Hjälp med bulber,,

Från Anett.

14/1 -12

Hejsan!

Nu behöver jag lite hjälp här, Jag köpte nu här strax efter jul några vilande orkidéer,
Bland annat två Cambria och en Oncidium, dom har ju bulber, men hur skall jag sköta dom egentligen?? Några bulber är alldeles skrynkliga som om dom fick för lite vatten, några bulber & blad gulnar som om dom fick för mycket vatten!!

Jag har orkidéerna i ett söderfönster med tilläggsbelysning. Det är inte så varmt i rummet, eller i lägenheten över huvudtaget, tempen ligger mellan 17-18-20 grader,

Jag såg nyligen spinn på min Dendrobium så jag har duschat alla mina växter med såp/sprit-vatten några gånger, och jag satte ner provadopinnar i krukorna.. Några utav bulberna på min ena Cambria är stora & fina medans några andra är så fula och eländiga:// Jag funderar på om jag kanske ska plantera om & spara dom bulberna som ser bra ut, Eller hur tycker ni att jag skall göra??

Nyckelord: Gula bulber, Skrynkliga bulber, Bulber

14/1 -12

De kanske får för lite vatten? Kanske har de smittats, då brukar bladen gulna... När man planterar om ska alla bulberna hänga med, även de som fällt bladen. Även när man delar.

14/1 -12

Det är naturligt att äldre bulber tappar sina blad, men det är viktigt att låta bulberna vara kvar. Det är vatten och näringsreservoarer. Det har varit diskussion om Provado pinnar eftersom dom innehåller näring så plantorna blir övergödslade. Pinnarna är mera passande till vanlig blomjord.

14/1 -12

Jag är fullkomlig nybörjare så jag har dålig koll, men bilden på cambrian med de gulnade bulberna liknar hur min colmanara massai red såg ut, och den hade sniglar i barken som knaprade på rötter och liknande. Efter en omplantering och några genomvattningar med kaffe + vatten enligt tips i gamla trådar här har ett nytt skott kommit fram. Så plantan har inte fortsatt försämras i alla fall... Men om sniglarna var grundorsaken till bulberna eller bara råkade finnas där vet jag faktiskt inte...? Jag stack ner en provadopinne i omplanteringen, vet inte om det är därför skottet tagit fart, men det var nog onödigt med den.

16/1 -12

Äldre bulber brukar skrynkla i hop sig (de tycks åxå få åldersrynkor ) gulna i bladen och släppa dem.Det brukar vara nya bulber på väg upp samtidigt. Jag tror inte du ska plantera om, de fula bulberna gör fortfarande stor nytta för hela plantan och det finns fortfarande gott om plats i dina krukor.
De flesta bulbförsedda orchidéerna har tunna rötter och de är känsliga för blöt kompost, fin luftig bark som släpper igenom vatten bra så de kan torka upp relativt snabbt är att föredra.

19/1 -12

Tack för svaren, Då¨avvaktar jag med att plantera om dom så får vi se hur det utvecklar sig, Jag hittade ju nyligen spinn på växterna så jag har behandlat dom så det kanske beror på det, först att jag nyligen köpte dom, vattnade rejält i diskhon & såg sedan spinnet & därefter jag har behandlat dom,,Det kanske blev lite för mycket på en gång,,:)

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Anett:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · ButikAnnonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.