Skriv början av artikeln om Bulber

Nyckelord: Bulber

Inlägg med Bulber som nyckelord.

Nu så... Jag har två Colmanara Wildcat, Bobcat. Köpta vid samma tillfälle. Her behandlats precis lika förutom att den ena har stått i en Sv fönster och den andra i ett NO fönster. Den i NO har tjocka präktiga bulber och den i SV har russinaktiga bulber.

Ny står de i samma fönster och jag ska se om bulberna tar och tjockar på sig lite. Komposterna är "lika" vad gäller väta.

Jag har kollat rötterna. SV har lite fler rötter och lite mindre mängd kompost kvar. Kanske tar plantan inte upp vatten i alla fall? Eller också har den surnat till och den kanske tycker att det är för vått även fast NO gillar sin väta.
Båda ska, bör, planteras om när blomingen avtagit lite. Eller: när är det rätt tid att plantera om?

Nyckelord: bulber, vattning, Colmanara

12/11 -06

Ok, det mesta kan förklaras ganska logiskt.

Den i SV fönster har helt enkelt fått mera ljus och har då haft ökad vattenomsättning och snabbare uttorkning, eftersom den fick lika mycket vatten som den i NO fönstret har den varit tvungen att använda vattenreserverna i bulberna. Varför SV-plantan har fler rötter är för att den har varit torrare, den har helt enkelt svarat på mindre vattenmängd med att skicka ut nya rötter att söka upp fukt för.

Do kan säkert plantera om dem. men bara om det är för att antingen komposten har brutits ner eller för att det verkligen är akut platsbrist.

13/11 -06

Jag planterar alltid om enbart när plantan precis ska få nya rötter. När så ska ske så bildar rotanlagen små vårtor på bulben/rhizomet och då är det dags för min omplantering. När omplanteringen är klar kommer då de nya rötterna att skjuta genom den nya komposten och därmed ersätta eventuella rötter som skadats i omplanteringen.

Tack Gtgoon och Björn!
Typiskt att jag har en tendes att glömma en bit av ekvationen... Det är så lätt att bara stirra sig blind på vissa fakta och så glömmer jag det som är "solklart".

Ha!
Nu ska jag bara vittna om Gtgoon och Björns extraordinära förmåga att styra en rätt! Jag ställde in SV i nordostfönstret igår och har sprayat på med lite vatten och nu håller bulberna på att tjockna till. Ha den är präktig och fin som en riktig herrgårdsfröken!

Detta förklarar varför min "kap" Oncidium står skrynklig som ett gammalt russin i köksfönstret (också SV). Den får troligen för lite väta och är helt enkelt skinntorr. Jag var rädd att den fått för mycket vatten. För mycket vatten verkar kunna skrynkla bulberna det med, har jag läst och tro mig, att vattna för mycket är enklare (och fatalare) än att vattna för lite. Men summa summarum, den har fått för lite vatten.

Ge din åsikt

8/11 -06

Skrynkliga bulber

Varför blir bulberna skrynkliga som russin? Vill dom ha mer vatten då eller? Kommer dom att förbli skrynkliga när dom väl blivit det en gång?
Mvh Lotta

Nyckelord: bulber, skrynkliga bulber

8/11 -06

Ja, bulberna blir skrynkliga om plantan har fått för lite vatten. Den använder då det lagrade vattnet i bulberna istället. Det behöver inte förbli skrynkliga om du ser till att vattna oftare så kan de såsmåningom bli tjockare och mindre skrynkliga, men det tar ett par månader. Det har det i alla fall gjort för mina. Jag har upptäckt att de med tjocka bulber typ Brassia, Oncidium gillar lite mer vatten än vad jag först trodde. De vill inte torka ut så särskilt mycket mellan vattningarna. Jag brukar även sprayvattna på bladen och bulberna varje dag på dem. De verkar gilla det och bulberna drar åt sig vatten och blir mindre rynkiga.

Jag håller med Mia.P. om att plantan fått för lite vatten MEN det kan vara så att rötterna ruttnat bort av för mycket vatten. Har inte plantan några rötter kan den inte ta upp vatten vilket leder till skrynkliga bulber. Att då vattna mer kan leda till att eventuellt nya rötter får det för fuktigt och ruttnar bort.
Vad göra?
Försöka ta reda på om plantan har fina rötter eller om de har ruttnat bort. peta bort lite av komposten vid bulbernas bas och försök se om rötterna som går ner i komposten är friska. Om friska rötter, låt inte komposten torka ut riktigt lika mycket mellan vattningarna och se om det hjälper.

8/11 -06

Här vill jag inflika att skrynkliga bulber också kan bero på för mycket vatten. Det är det som gör det lite knivigt att avgöra vad som är problemet då symptomen kan vara domsamma vid både övervattning och torka. Men om du Lotta känner på dig att det borde bero på torka, så kan du ge dom tid att dricka genom att ställa ner dom i ett vattenbad en stund. Bulberna bör ha bullat upp sig nästa dag. Dragspelsblad får man tyvärr dras med, men de kommer nya och de kommer att vara raka och fina!

8/11 -06

Monica: Går det så fort att få bulberna tjocka igen? Jag har ju inte förökt din teknik, men de plantor som jag har köpt hade skrynkliga bulber när jag köpte dem och nu är de mycket rundare efter några månader. Hur länge ska man i så fall låta dem stå i vattenbad? Är en halvtimme lagom? Och då blir bulberna tjocka till nästa dag?

Det finns ju dom som behöver en torrare period för att blomma och då blir bulberna skrynkliga.

8/11 -06

Helena W: vilka är det som behöver torrare perioder för att blomma? Kan du ge något exempel? Jag trodde att man alltid skulle försöka få bulberna att vara så vattenspända som möjligt, att plantan mådde bäst av det. Men om det finns dem som inte gillar det så får jag nog ändra min taktik.

Monica: Nu har jag i alla fall provat att låta alla mina orchidéer stå och dra i fingervarmt vatten i 30 min. Det tog ett tag att vattna på det sättet, närmare bestämt 3 timmar eftersom jag inte har mer än en hink och det inte fick plats så många åt gången i hinken. Det är tur att jag inte har så många ännu. Det skulle vara värre att vattna 30 eller 50 orchidéer på en gång.

Finns det inga orkidéer med naturligt skrynkliga bulber?

Mia P. : Jag har sparat plastburkar som är lagom stora för att orkidékrukorna ska få plats i. Sedan vattnar jag uppifrån… Eftersom jag har hunnit skaffa mig en massa krukor… tar det mera tid en en halv timme att serva var och en av plantorna. Annars får de 2, 2.5, 3dl vatten beroende av storleken. När jag är klar med den sista krukan, den 26:e, börjar jag om med den första… Alltså: krukan ska ut från plastkärlet för att den har dragit tillräckligt. Sedan ska den skakas så att överskottsvattnet rinner ut. Efteråt får samma kruka villa en stund på ihop vikta servetter som ska suga ut all övrigt överskottsvatten. Efter att jag har behandlat på samma sätt även den sista av orkidéerna, börjar jag igen från början för tredje gången … Nu ska orkidéerna på plats. Till sist: servetterna som plantorna har ”vilat på” läggs ut på tork – kanske mellan två tidningar… tills… nästa gång…. Så gör jag. Det tar en och en halv timme. / Lina

9/11 -06

Lina: Ja, det var smart. Men jag tog helt enkelt mina krukor och sänkte ned dem i en hink och ställde en äggklocka på 30 min och gjorde något annat under tiden. Sen när kl ringde så bytte jag planta. Jag har ju bara 8 st ännu, men när de blir fler ska jag nog tänka på att göra på ditt sätt, låter mindre jobbigt än att ha tio hinkar. : )

9/11 -06

Lotta, du gjorde ju helt rätt, 30 minuters drickapaus är vad som rekommenderades i Rittershausens bok. Så gjorde jag när jag helt nyligen fick nog av skrynkliga bulber på en planta som jag köpt på Obs! Tänkte, (eller kanske sa jag det högt så att den arma plantan hörde och bestämde sig för att skärpa till sig?) att om det här inte funkar, ja då blir det banne mig orkidéhimlen nästa...
Inte tog det månader, bara ett par dagar så gick plantan nästan inte att känna igen. Runda trinda bulber fick den. Men det finns tillfällen, fick jag veta, när de gamla bulberna på en del plantor blir skrynkliga och det inte beror på övervattning eller torka. Det är när plantan skjuter stänglar och tillfälligtvis använder sig av näring och vätska i gamla bulber. Sedan blir de gamla bulberna fluffiga och fina igen. De är fiffiga, de där orkidéerna...

9/11 -06

Monica: Jag tror det var mig du menade Mia.P, Lotta var bara den som startade tråden.

9/11 -06

När jag köper hem en väldigt torr orkidé med skrynkliga bulber ställer jag rötterna, om möjligt, dränker hela plantan i vatten. Där får den ligga i en timme, efter det så är den nästan helt återställd efter två dagar.

30 minuter! Visst tar det så lång tid i "stadium ett" hos mig. Jag ska ställa upp köksklockan nästa gång. Detta verkar vara bekvämare. Annars hetsar man upp sig från kruka till kruka - helt i onödan... Tack för tipset./L

Ge ditt svar

jo, en fråga till... några av min bulborkideer har haft en tuff uppväxt hos mig... stått i olika fönster och torkat ut på diverse olika sätt. men kan man vattna upp dom igen? den snart huggna zygopetalumen och några oncidium. finns det nån räddning att dom blir runda och trinda igen, eller ska man satsa på de nya skotten bara?

Nyckelord: bulber

4/5 -06

Jag har nog inte bäst erfarenhet här på forumet av bulborkidéer men några har jag ju haft, i olika skick...
Enligt min erfarenhet är det ingen fara om bulberna varit skrynkliga under väldigt kort tid. Då svarar de bra på en ordentlig genomsköljning.
Men har de däremot varit uttorkade länge så går det inte att få dem riktigt trinda igen. Då är det bara att hoppas att plantan orkar växa till sig med ett nytt skott och att ta väl hand om det.

Ge ditt svar

14/4 -06

14/4: Beallara

Nu är min Beallara Peggy Ruth "Carpmenter" i tillväxt och sätter nya bulber. hur stor ska hon bli? Hoppas hon blommar två gånger i år också.

Nyckelord: bulber, Beallara

Jag har haft min i ett och ett halvt år nu och den har nog dubblat sin storlek. Blommar två gånger per år, punktligen. Ganska häftigt!

15/4 -06

Ja, den växer snabbt, jag omplanterade min förra året och har nästan växt ur krukan redan.

Ge din åsikt

31/3 -06

Bulber

Jag undrar över en iakttagelse när det gäller mina orkidéer med bulber. Det finns kanske någon som har svar på detta;
Är det så att den äldsta bulben sitter som en liten påminnelse om att den en gång har varit den första lilla i krukan. De andra som har vuxit åt andra hållet alltså bort ifrån denna lilla är mycket större för varje bulb.
Och denna minsta bulb har den någon funktion om man tar loss den vid t ex omplantering, den kommer väl inte att växa mera?
Jag har noterat detta ett antal gånger, frågan går vidare om det nu går att förstå resonemanget.

Nyckelord: bulber, bulb ett

31/3 -06

De gamla bulberna sitter kvar och ger hjälp till de andra.
Man skall alltså INTE ta bort dem såvida de inte är helt torra/döda/skumpnade. Så har jag lärt mig i alla fall.

31/3 -06

Okej Jessica. Nu hade jag för bråttom och tog bort den lilla skräpen, tyckte inte att den gjorde någon nytta, bara tog lite plats. Dessutom gjorde den ju att jag måste ställa de andra bulberna så mycket högre i krukan att det blev onödigt stor skillnad i nivå. De klättrar ju liksom upp ett steg för varje ny bulb som kommer. Växer nästan trappstegslikt

1/4 -06

Den första/minste/äldsta bulben brukar jag helt enkelt plantera ner i komposten...

2/4 -06

Jaså, vågar man det. Jag har nog tänkt tanken för att få balans i planteringen men trodde kanske att den ruttnade då. Bra tack skall tänka på det vid nästa planteringstillfälle

Ge ditt svar

Jag är nybliven ägare till 2 st Dendrobium.
Har läst odlingsråden här på "Neovita".
Det står sä här:

"Liksom många andra orkidésläkten med bulber skall du plantera om plantan bara när du ser att det har kommit 1-4 mm. långa rötter på det nya skottet."

Kan någon förklara det här bättre för en som har för liten hjärna för att förstå???

Vidare i texten står det:

"Det enda som är lite kritiskt för dessa är att man ej får vattna alls mycket mellan det att blomningen har slutat, och att det nya skottet börjat växa."

Var kommer skottet?

De jag har, har 3 resp. 5 bulber.

Nyckelord: Dendrobium, bulber

17/11 -05

De nya skotten/bulberna skjuter fram vid det senaste skottets/bulbens bas. När den nya bulben växt en bit kan man se små vårtliknanade utskott vid komposten. Det är nya rötter. För att inte skada dem vid omplantering bör man plantera om plantan just när de nya rötterna börjat synas. Omplantering i detta skede möjliggör också att plantan etablerar sig snabbt i den nya komposten.

Jag hoppas artikeln blev lite tydligare nu.

Ja, tack.
Kommer en ny bulb efter varje blomning?
Hur lång tid tar det från ny bulb till blomning?

17/11 -05

Nya skott skjuter fram vid plantans bas efter blomningen, ja. Dock vill Dendrobium vanligen ha en viloperiod med mindre vatten och kanske lite lägre temperatur mellan det att blomningen avslutats och det nya skottet kommer. Så efter blomningen drar du ner på vatten och temperatur och när det nya skottet dyker upp ökar du dem igen.

Dendrobium blommar vanligen en gång per år.

16/9 -06

Jaha, min planta har två bulber och än så länge har den tre blommande stänglar, en fjärde på gång. Sen finns det två avklippta bulber på sidan. Antar att de klipptes av för att föröka den, de ser helt döda ut, men när jag klippte lite i dem så såg jag att det var grönt längre ned så jag lät dem va. Kommer de att få nya blad eller är de döda ändå?

/Mia

16/9 -06

Tror du att dom bilberna är gamla? Det kan ju vara att de har klippts av för att de börjat vissna, men att de inte är helt vissnade än...

Ge ditt svar

2/11 -05

+ 3/11 -05

Klippa bort gamla bulber?

En fråga från en besökare:
Hej,
Behöver man klippa av dom gamla bulberna på en Oncidium eller skall man låta dem vara kvar?

Är det någon orkidee som bulberna skall klippas av på eller kan manlåta dom vara kvar?
/ Micke

Nyckelord: Oncidium, bulber

2/11 -05

Hej Micke,
På alla orkidéer ska gamla bulber sparas så länge de ej är torra eller börjat ruttna/mögla av skaor (vilket händer mycket sällan). Bulberna är en viktig näringskälla som används för framtida skott och blommor.

Lycka till med din planta!

Ge ditt svar

En fråga från en besökare:
Hej
Jag har en Cambria av något slag, stora vita blommor med olika rosa teckning. Ska man ta bort den tjocka knölen med blad där den har blommat eller kan de blomma om på samma ställe igen?

Hur får man vanliga phalenopsis att blomma med flera stänglar? Mina blommar alltid igen, men bara med en stängel.

Finns det några knep?

Ulla

Nyckelord: Phalaenopsis, Cambria, bulber

11/9 -05

Hej Ulla,
Tack för din fråga. Alla orkidéer använder sina bulber, gamla som nya, till energiframställning och -lagring. Så du ska definitivt spara de gamla bulberna till dess att de vissnat och torkat. Den gamla Cambriastängln kan du dock ta bort, den kommer ej blomma om. Plantorna blommar vanligen ej heller om från gamla bulber utan blommar bara från årsbulben.

Huruvida Phalaenopsis blommar från en eller två stänglar kan man inte påverka mer än att ge plantan allra bästa förutsättningar för tillväxt.

Lycka till,
Björn

Ge ditt svar