett hyfsat stort exemplar av Stanhopea Tigrina som inte vill blomma om, troligen på grund av inomhusklimatet. Skall ge den ett tag till, men vill den inte då så kan den eventuellt intesserade kontakta mig på direktbrev, då jag inte läser allt i orkide´prat. Hur gör man förresten för att få sina bulbophyllum att blomma? De växer och trivs men blommar inte. Har fått varierande temperaturer, fukt, klimat och gödning. Men icke!
Kan det vara så att Du håller på att utvecklas till Vandast ?(tänker på att de är barrotade) Fniss
Monika
Ahhh...dreggel dreggel!
Skithäftiga bilder Mia P
Ja,naturligtvis är det jättefina bilder !Skulle ju "sagt" det direkt
Monika
Fräscht och läckert, en kärleksförklaring! Dessutom får man ökad förståelse för dem ibland oss som då och då tar sig en provsmakstugga, för de ser väldigt aptitliga ut
Jag får lägga till namn på bilderna så får ni tar en titt till.
Ja, Vandast kan det nog bli av mig med om jag bara får tag på några lämpliga minisorter. Har bara en än så länge, en Aranda som jag köpte billigt eftersom den inte var/är i så bra skick. Vi får väl se om jag lyckas få den att skjuta nya rötter och sedan till och med att blomma. Då blir jag nog fast i Vanda-träsket jag med.
Kommer bara på ett ord när jag ser bilderna, och det är ordet VÄXTKRAFT, enorm sådan!
MiaP : Du är välkommen bland Vandasterna när Du e redo !
Monika
Svar nej! Det viktigaste är att man har en bra blandning på komposten och att man håller koll på vattningen, så att de inte torkar ut. Det är när de torkar som bulberna skrumpnar. Som på en kamel. Men det här är ju min åsikt.....
Jo, jag tycker det funkar på alla som jag har som har bulber. 20 min i vatten varje eller varannan vecka beroende på substratet och temperaturen inne. Allt beror ju på hur pass mycket substratet har torkat upp. Jag ger hellre en längre rotblöta färre ggr i veckan än håller på och dutt vattnar fler ggr i veckan.
Ja, och såklart har vi alla olika åsikter. Så gör det som känns bäst för dig.
Det är nog väldigt olika och beroende på vilka odlingsförhållande samt vilket substrat man har. Det jag tror är det viktigaste är vilken vattenkvalitet som man har, och även att näringen man ger är anpassad till sina arter. Man kan säga som så att det går fort att vattna ihjäl en orkidé, men tar betydligt längre tid att torka ihjäl den...
Jag som odlar i växthus har ingen möjlighet att doppvattna några plantor. Men å andra sidan har jag en hög luftfuktighet. De får vatten sprayat ca tre gånger i veckan.
Men att tänka på just när man sprayvattnar orkidéer med bulber är att det är viktigt att det inte ligger kvar vatten i de nya skotten, då är det stor risk för röta. Men med en god luftcirkulation är detta inget problem.
Mia.P sa:_Jag ger hellre en längre rotblöta färre ggr i veckan än håller på och dutt vattnar fler ggr i veckan._ Jag håller med. Det blir ju mer som i naturen. Det är sällan det regnar bara lite grann.
Orkidé-Orvar: fniss jag läste att de skrumpnar som en karamell. Hade väldigt svårt att de hur en polkagris kan skrumpna...
Här duttas inte med växterna!!! Brukar också vattna ungefär 1 gång i veckan och har mestadels bulb-orkidéer. Fast har man ett varmt SE fönster på sommaren som jag, så blir det att vattna lite oftare. Min erfarenhet är att bulberna håller sig snyggare och skrynkelfriare (om det nu är det man är ute efter) om man håller en jämn vattning. Får den torka ut så de skrumpnar gång på gång, så blir i alla fall mina bulber, de som är lite äldre, ofta skrynkliga för alltid. Det går liksom inte att "pumpa" upp dem igen. Men har man skött vattningen regelbundet, så kan äldre bulber hålla sig trinda tills de avvecklar sig själva.
Jo, det håller jag med om. Jag vattnar ändå mina i ca 15-20 min var eller varannan vecka. Bulberna är inte skrynkliga utan tjocka och fina hela tiden.
Ser ut som de nya skotten mår bra och det verkar komma nya rötter! Plantera om och se till att de nya bulberna och de nya rötterna kommer ner i komposten. De gamla skrumpna bulberna verkar gjort sitt, jag skulle satsa på en föryngring
Bra tips. Ska jag låta de gamla bulberna vara kvar men bara plantera hela plantan längre ner i mossan?
Så skulle jag göra. De gamla bulberna är ju gröna, bidrar med fotosyntes, samt innehåller säker fortfarande näring. Men jag kanske inte skulle behålla alla gamla bulber utan barade två närmsta de nya skotten.
Hmm, föryngrig har jag aldrig vågat mig på tidigare. Skär man bara bort de bulber man inte vill spara?
Precis Sara.
Gamla bulber ger inga nya blomstänglar. vad de kan ha är vilande groddar som kan skjuta nya skott.
Gör så här, ta och följ rotstocken från de nya bulberna och efter 1 eller 2 gamla skrynkliga bulber klipper du helt enkelt av rotstocken. Pudra snittytan med kanel (bakteriedödande) och plantera de frächa bulberna/skotten i färsk kompost. Det gör inget att de gamla bulberna begravs i komposten, det viktigaste är att de nya skotten med fäska rötter kommer lagom djupt.
Nu kan du ta de riktigt gamla bulberna du har kvar och klippa bort alla gamla torra rötter. plantera dem i fuktig (inte blöt) vitmossa och ställ krukan i en hög plastpåse (bevara fuktigheten) och vänta. Har du tur kan en vilande grodd skicka nya skott från de äldre bulberna men det kan ta tid, lång tid. Håll vitmossan fuktig men inte blöt. Så länge dessa gamla bulber är fasta och gröna kan det finnas liv kvar.
.
Hoppas jag inte varit för otydlig.
/Magnus
Tusen tack Magnus, med den tydliga beskrivningen kan jag helt enkelt inte göra fel! Ska ha premiär för min bulbskärarkarriär i kväll så får vi se vad som händer.
/Sara
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Valfritt belopp
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 10:11:55 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter